Skip to main content

Bali

res till exotiska och färgsprakande Bali

Bali är paradisön som erbjuder så mycket mer än bara sol och bad. Här finns en levande kultur och en lång historia, en inbjudande lokalbefolkning och magnifik natur, och allt detta tar vi oss an på vår resa runt denna indonesiska ö som är en favorit hos många. Bland det som lockar finns givetvis de otroliga risterrasserna – de milsvida gröna slätterna där befolkningen odlar det ris som är så viktigt för landet, både ur exportsynpunkt men också rent praktiskt. Att vandra längs de frodiga fälten sägs vara en upplevelse utöver det vanliga, och vi förstår varför. Den mäktigt gröna djungeln är en annan höjdpunkt, och likaså den starka religiösa tradition som råder här där det finns vackra tempel runt varje krök. Kulturen känns ända ut i fingerspetsarna här, och de klassiska maskerna som bärs under dansuppträdanden och teaterföreställningar har verkligen satt Bali på kartan. Utöver det är Bali givetvis känt för sina stränder, vilket vi förstås tar fäste på genom resans avslutande dagar när vi njuter av strandlugn och avkoppling.

Att resa till Bali med oss på Kulturresor Europa innebär att ta sig an landet på riktigt i sin fulla prakt – bland myllrande marknader, klättrande apor och tusenåriga tempel, och samtidigt i sällskap med en duktig, kompetent reseledare med stor lokalkännedom. Det gör det möjligt att verkligen ta in intrycken och att ta del av de där upplevelserna som man kanske hade missat på egen hand. Varmt välkommen att ge dig ut på äventyr tillsammans med oss!

Detta får du uppleva med oss på en resa till Bali:

  • Kulturella besök till betydelsefulla tempel
  • Möten med lokalbefolkning
  • Oändliga risterrasser
  • Kunnig svensktalande reseledare

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Bali

Var ligger landet?

Bali ligger i den södra delen av det sydostasiatiska öriket Indonesien, som sammanlagt består av över 13 000 öar. Bali är en av de större och mer populära öarna att besöka och turism är öns huvudsakliga näring. Det har även gjort provinsen till en av Indonesiens rikaste. Ön ligger 3,2 kilometer från ön Java, där Indonesiens huvudstad Jakarta finns belägen, medan Balis provinshuvudstad Denpasar ligger på den södra delen av ön. Indonesien har ett förflutet som nederländsk koloni, vilket än idag syns både på Bali och på övriga indonesiska öar.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Bali 5 780 km² stort och här bor cirka 4,2 miljoner människor. Ungefär 90 % av befolkningen är balineser, medan 7 % är javaneser från den närliggande ön Java. Resterande del är tillhör mindre etniska befolkningsgrupper.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket är indonesiska och det lokala balinesiska. Eftersom ön är ett stort turistmål pratar en stor del av befolkningen även engelska.

Vilka är inresereglerna?

Som svensk medborgare behöver man inget visum vid inresa till sin semester på Bali i upp till 30 dagars tid. Ditt pass ska vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum och du ska kunna uppvisa en utresebiljett i samband med inresan. Observera att provisoriska pass inte kan användas för inresa till Indonesien. 

För frågor om vad som gäller för längre vistelser samt för andra nationaliteter än svenskar, vänligen kontakta Indonesiens ambassad här. 

Vilken religion råder i landet?

Till skillnad från Indonesien i stort som är ett huvudsakligen muslimskt land är majoriteten av balineserna hinduer (84 %). Drygt 13,5 % är muslimer och 2,5 % kristna.

Finns det någon tidsskillnad?

Eftersom Indonesien är världens största ögrupp sträcker sig landytan över hela tre tidszoner, och tidsskillnaden mellan Sverige och Indonesien beror på om Sverige har sommar- eller vintertid. Bali ligger under vinterhalvåret +7 timmar jämfört med Sverige, medan tidsskillnaden under sommaren endast är +6 timmar. När vintertid råder och klockan är 12:00 i Sverige är den 19:00 på Bali. 

Vilken valuta ska jag använda?

Den lokala valutan heter indonesisk rupie och förkortas IDR (1 000 IDR = 0,74 SEK pr. december 2022).

Forex rekommendation är att växla till dig rupies innan du landar på Bali. Trots att det är många turister som besöker ön är man ett kontantsamhälle. Det finns gott om uttagsautomater, men vissa av dem tar ut egna uttagsavgifter. Därför kan det vara bra att växla pengar i förväg. Man kan ofta betala med kort på restauranger, hotell och i butiker, men trots det använder många kontanter.

Hur är vädret och klimatet?

Bali ligger bara åtta grader från ekvatorn, vilket innebär att temperaturen sällan understiger 30 grader oavsett tid på året. Luftfuktigheten är hög och regnperioden infaller mellan oktober och april. Här finns inga stora floder, men däremot ett antal sjöar, varav några som vi besöker under vår resa. De på ön centralt belägna bergen överstiger 2 000 meter och den allra högsta toppen och den aktiva vulkanen Mount Agung 3 031 meter över havet. De södra delarna av ön är mest populära för sina stränder, medan de norra och västra delarna av ön är mer frodiga. Dessutom är de omtalade risterrasserna en viktig del av öns geografi, där de sträcker ut sig över landsbygden. Runtom öns stränder finns korallrev, och man har generellt ett rikt djurliv med över 280 olika fågelarter, vilket får ses som unikt för en så pass liten ö. 

Behöver jag vaccinera mig?

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Bali, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte på Bali. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Bali. Du kan vid bokning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På Bali är dricks inte särskilt vanligt förekommande i turistbranschen. På de flesta köp läggs en automatisk serviceavgift på, vilken motsvarar det du annar skulle gett i dricks. Däremot uppskattas det mycket av personalen om man dricksar vid extra god service.

Vad har de för eluttag?

Precis som i Sverige använder man på Bali uttag med 220 V. Oftast är uttagen desamma som de vi har i Sverige, men ibland förekommer variationer. Därför är det en god idé att ta med sig ett adapterset med olika valmöjligheter. 

Kan jag dricka vattnet?

Du bör inte dricka kranvattnet på Bali, utan köp vatten på flaska för att vara på den säkra sidan. 

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Även om indonesierna är vana vid turister förväntas det att man respekterar deras helgedomar och seder med respekt och passande klädsel. Det innebär att axlar och knän ska vara täckta samt löst sittande kläder. Man tar alltid av sig skorna innan man går in i ett tempel eller en moské. Kom ihåg att alltid ha fotsulorna vända ner mot golvet och att aldrig vända upp dem mot en buddhafigur eller helgedom. De anses nämligen som orena. Det är inte tillåtet att klättra på eller posera framför buddhafigurer och historiska monument. Det är heller inte alltid tillåtet att fotografera och det är viktigt att vara uppmärksam på eventuell skyltning om detta. 

Bedårande Bali

15 dagar från 29 995:-

RES TILL INDONESIENS VACKRASTE Ö – BALI - Årets stora resenyhet är en resa till det bedårande Bali. Här har vi satt samman det bästa som ön har att erbjuda. Vår resa till Bali ger dig därför både upplevelserna av en gammal kultur, inblick i lokallivet, möte med de vänliga balineserna och Balis olika fantastiska landskap – allt i sällskap med vår svenska reseledare. Bali är en indonesisk favorit, och det är lätt att förstå varför så många åkt hit och förälskat sig i ön. Det rika djurl...Läs mer

Trustpilot