Skip to main content

Ett isländskt äventyr

forsande varm källa vid golden circle på resa till island
flygande lunnefåglar på ett grönt isländskt äventyr
islandshästar och forsande vattenfall bland vacker natur på island
den svarta stranden med klippformationer i bakgrunden på resa till island
röda små hus och islandshästar vid vattenfall på en naturskön resa till island
gudafors vattenfall på rundresa på island
reykjavik stadssilhuett vid havet på resa till island
blommor på grönskande äng med snötäckt berg i bakgrunden på resa till island
Status:
Återkommer 2025

Rundresa på Island – ett äventyr bland glaciärer, vulkaner och vattenfall

Följ med oss på en oförglömlig rundresa på det unika och magnifika Island. På vår rundresa genom detta förtrollande land har vi handplockat de allra bästa höjdpunkterna och tillsammans med vår kunniga reseledare reser vi genom Islands alla hörn. Vi kommer nära obeskrivliga naturfenomen och skådar naturens krafter från sina allra vackraste sidor.

Vi reser till den världsberömda ”Gyllene cirkeln” som ligger belägen i den magnifika nationalparken som har världsarvsförklarats av Unesco. Islands dramatiska och varierande landskap blottar sig framför oss när vi besöker några av Europas största vattenfall och passerar de fantastiska glaciärerna som kännetecknar ön.

I den mysiga och moderna huvudstaden Reykjavik går vi på stadsvandring genom de vita husen och färgstarka taken. Och på vår rundresa besöker vi även några av Islands pittoreska städer som omgivs av en blomstrande natur.

Aktiva gejsrar, ångande varma källor och storslagna vyer är bara några av alla de otroliga upplevelser som vi får beskåda på vår rundresa.

KORT DAGSPROGRAM FÖR RUNDRESAN:

Dag 1: Utflykt till den världsberömda "Gyllene cirkeln" och stadsrundtur i Reykjavik
Dag 2: Varma källor, lava-vattenfall och hästarnas dal (F, M)
Dag 3: Gudarnas vattenfall, lavaöar och vulkaniska kratrar (F, M)
Dag 4: Europas mäktigaste vattenfall - Islands svar på Gran Canyon (F, M)
Dag 5: Naturens kontraster: glaciärer, berg och fauna (F, M)
Dag 6: Den svarta stranden och stenformationer (F, M)
Dag 7: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst, utflykt till den världsberömda "Gyllene cirkeln" och stadsrundtur i i Reykjavik

Vi flyger direkt till ön och när vi anländer är vi mer än redo att bege oss ut på äventyr. Vi börjar med att besöka den "Gyllene cirkeln" som utgörs av det historiska Tingvalla, gejser och det gyllene vattenfallet. Tingvalla i nationalparken blir vårt första möte med det vackra isländska landskapet. Omgiven av branta stenväggar och vulkanisk lava, kan vi föreställa oss hur samtida hövdingar en gång stod på klipporna för att diskutera landets lagar. Vi får en mycket speciell upplevelse när vi står vid klyftan där de nordamerikanska och europeiska tektoniska plattorna en gång separerades av den naturliga klyftan i landskapet. Det är inte konstigt att nationalparken listades som världsarv av Unesco 2004. Vi fortsätter sedan söderut till Islands vackraste vattenfall; Gullfoss, mer känd som det gyllene vattenfallet. Härigenom går floden Hvítá och varannan sekund strömmar 100 kubikmeter vatten genom vattenfallet. Det är inte svårt att förstå varför detta fantastiska naturfenomen är ett av Islands största attraktioner.

En regnbåge över Gullfoss bland den vilda naturen på Island.
Bild: Gullfoss

"Gyllene Cirkeln" når sin ände när vi kommer till Geysir, den geotermiska källan där vi upplever gejsern "Strokkur" vars utbrott inräffar var femte minut. Gejsern visar sig stolt när vi står framför den och beskådar hur vatten sprutas upp hela 20 meter upp i luften. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Reykjavik och innan vi checkar in på hotellet, tar vi och orienterar oss i staden. Vi passerar den vackra kyrkan Hall Grim, som med sitt 74 meter höga torn utgör stadens landmärke. Kvällen reserveras till upplevelser på egen hand i den mysiga och moderna staden. För den hungrige har staden, med sina 120 000 invånare, ett gediget utbud av bra restauranger. 

Dag 2: Varma källor, lava-vattenfall och hästarnas dal med övernattning i Akureyri (F, M)

Efter frukost sätter vi kursen norrut. En häpnadsväckande syn uppenbarar sig för oss när vi stannar vid Islands största varma källa: Deildartunguhver. Det kokande vattnet ångar upp från jordens yta och bildar vad som ser ut som stora moln. Vattnet strömmar med över 180 liter per sekund och flyter sedan samman med de vackra vattenfallen Hraunfossar och Barnafoss, vilka vi naturligtvis också besöker på resan.

