Klassiska Korsika

Byn Sant Antonino på Korsika
Bergsbyn Evisa med bergskedja i bakgrunden på Korsika
Vitt vin och jordgubbar, båthamn och landskap på Korsika
Res till Korsiak och upplev stranden i Bonifacio
Franska baguetter och korsikanskt café
Berg i Calanche på Korsika
Res till Korsika och se fyrtorn på Cap Corse och korsikanskt stenhus med blommor
Hamnstaden Bastia på Korsika
Bergsbyn Calvi - ett stopp på vår rundresa på Korsika

Upplev paradisön Korsika på nära håll på vår rundresa


Det är inte bara vi som älskar att resa till Korsika: På National Geographics lista över platser att besöka 2015 kom Korsika på första plats!

Denna rundresa ger dig en inblick i Korsika och öns många aspekter av natur, kultur och historia. Att bege sig runt på Korsika är en resa med oförglömligt landskap. Vår kunniga reseledare öppnar den korsikanska skattkistan med allt vad den innehåller; de vackra kuststäderna, den korsikanska kulturen, unik flora och fauna och en resa till havet - för så upplever man också Korsika. Vi passerar bergspass med höga toppar och stora skogar. Vi besöker flera städer - stora som små - där stolta korsikanska folksjälar gör oss sällskap. Vi växlar mellan kulturupplevelser och panoramisk rundtur i Korsikas hisnande landskap, och vi kommer också få tid på egen hand för att kunna utforska "berget i havet".


Med vår reseledare utforskar vi Bonifacio, Ajaccio, Corte och staden Sartene som sägs vara den stad som har den mest utpräglade korsikanska atmosfären av alla på ön. På vår rundresa runt ön bor vi på fyra typiska lokala hotell - alla tre-stjärniga hotell. Korsikas närmaste grannar i Europa är de två populära regionerna i Provence och Toscana, och ön är därför en unik blandning mellan Frankrike och Italien på sitt eget sätt. Stämningen är lockande och har den unika charm och odefinierbara atmosfär som är så karakteristisk för det mediterranska ösamhället.

Kort dagsprogram för rundresan:

Dag 1: Ankomst. Till hotellet söder om Bastia (M)
Dag 2: Bergsbyn Corte (F, M)
Dag 3: Bonifacio med båttur (F, M)
Dag 4: Korsikanska byar med stopp i Sartène. Lunch på Bavella Pass (F, L, M)
Dag 5: Den korsikanska naturen (F, M)
Dag 6: Ajaccio med stadsvandring (F, L, M)
Dag 7: Porto, les Calanques de Piana och Calvi med korsikanska musikarrangemang (F, L, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bastia, till hotellet (M)

Efter ankomsten till Bastia flygplats kör vi till vårt hotell, som ligger strax söder om Bastia i regionen Lucciana.

Bild: Hamnen i Bastia

Resten av dagen är på egen hand och middag serveras på hotellet.

Dag 2: Bergsbyn Corte (F, M)

Efter frukosten och utcheckning från hotellet beger vi oss mot bergsbyn Corte - även kallad Korsikas hjärta - som ligger undanstoppad i bergen. Det är en annorlunda upplevelse att komma till Corte, det är lite som att tiden har stannat när du går runt och tittar på de avflagnade och spruckna väggar, med gamla butiksskyltar och fönsterluckor med avskrapad färg. I Corte åker vi runt med det lilla tåget och efter det har vi tid på egen hand för att njuta av stadens själ och atmosfär. Tack vare de cirka 4 000 studenterna har staden en bra puls och härlig atmosfär.

Bild: Högt och vackert belägna staden Corte

Vi fortsätter genom bergen mot Aléria, och vartefter så skiftar landskapet till korsikanskt lågland med tallar. Härifrån beger vi oss mot Solenzara, där omgivningarna präglas av långa stränder och små skyddade bukter med smaragdgrönt hav. I den lilla kuststaden Sari-Solenzara checkar vi in på hotellet som ska bli vårt hem för de kommande nätterna. Hotellet ligger på huvudgatan, nära havet, marinan och stadens restauranger. Ikväll finns gott om tid till att njuta av stadens atmosfär och lokala liv. Middag äter vi på hotellet.

