Skip to main content

Klassiska Korsika

Status:
Återkommer 2024

Följ med på vår resa och Upplev paradisön Korsika på nära håll 2024

Denna resa ger dig en inblick i Korsika och öns många aspekter av natur, kultur och historia. Att bege sig runt på Korsika är en resa med oförglömligt landskap. Vår kunniga reseledare öppnar den korsikanska skattkistan med allt vad den innehåller; de vackra kuststäderna, den korsikanska kulturen, unik flora och fauna och en resa till havet - för så upplever man också Korsika. Vi passerar bergspass med höga toppar och stora skogar. Vi besöker flera städer - stora som små - där stolta korsikanska folksjälar gör oss sällskap. Vi växlar mellan besök i städer och rundturer i Korsikas hisnande landskap, och vi kommer också få tid på egen hand för att kunna utforska "berget i havet" och öns intressanta kulturarv.

Därför ska du följa med oss på resa på Korsika:

  • Häpnadsväckande natur och berglandskap
  • Centrala hotell i Bastia och Calvi
  • Välsmakande måltider och vinprovning inkluderade
  • Guidade rundturer i mysiga stadskärnor

På resande fot med flera lokala hotell

Med vår reseledare utforskar vi bland annat Ajaccio, Calvi, Corte och Bastia. På vår rundresa runt på ön bor vi på tre typiska, lokala hotell. Korsikas närmaste grannar i Europa är de två populära regionerna i Provence och Toscana, och ön är därför en unik blandning mellan Frankrike och Italien på sitt helt eget sätt. Stämningen är lockande och har den unika charm och odefinierbara atmosfär som är så karaktäristisk för ö-samhället i Medelhavet.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Bastia och gemensam middag (M)
Dag 2: Cap Corse (F)
Dag 3: Balagne och Calvi (F, L)
Dag 4: Ledig dag i Calvi eller extra vandringsutflykt till nationalpark (F)
Dag 5: Porto med lunch, Les Calanches de Piana med båttur och ankomst till Ajaccio (F, L)
Dag 6: Ajaccio med vinprovning (F)
Dag 7: Bergsbyn Corte (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bastia (M)

Efter ankomsten till Bastia flygplats beger vi oss tillsammans med vår reseledare till hotellet som blir vårt hem under resans första två nätter.  


Bild: Bastias pittoreska, gamla stadsdel

Vi upptäcker staden till fots och tar oss runt i den gamla stadsdelen och förbi citadellet, vidare in genom stadens små gränder och längs de vackra, färgrika fasaderna som utstrålar medelhavscharm. Vi passerar stadens stora torg, Place Saint-Nicolas, som omges av vackra byggnader som byggdes under 1800-talet av rika handelsmän. Här finns mängder av charmiga uteserveringar där du kan stanna för en svalkande dryck i skuggan under ett träd. Vi tar oss också till stadens marknadsplats och den gamla, gemytliga hamnen med dess strandpromenad och många caféer.

Efter rundturen väntar lite välförtjänt vila på hotellet innan vi möts upp igen under kvällen för resans första gemensamma måltid i Bastias centrum.

Dag 2: Cap Corse (F)

Resans andra dag börjar vi vår resa med att färdas från Bastia mot den smala halvön i nord – Cap Corse – känd för sina mysiga marinor, pittoreska småbyar, gamla vinsluttningar och gyllene stränder flankerade av klippor. Vi åker igenom de små byarna Pietranera, Miomo samt Lavasina, som varje år i september välkomnar pilgrimer som firar jungfru Marias födelse – en stor högtidsdag för många kristna kulturer över hela världen. Vi åker också förbi Erbalunga – en viktig destination för konstnärer under 1800-talet – och Santa Severa. Innan lunch ankommer vi till Macinaggio, som är en populär hamnstad. Macinaggio har haft många celebra besökare under århundraden, såsom Pascal Paoli – en korsikansk frihetskämpe och självständighetsledare under 1700-talet, Napoleon och den franska kejsarinnan Eugenie som stannade här på sin resa hem efter invigningen av Suezkanalen 1869. Här får vi tid till att på egen hand slå oss når vid någon av de inbjudande uteserveringarna i småbåtshamnen och njuta av de oändliga vyerna över Medelhavet.

