Skip to main content

Betagande Balkan

Staden Split i skymningen på en resa till Kroatien och Balkan.
Frodig natur och anrika byggnader i Bosnien på en resa till Balkan.
Njut av god mat och blått hav på semester genom Balkan.
Fjordlik natur, hamn och berg i Kotor, Montenegro.
Det ortodoxkristna klostret Tvrdoš i Trebinje på en rundresa genom Balkan.
Vackra kullerstensgator, mysiga uteserveringar och vinprovning på resa till Balkan.
Följ med på en rundresa genom Balkan där vacker natur råder.
Upplev muren och hamnen i Dubrovnik på resa till Balkan.
Status:
Återkommer 2023

Rundresa genom det sagolika Balkan 2023

Balkan har alltid varit känt för sin mix av olika kulturer, religioner och folkslag och på den här rundresan kommer vi nära allt detta. Vår Balkanodyssé tar oss genom Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien till gemytliga städer, vackra kuststräckor och spännande naturlandskap. Balkan är en guldgruva av historia, arkitektur och kultur sedan tusentals år tillbaka. Nu öppnar området upp för oss med dramatiska berättelser om krig och kärlek som inte finns någon annanstans i Europa.

Därför ska du resa med oss på rundresa genom Balkan:

  • Lär känna tre fascinerande länder från det forna Jugoslavien
  • Historiska stadsvandringar i bl.a. Sarajevo och Mostar
  • Fjordlik natur och storslagna kuststräckor
  • Kroatiens skönheter: Dubrovnik och Split 

UNESCO-listade sevärdheter och minnesvärda vyer

Välkommen på en rundresa där sevärdheterna från Unescos världsarvslista nästan står i kö och där programmet är så skiftande att varje dag är en upplevelse som man sent kommer att glömma. Balkan har en omväxlande natur och är så frodigt och vackert att det är svårt att föreställa sig de våldsamma händelser som ganska nyligen inträffade i dessa områden. Möt gästvänliga och stolta människor, där livsglädjen bidrar till den intensiva atmosfär som utgör Balkans bultande hjärta. Lägg till en varierad och välsmakande gastronomi, bekväma hotell och en duktig svensktalande reseledare, så har du alla delar som behövs för en storartad och minnesvärd resa.

Kort dagsprogram för rundresan i Balkan:

Dag 1: Ankomst till Bosnien-Hercegovina, incheckning och stadsvandring i centrala Sarajevo (M)
Dag 2: Sarajevos största sevärdheter med Hoppets tunnel (F, L)
Dag 3: Till Mostar, lunch i Konjic och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)
Dag 4: Utflykt till pilgrimsstaden Medjugorje (F, L)
Dag 5: Till Trebinje, stopp vid Blagaj, Radimlja och Stolac, vinprovning (F, M)
Dag 6: Stadsrundtur i Trebinje och grottorna i Vjetrenica (F, M) 
Dag 7: Dagsutflykt till Montenegro och besök i Kotor (F, L, M) 
Dag 8: Till Kroatien, besök i Dubrovnik med stadsvandring, till Tucepi (F, L, M)
Dag 9: Ledig dag i Tucepi-området (F, M)
Dag 10: Ledig dag eller extrautflykt: kryssning till öarna Brač och Hvar med lunchpicknick (F, M)
Dag 11: Ledig dag eller extrautflykt: till Omiš med båttur på floden Cetina (F, M)
Dag 12: Besök i Split och hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bosnien-Hercegovina, incheckning och stadsvandring i centrala Sarajevo (M)

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Sarajevo flygplats. Härifrån är det endast 1 mil till centrum av Bosnien-Hercegovinas huvudstad. Efter incheckning får vi en liten stadsrundvandring till fots med vår reseledare och äter en gemensam middag.


Bild: Kväll i Sarajevo

Dag 2: Sarajevos största sevärdheter med Hoppets tunnel (F, L)

Under resans första hela dag börjar vi med att utforska storstaden på en guidad stadsrundtur. Sarajevo har under det senaste seklet varit centrum för både Europas och resten av världens uppmärksamhet ett flertal gånger. Första gången var 1914 då mordet på den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand ägde rum. 1984 stod staden värd för vinter-OS, vilket självklart gav massor av publicitet, och nästa gång strålkastarna riktades mot platsen var under Kriget i Bosnien och Hercegovina 1992 - 1995. Många minns fortfarande bilderna av den bombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och den svältande befolkningen under belägringen. Sarajevo har alltid varit och förblivit ett kulturellt och religiöst centrum.

