Skip to main content

Betagande Balkan

Staden Split i skymningen på en resa till Kroatien och Balkan.
Frodig natur och anrika byggnader i Bosnien på en resa till Balkan.
Njut av god mat och blått hav på semester genom Balkan.
Fjordlik natur, hamn och berg i Kotor, Montenegro.
Det ortodoxkristna klostret Tvrdoš i Trebinje på en rundresa genom Balkan.
Vackra kullerstensgator, mysiga uteserveringar och vinprovning på resa till Balkan.
Följ med på en rundresa genom Balkan där vacker natur råder.
Upplev muren och hamnen i Dubrovnik på resa till Balkan.
Status:
Återkommer 2022

Rundresa genom det sagolika Balkan 2022

Balkan har alltid varit känt som en mix av olika kulturer, religioner och folk - och på den här rundresan kommer vi nära allt detta. Vår Balkanodyssé tar oss lugnt genom Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien till gemytliga städer, vackra kustremsor och skyddade naturlandskap. På Balkan ryms en hel guldgruva av historia, arkitektur och kultur från tusentals år tillbaka som öppnas upp för oss, med dramatiska berättelser om krig och kärlek som inte finns någon annanstans i Europa.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Balkan:

  • Moderna och fyrstjärniga hotell under resan
  • Historiska stadsvandringar i bl.a. Sarajevo
  • Fjordlik natur och storslagna kuststräckor
  • Kroatiens skönheter: Dubrovnik och Split 

UNESCO-listade sevärdheter och minnesvärda vyer

Välkommen till en rundresa där sevärdheterna nästan står i kö på Unescos världsarvslista och där programmet är så skiftande att varje dag är en upplevelse som man sent kommer glömma. Balkanhalvön är så varierat skapad från naturens sida - så frodig och vacker - att det är svårt att föreställa sig de dramatiska händelserna som har skett i dessa områden. Möt gästvänliga och stolta, slaviska själar där livsglädjen skapar den intensiva atmosfären som blir Balkans bultande hjärta. Tillsätt en varierad och välsmakande gastronomi, moderna 4-stjärniga hotell och en skicklig, svensktalande reseledare, så har du alla delar för en storartad och minnesvärd resa.

Kort dagsprogram för rundresan i Balkan:

Dag 1: Ankomst till Sarajevo och incheckning på hotellet
Dag 2: Stadsrundtur i Sarajevo med Hoppets tunnel. Lunch i Konjic och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)
Dag 3: Mot Trebinje, stopp vid Blagaj, Radimlja, stadsvandring i Stolac och vinprovning (F, L, M)
Dag 4: Besök i Kotor och kungastaden Cetinje (F, L, M)
Dag 5: Stadsrundtur i Trebinje. Grottornai Vjetrenica (F, M)
Dag 6: Besök i Dubrovnik med stadsvandring och lunch. Båttur i Mali Ston med ostronprovning (F, L, M)
Dag 7: Ledig dag eller kryssning till ön Brac med picknick ombord (F, M)
Dag 8: Split och Omiš (F, M)
Dag 9: Hemresa (F)

F=Frukost   L = Lunch   M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Sarajevo och incheckning på hotellet

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Sarajevo flygplats. Härifrån är det endast 1 mil till centrum i Bosnien-Hercegovinas huvudstad. Vi ankommer sent på kvällen till vårt hotell där vi checkar in och går och lägger oss, så att vi är pigga och utvilade inför resans första utflyktsdag.

Dag 2: Sarajevos stora sevärdheter och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)

Resans första riktiga dag börjar vi med att utforska storstaden på en stadsrundtur. Sarajevo har det senaste seklet varit centrum för både Europa och resten av världens uppmärksamhet under flertalet gånger. Första gången var 1914 då mordet på den österrikiske-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand skedde. 1984 stod staden värd för vinter-OS vilket självklart gav massor av uppmärksamhet och en annan gång som strålkastarna riktades mot platsen var under Balkankrigen 1992-1995. Många har fortfarande bilderna på näthinnan av den bombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och den svältande befolkningen under belägringen. Sarajevo har trots allt alltid varit och förblivit ett kulturellt och religiöst centrum.

Vi får hjälp av en lokal guide som visar oss runt i stadens centrum och besöker den gamla basaren Bascarsija samt moskén Gazi Husrev-Beg som anses vara den viktigaste muslimska byggnaden i landet!

