Betagande Balkan

På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan
På en odyssé genom Balkan

Rundresa genom det sagolika Balkan


Balkan har alltid varit känt som en mix av olika kulturer, religioner och folk - och på den här rundresan kommer vi nära till allt. Vår Balkanodyssé tar oss lugnt genom Serbien, Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien. Här finns en guldgruva av historia, arkitektur och kultur sedan tusentals år tillbaka som öppnas upp för oss, med dramatiska berättelser om krig och kärlek som inte finns någon annanstans i Europa.

En rundresa där sevärdheterna nästan står i kö på Unescos världsarvslista och programmet är så skiftande att varje dag är en upplevelse som man sent kommer glömma.
Balkan är så varierat skapat från naturens sida, så frodigt och vackert, att det är svårt att föreställa sig de dramatiska händelserna som har skett i dessa områden. Möt gästvänliga och stolta slaviska själar där livsglädjen skapar den intensiva atmosfären som blir till Balkans bultande hjärta. Tillsätt en varierad och välsmakande gastronomi, bekväma 3* och 4* hotell och en skicklig, svensktalande reseledare, så har du alla delar för en storartad och minnesvärd resa.

Kort dagsprogram för rundresan i Balkan:

Dag 1: Ankomst till Belgrad (M)
Dag 2: Belgrad stadsrundtur och tid på egen hand (F)
Dag 3: Belgrad - Sarajevo. Stopp i Sremska Mitrovica(F, M)
Dag 4: Stadsrundtur i Sarajevo (F, M)
Dag 5: Stadsrundtur i Mostar (F, M)
Dag 6: Mostar - Budva. Besök i Kotor (F, M)
Dag 7: Extra utflykt till kungastaden Cetinje i Montenegro (F, M)
Dag 8: Stadsrundtur i Dubrovnik (F, M)
Dag 9: Extra utflykt - båttur med lunch (F)
Dag 10: Dubrovnik - Split. Stadsrundtur i Split och Trogir (F, M)
Dag 11: Hemresa från Split (F)

F=Frukost   L=Lunch   M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
13 995:-
Dagar:11
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Belgrad (M)

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Nikola Tesla flygplats i Belgrad. Härifrån är det endast 15 km till centrum av Serbiens huvudstad. Vi ankommer under kvällen, och äter gemensam middag på hotellet direkt efter att vi har checkat in.

Dag 2: Belgrad stadsrundtur (F)

Vårt möte med Serbien börjar på riktigt idag i huvudstaden Belgrad, som är en motsättningarnas stad. Belgrad är en gammal stad med över 7 000 års historia, och huvudstad i Serbien sedan 1403. Idag är den också en av de trendigaste städerna i Europa med stor tilldragning av framförallt unga människor från hela Europa. Den geografiska placeringen, där floderna Sava och Donau möts, markerar också att det är ett gränsland. Här gick tidigare gränsen mellan det Österrike-ungerska riket och det Osmanska riket, och även gränsen mellan den pannoniska slätten och Balkan. Stadens strategiska position har också inneburit att den har varit mittpunkten för otaliga krig, som genom historien har satt sin emellanåt mycket våldsamma prägel, och vars spårs fortfarande syns på vissa ställen.

Vi går på en guidad stadsvandring i staden och besöker några av de mest betydelsefulla platserna, såsom Kalemegdan-fortet som sträcker sig ut över Donau, och Sankt Sava-katedralen som är den näst största ortodoxa katedralen i världen. Vi kommer också till det charmerande Skadalija-kvarteret som bjuder på intima restauranger med balkansk prägel, samt går längs med Donaus bredder där en stor del av den nyaste stadsutvecklingen pågår.

Kvällen har vi på egen hand, och möjligheterna är många för att hitta charmiga, lokala restauranger som sjuder av den traditionella och folkliga Balkan-atmosfären.

Bild: Belgrad och den vackra Sava-floden

Dag 3: Belgrad - Sarajevo. Stopp i Sremska Mitrovica (F, M)

Vårt besök i Belgrad lider mot sitt slut, och vi ska röra oss söderut till det mer äkta Balkan. Längs vägen stannar vi i den serbiska staden Sremska Mitrovica, som i likhet med Belgrad är över 7 000 år gammal och som fortfarande har ruiner kvar från den romerska staden Sirmium som låg här. Under andra världskriget var staden belägrad av axelmakterna, de stater som stred mot de allierade, och blev överlåten till det kroatiska herredömet. Efter kriget blev staden en del av det nyupprättade Jugoslavien. Idag är Sremska Mitrovica en liten och väldigt mysig stad, och en bra plats att stanna till för en liten utflykt och lunchpaus, innan vi korsar gränsen till Bosnien. Vi fortsätter genom det vackra, bergiga landskapet och anländer till huvudstaden Sarajevo runt middagstid, där vi äter gemensam middag på hotellet och laddar upp för en heldag i en av Europas mest spännande städer.

