Peloponnesos - där havet möter lugnet

Vackra stenruiner, på resa till Peloponnesos
Vacker utsikt över havet och by i skymning. Olivkvist i detalj
På tågutflukt genom bergen, på resa till Peloponnes
Bildmotiv med utsikt över by, charmig stengränd och vacker havsutsikt.
Vy över vackra Peloponnesos
Bildmotiv med mäktiga vyer över hav och by samt lokala bakverk, på resa till Peloponnesos
Färgrik och pittoresk gränd på Peloponnesos och bogklippan Akropolis i Aten.
Vackert stenmonument och sittgrupp för två med havsutiskt, Peloponnesos..
Blomma i närbild. Vy över Epidavros, Peloponnes

Resa till Peloponnesos och besök i Aten

Följ med oss på en sofistikerad resa på autentiska, natursköna Peloponnesos, som är långt ifrån en typisk resa till de större och mer kända öarna i Grekland. Sofistikerad kommer faktiskt från grekiskans ”sofi”, som betyder klok. Och klocka på Greklands spännande historia, unika kultur och undangömda pärlor är just vad vi ska bli på denna gruppresa.

Naturskatter och historia på bergiga Peloponnesos

Peloponnesos, täckt till större delen av frodiga bergskedjor, är för många ett oupptäckt underverk av natur och historia, och en välbevarad hemlighet för en del. Långt ifrån massturismens dominans återfinns denna fantastiska del av Grekland – en sådan skönhet att man inte bör missa sin chans att få uppleva en resa hit.Peloponnesos är fullspäckat av en fantastisk natur i form av vidunderliga kuststräckor och imponerande, frodiga bergsmassiv, allting inbäddat i den karaktäristiska, kryddiga doften av pinjeträd, vild oregano och timjan. Landsdelen är oändligt rik på spännande historier och monument som härstammar från den tiden före stenåldern och fram till idag, och är präglat av många olika folkslag.

Rundresa genom sju olika regioner med avslut i Aten

Vår resa tar oss runt på hela Peloponnesos genom sju fascinerande regioner. Äventyret börjar i hamnstaden Nafplio, varifrån vi går på en historisk upptäcktsfärd och besöker närliggande Epidavros och Mykene. Resan fortsätter sedan söderut till en avsides belägen och skyddad fästningsstad som är vår utgångspunkt för grottvistelser och besök vid en före detta bysantisk högborg. Vi upplever det antika Olympia innan vi fortsätter till en riktig bergsby med besök i kloster. Ett litet tåg tar oss genom berg och dalar tillbaka mot kusten och resans sista etapp, Aten, som lovar oss en fabelaktig avslutning.

Kulinariska upplevelser från det grekiska köket

Vår gruppresa kryddas också av äkta, lokala gourmeträtter ur det fantastiskt välsmakande, grekiska köket.

Våra boenden under resan ligger i undangömda bergsbyar, kuststäder fyllda med äkta grekisk atmosfär och sprudlande storstäder. Allt för att kunna erbjuda dig så många nyanser av Greklands hjärta som möjligt

Välkommen att boka din resa till Peloponneses med oss!

Kort dagsprogram för vår gruppresa till Peloponnesos

Dag 1: Ankomst till Aten. Färd till Nafplio
Dag 2: Epidavros, Nafplio och fästninsbesök (F, L)
Dag 3: Mykene och färd till Monemvasia. Rundtur i Monemvasia (F, L)
Dag 4: Natur, fiskebyar och grottor (F)
Dag 5: Mystras med färd mot Olympia (F, L)
Dag 6: Antika Olympia, färd till Kalávryta, klostret Mega Spileo (F, L)
Dag 7: Rundtur i Kalávrita, tågresa, Korinth-kanalen och Aten (F, L)
Dag 8: Aten och Akropolismuseet innan hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Aten och färd till Nafplio

Efter ankomsten till Aten sätter vi kurs mot Peloponnesos - Greklands största halvö. Vårt första stopp på rundresan är den vackra och otroligt charmiga hamnstaden Nafplio som under 1828 blev Greklands första huvudstad. Med sin överväldigande charm och skönhet förtrollar Nafplio alltid sina gäster och lever väl upp till smeknamnet som Greklands vackraste hamnstad. Stadens flesta besökare stannar bara i Nafplio i ett par timmar, men för att sätta riktig guldkant på resan har vi bokat in oss på ett centralt beläget hotell i Nafplio, precis i närheten av hamnpromenaden. För några är det kanske sängdags, medan andra vill avsluta dagen med att avnjuta en godnatt-drink på stadens stämningsfulla torg eller en kvällstur längs hamnpromenaden.