Dag 3: Bonifacio med båttur (F, M)

Idag åker vi till den medeltida staden Bonifacio som ligger på den sydligaste delen av ön och är en av de mest kända och välbesökta platserna på Korsika. Staden ligger på en hög klippavsats och erbjuder därmed en fantastisk utsikt mot den italienska ön Sardinien.

Vi åker ut en tur på havet för att få ser mer av staden, klipporna och grottorna som ligger gömda i klippskrevorna. Väl tillbaka i hamnen väntar ett litet tåg som tar oss den branta vägen upp till byn. Tåget tar oss också med på en liten byrundtur innan vi får tid på egen hand för lunch. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell där vi sedan äter middag.

Bild: Livliga Bonifacio med dess småbåtshamn

Dag 4: Korsikanska städer, Bavella Pass och lunch i det gröna (F, L, M)

Idag sätter vi kurs mot det natursköna Col de Bavella, med de karaktäristiska steniga bergstopparna. Bergspasset ligger på 1200 meters höjd över havet och resan dit är gudomligt vacker. Vi äter lunch på en restaurang i det vackra bergspasset.

Härifrån åker vi mot regionen Alta Rocca och kör genom byarna Aullène, Quenza och Zonza. Resan fortsätter till staden Sartène, som enligt den franske författaren och historiken Prosper Mérimée (1803-1870) är den mest korsikanska stad man kan finna. Sartène är vackert bevarat och det är verkligen en upplevelse att vandra runt bland de smala, slingrande gatorna med massvis av trappor som i gamla tider hjälpte till att skydda staden från oväntade gäster.

Via de små byarna Petreto, Olmeto och Propriano Valinco kommer vi till slut fram till vårt hotell i Porticcio på öns östkust. Vi äter gemensam middag ute på restaurang i Porticcio.

Bild: Korsikas storslagna bergskedjor

Dag 5: Den korsikanska naturen (F, M)

Idag beger vi oss ut på upptäcktsfärd i Korsikas undersköna natur, i den inre delen av ön. Vi ska utforska öns vilda växter, och då särskilt den berömda Maquis.

Vi besöker Cauro, Bastelicca samt dämningen vid Tolla. Tillbaka i Porticcio har vi resten av dagen på egen hand, till avslappning eller kanske ett besök på stranden. Du kan också välja att hoppa av i Ajaccio efter rundturen i naturen, och ha eftermiddagen på egen hand i staden. Vi arrangerar en tid och plats när vår buss kommer och hämtar upp senare under eftermiddagen, för den som önskar. Vi äter sedan gemensam middag på en restaurang i Porticcio på kvällen.

Dag 6: Ajaccio och inlandet (F, L, M)

Idag ska vi lära känna den charmiga staden Ajaccio bättre tillsammans med en engelsktalande lokalguide som har en gedigen kunskap om staden och dess historia. Det var här i Ajaccio som Napoleon Bonaparte föddes 1769 och vi kommer under turen gå förbi hans barndomshem. Det är också i Ajaccio som det berömda Musée Fesch ligger. Det innehåller en av Frankrikes finaste samlingar av verk från de tidiga italienska konstnärerna och har utöver dessa många andra spännande verk. Efter guidningen finns det tid till att besöka museet för de som vill.

 Vi njuter av en lunch på en av stadens restauranger innan vi har resten av dagen på egen hand.

Ajaccio är med sina 65 000 invånare den största staden på Korsika, och här finns flera sevärdheter att ge sig i kast med, samt massor av caféer att njuta av en god kopp kaffe på. Passa också gärna på att besöka den livliga korsikanska matmarknaden Marché Central som hålls under öppen himmel. Här kan man smaka på diverse specialiteter, såsom honung, ost, godis och frukt. Bara att strosa runt på gatorna i Ajaccio är en upplevelse i sig.

