Skip to main content

Israel - Det heliga landet

Man som badar i det Döda havet i Israel.
Man som ber vid Klagomuren i det gamla Jerusalem.
Det heliga Tempelberget i Israel.
Israelisk mat med ägg och tomat, och båt på Genesarets sjö i Israel.
Masadafästningen i Israels öken.
Storstaden Tel Aviv vid havet och den gamla stadsdelen Jaffa i Israel.
Det gamla vackra Jaffa i solnedgången i Israel.
Israelisk man framför Tempelberget i Israel.
Vackra omgivningar och natur i Israel och hummus med bröd.
Status:
Fullbokad

Rundresa till det heliga landet Israel 2022

Upplev det heliga landet Israel på en välplanerad och fullspäckad rundresa som visar upp de gamla såväl som de nya sidorna av landet. Från heliga platser som har stor religiös betydelse till sprudlande moderna kvarter, upplevs en resa till Israel som många många fler. Vi reser ut i den vidsträckta öknen, njuter av tillvaron till havs och får med oss nya kunskaper från berikande besök till arkeologiska fyndplatser, museer och minnesmärken.

Välkommen till Israel!

Därför ska du resa med oss på rundresa till Israel:

  • Guidade turer till heliga platser i bl.a. Jerusalem och Bethelem
  • Båttur på Genesarets Sjö och inblick i landets samhällskultur
  • Ökenäventyr och Döda havet
  • Utflyktsfärder till Akko och Haifa

Rundresa med bekväma boenden runtom i Israel

Att vi bor på flera platser i Israel gör det möjligt för oss att krama ur så många upplevelser som vi bara kan från landet. Vi har sett till att hotellen vi bor på under resan är bekväma, håller hög service och ligger bra till i förhållande till våra utflyter. I Tiberias bor vi med bara några minuters promenad från stranden som kantar Genesarets Sjö, och i Jerusalem bor vi i hjärtat av centrum med gamla stan och alla dess sevärdheter inom gångavstånd. Vi har också inkluderat tre middagar i Tiberias i resan, samt möjligheten att köpa till middagar i Jerusalem. Eftersom dagarna är fulla med nya intryck, äventyr och upplevelser kan det vara skönt att kunna gå ner till hotellets restaurang för en ordentlig middag om kvällarna.  

Ingen utflykt är den andra lik

Vår rundresa innehåller många stora höjdpunkter. Badet i det salta Döda havet, utsikten över öknen från Masada-fästningen och den guidade promanden förbi Klagomuren i Jerusalem är några av dem. Reseprogrammet har också inslag av vacker natur eftersom vi besöker Bahai Gardens i Haifa och åker ut på Genesarets sjö med båt.   

Såklart ser vi också till att du får strosa runt och spendera tid så som du vill i de olika städer vi besöker under resan. Upptäck nya smaker, fynda i butiker och kultivera dig på museum - det är omöjligt att gå uttråkad.

Kort dagsprogram för rundresan i Israel:

Dag 1: Ankomst Tel Aviv. Besök i Jaffa och incheckning på hotellet i Tiberias (M)
Dag 2: Ceasarea, Haifa med Bahai Gardens och Akko (F, M)
Dag 3: Båttur på Genesarets Sjö och Saligprisningarnas berg (F, M)
Dag 4: Nasaret, kibbutzbesök och incheckning på hotellet i Jerusalem (F)
Dag 5: Olivberget och stadsvandring i gamla Jerusalem (F)
Dag 6: Det nya Jerusalem, besök på Förintelsemuseum och Bethlehem (F)
Dag 7: Grottorna vid Qumran, fästningen Masada och Döda havet (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag1: Ankomst Tel Aviv. Besök i Jaffa och incheckning på hotellet i Tiberias (M)

Vi möter reseledaren på Ben Gurion Airport i Tel Aviv och påbörjar härefter vårt israeliska äventyr genast med ett besök i den gamla stadsdelen Jaffa som tillhör Tel Aviv. 

Tel Aviv är en ung stad med endast 100 år på nacken. Trots detta är Tel Aviv Israels största stad med 400 000 invånare. Det gör att staden inte känns för stor och att man snabbt lär sig att hitta runt på egen hand. Jaffas historia däremot sträcker sig hela 4 000 år bakåt i tiden och här vimlar det av konstnärer, mysiga caféer och butiker. Under vår visit i stadsdelen får vi tid till att insupa den fantastiska atmosfären och hitta ett bra lunchställe innan vi beger oss till vårt hotell i Tiberias, där vi äter middag och smälter de första intrycken från resan.