Mätta och belåtna fortsätter sedan resan till kvarnen Mattei – mest känd för att uppfinnaren av den kända aperitifen Cape Corse sålde sina första produkter här. Ingen drink är mer typisk för Korsika än Cap Corse. Efter att ha uppkommit vid kvarnen Mattei – av Louis-Napoleon Mattei – kom aperitifen snart att bli en otroligt populär dryck, tack vare dess unika smaksättning och tillverkningsmetod. Cap Corse är fortfarande en ledande världsprodukt, helt utan kemiska tillsatser eller konstgjorda konserveringsmedel. Cap Corse får vi givetvis möjlighet att smaka på vid flera tillfällen under resans gång, då den populära drycken serveras på var och varannan bar och restaurang.

Från kvarnen Mattei får vi också en magisk utsikt över den lilla hamnen i Centuri.


Bild: Kvarnen Mattei - varifrån en storslagen utsikt över Cap Corse erbjuds

Under hela dagen färdas vi på slingriga vägar som kantas av Korsikas typiska buskiga vegetation som har formats av vinden. Naturen fascinerar oss samtidigt som det suger till i magen när vi kör längs med vägar där klipporna störtar rakt ner i havet.

På vägen tillbaka mot Bastia kör vi också förbi öns berömda vindistrikt Patrimonio, som stoltserar med att tillverka det första korsikanska vinet som har mottagit utmärkelsen AOC, ett franskt certifikat för utmärkta, lokala produkter. Här har det dyrkats vin i 2 500 år i den krit- och lerbaserade jorden. Det som kännetecknar området är de traditionella druvsorterna Vermentino och Nielluccio. Speciellt den nya generationen av vinodlare har markant förbättrat kvalitén av Patrimonios viner under de senaste åren, och bland sortimentet finns idag både vita och röda viner samt roséviner. I Patrimonio finns också möjlighet att köpa med sig några av de välsmakande vinerna hem.

Innan vi kommer fram till hotellet besöker vi också Saint Florent, en liten kustpärla som varje sommar lockar till sig mängder av segelbåtar.

Efter en heldag med mängder av intryck kommer vi tillbaka till vårt hotell i Bastia där resten av kvällen avnjuts på egen hand.

Dag 3: Balagne och Calvi (F, L)

Vår resa fortsätter nu västerut, där slutmålet för dagen är kuststaden Calvi. Turen tar oss igenom Europas enda öken - Désert des Agriates. Det här området – även kallad Korsikas trädgård – var tidigare välbesökt året runt: under våren av invånarna i Nebbio och Cape som kom hit för att odla marken, och under vintern av fåraherdar. Fortfarande finns lämningar från den här tiden, och än idag finns här gott om fruktodlingar och olivlundar. Idag är området – som stoltserar med långa och gyllene sandstränder – endast tillgängligt med båt eller fyrhjulsdrivna bilar och skyddas av en fransk organisation som verkar för att bevara exceptionella naturområden längs med kuster.

Olivträden är en viktig invånare i den här regionen, och har på många sätt bidragit till områdets välfärd. Vi tar oss igenom byn Pigna, där många hantverkare har slagit sig till ro enda sedan 70-talet, Aregno med dess magnifika lilla treenighetskyrka med vackra dekorationer, samt Sant'Antonino – belägen på en klipphöjd – och rankad som en av de vackraste byarna i Frankrike. I Sant Antonio stannar vi och njuter av den oslagbara utsikten över hela Aregno och dess omgivande sluttningar där odlingarna förr låg. Här finns också möjlighet att smaka på den lokalproducerade juicen på citron eller vindruva som denna region är känd för.

Vid lunchtid stannar vi i byn Cateri och besöker den välkända restaurangen Chez Leon. Denna familjeägda restaurang stoltserar med en uteplats med magiska utsikter, samt en otroligt vällagad och omtyckt meny. Mätta och glada fortsätter vi mot dagens mål – Calvi.

Väl framme i denna mysiga kuststad får vi en kortare orienterande tur i staden tillsammans med vår reseledare. Calvi är mest känd för sitt stora citadell, som bland annat innehåller ett ståtligt palats som har tillhört en tidigare guvernör, kapellet Saint-Antoine Abbé samt kyrkan Saint Jean Baptiste som en gång i tiden var huvudsäte för ett biskopsstift.

