Skip to main content

Långtidssemester på Amalfikusten

Vacker utsiktspunkt över havet på Amalfikusten
Stenhus med havsutsikt på klipporna över Amalfikusten
Vacker utsiktspunkt över havet på Amalfikusten
Romersk staty i bergsbyn Ravello samt citronträd med mogna citroner
Grekiska tempel i Paestum på Amalfikusten
Vinodlingar och kallt vitvin med ost och vindruvor i Italien
Hamnen och piren i Sorrento
Den kända domkyrkan i Amalfi stad och Capri med den blå grottan
Utsikt över Salerno och vulkanen Vesuvius
Status:
Fullt

Lång och skön semester på Amalfikusten i Italien

Res med Kulturresor Europa till Amalfikusten i Italien för en avkopplande och och rofylld långtidssemester. Ta din chans att njuta av tre härliga veckor på kusten med den enastående skönheten!

Därför ska du resa med oss på långtidssemester på Amalfikusten:

  • Hotell med superior-rum och havsutsikt i Maiori
  • Spännande utflykter till Pompei, Ravello och Scala
  • Slående scenerier med båttur och promenad på hisnande höjder
  • Möjlighet att krydda semestern med laddade, extra utflykter

Boende i kustbyn Maiori

Vi inkvarterar oss på hotell Due Torri som har ett slående vackert läge utmed kusten i byn Maiori. Här bor vi i nyrenoverade superior-rum som erbjuder balkong eller terrass samt havsutsikt. Hotel Due Torri uppskattas av gästerna, dels tack vare dess unika läge, men också för den goda maten och den mysiga atmosfären som råder här. Då vårt hotell ligger 200 meter från strandpromenaden och Maioris centrum tar det inte många minuter att promenera in till huvudstråket där alla butiker och restauranger håller till, vilket är perfekt för vår långtidssemester. 

Maiori är en liten italiensk stad, där lokalbefolkningen använder huvudgatan som både vardagsrum, samlingspunkt och lekplats. Motsatsen till den äkta, italienska vardagsstämningen i Maiori är Ravello - en liten bergsby präglad av stora herrskapspalats, gröna parker, enastående utsikter och en modern världsarkitektur. Utöver att besöka Ravello, ska vi under resan också gå på den väldoftande Citronstigen - en vandring som belönar oss med en slående stillhet i bergen och otroliga utsikter över kusten och dess praktfulla citronodlingar. På andra sidan Citronstigen väntar vår grannstad Minori.

Båttur längs Amalfikusten och besök i Pompeji

En båttur längs den vackra kusten är naturligtvis inkluderad, och samma dag ska vi också besöka Amalfi stad med dess vackra kyrka. Inget besök på Amalfikusten är komplett utan att fördjupa sig i den romerska ruinstaden Pompeji, där lokalguiden ska inviga oss i stadens många fascinerande hemligheter.

Ö-utflykt till Capri

Utöver de ordinarie utflykter som ingår, arrangerar vi extra utflykter på våra långtidsresor. På resans ena extrautflykt beger vi oss till den fascinerande ön Capri, där det finns möjlighet att besöka den blå grottan, Faraglioni-klipporna, Kejsar Tiberius Villa Jovis, samt den svenska läkaren Axel Munthes Villa San Michele. På den andra extrautflykten beundrar vi den stora kratern på den mystiska vulkanen Vesuvius, och belönas efter en ordentlig vandringstur på vulkanen av en efterföljande ljuvlig lunch mitt i vinmarkerna på vulkanens sluttningar. Här ska vi dessutom få njuta av vinprovning och en vandring bland vinodlingarna.

Vi arrangerar dessutom utflykter till de imponerande, grekiska templem i Paestum, kombinerat med ett besök i Salerno. Naturligtvis finns det också möjlighet att äta på några av kustens bästa restauranger, då du som Kulturresor Europas gäst kan få ta del av gourmetupplevelser till extrapris.

Under hela vistelsen får du sällskap av vår duktiga och fastboende, svensktalande reseledare.

