Skip to main content

Resor till Georgien och Armenien

Resor till de spännande länderna Georgien & Armenien

Följ med oss på en storslagen resa till kanten av Europa och de spännande länderna Georgien och Armenien. Här är människorna vänliga, maten välsmakande, bergen höga och de kulturella upplevelserna många.

Våra resor genom Georgien och Armenien erbjuder ett stort kulturellt innehåll med besök i bland annat huvudstäderna Tbilisi och Jerevan, kungastaden Mkstkheta, slottet Ananuri och grottbyn Vardzia. Du kommer att få uppleva den obeskrivliga natur, häpnadsväckande arkitektur och spännande historia som både Georgien och Armenien - med ena foten i Europa och andra i Asien - har att erbjuda. Med oss på varje resa har vi en svensktalande reseledare som guidar oss under hela resans gång.  

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Georgien och Armenien

Georgien

Geografi och demografi

Georgien ligger i området som kallas för västra Kaukasien, där Europa möter Asien. Georgiens grannländer är Ryssland, Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan. Landets kust är mot Svarta havet i väster. Huvudstaden är Tbilisi. Landets yta är på 69 875 km², vilket är ungefär dubbelt så stort som Jämtland.

Georgien har 4 497 600 invånare, varav georgier utgör en majoritet på ungefär 83,8 procent. 6,5 procent av befolkningen är azerbajdzjaner, 5,7 procent är armenier och 1,6 procent är ryssar.

Kollektivtrafik och transport

I Georgien kan man ta sig runt på flera olika sätt, men det allra smidigaste och mest säkra transportmedlet är taxi. Priset för en taxiresa i exempelvis huvudstaden Tbilisi varierar något beroende på avståndet, men räkna omkring mellan 3-5 Lari. Bra att komma ihåg är att sitta på en del mynt i lokal valuta då många taxichaufförer kan ha svårt att ge växel om du betalar med stora sedlar.

Det går även flera bussar, både inom huvudstaden och på landsbygden i Georgien. Att färdas med buss inom Tbilisi är det billigaste alternativet och priset per person ligger på omkring 40 tetri. Bussarna i huvudstaden är relativt komfortabla men saknar oftast luftkonditionering och ute på landsbygden kan bussarna tendera till att gå något långsamt.  

Om du funderar på att köra bil i Georgien så kom ihåg att trafikförhållandena här, liksom i många andra länder i regionen, kan upplevas något kaotiska. Många trafikanter förhåller sig generellt inte helt till trafikreglerna vad gäller hastighet bl.a. och utanför storstäderna varierar kvalitén på vägarna något.

Väder och klimat

Klimatet i Georgien varierar mellan olika landsdelar. Vid kusten och i slättlandet runt floden Rioni i väster är det milt och fuktigt, medan östra delarna av landet har ett klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar. Snön ligger kvar året om på de högsta bergstopparna. På våra resor befinner vi oss i det centrala Georgien samt i bergsområdena. I de centrala delarna kan vi förvänta oss ca 15-25 grader, och i bergen kommer temperaturerna vara något lägre. Vid Gudauri i Kaukasusbergen, 2 000 meter över havet, är det inte omöjligt att det blir nattfrost.

Inreseregler

Det krävs inte visum för resor till Georgien, för turistresor under ett år. Passet ska dock vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen.

Dricksvatten

Kranvatten bör inte drickas.

Pengar och valuta

Valutan i Georgien heter Lari. 100 Lari motsvarar ca 340 SEK (pr. augusti 2017).

Georgien är mycket prisvärt. Middag för två personer med tillhörande lokalt vin kostar ca 150–250 kr.

Dricks

I Georigen är dricks ofta inkluderat i notan. Dock är det vanligt att man avrundar uppåt på notan vid besök på exempelvis restauranger och cafeer. Det rekommenderas även att ge dricks till lokalguider och chaufförer.

Elektricitet

För resa till Georgien behöver du inte medbringa adapter då eluttagen är desamma som vi har här i Sverige, med en spänningsstyrka på 220 volt.

Tidsskillnad

Beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige ligger Georigen 2 eller 3 timmar före Sverige. När vi har vintertid och klockan är 12.00 hos oss, är klockan 15.00 i Georigen.

Vaccinationer

Det rekommenderas att man vaccinerar sig mot stelkramp, polio, gulsot och difteri vid resa till Georgien.

Turism

Turister som besöker Georgien lockas framförallt av den vackra naturen, intressanta historiska minnesmärken och det behagliga klimatet. Svartahavskusten, huvudstaden Tbilisi och skidorten Gudauri är viktiga turistmål. Kring vindistrikten i östra Georgien finns också en växande turistnäring.

Säkerhet

Georgien är ett ganska tryggt resmål och säkerhetsläget har förbättrats avsevärt under de senaste åren, vilket bland annat har resulterat i en ökad turism i området.

Visste du att…

Mat och dryck spelar en lika viktig roll i georgisk vardagskultur som exempelvis den franska eller italienska? Det georgiska köket var det mest kända och uppskattade i det gamla Sovjetunionen och georgierna mycket stolta över sin matlagning.

Georgisk mat skulle mycket väl kunna placera sig bland världens bästa kök. Kända rätter är de mustiga grytorna chashashuli, ojakhuri och ostri på kött, tomat, paprika och koriander. Khachapuri gränsar till både ostpaj och pizza. Khinkali är ett mellanting mellan pirog och ravioli, och kan vara fylld med kött eller svamp.

