Skip to main content

Vilda vidunderliga Kenya

Status:
Återkommer 2024

Resenyhet: Safari i Kenya 2024

Upplev det vilda vidunderliga Afrika och det fantastiska djurlivet på denna resa till Kenya. Här skapar du minnen för livet på en enastående safari i Masai Mara, Nairobi National Park och Lake Nakuru National Park. Med lite tur får du kanske syn på The Big 5! Förutom safariupplevelser väntar även andra höjdpunkter, som transport med både båt och tåg genom det fantastiska landet på östra Afrikas kust, ett besök i den danska författaren Karen Blixens klassiska hus och avslappnade dagar på Mombasas strand precis vid Indiska oceanens rand.

Därför ska du följa med oss till fascinerande Kenya 

  • Safariupplevelser både på land och till sjöss
  • Upplev en vidunderlig flora och fauna
  • Njut av Indiska oceanens vågor
  • Kulturella höjdpunkter som Karen Blixens hus, besök i massajby och en lokal tågtur

The Big 5 – safari när det är som bäst

Buffeln, elefanten, leoparden, noshörningen och lejonet, det är de stora däggdjuren som vi alla drömmer om att se när vi är på safari i Afrika och det finns en god chans att se dem på vår resa till Kenya. Det är inte de enda djuren vi ser framemot att se när vi kör runt i nationalparkerna för Kenya imponerar även med synen av till exempel giraffer, zebror, gnuer, impalor och ett hav av fåglar – bl.a. Kenyas färgglada nationalfågel, den lila-bröstade blåkråkan.

Storslagen natur

Kenyas savann är något utöver det vanliga. De vidsträckta områdena med akaciaträd, gröna buskar och vattenhål är några av världens mest filmade naturomgivningar och du kan lugnt se fram emot att besöka djurens naturliga miljö i några av landets bästa nationalparker och inte minst när vi når det världsberömda safariområdet Masai Mara.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Avresa från Stockholm
Dag 2: Ankomst till Nairobi med besök i Karen Blixens hus och safari i Nairobi National Park (F)
Dag 3: Båtsafari på Lake Naivasha och safari i Lake Nakuru National Park (F, L, M)
Dag 4: Besök i massajby och safari i Masai Mara (F, L, M)
Dag 5–6: Safari i Masai Mara (F, L, M)
Dag 7: Nairobi och tåg till Mombasa (F, L, M)
Dag 8–10: Mombasa och lediga dagar vid Indiska oceanen (F, L, M)
Dag 11–12: Flyg från Mombasa till Nairobi samt hemresa (F)

F = Frukost       L = Lunch          M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Stockholm

Vi går ombord på flyget och sätter kurs mot Nairobi och Kenya för spännande upplevelser i mängder.

Dag 2: Ankomst till Nairobi med besök i Karen Blixens hus och safari i Nairobi National Park (F)

Vi ankommer till Kenyas huvudstad Nairobi och lokaliserar vårt bagage innan vi kör mot resans första äventyr. Det råder nog inga tvivel om att den världskända danska författaren Karen Blixen är ett av de första namnen som dyker upp i hjärnan när man nämner Kenya. Därför är det såklart ett måste att lägga in ett besök i författarens hus strax utanför Nairobi.  

Under eftermiddagen tar vi oss an det kenyanska djurlivet för första gången under vår resa. Vi kör den korta biten till den cirka 120 km² stora Nairobi National Park, som utan tvivel är annorlunda från många av Afrikas andra nationalparker. Till skillnad från andra nationalparker som ofta ligger långt bort från storstad och civilisation ligger Nairobi National Park granne med huvudstaden och dess 4,3 miljoner invånare. Här ser man skyskraporna vid horisonten, medan själva parken består av stora gräsområden, porlande bäckar, raviner och skogspartier som ramar in vår första safariupplevelse på bästa möjliga sätt. Här lever noshörningarna, lejonen och girafferna sida vid sida, och trots att det är en av de mindre nationalparkerna finns det även ett större antal andra djur att se som leopard, gnu, buffel och zebra.


Bild: Savannens mäktiga noshörningar och Karen Blixens hus

Efter safarin återvänder vi till Nairobi där vi övernattar på ett hotell i utkanten av staden, och nog somnar vi gott efter denna första upplevelserika dag i östra Afrika.

Dag 3: Båtsafari på Lake Naivasha och safari i Lake Nakuru National Park  (F, L, M)

I dag väntar ytterligare safariäventyr, och vi tar oss nu västerut under en färd på cirka två och en halv timme till Lake Naivasha. Här, vid en av flera sötvattenssjöar, väntar ett riktigt fågelparadis på oss med drygt 400 arter som bland annat stork, pelikan och ett antal olika örnar. Vi tar oss ut på sjön med båt och kommer på så sätt nära inpå sjöns fjäderklädda invånare. Dessutom är det inte bara fåglar vi spanar efter här, utan i sjön lever flodhästar och längs stränderna samlas antiloperna för att släcka törsten.