Kort dagsprogram för semestern på Amalfikusten:

Dag 1: Ankomst till Maiori (M)
Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F, M)
Dag 3: Utflykt till Ravello med fotostop i Scala (F, M)
Dag 4: Extra utflykt till Capri (F, M)
Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Båttur längs med Amalfikusten, med besök i Amalfi stad (F, M)
Dag 8-9: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 10: Extra utflykt till vulkanen Vesuvius, med lunch på vingård (F)
Dag 11: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 12: Extra utflykt till Sorrento med pizzalunch (F)
Dag 13: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 14: Extra utflykt till Neapel och nationalmuseet (F)
Dag 15-16: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 17: Extra utflykt till Pæstum och Salerno (F)
Dag 18: Utflykt till Pompeji med lunch (F, L)
Dag 19-21: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Maiori

Vid ankomsten till Italien blir vi upphämtade av vår buss och vår svensktalande reseledare som ska ta hand om oss under vårt uppehåll på Amalfikusten. Vi kör sträckan från Neapel till Maiori, där vi checkar in på vårt hotell, som vi hittar beläget intill kusten framför Medelhavet.

Vackra Maiori by intill Medelhavet på en långtidssemester på Amalfikusten.
Bild: Pittoreska Maiori med dess vackra omgivningar

Dag 2: Stadsvandring i Maiori och vandring på Citronstigen (F)

Efter en god natts sömn ska vi lära känna vår hemstad för de kommande tre veckorna. Reseledaren tar med oss på en vandring i staden som vi kommer till genom att promenera utmed strandpromenaden. Väl framme i stadens centrum orienterar vi oss bland alla restauranger, glasscafér och buktiker som ligger sida vid sida om varandra. Vi utforskar varifrån de lokala bussarna utgår och så får vi höra mer om byns historia.

Efter promenaden i Maiori kan de som vill utmana sin kondition och följa med på en vandring som tar oss till högre höjder. Vandringen på den så kallade Citronstigen börjar i vår stad Maiori, och leder sedan upp längs små åsnestigar, via lokalbornas förstukvistar och små bergskyrkor. På båda sidorna om stigen frodas citronodlingarna där kustens i särklass mest kända frukter växer. Citronerna på Amalfikusten är större och sötare än några du tidigare har skådat, och används bland annat i likören Limoncello som produceras här, och den svalkande citronsorbeten.

Väl uppe på Citronstigens högsta punkt väntar några alldeles spektakulära utsikter på oss, över de närliggande byarna och det oändliga havet. När vägen börjar gå nedåt igen och sedan övergår till hundratals trappsteg är det grannstaden Minori som möter oss på andra sidan. Här kan du sedan spendera eftermiddagen på egen hand eller ta dig tillbaka till Maiori igen längs med kustvägen.

Citronstigen med utsikt över havet mellan byarna Minori och Maiori.
Bild: Utsikt över Minori från Citronstigen

Dag 3: Ravello med fotostopp i Scala (F)

Idag ska vi besöka Amalfikustens vackraste och mest romantiska stad - Ravello. Vi åker längs med kusten till byn Castiglione, där vi svänger och fortsätter uppåt genom Drakdalen. Vi åker först till staden Scala, varifrån utsikten mot Ravello kan ta andan ur de flesta. Scala är för en del svenskar känd för olyckan som inträffade här år 1947, när ett svenskregistrerat flygplan på väg från Afrika till Sverige kraschade med 22 officerare från svenska flygarmén. Endast ett fåtal överlevde kraschen. Scalas invånare hjälpte till att ta hand om de skadade och omkomna, samt att ta hand om passagerarnas tillhörigheter, till dess att den svenska militären kom till undsättning. En högtidlig ceremoni med deltagande från både myndigheter, militärer och civila i Italien och Sverige hölls kort efter olyckan. Scala, som på den tiden var en mycket fattig bergsby, tackades av den svenska staten för dess fina insats genom att man bekostade byggandet av en förskola i byn, som än idag bär symbolen för svenska Rädda Barnen.

