Skip to main content

Klassiska Korsika

hamn och grön natur i bonifacio på ön korsika på resa
Cafe med fransk mat och baugetter på resa till korsika
bergig natur och hav längs vägen på ön korsika
Res till Korsika och upplev Sant Antonino
Hus på kulle med berg i bakgrund på utflykt till Corte på ön Korsika
färgglada fiskebåtar i hamnen på ön korsika med palmer och upplevelser
jordgubbar och vitt vin med berg i bakgrunden på korsika
Res till Korsika och upplev Bonifacio vid havet
Status:
Fullt

Följ med på vår resa och Upplev paradisön Korsika på nära håll


Det är inte bara vi som älskar att resa till Korsika: På National Geographics lista över platser att besöka 2015 kom Korsika på första plats!

Denna resa ger dig en inblick i Korsika och öns många aspekter av natur, kultur och historia. Att bege sig runt på Korsika är en resa med oförglömligt landskap. Vår kunniga reseledare öppnar den korsikanska skattkistan med allt vad den innehåller; de vackra kuststäderna, den korsikanska kulturen, unik flora och fauna och en resa till havet - för så upplever man också Korsika. Vi passerar bergspass med höga toppar och stora skogar. Vi besöker flera städer - stora som små - där stolta korsikanska folksjälar gör oss sällskap. Vi växlar mellan besök i städer och rundturer i Korsikas hisnande landskap, och vi kommer också få tid på egen hand för att kunna utforska "berget i havet" och öns intressanta kulturarv.

Därför ska du följa med oss på resa på Korsika:

  • Vinprovning i vindistriktet Patrimonio
  • Glittrande båttur och tågfärd genom stadsidyll
  • Napoleon Bonapartes hem i Ajaccio
  • Häpnandsväckande natur och berglandskap

På resande fot med flera lokala hotell

Med vår reseledare utforskar vi bland annat Bonifacio, Ajaccio, Calvi, Porto Corte och Cap Corse. På vår rundresa runt på ön bor vi på tre typiska, lokala hotell. Korsikas närmaste grannar i Europa är de två populära regionerna i Provence och Toscana, och ön är därför en unik blandning mellan Frankrike och Italien på sitt helt eget sätt. Stämningen är lockande och har den unika charm och odefinierbara atmosfär som är så karaktäristisk för ö-samhället i Medelhavet.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Rundtur på Cape Corse och färd till hotellet i Calvi (L)
Dag 2: Besök i Bastia och vinprovning i Patrimonio (F)
Dag 3: Ledig dag i Calvi eller möjlighet till besök i byarna St Florent och Rousse, samt stopp vid en olivkvarn (F)
Dag 4: Les Calanques de Piana och Porto med lunch (F, L, M)
Dag 5: Ajaccio med stadsvandring (F)
Dag 6: Heldagstur till Bonifacio med båttur (F, M)
Dag 7: Bergsbyn Corte (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Bastia. Rundtur på Cap Corse och sedan vidare till hotellet i Calvi (L)

Efter ankomsten till Bastia flygplats påbörjar vi vår resa med att ta oss runt den smala halvön i nord, Cap Corse - känd för sina mysiga marinor, pittoreska småbyar, gamla vinsluttningar och gyllene stränder flankerade av klippor. Här njuter vi av en lunch innan vi fortsätter mot vårt hotell i staden Calvi, där vi har resten av dagen på egen hand.

Dag 2: Besök i Bastia och vinprovning i Patrimonio (F)

Idag ska vi få uppleva den genuesiska staden Bastia, som är rik på handelsliv, historia och konst. Vi upptäcker staden till fots och med ett litet minitåg som tar oss runt i den gamla stadsdelen och förbi citadellet, vidare in genom stadens små gränder och längs de vackra, färgrika fasaderna som utstrålar medelhavscharm. Vi passerar stadens stora torg, marknadsplatsen och den gamla, gemytliga hamnen med dess strandpromenad och många caféer.

