Skip to main content
Status:
Extrapris

Specialerbjudande på Amalfikusten

Italienska Amalfikusten är enligt många världens vackraste kust - och vi är beredda att hålla med! I flera år har vi skickat resenärer till vår lilla pärla på Amalfikusten - den pittoreska kuststaden Minori - som charmar dess besökare med landets godaste citroner, vyer över havet som tar andan ur de flesta, och ett charmigt och inbjudande småstadsliv. För att så många som möjligt av våra resenärer ska få möjlighet att uppleva kustens absoluta skönhet är vi glada över att kunna presentera vår senaste resenyhet: Amalfikusten till specialpris.

4-stjärnigt boende vid havet

Som vanligt har vi inkluderat boende på 4-stjärniga hotellet Minori Palace, beläget ett stenkast från stranden och havet, med nyrenoverade och stilfullt inredda rum och inbjudande sällskapsutrymmen. En rik och välsmakande frukostbuffé ingår på resans samtliga dagar.

Därför ska du resa med specialpris till Amalfikusten:

  • 4-stjärnigt boende i charmig kustby
  • Direktflyg till Neapel från Stockholm
  • Tre innehållsrika utflykter i området
  • Sveriges bästa pris på resor till Amalfikusten

Kort dagsprogram för specialerbjudandet till Amalfikusten:

Dag 1: Ankomst till Neapel. Utflykt till Pompeji. Ankomst till Minori (L)
Dag 2: Vandring på Citronstigen (F)
Dag 3: Båttur längs med kusten med besök i Amalfi stad (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser eller extra utflykt till Capri (F)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser. Möjlighet till kvällsutflykt med middag (F)
Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser eller extra utflykt till Vesuvius med vingårdsbesök (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Minori (L)

Efter ankomsten till Italien och flygplatsen i Neapel åker vi till den romerska ruinstaden Pompeji som blev begravd av aska under Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Pompeji anses av många vara turens absoluta höjdpunkt och det blir finalen på den här resan. Det är en unik upplevelse att vandra på de gamla romerska gatorna och försöka föreställa sig "jordens undergång” för 2 000 år sedan. Vår lokala guide ger oss en intressant inblick i stadens historia och dagliga liv och vi besöker både offentliga byggnader och privata hus. Det blir också tid till en lätt lunch.

Efter utflykten åker vi till vårt hotell i Minori på Amalfikusten där vi checkar in och vilar upp oss efter resans första dag.

Dag 2: Stadsvandring och vandring på Citronstigen (F)

Efter en god natts sömn får vi lära känna närområdet i Minori. Vi får information om byns historia, men även om stadsbussarna, var man köper biljetter, frimärken och mycket mer. I Minori kan man på lediga dagar besöka den romerska villan, ta ett dopp i de blå vågorna, besöka stadens fina kyrkogård eller få en klippning hos den lokala frisören.

För dem som har en god fysik finns det möjlighet att vandra på Citronstigen. Här fortsätter vi upp till punkten varifrån stigningen börjar. Citronstigen har fått sitt namn tack vare alla citronodlingar som vi passerar längs vägen på den ca 1½-2 timmar långa vandringen som går upp till ca 100 meter över havet.

Färska citroner från citronträd på Amalfikusten.
Bild: Väldoftande citroner längs med Citronstigen

Sannolikheten att få möta lokala arbetshästar eller mulor längs vägen är stor, så vi har verkligen kommit ut på landet även om vi inte är särskilt långt från själva Maiori. Vi går i trappor och på naturstigar längs den vackra bergssidan, så bra vandringskängor eller vandringssandaler rekommenderas. Vi har en fantastisk utsikt längs vägen och gör naturligtvis både fotostopp och vattenpauser. Vägen ner till Maiori är spektakulär och väl framme blir det tid över till att njuta av staden. Maiori påminner om Minori men är lite större. Här har du ett urval av butiker och restauranger som du kan undersöka närmare. På vägen tillbaka väljer vi nog att ta den lättare kustvägen och då är vi i Minori på bara 15-20 minuter. Man kan naturligtvis också välja att äta lunch i staden och gå hem på egen hand eller ta bussen som passerar ca en gång i timmen.

Dag 3: Båttur längs kusten med besök i Amalfi stad (F)

Idag ska vi ut till havs vilket enligt många är det absolut vackraste sättet att uppleva Amalfikusten på. Vi går ner till hamnen i Minori där vi stiger ombord på vår privata båt och färdas utmed kusten. Under vår båtresa passerar vi den lilla staden Atrani medan vi kan titta upp på Ravello som stolt sträcker sig uppåt på sin klippa 350 meter över havet. Vi färdas sedan utåt mot Conca dei Marini där vi bl.a. kan beundra några av de stora grottorna i bergen, det naturliga klippvalvet och flera av de berömda hotellen och villorna som ligger ända nere vid vattnet. Efter detta åker vi tillbaka till Amalfi, som är kustens huvudstad, och efter en kort stadsvandring finns det gott om tid att titta på stadens alla attraktioner.