Från Scala kan vi se de imponerande byggnadsverken i Ravello, även kallad Musikens stad tack vare de många klassiska konserterna som hålls här året runt. Ravello är också känd för sin intressanta domkyrka och de pampiga, romerska villorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone med dess imponerande parker och oförglömliga utsikter. Reseledaren pekar ut byns viktigaste sevärdheter, och för den som vill går vi sedan i gemensam tropp till Cilla Cimbrone, där vi bjuds på en av de mest spektakulära utsikterna som Amalfikusten kan erbjuda. Promenaden från domkyrkotorget mitt i Ravello till Villa Cimbrone tar ca 20 minuter, och längs vägen beundrar vi flera av stadens intressanta byggnader, bland annat klostergården till San Francesco-klostret. Efter besöket i Villan finns det gott om tid till att uppleva stadens andra sevärdheter, samt att äta en god lunch på någon av Ravellos många mysiga restauranger, innan färden går tillbaka till Maiori igen.

Villa Cimbrone med statyer och utsikt över havet, Amalfikusten.
Bild: Detaljer på den romerska villan Villa Cimbrone

För den som vill utmana benen lite extra kan hemfärden göras på egen hand, då det faktiskt finns en stig från Ravello och hela vägen ner till Minori, genom citronodlingar och små samhällen. Från Minori kan du sedan promenera den sista biten till Maiori eller hoppa på en av lokalbussarna.

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Capri (F)

Vi erbjuder extra utflykter för de som önskar mer innehåll på sina långresor, och idag finns det möjlighet att följa med till ön med kungaglans - Capri. Vi åker buss från Maiori till kustens huvudstad Amalfi, varifrån en liten färja tar oss de ca 90 minuterna till Capri. Innan vi lämnas på Capri får alla en biljett som ger oss tillgång till öns offentliga transporter, för att man lätt ska kunna ta sig runt under dagen. Transportsystemet består av en liten tågbana från hamnen till Capri stad, samt små bussar som förbinder öns byar med varandra. Du kan välja att utforska Capri på egen hand, eller följa med reseledaren som visar upp sina personliga favoriter av den mångfacetterade ön. Capris alla sevärdheter är omöjligt att hinna med på en dag, då det finns så mycket att se. Så fundera gärna i förväg på vad just du vill uppleva, för att få ut så mycket som möjligt av dagen.

Capri är en av de vackraste öarna i Medelhavet, och har varit ett populärt utflyktsmål enda sedan de romerska kejsarna byggde sina villor här. Idag strömmar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världens till den lilla ön, som har blivit något av det mest exklusiva som Italien kan bjuda på. Trots den stora turistströmmen finns här fortfarande möjlighet att hitta lugn och ro ifall man bara tar sig bort från de största attraktionerna.

Turister på ön Capri utanför Amalfikusten.
Bild: Utsikt från exklusiva Capri

För många är den blå grottan en av dagens måsten, medan andra kanske vill besöka Kejsar Tiberius Villa Jovis. Det mest populära för oss svenskar brukar vara att ta sig till den svenska läkaren Axel Munthes villa San Michele. Axel Munthe var August Strindbergs och drottning Victorias livläkare. Munthe var en mycket populär person på Capri, bland annat eftersom han vårdade öns fattiga befolkning utan att ta betalt. Villan han bodde i blev snabbt omtalad tack vare sina samlingar av antikviteter och blev tidigt ett besöksmål för Munthes umgängeskrets av kungligheter och olika kulturpersonligheter. Villan donerade han 1948 till Svenska institutet i Rom och den är i dag både museum och gästhem för svenska forskare och kulturarbetare. Förutom sin läkarkarriär var även Axel Munthe författare. Hans stora verk blev Boken om San Michele som blev en internationell bästsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna. Boken dedikerades till drottning Victoria.

Under dagen kan du också ta en liten stolslift upp till öns högst punkt, Monte Solaro, varifrån du bjuds på öns i särsklass vackraste utsikt. Du hinner också med att ta en titt i några av de exklusiva butikerna i Capri stad, och ta en kopp kaffe på toget La Piazzetta. Utsikten från August trädgård tar andan ur de flesta, och att stå vid den naturliga bågen Arco Naturale och titta ner i det djupa blå är en upplevelser man inte glömmer i första taget. Som du hör är möjligheterna för dagen oändliga - så lägg upp dagen efter dina egna önskemål.

Under eftermiddagen möts vi igen i hamnen och tar båten tillbaka till Amalfi.

Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Efter ett par innehållsrika dagar finns det nu tid att fördjupa sig i den vackra kusten på egen hand. Det finns goda möjligheter att besöka någon av kustens andra städer med hjälp av de lokala bussarna som stannar i Maiori. Fråga reseledaren om tips på saker att se och göra.

