Resor till Georgien & Armenien

Resor till de spännande länderna Georgien och Armenien

Följ med oss på en härlig resa till kanten av Europa och de spännande grannländerna Georgien och Armenien. Här är människorna vänliga, maten välsmakande, bergen höga och de kulturella upplevelserna många.

Våra resor genom Georgien och Armenien erbjuder ett stort kulturellt innehåll med besök i bland annat Tbilisi, Dilijan Nationalpark, kungastaden Mkstkheta och Jerevan. Du kommer att få uppleva fantastisk natur, häpnadsväckande arkitektur och spännande historia.

Med oss på varje resa har vi en svensktalande reseledare som guidar oss under hela resans gång.

Fakta om Georgien och Armenien

Georgien

Geografi och demografi

Georgien ligger i området som kallas för västra Kaukasien, där Europa möter Asien. Georgiens grannländer är Ryssland, Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan. Landets kust är mot Svarta havet i väster. Huvudstaden är Tbilisi. Landets yta är på 69 875 km², vilket är ungefär dubbelt så stort som Jämtland.

Georgien har 4 497 600 invånare, varav georgier utgör en majoritet på ungefär 83,8 procent. 6,5 procent av befolkningen är azerbajdzjaner, 5,7 procent är armenier och 1,6 procent är ryssar.

Kollektivtrafik och transport

I Georgien kan man ta sig runt på flera olika sätt, men det allra smidigaste och mest säkra transportmedlet är taxi. Priset för en taxiresa i exempelvis huvudstaden Tbilisi varierar något beroende på avståndet, men räkna omkring mellan 3-5 Lari. Bra att komma ihåg är att sitta på en del mynt i lokal valuta då många taxichaufförer kan ha svårt att ge växel om du betalar med stora sedlar.

Det går även flera bussar, både inom huvudstaden och på landsbygden i Georgien. Att färdas med buss inom Tbilisi är det billigaste alternativet och priset per person ligger på omkring 40 tetri. Bussarna i huvudstaden är relativt komfortabla men saknar oftast luftkonditionering och ute på landsbygden kan bussarna tendera till att gå något långsamt.  

Om du funderar på att köra bil i Georgien så kom ihåg att trafikförhållandena här, liksom i många andra länder i regionen, kan upplevas något kaotiska. Många trafikanter förhåller sig generellt inte helt till trafikreglerna vad gäller hastighet bl.a. och utanför storstäderna varierar kvalitén på vägarna något.

Väder och klimat

Klimatet i Georgien varierar mellan olika landsdelar. Vid kusten och i slättlandet runt floden Rioni i väster är det milt och fuktigt, medan östra delarna av landet har ett klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar. Snön ligger kvar året om på de högsta bergstopparna. På våra resor befinner vi oss i det centrala Georgien samt i bergsområdena. I de centrala delarna kan vi förvänta oss ca 15-25 grader, och i bergen kommer temperaturerna vara något lägre. Vid Gudauri i Kaukasusbergen, 2 000 meter över havet, är det inte omöjligt att det blir nattfrost.

Pass och visum

Det krävs inte visum för resor till Georgien, för turistresor under ett år. Passet ska dock vara giltigt under hela reseperioden.

Praktisk information

Kranvatten bör inte drickas.

Valuta och priser

Valutan i Georgien heter Lari. 100 Lari motsvarar ca 360 SEK.

Georgien är mycket prisvärt. Middag för två personer med tillhörande lokalt vin kostar ca 150–250 kr.

Vaccinationer

Det rekommenderas att man vaccinerar sig mot stelkramp, polio, gulsot och difteri vid resa till Georgien.

Turism

Turister som besöker Georgien lockas framförallt av den vackra naturen, intressanta historiska minnesmärken och det behagliga klimatet. Svartahavskusten, huvudstaden Tbilisi och skidorten Gudauri är viktiga turistmål. Kring vindistrikten i östra Georgien finns också en växande turistnäring.

Säkerhet

Georgien är ett ganska tryggt resmål och säkerhetsläget har förbättrats avsevärt under de senaste åren, vilket bland annat har resulterat i en ökad turism i området.

Visste du att…

Mat och dryck spelar en lika viktig roll i georgisk vardagskultur som exempelvis den franska eller italienska? Det georgiska köket var det mest kända och uppskattade i det gamla Sovjetunionen och georgierna mycket stolta över sin matlagning.

Georgisk mat skulle mycket väl kunna placera sig bland världens bästa kök. Kända rätter är de mustiga grytorna chashashuli, ojakhuri och ostri på kött, tomat, paprika och koriander. Khachapuri gränsar till både ostpaj och pizza. Khinkali är ett mellanting mellan pirog och ravioli, och kan vara fylld med kött eller svamp.

