Skip to main content

Resor till Oman

Ökenparadiset med gröna oaser och tusenårig historia

Oman är kanske inte det första landet som kommer upp i huvudet vid tanken på en resa till varmare breddgrader och exotiska kulturer. Kanske vet du inte ens exakt var det ligger. Men det vidsträckta ökenlandet är allt du kan drömma om – den arabiska världen när den är som bäst, som taget direkt ur sagorna från Tusen och en natt.

Följ med på Kulturresor Europas nya rundresa i detta förtrollande ökenland och njut av en trygg och oförglömlig reseupplevelse full av nya intryck både till lands och till sjöss. Se våra resor till Oman här!

Detta får du uppleva i det exotiska ökenlandet Oman:

 • Oändliga, gyllene sanddyner i Wahiba Sands
 • Omans spektakulära gröna berg med vackra vandringsleder
 • Kristallklart vatten och fantastiska dykmöjligheter i Omanbukten
 • Unika kulturella upplevelser och historiska platser
 • Tryggt sällskap med svensktalande reseledare

Oman – Arabiska halvöns pärla

I det östra hörnet av den arabiska halvön, precis där den smaragdgröna Indiska oceanen möter den gyllene sanden, ligger Oman – en dold juvel bland Mellanösterns många förtrollande destinationer. Landet är en välbevarad hemlighet som har bevarat sin historia och kultur genom århundradena, och som har en befolkning som bjuder dig välkommen med öppna armar.

Medan Förenade Arabemiraten med sina glittrande silhuetter i Dubai och Abu Dhabi ofta är den destination på Arabiska halvön som drar till sig mest uppmärksamhet, har Oman intagit en mer ödmjuk position där landet har behållit sin autenticitet och kulturella charm.

Här kan du lära dig mer om Oman, utforska dess fascinerande historia och storslagna naturskönhet och lära känna dess varmhjärtade människor. Vi guidar dig genom landets vackra oaser, magnifika bergslandskap och gyllene stränder med turkost hav i ett land som inte bara är en destination utan också en port till en värld av äventyr, gästfrihet och oförglömliga upplevelser. Vill du resa till Oman – Arabiska halvöns dolda pärla?

En rik historia och modern identitet

Oman kallar ibland för Arabiska halvöns juvel, och det är verkligen inte svårt att förstå varför. Landet är inget mindre än ett drömresemål för den resenär som törstar efter både historia, kultur, natur och äventyr. Landets långa historia och dess moderna samhälle sammanflätas i en ljuvlig harmoni av reseupplevelser som överträffar även de största förväntningarna.

Oman är ett muslimskt land i Mellanöstern med ett stolt kulturarv som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Läget vid kusten mellan Arabiska havet och Indiska oceanen har gett landet en unik position som kulturell smältdegel och handelscentrum. Perser, araber, portugiser och britter har alla satt sina spår här genom åren, vilket har resulterat i en mångsidig och fascinerande historia. De historiska attraktionerna blandas på bästa sätt med möjligheter till strandliv där man får njuta av sol och bad.

Tillväxt, utveckling och autentiskt kulturarv

I dag är landet ett modernt samhälle som fortfarande omfamnar sina gamla traditioner och grundläggande värden. Samtidigt som Oman har genomgått en imponerande tillväxt och utveckling har landet lyckas behålla sitt autentiska kulturarv. Här kan du utforska gamla handelshus i städernas labyrintiska souker, besöka gamla fästningar som vittnar om landets spännande och historiska förflutna som handelsmakt och uppleva den varma gästfrihet som omanierna är kända för.

Säkerhet på din resa till Oman

Det är viktigt att veta att Oman är ett stabilt och säkert land att resa i, vilket betyder att du kan resa dit med ro i sinnet. Faktum är att det är känt som ett av de säkraste länderna i regionen, inte minst på grund av den gästfrihet som du som resenär möter överallt. Landet har inte mycket brottslighet eftersom samhället i allmänhet är välmående. Detta kommer dig som resenär till gagns eftersom du kan utforska naturen och fördjupa dig i den mångsidiga kulturen även på egen hand utan att behöva kasta en extra blick över axeln.

Naturligtvis är det alltid en bra idé att hålla sig uppdaterad om de senaste reseråden från UD och andra pålitliga källor innan du åker på semester, samt att följa de vanliga hälsoreglerna som att dricka vatten på flaska och skydda dig mot solen.

