Skip to main content

Israel - Det heliga landet

Man som badar i det Döda havet i Israel.
Man som ber vid Klagomuren i det gamla Jerusalem.
Det heliga Tempelberget i Israel.
Israelisk mat med ägg och tomat, och båt på Genesarets sjö i Israel.
Masadafästningen i Israels öken.
Storstaden Tel Aviv vid havet och den gamla stadsdelen Jaffa i Israel.
Det gamla vackra Jaffa i solnedgången i Israel.
Israelisk man framför Tempelberget i Israel.
Vackra omgivningar och natur i Israel och hummus med bröd.
Status:
Återkommer hösten 2020

Rundresa till det heliga landet Israel

Upplev det heliga landet Israel på en välplanerad och fullspäckad rundresa som visar upp de gamla såväl som de nya sidorna av landet. Från heliga platser som har stor religiös betydelse till sprudlande moderna kvarter, upplevs en resa till Israel som många många fler. Vi reser ut i den vidsträckta öknen, njuter av tillvaron vid de lena sandstränderna utanför Tel Avivs storstadskärna och får med oss nya kunskaper från berikande besök till arkeologiska fyndplatser, museer och minnesmärken.

Välkommen till Israel!

Därför ska du resa med oss på rundresa till Israel:

  • Guidade turer till heliga platser i bl.a. Jerusalem och Bethelem
  • Tid för egna intressen i Tel Aviv
  • Ökenäventyr och Döda havet
  • Utflyktsfärder till Akko och Haifa

Rundresa med bekväma boenden runtom i Israel

Att vi bor på flera platser i Israel gör det möjligt för oss att krama ur så många upplevelser som vi bara kan från landet. Vi har sett till att hotellen vi bor på under resan är bekväma, håller hög service och ligger bra till i förhållande till våra utflyter. I Tel Aviv bor vi med bara några minuters promenad från stranden, där många restauranger och caféer håller till, och i Jerusalem bor vi i hjärtat av centrum med gamla stan och alla dess sevärdheter inom gångavstånd. Vi har också inkluderat halvpension i resan. Eftersom dagarna är fulla med nya intryck, äventyr och upplevelser kan det vara skönt att kunna gå ner till hotellets restaurang för en ordentlig middagsbuffé om kvällarna.  

Ingen utflykt är den andra lik

Vår rundresa innehåller många stora höjdpunkter. Badet i det salta Döda havet, utsikten över öknen från Masada-fästningen och den guidade promanden förbi Klagomuren i Jerusalem är några av dem. Reseprogrammet har också inslag av vacker natur eftersom vi besöker Bahai Gardens i Haifa och åker ut på Genesarets sjö med båt.   

Såklart ser vi också till att du får strosa runt och spendera tid så som du vill. I Tel Aviv finns allt att se och göra så här är det omöjligt att gå uttråkad. Upptäck nya smaker, fynda i butiker och kultivera dig på ett av stadens många museer.

Kort dagsprogram för rundresan i Israel:

Dag 1: Ankomst Tel Aviv. Olivberget och incheckning på hotellet i Jerusalem ( L, M)
Dag 2: Stadsvandring i gamla Jerusalem (F, M)
Dag 3: Det nya Jerusalem, besök på Förintelsemuseum och Bethlehem (F, M)
Dag 4: Grottorna vid Qumran, fästningen Masada och Döda havet (F, M)
Dag 5: Kibbutzbesök, Saligprisningarnas berg och båttur på Genesarets Sjö (F, M)
Dag 6: Nasaret, Akko och Haifa med Bahai Gardens (F, M)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser i Tel Aviv (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag1: Ankomst till Tel Aviv. Olivberget och incheckning på hotellet i Jerusalem (L, M)

Vi möter reseledaren på Ben Gurion Airport i Tel Aviv och kör direkt till Abu Gosh, där vi intar resans första måltid i form av en lättare lunch. Mätta och belåtna ska vi bege oss mot en storslagen utsikt och vi riktar in kursen mot Olivberget. Här på toppen av berget har vi fri sikt över Jerusalems gamla stadsdel och det heliga Tempelberget, och vi får nu en försmak på alla upplevelser som ligger framför våra fötter. Vi hoppar härefter in i bussen en sista gång idag för att nå vår slutdestination som är vårt hotell i Jerusalem. Vi har inkluderat middag alla dagar i resan, så efter att vi har fått våra rum och kommit på plats går vi ner till hotellets restaurang.

Dag 2: Stadsvandring i gamla Jerusalem (F, M)

Gårdagens stopp vid Olivberget gav mersmak och vi kan inte vänta längre med att utforska Jerusalem. Den Eviga Staden byggdes för flera tusen år sedan och har under en lika lång tid attraherat miljontals religiösa pilgrimer att söka sig hit. Gamla stan ramas in av stadsmuren och delas in i fyra olika kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armeniska. I dessa kvarter hittar vi några av de viktigaste platserna och helgedomar inom respektive religion.

