Skip to main content

Betagande Balkan

röda hustak vid havet i trogir, kroatien
frodig natur och anrika byggnader i bosnien på en resa till balkan
vackra kullerstensgator och msyiga uteserveringar på resa till balkan
njut av god mat och blått hav på semester genom balkan
storstäder med vackra byggnader i solljuset på resa till balkan
sevärdheter och UNESCO listade kulturarv väntar på en resa till balkan
följ med på en rundresa genom balkan där vacker natur råder
upplev muren och hamnen i dubrovnik på resa till balkan
Status:
Fullt

Rundresa genom det sagolika Balkan

Balkan har alltid varit känt som en mix av olika kulturer, religioner och folk - och på den här rundresan kommer vi nära allt detta. Vår Balkanodyssé tar oss lugnt genom Serbien, Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien. Här finns en guldgruva av historia, arkitektur och kultur från tusentals år tillbaka som öppnas upp för oss, med dramatiska berättelser om krig och kärlek som inte finns någon annanstans i Europa.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Balkan:

  • Guidade stadsvandringar i bl.a. Belgrad
  • Upplevelser i de underjordiska tunnlarna i Sarajevo
  • Fjordlik natur och storslagna kuststräckor i Montenegro
  • Kroatiens skönheter: Dubrovnik och Split 

UNESCO-listade sevärdheter och minnesvärda vyer

Välkommen till en rundresa där sevärdheterna nästan står i kö på Unescos världsarvslista och där programmet är så skiftande att varje dag är en upplevelse som man sent kommer glömma. Balkanhalvön är så varierat skapad från naturens sida - så frodig och vacker - att det är svårt att föreställa sig de dramatiska händelserna som har skett i dessa områden. Möt gästvänliga och stolta, slaviska själar där livsglädjen skapar den intensiva atmosfären som blir Balkans bultande hjärta. Tillsätt en varierad och välsmakande gastronomi, bekväma 3- och 4-stjärniga hotell och en skicklig, svensktalande reseledare, så har du alla delar för en storartad och minnesvärd resa.

Kort dagsprogram för rundresan i Balkan:

Dag 1: Ankomst till Belgrad (M)
Dag 2: Stadsrundtur i Belgrad och tid på egen hand (F)
Dag 3: Belgrad - Sarajevo. Stopp i Sremska Mitrovica(F, M)
Dag 4: Stadsrundtur i Sarajevo (F, M)
Dag 5: Stadsrundtur i Mostar (F, M)
Dag 6: Mostar - Budva. Besök i Kotor (F, M)
Dag 7: Extra utflykt till kungastaden Cetinje i Montenegro (F, M)
Dag 8: Stadsrundtur i Dubrovnik (F, M)
Dag 9: Extra utflykt - båttur med lunch (F)
Dag 10: Stadsrundtur i Split (F, M)
Dag 11: Ledig dag i Makarska eller Split (F, M)
Dag 12: Hemresa från Split (F)

F=Frukost   M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Belgrad (M)

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Nikola Tesla flygplats i Belgrad. Härifrån är det endast 15 km till centrumet i Serbiens huvudstad. Vi ankommer under kvällen, och äter gemensam middag på hotellet direkt efter att vi har checkat in.

Dag 2: Stadsrundtur i Belgrad (F)

Vårt möte med Serbien börjar på riktigt idag i huvudstaden Belgrad, som är en motsättningarnas stad. Belgrad är en gammal stad med en över 7 000 år gammal historia, och är huvudstad i Serbien sedan 1403. Idag är den också en av de trendigaste städerna i Europa med stor tilldragning av framförallt unga människor från hela Europa. Den geografiska placeringen, där floderna Sava och Donau möts, markerar också att det är ett gränsland. Här gick tidigare gränsen mellan riket Österrike-Ungern och det Osmanska riket, och även gränsen mellan den pannoniska slätten och Balkan. Stadens strategiska position har också inneburit att den har varit mittpunkten för otaliga krig, som genom historien har satt sin emellanåt mycket våldsamma prägel, och vars spårs fortfarande syns på vissa ställen.

Vi går på en guidad stadsvandring i staden och besöker några av de mest betydelsefulla platserna, såsom Kalemegdan-fortet som sträcker sig ut över Donau, och Sankt Sava-katedralen som är den näst största ortodoxa katedralen i världen. Vi kommer också till det charmerande Skadalija-kvarteret som bjuder på intima restauranger med balkansk prägel, samt går längs med Donaus bredder där en stor del av den nyaste stadsutvecklingen pågår.