Bild: Ajaccios pittoreska strandpromenad och stadskärna

Under eftermiddagen kör vi sedan tillbaka till Porticcio där vi äter vår middag. Den som vill kan tillbringa kvällen på egen hand i Ajaccio. Det tar ca en halvtimme med taxi att ta sig tillbaka till hotellet i Porticcio från Ajaccios centrum.

Dag 7: Porto, Les Calanches de Piana och inlandet (F, L, M)

En mycket spektakulär syn väntar oss på resan från Porticcio till Calvi. Vi reser längs kuster med vackra vikar, där det särskilt är en som lockar uppmärksamhet: Les Calanches de Piana som även finns med på Unescos världsarvslista, och vars klippformationer liknar noggrannt uthuggna skulpturer. Härifrån ges också en unik utsikt utöver det mörkblåa havet.

Resan tar oss vidare mot kuststaden Porto, som av många anses vara den charmigaste staden på Korsikas västkust. Staden är vackert belägen och har några riktigt bra butiker och en mysig småbåtshamn. Ofta möts vi av en mycket speciell doft som kommer från de gamla eucalyptusträden och öns ständigt närvarande maqui-plantering - en doft som Napoleon aldrig tillät sig att glömma under sin tid i exil på Elba. En av stadens stora landmärken är Genuas vakttorn från mitten av 1500-talet. Det är också i Porto som vi kommer spendera vår lunch på en av de lokala restaurangerna.

Bild: Bukt i närheten av Porto, med Korsikas karaktäristiska växtlighet

Resan mot den mysiga kuststaden Calvi, där vi ska övernatta, tar oss genom natursköna dalar och ett oerhört vackert bergslandskap. Det är här på Korsikas västkust som vi upplever öns mest skiftande och vilda natur och den typiska korsikanska vegetationen - Maquis - är vår trogna följeslagare.

Under eftermiddagen når vi vårt hotell, och under middagen kommer vi att bli underhållna av levande, korsikansk folkmusik* - vilket blir en storslagen "au revoir" till denna vackra Medelhavsö.

* Musikarrangemanget kan flyttas till en annan av resans dagar.

Dag 8: Hemresa (F)

Transfer till Bastia flygplats och hemresa.

Karta

Resan Klassiska Korsika

Väder

Se vädret i Bastia

Få uppdaterad väderprognos på smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Korsika

Geografi och demografi

Korsika är namnet på den fjärde största ön i Medelhavet och tillhör Frankrike. 170 km från Toscanas kust och 70 km från den franska Rivieran, ligger den 8 286 km2 stora ön, belägen i Genuabukten. På Korsika bor det omkring 260 000 invånare och dess skiftande landskap är präglat av ett frodigt växtliv, pampiga berg och kritvita stränder. Det varma Medelhavsklimatet och den 100 mil långa kuststräckan gör även ön till en mycket attraktiv turistdestination. Calvi och Bonifacio på nordkusten är två av de mest populära turistorterna, men andra stora städer är också Ajaccio, Bastia och Corte. På Korsika återfinns även ett stort naturskyddsområde som täcker hela 2/3 av öns yta, och här lever och andas tusentals sällsynta djurarter och växter.

Väder och klimat

Korsika präglas av ett maritimt klimat vilket karaktäriseras av torra varma somrar och milda vintrar. Faktum är att Korsika tar hem priset för att vara den mest solsäkra destinationen i hela Frankrike med sina genomsnittliga 7,5 soltimmar per dag! I juni, juli, augusti när det är som varmast på Korsika ligger medeltemperaturen på ca 25-27 grader och under vinterhalvåret - december till februari - ligger medeltemperaturen på behagliga 12-14 grader.

Att ta sig runt

Att färdas på ön med bil innebär goda möjligheter till att komma nära den fantastiska naturen och se lite mer utav öns skiftande landskap. Dock är vägarna på Korsika ofta något smala och slingriga, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att hyra bil. 