Calvis motto, som står skrivet över ingången till citadellet, lyder ”Staden Calvi är alltid trogen”. Mottot gavs till Calvi av Genuarepubliken under kriget som ledde till en fransk-turkisk koalition på 1500-talet.

Vårt hotell i Calvi ligger mitt i den mysiga lilla stadskärnan, och efter incheckning på hotellet finns det därför utmärkta möjligheter att utforska staden till fots, och att hitta en god restaurang för kvällen.


Bild: Calvi med dess inbjudande hamn och många uteserveringar

Dag 4: Ledig dag i Calvi eller möjlighet till vandring i nationalpark (F)

Efter några intensiva dagar med många upplevelser är en dag helt utan program förhoppningsvis efterlängtat. Passa på att njuta av ett (eller flera!) dopp i det kristallklara Medelhavet, njut av långa, avslappnande luncher tillsammans med någon av dina medresenärer, eller traska runt i Calvi till fots och upptäck mer av denna pärla.

För dig som trots allt inte känner dig redo för en dag i lugnets tecken, utan vill fortsätta att utforska Korsikas alla möjligheter, erbjuder vi idag en vandringstur tillsammans med vår reseledare. Vi tar oss till nationalparken Bonifato, en över 3000 hektar stor park som rymmer allt från bekväma vandringsleder, kristallklara, kalla bassänger med källvatten, täta skogar och porlande bäckar. Tillsammans så vandrar vi genom en del av parken och beundrar dess speciella flora och fauna och njuter av en dag i naturens tecken. Med oss har vi en liten picknickpåse från hotellet så att vi inte behöver vandra på tom mage.


Bild: Bonifatu nationalpark

Denna kväll finns det goda möjligheter att prova någon av de restaurangerna som du inte hann med igår, innan du går och lägger dig för ännu en god natts sömn.

Dag 5: Porto med lunch, Les Calanques de Piana med båttur och ankomst till Ajaccio (F, L)

En mycket spektakulär resa väntar på oss när vi åker från Calvi till Ajaccio, resans nästa mål. Första stoppet på vår resa söderut är i Porto, som av många anses vara den charmigaste staden på Korsikas västkust. Staden är vackert belägen och har flera trevliga butiker och en mysig småbåtshamn. Ofta möts vi av en mycket speciell doft som kommer från de gamla eukalyptusträden och öns ständigt närvarande maqui-plantering. Ett av stadens stora landmärken är Genuas vakttorn från mitten av 1500-talet. I Porto slår vi oss ner på en av stadens mest välrenommerade restauranger, där vi än en gång njuter av sagolika utsikter över havet och vällagad mat från det korsikanska köket.

Efter lunch påbörjar vi färden på en av de vackraste vägarna på ön. Ladda batteriet på kameran ordentligt, för det här kommer du vilja dokumentera! De rosa granitklipporna Les Calanques de Piana, klassificerade som ett världsarv av Unesco, är helt majestätiska, och en av öns allra största sevärdheter. Klippformationerna liknar noggrant uthuggna skulpturer, och denna betagande syn följer oss länge. Med det djupblå havet som en kuliss är den här resan en alldeles speciell naturupplevelse. Inte nog med att beundra klipporna från vägen, vi ska också ge oss ut på en härlig båttur där vi får möjlighet att beundra klippformationerna från havssidan, där de sticker upp över 300 meter över havsytan.


Bild: De klippiga bergen Les Calanques de Piana

Vi fortsätter sedan vidare längs kusten till Cargese, där greker från halvön Peloponnesos bosatte sig för flera hundra år sedan. Vi besöker även Tiuccia, en viktig plats för den korsikanska historien, då den under medeltiden härbärgerade det stora slottet där de korsikanska härskarna bodde. Idag återstår bara ruiner av det en gång pampiga slottet.

Väl framme i Ajaccio tar vi oss till vårt hotell för att checka in och vila fötterna en stund innan det är dags att hitta kvällens valfria middagsplats.

Dag 6: Ajaccio med vinprovning (F)

Idag ska vi lära känna den charmiga staden Ajaccio och dess historia bättre tillsammans med vår reseledare. Vi börjar rundturen med buss, längs med Route des Sanguinaires, där lokalborna älskar att vara på helgerna för att jogga, bada i det turkosa vattnet eller bara njuta av några timmar på stranden Marinella.