Omans naturliga skönhet

Förutom sin intressanta historia och sin vänliga lokalbefolkning bjuder Oman på en naturskönhet som är lika mångsidig som dess kultur. Från de oändliga sanddynerna i Wahiba Sands till Omans högsta punkt, Jabel Shams i bergen och den förtrollande kustlinjen längs Arabiska havet och Röda havet, är landet det perfekta semestermålet för alla äventyrslystna naturälskare.

 • Vidsträckta öknar av gyllenröd sand
  Wahiba Sands är ett enormt ökenområde som också är känt som Shargiya Sands. Här finns sand överallt – oändliga sanddyner och klippor i vackra röda och orange färger. Ge dig ut på ett ökenäventyr, övernatta i ett beduinläger och upplev en nästan utomjordisk stjärnhimmel som kastar ljus över ökenlandskapet. Det blir en upplevelse du aldrig kommer att glömma.
 • Bergen som sträcker sig mot himlen
  Öknen är vacker i sin enkelhet, men i Omans majestätiska bergskedjor finns några av landets vackraste områden. De grönskande dalarna och frodiga oaserna är en stor kontrast till den omkringliggande öknen. Utforska små byar, vandra längs stigar och upplev den gästvänlighet som lokalbefolkningen möter sina besökare med.
 • Kritvita stränder med turkost kristallklart vatten
  De fantastiska stränderna som sträcker sig gyllene längs Omans kust lockar med turkost hav och underbara kustlandskap. Kustområdena är perfekta för snorkling, simning och dykning, och om du har tur kan du stöta på havssköldpaddorna som häckar längs Omans kust.

Kulinariska upplevelser i Oman

Att äta ute i Oman är ett enda stort äventyr. Här hittar du kulinariska upplevelser i världsklass med smaker som återspeglar landets rika historia och plats i arabvärlden. Utforska autentiska smaker och upptäck skatterna i det omanska köket och se fram emot måltider rika på smak. Här kommer du att känna doften av varma kryddor och den djupa smaken av arabiskt kaffe, och du är varmt välkommen att följa med på en gastronomisk resa som låter dig ta en tugga av den arabiska kulinariska rikedomen.

 • Kaffet är serverat
  En av de mest ikoniska traditionerna i Oman är serveringen av arabiskt kaffe, även känt som gahwa. Kaffet bryggs med kryddor som saffran och kardemumma och serveras vanligtvis i små gahwakoppar, koppar i samma storlek som en traditionell espressokopp. Det arabiska kaffet serveras som en välkomstdryck och är en del av en ritual som symboliserar den gästfrihet som omanerna är kända för. Smaken är också riktigt god – både söt och intensiv på samma gång – så du kan börja glädja dig redan nu.
 • Restaurangbesök att minnas
  Vi kan inte leva på arabiskt kaffe hela vår resa, utan som vi alla vet måste man äta ordentligt med mat också. Låt oss därför kolla närmare på de autentiska matställen som Oman har att erbjuda. I princip är Oman ett relativt billigt land för turister, vilket ger dig stora möjligheter att utforska autentiska matupplevelser i större städer som Muskat och Salalah. Lokala restauranger och gatukök serverar traditionella rätter som shuwa, en långkokt lammrätt, och majboos, en kryddig risrätt med kött.

En av de mest minnesvärda aspekterna med att utforska Omans kulinariska scen är att träffa de gästvänliga omanerna, som är kända för sin gästfrihet och ofta välkomnar dig med ett leende när du utforskar matmarknaderna och de lokala serveringsställena.

Reseupplevelser i Oman

När du reser till Oman kommer du in i en värld där historia, kultur och naturskönhet smälter samman. Denna skattkista av natur och kultur skapar oförglömliga reseupplevelser, och du kan se fram emot ett besök i denna juvel i Mellanöstern.

 • Sultan Qaboos Grand Mosque
  Det finns massor av olika sevärdheter att ta del av, inte minst Sultan Qabus Grand Mosque, som är en djupgående kulturell upplevelse. Moskén är öppen för både lokalbefolkningen och besökare och är en arkitektonisk pärla och ett fint exempel på omansk kultur och storslagenhet. Man kan inte annat än att bli imponerad och överväldigad av moskéns överdådighet och fridfulla atmosfär – en perfekt plats för att utforska Omans officiella religion, islam, som är djupt rotad i landets kultur.
 • Naturens mirakel i Ras al Jinz och Ras al Hadd
  Oman har många underverk som skapats av människor, men också ett stort antal naturliga diton. Havsnära Ras al Jinz och Ras al Hadd är väl värda ett besök för den som längtar efter att få komma närmare de vilda havssköldpaddorna. Här kan du om du har tur få se havssköldpaddorna både lägga och kläcka ägg – en unik möjlighet att komma närmare naturen och lära sig mer om bevarandet av dessa fantastiska varelser.
 • Storstadsliv i Nizwa och Muskat