Armenien

Geografi och demografi

Armenien ligger i det område som kallas för Västasien, eller mer specifikt i Mindre Asien – den halvö i västra Asien mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Landet har ingen kust, utan gränsar till Georgien i norr, till Turkiet i väst, Azerbajdzjan i öst och Iran i söder. Landets huvudstad heter Jerevan.

Geografiskt sett ligger Armenien i Asien, men de många politiska och kulturella band som landet har till Europa gör att det ofta räknas in bland de europeiska länderna.

Den armeniska befolkningen minskar samtidigt, och det är därför svårt att få siffror över hur många som bor i landet. Senaste folkräkningen visar en befolkning på 3,3 miljoner, varav minst 400 000 av dessa lever i andra länder, då framförallt i Ryssland.

Kollektivtrafik och transport

Armenien erbjuder ett flertal järnvägar och ett omfattande vägnät. Kommunikationsnätet i Armenien är under rekonstruktion och särskilt under de senaste åren har regeringen satsat på att rusta upp infrastrukturen.  

Armeniens järnvägsnät har en betydande roll i att tillförse mobilitet för invånare och besökare, och till nätverket hör bl.a. metron. Däremot är metron något begränsad vad gäller områden och på senare dagar har minibussarna kommit att bli det transportmedel som invånare och turister allra helst väljer.  

Bra att veta när du ska färdas med lokaltrafiken i Jerevan är att priserna för metro, buss och minibuss är fasta. Oavsett hur långt du ska färdas inom staden kostar en resa endast 100 AMD och du behöver inte införskaffa dig en biljett i förväg när du ska resa med buss, utan du betalar direkt till chauffören i samband med att du stiger av.

Då lokaltrafiken är något begränsad i vissa områden i Armenien är det allra bästa färdmedlet taxi eller hyrbil om du ska ut och utforska andra delar av landet än just exempelvis Jerevan. Taxi är relativt billigt i Armenien och att få tag på en taxibil är inte svårt, men tänk på att välja en taxi med taxameter så att du inte blir förvånad över priset.  

Väder och klimat

Armenien präglas av ett typiskt fastlandsklimat, det vill säga varma och soliga somrar och kyligare vintrar. Dock är temperaturskillnaden stor mellan olika delar av landet vilket beror på de stora höjdskillnaderna. I huvudstaden Jerevan ligger dagstemperaturen på härliga 29 - 33 grader under sommarmånaderna, och under vintern går temperaturen ner till omrking 0 - 5 grader och det bjuds normalt även på en del snö.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa i Armenien, men vaccinering mot stelkramp, polio, gulsot och difteri rekommenderas.

Tidsskillnad

Beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige ligger Armenien 2 eller 3 timmar före Sverige. När vi har vintertid och klockan är 12.00 hos oss, är klockan 15.00 i Armenien.

Elektricitet

Eluttagen i Armenien har vanliga 220 volt och man behöver inte ha med någon adapter vid resa dit.

Pengar och valuta

Prisnivån i Armenien är betydligt lägre än i Sverige. En middag på en mellanprisrestaurang ligger på ca 60 kronor.

Valutan i Armenien är armeniska dram (AMD). I landets större städer finns bankomater, och det går även att betala med konto- och kreditkort i de stora städerna.

Dricks

I huvudstaden Jerevan är ofta dricks pålagt på notan. Man rekommenderas dock att lägga lite ytterligare dricks ovanpå notan på exempelvis restauranger och cafeer. Att ge dricks till lokalguider och chaufförer är däremot en god kutym.

Religion

Armenien är ett kristet-ortodoxt land med en relativt konservativ befolkning, särskilt utanför storstäderna. Vid besök i kyrkor rekommenderas man att täcka över sina axlar och knän.

Inreseregler

För svenska medborgare krävs inget visum för resor till Armenien. Passet ska dock vara giltigt minst 6 månader efter hemresedagen.

Dricksvatten

Kranvattnet ska inte drickas. Köp istället vatten på flaska.

Visste du att...

Det är överlag stor skillnad mellan de större städerna och den armeniska landsbygden i fråga om attityder och beteenden. Det kan gälla allt från att stadsbor rör mer vid varandra under samtalen, till att kvinnor i städerna är betydligt friare i yrkesval och klädsel. Traditionellt, och fortfarande på landsbygden, förutsätts en gift kvinna stanna hemma och ta hand om barn och hushåll. Har hon till exempel idrottat tidigare slutar hon med det när hon gift sig. I Jerevan finns inte längre sådana regler.

upplev anuarislottet och den vackra naturen i georgien

Äventyrliga Georgien

kulturell rundresa bland Georgiens och Kaukasus äventyrliga hemligheter - Följ med Kulturresor Europa på denna fantastiska rundresa till den europeiska kontinentens fysiska och kulturella gräns mot sydost. Georgien är en smältdegel av inf...

9 dagar från 12 495:- Läs mer om resan till Georgien
Vackra klostret Khor Virap bland snöklädda berg i Armenien.

Georgien & Armenien - på kanten av Europa

Rundresa i storslagna Georgien och Armenien - På den här resan lyfter vi på locket till en kulturell skattkista som är flera tusen år gammal. I Europas sydöstligaste hörn ligger de två äldsta kristna länderna i världen, nämligen Georgien...