Skip to main content

Kustidyll och harmoni i Cascais

mysig sandstrand med palmer och blått hav i cascais
historiska belemtornet i belem på resa till portugal
fiskebyn cascais med sina små hus och långa sandstränder på en resa till portugal
upplev mosterio dos jeronimos på resa till cascais och portugal
rött portvin och kullerstensgränder i cascais på resa till portugal
vackra sintra med sina pampiga slott i solnedgången på resa till cascais
fiskebyn cascais från ovan med havet och båtar och dekorativt kakel
obidos borg och muren som omringar byn i portugal
Pris från:
10 995:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till Portugals fiskeby Cascais

På vår resa till vackra Cascais, beläget vid Lissabons storslagna kust endast 40 minuter från huvudstaden, inkvarterar vi oss på ett centralt hotell precis vid havet. Härifrån åker vi på flera spännande utflykter runtom i området, och har också gott om tid till egna upplevelser och avslappning.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Cascais:

  • Innehållsrik stadsvandring i både Cascais och Lissabon
  • Utflykt till vackra UNESCO-listade Sintra
  • Kulinariska restaurangupplevelser och vinprovning
  • Utsikt över Atlanten från Europas västligaste punkt

Upplevelser i Cascais och Lissabon

Resan innehåller bland annat en stadsvandring i Cascais med vår svensktalande reseledare, som tar oss runt i den gamla fiskebyn och visar oss det portugisiska vardagslivet från sin allra bästa sida. Vi får också lära känna storstaden Lissabon när vi till fots upptäcker stadens mest sevärda områden och attraktioner. Den stora boulevarden Avenida de Liberdade, det livliga torget Praca do Rossio och gatuhissen Santa Justa är bara några av alla de sevärdheter som turen runt i Lissabon bjuder oss på. Vi kommer även få den autentiska portugisiska upplevelsen när vi får provsmaka lokala specialiteter, besöker ett berömt vinhus och blir serverade olika portugisiska portviner.

Utflykt till Sintra och Europas västligaste punkt

Under vår resa besöker vi även den romantiska staden Sintra. Stadens två pampiga slott tornar upp sig på kullarna när vi kör in i staden, som även bjuder på en historisk del präglad av charm och vackra omgivningar. Vi kommer sedan få uppleva en fantastisk utsikt över Atlanten från en klippa 140 meter över havet vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt.

Extrautflykt till portugisisk quinta med vinlunch

I Ribatejo, ett område strax utanför Lissabon, besöker vi en autentisk ”quinta” (eller som vi skulle säga på svenska: stort lantbruk!) där vi får en rundvisning av gården och får se hur lantbruket drivs. Det blir en spännande upplevelse som avslutas med en välsmakande lunch gjort på lokala råvaror och lokalt producerat vin. Denna utflykt är utöver det vanliga dagsprogrammet och kan därför bokas till om man vill.

Upptäck Cascais på egen hand

För dig som önskar upptäcka Cascais på egen hand kommer det finnas gott om tid för att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta goda luncher på någon av de lokala restaurangerna. Passa även på att njuta av hotellets fina faciliteter, med bland annat med både inomhus- och utomhuspool samt en härlig trädgård.

Kort dagsprogram för resa till Cascais i 2019:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, transfer till hotellet i Cascais
Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)
Dag 3: Tur till Lissabon med tåg – ”Smaka på Lissabon” (F, L)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Sintra och Cabo da Rocha (F)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt: Portugisisk gårdsbesök med vinlunch (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

 

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi flyger direkt till Lissabon. På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i Cascais introducerar reseledaren oss för vårt program för de kommande dagarna.

Vackert museum i grönska vid havet i Cascais.
Bild: Cascais bjuder på vacker natur, havsnära miljöer och spännande arkitektur

Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)

Efter en god natts sömn och frukost på hotellet får vi idag följa med vår reseledare på en guidad stadsvandring i Cascais. Vårt hotell ligger beläget i Cascais hjärta, vid Praia dos Pescadores – fiskarnas strand. Ett hotell med bättre läge för vår resa går knappt att hitta! Från vårt hotell promenerar vi ut i centrum, via hamnen och citadellet och vidare utmed strandpromenaden.

Cascais är ursprungligen ett litet fiskeläger, som idag har utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och det stora urvalet av restauranger är populära mötesplatser för stadens alla invånare.

Fiskebåtar vid havet i solnedgången i Praya dos Pescadores, Cascais.
Bild: fiksebåtar på tork på en av Cascais vackra stränder

Efter stadsvandringen kan man gå tillbaka till hotellet tillsammans med reseledaren, eller stanna kvar i centrum på egen hand.

