Skip to main content

Resor till Israel och Jordanien

Följ med på gruppresor till Israel och Jordanien

Upptäck Jordanien och Israel, två länder som rymmer enastående historiska och religiösa skatter. På denna resa får du uppleva fascinerande antika ruiner, pulserande moderna städer och en unik kulturell mångfald. I Jordanien kan du utforska imponerande ökenlandskap, besöka världsarvslistade platser som Petra och koppla av vid det berömda Döda havet. I Israel får du möjlighet att vandra genom historiens gång i Jerusalem, besöka heliga platser som Betlehem och uppleva den moderna staden Tel Aviv. En resa till dessa två länder är en djupdykning i en rik och fängslande historia samt en möjlighet att utforska enastående kulturer och natursköna platser.

Israel - en resa för livet

Israel har otroligt mycket att erbjuda, och på en rundresa kan du uppleva allt från intressanta antika ruiner och hypermoderna städer till Jerusalem med sin magi och sina berömda sevärdheter. Mötet med de kulturella och religiösa högborgarna, tillsammans med den vackra och otroligt varierade naturen, kommer att ge dig oförglömliga reseupplevelser. Se fram emot kontrasterna mellan det grönskande höglandet i norr till de imponerande klippöknarna i söder och det fascinerande Döda havet.

Res till Jordanien med Kulturresor Europa

En resa till Jordanien med Kulturrejser Europa kommer att glädja, överraska och förtrolla dig. Här kombineras livliga och kontrastrika storstäder med antika ruinkomplex och bibliska landmärken. Medeltida borgar och beduinföljda byar i rödguldiga ökenlandskap. Lägg till avkoppling vid Döda havet och upplevelser i hamnstaden Aqaba vid Röda havet.

Upplev de mångfacetterade och nyanserade länderna Israel och Jordanien på en upplevelserik gruppresa tillsammans med Kulturresor Europa. Vi utforskar ländernas otroliga utbud av sevärdheter, spännande platser och omväxlande natur. I Israel låter vi oss omslutas i den turbulenta historian som genom tiderna har färgats av olika folkslag och religioner. I Jordanien upplever du dessutom det ståtliga, ökentäckta och historierika grannlandet som gömmer försvunna städer, underverk och bibliska berättelser.

Vi hälsa dig välkommen till Israel och Jordanien, länder som är späckade med oförglömliga sevärdheter. Som alltid följer vår duktiga, svensktalande reseledare med oss under båda resorna.

Detta får du uppleva med oss på semester i Israel & Jordanien:

  • Historiska och bibliska platser
  • Ökenäventyr och sanddyner
  • Insikt om platsernas kultur
  • Spännande städer
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Israel och Jordanien

Israel

Var ligger landet?

Israel är namnet på staten i Mellanöstern som gränsar till länder som Jordanien, Egypten, Libanon och Syrien i världsdelen Asien. Förutom att gränsa till ett flertal länder breder Israel ut sig vid Medelhavet med en lång kust i väst. Det råder skilda meningar om vilken stad som är Israels huvudstad, då Israel erkände Jerusalem som huvudstad under 50-talet. Utöver att vara Istraels största stad är Jerusalem även den mest heliga staden för kristna och judar. Dock erkänner inte omvärlden Jerusalem som Israels huvudstad och du hittar exempelvis majoriteten av världens ambassader i kuststaden Tel Aviv som kammar hem andra platsen på listan över Israels största städer.  

Hur många bor i landet?

Utav de 22 145 km2 som tillhör Israel, utgör 21 671 km2 land och här bor omkring 8,5 miljoner människor.

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare Israels geografiska läge bjuder klimatet på behaglig värme året runt med juli och augusti som de allra varmaste månaderna där temperaturen kan stiga upp till 30 – 35 grader. Vid kusten, där storstaden Tel Aviv ligger belägen, råder ett subtropiskt klimat som karaktäriseras av milda, fuktiga vintrar och varma, torra somrar.  