Vi börjar dagen med att utforska de judiska kvarteren och naturligtvis Klagomuren - den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Vid muren ser vi hur män och kvinnor i karaktäristiska kläder och frisyrer, ber för att deras innersta önskningar ska gå i uppfyllelse. Vi fortsätter med att gå i Jesus fotspår och följer vägen Via Dolorosa tills vi slutligen kommer fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha. Religionens tema fortsätter när vi går igenom de armeniska kvarteren och kommer fram till Mt Zion, där vi besöker salen som enligt den Kristina berättelsen var platsen där Jesus och hans lärjungar intog den sista måltiden.

Gamla Jerusalem i Israel på en rundresa.
Bild: Det gamla Jerusalem

Efter en händelserik dag i Jerusalem tar vi oss tillbaka till hotellet för middag och avkoppling.

Dag 3: Det nya Jerusalem, besök på Förintelsemuseum och Bethlehem (F, M)

Idag ska vi se en annan sida av Jerusalem när vi beger oss till de nyare delarna av staden.* Här passerar vi bland annat Israels parlamentsbyggnad, Knesset och den stora, sjuarmade ljusstaken Menora som är en vanlig symbol för judendomen. Vid det här laget har vi fått oss en god överblick över Jerusalem och vi hoppar därför in i bussen för äventyr längre bort. Bussen tar oss först till Herzlberget – begravningsplatsen där bland annat många framstående israelska ledare ligger begravda - och det historiska Förintelsemuseet Yad Vashem - minnesmärket för Förintelsens offer och hjältar. Inuti museet hittar vi världens största samling av foton och bevis som dokumenterar judeutrotningen som pågick under Andra Världskriget.

Efter en allvarligare förmiddag tar vår dag en ny skepnad när vi reser till Bethlehem, staden som grundades redan under bronsåldern och som vi hittar belägen ca 7 km från Jerusalem. Många förknippar Bethlehem med Jesus, eftersom staden är hans födelseplats enligt Lukasevangeliet, och varje år vallfärdar kristna pilgrimmar hit, speciellt under julen. Tillsammans med vår guide besöker vi bland annat den berömda Födelsekyrkan. Kyrkan byggdes år 565 och är en av världens äldsta kyrkor som fortfarande är i bruk.

Staden Bethlehem, Jesus födelsestad, i Israel på en gruppresa.
Bild: Bethlehem

Vi kör tillbaka mot Jerusalem under eftermiddagen och äter i vanlig ordning middag på hotellet. 

*Vill man istället spendera förmiddagen på egen hand och ansluta till gruppen när vi reser mot Bethlehem är även detta möjligt.

Dag 4: Grottorna vid Qumran, fästningen Masada och Döda havet (F, M)

Vi har en mycket spännande dag framför oss, då det har blivit dags för oss att bege oss ut i öknen.   

Av dagens många utflyktsmål står grottorna i ruinstaden Qumran överst på listan. För omkring 60 år sedan gjorde man här en stor upptäckt när man fann en samling antika skrifter från perioden 300 år f. Kr. och 100 år e.Kr. Skrifterna går idag under namnet Dödahavsrullarna.

Dödahavsrullarna och grottorna vid Qumran i Israel.
Bild: Dödahavsrullarna och grottorna vid Qumran

Efter ett historiskt besök i Qumran beger vi oss till det som återstår av fästningsbyn Masada. Ruinerna är inte svåra att se eftersom de tronar upp sig högt ovanpå en klippa mitt ute i öknen. Lämningarna vid Masada berättar om tiden när det stora judiska upproret mot den romerska ockupationen ägde rum under åren 66-73 e. Kr. Fästningen blev uppförd så tidigt som år 30 f. Kr. av Kung Herodes och intogs efter flera år av strider tillslut av romarna. Vi åker med kabelbanan för att komma upp till klippan och när vi kommer upp har vi en fantastisk utsikt över Döda Havet och Jordanien.

Fästningen Masada i öknen på en resa till Israel.
Bild: Fästningen Masada i öknen

Upplevelserna slutar inte vid Masada. Världens lägsta punkt och havet som får alla att flyta står näst på tur. Vårt besök till Döda havet avgörs till stor del av det rådande vädret. Yam Ha Melach, Salthavet, som det heter på hebreiska, ligger hela 417,5 meter under havsytan och är därmed den lägsta punkten på vår jord. Att flyta i det salta vattnet är en unik upplevelse i sig, men det finns också många hälsofördelar med att bada här. Tack vare den låga höjdnivån finns det 8 % mer syre i luften vid Döda havet samt ytterligare ett atmosfärlager som undantränger många av solens farliga strålar. Saltvattnet innehåller dessutom hela 21 olika mineraler, varav 12 stycken inte existerar någon annanstans.

