Skip to main content

Förförande Sorrento

Hamnpiren i Sorrento, med bergen i bakgrunden
Villa Cimbrone i Ravello på Amalfikusten
Sorrento stad med dess strand, hamn och pittoreska hus
Romersk staty i bergsbyn Ravello samt vägskyltar till Amalfikustens många städer
Vackra, färgglada byggnader i Sorrento stad
Utsikt över vulkanen Vesuvius från en balkong i Sorrento
Den blå grottan på Capri vid Amalfikusten
Frodiga citronodlingar vid en trappa i Sorrento
Status:
Återkommer i 2022

Resa till Sorrento 2021 – upplev herrgårdar och idyllisk landsbygd i Amalfikustens trädgård

Följ med oss på en resa till förförande Sorrentohalvön och Amalfikusten, en av våra populära resor i Italien. 

Därför ska du resa till Sorrento på Kulturresa med oss:

  • Hotell med närhet till centrum och havet
  • Båttur till slående vackra Capri
  • Tågutflykt till mytomspunna Pompeji
  • Guidad tur bland Amalfikustens imponerade landskap

När förförande är bara förnamnet


Omgiven av doftande apelsin och citronlundar ligger staden Sorrento stolt på sin klippa. Härifrån får man en fantastisk utsikt över vulkanen Vesuvius och staden Neapel. Här bor vi under en vecka nära butiker och restauranger och med lätt tillgång den charmiga gamla staden. Under vår resa ska vi självklart besöka Pompeji och se Amalfikusten med städerna Amalfi och Ravello. Vi besöker även de pittoreska öarna Capri och Anacapri med båt, som har fascinerat både kejsare, kungligheter och filmstjärnor i flera tusen år.

Vi rekommenderar varmt: Följ med Kulturresor Europa på resa under sydeuropas sol till den pittoreska och betagande vackra Amalfikusten!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst Neapel och transport till Sorrento.
Dag 2: Utflykt till Amalfikusten med besök i Amalfi och Ravello (F)
Dag 3: Båttur till ön Capri (F)
Dag 4: Tid till egna upplevelser (F)
Dag 5: Tid till egna upplevelser (F)
Dag 6: Utflykt till Pompeji med lokaltåget Circumvesuviana med lunch (F, L)
Dag 7: Tid till egna upplevelser. Möjlighet till extra utflykt med pizzamiddag på ett lokalt landställe i bergen (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Neapel och transport till Sorrento. Stadsvandring på eftermiddagen.

Eftre ankomst till flygplatsen i Neapel kör vi söderut längs den vackra bukten förbi vulkanen Vesuvius och de romerska ruinstäderna Herculanum och Pompeji. Vi fortsätter västerut längs Sorrentohalvöns imponerande kust tills vi kommer fram till Sorrento som ska vara vårt hem den kommande veckan. Efter incheckning på hotellet går vi senare under eftermiddagen en stadsvandring i Sorrento centrum för att orientera oss i området och besöker stadens historiska centrum. För den som har mycket energi kan man gå på en promenad ner till den trevliga hamnen Marina Grande, som visar på det genuina lokala italienska livet med hängande tvätt och färgglada hus. Där finns även flera trevliga och goda restauranger som ligger ända ut i vattenbrynet.

Dag 2: Amalfikusten med besök i Amalfi och Ravello (F)

Amalfikusten betecknas som en av de vackraste kuststräckorna i världen, och det med rätta. Idag ska vi titta närmare på all härlighet som den har att erbjuda. Vi kör över bergen och kommer ut på den sorrentinska halvöns sydsida som utgör själva Amalfikusten. Vi gör ett kort fotostopp i den kända staden Positano som är den första av Amalfikustens städer som vi passerar. Därifrån fortsätter vi till Amalfi stad där det finns tid till att besöka den imponerande domkyrkan och gå en tur längs med stadens mysiga små gator. I Amalfi stad finns det också möjlighet att besöka det fina lilla pappersmuseet där vi får uppleva hur man i gamla dagar framställde handgjort papper. Det produceras fortfarande papper i Amalfi som kan köpas i stadens många små butiker. En annan välkänd attraktion är det nya museet som är inrättat i stadens antika båtbyggarhall Arsenalet och som innehåller en intressant utställning om Amalfis historia som en av Italiens fyra kraftfulla Medelhavsrepubliker.