  Men det är inte bara natur som lockar. I staden Nizwa kan du till exempel få en bra känsla för Omans handelshistoria när du utforskar staden som är full av historiska byggnader, inklusive den imponerande fästning som hela staden byggts upp runtomkring. Här hittar du också den äldsta souken i landet. Muskat, Omans huvudstad, hittar vi vid kusten och staden erbjuder en blandning av både det traditionella och det moderna. Här kan du utforska lokala marknader, besöka museer och uppleva den autentiska omanska kulturen. Du kan också shoppa i stadens butiker, där du hittar allt från lokala traditionella textiler till moderna souvenirer.

De gästvänliga människornas land

Oman är så mycket mer än sina fantastiska natursköna skapelser och sina historiska landmärken – det är också ett land med de mest varmhjärtade människor man kan tänka sig. Omanerna är som tidigare nämnt vida kända för sin generositet och gästfrihet, vilket skiner igenom klart och tydligt när du besöker Oman.

 • Ett möte med beduinerna
  En oförglömlig och mycket autentisk upplevelse när du reser till Oman är att träffa beduinerna. De nomadiska stammarna har färdats genom öknen i århundraden och är kända för sina djupt rotade traditioner och sin generositet. I ökenområden som Wahiba Sands har du möjlighet att träffa beduinerna, lära dig mer om deras livsstil och njuta av en kopp rykande, kardemummadoftande kaffe och kanske några söta dadlar under den oändliga stjärnhimlen. Detta är stunder som knyter dig ännu starkare till landets kultur och själ.
 • Besök ett lokalt omanskt hem
  Omanerna är i allmänhet stolta över att dela med sig av sin kultur och sina traditioner till besökare. Oavsett om du besöker landets större städer eller de mindre byarna är lokalbefolkningen både vänlig och öppen för att dela sina liv och sin kultur med dig. Det är inte ovanligt att bli inbjuden till ett lokalt hem för en kopp te eller en måltid – njut av det; det är i interaktioner som dessa som du verkligen upplever landets kultur.

Det är sannerligen människorna som gör Oman till det perfekta resmålet för alla som söker autentiska, berikande och hjärtevärmande upplevelser. Att möta de välkomnande människorna ger en stor insikt i Oman och dess magnifika historia.

Vädret i Oman

Oman har ett så kallat ökenklimat, vilket innebär att vädret kan variera från torr värme till fuktig värme, varma dagar och kalla nätter. Det varierar också mycket mellan den norra och den södra delen av landet.

I norra Oman, särskilt runt huvudstaden Muskat och längs kusten, är klimatet varmt och torrt. Sommartemperaturen kan lätt överstiga 40 grader och nederbörden är sparsam och tenderar att bli sällsynt. Området kännetecknas av de vackra gyllene sanddynerna som möter Arabiska havet, och om du älskar stranden, solen och värmen är en resa till Oman definitivt något för dig.

I södra Oman, till exempel i Salalah, är värmen fuktigare. Området påverkas av årstidsväxlingen khareef, monsunsäsongen, som ger svalare temperaturer och en betydande mängd regn under sommarmånaderna. Den fuktiga värmen skapar frodiga oaser och grönskande landskap som står i kontrast till ökenlandskapet i den norra delen.

Shopping

Om du vill ta med dig några souvenirer hem från Oman – och det måste du ju nästan – finns det mycket att välja mellan. Landet har goda möjligheter till shopping i allt från moderna köpcentrum till lokala marknader där du kan köpa handgjorda souvenirer och kryddor som garanterat sätter guldkant på matlagningen hemma i Sverige.

Omans förtrollande öknar

11 dagar från 32 995:-

Res till fascinerande Oman – ökenlandet som taget ur en saga - Oman är kanske inte det första landet som kommer upp i huvudet vid tanken på en resa till varmare breddgrader och exotiska kulturer. Kanske vet du inte ens exakt var det ligger. Men det vidsträckta ökenlandet är allt du kan drömma om – den arabiska världen när den är som bäst, som taget direkt ur sagorna från Tusen och en natt. Detta gästvänliga land, beläget på den yttersta spetsen av den arabiska halvön och med utsikt ö...Läs mer om vår resa till Oman