Skip to main content

På resa genom Amalfis vidunderliga omgivningar

FÖLJ MED PÅ EN STADSVANDRING I SIENA

Området som nu är Italien har en tusenårig historia men det var faktiskt först 1861 som det enades till en nation. Det innebär att landets 20 olika regioner fortfarande har en stark identitet idag. Men det är inte bara på regional nivå som identiteten är stark, det gäller även på stadsnivå och Siena i den centrala regionen Toscana är ett bra exempel på detta.

Stadsstaten Siena grundades 1125 under medeltiden och där uppkom begreppet Contràda stadsdelarna, när man flyttade från landsbygden in till en främmande stadsstat och behövde tillhöra någonstans, vilket blev de olika stadsdelarna. Siena består av totalt 17 stadsdelar och varje stadsdel har sin egna kyrka, sitt eget museum, sin egen fontän och egna traditioner.

Bild: Stadsdel med flagga/flaggor

En stor del av stadsdelarnas identitet ligger i deras flaggor, som har var och en sin starka symbol som till exempel örn, elefant eller drake. När du rör dig runt i Siena kommer du därför ofta att se dessa flaggor och veta vilken stadsdel du befinner dig i. På sommaren kämpar de 17 stadsdelarna om äran i det världsberömda hästkapplöpning Palio de Siena, som äger rum på Piazza del Campo. Stadsdelarna satsar allt på hästkapplöpningen och det är en stor attraktion.

Sienas storhetstid var under medeltiden från 1200 till 1300-talet, och idag är hela staden ett stort levande medeltidsmuseum. Det viktigaste när du besöker staden är därför att ta in atmosfären. Först ska du inte tänka på stadens många sevärdheter utan se till att ta några lugna promenader runt i stadens gator och torg och uppleva folklivet som utspelar sig och tar dig tillbaka till medeltiden. När du väl känner att du har kommit under huden på staden kan du följa stadsvandringen nedan, som tar dig förbi några av Sienas största sevärdheter.

Upptäck Siena med Kulturresor Europa

Stopp 1 : Piazza del Campo, Fonte Gaia, Palazzo Pubblico och Torre del Mangia

Stadsrundturen börjar på Piazza del Campo, som är Sienas absoluta samlingspunkt. Torget härstammar från medeltiden och på grund av dess halvcirkelform ser det ut som en fläkt. Det betraktas som en av Italiens vackraste torg, och medan du står på torget omgiven av röda och bruna färger, kommer du utan tvekan att förstå varför. På torget finns fontänen Fonte Gaia med vackra marmorelief-bilder. Relieferna är idag kopior av de ursprungliga som skapades av Jacopo della Quercia mellan 1409 och 1419. De avbildar bland annat Adam och Eva och Jungfru Maria och Jesusbarnet.

Medan du tittar runt på torget kommer du att se Palazzo Pubblico, som tidigare var Sienas rådhus. Rådhuset inspirerade Martin Nyrop när han skulle rita Köpenhamns rådhus. Idag inrymmer byggnaden stadsmuseet Museo Civico och det är möjligt att gå upp i klocktornet Torre del Mangia härifrån.

Bild: Stadsmuseumet

Stadsmuseet visar målningar och keramik, och det är en bra plats att få en inblick i medeltidens ursprungliga dekorationer. Några av de mest fantastiska konstverken på museet finns i Sala della - Pace (Fredens sal), och det är fyra fresker målade av Ambrogio Lorenzetti år 1339 under Sienas storhetstid. Freskerna är världsberömda eftersom de är bland de första målningarna någonsin med ett politiskt budskap.

”Den goda regeringen”, som finns på den motsatta sidan av fönstret i salen, avbildar en gammal kung klädd i Sienas färger svart och vitt. Kungen styr med en personifiering av de sex dygderna på varsin sida. Dygderna är storhet, måttfullhet och rättvisa till höger, visdom, styrka och fred till vänster. ”Resultatet av en god regering i staden och på landet” finns till vänster om fönstret och avbildar bland annat köpmän med varor i staden och människor som njuter av freden i Siena, samt att åkrar plöjs, fiskas och jagas på landsbygden.

De två sista av de fyra freskerna, "Den dåliga regeringen" och "Resultatet av dålig regering i stad och land", finns till höger om fönstret. Den första föreställer en tyrann med horn i pannan som omges av lasterna: grymhet, falskhet, raseri, split och ondska. Den andra föreställer i förhållande till god regering en stad och ett land där folket lider. Freskerna med den dåliga regeringen är tyvärr inte lika välbevarade som de med den goda regeringen. Vissa tror att detta beror på det tråkiga budskapet som de förmedlar, men det är dock bara spekulationer.

Efter besöket på stadsmuseet är det dags att ta sig upp till klocktornet Torre del Mangia. Tornet når med sina 102 meter högre än stadens domkyrkas klocktorn, vilket enligt sägnen skulle fastställa att stadens styre var större än kyrkans 1348 när tornet byggdes. Från toppen av tornet finns en fantastisk utsikt över staden, och särskilt här uppe kommer man att inse varför Piazza del Campo anses vara en av Italiens vackraste torg.

Här kan du se våra resor till Italien.