Armenien

Geografi och demografi

Armenien ligger i det område som kallas för Västasien, eller mer specifikt i Mindre Asien – den halvö i västra Asien mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Landet har ingen kust, utan gränsar till Georgien i norr, till Turkiet i väst, Azerbajdzjan i öst och Iran i söder. Landets huvudstad heter Jerevan.

Geografiskt sett ligger Armenien i Asien, men de många politiska och kulturella band som landet har till Europa gör att det ofta räknas in bland de europeiska länderna.

Den armeniska befolkningen minskar stadigt, och det är därför svårt att få siffror över hur många som bor i landet. Senaste folkräkningen visar en befolkning på 3,3 miljoner, varav minst 400 000 av dessa lever i andra länder, då framförallt i Ryssland.

Väder och klimat

Armenien har utpräglat inlandsklimat, det vill säga torrt med varma somrar och kalla vintrar. Både temperatur och nederbörd varierar dock mycket mellan olika delar av landet beroende på de stora höjdskillnaderna. De flesta av våra övernattningar i Armenien är i Jerevan, och i den period som vi reser brukar temperaturen ligga runt behagliga 15-20 grader. Vid Sevansjön, som ligger på knappt 2 000 meters höjd, kan kvällarna bli ganska kalla.

Kollektivtrafik och transport

Ett av de smidigaste färdmedlen att välja när du befinner dig i Armenien är buss. Bussarna som opererar här är både billiga och komfortabla och erbjuder goda utsikter över de kringliggande omgivningarna. Priset för enkelväg ligger på omkring 100 AMD.

I huvudstaden Yerevan finns även ett aktivt metrosystem dock har den endast en linje med 10 stopp, men det är ett billigt och snabbt alternativ till buss. Metrolinjen färdar lokalbor och turister från kl. 7 på morgonen till 23 på kvällen.

Önskar du åka med taxi kan du glädja dig åt att de är billiga och opererar dygnet runt. Det finns flera olika taxibolag i landet som kan ta dig vart du än önskar åka. Priset per km utanför huvudstaden Yerevan är något dyrare än om du färdas inom staden. I Yerevan kan du räkna med 100 – 120 AMD/km.

Hälso- och sjukvård

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa i Armenien, men vaccinering mot stelkramp, polio, gulsot och difteri rekommenderas.

Praktisk information

Armenien ligger två timmar före Sverige.

Eluttagen i Armenien har vanliga 220 volt och man behöver inte ha med någon adapter vid resa dit.

För att ringa till en armenisk telefon ska du slå +374 först.

Pris och valuta

Prisnivån i Armenien är betydligt lägre än i Sverige. En middag på en mellanprisrestaurang ligger på ca 60 kronor.

Valutan i Armenien är armeniska dram (AMD). I landets större städer finns bankomater, och det går även att betala med konto- och kreditkort i de stora städerna.

Dricks

I huvudstaden Jerevan är ofta dricks pålagt på notan. Man rekommenderas dock att lägga lite ytterligare dricks ovanpå notan.

Hygien

Hotell och större restauranger har moderna toalettförhållanden. Offentliga toaletter kan dock vara betydligt enklare. Ha gärna med dig eget toalettpapper eller våtservetter under resan.

Kranvattnet ska inte drickas. Köp istället vatten på flaska.

Religion

Armenien är ett kristet-ortodoxt land med en relativt konservativ befolkning, särskilt utanför storstäderna. Vid besök i kyrkor rekommenderas man att täcka över sina axlar och knän.

Pass & visum

Der krävs inte visum för resor till Georgien, för turistresor under 180 dagar. Passet ska dock vara giltigt under hela reseperioden.

Visste du att…

... det är stor skillnad mellan de större städerna och den armeniska landsbygden i fråga om attityder och beteenden? Exempelvis rör stadsbor mer vid varandra under samtal än vad landsortsbor gör. Kvinnorna i städerna är också mycket friare vad gäller kläder och yrkesval än vad kvinnorna på landet är. På landsbygden förutsätts fortfarande ofta en gift kvinna att stanna hemma och ta hand om barn och hushåll, och sluta med eventuella fritidsaktiviteter, såsom idrott.

Rundresa i storslagna Georgien och Armenien -

På den här resan lyfter vi på locket till en kulturell skattkista som är flera tusen år gammal. I Europas sydöstligaste hörn ligger de två äldsta kristna länderna i världen, nämligen Georgien och Armenien. Den långa kristna traditionen har satt en stark prägel på de båda länderna, både kultu...Läs mer om vår resa till Georgien & Armenien »