Bild: Hamnstaden Nafplio

Dag 2: Epidavros, Nafplio och Palmidi-fästningen (F, L)

Efter frukost åker vi till den berömda amfiteatern Epidavros, en av de vackraste arkeologiska sevärdheterna i Grekland och antagligen världens bäst bevarade amfiteater. Med sin imponerande akustik används teatern fortfarande som scen för diverse teateruppsättningar.

Resten av dagen spenderar vi i Nafplio. Efter lunch beger vi oss ut på en tur till fots där vi får höra om stadens nyare historia för att sedan dyka ner i medeltidens historia - inte genom att gå neråt utan att genom forcera de 999 trappstegen upp till Palamidi-fästningen - som i sin hela venetianska prakt tronar upp sig över staden. Det är helt klart värt att gå hela vägen upp till den bäst bevarade borgruinen i sitt slag, för att kunna njuta av en betagande utsikt över staden och det omgivande havet. Den sista kvällen i Nafplio är till fri disposition då det finns tid till att insupa och uppfyllas av stadens charmerande atmosfär innan vår resa går vidare.

Bild: Den berömda amfiteatern Epidavros

Dag 3: Mykene och färd till Monemvasia (F, L)

På vägen från Nafplio besöker vi en annan berömd, arkeologisk sevärdhet - nämligen Mykene. Enligt den grekiska mytologin var Mykene Agamemnos kungadöme. Platsen är ett mycket imponerande område som bland annat inhyser "Lejonporten", som anses vara det äldsta skulpturella monumentet i Europa.

Bild: Mykene med Lejonporten

Resan går vidare genom Peloponnesos hjärtat, och här är det bara att luta sig tillbaka, slappna av och njuta av naturscenerna som far förbi utanför bussfönstret. Under eftermiddagen når vi vårt mål, och en sak är nästan helt säker - den överraskande flämtningen vid synen av Monemvasias storslagna skönhet – bortom stadens huvudgata känns det som om vi har nått världens ände och hela området omgärdas av en alldeles särskilt mystik. En enorm klippa i haven med en nästan dold medeltidsstad bakom ligger framför våra ögon. Det tar ca 10 minuter att gå från fastlandet över en liten överfart och fram till stadsporten. Den gömda staden bakom stadsporten har små, smakfulla butiker och fina tavernor - en perfekt plats för att njuta av lugnet och slappna av efter dagens resa och de många starka intrycken. Det finns också många mysiga tavernor på gångavstånd från vårt hotell.

Bild: Den enorma klippan vid Nea Monemvasia

Bild: Monemvasia - den dolda staden

Dag 4: Natur, fiskebyar och grottor (F, L)

Idag ska vi utforska den sydligaste delen av Peloponnesos och regionerna Lakonia och Mani. Vi ska få uppleva ett geologiskt under och en av Greklands vackraste grottor med en unik och rik mångfald av stalagtiter och stalagmiter - en helt magisk plats av stillhet och med en äventyrlig skönhet skapad under nästa 200 miljoner år. Lunchen äter vi i en mysig, liten hamnstad innan färden går tillbaka till vårt hotell i Nea Monemvasia, genom vinplantage och olivlundar. Kvällen är till fri användning, antingen på och omkring hotellet, eller i den gamla staden på klippan där man kan få gå på både vinprovning och olivprovning.

DAG 5: Mystras och färd till Olympia(F, L)

Idag ska vi, iklädda bekväma skor, gå på upptäcktsfärd i Mystras - imponerande ruiner från en tidigare, byzantisk stadsstat som figurerar på Unescos världsarvslista. Idag är Mystras en spökstad, undantaget nunneklostret Pantanassa från år 1430, som än idag är bebott av en handfull äldre nunnor. Mystras huserade under sin storhetstid upp emot 30 000 invånare, är beläget i en brant backe vid foten av Tavgetosbergets norra sluttningar, 5 km norr om staden Sparta. Hela Mystras är idag ett friluftsmuseum som vittnar om medeltidens en gång mycket ärorika och maktfulla era. Vi får också möjlighet att besöka ett litet fint och oerhört intressant olivoljemuseum som ger en inblick i den unika historen kring Greklands olivoljeproduktion. Efter lunch fortsätter äventyret genom bergen och ner mot kusten. Halvvägs till Olympia gör vi ett fikastopp i en liten stad vid Greklands västra kust. Olympia stad är en liten oas som blir vårt hem för natten. Kvällen avnjuts på egen hand och man kan välja att äta middag på hotellet eller ute på en av stadens tavernor. 

