Skip to main content

Tel Aviv City Break

Storstaden Tel Aviv i Israel.
Fruktmarknad och arkitektur i Tel Aviv, Israel.
Lokalbor som har det trevligt på en bar i Tel Aviv, Israel.
Vackra naturområden och gröna träd i centrala Tel Aviv, Israel.
Den stora och restaurangtäta strandpromenaden vid Tel Aviv, Israel.
Moderna och nya skyskrapor i Tel Aviv, Israel.
Uteservering med blommor och bubbel i Tel Aviv, Israel.
Färginslag i Tel Avivs stadskärna.
Stadsomgivningar med uteserveringar och dekorationer i Tel Aviv, Israel.
Status:
Resenyhet

Tel Aviv är som gjort för en storstadssemester

En resa till Tel Aviv ger allt det där som själen behöver; sol, strandhäng, spännande upplevelser och vackra miljöer. Man brukar säga att Tel Aviv är en stad som aldrig sover – ett talesätt som även appliceras på New York. Efter fem dagar i denna fantastiska stad lär vi dock märka att dessa två städer har så mycket mer gemensamt än bara en slogan. Sprillans moderna skyskrapor, stora parkområden och ett mångkulturellt kök är att avslöja några – resten är upp till dig att utforska!

Därför ska du resa med oss på storstadsresa till Tel Aviv:

  • En hel dag i Jerusalem med guidning och tid på egen hand
  • Guidade stadsvandringar i Tel Aviv och den gamla stadsdelen Jaffa
  • Ett spännande kök och en mångsidig kultur
  • Centralt beläget boutique-hotell nära strand och stad

En modern stad i ett traditionellt land

Tel Aviv är den moderna storstaden som sticker ut med sin glamour och lekfullhet i det annars traditionella och historiska landet Israel.

Med närhet till både havet och sevärda platser är Tel Aviv ett utomordenligt resmål för resenären som vill komma iväg på en kortare storstadsresa, utan att behöva frånsäga sig det kulturella och historiska mervärdet som ett outforskat land ofta har att bjuda på.

Storstadsresan där du är i fokus

På vår resa till Tel Aviv kan du minsann släppa alla tyglar och låta oss sköta allt det praktiska. Vår högsta önskan är att du ska komma hem med ny energi, färg på kinderna och fänglande berättelser – utan att du har behövt anstränga dig en enda dag på resan. Vi har tagit fram ett program som ger en god balans mellan ledig tid och givande utflykter.

Stadsvandringar, marknadsbesök och en resa 2000 år bakåt i tiden - till det heliga Jerusalem - upplevs som raka motsatsen till de nyöppnade restaurangerna, de exotiska maträtterna och de exklusiva designermärkerna som vi har runt omkring oss i Tel Aviv – och det är vad som gör denna storstadsresa så speciell!

Kort dagsprogram för resan till Tel Aviv:

Dag 1: Ankomst till Tel Aviv och stadsvandring i Jaffa
Dag 2: Stadsvandring i Tel Aviv med besök på Carmel Market (F)
Dag 3: Utflykt till Jerusalem (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen. Även hotellen på hemsidan är vägledande och kan komma att ändras till andra hotell i motsvarande klass och standard.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Tel Aviv och stadsvandring i Jaffa

Efter att vi har landat på Tel Avivs flygplats och parat ihop oss med våra väskor, välkomnas vi av vår svensktalande reseledare som väntar på oss i ankomsthallen. Härifrån beger vi oss tillsammans till bussen som ska ta oss till vårt hotell i centrala Tel Aviv. Vi checkar in och kommer till rätta på våra rum innan det är dags för resans första introduktion till den spännande stad som vi just nu befinner oss i.

Eftermiddagens stadsvandring föregår i den gamla stadsdelen Jaffa, som verkligen charmerar besökare med sin nyrenoverade, gamla hamn och sina slingrande kvarter som gömmer små gallerior, inbjudande butiker och fullsatta caféer och restauranger. Vi letar oss fram till Jaffa Old Flee Market - en stadsdel i Jaffa vars nerlagda verkstäder och fabrikslokaler har förvandlats till trendiga restauranger och tilltalande butiker. Under dagtid håller marknaden öppet, och att botanisera bland stånden som säljer allt från smycken och hantverk till indiska kläder och mysiga plädar är sannerligen en kulturell upplevelse där köparen prövas i både prutning och förhandling.