Under bussturen gör vi ett stopp där du kommer att få en magnifik utsikt över Sanguinaires-öarna med den höga höjden som kallas för Parata och vars kännetecken är det högt belägna tornet från Genua-eran. Öarna är idag ett skyddat område av stor nationell vikt och kan därför inte heller nås med buss längre. Så vi får nöja oss med att njuta av vyerna över öarna från vår utsiktspunkt.


Bild: Den inbjudande strandpromenaden i Ajaccio

Med bussen tar vi oss också en bit utanför Ajaccio, för att besöka en av regionens välrenommerade vingårdar. Här ska vi få smaka på det korsikanska vin som vi har lärt oss mycket om under resans gång. Rött, vitt och rosévin står på menyn, odlat och producerat på gården där vi nu befinner oss, och ackompanjeras av lokal ost och bröd.

Efter att ha klivit av vår buss fortsätter vi turen i Ajaccio till fots. Det var här i Ajaccio som Napoleon Bonaparte föddes 1769 och vi kommer under turen gå förbi hans barndomshem. Det är också i Ajaccio som det berömda Musée Fesch ligger. Det innehåller en av Frankrikes finaste samlingar av verk från de tidiga italienska konstnärerna, och har utöver dessa många andra spännande verk. Efter guidningen finns det tid till att besöka museet för de som vill.

Vi tar oss även förbi Palmernas torg med fontänen med de fyra lejonen som ackompanjeras av en ståtlig staty över Napoleon, katedralen som var Korsikas första religiösa byggnad som kröntes till domkyrka, stadens citadell och hamnen Tino Rossi – en tidigare fiskehamn som med tiden har förvandlats till en stor marina.

Ajaccio är med sina 65 000 invånare den största staden på Korsika, och här finns flera sevärdheter att ge sig i kast med, samt massor av caféer att njuta av en god kopp kaffe på. Passa också gärna på att besöka den livliga korsikanska matmarknaden Marché Central som hålls under öppen himmel. Här kan man smaka på diverse specialiteter, såsom honung, ost, godis och frukt. Bara att strosa runt på gatorna i Ajaccio är en upplevelse i sig, och att spendera resten av dagen och kvällen här på egen hand är något du har att se fram emot!

Dag 7: Korsikas hjärta - bergsbyn Corte (F, M)

Efter frukost och utcheckning från hotellet i Ajaccio beger vi oss mot bergsbyn Corte - även kallad Korsikas hjärta - som ligger undanstoppad i bergen. Längs vägen kör vi bland annat genom Bocognano, som varje år i december huserar en årlig och väldigt populär kastanjemässa. Vi reser också genom Vizzavona-passet, som huserar öns högst belägna tågstation på 900 meters höjd och som förbinder Ajaccio med Bastia.

En annan mässa som hålls i området är den årliga korsikanska ostmässan som du hittar i den lilla byn Venaco varje år i maj. Korsika erbjuder flera olika varianter av den inhemska osten, vars smak och tillverkningsprocess varierar mellan öns olika regioner. En annan känd ost på Korsika är Broccio, en korsikansk färskost av opastöriserad får- eller getost som påminner om ricottaost. Brocciu serveras med sylt eller salt och peppar, ofta till frukost. Under vår vecka på Korsika kommer vi garanterat komma i kontakt med ostarna och även fåren och getterna vars mjölk används till de populära ostarna.

Corte var Korsikas huvudstad under 1700-talet när ön blev självständig och Pascal Paoli blev general över den unga nationen. Idag är det en annorlunda upplevelse att komma till Corte, det är lite som att tiden har stannat när du går runt och tittar på de avflagnade och spruckna väggarna, med gamla butiksskyltar och fönsterluckor med avskrapad färg. Samtidigt är det en stad som i högsta grad lever, tack vare de många studenter som studerar på stadens universitet.

Väl framme i Corte får vi tid till att på egen hand inta dagens lunch innan vi fortsätter med en färd med byns lilla tåg och kommer på det här sättet enkelt upp till det högt belägna citadellet, som är Cortes signum. Efter vår lilla tågresa har vi tid på egen hand till att njuta av stadens speciella själ och atmosfär, dess kullerstensgator och gamla byggnader som vittnar om en spännande historia.