Bild: Under båtturen på Lake Naivasha väntar en inblick i det magnifika fågellivet och i det stora flodhästbestånd som lever i sjöns sötvatten

Efter en sjönära lunch fortsätter vi vidare ungefär två timmar till Lake Nakuru National Park – precis som Nairobi National Park en av landets mindre parker. Det anses vara en av de bästa nationalparkerna i hela Afrika för den som är extra sugen på att få se leopard, och dessutom är parken känd för att man här kan hitta både vit noshörning och rotschildgiraff. Ett annat av parkens stora dragplåster är den omåttligt populära rosa flamingon. Här finns mängder och åter mängder av de fascinerande fåglarna, och utöver det lever här även lejon, buffel, zebra och pelikan och många många fler.


Bild: Två arter som vet hur man sticker ut – den randiga zebran och den rosa flamingon

Ikväll övernatter vi på en lodge som från sin position högst uppe på en kulle har utsikt över markerna. Här går den västliga gränsen för det östafrikanska gravsänkesystemet, vilket är ett geografiskt område i Östafrika som präglas ovanligt mycket av sänkor och sprickor i jorden. Här, i den säregna naturen, är vyerna spektakulära och efter incheckningen beger vi oss ut på en safaritur i ett av de närliggande sjöområdena.

Dag 4: Besök i massajby och safari i Masai Mara (F, L, M)

I enlighet med dagens schema sätter vi idag kurs mot Masai Mara. Vi har en bit att köra, sammanlagt cirka fem och en halv timme, men under vägen passar vi på att göra ett stopp i massajfolkets huvudort Narok, där vi får en inblick i den traditionella stammens levnadssätt och kultur.


Bild: Massajfolket bjuder in att visa sina traditioner bland akaciaträden

Därefter anländer vi till Masai Mara – ett av världens mest kända safariområden som är populärt att besöka under större delen av året. Den karaktäristiska naturen bjuder på floder, skogar, bäckar och akaciaträd, och här lever både växtätare, rovdjur och över 450 fågelarter varav 55 olika sorters rovfåglar. Om du har sett ett naturprogram från en nationalpark i östra Afrika är chansen stor att det är Masai Mara det filmade materialet kommer från, och det är inte utan att vi förstår varför när vi besöker denna magnifika plats.

I Masai Mara bor vi centralt, och efter ankomst och incheckning gör vi oss redo att ge oss ut på savannen för att uppleva det storslagna afrikanska djurlivet.

Dag 5–6: Safari i Masai Mara (F, L, M)

Under de två kommande dagarna tar vi oss an Masai Mara på bästa möjliga sätt med safariturer från tidig morgon, då chansen att se många av djuren är som allra störst. Fram med kameran, så åker vi!

Dag 7: Nairobi och tåg till Mombasa (F, L, M)

Efter ett antal fantastiska safaridagar tar vi oss i dag tillbaka mot Nairobi med start tidigt på morgonen. Vi äter lunch och kliver sen ombord på tåget som ska ta oss österut till kuststaden Mombasa, där vi ska njuta av avkopplande strandliv vid Indiska oceanens vackra kust. Under den cirka sex timmar långa tågresan kan vi luta oss tillbaka och njuta av utsikten över vidderna och de små byarna. Har vi tur ser vi kanske något djur eller två!


Bild: Fridfull ledig tid på stranden i Mombasa

Dag 8–10: Mombasa och lediga dagar vid Indiska oceanen (F, L, M)

Palmerna, den vita sandstranden, det azurblåa havet, ljudet av vågorna och solens strålar är allt som vi behöver fokusera på under de kommande tre dagarna. Här i staden, som är Kenyas näst största men som tidigare även tillhört ögruppen Zanzibar, finns gott om tid för att smälta intrycken och njuta av lugn och ro, ledig tid och allt som vårt all inclusive-hotell har att erbjuda.

Dag 11–12: Flyg från Mombasa till Nairobi samt hemresa (F)

Vår sista morgon i Kenya är här, och vi sätter oss på flyget från Mombasa till Nairobi. Här tar vi oss från inrikesterminalen till utrikesterminalen och flyger sen vidare hemåt mot Sverige med solvarma minnen och förmodligen en hel del bilder i kamerarullen. Ett afrikanskt äventyr är till ända och vi tackar för denna gång!

Karta

Väder

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot