Skip to main content

Kulturella Kreta

Status:
Återkommer hösten 2023

Behaglig och upplevelserik resa på Kreta – gudarnas ö 2023

Följ med på en kulturresa där vi presenterar det bästa av Kreta. Vi åker på en avslappnande resa där vi lär känna huvudstaden Chania, njuter av exotiska blommor, besöker det unika palatset Knossos och har gott om tid till att njuta av semestern på egen hand. Vi blir introducerade till den minoiska kulturen, grekisk mytologi, fantastiska naturscenerier och charmiga lokala landsbyar där livet går sin stilla gång. Kreta är en favoritö för många svenskar och har tusentals besökare varje år.

Därför ska du resa med oss på kulturresa till Grekland:

  • Fantastiska stränder och naturskönt landskap
  • Grekisk arkeologi och mytologi
  • Gästfri kultur och vänlighet
  • Varierande och smakrik matkultur
  • 4-stjärnigt hotell med halvpension

Knossospalatset och fantastisk natur

Kreta är rikt på sevärda platser. Höjdpunkten för många kommer utan tvekan vara ruinerna av Knossospalatset. Som tillägg till dessa kända sevärdheter kommer fokus också ligga på att visa dig mer av det fantastiska och okända Kreta; häpnadsväckande naturscenerier i Therisoravinen, lokala och mysiga tavernor samt uppvisande av olivodlingen som är så viktig på Kreta. Under tiden kommer du naturligtvis få veta mer om Kretas spännande historia och den grekiska mytologin. På resan kommer vi bo i enrumslägenheter på fint och strandnära hotell i Platanias med halvpension.

Välkommen till Kreta på vårt vis!

KORT DAGSPROGRAM FÖR VÅR RESA TILL KRETA:

Dag 1: Ankomst Kreta och transport till Platanias (M)
Dag 2: Utflykt till Chania med stadsvandring (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Therisoravinen (F, M)
Dag 4: Utflykt till Kretas landsbygd (F, M)
Dag 5: Ledig dag eller extra utflykt till botanisk trädgård (F, M)
Dag 6: Utflykt till Knossos (F, M)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F= Frukost, M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Kreta (M)

Vid ankomsten till Chanias flygplats möter vår reseledare upp oss och vi åker till vårt hotell som ligger i den populära semesterorten Platanias, ca en mil utanför Chania. Här kommer vi bo under resans samtliga dagar. Vi kommer fram sent på kvällen till hotellet och välkomnas med en lättare middag, innan vi går och lägger oss och laddar upp inför vår första utflyktsdag på Kreta.

Dag 2: Chania med stadsvandring (F, M)

Vi börjar veckans innehållsrika program genom att utforska Kretas huvudstad Chania.

Chania behöver ingen större introduktion. Det är Kretas mest kända stad med sin vackra venetianska hamn. Chania är sinnenas stad, där ögonen konstant mättas av olika synintryck i kombination med en atmosfär från lokala invånare och turister som alla njuter av denna fina stad. Den speciella stämningen upplevs framförallt i den gamla stadsdelen och i marknadshallen, där luktsinnena bombarderas med dofter från de många kryddbutikerna och färskbryggt, grekiskt kaffe.

Chanias historia, som är tjusigt avbildad i stadens arkitektur, kan dateras ända tillbaka till minoisk tid, som utvecklades under bronsåldern på Kreta. Namnet mino kommer från Minos, som enligt grekisk mytologi var kung över Kreta under forntiden. Själva staden Chania ursprungligen grundlagd i början av 500-talet under namnet Kydonia. Vi börjar med att följa med vår reseledare på en stadsvandring längs kullerstensgatorna. Vi tar vägen förbi den gamla hamnen som ger ett spännande intryck av den venetianska perioden, och inte minst ser vi hur den turkiska ockupationen under 1600-talet har satt sin prägel på omgivningarna. Efter en guidad rundtur i staden finns tid till egen hand innan vi åker tillbaka till vårt hotell igen.

Bild: Den pittoreska, venetianska hamnen i Chania

På kvällen äter vi middag på hotellets restaurang, som bjuder på en buffé som dignar av varma och kalla rätter, fräscha sallader, lokala specialiteter och givetvis gott om välsmakande desserter.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Therisoravinen (F, M)

Idag kan du antingen ha en lugn dag där du utforskar omgivningarna runt hotellet på egen hand, eller välja att följa med på en extra utflykt till Therisoravinen.