Förutom att bjuda på behaglig värme skämmer Israel bort oss med sin stora variation i landskapet. Här möter bördiga dalar och imponerande berg jordbruksslätter och torra klippöknar. Mittersta Israel präglas generellt av ett öppet jordbrukslandskap medan norra Israel karaktäriseras av frodiga, kuperade bergsområden som imponerar med sina dramatiska scenerier och fantastiska utsikter över bland annat Israels största sjö Gennesarets sjö. Kommer du å andra sidan längre söderut i Israel domineras landskapet vidsträckt Negevöknen.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Kollektivtrafiken i Israel består av bussar, tåg, taxibilar och så kallade sheruts som är en form av servicetaxi som tar upp emot 10 personer. Då det inte går många järnvägsspår runtom i landet, kan buss eller taxi vara att rekommendera om du inte önskar hyra bil. Om du väljer att färdas med de så kallade sheruts, som står för ”delade taxis”, meddelar du chauffören om vart du önskar åka och sedan betalar ett bestämt pris. Efter att alla säten i minibussen är fyllda styr taxibilen mot din destination med en del stopp på vägen för att släppa av de andra medpassagerarna. Sheruts är ett populärt transportalternativ och opererar dels mellan storstäder och inom städer.  

Du kan också hyra bil under din vistelse i Israel och är ni fler personer i en bil behöver priset för en hyrbil inte bli mycket högre än vad det kostar att färdas med lokaltrafiken. Bra att tänka på om du kör egen bild i Israel är att trafiken här är något tätare och mer aggressiv än den vi är vana vid i Sverige, särskilt i storstäderna.

Vilket språk talar man?

Israel har två officiella språk; hebreiska och arabiska. Samt förstår och talar många israeler engelska då det krävs för att läsa på universitetet.

Vilken valuta ska jag använda?

Israels valuta kallas för israeliska sheqel (1 ILS = 2,8 SEK pr. oktober 2019). Du kan enkelt växla till lokal valuta på växlingskontor, banker och hotell under din semester i Israel, och bankomater (s.k. ATMs) är även vanligt förekommande runtom i Israel. Om du hellre önskar betala med kreditkort är det här inga problem då de flesta affärer och restauranger tar emot kort som VISA, MasterCard och American Express.

Prisnivån varierar något beroende på vart i Israel du befinner dig, då det exempelvis är dyrare i storstäder som Tel Aviv jämfört med mindre orter ute på landsbygden. Men generellt kan prisnivån i landet jämföras med den prisnivå vi ser i Storbritannien eller Västeuropa.  

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks kan vara en något smärtsam affär för oss svenskar på resor i utlandet och meningarna kan skilja sig från person till person, speciellt då dricks i Sverige är inräknat i räkningen på hotell och restauranger etc. I Israel är dricks inte något som är begränsat till ”om man får en god service på restaurangen”, som vi kan se i Sverige och i flera andra länder i Europa, utan här är dricksen sällan inkluderad i service och i löner, vilket vi känner igen från USA.

Dricksen är därför inte frivillig på samma sätt som vi är vana vid. Då lönerna i servicefaktorn är låga är det kutym att ge dricks till busschaufförer på utflykter, till lokalt anställda guider och reseledare samt till personalen på restauranger och hotell – oavsett om servicen har varit medelmåttig eller extraordinär.

På restauranger är ett vanligt påslag mellan 15 – 20 % (i vissa fall kan det stå med redan på räkningen), i taxin rundar man vanligtvis uppåt och därför förväntas inte någon ytterligare dricks. Portieren – ifall man har användning för denna service - förväntar 1 dollar per väska.

Under en veckas resa på Israel har vi beräknat att man bör betala ca 100 kr / person och dag till lokala reseledare och busschaufförer.

Vilken försäkring behöver jag?

Då det blå EU-försäkringskortet inte gäller i Israel, är det ett krav från Kulturresor Europa att samtliga deltagare har en giltig reseförsäkring för att kunna resa. Med en reseförsäkring kan du få hjälp vid olycksfall eller sjukdom nere på destinationen. Vid beställning av resor hos Kulturresor Europa, kan du köpa till både rese- och avbeställningsförsäkring, via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

Vilken religion råder i landet?

Majoriteten av Israels befolkning är judar, vilket är ca 75 % av invånarna. Muslimer utgör ca 16 % av befolkningen medan 2 % är kristna.

Finns det någon tidsskillnad?

Det skiljer 1 timme mellan Israel och Sverige där Israel ligger en timme före. När klockan är 10:00 på förmiddagen i Sverige är klockan 11:00 i Israel.

Hur kommer jag åt internet?

