Skip to main content

Julmarknad i Riga

Status:
Återkommer 2024

Julmarknad i Riga 2024

Kultur och gnistrande julstämning

Njut av en förlängd kulturell weekend i Riga och upplev den fina julmarknaden på domkyrkotorget. Mitt i den gamla stadsdelen, som finns på Unescos lista över världskulturarv, ligger julmarknaden flankerad av stadens stora julgranar, som har en alldeles särskild historia. Det var nämligen i Lettlands huvudstad Riga som traditionen med julgranar uppstod för över 500 år sedan.

Därför ska du resa med oss på julresa i Riga:

  • Centralt 4-stjärnigt hotell
  • Guidade stadsvandringar
  • Stämning vid Riga julmarknad och julmiddag
  • Art Nouveau-arkitekturens historia

Upplev Riga på egen hand

Vi har kombinerat stadens kulturella höjdpunkter med gott om tid att på egen hand att utforska staden lite extra, shoppa eller bara strosa runt i den vackra huvudstadens kvarter. Ramarna för resan är perfekta, då vi inkvarterar oss på ett centralt beläget, fyrstjärnigt hotell, och har utöver detta även inkluderat två middagar på bra, lokala restauranger.

Kort dagsprogram för gruppresan till Riga:

Dag 1: Ankomst och guidad stadsvandring i Rigas gamla stadsdel och julmarknaden. Middag på restaurang (M)
Dag 2: Panoramarundtur i Riga. Julmarknad och tid på egen hand (F)
Dag 3: Tid på egen hand. Middag på restaurang (F, M)
Dag 4: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Riga, Stadsvandring i staden. Middag på restaurang (M)

Vi anländer till Lettlands huvudstad Riga och börjar med en stadsrundtur, i Rigas gamla stadsdel som härstammar ända från medeltiden, tillsammans med vår reseledare som tar oss till fots genom de smala, kullerstensbelagda gatorna. Vi går till det vackra operahuset från 1800-talet, det så kallade Powder Tower som har varit en del av de lettiska försvarsbyggnaderna samt Den Svenska Porten - en del av den gamla stadsmuren som byggdes 1698 och som döptes för att fira skandinavernas ockupation av staden. Lägenheten ovanför porten tillhörde stadens bödel, som lade en röd ros på fönsterbrädet varje morgon som ett huvud skulle rulla i staden. Porten är även känd från Henning Mankells bok Hundarna i Riga, där kriminalkommisarie Kurt Wallander besöker platsen.

Svenska porten i Riga med kullerstensfasader och blommor.
Bild: Den svenska porten är en del av den gamla stadsmuren

Ytterligare stopp på vår stadsvandring är vid Riga slott, domkyrkan och St Peterskyrkan. Vi hinner med flera historiska monument på denna utflykt, och får också här - mitt i den gamla stadsdelen - intrycken från den moderna storstad som Riga är idag. Vi avslutar rundturen vid den stora julmarknaden, där du  kan spendera resten av eftermiddagen på egen hand. Botanisera bland de många marknadsstånden, vandra runt i den charmerande, gamla stadsdelen eller utforska det stora utbudet av caféer, restauranger och butiker i stadens centrum.


Bild: Den stora julmarknaden

På kvällen möts vi igen för middag på Restaurant Salve, som ligger i promenadavstånd från hotellet.

Dag 2: Panoramatur i Riga, Art Nouveau-kvarteret och saluhallarna (F)

Efter frukosten ska vi se närmare på Riga. Vi kör förbi Frihetsmonumentet, som är ett av Rigas mest ikoniska landmärken och en mäktig symbol för oberoende och nationell stolthet. Skulpturen är nästan 43 meter hög och pryds högst upp av en kvinnoskulptur, skapad av den svenska konstnären och smeden Ragnar Myrsmeden från Arvika. Minnesmärket uppfördes 1935 som hyllning till de soldater som omkom under det lettiska frihetskriget i början av 1900-talet.