Här går vi i fotspåren till Greklands mest kända politiker, Eleftherios Venizelos, samt får höra mer om den revolutionära uppståndelsens födelse och historia. Venizelos var en av ledarna för upproret mot turkarna på Kreta 1897. När ön blivit självständig blev han Kretas justitieminister 1899–1901, och han var också en av dem som förespråkade att alla greker skulle vara samlade i en stat. Therisoravinen, som vi idag ska besöka, har spelat en central roll i den revolutionära historian - först i upproret mot turkarna och senare mot tyskarna.

Turen genom ravinen gör vi med vår egen buss, och resan är en helt fantastisk upplevelse. Bergssidorna står lodrätt på båda sidorna av den slingrande bergsväggen, och man känner sig helt överlämnad till dess nakna skönhet medan vi sakta kör fram. I klyftan växer över 200 arter av Kretas vilda blommor, vars härliga dofter dominerar hela bergsklyftan.

I änden av ravinen, i byn Theriso, besöker vi frihetskämparnas lilla museum som ligger i den gamla byskolan. På hemresan stannar vi vid Agiasjön för att äta lunch på egen hand. Sjön är en viktig plats för ett stort antal arter av flora och fauna på Kreta. Sjön betraktas som en betydelsefull tillflykts- och boendeplats för många flyttfåglar. Den ekologiska betydelsen av denna våtmark, som faktiskt är konstgjord, återspeglas genom att sjön idag är ett fridlyst område. Runt sjön finns ett fint promenadstråk samt ett flertal caféer.

Dag 4: Utflykt till Kretas landsbygd (F, M)

Idag står ännu fler minnesvärda upplevelser på programmet, när vi ska runt och besöka några av de platser som utgör Kretas själ – i en härlig blandning av olivodling, vinproduktion och produkter tillverkade av olivolja.

Vi börjar dagen med ett besök i Sankt Johannes-grottan, som ligger i närheten av Kolymbari. Härifrån går resan till Biolea, där man framställer ekologisk olivolja av hög kvalitet. Här finns det självklart möjlighet att smaka några av de olika oljorna, som bland annat är smaksatta med lokalt odlade citroner och apelsiner.

För att tillverka olivolja krävs det naturligtvis olivträd, och världens äldsta träd hittar vi i Vouves, som är resans nästa stopp. Trädet är en fantastisk syn, med dess knotiga stam som har stått på samma plats de senaste 2500 åren. Från Vouves fortsätter vi till byn Neriana, där vi besöker ett litet med väl fungerande ölbryggeri. Här får vi se hur öl framställs utan stora industriella metoder – och självklart får vi också ett smakprov!

Bild: Det gamla olivträdet i Vouves

Det finns tid till att äta lunch på egen hand på en närliggande lokal taverna, där alla ingredienserna kommer från ägarens lilla lantgård och är tillagade över öppen eld. Det här är garanterat en smakupplevelse utan dess like! Sista stoppet på dagen är på en liten fabrik i Tavronitis, som tillverkar konsthantverk. Här får vi se hur produktionen går till, och det finns naturligtvis möjlighet att köpa med en souvenir hem.

Dag 5: Ledig dag eller utflykt till botanisk trädgård (F, M)

Idag finns det möjlighet att delta i en utflykt till en botanisk trädgård, som ligger ca 20 km utanför Chania. Hundratals av naturens vidunder väntar på att bli beundrade av oss på de 20 hektar land som trädgården består av. Så sent som år 2003 låg hela trädgården grå och öde efter en kraftig brand som härjade området. Nu är trädgården återigen hemvistelse för över 150 fruktträd, otaliga medicinörter samt blommor och buskar som har gjort parken till en liten oas mitt på den varma ön.

Vid ankomsten till parken får vi en kort introduktion i tillagningen av en lokal grönsaksrätt, varefter vi går en behaglig promenad runt i området där vi njuter av parkens skönhet och färger, och som avslutas med en gemensam lunch.

Bild: Botanisk trädgård utanför Chania

Dag 6: Utflykt till Knossos (F, M)

Ett besök på Kreta är inte fullständigt utan ett besök på Knossos.

Ruinerna från det berömda minoiska palatset kan dateras ända tillbaka till bronsåldern (cirka 1900-1600 f. Kr.) och ligger i utkanten av Heraklion. En del lämningar kan spåras hela vägen tillbaka till cirka 7 000 f. Kr. då den första civilisationen bosatte sig i området. Utgrävningen och den partiella återuppbyggnaden av palatset tillskrivs engelsmannen Arthur Evans, som år 1900 började utforska området. Det finns många myter och berättelser förknippade med både tiden och platsen, som vår reseledare berättar mer om under denna spännande resa tillbaka i tiden.

