Skip to main content

Betagande Balkan

Staden Split i skymningen på en resa till Kroatien och Balkan.
Frodig natur och anrika byggnader i Bosnien på en resa till Balkan.
Njut av god mat och blått hav på semester genom Balkan.
Fjordlik natur, hamn och berg i Kotor, Montenegro.
Det ortodoxkristna klostret Tvrdoš i Trebinje på en rundresa genom Balkan.
Vackra kullerstensgator, mysiga uteserveringar och vinprovning på resa till Balkan.
Följ med på en rundresa genom Balkan där vacker natur råder.
Upplev muren och hamnen i Dubrovnik på resa till Balkan.
Pris från:
12 995:-
Dagar:9
Boka resa

Rundresa genom det sagolika Balkan

Balkan har alltid varit känt som en mix av olika kulturer, religioner och folk - och på den här rundresan kommer vi nära allt detta. Vår Balkanodyssé tar oss lugnt genom Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien till gemytliga städer, vackra kustremsor och skyddade naturlandskap. På Balkan ryms en hel guldgruva av historia, arkitektur och kultur från tusentals år tillbaka som öppnas upp för oss, med dramatiska berättelser om krig och kärlek som inte finns någon annanstans i Europa.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Balkan:

  • Moderna och fyrstjärniga hotell under resan
  • Historiska stadsvandringar i bl.a. Sarajevo
  • Fjordlik natur och storslagna kuststräckor
  • Kroatiens skönheter: Dubrovnik och Split 

UNESCO-listade sevärdheter och minnesvärda vyer

Välkommen till en rundresa där sevärdheterna nästan står i kö på Unescos världsarvslista och där programmet är så skiftande att varje dag är en upplevelse som man sent kommer glömma. Balkanhalvön är så varierat skapad från naturens sida - så frodig och vacker - att det är svårt att föreställa sig de dramatiska händelserna som har skett i dessa områden. Möt gästvänliga och stolta, slaviska själar där livsglädjen skapar den intensiva atmosfären som blir Balkans bultande hjärta. Tillsätt en varierad och välsmakande gastronomi, moderna 4-stjärniga hotell och en skicklig, svensktalande reseledare, så har du alla delar för en storartad och minnesvärd resa.

Kort dagsprogram för rundresan i Balkan:

Dag 1: Ankomst till Sarajevo och incheckning på hotellet(M)
Dag 2: Stadsrundtur i Sarajevo, Hoppets tunnel och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)
Dag 3: Mostar – Podgora. Besök i Blagaj (F, L, M)
Dag 4: Stadsrundtur i Split och besök i Omis (F, M)
Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt: Kryssning till Brac med picknicklunch (F)
Dag 6: Podgora – Trebinje. Stopp och rundtur i Dubrovnik (F, M)
Dag 7: Trebinje – Montenegro. Besök i Kotor och kungastaden Cetinje (F, L, M)
Dag 8: Stadsrundtur i Trebinje och vinprovning (F, M)
Dag 9: Hemresa (F)

F=Frukost   L = Lunch   M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Sarajevo och incheckning på hotellet (M)

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Sarajevo flygplats. Härifrån är det endast 1 mil till centrum i Bosnien Hercegovinas huvudstad. Vi ankommer under middagstid och därför passar det bra att dagens första stopp blir vid restaurangen Vinoteka, som förutom god mat serverar lokala och välproducerade viner. Efter resans första gemensamma måltid kan vi promenera den korta biten till vårt hotell som ligger i närheten.

Dag 2: Stadsvandring i Sarajevo, Hoppets tunnel och guidad rundtur i Mostar (F, L, M)

Efter frukost ska vi ut och upptäcka Sarajevo på en stadsrundtur. Sarajevo har det senaste seklet varit centrum för både Europa och resten av världens uppmärksamhet under flertalet gånger. Första gången var 1914 då mordet på den österrikiske-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand skedde. 1984 stod staden värd för vinter-OS vilket självklart gav massor av uppmärksamhet och en annan gång som strålkastarna riktades mot platsen var under Balkankrigen 1992-1995. Många har fortfarande bilderna på näthinnan av den bombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och den svältande befolkningen under belägringen. Sarajevo har trots allt alltid varit och förblivit ett kulturellt och religiöst centrum.