Vi kommer också till Art Nouveau-distriktet med dess tillhörande museum. Art Nouveau-arkitekturen är en av Rigas största sevärdheter, och kännetecknas i sin stil av nakna kvinnor, blomstermotiv och sagoväsen. Anledningen till att det finns så många byggnader av detta slag i Riga, är att när byggnadsstilen Jugend (som den också kallas), var som mest populär runtom i Europa så upplevde Riga samtidigt sin största finansiella boom någonsin. Detta sammanföll också med ett förbud mot murade tegelhus utanför stadsmurarna, för att hindra invaderande arméer att använda husen som skydd.

Fasadbyggnad i detalj med romantiska stayer och utsmyckningar, Art Noveau arkitektur. På julmarknad i Riga.
Bild: Ett vackert exempel på Art Nouveau

På bussturen genom staden, ser vi även det lettiska nationalbiblioteket Castle of light, flodbankerna runt floden Daugava, samt Rigas centralmarknad som är Europas största marknadsplats bestående av fem stora saluhallar.

Vy från ovan över vackra Riga med takåsar, vatten och grönska. På julmarknadsresa till Riga.
Bild: Julmarknaden i Riga som är vackert belyst när mörket faller

Efter dagens rundtur har vi tid på egen hand innan att besöka julmarknaden igen, eller bara njuta av julstämningen i staden.

Dag 3: Tid på egen hand. Middag på restaurang (F, M)

Dagen är ledig till egna upplevelser. Du bestämmer själv om du vill besöka hotellet spaavdelning, handla souvenirer, besöka ett museum eller bara njuta av staden och omgivninger. Om man letar efter kulturella upplevelser har staden många museer och monument att ta sig an. Ett intressant alternativ skulle kunna vara stadens Art Nouveau museum som vi passerade igår under utflykten, eller Besättningsmuseet som ligger nära hotellet.


Bild: Tid på egen hand att uppleva Riga

På kvällen samlas till en gemensam middag på restaurangen Melnais Kiploks.   Efter en trevlig middag åker vi tillbaka till Riga och hotellet igen.

Dag 4: Hemresa från Riga

Efter frukost och utcheckning, hinner du njuta ännu mer av den gnistrande julstämningen i staden, innan det är dags att bege sig till flygplatsen på eftermiddagen. Återvänd till några av dina favoritkvarter, se dem på nytt och unna dig en god lunch och njut av en värmande kopp kaffe eller glögg på ett mysigt café.

Väder

SE VÄDRET FÖR RIGA

För uppdaterad väderleksprognos gå till smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Riga per år.

Karta

Geografisk karta över Riga på en julmarknadsresa.

Fakta om Riga

Var ligger Riga?

Riga är namnet på Lettlands huvudstad och du hittar staden i anslutning till floden Daugava, i mitten av Lettland vid kusten. Staden är även mycket och bär på en riklig historia och överallt i staden gör sig medeltiden påmind. På senare tid har man dessutom verkligen satsat på att rusta upp staden, både för invånarnas men framför allt turisternas skull och bland kullerstensgator och torg vittnar gamla fasader och byggnader om hur det var förr. I Riga finns även ett rikligt utbud av både restauranger och affärer, samt hittar du här Europas största marknadsplats.  

Hur många bor här?

Det bor omkring 710 000 Invånare här, vilket utgör hela 1/3 av Lettlands totala befolkning. Riga tar också hem priset för att vara den största staden i hela Baltikum, som utgörs av Estland, Lettland och Litauen, med sin area på 304 km2.

Hur tar jag mig runt?

I Riga kan du ta dig till de flesta sevärdheter inom gångavstånd. Om du hellre önskar färdas med transport går det runt om i staden och till kringliggande orter både bussar, spårvagnar och taxibilar. I Riga är en taxi tur relativt billig men ett gott råd är att fråga chauffören innan avresa om det ungefärliga priset och kolla alltid så att taxametern är igång. Om du ska resa med kollektivtrafiken kan det även vara en god idé att köpa din biljett vid en station eller i ett kontor innan och inte ombord på färdmedlet då det kan komma att kosta dig mer annars.    

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Riga kan du hitta många stora varuhus och affärer som har öppet alla dagar i veckan. En del butiker kan däremot ha något kortare öppetider på söndagar, men fortfarande så pass sent att det för oss betraktas som en vanlig vardag. På Rigas stora centralmarknad kan du hitta allt ifrån himmel och jord i de fem saluhallarna som marknadsplatsen består av, och även denna marknad har öppet alla dagar i veckan.