Dag 3: Tur till Lissabon med tåg – ”Smaka på Lissabon” (F, L)

Efter frukost sätter vi kurs längs med kusten mot Lissabon. Det är strax över 30 km in till Lissabon, och turen dit bjuder på vackra vyer över Atlanten, stränderna och Tejo-floden på den ena sidan och stadsliv och bostadsområden på den andra.

Vi ankommer till Lissabon med tåg och väl framme hittar vi stadens lokala marknad strax intill tågstationen. Marknaden ger plats åt allt från traditionella bodar och läckra matstånd. Vi kikar såklart in här innan vi beger oss ut till stadens stora sevärdheter.

Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden Avenida de Liberdade, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget Praça do Rossio som fungerar som en knutpunkt i staden. Vi går förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Utsikt över Lissabon, Portugal.
Bild: Lissabon - även kallad staden med de 7 höjderna

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge, Arco da Rua Augusta, som leder ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Medan vi befinner oss i Lissabon passar vi på att ta reda på hur det portugisiska köket smakar, och det gör vi passande nog med en god kopp kaffe - för portugiserna älskar kaffe! Portugiserna har även en smak för sötsaker och det finns en särskild sådan som har blivit extra uppmärksammad. Vi pratar om ”Patéis de Nata” som är en spröd krämtårta, toppad med kanel på toppen. Naturligtvis ska vi smaka denna himmelska läckerbit till vår kopp kaffe.

Dagens lunch intar vi på ett berömt vinhus, som stoltserar med sina tapas och viner. Vi avrundar sedan dagen med en portvinsprovning på ytterligare ett vinhus, där vi blir serverade tre olika portviner.

Lissabons traditionella bakelse Pasteis de Nata.
Bild: Lissabons traditionella bakelse Pasteis de Nata.

Efter utflykten kan du följa med tillbaka till Cascais eller stanna kvar i Lissabon på egen hand. Ifall du väljer att stanna kvar så bekostar du själv returbiljetten på tåget.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att på egen hand uppleva Cascais och dess vackra omgivningar. Kanske vill du idag ytterligare utforska de områden som du har sett tidigare i veckan, eller upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten. För vissa lockar kanske hotellets inbjudande solterrass eller ett dopp i poolen.

Vill du istället se mer av Lissabon eller Belém, kan du smidigt ta tåget som går direkt från Cascais. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. Här får vi skåda Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Det er också möjlighet att besöka den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är byggda av några utav alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Reseledaren hjälper dig gärna med tips på vad som finns att se i omgivningen, samt med information om hur du tar dig till Lissabon, Belém eller runt i området nära Cascais.

Dag 5: Sintra och Cabo da Rocha (F)

Idag besöker vi den romantiska staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista tack vare den vackra arkitekturen, slotten Palacio da Pena och Palacio National samt morerborgen Castelo dos Mouros.

Vi besöker den historiska delen av Sintra som är väldigt trevlig och charmerande. Här finns det tid till att på egen hand gå runt bland de små butikerna eller besöka Sintras största attraktion, slottet Palacio National med de två dominerande skorstenarna.

Cabo da Rocha i Portugal.
Bild: Cabo da Rocha

Vi avslutar utflykten med ett stopp vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt – där vi blir belönade med den storslagna utsikten över Atlanten från en klippa 140 meter över havet. Fram till på 1600-talet var Cabo da Rocha namnlöst, och kallades kort och gott för Lissabons klippa, eftersom det var det första landmärke som mötte sjöfararna vid inseglingen till Lissabon.

Efter dagens sista stopp åker vi tillbaka till Cascais.

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Använd dagen idag efter egna önskemål!

Mysigt centrum med uteserveringar och palmer i Cascais.
Bild: Mysig kvällssamvaro på ett av Cascais många torg

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt: Portugisisk gårdsbesök med vinlunch  (F)

Använd dagen till äventyr på egen hand eller följ med oss på en extra utflykt som går till en autentisk ”quinta”, som är en benämning för ett stort lantbruk.  

Vår buss tar oss till ett område strax utanför Lissabon som heter ”Ribatejo” och som betyder ”på den andra sidan av Tejo”. Tejo är namnet på floden som löper ut i Atlanten vid Lissabon. I Ribatejo besöker vi en av de stora gårdarna som breder ut sig här, och på vår rundvisning av gården får vi se hur ett lantbruk drivs. Vi får en spännande upplevelse när vi ser en produktion och framställning av ris, kork, oliver och vin som vi inte känner igen från Sverige. Härutöver får vi vila ögonen på de eleganta hästarna Lusitano, som både är ståtliga och smarta, och används av denna naturliga anledning till uppvisningsshower.  

Dagens utflykt avslutas med en lunch, gjord på lokala råvaror från gården, däribland lokalt producerade viner.  

Vingårdsbesök i Portugal.
Bild: Njut av lokalt producerade viner och råvaror på en gård i Portugal

Under slutet av eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter att ha ätit frukost och checkat ut från hotellet så transporterar vi oss till flygplatsen, där vi säger farväl till Portugal för den här gången.

Karta

Geografisk karta över Cascais

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Cascais

Var ligger Cascais?

Belägen på den vackra Estorilkusten, mellan Sintrabergen och Atlanten hittar du den idylliska fiskebyn Cascais. I denna kustby, som ligger ca 35 kilometer västerut från huvudstaden Lissabon, bor det ca 35 000 invånare och sett till hela kommunen har Cascais hela 206 500 invånare. Den till ytan 97,4 km2 stora byn, karaktäriseras just för att vara en gammal fiskeby och en populär badort. Förutom fina sandstränder, hittar du i Cascais även anrika byggnader och slott, museer, parker och ett historiskt centrum. I sällskap med flera hotell och restauranger är det inte att undra på varför Cascais lockar både turister och portugiser till besök. Cascais börjar dessutom bli en alltmer populär golfdestination med över 10 st golfbanor i området.

Hur är vädret och klimatet?

Cascais bjuder på under stora delar av året, ett behagligt och solsäkert väder. Medeltemperaturen under sommaren ligger på ca 28 grader och under resterande delarna av året runt 18 grader.  Som en typisk badort är det värt att besöka denna kustpärla under juni till september månad för härlig vattentemperatur.

Hur tar jag mig runt?

Du kan smidigt och enkelt transportera dig med både buss och tåg mellan Cascais och kringliggande kustorter, inklusive till huvudstaden Lissabon. Järnvägen i Cascais drivs av ”Comboios de Portugal” vilket är det nationella tågföretaget i Portugal. En god rekommendation kan vara att ta tåget längs kusten mot Lissabon. Tänk dock på att du köper din tågbiljett innan du kliver ombord vid tågstationen. Vid stationen i Cascais avgår även en del bussar, men på dessa betalar du ombord med kontanter.

Ett annat gott alternativ att upptäcka staden på är till fots eller på cykel. De mysiga omgivningarna och de korta avstånden bjuder varmt in till sköna promenader, samt kan du här enkelt hyra cykel hos de flera uthyrningsställen som ligger belägna i byn. För att kunna hyra cykel behöver du kunna uppvisa giltig legitimation, och glöm heller inte hjälmen. 

Du har väl inte missat...

… havsmuseet i Cascais? Här återfinns målningar, foton och andra autentiska föremål som berättar historien om den gamla fiskebyn.

… den gamla fiskeby som Cascais är? Här håller man kvar på traditionerna. Varje eftermiddag kan du skåda byns fiskare sälja dagens fångst av fisk vid stranden till invånare och turister.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
14/10 - 21/10Se flygtider Stockholm - ArlandaKustidyll och harmoni i Cascais 10 995:-SÄND FÖRFRÅGAN

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Lissabon t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på Hotel Baia 3* i Cascais
• 7 x frukost
• Heldagsutflykt med tåg till Lissabon med "Smaken av Lissabon"
• "Smaken av Lissabon" inkluderar 1 x lunch med vin och tapas, portvinsprovning samt kaffe och kaka
• Halvdagsutflykt till Sintra och Cabo da Rocha
• Stadsvandring i Cascais
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum med balkong och havsutsikt, från 1 095 kr per person
• Enkelrumstillägg, från 4 195 kr
• Enkelrumstillägg med balkong och havsutsikt, från 5 895 kr
• Extra utflykten: Portugisisk gårdsbesök med vinlunch, 995 kr per person
• Entréer
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Stadsskatt på 2 euro / person per natt, för alla gäster över 13 år. Betalas direkt till hotellet vid utcheckning.
• Administrationsavgift 95 kr gäller på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

*Extrautflykten beställs hos Kulturresor Europa och genomförs vid minst 15 deltagare.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotel Baia beläget intill stranden i Cascais på en resa till Portugal.

Hotel Baia

Andra liknande resor

Trustpilot