De gamla och pittoreksa kvarten i stadsdelen Jaffa på en resa till Tel Aviv och Israel.
Bild: Den gamla stadsdelen Jaffa

Dag 2: Ceasarea, Haifa med Bahai Gardens och Akko (F, M)

Turen går idag tillbaka västerut mot Medelhavet, där vi inleder en upplevelserik dag med att avlägga ett besök i den romerska ruinstaden Ceasarea. Hamnstaden som byggdes av kung Herodes år 25-13 f. Kr. är uppkallad efter den romerska kejsaren Caesar Augustus och har genom tiderna regerats av olika herradömen; allt från judar till romare, araber och korsriddare.

Inte långt ifrån Ceasarea finner vi hamnstaden Haifa vid Karmelberget. Haifa är Israels viktigaste hamnstad och landets tredje största stad. Vid Haifa stannar vi till och njuter av den beaktansvärda utsikten över den mångfaldiga och moderna staden. I Haifa besöker vi även den ståtliga trädgården Bahai som är full av vackra kreationer. Efter lunch fortsätter vi mot den anrika staden Akko. Den välbevarade fästningsstaden, vars tjocka sandstensmurar har stått emot Medelhavets dånande vågor genom århundraden, bjuder på en helt fascinerande historia och står inte helt överraskande med på UNESCOs lista över världsarv. Akko är minst lika unik som den är vacker, och idag pulserar staden av liv. Under vårt besök i staden får vi uppleva många sevärdheter medan vi strosar på de smala gatorna som kantas av höga murar.

Israels största hamnby Haifa med Bahai Gardens i Israel.
Bild: Utsikt över Haifa och Bahai Gardens

Väl tillbaka på hotellet i Tiberias intar vi kvällens middag i varandras sällskap. 

Dag 3: Båttur på Genesarets Sjö och Saligprisningarnas berg (F, M)

Gårdagen spenderas utmed det vida Medelhavet, så idag håller vi oss nära Tiberias. Det har blivit dags för oss att uppleva den vackra Galileiregionen som är fylld till bredden av omväxlande natur. Förutom ett glittrande hav hittar vi här stora skogar, majestätiska berg och gröna dalar som är rika på åkermark. Dagens inleds till havs med en uppfriskande båttur och när vi nästa gång kliver i land så befinner vi oss i byn Tabgha. Här besöker vi Saligprisningarnas berg, där Jesus enligt Matteusevangeliet levererade sin berömda bergspredikan.

Genesarets sjö och Saligprisningarnas berg i Israel.
Bild: Genesarets sjö och Saligprisningarnas berg

Efter en dag med härliga havsvindar sitter kvällens middag på hotellet fint.

Dag 4: Nasaret, kibbutzbesök och incheckning på hotellet i Jerusalem (F)

Vi ska idag återuppta religionslektionen med en utflykt till Jesus hemstad, Nasaret. Här får vi tid till att bland annat besöka Bebådelsekyrkan, som ligger belägen på den plats där Jungfru Marias hem ska ha legat.

Från en 2000-årig historia tar dagens utflykt en ny vändning, till en 100-årig samhällskultur. Vi har planerat in ett besök till en av Israels många kibbutzer, som är ett kollektivt samhälle där medlemmarna äger allting gemensamt. På kibbutzen guidas vi runt och introduceras för historian och produktion.

Tacksamma över de nya kunskaperna som besöket på kibbutzen gav oss, reser vi vidare till Jerusalem, där vi hittar vårt andra boende. När vi ankommer till Jerusalem har vi fortfarande några timmar kvar på dagen och hur dessa ska spenderas är helt och hållet upp till dig.

Om du har bokat till middag i Jerusalem så kan du se fram emot att slå dig ner på en restaurang vid hotellet. Har du istället siktet inställt på en middag i staden så finns det många goda restauranger att välja mellan.

Dag 5: Olivberget och stadsvandring i gamla Jerusalem (F)

Dagen börjar på topp, bokstavligen talat, då vi ska bege oss mot den storslagna utsikten som utlovas uppe på Olivberget. Här på toppen av berget har vi fri sikt över Jerusalems gamla stadsdel och det heliga Tempelberget, och vi får nu en försmak på dagens alla upplevelser som ligger framför våra fötter.

Härefter hoppar vi återigen in i bussen för att utforska Jerusalem på närmare håll. Den Eviga Staden byggdes för flera tusen år sedan och har under en lika lång tid attraherat miljontals religiösa pilgrimer att söka sig hit. Gamla stan ramas in av stadsmuren och delas in i fyra olika kvarter; det judiska, kristna, muslimska samt armeniska. I dessa kvarter hittar vi några av de viktigaste platserna och helgedomar inom respektive religion.

När vi kommer fram till Jerusalem börjar vi med att leta oss fram till de judiska kvarteren och naturligtvis Klagomuren - den enda kvarvarande del av Det Andra Templet. Vid muren ser vi hur män och kvinnor i karaktäristiska kläder och frisyrer, ber för att deras innersta önskningar ska gå i uppfyllelse. Vi fortsätter med att gå i Jesus fotspår och följer vägen Via Dolorosa tills vi slutligen kommer fram till den heliga gravens kyrka på Golgatha. Religionens tema fortsätter när vi går igenom de armeniska kvarteren och kommer fram till Mt Zion, där vi besöker salen som enligt den Kristina berättelsen var platsen där Jesus och hans lärjungar intog den sista måltiden.