För den aktiva kanske det nu är dags att snöra på sig vandringsskorna och bege sig ut på upptäcktsfärd bland alla bergsstigar i området.

Dag 7: Båttur längs med kusten och besök i Amalfi stad (F)

Idag ska vi ut och åka båt, vilket är det absolut bästa sättet att uppleva Amalfikusten på. Vi går de få minuterna från vårt hotell ner till Maiori hamn, där vi stiger ombord på vår privata båt. Det första vi åker förbi är Pandoras grotta, som är en väldigt imponerande syn. Vi passerar också den lilla byn Atrani medan vi kan kika upp mot Ravello, som ligger stolt på sin klippa 350 meter över havet. Vi åker förbi Amalfi stad och ut mot Conca dei Marini, där vi bland annat kan beundra några av de stora grottorna i bergen, den naturliga klippbågen och flera av de berömda hotellen och villorna som ligger ända nere vid havsbrynet. Vi vänder sedan och åker tillbaka till Amalfi stad, kustens huvudstad, som framförallt är känd för sin praktfulla kyrka. Här får vi tid på egen hand till att besöka Amalfis imponerande domkyrka med det tillhörande paradisklostret, som är ett måste när man är här. Den som vill hinner också med ett smakprov av stadens välkända och framförallt välsmakande glass, samt en titt i de många hantverksbutikerna, innan resan går tillbaka till Maiori igen.

Båttur längs Amalfikusten på böljande vågor, Italien.
Bild: Båttur längs med kusten

Amalfi är egentligen en ganska liten by, med ca 6 500 invånare, och är koncentrerad kring en huvudgata som går från hamnen och in i stadskärnan, där man också hittar det intressanta pappersmuseet som berättar historien om stadens produktion av handtillverkat papper. Det finns också möjlighet att besöka det nyöppnade museet som är inrättat i de gamla skeppsbyggnaderna från medeltiden.

Under medeltiden var Amalfi, tillsammans med Genua, Pisa och Venedig en av de fyra italienska sjörepublikerna, och därmed en av Medelhavets absoluta stormakter. Stadens arkitektur präglas av de många olika folkslag som har huserat på kusten, och många upplever staden som väldigt arabiskt inspirerad, med små, övertäckta gator som slingrar sig åt alla håll.

Vackra Amalfi by vid havet.
Bild: Piren i Amalfi stad

Dag 8-9: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Vi har nu lagt in två dagar för tid på egen hand, för att du ska hinna ta det lite lugnt under semestern också. Varför inte bara ta en hel dag i Maiori, där du slår dig ner på stranden och njuter av den italienska höstbrisen? Ta också gärna en promenad över till den mysiga grannbyn Minori, där du kan beundra de spännande utgrävningarna från en gigantisk, romersk villa samt besöka caféet som har blivit världsberömt efter att ha välsignats av påven Johannes Paulus den II för sina himmelskt goda bakverk och glassar. Du tar dig enkelt dit genom en kort promenad längs kusten, eller på ett par minuter med taxi.

Dag 10: Ledig dag eller extra utflykt till vulkanen Vesuvius, med lunch på vingård (F)

Vulkanen Vesuvius dominerar hela området omkring Neapel, och för många är det en dröm att stå på toppen av en aktiv vulkan och titta ner i det stora hålet. Under romartiden var det inte många som hade tänkt över att det stora berget faktiskt skulle kunna vara en vulkan. Det blev tydligt för alla den 24:e augusti år 79 e. Kr., då Vesuvius hade sitt mest berömda utbrott, som slutade med att de närliggande städerna Pompeji och Herculaneum begravdes helt och hållet i aska.

Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan och betraktas som en av de farligaste i världen, även om den inte har rört på sig på många år. Trots detta är det möjligt att gå ända upp till den imponerande kratern, där det inte ska mycket fantasi till för att föreställa sig vad som skulle hända om den en dag åter för ett utbrott. Vandringen upp till kratern tar ca 30 minuter, och vi belönas härifrån av en fantastisk utsikt över kusten, havet och storstaden Neapel. För dem som vill ha lite mer fakta om vulkanen så rekommenderas att haka på en av de gratis guidade turerna som leds av auktoriserade, engelsktalande Vesuvius-experter som jobbar här uppe.