Vi får hjälp av en lokal guide som visar oss runt i stadens centrum och besöker den gamla basaren Bascarsija samt moskén Gazi Husrev-Beg - moskén anses vara den viktigaste muslimska byggnaden i landet!

Marknad och shopping i Sarajevo på resa till Balkan.
Bild: Utomhusbazar i Sarajevo

Härefter fortsätter vår dag med ett besök nere i det fascinerande, underjordiska tunnelsystemet "Hoppets tunnel" som ligger undangömd under Sarajevos markyta.

Efter vårt besök under jord beger vi oss sedan mot Mostar - det annorlunda och mycket välkända kulturcentrumet i Bosnien Hercegovina. Den största befolkningsandelen i staden är kroater, motsvarande cirka 60 % medan bosnierna utgör cirka 40 %. Före kriget var Mostar en av de mest etniskt blandade städerna där serber utgjorde cirka 30 % av stadens befolkning. Staden är än idag ganska uppdelad och har främst kroater på västra sidan av floden och bosnier på östra sidan. Vi kommer att guidas runt i staden av en lokal guide där en av höjdpunkterna är den vackra gamla bron över floden Neretva som är en välbevarad arkitektonisk pärla från den osmanska perioden på 1500-talet.

Frodig natur och små hus i Mostar på resa till Balkan.
Bild: Den gamla staden Mostar vid flodstranden

Dag 3: Mostar – Podgora. Besök i Blagaj (F, L, M)

Dagens färd går till Podgora som vi hittar belägen utmed kusten intill det Adriatiska havet. Vår resa till Podgora bjuder på vackra miljöer och landskap i den västra delen av Hercegovina. Vi stannar till i Blagaj som har en helt otrolig naturskön och fotovänlig vattenkälla och härifrån fortsätter dagen med en stadsvandring i det sagovackra Pocitelj innan det är dags för dagens lunchpaus.

Mätta och belåtna fortsätter vi mot de sagolika Kravice-vattenfallen innan vi slutligen kommer fram till vårt hotell i Podgora. Middagen intar vi på hotellet.  

Dag 4: Stadsrundtur i Split och besök i Omis (F, M)

Idag ska vi bekanta oss med Split, Kroatien näst största stad, genom en stadsvandring. Split har efter Jugoslaviens avveckling blivit Kroatiens maritima centrum med landets största flottbas och färjehamn. Vi får här en rundtur i den mycket charmiga centrumkärnan och när vi känner att vi kan navigera oss någorlunda bra får vi chansen till att på egen hand utforska möjligheterna för lunch och shopping.

Efter vårt besök i Split återvänder vi till vårt hotell i Podgora, och längs vägen stannar vi till i Omiš för en fika. Med en spännande historia och en vacker natur bjuder Omiš på ett upplevelserikt besök. Här rinner floden Cetina ut i det Adriatiska havet och då staden var ett piratnäste under medeltiden finns här många fängslande berättelser att ta del av. Vi avslutar dagen med en middag på vårt hotell i Podgora.

Split hamn bland bergen, utmed den dalmatiska kusten i Kroatien.

Bild: Det glittrande havet utanför hamnen i Split

Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt: Kryssning till Brac med picknicklunch (F)

Brac kan skryta med att vara en av de vackraste öarna i det Adriatiska havets skärgård. Ifall du har valt till dagens extra utflykt kan du se fram emot en dag i havshärliga miljöer. Vi tar oss ut till ön med båt och blir underhållna av duktiga musikanter ombord. Framme på Brac får vi lunchen serverad i form av en gemytlig picknick och sedan har vi gott om tid för sol och bad på Kroatiens mest berömda strand Zlatny Rat.

Kvällen ägnas efter eget behag i Podgora. 

Den berömda stranden Zlatny Rat på ön Brac i Kroatien, på en resa till Balkan.
Bild: Den berömda stranden Zlatny Rat på Brac

Dag 6: Podgora – Trebinje. Stopp och rundtur i Dubrovnik (F, M)

En riktigt vacker kuststräcka väntar oss idag när vi ska åka utmed södra Dalmatien i Kroatien för dagens delmål; Dubrovnik. Vi får äntligen uppleva det som landet är allra mest känt för - nämligen den adriatiska kusten och "juvelen i kronan" Dubrovnik. De lärda tvistar om när, vem och hur Dubrovnik byggdes men det är dokumenterat att staden har varit bebodd i över 1 000 år. Staden är idag det mest kända resmålet i Kroatien vilket vi får uppleva då vi kommer se att även många andra turister hittar hit.