Gamla Jerusalem i Israel på en rundresa.
Bild: Det gamla Jerusalem

Efter en händelserik dag i Jerusalem tar vi oss tillbaka till hotellet för avkoppling och middag på egen hand.

Dag 6: Det nya Jerusalem, besök på Förintelsemuseum och Bethlehem (F)

Idag ska vi se en annan sida av Jerusalem när vi beger oss till de nyare delarna av staden. Här passerar vi bland annat Israels parlamentsbyggnad, Knesset och den stora, sjuarmade ljusstaken Menora som är en vanlig symbol för judendomen. Vid det här laget har vi fått oss en god överblick över Jerusalem och vi hoppar därför in i bussen för äventyr längre bort. Bussen tar oss först till Herzlberget – begravningsplatsen där bland annat många framstående israelska ledare ligger begravda - och det historiska Förintelsemuseet Yad Vashem - minnesmärket för Förintelsens offer och hjältar. Inuti museet hittar vi världens största samling av foton och bevis som dokumenterar judeutrotningen som pågick under Andra Världskriget.

Efter en allvarligare förmiddag tar vår dag en ny skepnad när vi reser till Bethlehem, staden som grundades redan under bronsåldern och som vi hittar belägen ca 7 km från Jerusalem. Många förknippar Bethlehem med Jesus, eftersom staden är hans födelseplats enligt Lukasevangeliet, och varje år vallfärdar kristna pilgrimmar hit, speciellt under julen. Tillsammans med vår guide besöker vi bland annat den berömda Födelsekyrkan. Kyrkan byggdes år 565 och är en av världens äldsta kyrkor som fortfarande är i bruk.

Staden Bethlehem, Jesus födelsestad, i Israel på en gruppresa.
Bild: Bethlehem

Vi kör tillbaka mot Jerusalem under eftermiddagen och har som i vanlig ordning kvällen för oss själva.

Dag 7: Grottorna vid Qumran, fästningen Masada och Döda havet (F)

Vi har en mycket spännande dag framför oss, då det har blivit dags för oss att bege oss ut i öknen.  Av dagens många utflyktsmål står grottorna i ruinstaden Qumran överst på listan. För omkring 60 år sedan gjorde man här en stor upptäckt när man fann en samling antika skrifter från perioden 300 år f. Kr. och 100 år e.Kr. Skrifterna går idag under namnet Dödahavsrullarna.

Dödahavsrullarna och grottorna vid Qumran i Israel.
Bild: Dödahavsrullarna och grottorna vid Qumran

Efter ett historiskt besök i Qumran beger vi oss till det som återstår av fästningsbyn Masada. Ruinerna är inte svåra att se eftersom de tronar upp sig högt ovanpå en klippa mitt ute i öknen. Lämningarna vid Masada berättar om tiden när det stora judiska upproret mot den romerska ockupationen ägde rum under åren 66-73 e. Kr. Fästningen blev uppförd så tidigt som år 30 f. Kr. av Kung Herodes och intogs efter flera år av strider tillslut av romarna. Vi åker med kabelbanan för att komma upp till klippan och när vi kommer upp har vi en fantastisk utsikt över Döda Havet och Jordanien.

Fästningen Masada i öknen på en resa till Israel.
Bild: Fästningen Masada i öknen

Upplevelserna slutar inte vid Masada. Världens lägsta punkt och havet som får alla att flyta står näst på tur. Vårt besök till Döda havet avgörs till stor del av det rådande vädret. Yam Ha Melach, Salthavet, som det heter på hebreiska, ligger hela 417,5 meter under havsytan och är därmed den lägsta punkten på vår jord. Att flyta i det salta vattnet är en unik upplevelse i sig, men det finns också många hälsofördelar med att bada här. Tack vare den låga höjdnivån finns det 8 % mer syre i luften vid Döda havet samt ytterligare ett atmosfärlager som undantränger många av solens farliga strålar. Saltvattnet innehåller dessutom hela 21 olika mineraler, varav 12 stycken inte existerar någon annanstans. Kom ihåg att ta med badkläder ifall du längtar efter ett dopp!

Döda havet i Israel.
Bild: Döda havet

Tillbaka på eftermiddagen kör vi tillbaka till Jerusalem.

Dag 8: Hemresa (F)

Så har vår semester i Israel nått sitt slut och vi säger hejdå till Jerusalem för att bege oss mot flygplatsen, där vårt flyg till Sverige väntar på oss.

Väder

Se vädret i Tel Aviv

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderprognos för Tel Aviv i Israel.

Karta

Geografisk karta över Israel.

Andra liknande resor

Trustpilot