Rykande ånga i naturen på Island.
Bild: Varma källan Deildartunguhver

På väg till universitetsstaden Akureyri, stannar vi till vid hästarnas dal (kom här ihåg att hålla ögonen öppna efter islandshästar) och vi anländer till Akureyri på eftermiddagen. Staden ligger belägen på Islands norra kust och den första bosättningen går här tillbaka ända till vikingatiden i det nionde århundradet. Staden har 20 000 invånare och på en promenad genom staden kan du gå förbi den vackra kyrkan vid namn Akureyrarkirkja som pryds av den isländska konstnären Ásmundur Sveinssons relifer. Vi träffas sedan på kvällen för att äta en middag tillsammans på en lokal restaurang i stan.

Dag 3: Gudarnas vattenfall, lavaöar och vulkaniska kratrar, övernattning i Akureyri (F, M)

Vi beger oss mot ett annat spektakulärt naturfenomen, med smeknamnet: Gudarnas vattenfall. Som namnet antyder trodde man förr i tiden på den nordiska mytologin på Island tills dess att hövding Thorgeir Thorkelsson tvingade landet att ge vika för kristendomen. Hövdingen sades kasta ner statyerna av de nordiska gudarna i vattenfallet, en symbolisk ritual som hänger kvar än idag. Så sent som i år kastade landets lagmän ner 1000 gudavbildningar i vattenfallet för att hylla den nya tron.

Vattenfallet Godafoss på Island.
Bild: Goðafoss - Gudarnas vattenfall

Vi åker mot det dramatiska landskapet vid Mývatn. Det råder ingen tvekan om att de vackra färgkontrasterna i landskapet, skapat av pseudokratrar, visar oss naturens mångsidiga kännetecken. Vi stannar till vid områdets varma källor: Nord Islands svar på den blå lagunen. Här har du möjlighet att bada i de varma naturliga källorna - så ta med dina badkläder. (Entré ingår inte i priset utan kostar cirka 300 kr per person och betalas direkt vid ankomsten).

Väl tillbaka i Akureyri är dags för avkoppling och på kvällen träffas vi och äter en underbar middag till varandras sällskap.

Dag 4: Europas mäktigaste vattenfall och övernattning i Breiddalsvik (F, M)

Idag kommer vi nära intill Europas mäktigaste vattenfall: Dettifoss. Med en höjd på 44 meter och ett fall på över 190 kubikmeter per sekund, utgör Dettifoss världens tredje mest kraftfulla vattenfall. Naturens krafter uppenbarar sig här framför oss och vattenfallet definieras ofta som Islands svar på Grand Canyon.

Turist blicker ut över det enorma vattenfallet Dettifoss på Island.
Bild: Dettifoss - Europas mäktigaste vattenfall

Efter en spektakulär naturupplevelse, kör vi mot den lilla staden Breiðdalsvík, med omkring 130 invånare. Staden ligger belägen i vackra omgivningar och resten av dagen tillägnas åt avkoppling, eller kanske en promenad i området för den energiske. Vi avrundar den händelserika dagen med en middag på hotellet.

Dag 5: Naturens kontraster med glaciärer, berg och fauna, övernattning i Kirkjubæjarklaustur (F, M)

Vi beger oss in till landets glaciärområde som med sin obeskrivliga omgivande ro visar upp isen på havet som reser sig ovanför ytan. Vi får njuta av utsikten innan vi kör vidare till Vatnajökull nationalpark. Väl framme i nationalparken möts vi av en nästan omöjlig kontrast i naturen; höga berg, imponerande glaciärer, små porlande bäckar, vackra vattenfall, björkskog och ett överflöd av vilda blommor och frodigt växtliv. Vi övernattar i staden Kirkjubaejarklaustur och på kvällen samlas vi återigen för en mysig middag på hotellet.

Dag 6: Den svarta stranden, stenformationer, besökscenter och övernattning i Selfoss (F, M)

Vi kör i dag in till byn Vik där vi går på den svarta stranden medan de fantastiska omgivande klippformationerna gör sig synliga för oss. Vi åker vidare mot besökscentret där vi tittar närmare på Islands vulkanhistoria som ger oss en djupare indikation på hur det var att leva med en vulkan i trädgården och dess utmaningar. På kvällen kommer vi fram till staden Selfoss där avrundar resan med en trevlig avskedsmiddag.

Den svarta stranden med gröna, karga berg på Island.
Bild: Den svarta stranden

Dag 7: Hemresa (F)

Efter den tidiga frukosten säger vi hejdå till det vackra landet och beger oss mot flygplatsen efter en storslagen resa på Island.

Karta

Väder

Se vädret i Reykjavik

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Andra liknande resor