Skip to main content

Anonyma Albanien

Berat,
Vacker natur, hus och berg på en resa genom Albanien.
Frodig natur, bergslandskap och skog i Albanien.
Skanderbergs staty i Albaniens huvudstad Tirana på en gruppresa.
Historiska kvarter i UNESCO-listade Gjirokaster, på en resa till Albanien.
Nationalparken Butrint med arkeologiska sevärdheter på en resa genom Albanien.
Vackra sandstränder, sol och hav i semesterorten Dhermi på en resa genom Albanien.
Kaffe och lokal mat och frukt på marknad i Albanien.
Staden Berat och mysiga gränder på en rundresa genom Albanien.
Status:
Återkommer 2025 

Res med oss till det oupptäckta landet Albanien 2024

Vi reser till Albanien – det tidigare stängda landet som nu öppnar upp för omvärlden att uppleva gömda arkeologiska fynd, autentiska landsbyar där tiden upplevs stå stilla och kristallklart vatten.

Det albanska folket är nyfikna och vänliga, och med stolthet visar de upp sitt land för oss. Landets historia är lång och fängslande och det läckra medelhavsköket som hämtar inspiration från länder som Grekland och Italien, får vilken matkritiker som helst att le av belåtenhet.

Följ med oss på en gruppresa där vi upplever det äkta Albanien inifrån!

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Albanien:

  • Historiska stadsvandringar med lokal guide
  • Besök i UNESCO-listade Berat och Gjirokastër
  • Vackra naturmiljöer vid källan Blå Ögat
  • Tid till avkoppling vid den joniska kusten

Naturliga källor, paradisstränder och huvudstaden Tirana

Tillsammans med vår lokala, svensktalande Albanien-expert upplever vi dramatiska berg, historiskt välbevarade platser och kusten utmed det Adriatiska havet i jakten på landets största sevärdheter. I ruinstaden Butrint vrider vi tillbaka tiden ca 3000 år, och vid Det blå ögat tittar vi ner i den djupa vattenkällan som är både vacker och legendarisk. De ansträngande kommuniståren gör sig påminda när vi besöker tyrannen Hoxhas bunker i huvudstaden Tirana, som idag blomstrar av nöjesliv, affärer och gröna parker.

Albanska måltider och boende som ger mer

Måltiderna som vi intar på resan blir även de minnesvärda, när vi ena dagen bjuds på lunch hos en bonde ute på landsbygden och andra dagen lutar oss tillbaka på en restaurang intill det glittrande havet. Att vi bor på flera platser under resan gör det möjligt för oss att utforska Albanien på djupet. Ena dagen har vi all tid i världen åt att njuta och koppla av i semesterparadiset Dhermi och andra dagen bor vi i den världsarvsförklarade byn Gjirokastër med historiearv strax utanför dörren.

Kort dagsprogram för resan till Albanien:

Dag 1: Ankomst till Tirana. Hamnstaden Durrës och incheckning på hotellet i Berat (L)
Dag 2: Stadsvandring i Berat och avfärd mot Gjirokastër (F, L,M)
Dag 3: Gjirokastërs sevärdheter, lunch hos en lokal bonde och ledig eftermiddag (F, L, M)
Dag 4: Avfärd mot Sarandë, vattenkällan Blå Ögat, fyndplatsen Butrint, incheckning på hotellet i Dhërmi (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag i Dhërmi (F)
Dag 6: Avfärd mot Tirana, incheckning på hotellet och guidad kvällstur (F, L, M)
Dag 7: Utflykt till Hoxhas bunker och stadsvandring i Tirana med kvarteret Blloku (F, M)
Dag 8: Skanderbeg-museet och basarbesök i Krujë samt hemresa (F)

F=Frukost L = Lunch M=Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Tirana. Hamnstaden Durrës och incheckning på hotellet i Berat (L)

Vi landar på flygplatsen i Tirana och efter att vi har fått vårt bagage, möter vår svensktalande reseledare upp oss. Tillsammans sätter vi oss i bussen som ska ta oss till det allra första utflyktsmålet för resan, nämligen Durrës. Belägen vid det Adriatiska havet, är Durrës Albaniens viktigaste import- och exporthamn. Staden lockar även resenärer till sol och bad och med ca 300 000 invånare klättrar Durrës upp på en andra placering i tävlingen om Albaniens största städer. Med ny energi i kroppen är vi mer än redo att skaka våra ben till liv med en liten stadsrundtur genom staden där vi besöker de centrala delarna. Under vår guidade promenad kommer vi förbi den romerska amfiteatern, den största på hela Balkanhalvön som gav plats åt 20 000 åskådare, och det venetianska tornet. Under vårt besök i Dürres intar vi även en sen lunch tillsammans.