Utsikt över havet och vulkanen Vesuvius på långtidssemester på Amalfikusten.
Bild: Vulkanen Vesuvius ses i bakgrunden i nästa hela området runt Neapel

Efter besöket på Vesuvius kör vi ner till foten av vulkanen igen, där vi ska besöka en av områdets lokala vingårdar, som har varit i samma familjs ägo under tre generationer. Vindruvorna som skördas på Vesuvius sluttningar är alldeles speciella, då jorden som de odlas i består av vulkanisk stenmassa. Det mest berömda av de här vinerna är Lacryma Christi, Kristi tårar, som kan fås i både en vit och en röd upplaga.
Under vårt besök på vingården får vi höra om vinproduktionen, medan vi går en tur genom vinmarkerna. Här kan vi också se hur man göder marken med bönor. Vinmarkerna ligger i den skyddade nationalparken runtom Vesuvius, och de vilda kaninerna som lever i området är därför också skyddade. De nysatta vinplantorna är rena godiset för kaniner, och det är därför nödvändigt att skydda dem med hjälp av plaströr som sticker upp ur marken. Detta och mycket annat får vi berättat för oss medan vi vandrar runt på ägorna.

Vi ska naturligtvis också smaka på gårdens olika viner, som också kan köpas med hem, medan vi njuter av en läcker trerättersmiddag. Efter en härlig eftermiddag i matets och vinets tecken går resan tillbaka till Maiori igen.

Dag 11: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Idag är valet av aktivitet ditt. Står något nytt utflyktsmål på schemat, eller väljer du idag att ta dig tillbaka till någon av platserna som vi har besökt tidigare i veckan?

Dag 12: Ledig dag eller extra utflykt till Sorrento med pizzalunch

Idag kan du välja att följa med på en extra utflykt till ännu en av kustens stora besöksmål.

Omgivet av väldoftande apelsin- och citronplantage ligger Sorrento stolt på sin klippa, varifrån en spektakulär utsikt över havet mot Neapel och Vesuvius erbjuds. Sorrento är ett av Italiens mest besöka resmål, och staden är bland annat känd för låten Torna a Surriento, som har gjorts odödlig av tenorerna Luciano Pavarotti och Enrico Caruso. Staden hamnade på världskartan redan på romartiden, när de romerska kejsarna blev upp över öronen förälskade i området, och byggde imponerande villor och hela städer i Sorrentos närhet. Sorrento är än idag ett populärt besöksmål, och det finns gott om tid till att utforska varför idag. Passa på att ta en promenad längs de mysiga gatorna och njut av en kopp kaffe vid hamnen i Marina Grande.

Vackra Sorrento med öar och havet i södra Italien.
Bild: Utsikt över Sorrentos vackra omgivningar

I bergen utanför Sorrento ligger en liten bondgård som ägs av fru Rosa. Rosa hälsar oss välkomna till sitt agriturismo, och berättar gärna om den egna produktionen av vin, olja och mozzarellaost. Pizzans hemstad är Napoli och en god, hemlagad pizza är inte att förakta. Några frivilliga ska idag få iklä sig förkläde och hjälpa till att baka en traditionell, napolitansk pizza. Vi äter en liten antipasto till förrätt, sedan de hemlagade pizzorna och avslutar med en dessert, allt ackompanjerat av husets eget vin. Det lilla Agriturismon ligger mitt i en apelsin- och citronplantage, så det finns också möjlighet att köpa hemlagad citrusmarmelad med sig hem, samt gårdens hemlagade citronlikör - den världsberömda Limoncellon. Denna fantastiska pizzalunch hålls utomhus.

Italiensk pizza med tomater, basilika och oliver.
Bild: Italiensk pizza är enligt många den bästa i världen

Dag 13: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Såhär drygt halvvägs in i semestern kanske en dags avslappning lockar? Ta med en bra bok ut på hotellrummets balkong, eller slå dig ner i hotellets inbjudande lobby. Ifall du inte har köpt till halvpension på resan har du säkert vid det här laget provat på massvis av goda restauranger i Maiori. Om, mot förmodan, den har gått dig förbi, kan vi tipsa om en av Maioris mest kända restauranger som heter Torre Normana. Den drivs av tre bröder och ligger beläget i ett gammalt försvarstorn. Från hotellets stora terrass har du en fantastisk utsikt över havet och solen som sjunker ner bakom horisonten. Ifall du hellre vill prova något nytt kan du inta kvällens middag i grannbyn Minori. Boka enkelt taxi i hotellets reception ifall du inte vill ta dig dit till fots.

