Skip to main content

Julmarknad i Riga

Vy sedd från ovan över Rigas vatten och vackra takåsar. På julmarknad i Riga
På resa och julmarknad till Riga i snöskrud med julstämning.
Vy över vackert torg med katedraler. På julmarknadsresa till Riga
julstämning på julmarknad i riga
Riga stad med utsikt över vattnet och broar, på julmaknad i Riga.
sevrdheter i Riga som svenska porten och de tre bröderna, på julresa till riga
Julmarknad i Riga. Ett torg med fina julprydnader.
julbelysning i riga under kvällstid nära vattnet
Status:
Återkommer 2023

Julmarknad i Riga 2023

Kultur, välbefinnande och shopping

Njut av en förlängd kulturell weekend i Riga och upplev den fina julmarknaden på domkyrkotorget. Mitt i den gamla stadsdelen, som finns på Unescos lista över världskulturarv, ligger julmarknaden flankerad av stadens stora julgranar, som har en alldeles särskild historia. Det var nämligen i Lettlands huvudstad Riga som traditionen med julgranar uppstod för över 500 år sedan.

Därför ska du resa med oss på julresa i Riga:

  • Centralt och 4-stjärnigt hotell
  • Guidade stadsvandringar
  • Stämning vid Riga julmarknad och julmiddag
  • Art Nouveau-arkitekturens historia

Upplev Riga på egen hand

Vi har kombinerat stadens kulturella höjdpunkter med gott om tid på egen hand till utforskning, shopping eller bara till att strosa runt i den vackra huvudstaden. Ramarna för resan är perfekta, då vi inkvarterar oss på ett centralt beläget, fyrstjärnigt hotell, och har utöver detta även inkluderat två stycken middagar på bra, lokala restauranger.

Kort dagsprogram för gruppresan till Riga:

Dag 1: Ankomst till Riga. Panoramarundtur i Riga. Besök på julmarknaden. Middag på restaurang (M)
Dag 2: Guidad stadsvandring i Rigas gamla stadsdel. Julmarknad och tid på egen hand (F)
Dag 3: Genom Riga med buss. Art nouveau-arkitektur. Tid på egen hand. Middag på restaurang (F, M)
Dag 4: Tid för egna upplevelser. Avsked av Riga och hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Riga, panoramatur i staden. Middag på restaurang (M)

Vi anländer till Lettlands huvudstad Riga strax efter lunch, där vi möter vår reseledare som ska ta hand om oss under veckan. Vi börjar med att upptäcka staden under en busstur genom staden, som bland annat inkluderar det lettiska nationalbiblioteket Castle of light, flodbankerna runt floden Daugava, samt Rigas centralmarknad som är Europas största marknadsplats bestående av fem stora saluhallar.

Vy från ovan över vackra Riga med takåsar, vatten och grönska. På julmarknadsresa till Riga.
Bild: Riga med de stora saluhallarna - Riga central market

Efter den inledande introduktionen av staden beger vi oss till vårt hotell, där vi checkar in och sedan har ett par timmar till att vila och packa upp. På kvällen möts vi igen för middag på gourmetrestaurangen 3 Pavaru - som betyder tre kockar - där vi ska få avnjuta det som kallas för Lettisk nouvelle cuisine - vilket innebär lättare, lettiska och internationella rätter gjorda av lokala råvaror med en modern tvist.

Dag 2: Stadsvandring i Riga och besök på julmarknad (F)

Efter frukosten på hotellet beger vi oss ut på en stadsrundtur i Rigas gamla stadsdel som härstammar ända från medeltiden. Tillsammans med vår reseledare kommer vi bland annat förbi Frihetsmonumentet, som är ett av Rigas mest ikoniska landmärken och en mäktig symbol för oberoende och nationell stolthet. Skulpturen är nästan 43 meter hög och pryds högst upp av en kvinnoskulptur, skapad av den svenska konstnären och smeden Ragnar Myrsmeden från Arvika. Minnesmärket uppfördes 1935 som hyllning till de soldater som omkom under det lettiska frihetskriget i början av 1900-talet.

Vacker vy över frihetsmonumentet och grönskande kanal med gångbro. På julmarknadsresa i Riga.
Bild: Det mäktiga frihetsmonumentet i Riga

Härefter stiger vi av bussen och fortsätter till fots genom de smala, kullerstensbelagda gatorna. Vi går till det vackra operahuset från 1800-talet, det så kallade Powder Tower som har varit en del av de lettiska försvarsbyggnaderna samt Den Svenska Porten - en del av den gamla stadsmuren som byggdes 1698 och som döptes för att fira skandinavernas ockupation av staden. Lägenheten ovanför porten tillhörde stadens bödel, som lade en röd ros på fönsterbrädet varje morgon som ett huvud skulle rulla i staden. Porten är även känd från Henning Mankells bok Hundarna i Riga, där kriminalkommisarie Kurt Wallander besöker platsen.