Generellt i Israel är tillgång till Internet och Wifi god och runt om i landet kan du hitta så kallade hot spots där du kostnadsfritt kan koppla upp dig till Internet under din semester i Israel.

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet i Israel går att dricka fast att det kan smaka något annorlunda jämfört med vattnet vi är vana vid hemma. Om du är tveksam över kvalitén på vattnet eller anser att smaken är främmande kan du alltid köpa vatten på flaska. 

Vad har de för eluttag?

I Israel används den europeiska stilen på eluttagen med antingen två eller tre hål. Voltnivån ligger på 220 och hertz 50.

Vilka är inresereglerna?

Som svensk medborgare behöver du inte införskaffa ett visum för inresa till Israel när du reser som turist och inte ska stanna i landet längre än i 90 dagar. Det krävs dock att ditt pass är giltigt i minst 6 månader från den dagen du reser ut ur Israel och att du har bokat en returbiljett. Bli heller inte förvånad om du vid ankomsten får frågan om vad syftet är med din resa till Israel då det är en rutin vid den israeliska gränskontrollen.

Är det säkert att resa till Israel och Jordanien?

På din resa till Israel och Jordanien med Kulturresor Europa kan du känna dig trygg eftersom vi endast besöker platser där det är säkert för oss att vistas. Vi följer alltid UD:s rekommendationer och håller oss ständigt uppdaterade kring säkerhetsläget i de områden som vi kommer till under resan.

Kriminaliteten i Israel och Jordanien är relativt låg och det är inte vanligt förekommande att turister åker ut för brott. Håll däremot alltid uppsikt över personliga värdesaker, eftersom det alltid finns en risk för fickstölder.

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Om du är ute på utflyktsmål är det generellt inga problem för dig att bära typiska sommarkläder, såvida du inte planerar att besöka religiösa platser som exempelvis de gamla kvarteren i Jerusalem, Akko eller pilgrimsleden Jesus Trail. Vid dessa besök bör du tänka på att bära kläder som täcker axlar och knän för att visa respekt.  

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej! Shalom!

Hejdå! Bay!

Ja Ken

Nej Lo

Ursäkta... Slicha…

Tack! Toda!

Pratar du engelska? At medaberet anglit?

Jordanien

Var ligger landet?

Jordanien hittar vi beläget i mellanöstern där angränsande länder är bl.a. Israel i väst och Saudiarabien i söder. Landet gränsar också till Röda Havet och Akabaviken med sin blygsamma kustlinje på 26 km. Amman är namnet på Jordaniens huvudstad och andra större städer är Irbid och Az Zarga. Annars utgörs majoriteten av Jordaniens landskap utav sand, hela 80 procent av landytan är täckt av öken.

Hur många bor i landet?

Till ytan är landet 92 300 km2 stort och här bor omkring 5,2 miljoner invånare varav de flesta är bosatta i de större städerna och i området längs Jordanfloden.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Vägnätet i Jordanien är omfattande och utgör den mest betydelsefulla transportförbindelsen mellan de olika städerna där de flesta vägar är asfalterade. Det går gott om busslinjer under namnet Jett i hela landet och det är inte särskilt dyrt att färdas med buss.

Taxibilar går det också gott om, men var noga med att uppmärksamma om chauffören kör med en taxameter på. Man kan också på förhand komma överens om ett pris med chauffören så att man inte blir förvånad eller lurad väl vid ankomsten.

Hur är vädret och klimatet?

Jordaniens klimat är torrt och varmt, vilket beror på de vidsträckta ökenområdena. I väst förekommer det dock en del nederbörd under regnsäsongen som infaller mellan november och april.

Vilket språk talar man?

Arabiska är det officiella språket som talas i Jordanien, men många utav de utbildade invånarna i landet kan även förstå och prata engelska. I skolorna runtom i Jordanien lär man ut elever både arabiska och engelska.

Vilka är inresereglerna?

Inför din semester i Jordanien ska ditt pass vara giltigt i minst 6 månader från hemresedagen. Visum ordnar vi åt dig som är skandinavisk medborgare.

Vilken försäkring behöver jag?

Då det blå EU-försäkringskortet inte gäller i Jordanien, är det ett krav från Kulturresor Europa att samtliga deltagare har en giltig reseförsäkring för att kunna resa. Med en reseförsäkring kan du få hjälp vid olycksfall eller sjukdom nere på destinationen. Vid beställning av resor hos Kulturresor Europa, kan du köpa till både rese- och avbeställningsförsäkring, via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

Kan jag dricka vattnet?