I takt med att solen går ned och uteserveringarna fylls på med livliga människor, lägger sig en stämningsfull atmosfär över Jaffa som är omöjlig att motstå. Vi kommer märka att området vistas av både lokalbor och turister i alla åldrar som har letat sig hit för en trevlig kväll i livsnjutningens tecken.

När stadsvandringen har nått sitt slut kan du själv avgöra om du vill stanna kvar i Jaffa och fortsätta spejandet på egen hand eller om du vill tillbaka till hotellet. Om du väljer det sistnämnda alternativet kan vi slå ett slag för strandpromenaden intill hotellet. Kantad av palmer, restauranger, sandstrand och hav kan man strosa här i flera timmar utan att få nog.

Tel Aviv i kvällsljus.
Bild: Levande kvällsliv längs stranden i Tel Aviv

Dag 2: Stadsvandring i Tel Aviv med besök på Carmel Market (F)

Idag återupptar vi utforskandet av Tel Aviv, och vi låter vår svensktalande reseledare guida oss genom stadens mysiga kvarter och livliga marknadsområden. Vi har knappt hunnit spendera en hel dag i Tel Aviv, men vid det här laget har vi redan hunnit bli varse om marknadernas popularitet och betydelse för stadens historia. Carmel Market är en marknad som hör till dessa – störst av dem alla och snart 100 år gammal är det sällan folktomt i de smala gångarna som kantas av färgglada frukter, kryddor, tyger och keramik. Idag gästas marknaden av oss – en gladare och mer intresserad grupp har den nog aldrig stött på förut!

Ifall du härefter väljer att fortsätta stadsvandringen på egen hand så kan vi varmt rekommendera ett besök till ”Den vita staden” – The White City”. Upptagen på UNESCOs världsarvslista, kan ”Den vita staden” skryta med sin gedigna samling av bauhaus-arkitektur, och det med all rätt, då det är den största i världen.

Eftermiddagen kan också spenderas med en spatsertur längs med boulevarden Rothchild Blv. Förutom att vara Tel Avivs kommersiella och kulturella centrum, med både finansiella institut och konserthallar på sin adress, är Rothchild Blv en historisk plats. Som en av Tel Avivs första riktiga vägar har den tjänat lokalinvånare i över 100 år. Vi är säkra på att boulevarden kan hålla dig sysselsatt i timmar med alla affärer och fantastiska caféer och restauranger som serverar mat från världens alla hörn.

Unik arkitektur i Tel Aviv, Israel.
Bild: Exempel på byggnadsstilen bauhaus i Tel Aviv

Till fler sevärda områden hör även det exklusiva distriktet Neve Tzedek, den gamla tågstationen Ha Tahana som idag är ombyggd till ett mysigt café- och restaurangkomplex, samt Sarona Market - marknadsplatsen som ger plats åt mer än 40 restauranger och tiotal matstånd.

Dag 3: Dagsutflykt till Jerusalem (F)

Dagens utflykt innebär en stigning upp till Jerusalem – med detta menar vi både bildligt talat då Jerusalem sägs vara ”Guds By”, och bokstavligt talat, då staden ligger belägen uppe i bergen. Uppbyggd för tusentals år sedan har Jerusalem bevittnat mer mänsklig historia än få vad få andra städer har. Runt om Jerusalem går den väldiga stadsmuren som både skyddar och avskiljer gamla stan från övriga Jerusalem. Gamla stan är i sin tur uppdelad i fyra kvarter; det judiska, det kristna, det muslimska och det armeniska. I dessa kvarter återfinns några av de viktigaste platser och helgedomar inom respektive religion - och idag är det vår tur att få ta del av dem.

Vi börjar dagen med att bege oss mot en storslagen utsikt som vi hittar allra högst upp på Olivberget. Här på toppen av berget, 826 meter över havet, har vi fri sikt över Jerusalems gamla stadsdel och det heliga Tempelberget, och vi får nu en försmak på alla upplevelser som ligger framför våra fötter. Härifrån rör vi oss neråt igen för att ta en närmare titt på Jerusalems gamla stadsdel, och vi väljer att göra entré genom den vackra och betydelsefulla Jaffaporten. Tillhörande de sex orginalportarna är Jaffaporten en av de mest uppvaktade ingångarna till det gamla Jerusalem.

