Skip to main content

Caminito del Rey - Kungens lilla stig - vid Malaga i Andalusien

CAMINITO DEL REY - KUNGSLEDEN

Caminito del Rey - Kungsleden - i närheten av Malaga i Andalusien, njuter inte alls av samma berömmelse som Camino de Santiago i norra Spanien. Men efter en omfattande restaurering har den gamla smala stigen längs berget fått en renässans.

Förband två vattenkraftverk


Kungsleden är från 1901, då det beslutades att arbetarna vid två vattenkraftverk vid vattenfallen Chorro och Gaitanejo behövde en genväg mellan arbetsplatserna. Det tog fyra år att bygga Kungsleden. Den stod klar 1905. Under åren som följde användes rutten flitigt av arbetare vid de två vattenkraftverken när material skulle transporteras eller inspektioner skulle göras. Rutten fick dock sitt namn Caminito del Rey först 1921, när Kung Alfonso XIII korsade den för att inviga dammen Conde del Guadalhorce.


Caminito del Reys renässans


Kungsleden skapar en rutt mellan de små byarna Ardales och Àlora. En del av rutten består av en promenadbro längs klipporna och över ravinen 100 meter över floden vid El Chorro. Promenadbroens 1 meter breda stig bestod ursprungligen av betong som låg på stålräls runt klipporna. Slitage och dåligt underhåll resulterade i att stigen förföll, och på många ställen var det bara stålrälsen kvar. Stigen blev farlig att färdas på och stängdes av lokala myndigheter år 2000.

Fem år senare öppnade Caminito del Rey igen. Det som en gång var världens farligaste promenadbro är nu en säker och häpnadsväckande upplevelse för livet och en stor framgång och glädje för aktiv turism i området.

Är du intresserad av vandring? Se vårt utbud av vandringsresor med Kulturrejser Europa.

Här kan du se alla våra resor till Spanien.