Under medeltiden var Amalfi tillsammans med Genua, Pisa och Venedig en av de fyra italienska sjörepublikerna och därmed en av Medelhavets absoluta stormakter. Stadens arkitektur är präglad av de många olika folkslag som har huserat vid kusten och bland annat finns det många arabiska influenser med små övertäckta gator som slingrar sig i alla riktningar.

Torget Piazza Duomo i Amalfi stad med uteserveringar.
Bild: Torget Piazza Doumo vid domkyrkan i Amalfi

Amalfi är i själva verket en förhållandevis liten stad med ca 6 500 invånare och den är koncentrerad kring den långa huvudgatan som går från hamnen och in i Kvarndalen, där man även hittar det intressanta pappersmuseet som berättar historien om hur man tillverkade papper för hand. Det finns även möjlighet att besöka det nyöppnade museet som är inrättat i de gamla arsenalerna, skeppsvarven, från medeltiden. Amalfis imponerande domkyrka med det tillhörande Paradisklostret är ett måste och det finns även tid till att se sig om i staden på egen hand. Härefter beger vi oss i sakta mak ner till Amalfi hamn, varifrån vi tar båten tillbaka till Minori igen.

Du har säkert hunnit prova någon av alla goda restauranger i Minori. Kanske är det ikväll du beger dig till den större grannstaden Maiori för att prova på restaurangutbudet här? Vi kan tipsa om en av Maioris mest kända restauranger - Torre Normana. Den drivs av tre bröder och ligger beläget i ett gammalt försvarstorn. Från hotellets stora terrass har du en fantastisk utsikt över havet och solen som sjunker ner bakom horisonten.

Bild: Stranden i grannstaden Maiori

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till Capri (F)

Capri är en av de vackraste öarna i Medelhavet och har varit ett behagligt turistmål sedan de romerska kejsarna byggde sina imponerande villor här. Idag strömmar naturälskare, filmstjärnor och kungligheter från hela världen till den lilla ön som är något av det mest exklusiva Italien har att erbjuda. Trots den massiva turistströmmen går det fortfarande att hitta lugn och ro om man bara tar sig en liten bit bort från de mest kända attraktionerna.

Capri har så oändligt mycket att bjuda på att det inte går att hinna med allt på en enda dag. För många är Blå grottan den absoluta höjdpunkten, andra kan besöka kejsare Tiberius Villa Jovis eller den svenska läkaren Axel Munthes villa, San Michele. Axel Munthe var August Strindbergs och kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livläkare från 1893 och fram till hennes död 1930. Munthe var en mycket populär person på Capri, bland annat eftersom han vårdade öns fattiga befolkning utan att ta betalt. Villan han bodde i blev snabbt omtalad tack vare sina samlingar av antikviteter och blev tidigt ett besöksmål för Munthes umgängeskrets av kungligheter och olika kulturpersonligheter. Villan donerade han 1948 till Svenska institutet i Rom och den är i dag både museum och gästhem för svenska forskare och kulturarbetare. Förutom sin läkarkarriär var även Axel Munthe författare. Hans stora verk blev Boken om San Michele som blev en internationell bästsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna. Boken dedikerades till drottning Victoria.

Båttur från Amalfi till ön Capri på resa till Italien.
Bild: De exklusiva båtarna är en vanlig syn på Capri

Den lilla stolliften till öns högsta punkt, Monte Solaro, är populär hos många, medan andra föredrar att shoppa i de exklusiva butikerna i Capri stad eller dricka kaffe på torget La Piazzetta. Utsikten från Augustus trädgård tar andan ur de flesta och att stå vid det naturliga valvet Arco Naturale och titta ned i det blå djupet är en upplevelse man aldrig glömmer. Detta är bara några få av alla de möjligheter som finns om man vill tillbringa en oförglömlig dag på denna vackra ö.

Vi har tagit hänsyn till alla olika önskemål och erbjuder därför en dag på Capri där man kan sätta ihop sitt egna, helt personliga program, och reseledaren hjälper naturligtvis gärna till med tips och goda råd.

Från hamnen i Minori åker vi till Capri, en tur på ca 1½ timme. Alla får en endagsbiljett till öns kollektivtrafik som består av den lilla tågbanan från hamnen till Capri stad och minibussar som går mellan öns byar. På eftermiddagen träffas vi åter i hamnen i Marina Grande och tar båten tillbaka till Amalfikusten. På turen till Capri är det alltid bra att beväpna sig med lite tålamod då det kan vara väntetider på flera ställen. De flesta väljer dock att se detta som en del av den charmiga lokala atmosfären. Vi är tillbaka i Minori först på kvällen så ta gärna med en vindtät jacka då det kan vara kallt att åka båt både morgon och kväll.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

För dig som vill utforska området kring Minori lite ytterligare så är ett besök till den kända grannbyn Ravello en stark rekommendation idag. Ravello anses av många vara Amalfikustens vackraste och mest romantiska stad, och kallas även för Musikens stad tack vare de många klassiska konserterna som hålls här året runt. Ravello är också känd för sin intressanta domkyrka och de pampiga, romerska villorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone med dess imponerande parker och oförglömliga utsikter. Villa Cimbrone stoltserar med en av de mest spektakulära utsikterna som Amalfikusten kan erbjuda. Promenaden från domkyrkotorget mitt i Ravello till Villa Cimbrone tar ca 20 minuter, och längs vägen kan man beundra flera av stadens intressanta byggnader, bland annat klostergården till San Francesco-klostret.