Stopp 2 : Piazza del Duomo, Duomo och Museo Dell ‘Opera Metropolitana

Bild: Katedral Doumo

Nästa plats att besöka är stadens katedral Duomo och för att komma dit måste du gå upp Via dei - Pellegrini från Piazza del Campo. Först kommer du till torget Piazza San Giovanni, där du redan kan se baksidan av katedralen och där ingången till kyrkans dopkapell är.

Det mest berömda med dopkapellet är dopfunten av Jacopo della Quercia (konstnären bakom Fonte Gaia). Från torget går du vidare upp Via dei Fusari, där du går längs med katedralens ena sida. Torget i sig själv är inte en vacker syn jämfört med det tidigare sett torget, men allt detta glöms bort när man tittar upp på katedralens fantastiska fasad.

Den uppmärksamma iakttagaren kommer att lägga märke till en pelare till höger om kyrkans fasad med en varghona som ammar två pojkar. Denna pelare föreställer Romulus och Remus, vilket för vissa kan kännas konstigt eftersom det var dessa tvillingbröder som tillsammans grundade Rom. Historien berättar dock att Remus två söner tillsammans red norrut från Rom på en vit och svart häst och att det var dem som grundade Siena. Detta kan vara förklaringen till att Sienas färger är svart och vit och att den ammande varghonan kan ses runt om i staden. På höger sida av fasaden kan man se kyrkans klocktorn, som är från 1313 och är utfört i romansk stil trots att kyrkan är i gotisk stil.

Kyrkan påbörjades år 1136 och anses vara en av Italiens vackraste gotiska kyrkor. Den är ett bra exempel på att Siena aldrig har fallit för Toscanas huvudstad Florens. Både dekorationen på fasaden och kyrkans storlek kan lätt mäta sig med katedralen i Florens. Kyrkan är byggd i stadens färger, med alternerande svart och vit marmor.

Vid fasaden kan man inte undvika att ens uppmärksamhet, förutom de många statyerna, faller på det stora rosettfönstret och den triangulära mosaiken på toppen, som föreställer Jungfru Marias kröning. Hela fasaden sägs vara en hyllning till Jungfru Maria. Invändigt är det särskilt golvet som är något helt speciellt. Golvet är skapat av 40 olika konstnärer och består av 56 kvadrater, varav vissa berättar mytologiska historier och andra historier från Gamla testamentet. Observera också predikstolen på kyrkans vänstra sida med skulpturer av Nicola Pisano i marmor, porfyr och granit.

Om du går längs med höger sida efter att ha besökt kyrkan förbi klocktornet, kan man se resterna av en ofullbordad byggnad som tyder på att kyrkan var planerad att vara mycket större. I denna byggnad finns Museo dell' Opera Metropolitana (eller katedralmuseet), som hyser flera av de skatter som tidigare fanns i kyrkan. Museets största skatt är ett altarskåp Maestà (från 1311) av konstnären Duccio, som tidigare stod inne i katedralen fram till 1506.

Stopp 3 : Basilica di San Domenico eller Basilica Cateriniana

Efter att ha besökt katedralen går stadsrundvandringen till ännu en av Sienas kyrkor, som är nästan lika viktig. Du måste gå tillbaka till Via dei Fusari och Via dei Pellegrini, där du svänger till vänster på Via di Diacceto. Från den här gatan når du Via di Fontebranda, där du svänger till vänster. Efter cirka 230 meter kommer du till Via di Camporegio, där du svänger till höger och följer den här gatan tills du når Basilica di San Domenico. Kyrkan påbörjades av dominikanorden 1226 och är en av de första kyrkorna som är tillägnade San Domenico och bär därför hans namn.

Anledningen till att kyrkan också kallas Basilica Cateriniana beror på att kyrkans mest kända kapell är tillägnat den heliga Katarina. Trots att den heliga Katarina bara blev 33 år hade hennes korta liv stor betydelse. Kort sagt föddes hon 1347 i Siena och vigde snabbt sitt liv åt kyrkan. År 1375 i Pisa fick hon stigmata, vilket är sår som motsvarar dem som Jesus fick på korset och som endast är tilldelade mycket troende. Dessutom tillskrivs det henne att påven fortfarande har sitt säte i Rom idag, eftersom hon 1376 reste till Avignon i Frankrike (som hade varit påvedöme sedan 1309) och övertalade den dåvarande påven Gregorius 11. att återvända till Rom.

Kapellet till hennes ära har blivit berömt och är en mycket helig plats eftersom det finns ett tabernakel med hennes torkade huvud, samt några berömda fresker av Antonio Bazzi med namnet Sodomo. Kyrkan sägs också hysa det enda autentiska porträttet av den heliga Katarina, målat av hennes gode vän Andrea Vanni. Om du vill besöka hennes barndomshem, Santuario di Santa Caterina, ligger det på Via Costa Sant'Antonio nr. 6 nära kyrkan.

Här avslutas förslaget till en stadsvandring förbi några av stadens mest kända sevärdheter. Det finns dock mycket mer att se i denna obeskrivliga och oförglömliga stad från Medici-fortet till marknadsplatsen, så det är bara att fortsätta utforska och läsa vidare i en bra guidebok.

Upptäck Siena med Kulturresor Europa

Här kan du se våra andra resor till Italien.