Svenska porten i Riga med kullerstensfasader och blommor.
Bild: Den svenska porten är en del av den gamla stadsmuren

Ytterligare stopp på vår stadsvandring är vid Riga slott, domkyrkan och St Peterskyrkan. Vi hinner med flera historiska monument på den här utflykten, och får också här - mitt i den gamla stadsdelen - intrycken från den moderna storstad som Riga är idag.

Vi avslutar rundturen efter lunch vid den stora julmarknaden, där vi sedan kan spendera resten av eftermiddagen på egen hand. Botanisera bland de många marknadsstånden, vandra runt i den charmerande, gamla stadsdelen eller utforska det stora utbudet av caféer, restauranger och butiker i stadens centrum.

Dag 3: Art Nouveau-kvarteret och julmiddag (F, M)

Idag ska vi få uppleva en annan del av storstaden Riga. Vi besöker kvarteret Kalnciema, med sina vackra träbyggnader från 1800-talet. I början av 2000-talet restaurerades byggnaderna och är sedan dess öppna för allmänheten.

Vi kommer också till Art Nouveau-distriktet med dess tillhörande museum. Art nouveau-arkitekturen är en av Rigas största sevärdheter, och kännetecknas i sin stil av nakna kvinnor, blomstermotiv och sagoväsen. Anledningen till att det finns så många art nouveau-byggnader i Riga är att när byggnadsstilen var som mest populär runtom i Europa så upplevde Riga samtidigt sin största finansiella boom någonsin. Detta sammanföll också med ett förbud mot murade tegelhus utanför stadsmurarna, för att hindra invaderande arméer att använda husen som skydd.

Fasadbyggnad i detalj med romantiska stayer och utsmyckningar, Art Noveau arkitektur. På julmarknad i Riga.
Bild: Ett vackert exempel på Art Nouveau

Efter dagens rundtur har vi tid på egen hand innan vi på kvällen åker till restaurangen Lido, där en lettisk julmiddag blir serverad till oss. Restaurangen är beläger i Europas största timmerstuga, som säsongen till ära är vackert julpyntad. Efter en god middag åker vi gemensamt tillbaka till vårt hotell igen.

Dag 4: Hemresa från Riga

Efter frukost och utcheckning från hotellet har vi gott om tid till att utforska det sista av Riga. Ifall du önskar handla en sista souvenir, besöka ett museum eller bara njuta av stadsomgivningerna så har du chansen nu. Först om kvällen blir vi upphämtade med bussen som ska ta oss tillbaka till Rigas flygplats, varifrån vårt flyg till Sverige avgår. 

Väder

SE VÄDRET FÖR RIGA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Riga per år.

Karta

Geografisk karta över Riga på en julmarknadsresa.

Fakta om Riga

Var ligger Riga?

Riga är namnet på Lettlands huvudstad och du hittar staden i anslutning till floden Daugava, i mitten av Lettland vid kusten. Staden är även mycket och bär på en riklig historia och överallt i staden gör sig medeltiden påmind. På senare tid har man dessutom verkligen satsat på att rusta upp staden, både för invånarnas men framför allt turisternas skull och bland kullerstensgator och torg vittnar gamla fasader och byggnader om hur det var förr. I Riga finns även ett rikligt utbud av både restauranger och affärer, samt hittar du här Europas största marknadsplats.  

Hur många bor här?

Det bor omkring 710 000 Invånare här, vilket utgör hela 1/3 av Lettlands totala befolkning. Riga tar också hem priset för att vara den största staden i hela Baltikum, som utgörs av Estland, Lettland och Litauen, med sin area på 304 km2.

Hur tar jag mig runt?

I Riga kan du ta dig till de flesta sevärdheter inom gångavstånd. Om du hellre önskar färdas med transport går det runt om i staden och till kringliggande orter både bussar, spårvagnar och taxibilar. I Riga är en taxi tur relativt billig men ett gott råd är att fråga chauffören innan avresa om det ungefärliga priset och kolla alltid så att taxametern är igång. Om du ska resa med kollektivtrafiken kan det även vara en god idé att köpa din biljett vid en station eller i ett kontor innan och inte ombord på färdmedlet då det kan komma att kosta dig mer annars.    

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Riga kan du hitta många stora varuhus och affärer som har öppet alla dagar i veckan. En del butiker kan däremot ha något kortare öppetider på söndagar, men fortfarande så pass sent att det för oss betraktas som en vanlig vardag. På Rigas stora centralmarknad kan du hitta allt ifrån himmel och jord i de fem saluhallarna som marknadsplatsen består av, och även denna marknad har öppet alla dagar i veckan. 

Andra liknande resor

Trustpilot