Bild: Knossos

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

För dig som fortfarande inte känner dig mätt på att utforska Kreta kan vi rekommendera ett besök till Kretas västligaste kust, och närmare bestämt den otroligt vackra Elafonissi-stranden, vilken klassas som en av Kretas vackraste stränder. Här är havet varmt och behagligt, stranden omges av ett rikt växtliv och flera caféer ligger belägna på stranden och erbjuder gott om möjligheter till mat och dryck.

För dig som vill stanna i Platanias med omnejd är ett besök till den gamla stadsdelen Ano Platanias, som betyder övre Platanias, ett utmärkt utflyktsmål. Stadsdelen är belägen på en bergstopp, varifrån man har en fantastisk utsikt över nedre Platanias. Från hotellet är promenaden ca tre kilometer lång, och belöningen du får i form av oslagbara utsikter över västra Kreta, en lugn atmosfär och gamla hus i smala gränder är väl värt ansträngningen. Belöna dig själv med en lokal lunch på någon av de mysiga tavernorna innan du påbörjar resan ner igen.

Dag 8: Tid på egen hand och hemresa (F)

Tiden är fri att disponera som du vill fram till att vi påbörjar vår hemresa under eftermiddagen. Ta ett sista dopp i poolen, ät resans sista grekiska sallad eller ta en sista njutningsfull promenad längs med havet. Minnena från resan packar vi sedan ner i resväskan och tar med oss hem till Sverige igen.

Karta

Väder

Se vädret för Chania

För uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se

Fakta om Kreta

Var ligger Kreta?

Ön Kreta är den största av alla öar som tillhör Grekland, samt den femte största av alla öar i Medelhavet. Endast Sicilien, Sardinien, Cypern och Korsika är större än Kreta, vars area mäter 8 336 kvm. Förutom att Kreta ligger belägen i Medelhavet, angränsar ön till Egeiska havets södra gräns, och från Greklands fastland är avståndet till ön ca 160 km, i riktningen söderut.

Den största staden på Kreta är Heraklion, som också är öns huvudstad. Tidigare klassificerades staden Chania som Kretas huvudstad, och trots att det har gått mer än 50 år sedan skiftet, är det många som än idag förknippar Chania som Kretas huvudstad.

Totalt på ön bor det ca 600 000 invånare, varav omkring hälften är bosatta i städerna och resterande är bosatta på landsbygden.   

Hur är vädret och klimatet?

Kreta präglas av två olika klimat, vilket inte hör till vanligheterna. På den största delen av ön råder ett tempererat medelhavsklimat som kännetecknas för sina varma somrar och mildra vintrar, medan den södra delen av ön präglas av ett Nordafrikanskt klimat. Uppe i bergen däremot förekommer mildare temperaturer och en hel del snö som kan ligga kvar in på sommarmånaderna - och det är just bergen som Kreta har att tacka för sina två klimatzoner.

Hur tar jag mig runt?

Tack vare det stora antalet turister som årligen besöker Kreta, är ön försedd med ett bra och omfattande transportnät. Mellan de större städerna på ön går det bussar dagligen, och till dessa hör bland annat Chania, Rethymnon, Heraklion samt Agios. Härifrån utgår även landsbussarna som transporterar lokalbor och besökare till både mindre byar samt till populära turistattraktioner runtom på ön.  

För den som önskar att hyra bil är det inga problem att få tag på en uthyrningsfirma. Det finns gott om dem både i storstäderna och vid flygplatsen, och öns vägnät tar dig fram till alla möjliga och omöjliga platser.  

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Om du är på jakt efter bra shoppingmöjligheter så är det i Chania du ska befinna dig. Den nyare delen av staden erbjuder ett affärsutbud som vilken annan storstad, medan den gamla delen lockar med något mer unika butiker. Oavsett om du letar efter unika souvenirer att ta med hem, eller färggranna kläder att fylla på semestergarderoben med, så har Chania det du behöver.

Visste du att…

… vår moderna civilisation har sitt ursprung på Kreta, och inte i antikens Rom som många kan tro? Europas allra första, kända civilisation kallas för Den minoiska kulturen och dess folk gjorde Kreta till sitt hem under perioden 2 700 år före Kristus till ungefär 1 200 år före Kristus.  

Andra liknande resor

Trustpilot