Vi fortsätter sedan upp genom Drakdalen mot bergsbyn Ravello som är en av Amalfikustens mest berömda städer. Ravello kallas också för musikens stad, först och främst tack vare de många klassiska konserter som hålls här året runt. Staden är också känd för dess vackra villor och stora parker som erbjuder imponerande utsikter. Den mest imponerande av de alla är utsikten från Villa Cimbrone och för de som har lust så finns det tid till att gå en tur hitut. Du kan också välja att stanna kvar vid Domkyrkoplatsen där det finns flera små caféer, eller besöka Villa Rufulo där de många klassiska konserterna hålls och där kompositören Wagner fann inspiration till andra akten av operan Parsifal från 1880. Du kan också gå på upptäcktsfärd längs de små mysiga gatorna och kanske ta en drink på ett av de många 5-stjärniga hotellen. Vi avslutar eftermiddagen med att köra vidare över ”mjölkbergen” mot bergspasset Chiunzi, varifrån vi kan njuta av en imponerande utsikt mot vulkanen Vesuvius och hela Napolis landområde. Kanske är det faktiskt först här som det verkligen går upp för alla hur dominerande Vesuvius är i området omkring Amalfikusten.

Villa Cimbrone
Bild: Vacker utsikt från balkongen i Villa Cimbrones trädgård

Dag 3: Båtutflykt till ön Capri (F)

Capri är en av de vackraste öarna i Medelhavet och har varit ett populärt turistmål sedan de romerska kejsarna byggde deras imponerande villor här. Idag strömmar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världen till denna lilla ö som är något av det mest exklusiva som Italien kan bjuda på. Trots den massiva turistströmmen är det fortfarande möjligt att hitta lugn och ro på ön, bara man går en liten bit bort från de största attraktionerna.

Capri har så oändligt mycket att erbjuda att det helt enkelt inte kan hinnas med på en dag. För många står den blå grottan på listan över höjdpunkter att besöka, andra vill besöka Kejsar Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa San Michele. Den lilla stolliften till öns högsta punkt Monte Solaro är också populär, medan andra föredrar att shoppa i de dyra butikerna i Capri stad eller dricka kaffe på torget La Piazzetta. Utsikten från Augustus trädgård kan ta andan ur de flesta och att stå vid den naturliga bågen Arco Naturale och titta ner i det blå djupet är en upplevelse man sent glömmer. Detta är endast några av alla de sätt som finns att tillbringa en oförglömlig dag på denna sköna ö på.

Från hamnen i Sorrento tar vi båten till Capri, en tur på en knapp halvtimme. Alla får varsin dagsbiljett till öns offentliga transporter som består av den lilla tågbanan från hamnen till Capri stad samt minibussar som förbinder öns småbyar. I slutet av eftermiddagen möts vi åter i hamnen i Marina Grande och tar båten tillbaka till Sorrento efter en oförglömlig dag på denna vackra ö.

Under utflykten till Capri är det en bra idé att ta med en portion tålamod då det kan vara väntetider på flera platser.

Capri utflykt
Bild: Utsikt över Capri

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Den lediga dagen kan användas till avslappning och upplevelser på egen hand. Prova gärna att åka med de öppna, röda turistbussarna som flera gånger varje dag åker en rundtur i Sorrentos vackra omgivningar. Du kan också åka på en båttur till Amalfikustens vackra städer där exempelvis Positano är ett givet val. En annan möjlighet kan vara att ta tåget till Castellammare di Stabia och därifrån åka med linbanan upp i bergen, eller ta båten till den spännande ön Ischia som bl.a. är berömd för sina kurbad.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Det finns mängder av sevärdheter att utforska i området runt Sorrento. Reseledaren hjälper gärna till med tips och idéer kring vad du kan hitta på under dina lediga dagar.

Piazza Tasso Sorrento
Bild: Sorrentos mäktiga klippor

Dag 6: Utflykt till Pompeji med tåg (F, L)

Idag ska vi besöka den världsberömda romerska ruinstaden Pompeji, som blev begravd i aska under Vesuvius utbrott år 79 e. Kr. Pompeji betraktas av många som ett absolut måste när man befinner sig i det här området. Det är en helt unik upplevelse att färdas längs med de gamla romerska gatorna och föreställa sig ”jordens undergång” för nästan 2 000 år sedan. Vår lokalguide ger oss en intressant inblick i stadens historia och vardagsliv och vi besöker både offentliga byggnader och privata hus under rundvandringen som tar ca två timmar. Efter rundvandringen äter vi gemensam lunch i Pompeji. Vi tar lokaltåget Circumvesuviana direkt till Pompeji. Om du vill ha mer tid till att utforska Pompejis hemligheter kan du sedan ta tåget tillbaka till Sorrento på egen hand när du känner dig färdig med området. Tåget kostar endast ett par euro per person.