Dag 6: Antikens Olympia, Kalávrita och Mega Spileo (F, L)

Vi börjar dagen med att besöka det gamla Olympia. De första olympiska spelen hölls här år 776 f. Kr, och hölls sedan vart fjärde år ända fram till år 393 e. Kr. Spelen hölls till guden Zeus ära, som bodde på Olympusberget. Efter år 393 e. Kr. förbjöd den romerska kejsaren tillbedjandet av hedniska gudar, och de olympiska spelen blev först återupptagna igen i Aten år 1896. Även om platsen är välbesökt, råder ändå en behaglig och fridfull atmosfär över området.

Bild: Ruinerna i Olympia

Vi beger oss sedan genom Achaia-regionens gröna bergsmassiv, med kursen inställd på Kalávryta. Denna alpliknande skönhet är idag ett populärt vintersportområde under vintern, men rymmer också en mer tragisk historia. Under 2:a världskriget invaderade nazisterna staden, dräpte stadens alla män och brände ner den till grunden. Innan vi checkar in på hotellet ska vi besöka det kända Mega Spileo Kloster, som betyder "klostret ovanpå den stora grottan". Klostret sägs vara det första i Grekland, uppfört år 360 e. Kr. av munkar som här fann ikonen av Jungfru Maria som evangelisten Lukas hade huggit ut ur sten. Ikonen finns fortfarande till beskådning på platsen. Klostret har på grund av krig och bränder ödelagts flera gånger och även klostrets munkar har drabbats av dess hårda historia. Idag finns det inga munkar kvar i klostret.

Resten av dagen och kvällen kan användas efter egna önskemål.

Dag 7: Genom Vouraikos-klyftan med tåg, Korinthkanalen och Aten (F, L)

En promenad genom Olympia med inblick i stadens mycket dramatiska historia samt lunch ska vi hinna med innan vi åker på en imponerande tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan. Väl framme vid kusten går vi på vår buss och fortsätter mot den hektiska miljonstaden Aten. Längs vägen gör vi paus vid den imponerande och människoskapta Korinthkanalen som skiljer Peloponnesos från det övriga fastlandet. Ända tillbaka till antiken fanns det en tanke på att skapa en genomfart över landgången, där man tror att båtar och fraktfartyg blev draget över, istället för att de skulle åka den långa vägen runtom Peloponnesos. Kejsar Nero satte år 67 e. Kr. 6 000 judiska krigsfångar i arbete med att gräva ut kanalen, men arbetet blev aldrig färdigt. Härefter gjorde venetianerna ett nytt försök, utan att lyckas. År 1893 öppnade äntligen Grekland den slutliga förbindelsen som förkortade seglatsen från det joniska havet till Piræus hamn vid Aten med 200 sjömil.

Väl ankomna till Aten checkar vi in på vårt hotell som är centralt placerat i den gamla stadsdelen, nära flera butiker och restauranger. Kvällen i Aten kan spenderas efter egna önskemål. En av alla fördelar med att stanna i Aten över natten är att vi idag både får ta del av stadens sprudlande nattliv, samtidigt som vi kan se fram en hel dag i denna spännande storstad imorgon.

Bild: På tågresa genom den pittoreska Vouraikos-klyftan

Dag 8: Aten centrum, Akropolis. Hemresa (F)

Idag ska vi njuta av Atens vackra centrum tillsammans med vår reseledare och en auktoriserad lokalguide. Vi börjar dagen med en promenad upp till Akropolis-klippan. Längs vägen kommer lokalguiden berätta om en spännande platser vi passerar, innan vi når upp till klippavsatsen. Häruppe vänta bland annat ruinerna över det imponerande Parthenon som tornar upp sig över staden, samt en fantastisk utsikt över Aten. Efter lunch finns det tid på egen hand. Njut av stadens gamla centrum på de stämningsfulla gatorna i stadsdelarna Plaka och Monastiraki. Plaka, som även kallas för Gudarnas Kvarter, är med sina labyrintiska gator och små charmerande hus, trädgårdar och butiker ett av de äldsta i Aten, och har varit befolkat enda sedan antiken.

I kvarteret Monastiraki, runt den nyklassisistiska tågstationen från 1895 hittar du flera små mysiga butiker och caféer, den bysantiska kyrkan St. Pantanassa och Tzistarakimosken. Gå en sväng förbi loppmarknaden på Avissinia-torget, där du kan hitta allt från sällsynta antikviteter till begagnade möbler, kläder och smycken. Du kan också shoppa eller dricka en frappé på något av de moderna caféerna på shoppinggatan Kolonaki, eller njuta av en ouzo på en gammal kafe-neio - ett traditionellt, grekiskt café.