Dag 4: Stadsrundtur i Sarajevo (F, M)

Idag ska vi bekanta oss med en äkta smältdegel av kultur, historia, krig och politik. Sarajevo har de senaste 100 åren varit centrum för Europa och hela världens uppmärksamhet hela tre gånger. År 1914, för mordet på den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand, 1984 när staden stod värd för vinter-OS, och under Balkankrigen 1992-1995. Många har fortfarande bilderna på näthinnan av den bombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och den svältande befolkningen under belägringen. Sarajevo har trots allt alltid varit och förblivit ett kulturellt och religiöst centrum.
Vi avslutar dagen och äter middag gemensamt. Det kommer att finnas möjlighet att besöka staden nattetid på egen hand. Vi får hjälp av en lokal guide som visar oss runt i stadens centrum. Vi besöker den gamla staden, inklusive Gazi Husrev-Beg-moskén, som anses vara den viktigaste muslimska byggnaden i landet. I gamla staden kommer vi också besöka den gamla basaren, Bascarsija, samt den serbisk-ortodoxa katedralen. Vi går även ned i det fascinerande underjordiska tunnelsystemet som finns under Sarajevos markyta.


Bild: Utomhusbazar i Sarajevo

Dag 5: Sarajevo - Mostar. Stadsrundtur i Mostar (F, M)

Efter en förmiddag på egen hand i Sarajevo beger vi oss mot Mostar - ett annorlunda och mycket välkänt kulturcentrum i Bosnien. Den största befolkningsandelen i staden är kroater, motsvarande cirka 60 %, och bosnierna utgör cirka 40 %. Före kriget var Mostar en av de mest etniskt blandade städerna där serber utgjorde cirka 30 % av stadens befolkning. Staden är än idag ganska uppdelad och har främst kroater på västra sidan av floden och bosnier på östra sidan. Vi kommer att guidas runt i staden av en lokal guide där en av höjdpunkterna är den vackra gamla bron över floden Neretva som är en välbevarad arkitektonisk pärla från den osmanska perioden på 1500-talet.


Bild: Den gamla staden Mostar vid flodstranden

Dag 6: Mostar - Budva. Besök i Kotor(F, M)

Dagen tar oss djupare in i de fascinerande Balkan på resan till Montenegro. Det här är också dagen när vi kommer till kusten, vilken många anser vara en av världens vackraste. Innan vi kommer till kusten i Montenegro ska vi åka igenom några fantastiska landskap i den bergiga regionen i östra Bosnien med såväl bördiga som karga områden. Vi åker bl.a. genom staden Trebinje, som under Balkankriget var en stor bas för den jugoslaviska armén som härifrån styrde belägringen och beskjutningen av Dubrovnik, som vi besöker senare. Inte långt efter Trebinje anländer vi till Montenegro, där vi snabbt kommer fram till stranden och det azurblå Adriatiska havet. Vi anländer på eftermiddagen till Budva. Förutom att ha ett vackert litet medeltida centrum har stadens läge vid havet gjort den till centrum för turismen i Montenegro. Trots den stora mängden människor som bor i staden råder en avslappnad atmosfär och möjligheterna för ett dopp är oändliga. På väg till Budva stannar vi till i kuststaden Kotor, som ingår i Unescos lista över världens kulturarv. Beläget intill den djupa och mycket vackra bukten ligger en mycket välskött medeltida stad, som är omgiven av blått hav och höga berg. Kotor liknar på många sätt en norsk fjord, fast med medelhavskänsla. Vi utforskar staden tillsammans med en lokalguide.


Bild: Kotor

Dag 7: Extra utflykt till kungastaden Cetinje i Montenegro (F)

Idag finns möjligheten att följa med till kungastaden Cetinje i Montenegro. Cetinje har tidigare varit huvudstad i Montenegro, och än idag har landets president sitt residens här. Cetinje är en stad med stor historisk betydelse - grundad på 1400-talet som vagga för den montenigrinska kulturen och ett ortodoxt, religiöst centrum.

Cetinje är också välkänd och välbesökt för sin stora attraktion - Lipagrottorna, med ett 2,5 km långt grottsystem. Skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten i grottan är över 300 meter, och bland mycket annat att se så rinner en underjordisk flod genom grottsystemet.

Under dagen hinner vi också med en lokal lunch, innan resan går tillbaka till Budva igen.

Dag 8: Budva - Dubrovnik. Stadsrundtur i Dubrovnik(F, M)

Idag åker vi in i Kroatien, och den södra regionen Dalmatien. Här finner vi det som landet är mest känt för - nämligen den adriatiska kusten - och särskilt "juvelen i kronan" Dubrovnik där vi ska spendera de nästkommande två nätterna.