Dag 14: Ledig dag eller extra utflykt till Neapel (F)

Neapel är en av Italiens mest intressanta byar - både historiskt och kulturellt sett. Dessvärre har staden fått ett lite dåligt rykte, vilket gör att många väljer bort staden vid ett besök i Italien. Detta tycker vi är synd, och erbjuder därför idag en utflykt hit, där vi ska göra vårt bästa för att sätta Neapel i det positiva ljus som vi tycker att staden förtjänar.

Vi tar oss till Neapel i vår egen buss, och tillbringar sedan hela dagen i Neapel tillsammans med reseledaren och vår lokala guide. Vi får höra den spännande historien om staden och ser så många av de intressanta sevärdheterna som det överhuvudtaget är möjligt. Bland annat kommer vi till det berömda, arkeologiska museet, där vi kan beundra de fantastiska skatterna från de romerska ruinstäderna Pompeji och Herculaneum.

Neapel stad med Vesuvius i bakgrunden.
Bild: Storstaden Neapel med tillhörande Neapel-bukten

Dag 15-16: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Fick du inte nog av Sorrento på extrautflykten häromdagen? Från Maiori går det lokalbuss ända till Sorrento, vilket gör att du enkelt kan ta dig hit och utforska staden ytterligare. Kanske lockar en föreställning på det kända Teatro Tasso. Prova gärna också att åka med de öppna, röda turistbussarna som flera gånger varje dag åker en rundtur i Sorrentos vackra omgivningar.

Dag 17: Ledig dag eller extra utflykt till Paestum, mozzarellafarm med lunch och Salerno (F)

Efter frukost beger vi oss mot de grekiska templen i Paestum, där vi möts av vår lokalguide som ska stå för dagens intressanta rundvisning. Paestum är en antik stad och världsarv, som grundades omkring år 600 f. Kr., och hade sin storhetstid som handels- och hamnstad under senare delen av 500-talet f. Kr. Från denna tiden härstammar de tre berömda, doriska templen som än idag kan ses här.

Inbäddat i trädgårdar, med utsikt över det närbelägna havet, var Paestum en berömd stad, för sin sundhet och sina "två gånger blommande rosor", fram tills att omgivningen försumpades och malarian gjorde sitt intåg, strax innan år 0 f. Kr. Paestum har ännu idag kvar betydande ruiner av präktiga tempel. Störst är ruinerna av det så kallade Poseidontemplet, ett av de finaste grekiska byggnadsverken i dorisk stil - 60 meter långt och 24,25 meter brett. På området finns dessutom kvarlevorna från en amfiteater, ett fredstempel och den nästan komplett bevarade stadsmuren.

Ruiner vid Paestum i Italien.
Bild: Imponerande tempel i Paestum

Regionen Campania är känd som det område där den äkta och oförfalskade mozzarellaosten produceras, vilket vi självklart ska få uppleva under vår utflykt hit. Vattenbufflarna lever inte på själva Amalfikusten, utan i det sumpområde som ligger strax söder om storstaden Salerno. För att det ska vara en äkta mozzarella ska nämligen osten framställas av mjölk från vattenbufflar. Framställs osten av komjölk, vilket är ganska vanligt, heter osten istället Fior di Latte. Under alla omständigheter har den ost som vi ska smaka på inget att göra med de hårda "gummibollar" förpackade i plast, som vi kan köpa i våra svenska mataffärer. En mozzarella får nämligen aldrig kylas, och ska enligt - enligt de lokala - ätas färsk inom 24 timmar från tillverkning. Efter detta får den endast användas i matlagning. Vi besöker en ekologisk mozzarellaproducent, där vi får en rundvisning i stallen och även får se hur osten produceras innan vi får smaka denna delikatess. Vi äter också lunch på farmen innan vi beger oss vidare.