Bild: Detaljer på den romerska villan Villa Cimbrone

För den som vill utmana benen lite extra kan hemfärden göras till fots, då det faktiskt finns en stig från Ravello och hela vägen ner till Minori, genom citronodlingar och små samhällen. Det går också bra att ta lokalbuss tillbaka till Minori ifall du känner dig mätt på utmaningar efter dagen.

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser. Möjlighet till kvällsutflykt med middag (F)

Man ska ju också hinna ta det lite lugnt under semestern. Varför inte bara ta en hel dag i Minori, där du slår dig ner på stranden och njuter av den italienska vårbrisen? Eller ta med en bra bok ut på hotellrummets balkong, eller slå dig ner i hotellets inbjudande lobby. Besök också gärna konditoriet Sal de Riso som har blivit världsberömt efter att ha välsignats av påven Johannes Paulus den II för sina himmelskt goda bakverk och glassar.

Under kvällen erbjuder vi ett mysigt kvällsarrangemang ute på landsbygden i Tramontibergen, en knapp halvtimmes färd från Minori. Det som väntar dig här är en alldeles speciell upplevelse, där vi på en liten gård får uppleva hur livet på landet levs på Amalfikusten. Rafaella och Guiseppe har dukat upp till oss, och kommer sedan servera oss lokala och traditionella rätter. Förvänta dig ingen gourmetupplevelser, men däremot god, välsmakande och rustik mat i mysiga och autentiska omgivningar - långt från den glamour som kusten vanligtvis är känd för. Allt kött, vin, ost och grönsaker produceras på gården. 

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till vulkanen Vesuvius med lunch på en vingård (F)

Vulkanen Vesuvius dominerar hela området kring Neapel och för många är det en dröm att stå på toppen av en aktiv vulkan och kika ner i det stora, mörka djupet. Under romartiden var det inte många som hade en tanke på att det stora berget faktiskt var en vulkan. Det förstod alla den 24 augusti år 79 när Vesuvius hade sitt mest kända utbrott som slutade med att de närliggande städerna Pompeji och Herculaneum begravdes. Vesuvius är fortfarande en aktiv vulkan och anses vara en av de farligaste i världen även om den inte har rört på sig på många år. Trots det är det möjligt att gå hela vägen upp till den imponerande kratern, och det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig vad som händer om den åter skulle få ett utbrott. Turen upp till själva kratern tar ca 30 minuter och vi belönas med en fantastisk utsikt över kusten och havet. Det är möjligt att gå halvvägs runt kratern och för dem som vill ha en mer teknisk beskrivning av vulkaner finns det engelsktalande vulkanexperter på plats att tala med. Vandringskängor rekommenderas och det är även en bra idé att ha med sig en jacka till Vesuvius då det kan bli kallt på toppen.

Uteplats med solstolar och växter med utsikt över havet och Vesuvius, Amalfi.
Bild: Vulkanen Vesuvius är en ofta närvarande kuliss på Amalfikusten

Efter besöket på Vesuvius åker vi ned till foten av vulkanen där vi ska besöka en av de lokala vingårdarna som har varit i samma familjs ägo i tre generationer. Vinet som odlas på Vesuvius sluttningar är mycket speciellt då ”jorden” består av vulkaniska stenmassor. Det mest berömda av de lokala vinerna är Lacryma Christi (Kristus tårar) och det finns i både en vit och en röd variant. Vi får höra om vintillverkningen medan vi går en runda genom vinodlingarna och här kan vi även se hur man göder ”jorden” naturligt med bönor. Vinodlingarna ligger i den skyddade naturparken runt Vesuvius och de vilda kaninerna som lever i området är därför också skyddade. De nya vinplantorna är mums för kaniner så därför är det nödvändigt att skydda plantorna med plaströr som sticker upp överallt. Vi ska naturligtvis också smaka på de olika vinerna, som också kan köpas med hem, medan vi äter en härlig lunch med goda lokala rätter. På eftermiddagen går turen tillbaka till Minori efter en oförglömlig dag ute i naturen.

Dag 8: Hemresa (F)

Det har blivit dags att ta farväl av Amalfikusten efter en vecka fylld av upplevelser. Vi beger oss med buss mot Neapel där flyget till Sverige väntar.

Karta

Väder

Se vädret i Neapel

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Andra liknande resor

Trustpilot