Härefter fortsätter vi vår resa mot Berat, där vårt hotell står redo för att ta emot oss.

Dag 2: Stadsvandring i Berat och avfärd mot Gjirokastër (F, L, M)

Vi vaknar upp i Berat, staden som även går under smeknamnet ”staden med tusen fönster”. Vi väntar inte länge med att utforska denna egendomliga stad, utan direkt efter frukost beger vi oss ut i kvarteren som är världsarvsklassade av UNESCO. Skyddad av bergen och delad av floden Osum byggdes Berat på 1200-talet. Under vår stadspromenad kommer vi upptäcka att de vita stenhusen med sina många fönster nästan klättrar uppför bergsväggen. Vi tar oss fram på de slingriga kullerstensgatorna för att besöka de gamla, välbevarade moskéerna, kyrkorna och slottet som rofyllt vilar här intill husen. Dagens stadsvandring ges oss en unik glimt från det Ottomanska riket, den tid när Turkiet härskade över Albanien.

Berat, Albanien.
Bild: Berat, även kallad "staden med tusen fönster"

När vi känner att vi har fått grepp om Berat har det blivit dags att ta äventyret söderut. Innan vi kliver ombord på vår buss, äter vi lunch på en lokal restaurang i staden. Fram mot eftermiddagen ankommer vi till Gjirokastër, där vi checkar in och äter middag tillsammans.

Dag 3: Gjirokastërs sevärdheter, lunch hos en lokal bonde och ledig eftermiddag (F, L, M)

Igår utforskade vi staden med tusen fönster, och idag har det blivit dags för oss att lära känna ”staden med tusen steg”. Byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen är Gjirokastër, tillsammans med Berat, uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Staden har blivit erkänd tack vare den originella ottomanska arkitekturstilen från 1600-talet. De hundratals husen som ryms i staden är alla byggda i vit sten och har trädetaljer i balkongerna och fönsterkarmarna. Vår reseledare introducerar oss för staden och tar oss upp till borgen som gör sig synligt från kullen det vilar på.

Den UNESCO-listade staden Gjirokastër i Albanien.
Bild: Den UNESCO-listade staden Gjirokastër

Under vår dag i Gjirokastër kommer vi också nära inpå det lokala livet, då vi bjuds in till lunch hos en boende ute på landsbygden. Eftermiddagen är sedan tillägnad åt egna upptäcktsfärder, eftersom det är en stad som har mycket att visa upp. Promenera i egen takt i gamla stan och titta in i de små presentbutikerna eller avlägg den historiska byggnaden Zekate House ett besök. Inuti dess stenväggar hittar du ett etnografimuseum. Kvällens middag intar vi tillsammans på en karakteristisk restaurang tillhörande hotellet vi kommer att bo på under natten.

Dag 4: Avfärd mot Sarandë, vattenkällan Blå Ögat, fyndplatsen Butrint och incheckning på hotellet i Dhërmi (F, L, M)

Vi är inne på resans fjärde dag och det har därmed blivit dags för oss att säga hejdå till Gjirokastër för nya, havsnära äventyr. Resan går mot Sarandë och längs vägen stannar vi till vid Blå Ögat som är ett naturligt paradis med spektakulära vattenkällor. Vi har ingen stress, utan gör också ett stopp i Butrint – den stora och mycket stämningsfulla arkeologiska fyndplatsen som dateras drygt 3000 år tillbaka i tiden. Butrint har både en grekisk och romersk historia och på platsen beundrar vi ruinerna från amfiteatern samt pelarna och portalerna inuti det gamla badhuset, som på senare år har fått sällskap av den frodiga växtligheten. I stillheten och till den salta doften från havsvindarna är det inte svårt för vår fantasi att skena till en helt annan värld. Av självklara anledningar är även Butrint upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

Historiska lämningar i Butrint på en resa genom Albanien.
Bild: Historiska lämningar i Butrint

Lagom till lunch är vi framme Sarandë, den tidigare stillsamma fiskebyn som idag är en livfull strandort med vita stränder, restauranger och klubbar. Här smittas vi av den avslappnande semesterkänslan och äter lunch på en av stadens restauranger.

Serandë vid det Adriatiska havet i Albanien.
Bild: Serandë vid det Adriatiska havet

Fram mot dagsslutet kommer vi fram till Dhërmi som, liksom Serandë, ligger belägen vid den albanska rivieran. I Dhërmi checkar vi in på vårt hotell och äter middag. Vi har hunnit med många stora sevärdheter idag, så att falla i sömn tar nog inte så lång tid ikväll.

Dag 5: Ledig dag i Dhërmi (F, M)

Efter dagar på resande fot, där vi har hunnit pricka av många historiska och sevärda platser, unnar vi oss en hel dag utan program. Belägen utmed kusten, är det inte svårt att finna badtillfällen i Dhërmi. Temperaturen i det Joniska havet är behaglig och varm och vattnet är klart.

Har resans tidigare upplevelserika dagar inspirerat dig till fler upptäcktsfärder, erbjuder vår reseledare att ta dig med till byn Himara. Precis som Dhërmi, ligger också Himara intill havet och erbjuder vackra stränder. En strand som är särskilt känd i Himara är stranden Palasa, då det var här som Caesar och hans trupper gick i land under kriget mot Pompejus. I Himara kan man också besöka den mycket populära hamnen Porto Palermo, strosa utmed strandpromenaden som är tät på tavernor eller besöka gamla stan, Kastro, som breder ut sig runt ett anrikt slott. Vår reseledare navigerar oss runt i staden med en guidad stadsvandring och härefter har vi tid på egen hand.

Kustparadiset Dhërmi med stränder och parasol i Albanien.
Bild: Kustparadiset Dhërmi

Önskar man hellre koppla av på hotellet, läsa en bok och ta dagen som den kommer går det lika utmärkt. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 6: Avfärd mot Tirana, incheckning på hotellet och guidad kvällstur (F, L, M)

I snart en vecka har vi sökt efter Albaniens historieskatter, vackra naturområden och gnistrande hamnstäder. Vi har tagit oss bakom ridån och lärt känna landets kultur och ursprung på djupet, och nu återstår endast huvudstaden Tirana – finalnumret i vår enastående resa. Vi tar serpentinvägen mot Vlorë och passerar ålderdomliga och fascinerande byar längs vår färd. Lagom till att vår mage gör oss påminda om lunch kommer vi fram till Tirana, och vad passar bättre än att inleda vår bekantskap med staden på en lokal restaurang? Efter lunchen beger vi oss till vårt centrala hotell i Tirana. Vi checkar in och har sedan eftermiddagen på egen hand. Vi samlas igen på kvällen för en spännande guidning genom de centrala delarna i Tirana. Den guidade turen avslutas med en gemensam middag.   

Dag 7: Hoxhas bunker och stadsvandring i Tirana med kvarteret Blloku (F, M)

Vi har redan hunnit få oss en glimt av det stora utbudet på sevärdheter, byggnader, parker och restauranger som Tirana håller om, men idag ska vi bli experter. Vi inleder dagen med ett besök till en av de enorma bunkrar som en gång i tiden tillhörde den forna tyrannen Hoxhas. Under de år som han satt på makten, byggdes över 700 000 bunkrar i landet som sedan övergavs efter fallet av det kommunistiska styret år 1990. Bunkrarna ligger än idag kvar utspridda i Albanien, de allra flesta är övergivna, men ett par har gjorts om till museum och är idag öppna för allmänheten.

Härefter fortsätter dagens guidning längs Tiranas fantasifulla byggnader, vackra parker och gemytliga kaféer. Vår stadsvandring avrundas i kvarteret Blloku, som en gång i tiden var ett slutet och mytomspunnet område där de albanska ledarna levde ostört och skyddade från allmänheten. Idag är Blloku ett exklusivt område med många butiker, nattklubbar och barer och hit är alla välkomna.

Albaniens huvudstad Tirana på en resa till Albanien.
Bild: Albaniens huvudstad Tirana

I takt med att dagen börjar nalkas mot kväll samlas vi återigen för en sista gemensam middag.

Dag 8: Skanderbeg-museet och basarbesök i Krujë och hemresa (F)

Vi vaknar upp på resans sista dag. Vi skyndar oss inte till flygplatsen, utan först beger vi oss mot staden Krujë som förknippas med albanska nationalhjälten Skenderbeg. I Krujë besöker vi museet som ligger inrymt i Skanderbegs slott, och i stadens basar har vi möjlighet att handla de sista souvenirerna i form hantverk. I Krujë ges också tid till att äta lunch för den som vill, innan vi tillslut fortsätter mot flygplatsen, där vårt plan ska ta oss hem till Sverige.

Väder

SE VÄDRET FÖR TIRANA

För att se uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderprognos för Tirana i Albanien

Karta

Geografisk karta över Albanien.

Andra liknande resor