De lärde tvistar om när, hur och vem som byggde Dubrovnik, men det är väl dokumenterat att staden har varit bebodd i över 1 000 år. Staden är idag det mest kända resmålet i Kroatien vilket vi snabbt får uppleva. Vi är långt ifrån ensamma. Stadens landmärke är den omgivande muren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets. En imponerande och vacker byggnad där en vandring på de 4-6 meter tjocka väggar är det bästa sättet att både få en överblick över staden och njuta av en fantastisk utsikt över havet, staden och bergen i bakgrunden.
Befästningarna är bara en liten del av stadens fascinerande historia, där en myriad av utländska makter har besökt och gjort inflytande på staden allt eftersom den har vuxit fram.
Vi har efter rundvisningen möjlighet att fortsätta att utforska staden på egen hand.

Dag 9:  Ledig dag eller kryssning till Elafiti-öarna med fisk-picknick ombord (F, M)

Elafitiöarna, eller Elafiterna, är en ö-grupp bestående av 13 öar längs med den adriatiska kusten, där endast de tre största öarna är bebodda, med sammanlagt ca 850 invånare. Elafiterna har blivit ett populärt turistmål tack vare dess vackra stränder och orörda vikar och många anser det vara ett rent måste att besöka öarna med dess skogbeklädda kullar och pittoreska små byar när man är i Dalmatien.

Vi tar oss runt flera av de elafitiska öarna och får den spännande historien om området berättat för oss. Under tiden hinner vi också njuta av havsluft, sagolika omgivningar och en härlig picknick på färsk, lokal fisk.

Bild: Elafiterna

Dag 10: Dubrovnik - Split. Stadsrundtur i Split och Trogir (F, M)

Vår resa går sakta mot sitt slut, och vi rör oss vidare norrut mot vårt sista stopp på resan. Vi övernattar i Split, Kroatien näst största stad. Split har efter Jugoslaviens avveckling blivit Kroatiens maritima centrum med landets största flottbas och färjehamn. Vi får här en rundtur i den mycket charmiga centrumkärnan. Vi åker också lite längre upp längs kusten till staden Trogir, som ligger på UNESCO: s lista över världsarv. Man kan knappast hitta en plats för en vackrare avslutning på en resa genom det fascinerande Balkan. Vi avslutar dagen med en avskedsmiddag.

Dag 11: Hemresa från Split (F)

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Split, där vi rikare på mängder av upplevelser flyger norrut igen.

Karta

Resan Betagande Balkan

Kartor Betagande Balkan

Väder

Se vädret i Split

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
9/9 - 19/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Betagande Balkan
13 995:- Boka »
23/9 - 3/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Betagande Balkan
13 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 20 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Belgrad/Split - Stockholm, inkl. transfer
• 2 nätter på hotell 3* i Belgrad
• 2 nätter på hotell 4* i Sarajevo
• 1 natt på hotell 4* i Mostar
• 2 nätter på hotell 4* i Budva
• 2 nätter på hotell 3* i Dubrovnik
• 1 natt på hotell 4* i Split eller Trogir
• 10 x frukost och 8 x middag
• Vatten för de inkluderade måltiderna
• Transport och utflykter enligt programmet
• Svensktalande reseledare
• Skatter och avgifter

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 2 175 kr
• Utflykt till Cetinje i Montenegro med lunch, 575 kr
• Båtutflykt till Elafiterna med lunch, 395 kr
• Entréer utöver dem i programmet
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Life Design Hotel Belgrad
****
Life Design Hotel Belgrad 4* är ett modernt och centralt beläget hotell, i Belgrads gamla stadsdel. Hotellet ligger på en mindre gata med några butiker, och endast 300 meter fr&a ....

Övernattning Dag 3 - 5

Hotel Festival
****
Hotel Festival är en blandning av modern och traditionell design. Beläget i Sarajevos downtown, på den vänstra flodbanken av Miljacka-floden, mellan de två historiska broarn ....

Övernattning Dag 5 - 6

Hotel Mostar
****
Hotel Mostar 4* är ett modernt, nybyggt hotell i centrala Mostar. Precis utanför hotellet ligger flera affärer, restauranger och caféer. Från hotellet är det ca 1 kilo ....

Övernattning Dag 6 - 8

Hotel Slovenska Plaža
***+
Hotellet Slovenska Plaza utgör en egen liten by, med sina 2000 sängar, vackra arkitektur, Medelhavsmiljö och många möjligheter för aktiviteter. Hotellet är belä ....

Övernattning Dag 8 - 10

Hotell Petka Dubrovnik
***
Det 3-stjärniga, moderna hotell Petka ligger i Dubrovnik, ca 3 km från den gamla staden. Hotell ligger b eläget nära kryssningshamnen och med endast 600 meter till den lokala stra ....

Övernattning Dag 10 - 11

Hotell Trogir Palace
****
Hotel Trogir Palace är ett fyrstjärnigt, familjeägt hotell beläget på ön Ciovo, endast 200 meter från de centrala delarna av den vackra, Unesco-listade staden Trog ....