Vi får hjälp av en lokal guide som visar oss runt i stadens centrum och vi besöker den gamla basaren Baščaršija samt moskén Gazi Husrev-Beg som anses vara den viktigaste muslimska byggnaden i landet.


Bild: Utomhusbazar i Sarajevo

Vi hinner också med ett besök i det fascinerande, underjordiska tunnelsystem som kallas "Hoppets tunnel" och ligger dolt under Sarajevos yta. Under de 1 425 dagar från 1992 - 1996 som Sarajevo var belägrat av den serbiska armén, grävde soldater från den bosniska armén en hemlig tunnel från staden till ett område som kontrollerades av FN. Den 160 meter långa konstruktionen användes för att transportera mat, krigsmateriel och humanitär hjälp. Tunnelsystemet lyckades förbli oupptäckt av de belägrande trupperna och är idag en del av ett museum som vi ska besöka.

Efter lunch finns tid till att upptäcka Sarajevo på egen hand.

Dag 3: Till Mostar, lunch i Konjic och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)

Idag beger vi oss mot Mostar, ett annorlunda och välkänt kulturellt centrum i Bosnien-Hercegovina. På den otroligt vackra sträckan dit gör vi ett lunchstopp i Konjic vid floden Neretva. Befolkningen i staden är idag till största delen kroater, ca 60 %, medan bosnierna bara utgör ca 40 %. Före kriget var Mostar en av de etniskt sett mest blandade städerna i Jugoslavien, där serber utgjorde ca 30 % av stadens befolkning. Mostar är idag ganska uppdelad och kroater bor främst på västra sidan av floden och bosnier på den östra. Vi kommer att guidas runt i staden av en lokal guide, där en av höjdpunkterna är den vackra gamla bron över floden Neretva. Bron är en välbevarad arkitektonisk pärla från den osmanska perioden på 1500-talet.


Bild: Den gamla staden Mostar vid flodstranden

Efter en dag full av intryck checkar vi in på vårt hotell i Mostar.

Dag 4: Utflykt till pilgrimsstaden Medjugorje (F, L)

Idag besöker vi den populära katolska vallfärdsorten Medjugorje, som betyder ”mellan bergen”. Den lilla staden ligger nära gränsen till Kroatien och har ca 4 000 invånare, varav 98 % är kroater.

I juni 1981 fick sex katolska barn ett antal uppenbarelser av Jungfru Maria på en höjd nära staden och idag besöker årligen ca 1 miljon katoliker Medjugorje för att se platsen. Vi får möjlighet att gå upp på berget där uppenbarelserna ägde rum och höra allt om de sällsamma händelser som gjort Medjugorje till Europas tredje viktigaste pilgrimsmål.


Bild: Pilgrimsorten Medjugorje

Vi äter gemensam lunch innan vi åker tillbaka till Mostar.

Dag 5: Till Trebinje, stopp vid Blagaj, Radimlja och Stolac, vinprovning (F, M)

På vägen till Trebinje stannar vi till i pittoreska Blagaj, som har ett otroligt naturskönt och fotograferingsvänligt dervish-kloster, Blagaj Tekke, vid floden Buna. Bunas källa ligger precis intill det fascinerande klostret. Vi besöker klostret som ligger nere vid vattenbrynet.


Bild: Klostret vid Blagaj

Vi besöker även UNESCO-världsarvsmärkta Radimlja, där vi lär oss om livet i landet under medeltiden. Radimlja har en 800 år gammal nekropol, d v s en gravstenssamling från medeltiden.

Bara ett par kilometer därifrån ligger Stolac, en stad med en spännande historia både i modern tid och så långt tillbaka som för 15 000 år sedan. Vi får veta mycket om stadens arkitektur, kultur och arkeologi under vår stadsvandring.

Innan vi kommer fram till Trebinje och vårt hotell ska vi även besöka det berömda ortodoxa kristna klostret Tvrdoš, som är känt för sina viner. Vi avnjuter en vinprovning i klostrets vinkällare. Väl framme i Trebinje checkar vi in på vårt hotell och blir strax därefter serverade vår middag.

Dag 6: Stadsrundtur i Trebinje och grottorna i Vjetrenica (F, M)

Trebinje anses av många vara en av Bosnien-Hercegovinas tjusigaste städer. Staden har länge legat mitt i spänningspunkten mellan olika territorier, vilket har bidragit till stadens intressanta historia och mångfasetterade arkitektur.


Bild: Trebinje och dess vackra omgivningar

Efter en guidning här besöker vi kalkstensgrottan Vjetrenica, som betyder blåshål. Här får vi lära oss om vindarnas betydelse för grottan och vi spanar efter olm, ett stjärtgroddjur som trivs bra i kalkstensgrottornas miljö.