Läs mer om Pompejis magiska värld här

Pompeji och Vesuvius
Bild: Pompeji med utsikt mot Vesuvius

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Dagen bjuder på tid till egna upplevelser i det vackra området runt Sorrento. För de som önskar blir vi sedan upphämtade med buss framåt kvällen och körda upp på landsbygden bakom Sorrento, där vi hälsas välkomna av Rosa på hennes Agriturismo, ett lokalt landställe. Här berättar Rosa på bra engelska om den egna produktionen av vin och olja och deras pizzabakning. Pizzans hemstad är Napoli och en god, hemlagad pizza är inte att förakta. Och det är just hemlagade pizzor som vi talar om nu, för vi ska nämligen vara med och göra våra egna pizzor. Det hade kanske blivit lite för kaosartat om vi alla skulle delta, så Rosa väljer ut fyra personer ur gruppen som får iklä sig förkläde och sen är det dags att sätta igång. Vi äter en liten antipasto till förrätt, sedan de hemlagade pizzorna och avslutar med en dessert, allt ackompanjerat av husets eget vin. Det lilla Agriturismon ligger mitt i en apelsin- och citronplantage, så det finns också möjlighet att köpa hemlagad citrusmarmelad med hem, samt gårdens hemlagade citronlikör - den världsberömda Limoncellon. Denna fantastiska pizzamiddag hålls utomhus under den italienska stjärnhimlen.

Utomhusmöbler i trädgård med apelsinträd i Sorrento.
Bild: Njut av omgivningar på den sorrentinska landsbygden

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukosten åker vi mot flygplatsen där flyget till Sverige väntar.

Karta

Geografisk karta över Sorrento.

Väder

Se vädret i Sorrento

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Sorrento per år.

Fakta om Sorrento

Var ligger Sorrento?

Sorrento är en stad som ligger belägen i sydvästra Italien, på nordsidan av udden där Neapelbukten slutar. Till ytan är Sorrento 9,96 km2 stort och här bor ca 17 000 invånare. Tack vare att staden ligger belägen på en bergsplatå, ca 50 m över havet, erbjuds här många magnifika utsikter över havet och kusten. Liksom hela södra Italien präglas Sorrento av ett varmt Medelhavsklimat med långa, snirkliga kustlinjer som attraherar turister från hela Europa. I närheten av Sorrento hittar du även en hel del andra kända turistmål, såsom ön Capri, vulkanen Vesuvius och ruinstaden Pompeji.

Hur tar jag mig runt?

Generellt i Italien är kollektivtrafiken mycket säker samt väl utvecklad. Om du hellre föredrar att resa med buss eller tåg, framför taxi eller hyrbil är det här inga problem. Mellan Neapel och Sorrento kan du åka med tåglinjen Circumvesuviana, och de lokala bussarna SITA transportar dig mellan Sorrento – Amalfi, Amalfi – Ravello samt Salerno – Amalfi. Om du däremot önskar hyra bil finns det gott om biluthyrningsfirmor. Ett krav här är dock att du är minst 21 år gammal och har haft körkort i minst ett år. Tänk på att det är något mer intensivt på vägarna i Italien än i Sverige, samt att vägarna i och runt om Sorrento kan vara mycket snirkliga med skarpa kurvor på sina ställen.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Vanligtvis öppnar affärer och butiker runt 08.30 på morgonen, för att sedan hålla stängt under siestan som normalt varar mellan ca 12.30 och 15.30. Efter siestan brukar butikerna vara öppna till och med 19.00 på kvällen. I Italien är priserna evenutellt något längre än i Sverige, men här varierar det något från stad till stad, samt vilken standard du eftersöker på mat och kläder. I Sorrento finns även många mindre affärer och sourveniraffärer som säljer alltifrån keramik till vackra limoncelloflaskor.

Visste du att...

… Limoncello är namnet på den mest kända alkoholdrycken i Sorrento?
… låten ”Come Back to Sorrento” fick stora internationella framgångar efter att Frank Sinatra satt sin prägel på den i sin egen version?

Andra liknande resor

Trustpilot