Kvällen har vi på egen hand, och möjligheterna är många för att hitta charmiga, lokala restauranger som sjuder av den traditionella och folkliga Balkan-atmosfären.

Floden Sava i skymningen i huvudstaden Belgrad, Serbien.
Bild: Belgrad och den vackra Sava-floden

Dag 3: Belgrad - Sarajevo. Stopp i Sremska Mitrovica (F, M)

Vårt besök i Belgrad lider mot sitt slut, och vi ska röra oss söderut till det mer äkta Balkan. Längs vägen stannar vi i den serbiska staden Sremska Mitrovica, som i likhet med Belgrad är över 7 000 år gammal och som fortfarande har ruiner kvar från den romerska staden Sirmium som låg här. Under andra världskriget var staden belägrad av axelmakterna, de stater som stred mot de allierade, och blev överlåten till det kroatiska herredömet. Efter kriget blev staden en del av det nyupprättade Jugoslavien. Idag är Sremska Mitrovica en liten och väldigt mysig stad, och en bra plats att stanna till för en liten utflykt och lunchpaus innan vi korsar gränsen till Bosnien. Vi fortsätter genom det vackra, bergiga landskapet och anländer till huvudstaden Sarajevo runt middagstid, där vi äter gemensam middag på hotellet och laddar upp för en heldag i en av Europas mest spännande städer.

Dag 4: Stadsrundtur i Sarajevo (F, M)

Idag ska vi bekanta oss med en äkta smältdegel av kultur, historia, krig och politik. Sarajevo har de senaste 100 åren varit centrum för Europas och hela världens uppmärksamhet hela tre gånger. År 1914 för mordet på den österrikiske-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand, år 1984 när staden stod värd för vinter-OS och under Balkankrigen 1992-1995. Många har fortfarande bilderna på näthinnan av den bombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och den svältande befolkningen under belägringen. Sarajevo har trots allt alltid varit och förblivit ett kulturellt och religiöst centrum.
Vi får hjälp av en lokal guide som visar oss runt i stadens centrum. Vi besöker den gamla staden, inklusive Gazi Husrev-Beg-moskén, som anses vara den viktigaste muslimska byggnaden i landet. I gamla staden kommer vi också besöka den gamla basaren, Bascarsija, samt den serbisk-ortodoxa katedralen. Vi går även ned i det fascinerande, underjordiska tunnelsystemet som finns under Sarajevos markyta.

Marknad och shopping i Sarajevo på resa till Balkan.
Bild: Utomhusbazar i Sarajevo

Vi avslutar dagen och äter gemensam middag. Härefter finns det möjlighet att besöka staden på egen hand för att utforska Sarajevos kvällsliv.

Dag 5: Sarajevo - Mostar. Stadsrundtur i Mostar (F, M)

Efter en förmiddag på egen hand i Sarajevo beger vi oss mot Mostar - ett annorlunda och mycket välkänt kulturcentrum i Bosnien. Den största befolkningsandelen i staden är kroater, motsvarande cirka 60 %, och bosnierna utgör cirka 40 %. Före kriget var Mostar en av de mest etniskt blandade städerna där serber utgjorde cirka 30 % av stadens befolkning. Staden är än idag ganska uppdelad och har främst kroater på västra sidan av floden och bosnier på östra sidan. Vi kommer att guidas runt i staden av en lokal guide där en av höjdpunkterna är den vackra gamla bron över floden Neretva som är en välbevarad arkitektonisk pärla från den osmanska perioden på 1500-talet.

Frodig natur och små hus i mostar på resa till Balkan.
Bild: Den gamla staden Mostar vid flodstranden

Dag 6: Mostar - Budva. Besök i Kotor(F, M)

Dagen tar oss djupare in i det fascinerande Balkan på resan till Montenegro. Det här är också dagen när vi kommer till kusten som många anser vara en av världens vackraste. Innan vi kommer till kusten i Montenegro ska vi åka igenom några fantastiska landskap i den bergiga regionen i östra Bosnien med såväl bördiga som karga områden. Vi åker bl.a. genom staden Trebinje, som under Balkankriget var en stor bas för den jugoslaviska armén som härifrån styrde belägringen och beskjutningen av Dubrovnik, som vi besöker senare. Inte långt efter Trebinje anländer vi till Montenegro, där vi snabbt kommer fram till stranden och det azurblå Adriatiska havet. Vi anländer på eftermiddagen till Budva. Förutom att ha ett vackert litet medeltida centrum har stadens läge vid havet gjort den till centrum för turismen i Montenegro. Trots den stora mängden människor som bor i staden råder en avslappnad atmosfär och möjligheterna för ett dopp är oändliga. På väg till Budva stannar vi till i kuststaden Kotor, som finns med på Unescos lista över världens kulturarv. Belägen intill den djupa och mycket vackra bukten ligger en mycket välskött medeltida stad, som är omgiven av blått hav och höga berg. Kotor liknar på många sätt en norsk fjord, fast med medelhavskänsla. Vi utforskar staden tillsammans med en lokalguide.