Bild: Bergsbyn Corte - omgiven av grönska och höga toppar

Resans sista kväll checkar vi in på ett lugnt hotell strax utanför Corte, som erbjuder sina besökare ett stort poolområde och grönskande omgivningar, beläget precis vid en vacker bäck. Efter en minst sagt innehållsrik vecka känns det skönt att få komma ner i varv denna sista kväll på Korsika. På hotellet avnjuter vi en gemensam middag där vi har möjlighet att säga ordentligt hejdå till vår reseledare och våra nyfunna vänner.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost åker vi den knappa timmen från vårt hotell till Bastia. Här har vi dagen ledig till egna upplevelser innan vi på kvällen påbörjar resan till flygplatsen och tillbaka till Sverige igen. Au revoir Corse!

Karta

Väder

Se vädret i Bastia

Få uppdaterad väderprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Korsika per år.

Fakta om Korsika

Vart ligger Korsika?

Korsika är namnet på den fjärde största ön i Medelhavet och tillhör Frankrike. 170 km från Toscanas kust och 70 km från den franska Rivieran, ligger den 8 286 km2 stora ön, belägen i Genuabukten. Det varma Medelhavsklimatet och den 100 mil långa kuststräckan gör även ön till en mycket attraktiv turistdestination. Calvi och Bonifacio på nordkusten är två av de mest populära turistorterna, men andra stora städer är också Ajaccio, Bastia och Corte. På Korsika återfinns även ett stort naturskyddsområde som täcker hela 2/3 av öns yta, och här lever och andas tusentals sällsynta djurarter och växter.

Hur många bor på här?

På Korsika bor det omkring 260 000 invånare och dess skiftande landskap är präglat av ett frodigt växtliv, pampiga berg och kritvita stränder.

Hur är vädret och klimatet?

Korsika präglas av ett maritimt klimat vilket karaktäriseras av torra varma somrar och milda vintrar. Faktum är att Korsika tar hem priset för att vara den mest solsäkra destinationen i hela Frankrike med sina genomsnittliga 7,5 soltimmar per dag! I juni, juli, augusti när det är som varmast på Korsika ligger medeltemperaturen på ca 25-27 grader och under vinterhalvåret - december till februari - ligger medeltemperaturen på behagliga 12-14 grader.

Hur tar jag mig runt?

Att färdas på ön med bil innebär goda möjligheter till att komma nära den fantastiska naturen och se lite mer utav öns skiftande landskap. Dock är vägarna på Korsika ofta något smala och slingriga, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att hyra bil. 

Du kan också smidigt ta dig runt med de lokala tågen som går mellan Ajaccio, Bastia, Calvi och Corte, samt till några mindre byar på ön. Dessa tåg transporterar dig inte endast från läge a till läge b, utan erbjuder även en vacker utsikt utöver landskapet då tågrälsarna kan ligga på en höjd upp till 900 m från marken. Du kan också färdas med det s.k. ”Balagne tramway” som går längs med kusten mellan Calvi och L'Île-Rousse. Längs vägen gör denna spårvagn flera stopp vid olika stränder, och hela turen tar enkel väg omkring 50 minuter. Observera att detta tåg endast opererar under sommarsäsongen, vilken sträcker sig från mitten av april till slutet av oktober.

Vilket språk talar man?

Då Korsika tillhör Frankrike är deras officiella språk franska, men det går bra att kommunicera något enklare på engelska, särskilt i de större turistorterna.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det finns gott om shopping på ön och här kan du köpa alltifrån lokalproducerat vin och råvaror till skor och kläder. Priserna på Korsika varierar något beroende på säsong, samt hur euron står förhållande till kronan, men räkna med något högre priser under sommarsäsongen.

Vad finns det för aktiviteter?

Utöver affärer och vita sandstränder kan du här även hitta mängder av aktiviteter och faciliteter att sysselsätta dig med; exempelvis museum, vattensporter, dykarcenter, kanotåkning och arrangerade vandringsturer.

Vad har de för eluttag?

Eluttagen och voltnivån på Korsika är även densamma som i Sverige, så en adapter är inget som måste packas ner i resväskan.

Visste du att...

… Korsika är hemland till Napoleon Bonaparte, som föddes i kuststaden Ajaccio år 1769?

… klimatet på Korsika är perfekt för att producera vin, och att vingårdarna har en enastående historia på ön? Men trots att vinet som produceras här är något utav det bästa i hela Europa så exporteras väldigt få flaskor från ön, och många känner därav inte till det.

Andra liknande resor

Trustpilot