Du kan också smidigt ta dig runt med de lokala tågen som går mellan Ajaccio, Bastia, Calvi och Corte, samt till några mindre byar på ön. Dessa tåg transporterar dig inte endast från läge a till läge b, utan erbjuder även en vacker utsikt utöver landskapet då tågrälsarna kan ligga på en höjd upp till 900 m från marken. Du kan också färdas med det s.k. ”Balagne tramway” som går längs med kusten mellan Calvi och L'Île-Rousse. Längs vägen gör denna spårvagn flera stopp vid olika stränder, och hela turen tar enkel väg omkring 50 minuter. Observera att detta tåg endast opererar under sommarsäsongen, vilken sträcker sig från mitten av april till slutet av oktober.

Språk

Då Korsika tillhör Frankrike är deras officiella språk franska, men det går bra att kommunicera något enklare på engelska, särskilt i de större turistorterna.

Shopping och priser

Det finns gott om shopping på ön och här kan du köpa alltifrån lokalproducerat vin och råvaror till skor och kläder. Priserna på Korsika varierar något beroende på säsong, samt hur euron står förhållande till kronan, men räkna med något högre priser under sommarsäsongen.

Aktiviteter

Utöver affärer och vita sandstränder kan du här även hitta mängder av aktiviteter och faciliteter att sysselsätta dig med; exempelvis museum, vattensporter, dykarcenter, kanotåkning och arrangerade vandringsturer.

Adapter

Eluttagen och voltnivån på Korsika är även densamma som i Sverige, så en adapter är inget som måste packas ner i resväskan.

Visste du att...

… Korsika är hemland till Napoleon Bonaparte, som föddes i kuststaden Ajaccio år 1769?

… klimatet på Korsika är perfekt för att producera vin, och att vingårdarna har en enastående historia på ön? Men trots att vinet som produceras här är något utav det bästa i hela Europa så exporteras väldigt få flaskor från ön, och många känner därav inte till det.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
9/9 - 16/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Klassiska Korsika
12 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Direktflyg Stockholm - Bastia t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på 3- och 4-stjärniga hotell
• Halvpension bestående av frukost på hotell och middag med ett glas vin på hotell eller restaurang
• 3 x lunch m. ett glas vin
• Utflykter och transport enligt programmet
• Svensktalande reseledare och lokalguide i Ajaccio


Notera: Vi vill göra dig uppmärksam på att frukost på korsikanska hotell kännetecknas av ett mindre varierat och omfattande utbud än vad vi är vana vid hemifrån, och vad du kanske har erfarit på andra av våra resmål. Frukosten kan därför upplevas som något spartansk, trots att vi på alla hotell har valt en så kallad uppgraderad frukost.

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 2 595 kr
• Entréer
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Chez Walter
***
Hotel Chez Walter 3* är ett charmerande, mindre hotell nära bergen i Lucciana-kommun ca 20 km söder om Bastia. Det är ett äldre hotell som tack vare dess ålder har en fantast ....

Övernattning Dag 2 - 4

Hotel u Libecciu
***
Hotel U Libecciu ligger endast ett par meter från stranden, i ett lugnt område. Hotellets unika placering gör det möjligt att njuta av och utforska den vackra, omkringliggande naturen ....

Övernattning Dag 4 - 7

Suite Home
****
I hjärtat av Porticcion vid Ajaccio-bukten, inkvarterar oss i fyrstjärniga lägenheter. Suite Home ligger i ett grönt område omgivet av tallar och palmer, och med endast 150 meter ....

Övernattning Dag 7 - 8

Hotel Revellata
***
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 9/9 Det familjedrivna hotellet Hotel Revellata ligger centralt i Calvi, ca 500 meter från den charmerande lustyachthamnen och stadens livliga centrum. Endast ....

Övernattning Dag 7 - 8

Grand Hotel Calvi
***
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 27/5 Grand Hotel Calvi erbjuder 59 rymliga och bekväma rum, belägna på fyra våningar. Alla rum är utrustade med luftkonditionering, tv, t ....