Jerusalem och Tempelberget i Israel.
Bild: Vy över Jerusalem

Innanför stadsmuren dukas ett smörgåsbord av fascinerande kvarter och mäktiga reliker upp framför oss. Vi tar rygg på vår kunniga reseledare som börjar guidningen med att leda in oss i de vackra judiska kvarteren. Här träffar vi på den berömda och välbesökta Klagomuren, som är den enda kvarvarande delen av Det Andra Templet - det judiska tempel som byggdes ovanpå resterna av Kung Salomons ursprungliga tempel. Till muren söker sig män och kvinnor för att tillbe övre makter – en ceremoni som går flera hundra år tillbaka i historien. Från Klagomuren letar vi oss till de kristna kvarteren, där fler än 40 kyrkor och kloster får plats. Vi ser till att följa vägen Via Dolorosa för att gå i samma historiska fotspår som Jesus när han tvingades släpa sitt kors inför korsfästelsen. Vi passerar stationerna för korsets väg och kommer fram till Gravkyrkan, som enligt det Nya testamentet är byggd på den plats där Jesus sägs ha blivit korsfäst och begravd.

Härefter tackar vår kunniga guide för sig och låter oss utforska de tusentals år gamla gatorna på egen hand. Förutom allt vackert runt omkring så finns det många spännande butiker att sticka in nosen i. Ifall du är på jakt efter en minnesvärd shoppingupplevelse ska du gå till de arabiska kvarteren, vars gator sjuder av liv och rörelse. Här kan du fynda allt från frukt och grönt till kryddor, keramik, smycken och parfymer till ett riktigt bra pris. Ifall intresset finns så hinner du även promenera upp till Tempelberget, som håller ett vakande öga över Klagomuren. Tempelberget anses vara Jerusalems heligaste plats och det som lockar allra flest besökare att leta sig hit är moskén Al Aqsa som fullkomligt strålar av färg när solen tittar fram. De blå, dekorativa kakelväggarna och den enorma guldkupolen är ett tacksamt motiv att fota, och dessutom kan du vara stolt över att ha skådat Islams äldsta byggnad.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag har vi låtit agendan stå tom för att ge utrymme till dina önskemål och behov. Vi hoppas att de stadsvandringar och utflykter som du har varit med på tidigare under resan har gett dig idéer och inspiration till vad du vill få uträttat idag. Vårt hotells centrala läge gör det smidigt för dig att ta dig in till Tel Avivs kärna. Det finns nog med affärer, gatukök, caféer och museer att besöka för en hel evighet, så det blir upp till dig att prioritera vad som ska hinnas med.

Ifall du hellre önskar dra dig tillbaka och låta benen vila är det ingen som klandrar dig. Med tanke på alla sevärdheter och äventyr som vi hittills har hunnit bocka av på resan, kan en dag med avkoppling komma lägligt. Lika nära som vi har till centrum har vi till stranden, och med en biljett till ett parasoll och en solstol är det som upplagt för en dag i njutningarnas tecken. Biljetter kan du få tag på via de automater som står utplacerade lite varstans i närheten av stranden, och för att få hålla två solstolar samt ett parasoll under en hel dag behöver du endast betala ca 70 kr.   

Längs med stranden anordnas även flera aktiviteter. Om du tycker om att träna så kan du bege dig till en av träningsstationerna som låter besökare nyttja välskötta träningsmaskiner under skydd för solen helt utan kostnad. För löpare räcker strandpromenadens 14 km gott och väl till ändamålet, och om du längtar efter en aktiv dag på havet så finns det surfutrustning att hyra. Som nybörjare kan du boka in dig på en timmes lång lektion på en av strandens sup- och surfskolor.

Strandpromenaden i Tel Aviv, Israel.
Bild: Livet på stranden utanför Tel Avivs innerstad

Att försumma den magiska solnedgången över havet vore nästintill dårakigt. En middag på en av strandpromenadens uteserveringar mättar både magen och placerar dig på första parkett inför himlens skådespel.

Dag 5: Hemresa (F)

Vi vaknar upp på resans sista dag och oberoende av om vi känner oss klara med Tel Aviv eller inte så har det blivit dags för oss att checka ut från hotellet och åka till flygplatsen, där vår resa hem till Sverige påbörjas.

Väder

Se vädret i Tel Aviv

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderprognos för Tel Aviv.

Karta

Geografisk karta över Tel Aviv och Jaffa.

Andra liknande resor

Trustpilot