Stadens landmärke är den omgivande muren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets. En imponerande och vacker byggnad där en vandring på de 4-6 meter tjocka väggar är det bästa sättet att både få en överblick över staden och njuta av en fantastisk utsikt över havet, staden och bergen i bakgrunden. Befästningarna är bara en liten del av stadens fascinerande historia där en myriad av utländska makter har besökt och gjort inflytande på staden allt eftersom den har vuxit fram. Vi har efter rundvisningen möjlighet att fortsätta utforskandet av staden på egen hand.

Sent på eftermiddagen ankommer vi till Trebinje som många anser vara en av Bosnien Hercegovinas tjusigaste städer. Efter incheckning äter vi middag på vårt hotell.

Dag 7: Trebinje – Montenegro. Besök i Kotor och kungastaden Cetinje (F, L, M)

Dagen tar oss djupare in i det fascinerande Balkan på resan till Montenegro. Det här är också dagen när vi kommer till kusten som många anser vara en av världens vackraste. Innan vi kommer till kusten i Montenegro ska vi åka igenom fantastiska landskap i den bergiga regionen, i sydöstra Hercegovina med såväl bördiga som karga områden. Vi åker från staden Trebinje som endast ligger två mil från Montenegro och kommer snabbt fram till kusten och det azurblå Adriatiska havet. Det är förmiddag när vi anländer till Kotor, en plats som finns med på Unescos lista över världens kulturarv. Belägen intill den djupa och mycket vackra bukten ligger också en mycket välskött medeltida stad som är omgiven av blått hav och höga berg.

Kotor liknar på många sätt en norsk fjord fast med medelhavskänsla. Vi utforskar staden och de vackra omgivningarna närmare tillsammans med en lokalguide och så får vi tid på egen hand innan vi reser vidare mot kungastaden Cetinje i Montenegro. Cetinje har tidigare varit huvudstad i Montenegro och än idag har landets president sitt residens här. Cetinje är en stad med stor historisk betydelse - grundad på 1400-talet som en vagga för den montenigrinska kulturen och ett ortodoxt, religiöst centrum.

Från Cetinje går färden slutligen till staden Herceg Novi, där vi avrundar en riktig händelserik dag med en middag. Vi är åter i Trebinje sent på kvällen.

Vackra hamnen i Kotor med blått hav och grön natur i Montenegro.
Bild: Kuststaden Kotor

Dag 8: Stadsrundtur i Trebinje och vinprovning (F, M)

Den sagolikt vackra staden Trebinje tog lång tid på sig att utvecklas och tack vare stadens belägenhet i gränsen mellan olika territorier hittar vi flera olika influenser i både arkitekturen och historian. Under vår guidade promenad i Trebinje besöker vi bland annat det berömda ortodoxkristna klostret Tvrdoš som stoltserar med sin vinproduktion. I klostrets vinkällare väntar oss en vinprovning som blir en fin avrundning på turen och en perfekt inledning på vår lediga eftermiddag i Trebinje. Vi samlas igen inför resans sista middag som vi intar tillsammans på en restaurang i staden.    

Dag 9:  Hemresa (F)

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Dubrovnik/Split där vi rikare på mängder av upplevelser flyger norrut igen.
 

Karta

Resan Betagande Balkan

Geografisk karta över Balkan

Väder

Se vädret i Split

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
18/10 - 26/10Se flygtider Stockholm - ArlandaBetagande Balkan 12 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
17/4 - 25/4Se flygtider Stockholm - ArlandaBetagande Balkan13 995:-Boka
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
22/5 - 30/5Se flygtider Stockholm - ArlandaBetagande Balkan14 495:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Sarajevo. Dubrovnik/Split - Stockholm, inkl. transfer
• 1 natt på på hotell 4* i Sarajevo
• 1 natt på hotell 4* i Mostar
• 3 nätter på hotell 4* i Podgora
• 3 nätter på hotell 4* i Trebinje
• 8 x frukost, 3 x lunch och 7 x middag
• Utflykter och transport enligt programmet
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 1 995 kr
• Båtutflykt till ön Brac med picknick-lunch, 375 kr
• Entréer utöver dem i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot