Kustidyll och harmoni i Cascais

Mysig strand i hamnstaden Cascais i Portugal.
Hav, strand och slott i kuststaden Cascais i Portugal.
Segelbåtar och vacker arkitektur i Cascais på Lissabonkusten.
Portugals huvudstad Lissabon och vacker kakelutsmyckning.
Belémtornet i Lissabon och kyrkan i vallfärdsorten Fátima
Obidos med dess fästningsmur och lokalt, portugisiskt rödvin
Badorten Nazaré och gamla kullerstensgränder
Slotten Pena Palace och Palacio National i Sintra i Lissabon

Resa till Portugals fiskeby Cascais

På vår resa till vackra Cascais, beläget vid Lissabons storslagna kust endast 40 minuter från huvudstaden, inkvarterar vi oss på ett 4-stjärnigt hotell precis vid havet. Härifrån åker vi på flera spännande utflykter runtom i området, och har också gott om tid till egna upplevelser och avslappning.

Upplevelser i Cascais och Lissabon

Resan innehåller bland annat en stadsvandring i Cascais med vår svensktalande reseledare, som tar oss runt i den gamla fiskebyn och visar oss det portugisiska vardagslivet från sin allra bästa sida. Vi får också lära känna storstaden Lissabon när vi till fots upptäcker stadens mest sevärda områden och attraktioner. Den stora boulevarden Avenida de Liberdade, det livliga torget Praca do Rossio och gatuhissen Santa Justa är bara några av alla de sevärdheter som turen runt i Lissabon bjuder oss på. Vi beger oss dessutom till Belém-kvarteret - Lissabons äldsta och bäst bevarade område - och beskådar det pampiga Belémtornet och De upptäcktsresandes monument.

Utflykt till Sintra med vinprovning

Under vår resa besöker vi även den romantiska staden Sintra. Stadens två pampiga slott tornar upp sig på kullarna när vi kör in i staden, som även bjuder på en historisk del präglad av charm och vackra omgivningar. Resan är givetvis inte komplett utan ett besök hos en lokal vinproducent. Här njuter vi av smakerna från de fylliga, lokala vinerna medan vi får en guidad rundvisning i produktionen.

Fàtima, Óbidos och Nazaré

På en utflykt kommer vi också lite längre bort, när vi tar vägen förbi tre mycket specialla städer. I pilgrimmernas Fátima får vi se den stora vallfärdsplatsen och stadens kända basilika. Borgstaden Óbidos från medeltiden bjuder på vitkalkade hus och mysiga gator, och dagens lunch intar vi i fiskebyn Nazaré som ligger granne med Atlanten.

Upptäck Cascais på egen hand

För dig som önskar upptäcka Cascais på egen hand kommer det finnas gott om tid för att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta goda luncher på någon av de lokala restaurangerna. Passa även på att njuta av hotellets fina faciliteter, med bland annat med både inomhus- och utomhuspool samt en härlig trädgård.

På den här resan får du också lyxen av halvpension, bestående av tre inkluderade luncher och fyra middagar på hotellet.

Kort dagsprogram för vår resa till Cascais

Dag 1: Ankomst till Lissabon, transfer till hotellet i Cascais och middag
Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F, M)
Dag 3: Guidad tur i Lissabon och Belém (F, L, M)
Dag 4: Sintra med slottet Palacio da Pena, vinprovning och Cabo da Rocha (F, L, M)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Fátima, Nazaré och Óbidos (F, L, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
10 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi flyger direkt från Stockholm till Lissabon. På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i Cascais introducerar reseledaren oss för vårt program för de kommande dagarna.
Då vi kommer fram sent till hotellet går vi direkt och lägger oss efter incheckning, för att vara ordentligt utvilade och redo att utforska Cascais under morgondagen.

Bild: Cascais bjuder på vacker natur, havsnära miljöer och spännande arkitektur

Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F, M)

Efter en god natts sömn och frukost på hotellet får vi idag följa med vår reseledare på en guidad stadsvandring i Cascais. Vårt hotell är beläget i ett bostadsområde vid Atlantkusten, ett par kilometer från Cascais centrum. Vi promenerar längs med kustvägen in till staden, och stannar längs med vägen vid klipporna Boca do Inferno - Helvetets mun - där vattnet slår upp med starka krafter. Härifrån fortsätter vi sedan vidare den sista biten in till staden, via citadellet och hamnen.

Cascais är ursprungligen ett litet fiskeläger, som idag har utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och det stora urvalet av restauranger är populära mötesplatser för stadens alla invånare. De gamla anorna från fiskelägret syns fortfarande idag vid fiskarnas strand Praia dos Pescadores, där de lokala fiskarna håller till med sina färgglada fiskebåtar.

Bild: Fiskebåtar på tork på en av Cascais vackra stränder

Efter stadsvandringen kan man gå tillbaka till hotellet tillsammans med reseledaren, eller stanna kvar i Cascais på egen hand. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 3: Guidad rundtur i Lissabon och Belém (F, L, M)

Efter frukost sätter vi kurs längs med kusten mot Lissabon. Det är strax över 30 km in till Lissabon, och turen dit bjuder på vackra vyer över Atlanten, stränderna och Tejo-floden på den ena sidan och stadsliv och bostadsområden på den andra.
Dagens första stopp gör vi i Belém-kvarteret. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. Här får vi skåda Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Ifall det finns tid, så finns det också möjlighet att besöka den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är byggda av några utav alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Bild: Vacker kakelutsmyckning på en husfasad i Lissabon

Vi fortsätter in till Lissabon där vi med buss och till fots tar oss runt för att få se Lissabons viktigaste sevärdheter. Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden Avenida de Liberdade, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget Praça do Rossio som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Bild: Lissabon - även kallad staden med de 7 höjderna

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge, Arco da Rua Augusta, som leder ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Dagens utflykt bjuder också på lunch i Lissabon innan vi åker tillbaka till Cascais igen. På kvällen möts vi för middag på hotellet.

Dag 4: Sintra med slottet Palacio da Pena, vinprovning och Cabo da Rocha (F, L, M)

Idag besöker vi den romantiska staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista tack vare den vackra arkitekturen, slotten Palacio da Pena och Palacio National samt morerborgen Castelo dos Mouros.
På en kulle utanför Sintra ligger Pena-slottet, som vi ska ta oss in i. Slottet är en präktig byggnad som för tankarna till ett äventyrslott. Pena var ett sommarresidens för den portugisiska kungafamiljen som användes fram till år 1910 då Portugal blev en republik. Idag är slottet ett nationalmuseum där besökare kan uppleva hur kungafamiljen bodde. Palacio da Penas inredning och arkitektur är en blandning av mystik och kitch. Entré til slottet betalas direkt på plats.
Vi besöker också den historiska delen av Sintra som är väldigt trevlig och charmerande. Här finns det tid till att på egen hand gå runt på kullerstensgatorna bland de små butikerna. Innan vi lämnar Sintra äter vi lunch på en av stadens lokala restauranger. Sintras största attraktion är slottet Palacio National med de två dominerande skorstenarna.

Bild: De mäktiga, färgglada slotten i Sintra
 
Många känner också till Portugals goda vinproduktion - vilket vi självklart ska få uppleva. Vi avslutar utflykten med ett besök hos en av de lokala vinbönderna från området Colares, som producerar utmärkta röda och vita viner. Årsproduktionen är inte så stor, och därför är vinerna inte så välkända här hemma. Vi får en rundvisning och avslutar med en provsmakning av de delikata dryckerna.

Bild: En av Portugals alla vingårdar

Dagens sista stopp blir vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt – där vi blir belönade med den storslagna utsikten över Atlanten från en klippa 140 meter över havet. Fram till på 1600-talet var Cabo da Rocha namnlöst, och kallades kort och gott för Lissabons klippa, eftersom det var det första landmärke som mötte sjöfararna vid inseglingen till Lissabon.

Efter dagens sista stopp åker vi tillbaka till Cascais och äter middag på hotellet.

Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att på egen hand uppleva Cascais och dess vackra omgivningar. Kanske vill du idag ytterligare utforska de områden som du har sett tidigare i veckan, eller upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten. För vissa lockar kanske hotellets inbjudande trädgård eller ett dopp i någon av hotellets pooler.

Reseledaren hjälper dig gärna med tips på vad som finns att se i omgivningen, samt med information om hur du tar dig till Lissabon eller runt i området nära Cascais.

Dag 6: Fátima, Nazaré och Òbidos (F, L, M)

Vi börjar dagen med ett besök i Fátima, Portugals heliga pilgrimsstad. Staden var helt okänd fram till år 1917, när Jungfru Maria enligt sägnen uppenbarade sig för tre små herdebarn. Barnen fick under året bevittna flera uppenbarelser av jungfru Maria, och den sista av uppenbarelserna bevittnades av 60 000 människor. Uppenbarelsen benämns idag som ett mirakel i den katolska världen. På platsen där jungfru Maria visade sig är det sedan byggt en kyrka, och miljoner besökare vallfärdar varje år till den stora vallfärdsplatsen som är större än Petersplatsen i Rom. Oavsett om man är religiös eller inte så är det en imponerande upplevelse att besöka Fátima.

Bild: Den pampiga kyrkan i Fátima

Dagens nästa stopp är vid Atlantkusten, i fiskebyn Nazaré, där vi ska avnjuta dagens lunch.

Nazaré är idag en av portugisernas populäraste badorter, och under senare år har internationella surfare också kommit hit för att glida fram på de rekordstora vågorna som sköljer in här. Även om det råder hektisk aktivitet här under sommarmånaderna har staden lyckats bra med att behålla sin lokala atmosfär.

Òbidos är som ett levande vykort. Föreställ dig en liten stad på en bergssluttning omringad av en försvarsmur, med en borg på toppen av staden. Det var romarna som byggde den första borgen här, senare kom morerna och till sist den första portugisiska kunden D. Afonso Henriques. Att gå en promenad i Òbidos är som att resa tillbaka till medeltiden, med alla vackra, vita hus och smala, kullerstenslagda gator dekorerade med färgglada blommor. Ingången till staden kan endast bestigas till fots, genom stadens port från 1600-talet. Òbidos har otaliga små butiker med lokalt konsthantverk, såsom keramik och textilier, och här är den berömda körsbärslikören, som dricks ur små chokladkoppar, en välkänd specialitet.

Bild: Pittoreska Òbidos med dess fästningsmur i bakgrunden

Under slutet av eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen. Kvällen kan spenderas efter egna önskemål i Cascais med omnejd.

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Använd dagen idag efter egna önskemål!

Bild: Mysig kvällssamvaro på ett av Cascais många torg

Dag 8: Hemresa (F)

Efter att ha ätit frukost och checkat ut från hotellet så transporterar vi oss till flygplatsen, där vi säger farväl till Portugal för den här gången.

Karta

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Cascais

Geografi & Demografi

Belägen på den vackra Estorilkusten, mellan Sintrabergen och Atlanten hittar du den idylliska fiskebyn Cascais. I denna kustby, som ligger ca 35 kilometer västerut från huvudstaden Lissabon, bor det ca 35 000 invånare och sett till hela kommunen har Cascais hela 206 500 invånare. Den till ytan 97,4 km2 stora byn, karaktäriseras just för att vara en gammal fiskeby och en populär badort. Förutom fina sandstränder, hittar du i Cascais även anrika byggnader och slott, museer, parker och ett historiskt centrum. I sällskap med flera hotell och restauranger är det inte att undra på varför Cascais lockar både turister och portugiser till besök. Cascais börjar dessutom bli en alltmer populär golfdestination med över 10 st golfbanor i området.

Väder och klimat

Cascais bjuder på under stora delar av året, ett behagligt och solsäkert väder. Medeltemperaturen under sommaren ligger på ca 28 grader och under resterande delarna av året runt 18 grader.  Som en typisk badort är det värt att besöka denna kustpärla under juni till september månad för härlig vattentemperatur.

Att ta sig runt

Du kan smidigt och enkelt transportera dig med både buss och tåg mellan Cascais och kringliggande kustorter, inklusive till huvudstaden Lissabon. Järnvägen i Cascais drivs av ”Comboios de Portugal” vilket är det nationella tågföretaget i Portugal. En god rekommendation kan vara att ta tåget längs kusten mot Lissabon. Tänk dock på att du köper din tågbiljett innan du kliver ombord vid tågstationen. Vid stationen i Cascais avgår även en del bussar, men på dessa betalar du ombord med kontanter.

Ett annat gott alternativ att upptäcka staden på är till fots eller på cykel. De mysiga omgivningarna och de korta avstånden bjuder varmt in till sköna promenader, samt kan du här enkelt hyra cykel hos de flera uthyrningsställen som ligger belägna i byn. För att kunna hyra cykel behöver du kunna uppvisa giltig legitimation, och glöm heller inte hjälmen. 

Missa inte…

… Havsmuseet i Cascais. Här återfinns målningar, foton och andra autentiska föremål som berättar historien om den gamla fiskebyn.

… och som den gamla fiskeby som Cascais är, håller man här kvar på traditionerna. Varje eftermiddag kan du skåda byns fiskare sälja dagens fångst av fisk vid stranden till invånare och turister.

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
21/9 - 28/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kustidyll och harmoni i Cascais
10 995:- Boka »
9/10 - 16/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Kustidyll och harmoni i Cascais
10 995:- Boka »

Information om resan

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm-Lissabon t/r inkl. transfer
• 7 nätter på Pestana Cascais hotell 4* i Cascais
• Heldagsutflykt till Sintra m. vingårdsbesök
• Heldagsutflykt till Lissabon med Belém
• Heldagsutflykt till Fátima, Nazaré och Óbidos
• Stadsvandring i Cascais
• Frukost x 7 och halvpension (3 x lunch på utflykter samt 4 x middag på hotell)
• Vinprovning
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 3095 kr
• Entré till Pena Palace i Sintra, 17 EUR / person (50% rabatt för personer över 65 år med giltig legitimation)
• Entré till Jeronimuskyrkan och klostret, 10 EUR / person (50% rabatt för personer över 65 år med giltig legitimation)
• Försäkringar
• Stadsskatt på 1 euro / person, för alla gäster över 13 år. Betalas direkt till hotellet vid utcheckning.
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Pestana Cascais
****
Pestana Cascais är ett förstklassigt hotell, beläget på den portugisiska rivieran, i staden Cascais nära Lissabon. Själva hotellet ligger i lugna omgivningar ca två ....