Vackra hamnen i Kotor med blått hav och grön natur i Montenegro.
Bild: Kuststaden Kotor

Dag 7: Extra utflykt till kungastaden Cetinje i Montenegro (F, M)

Idag finns möjligheten att följa med till kungastaden Cetinje i Montenegro. Cetinje har tidigare varit huvudstad i Montenegro, och än idag har landets president sitt residens här. Cetinje är en stad med stor historisk betydelse - grundad på 1400-talet som vagga för den montenigrinska kulturen och ett ortodoxt, religiöst centrum.

Cetinje är också välkänt och välbesökt för sin stora attraktion - Lipagrottorna, med ett 2,5 km långt grottsystem. Skillnaden mellan den högsta och lägsta punkten i grottan är över 300 meter, och bland mycket annat att se så rinner en underjordisk flod genom grottsystemet.

Under dagen hinner vi också med en lokal lunch, innan resan går tillbaka till Budva igen.

Dag 8: Budva - Dubrovnik. Stadsrundtur i Dubrovnik(F, M)

Idag åker vi in i Kroatien, och den södra regionen Dalmatien. Här finner vi det som landet är mest känt för - nämligen den adriatiska kusten - och särskilt "juvelen i kronan" Dubrovnik där vi ska spendera de nästkommande två nätterna.

De lärde tvistar om när, hur och vem som byggde Dubrovnik, men det är väl dokumenterat att staden har varit bebodd i över 1 000 år. Staden är idag det mest kända resmålet i Kroatien vilket vi snabbt får uppleva då vi är långt ifrån ensamma. Stadens landmärke är den omgivande muren och dess fästningar som mäter två kilometer i omkrets. En imponerande och vacker byggnad där en vandring på de 4-6 meter tjocka väggar är det bästa sättet att både få en överblick över staden och njuta av en fantastisk utsikt över havet, staden och bergen i bakgrunden.
Befästningarna är bara en liten del av stadens fascinerande historia, där en myriad av utländska makter har besökt och gjort inflytande på staden allt eftersom den har vuxit fram.
Vi har efter rundvisningen möjlighet att fortsätta att utforska staden på egen hand.

Dag 9:  Ledig dag eller kryssning till Elafiti-öarna med fisk-picknick ombord (F)

Elafitiöarna, eller Elafiterna, är en ö-grupp bestående av 13 öar längs med den adriatiska kusten, där endast de tre största öarna är bebodda, med sammanlagt ca 850 invånare. Elafiterna har blivit ett populärt turistmål tack vare dess vackra stränder och orörda vikar och många anser det vara ett rent måste att besöka öarna med dess skogsbeklädda kullar och pittoreska små byar när man är i Dalmatien.

Vi tar oss runt flera av de elafitiska öarna och får den spännande historien om området berättat för oss. Under tiden hinner vi också njuta av havsluft, sagolika omgivningar och en härlig picknick på färsk, lokal fisk.

Vacker utsikt över Elafitöarna i Kroatien.
Bild: Elafiterna

Dag 10: Stadsrundtur i Split (F, M)

Idag rör vi oss vidare norrut mot vårt sista stopp på resan. Vi reser till vårt hotell på Makarskarivieran, med närhet till både badorten Makarska och den stora hamnstaden Split. Härefter tar vi oss in till Split för en stadsvandring i Kroatien näst största stad. Split har efter Jugoslaviens avveckling blivit Kroatiens maritima centrum med landets största flottbas och färjehamn. Vi får här en rundtur i den mycket charmiga centrumkärnan. Man kan knappast hitta en plats för en vackrare avslutning på resan genom det fascinerande Balkan. Vi avslutar dagen med en middag på vårt hotell.

Dag 11: Ledig dag i Split/Makarska (F, M)

Vår resa går sakta mot sitt slut, men först ska vi hinna med en dag där vi på egen hand får utforska den gamla storstaden Split, eller njuta av lugnet vid havet i Makarska. Dagen kan läggas upp helt efter egna önskemål.

Dag 12: Hemresa från Split (F)

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Split, där vi rikare på mängder av upplevelser flyger norrut igen.

Karta

Resan Betagande Balkan

Kartor Betagande Balkan

Väder

Se vädret i Split

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Split per år.

 

Andra liknande resor