Det rekommenderas att köpa vatten på flaska under din semester i Jordanien. Att kranvattnet används till exempelvis tandborstningen är dock ofarligt.

Vilket valuta ska jag använda?

Valutan i Jordanien kallas för Jordanska dinarer (1 JOD = 13,89 SEK pr. oktober 2019). JOD kan du beställa hos bankkontor och hos Forex. Du kan också växla/hämta ut lokal valuta i ex Amman, där det finns gott om bankomater. US Dollar är den valuta som är allra mest fördelaktig att växla in.

Kreditkort kan användas som betalmedel på de flesta hotell och större butiker under din semester i Jordanien. Mindre platser vi kommer till accepterar normalt US Dollar som betalning (dock inte Euro). Små bodar, marknader, cafeer etc. tar oftast emot endast JOD.

Prisnivån i Jordanien är inte särskilt hög. Att äta på restaurang kostar omkring 120 -250 kr. och på små matbodar och caféer är det än billigare. Öl däremot är inte billigt, utan kan kosta omkring 70 kr och en flaska vin på restaurang ligger oftast över 280 kr.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

På resan kommer vi att möta en annan kultur och livsmönster. I vår del av världen, och inte minst i Sverige är vi vana vid att endast lämna dricks till restaurangen exempelvis när vi upplever att vi har blivit behandlade på ett extra bra sätt eller om maten har varit utöver det vanliga. Andra servicebranscher i vårt land är avlönade utifrån fastlagda lagar och vi är därför inte vana vid att förhålla oss till ett drickssystem.

I många länder är drickspengarsystemet dock organiserat och integrerat i samfundsekonomin och bör respekteras oavsett vad vi anser om det. Det är kutym i många länder världen över att lämna dricks till lokalguider, chaufförer samt på caféer och restauranger. Lönen i servicebranschen i länder som ex. Jordanien är ofta beräknade utifrån att man förväntar att personalen får dricks av gästerna.

I vår rundresa till Israel och Jordanien har vi inkluderat dricks till chaufför och guide för att göra det så smidigt som möjligt för dig. På restauranter och caféer däremot kan du tänka att mellan 10-15 % i dricks är lagom. Det ser också bra ut att lämna en peng till städerskan på hotellen.

Vad har de för eluttag?

I Jordanien används den europeiska stilen på eluttagen så du behöver inte medta en adapter. Här använder man följande energikälla: 220 Volt CA, 50Hz.

Finns det någon tidsskillnad?

Det skiljer två timmar mellan Sverige och Jordanien. När kl. är 10:00 i Sverige är kl. 12:00 i Jordanien.

Hur kommer jag åt internet?

I de större städerna, ex. i Amman, kan du hitta internetcaféer under din semester i Jordanien. Även på många 3* - 5* hotell erbjuds också gratis wifi.  

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Tänk på att visa respekt genom att klä dig i kläder som täcker armar och ben när du besöker heliga platser som ex. Neboberget och Jerusalem.

Vilken religion råder i landet?

Islam är den största och mest etablerade religionen i Jordanien. Religiösa minoriteter inkluderar olika grupperingar inom kristendomen samt ett fåtal shiamuslimer.

Vilka är de mest användbara fraserna?

Hej! Marḥaba!

Hejdå! Maʿa s-salamah!

Ja Naʿam

Nej Lā

Ursäkta... Almaʿṯrah

Tack! Šukran!

Pratar du engelska? Hal tatakallamu al-ʾinğlīziyyah?

Gammal byggnad i Akko och hamn i Jaffa i Israel.

Israel - Nu & då

En resa till Israel av bibliska dimensioner 2024 - Låt oss bjuda med dig på en resa genom det kontrastfyllda och nyanserade Israel – Det Heliga Landet där det kristna kulturarvet som vi känner till här hemma har sina rötter och ursprung...

Kungadömet Jordanien

Spännande rundresa i Jordanien 2023 - Följ med till det exotiska ökenlandet Jordanien och en spännande rundresa som bjuder på mängder med klassiska kulturhistoriska höjdpunkter. Jordanien är både vackert och gästvänligt. Resan är en intre...

Trustpilot