 Tillbaka på eftermiddagen kör vi tillbaka till Jerusalem och äter middag.

Döda havet i Israel.
Bild: Döda havet

Dag 5: Kibbutzbesök, Saligprisningarnas berg och båttur på Genesarets sjö (F, M)

Idag ska vi få oss en djupare inblick i landets samhällskultur eftersom vi har planerat in ett besök till en av Israels många kibbutzer. En kibbutz är ett kollektivt samhälle där medlemmarna äger allting gemensamt. På kibbutzen guidas vi runt och introduceras för historian och produktion.

Tacksamma över de nya kunskaperna som besöket på kibbutzen gav oss, reser vi vidare till den vackra Galileiregionen som är fylld till bredden av omväxlande natur. Förutom ett glittrande hav hittar vi här stora skogar, majestätiska berg och gröna dalar som är rika på åkermark. Vi kliver av i byn Tabgha och besöker Saligprisningarnas berg, där Jesus enligt Matteusevangeliet levererade sin berömda bergspredikan. Vår eftermiddag ska sedan bjuda på härliga havsvindar när vi kastar ankar och beger oss ut på en båttur över Genesarets sjö.

Genesarets sjö och Saligprisningarnas berg i Israel.
Bild: Genesarets sjö och Saligprisningarnas berg

Fram mot kvällen ankommer vi till vårt hotell i Tiberias, där vi äter middag och smälter dagens alla händelser.   

Dag 6: Nasaret, Akko och Haifa med Bahai Gardens. Tillbaka till Tel Aviv (F, M)

Dagens utflykt inleds i Jesus hemstad, Nasaret. Här får vi tid till att bland annat besöka Bebådelsekyrkan, som ligger belägen på den plats där Jungfru Marias hem ska ha legat. Nästa stopp blir i den anrika staden Akko. Denna välbevarade fästningsstad, vars tjocka sandstensmurar har stått emot Medelhavets dånande vågor genom århundraden, bjuder på en helt fascinerande historia och står inte helt överraskande med på UNESCOs lista över världsarv. Akko är ensam i sitt slag med många sevärdheter och så är den såklart vacker att beundra.

Vi fortsätter härefter till Haifa som är Israels viktigaste hamnstad och landets tredje största stad. I Haifa njuter vi av utsikten över staden som både är mångfaldig och modern. Vi avlägger också trädgården Bahai ett besök som är frikostig på gröna kreationer och som huserar det vackra Bahai templet.

Israels största hamnby Haifa med Bahai Gardens i Israel.
Bild: Utsikt över Haifa och Bahai Gardens

Under eftermiddagen åker vi tillbaka till Tel Aviv för incheckning på hotellet och middag. 

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser i Tel Aviv  (F, M)

Med flera händelserika dagar bakom oss kan det vara skönt att få ta denna dag som den kommer. VI har därför inget program idag, utan du har all tid att utforska Tel Aviv på egen hand.

Tel Aviv är en ung stad med endast 100 år på nacken. Trots detta är Tel Aviv Israels största stad med 400 000 invånare. Det gör att staden inte känns för stor och att man snabbt lär sig att hitta runt på egen hand. I dag tillhör även stadsdelen Jaffa – med sin över 4 000 år gamla historia – kommunen Tel Aviv, och beskrivs som Tel Avivs gamla stadsdel. Här vimlar det av konstnärer, mysiga caféer och butiker.

Trots sin placering nära öknen är Tel Aviv fylld med parker och grönområden. Arkitektoniskt består staden av moderna kontorsbyggningar omgivna av hus byggda i Art Deco- och Bauhausstilen.

Spendera dagen med att gå på en av Tel Avivs många spännande museer eller besök marknaden i gamla staden Jaffa. Från vårt hotell har du också nära till den livfulla strandpromenaden och de närliggande restaurangerna. Din reseledare kan komma med massor av tips om du vill bli inspirerad.

Tel Aviv vid havet i Israel på en rundresa.
Bild: Tel Aviv

Middagen serveras på hotellet för dem som önskar detta.

Dag 8: Hemresa (F)

Så har vår semester i Israel nått sitt slut och vi säger hejdå till Tel Aviv för att bege oss mot flygplatsen, där vårt flyg till Sverige väntar på oss.

Väder

Se vädret i Tel Aviv

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderprognos för Tel Aviv i Israel.

Karta

Geografisk karta över Israel.

Andra liknande resor

Trustpilot