Kanske vill du också besöka stadens hjärta - Syntagma-torget - där du kan se vackert klädda vakter vid den okända soldatens grav, nära den grekiska parlamentsbyggnaden. Det nya Akropolis-museet kan också varmt rekommenderas. Vi möts igen på hotellet sent på eftermiddagen för att påbörja vår hemresa.

Vi har under den senaste veckan stiftat bekantskap med ett område av Grekland vars största del är okänd för de flesta, men oöverträffbar i sin skönhet. Resan kommer med säkerhet ha satt djupa avtryck som vi bär med oss i hjärtat när vi åker vidare till flygplatsen och flyger tillbaka till Stockholm.

Karta

Väder

Se vädret i Aten

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Se vädret i Tripoli

För uppdaterad väderleksprognos, gå till smhi.se.

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Peloponnesos

Geografi och demografi

Peloponnesos, även kallat ”Pelop´s ö”, är den grekiska halvön som utgör den södra delen av fastlandet Grekland. Till ytan är Peloponnesos 15 490 km2 stort och här bor omkring 700 000 invånare. Omgivningarna präglas av ett vackert berglandskap, och det är inte konstigt att Peloponnesos lockar tusentals turister varje år, då halvön erbjuder ett gediget utbud och en stor variation av attraktioner, så som vackra städer, historiska kyrkor och kloster, exceptionella arkeologiska platser samt ändlösa sandstränder.

Väder och klimat

Liksom generellt för hela Grekland råder här ett varmt Medelhavsklimat. Under sommarsäsongen kan temperaturen stiga upp till så mycket som 30 grader och under juni, juli, augusti ligger antal soltimmar per dag på omkring 12-13 timmar.

Att ta sig runt

Liksom generellt i Grekland finns det gott om lokalbussar på Peloponnesos som kör invånare och besökare till de flesta städer och orter runt om på halvön. Det finns även en bra bussförbindelse mellan Peloponnesos och Greklands huvudstad Aten. Från Aten till Peloponnesos avgår bussarna från stationen Kifissos. Då Peloponnesos är en attraktiv turistdestination finns det ett stort utbud av taxibilar runtom på halvön. Antingen kan du stanna en taxibil på gatan eller be hotellet du bor på ringa en taxi åt dig om du ska någonstans. De flesta taxibilar här kör efter taxameter.

Shopping & öppettider

Att shoppa i Grekland är mycket populärt, då priserna här är något billigare än i Sverige. Även priserna på mat och dryck är generellt billigare och på Peloponnesos kan du få en fin trerätters-middag för ca 200 kr.  Vad gäller öppettider och serviceutbud kan du i de större städerna och turistorterna hitta caféer, barer och butiker. Normalt håller affärer i de större städerna i Grekland öppet mellan 09.00 – 21.00. I de mindre orterna däremot är utbudet något mer begränsat. Bra att komma ihåg är att man i Grekland, liksom i Spanien, har siesta mellan omkring 13.00 - 17.00 på dagen, och de flesta invånare syns då inte till. Det är också vanligt att en del affärer och butiker håller stängt under dessa klockslag.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 3

Hotel Victoria
**
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 13/5 Hotel Victoria i Nafplio nyöppnade i april 2011 efter en helrenovering. Med dess fokus på design och hög servicenivå erbjuder hotellet di ....

Övernattning Dag 1 - 3

Hotel Nafplia
**
ANVÄNDS PÅ AVGÅNGEN DEN 23/9 Perfekt beläget i Nafplios centrum ligger Hotel Nafplia, med det stora torget och hamnpromenaden på gångavstånd. Hotellet är nyreno ....

Övernattning Dag 3 - 5

Hotel Flower of Monemvasia
***
Trevnad, komfort och gästfrihet kännetecknar detta hotell, som ligger nära stranden och strax ovanför Monemvasia-klippan. Stillhet, skönhet och avslappning kännetecknar uppeh& ....

Övernattning Dag 5 - 6

Hotel Neda
***
Hotel Neda är centralt beläget i antika Olympia stad, mittemellan den stora gågatan och skogen, endast en kort promenad från museet och den arkeologiska utgrävningen. Hotellet ha ....

Övernattning Dag 6 - 7

Hotel Filoxenia
***
Hotel Filoxenia är en riktig bergsidyll - ett rustikt och vackert hotell nära stadens stora torg. Hotellet är beläget i perfekta omgivningar som bjuder in till total avslappning med uts ....

Övernattning Dag 7 - 8

Hotel Acropolis View
**+
Acropolis View Hotel är perfekt beläget och väldigt centralt i stadsdelen Koukaki i Aten. Hotellet ligger 200 meter från Syntagma-torget, friluftsteatern Herodes Atticus Odeion Irodion ....