Vi avslutar dagen med en middag på restaurang Studenac.

Dag 7: Dagsutflykt till Montenegro och besök i Kotor, Montenegro (F, L, M)

Dagen tar oss djupare in i det fascinerande Balkan när vi besöker Montenegro. Det här är också dagen då vi kommer fram till den kust som många anser vara en av världens vackraste, nämligen den Adriatiska kusten.

Vi besöker Kotor, som finns med på Unescos lista över världens kulturarv. Belägen intill den djupa och mycket vackra Kotor-bukten ligger denna välskötta medeltida stad, omgiven av blått hav och höga berg. Kotor-bukten liknar på många sätt en norsk fjord men med medelhavskänsla. Vi utforskar staden och de vackra omgivningarna tillsammans med en lokalguide och får även tid på egen hand innan vi kör tillbaka mot Trebinje.


Bild: Kuststaden Kotor

Kvällens traditionella middag intas på restaurang Stara, som ligger i närheten av Trebinje, innan vi sent ankommer till vårt hotell.

Dag 8: Till Kroatien, besök i Dubrovnik med stadsvandring, till Tucepi (F, L, M)

En riktigt vacker kuststräcka väntar oss idag när vi åker genom södra Dalmatien i Kroatien. Här ligger Dubrovnik - ”juvelen i kronan”, Kroatiens stolthet och landets mest välbesökta resmål. De lärda tvistar om när, av vem och hur Dubrovnik byggdes, men det är fastställt att staden har varit bebodd i över 1 000 år.

Stadens landmärke är den gamla staden med ringmuren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets. Ett imponerande och vackert byggnadsverk där en vandring på de 4 - 6 meter tjocka väggarna är bästa sättet att få en överblick över staden och njuta av den fantastiska utsikten över havet, staden och bergen i bakgrunden. Stadsmuren berättar bara en liten del av stadens fascinerande historia och många är de utländska makter som under olika historiska epoker har besökt och haft inflytande över stadens utveckling. Vi får efter rundvisningen möjlighet att fortsätta utforskandet av staden på egen hand.


Bild: Dubrovnik omgärdad av den mäktiga stadsmuren

Vi fortsätter sedan norrut längs den Adriatiska kusten till kuststaden Tucepi, som är dagens slutmål. Här checkar vi in på vårt hotell och avnjuter en gemensam middag

Dag 9: Ledig dag i Tucepi-området (F, M)

Dagen är din och kan användas till att njuta och vila på hotellet, sola och bada på stranden eller upptäcka de intressanta och vackra omgivningarna.


Bild: Kuststaden Tucepi

Dag 10: Ledig dag eller extrautflykt: kryssning till öarna Brač och Hvar med picknicklunch (F, M)


Om du har valt att åka på dagens extrautflykt kan du se fram emot en fin dag i härlig skärgårdsmiljö. Brač kan skryta med att vara Dalmatiens största ö. Vi tar oss ut till ön med båt och blir underhållna av duktiga musikanter ombord. Framme på Brač får vi lunchen serverad i form av en gemytlig picknick och sedan har vi gott om tid för sol och bad på Kroatiens mest berömda strand Zlatny Rat.


Bild: Den berömda stranden Zlatny Rat på Brač

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet i Tucepi.

Dag 11: Ledig dag eller extrautflykt: kuststaden Omiš med båttur på floden Cetina inkl. lunch (F, M)

Med en spännande historia och en vacker natur bjuder Omiš på ett upplevelserikt besök. Här rinner floden Cetina ut i det Adriatiska havet och då staden var ett piratnäste under medeltiden finns här många fängslande berättelser att ta del av. Vi hinner även med lunch och en båttur på Cetina-floden.


Bild: Cetina-floden

Dag 12: Besök i Split och hemresa (F)

Idag ska vi bekanta oss med Split, Kroatiens näst största stad, under en stadsvandring. Split har efter Jugoslaviens avveckling blivit Kroatiens maritima centrum med landets största flottbas och färjehamn. Vi får här en rundtur i den mycket charmiga centrumkärnan och när vi känner att vi kan navigera någorlunda bland gränderna så får vi chansen att på egen hand utforska möjligheterna för lunch och shopping.


Bild: Det glittrande havet utanför hamnen i Split

På eftermiddagen åker vi till flygplatsen i Split där vi rika på upplevelser flyger norrut igen.

Karta

Geografisk karta över Balkan-området.

Väder

Se vädret i Split

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

 

Andra liknande resor

Trustpilot