Skip to main content

Resor till Lettland

Kulinariska upplevelser och julmarknad i Riga väntar på våra resor till Lettland

Följ med oss på en resa till Lettland och upptäck den charmiga huvudstaden Riga! Staden har en vacker gammal stadskärna med pittoreska kullerstensgränder och en rik historieskatt som särskilt fascinerar oss skandinaver.

Riga i julskrud

Riga, Lettlands moderna huvudstad, erbjuder också enastående kulinariska upplevelser och shoppingmöjligheter. Under julperioden blir staden ännu mer magisk då den stora och välkända julmarknaden öppnar upp för besökare. På vår julresa till Riga kommer vi att utforska de många marknadsstånden som erbjuder traditionellt hantverk, doftande glögg, lokala delikatesser och mycket annat. Du kommer att få njuta av en härlig atmosfär och uppleva den autentiska julkänslan i de mest idylliska omgivningarna.

Svensktalande reseledare

Dessutom kommer vår duktiga svensktalande reseledare att ge oss en grundlig genomgång av Rigas största sevärdheter och den fascinerande historien bakom dem. Du kommer att få lära känna stadens rika kulturarv och upptäcka de arkitektoniska skatterna som präglar stadsbilden. Från den imponerande Doma-katedralen till det praktfulla Riga slott, kommer du att uppleva historiens vingslag och förstå stadens betydelse genom tiderna.

Denna resa till Riga ger oss möjlighet att verkligen lära känna staden samtidigt som vi omfamnar julens stämning. Vi kommer att få uppleva Riga i sin mest festliga tid och bli förtrollade av de vackra juldekorationerna och det glittrande ljuset som fyller stadens gator och torg.

Detta får du uppleva under din resa till Lettland:

  • Julmarknad med fina hantverk
  • Boende på trevliga, centrala hotell
  • Vacker stadskärna
  • Erfaren svensktalande reseledare

Fakta om Lettland

Var ligger landet?

Republiken Lettland hittar du i nordöstra Europa, i det geografiska området Baltikum. Under en lång tid har landet styrts av andra stormakter som bland annat Ryssland och Tyskland, och det var inte förens så sent som på 1800-talet som landet självständighetsförklarades och fick namnet Lettland.

Hur många bor i landet?

Landet som till ytan är ca 64 590 km2, ligger beläget mitt i mellan länderna Estland och Litauen och har Östersjön som granne i väst och Ryssland som granne i öst. I Lettland bor ca 2.2 miljoner människor varav omkring 750 000 är bosatta i huvudstaden Riga. Idag lockar Lettland allt fler turister, vilket kanske inte är att undra på med anledning av deras anrika huvudstad och den vackra orörda natur och de flera nationalparker som går att finna runt om i landet.

Hur är vädret och klimatet?

Lettlands landskap är till stor del mycket platt, förutom i östra delarna av landet där det är något mer kullar och dalar. En stor del av markytan präglas av stora skogsområden och av denna anledning är skogs- och jordbruket mycket stort i landet. Lettlands landskap präglas även av de många sjöar som återfinns här, närmare omkring 5000 sjöar och över 1000 större vattendrag slingrar sig genom landet, där floden Daugava är störst och mest betydelsefull för landet.  

Landets närhet till Östersjön medför även att det är något fuktigt i luften i Lettland och att nederbörden kan vara något riklig. Förövrigt är klimatet skiftande med varma somrar och kalla vintrar, vilket inte är allt för olikt det klimat vi ser i Sverige.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Lettland erbjuder ett omfattande buss- och tågnät samt finns här goda möjligheter att hyra bil då flera internationella biluthyrningsfirmor finns representerade. Att färdas med tåg är vanligtvis billigare och du behöver sällan oroa dig för att inte få någon plats. Enda undantaget kan vara under sommaren när det är högsäsong för turismen i Lettland. Ett gott tips är att införskaffa sin tågbiljett innan man kliver ombord på tåget då det dels är smidigare och man undviker samtidigt risken att betala extra avgifter. Däremot om du färdas med buss går det lika bra att betala ombord som innan avresa. Kom dock ihåg att om du bär på extra stort bagage kan chauffören ta extra betalt.

Ett annat trivsamt tips om du under sommaren önskar ta dig från Riga till Jurmala, är att färdas med färjorna som skeppar passagerare på det böljande blå. De avgår vanligtvis från Riga på morgonen och återvänder sedan samma dag på eftermiddagen.

Vilket språk talar man?

Sedan slutet av 80-talet är lettiska det officiella språket som talas i landet. Dock förekommer det även att man talar ryska, särskilt inom affärssektorn. Faktum är att så sent som år 2012 anordnades en folkomröstning i landet om huruvida ryska skulle bli det andra officiella språket utöver lettiska, men då en stor majoritet av befolkningen röstade nej blev så inte fallet.

Vilken valuta ska jag använda?

Sedan år 2014 har Lettland euron som valuta. 1 euro = 10,85 SEK (pr. oktober 2019). Att betala med bankkort som VISA och Mastercard i landet är inga problem och det går också fint att ta ut kontanter väl på plats i deras bankomater. Att ha lite kontanter i plånboken är aldrig fel om exempelvis något mindre ställe eller butik inte skulle acceptera kort.

Priserna i Lettland kan variera något, exempelvis är det något dyrare i huvudstaden jämfört med andra mindre regioner, vilket heller inte är ovanligt i resterande länder i Europa. Däremot är det generellt något billigare i Lettland när det kommer till mat och boende och när det kommer till livsmedel och alkoholfria samt alkoholhaltiga drycker är priserna i Lettland bland de lägsta i hela Europa.

Vilken religion råder i landet?

I Lettland är majoriteten av befolkningen katoliker och protestanter, samt finns det här även en minoritet av rysktalande invånare som hör till den ryska ortodoxa tron och en mindre skara judar.  

Finns det någon tidsskillnad?

Lettland ligger 1 timme före Sverige, så när klockan är 10.00 i Sverige är klockan 11.00 i Lettland.  

Kan jag dricka vattnet?

Det rekommenderas att man inte ska dricka kranvattnet i Lettland, och invånarna som bor i landet ombeds att koka vattnet innan. Turister och besökare kan man dock smidigt och enkelt köpa vatten på flaska.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte packa med en adapter med när du ska resa till Lettland då de har samma stickkontakter som Sverige, med en spänning på 220 V och en frekvens på 50 Hz.

Vilka är inresereglerna?

Du behöver inte ha ett visum för att åka in i Lettland men ett giltigt pass krävs däremot vid inresa.

Hur kommer jag åt internet?

I Lettland finns det internet caféer där du kan surfa, varav du hittar flest i huvudstaden i Riga.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Det är kostym att ge dricks i Lettland. Oftast är dricksen redan inkluderat i notan på många restauranger men det ser även bra ut om man utöver detta belopp ger lite extra dricks om man har varit nöjd med servicen.