Bastia på Korsika i solnedgång vid pir.
Bild: Hamnen i Bastia

Härefter finns det tid till att njuta av en lunch under solen på någon av stadens många caféer eller uteserveringar, innan vi med buss fortsätter mot öns berömda vindistrikt - Patrimonio på det sydliga Cap Corse. Här har det dyrkats vin i 2 500 år i den krit- och lerbaserade jorden. Det som kännetecknar området är de traditionella druvsorterna Vermentino och Nielluccio (Sangiovese). Speciellt den nya generationen av vinodlare har markant förbättrat kvalitén av Patrimonios viner under de senaste åren, och bland sortimentet finns idag både vita och röda viner samt roséviner. Efter en uppfriskande vinprovning åker vi tillbaka till hotellet i Calvi och har här eftermiddagen och kvällen till fri användning.

Dag 3: Ledig dag i Calvi eller möjlighet för besök i byarna St Florent och Ile Rousse (F)

Idag ska vi uppleva en av Korsikas charmerande pärlor. Saint-Florent - en liten, pittoresk fiskeby - med en förtjusande hamn och en liten borg, är en populär semesterdestination, och vi förstår snabbt varför när vi kommer hit. På Place de Portes bjuder caféerna in till en liten paus och kanske en förfriskning i de attraktiva hamnomgivningarna. Saint-Florent har, precis som många andra av Korsikas byar, sitt eget genuesiska citadell. På plats i byn får man inte missa att besöka den gamla, runda byggnaden som byggdes på 1500-talet. Besökaren belönas med en vacker utsikt utöver bergsklyftan nedanför.

Härifrån fortsätter vi mot en annan populär stad - kuststaden I´île Rousse, som betyder den röda ön. Turen tar oss igenom Europas enda öken - Désert des Agriates. Området var fram till 1800-talet känt som "Korsikas brödkorg" tack vare de gynnsamma växtlighetsförhållanden för spannmål. Vi når sedan Balagneregionen - även kallad Korsikas trädgård - där landskapet är rikt på gamla landsbyar omgivna av fruktodlingar och olivlundar. Här stannar vi till vid en olivkvarn, där det finns möjlighet att göra några riktigt lokala inköp, innan vi når vårt mål: l´île Rousse.

Staden grundlades av den berömda, korsikanska revolutionären och frihetskämpen Pasquale Paoli 1758, vilket gör att byns utseende kommer upplevas annorlunda är de medeltidsbyar som vi hittills har besökt. Ta vägen förbi hans staty på stadens centrala torg, Place Paoli, och missa heller inte Marinellamarknaden med dess 21 kolonner, stadens vackra promenader och gamla herrgårdar. Dagens lunch äter vi på egen hand, antingen i Saint-Florens eller I´île Rousse. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till vårt hotell i Calvi, och kvällen kan sedan användas till avslappning eller egna äventyr.

Dag 4: Les Calanches de Piana och Porto (F, L, M)

En mycket spektakulär resa väntar på oss när vi åker från Calvi till hotellet i Porticcio, söder om Ajaccio. Första stoppet på vår resa söderut är i Porto, som av många anses vara den charmigaste staden på Korsikas västkust. Staden är vackert belägen och har några riktigt bra butiker och en mysig småbåtshamn. Ofta möts vi av en mycket speciell doft som kommer från de gamla eukalyptusträden och öns ständigt närvarande maqui-plantering - en doft som Napoleon aldrig tillät sig att glömma under sin tid i exil på Elba. Ett av stadens stora landmärken är Genuas vakttorn från mitten av 1500-talet. Det är också i Porto som vi kommer spendera vår lunch på en av de lokala restaurangerna.

Vacker vy över portobukten på resa till Korsika.
Bild: Bukt i närheten av Porto, med Korsikas karaktäristiska växtlighet

Efter lunch fortsätter vi mot en av öns allra största sevärdheter, de rosa granitklipporna Les Calanches de Piana, vars klippformationer liknar noggrant uthuggna skulpturer. Med det djupblå havet som en kuliss är det här stoppet en alldeles speciell naturupplevelse. Vi fortsätter sedan vidare längs kusten med de vackra bukterna, på väg mot vårt hotell. Middagen äter vi tillsammans under kvällen, antingen på hotellet eller på en närliggande restaurang.

Bergspass i solnedgång vid havet på korsika.
Bild: Korsikas storslagna bergskedjor

Dag 5: Stadsvandring i Ajaccio (F)

Idag ska vi lära känna den charmiga staden Ajaccio bättre tillsammans med en engelsktalande lokalguide som har en gedigen kunskap om staden och dess historia. Det var här i Ajaccio som Napoleon Bonaparte föddes 1769 och vi kommer under turen gå förbi hans barndomshem. Det är också i Ajaccio som det berömda Musée Fesch ligger. Det innehåller en av Frankrikes finaste samlingar av verk från de tidiga italienska konstnärerna och har utöver dessa många andra spännande verk. Efter guidningen finns det tid till att besöka museet för de som vill.

Ajaccio är med sina 65 000 invånare den största staden på Korsika, och här finns flera sevärdheter att ge sig i kast med, samt massor av caféer att njuta av en god kopp kaffe på. Passa också gärna på att besöka den livliga korsikanska matmarknaden Marché Central som hålls under öppen himmel. Här kan man smaka på diverse specialiteter, såsom honung, ost, godis och frukt. Bara att strosa runt på gatorna i Ajaccio är en upplevelse i sig.

Vy över strandpromenad och havet. På resa till Korsika, Ajaccio.
Bild: Ajaccios pittoreska strandpromenad och stadskärna

Under eftermiddagen kör vi sedan tillbaka till vårt hotell. För dem som vill finns det också möjlighet att stanna kvar i Ajaccio och njuta av staden - och kanske en middag - på egen hand. Ifall ni är flera som vill spendera kvällen här kan reseledaren arrangera en samlad transfer tillbaka till hotellet under kvällen. Det finns naturligtvis också möjlighet att komma tillbaka till hotellet med taxi. Det tar ca en halvtimme med taxi att ta sig tillbaka till hotellet i Porticcio från Ajaccios centrum.

Dag 6: Bonifacio med båttur (F, M)

En av Korsikas allra största sevärdheter ligger på öns sydligaste spets. Även om turen ner hit är lång är den väl värd tiden - då den vackra medeltidsstaden Bonifacio inte är något som du får missa. För att göra åkturen mindre ansträngande så innehåller färden både proviant och bensträckarpaus. Finns det lust till ett stopp i vackra Sartène - som sägs vara den stad som har den mest utpräglade, korsikanska atmosfären av alla på ön - kan vi göra det på vägen tillbaka till vårt hotell nära Ajaccio.

Bonifacio ligger på en hög klippavsats och erbjuder därmed en fantastisk utsikt mot den italienska ön Sardinien. Vi åker ut en tur på havet för att få ser mer av staden, klipporna och grottorna som ligger gömda i klippskrevorna. Väl tillbaka i hamnen väntar ett litet tåg som tar oss den branta vägen upp till byn. Tåget tar oss också med på en liten stadsrundtur innan vi får tid på egen hand för lunch. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell där vi sedan äter middag efter en lång, men vacker dag.

Idylliska Bonifacio med hamnen och naturen på Korsika.
Bild: Livliga Bonifacio med dess småbåtshamn

Dag 7: Korsikans hjärta - bergsbyn Corte (F, M)

Efter frukosten och utcheckning från hotellet beger vi oss mot bergsbyn Corte - även kallad Korsikas hjärta - som ligger undanstoppad i bergen. Längs vägen kör vi bland annat genom Vizzavona-passet, som huserar öns högst belägna tågstation på 900 meters höjd och som förbinder Ajaccio med Bastia.

Det är en annorlunda upplevelse att komma till Corte, det är lite som att tiden har stannat när du går runt och tittar på de avflagnade och spruckna väggar, med gamla butiksskyltar och fönsterluckor med avskrapad färg. Vi tar oss runt med byns lilla tåg och efter det har vi tid på egen hand för att njuta av stadens speciella själ och atmosfär. Vi hinner också med ett besök på Cortes museum över Korsika innan vi reser vidare.

Byn Corte bland bergen på ön Korsika.
Bild: Högt och vackert belägna staden Corte

Efter besöker fortsätter vi mot vårt hotell som ligger beläget i området runt Bastia, där resans sista middag väntar på oss.

Dag 8: Hemresa (F)

Transfer till Bastia flygplats och hemresa.

Karta

Resan Klassiska Korsika

Geografisk karta över Korsika, Frankrike.

Väder

Se vädret i Bastia

Få uppdaterad väderprognos på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Korsika per år.

Fakta om Korsika

Vart ligger Korsika?

Korsika är namnet på den fjärde största ön i Medelhavet och tillhör Frankrike. 170 km från Toscanas kust och 70 km från den franska Rivieran, ligger den 8 286 km2 stora ön, belägen i Genuabukten. Det varma Medelhavsklimatet och den 100 mil långa kuststräckan gör även ön till en mycket attraktiv turistdestination. Calvi och Bonifacio på nordkusten är två av de mest populära turistorterna, men andra stora städer är också Ajaccio, Bastia och Corte. På Korsika återfinns även ett stort naturskyddsområde som täcker hela 2/3 av öns yta, och här lever och andas tusentals sällsynta djurarter och växter.

Hur många bor på här?

På Korsika bor det omkring 260 000 invånare och dess skiftande landskap är präglat av ett frodigt växtliv, pampiga berg och kritvita stränder.

Hur är vädret och klimatet?

Korsika präglas av ett maritimt klimat vilket karaktäriseras av torra varma somrar och milda vintrar. Faktum är att Korsika tar hem priset för att vara den mest solsäkra destinationen i hela Frankrike med sina genomsnittliga 7,5 soltimmar per dag! I juni, juli, augusti när det är som varmast på Korsika ligger medeltemperaturen på ca 25-27 grader och under vinterhalvåret - december till februari - ligger medeltemperaturen på behagliga 12-14 grader.

Hur tar jag mig runt?

Att färdas på ön med bil innebär goda möjligheter till att komma nära den fantastiska naturen och se lite mer utav öns skiftande landskap. Dock är vägarna på Korsika ofta något smala och slingriga, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att hyra bil. 

Du kan också smidigt ta dig runt med de lokala tågen som går mellan Ajaccio, Bastia, Calvi och Corte, samt till några mindre byar på ön. Dessa tåg transporterar dig inte endast från läge a till läge b, utan erbjuder även en vacker utsikt utöver landskapet då tågrälsarna kan ligga på en höjd upp till 900 m från marken. Du kan också färdas med det s.k. ”Balagne tramway” som går längs med kusten mellan Calvi och L'Île-Rousse. Längs vägen gör denna spårvagn flera stopp vid olika stränder, och hela turen tar enkel väg omkring 50 minuter. Observera att detta tåg endast opererar under sommarsäsongen, vilken sträcker sig från mitten av april till slutet av oktober.

Vilket språk talar man?

Då Korsika tillhör Frankrike är deras officiella språk franska, men det går bra att kommunicera något enklare på engelska, särskilt i de större turistorterna.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det finns gott om shopping på ön och här kan du köpa alltifrån lokalproducerat vin och råvaror till skor och kläder. Priserna på Korsika varierar något beroende på säsong, samt hur euron står förhållande till kronan, men räkna med något högre priser under sommarsäsongen.

Vad finns det för aktiviteter?

Utöver affärer och vita sandstränder kan du här även hitta mängder av aktiviteter och faciliteter att sysselsätta dig med; exempelvis museum, vattensporter, dykarcenter, kanotåkning och arrangerade vandringsturer.

Vad har de för eluttag?

Eluttagen och voltnivån på Korsika är även densamma som i Sverige, så en adapter är inget som måste packas ner i resväskan.

Visste du att...

… Korsika är hemland till Napoleon Bonaparte, som föddes i kuststaden Ajaccio år 1769?

… klimatet på Korsika är perfekt för att producera vin, och att vingårdarna har en enastående historia på ön? Men trots att vinet som produceras här är något utav det bästa i hela Europa så exporteras väldigt få flaskor från ön, och många känner därav inte till det.

Andra liknande resor

Trustpilot