Marknad och shopping i Sarajevo på resa till Balkan.
Bild: Utomhusbazar i Sarajevo

Vi ska också hinna med ett besök i det fascinerande, underjordiska tunnelsystemet "Hoppets tunnel", som ligger undangömd under Sarajevos markyta. Under de 1425 dagar som Sarajevo var belägrat år 1993 grävde soldater från den bosniska armén en hemlig tunnel, från den belägrade staden till ett område som kontrollerades av FN. Den 160 meter långa konstruktionen användes för att transportera mat, krigsmaterial och humanitär hjälp, och tunnelsystemet lyckades aldrig bli upptäckt av de belägrande trupperna. Tunneln är idag en del av ett museum som vi ska besöka.

Efter vårt besök under jord beger vi oss sedan mot Mostar - det annorlunda och mycket välkända kulturcentrumet i Bosnien-Hercegovina. Den största befolkningsandelen i staden är kroater, motsvarande cirka 60 %, medan bosnierna utgör cirka 40 %. Före kriget var Mostar en av de mest etniskt blandade städerna där serber utgjorde cirka 30 % av stadens befolkning. Staden är än idag ganska uppdelad och har främst kroater på västra sidan av floden och bosnier på östra sidan. Vi kommer att guidas runt i staden av en lokal guide där en av höjdpunkterna är den vackra gamla bron över floden Neretva som är en välbevarad arkitektonisk pärla från den osmanska perioden på 1500-talet.

Frodig natur och små hus i Mostar på resa till Balkan.
Bild: Den gamla staden Mostar vid flodstranden

Efter en dag full av intryck checkar vi in på vårt hotell i Mostar.

Dag 3: Mot Trebinje, stopp vid Blagaj, Radimlja, stadsvandring i Stolac och vinprovning (F, L, M)

På väg till Trebinje stannar vi till i Blagaj som har en helt otrolig naturskön och fotovänlig vattenkälla vid Dervish Tekke. Här besöker vi klostret som bokstavligt talat ligger precis vid vattenbrynet vid den mäktiga källan.


Bild: Klostret vid Blagaj

Vi besöker även Unesco-listade Radimlja där vi lär oss om livet i landet under medeltiden. Radimlja ligger i utkanten av Stolac, var vi sedan går en stadsvandring som avslutas med en lunch. Innan vi kommer fram till Trebinje och vårt hotell ska vi även besöka det berömda ortodox-kristna hotellet Tvrdoš som är känt för sina viner. Vi avnjuter en vinprovning i klostrets vinkällare.

Väl framme i Trebinje checkar vi in på vårt hotell och blir strax därefter serverade vår middag.

Dag 4: Besök i Montenegro med Kotor och kungastaden Cetinje (F, L, M)

Dagen tar oss djupare in i det fascinerande Balkan på resan genom Montenegro. Det här är också dagen när vi kommer till kusten som många anser vara en av världens vackraste. Innan vi kommer till kusten i Montenegro ska vi resa mot kungastaden Cetinje. Cetinje har tidigare varit huvudstad i Montenegro och än idag har landets president sitt residens här. Cetinje är en stad med stor historisk betydelse - grundad på 1400-talet som en vagga för den montenigrinska kulturen och ett ortodoxt, religiöst centrum.

Efter Cetinje och en traditionell lunch i byn Njeguši åker vi ner till kusten och det azurblåa Adriatiska havet. Vi kommer till Kotor, en plats som finns med på Unescos lista över världens kulturarv. Belägen intill den djupa och mycket vackra bukten ligger också en mycket välskött medeltida stad som är omgiven av blått hav och höga berg. Kotor liknar på många sätt en norsk fjord fast med medelhavskänsla. Vi utforskar staden och de vackra omgivningarna närmare tillsammans med en lokalguide och så får vi tid på egen hand innan vi reser vidare.

Vackra hamnen i Kotor med blått hav och grön natur i Montenegro.
Bild: Kuststaden Kotor

Kvällens traditionella middag intas på restaurang Stara som ligger i närheten av Trebinje, innan vi sent ankommer till vårt hotell.