Innan vi åker tillbaka till Amalfikusten igen så stannar vi också till i Salerno, och ser på det stämningsfulla Luci D´artista, artisternas ljus, på Piazza Giovanni Amendola.

Hamn i Salerno, långtidssemester på Amalifkusten.
Bild: Vackra Salerno

Dag 18: Utflykt till ruinstaden Pompeji med lunch (F, L)

Efter dagens frukost åker vi mot den romerska ruinstaden Pompeji, som begravdes under aska efter Vesuvius utbrott år 79 e. Kr. Pompeji betraktas av många som en av Italiens absolut största sevärdheter, och markerar också att vi är nära finalen på den här resan. Det är en helt unik upplevelser att vandra längs de gamla, romerska gatorna och försöka föreställa sig när "jordens undergång" drog in här för nästan 2 000 år sedan. Vår duktiga lokalguide ger oss en intressant inblick i stadens historia och vardagsliv, och vi får besöka både offentliga byggnader och privata bostadshus. Vi får också en lunch serverad här innan resan går tillbaka till hotellet igen.

Ruinstaden Pompeji med statyer och byggnader i södra Italien.
Bild: Välbevarade ruiner i Pompeji

Dag 19-21: Lediga dagar till egna upplevelser (F)

Resans sista dagar är här. Ifall du inte redan har besökt den exklusiva staden Positano på Amalfikusten, så kan vi varmt rekommendera ett besök här. Annars kanske det är nu som du ska återbesöka några av de favoriter som du har fått tidigare under semestern?

Dag 22: Hemresa (F)

Efter tre veckor på underbara Amalfikusten hoppas vi att du känner dig utvilad och laddad med massvis av energi. Vi säger hejdå till Maiori för den här gången och beger oss mot flygplatsen i Rom för att resa hem till Sverige. 

Karta

Geografisk karta över Amalfikusten i Italien.

Väder

Se vädret i Neapel

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Amalfi per år.

Fakta om Amalfikusten

Var ligger Amalfikusten?

I provinsen Salerno, på den södra delen av Sorrento-halvön ligger Amalfikusten belägen. Den 40 km långa kuststräckan (räknat vägsträckan) sträcker sig från Positano i väst till Vietri Sul Mare i öst och omsluter de små pittoreska byarna Amalfi, Maiori, Minori, Ravello, Positano och Scala med flera. Med sitt behagliga medelhavsklimat och sin vackra, bergiga natur i samspel med de idylliska byarna är det inte svårt att förstå varför Amalfikusten är ett omåttligt populärt turistmål. Den unika naturen som präglar denna kuststräcka har även blivit erkänd av UNESCO som år 1997 förklarade Amalfikusten som en världsarvsplats.

Hur tar jag mig runt?

Kollektivtrafiken i Italien är överlag både välutvecklad och säker. Skulle du alltså föredra att färdas med tåg eller buss istället för exempelvis hyrbil är det här inga svårigheter. Mellan sträckorna Sorrento – Amalfi, Salerno – Amalfi och Amalfi – Ravello kan du åka med lokalbussarna som kallas SITA, och om du hellre önskar köra bil på egen hand är det inte svårt att hitta uthyrningsfirmor. Kom ihåg att du behöver minst ha fyllt 21 år och att ditt körkort ska vara minst 1 år gammalt. Bra att tänka på om du planerar att hyra bil är också att vägarna i Italien är något mer trafikerade än i Sverige. Samt tenderar vägarna längs Amalfikusten slingra sig en del och kurvorna är av denna anledning mycket skarpa på sina ställen.

Dessutom avgår det många båtar och färjor ifrån Amalfikusten till många av de närliggande byarna. Detta alternativ är mycket populärt bland besökare då man, förutom att transporteras från punkt A till B, får se den vackra kusten från det böljande blå.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Det är vanligt att affärer och butiker i Italien håller stängt mitt på dagen (normalt mellan kl. 12.30 – 15 ca) för att sedan ha öppet till ca 19.00 på kvällen. De öppnar normalt vid 8-8.30 tiden på morgonen. Bra att veta är att trots priserna i Italien generellt är något längre än i Sverige (beror givetvis på varit i Italien du befinner dig) så är det något dyrare på Amalfikusten, vilket dels beror på att kusten lockar så många besökare.

Andra liknande resor

Trustpilot