Dag 5: Rundtur i Trebinje och grottorna i Vjetrenica (F, M)

Trebinje anses av många vara en av Bosnien-Hercegovinas tjusigaste städer. Staden utvecklades under många år som en plats som var på gränsen mellan olika territorium vilket gör att arkitekturen här haft många olika influenser och ger även Trebinje en spännande historia.


Bild: Trebinje och dess vackra omgivningar

Efter en guidning här ska vi besöka kalkstensgrottan Vjetrenica. Här får vi lära oss om vindarnas fenomen och spana på olm, ett stjärtgroddjur som trivs bra i kalkstensgrottornas miljö.

Vi avslutar vår tid i Trebinje med en middag på restaurang Studenac.

Dag 6: Dubrovnik och Mali Ston (F, L, M)

En riktigt vacker kuststräcka väntar oss idag när vi ska åka utmed södra Dalmatien i Kroatien för dagens delmål; Dubrovnik. Vi får äntligen uppleva det som landet är allra mest känt för - nämligen den adriatiska kusten och "juvelen i kronan"; Dubrovnik. De lärda tvistar om när, vem som och hur Dubrovnik byggdes men det är dokumenterat att staden har varit bebodd i över 1 000 år. Staden är idag det mest kända resmålet i Kroatien vilket vi får uppleva då vi kommer se att även många andra turister hittar hit.

Stadens landmärke är den omgivande muren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets. En imponerande och vacker byggnad där en vandring på de 4-6 meter tjocka väggar är det bästa sättet att både få en överblick över staden och njuta av en fantastisk utsikt över havet, staden och bergen i bakgrunden. Befästningarna är bara en liten del av stadens fascinerande historia där en myriad av utländska makter har besökt och gjort inflytande på staden allt eftersom den har vuxit fram. Vi har efter rundvisningen möjlighet att fortsätta utforskandet av staden på egen hand.


Bild: Dubrovnik omgärdad av den mäktiga stadsmuren

Efter vårt besök i Dubrovnik ger vi oss ut till havs, till bukten Mali Ston. Här bjuds vi på en båttur samt en provsmakning av havets läckerheter; ostron!

Vi fortsätter sedan norrut längs med den adriatiska kusten, där kuststaden Drvenik är vårt slutmål. Här checkar vi in på vårt hotell och avnjuter en gemensam middag.

Dag 7: Ledig dag eller kryssning till ön Brac med picknick ombord (F)

Brac kan skryta med att vara en av de vackraste öarna i det Adriatiska havets skärgård. Ifall du har valt till dagens extra utflykt kan du se fram emot en dag i havshärliga miljöer. Vi tar oss ut till ön med båt och blir underhållna av duktiga musikanter ombord. Framme på Brac får vi lunchen serverad i form av en gemytlig picknick och sedan har vi gott om tid för sol och bad på Kroatiens mest berömda strand Zlatny Rat.

Den berömda stranden Zlatny Rat på ön Brac i Kroatien, på en resa till Balkan.
Bild: Den berömda stranden Zlatny Rat på Brac

På kvällen ses vi för en gemensam middag på hotellet i Drvenik.

Dag 8: Split och Omiš (F, M)

Idag ska vi bekanta oss med Split, Kroatiens näst största stad, genom en stadsvandring. Split har efter Jugoslaviens avveckling blivit Kroatiens maritima centrum med landets största flottbas och färjehamn. Vi får här en rundtur i den mycket charmiga centrumkärnan och när vi känner att vi kan navigera oss någorlunda bra får vi chansen till att på egen hand utforska möjligheterna för lunch och shopping.

Efter vårt besök i Split stannar vi till i Omiš. Med en spännande historia och en vacker natur bjuder Omiš på ett upplevelserikt besök. Här rinner floden Cetina ut i det Adriatiska havet och då staden var ett piratnäste under medeltiden finns här många fängslande berättelser att ta del av. Vi hinner även med en båttur på Cetina-floden innan vårt besök är slut här.

Split hamn bland bergen, utmed den dalmatiska kusten i Kroatien.

Bild: Det glittrande havet utanför hamnen i Split

Vi avslutar dagen med en middag på vårt hotell i Drvenik.

Dag 9: Hemresa (F)

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Split där vi rikare på mängder av upplevelser flyger norrut igen.

Karta

Geografisk karta över Balkan-området.

Väder

Se vädret i Split

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

 

Andra liknande resor

Trustpilot