Skip to main content

Kustidyll och harmoni i Cascais

Status:
Återkommer 2022

Resa till Portugals fiskeby Cascais 2022

På vår resa till vackra Cascais, beläget vid Lissabons storslagna kust endast 40 minuter från huvudstaden, inkvarterar vi oss på ett centralt hotell precis vid havet. Härifrån åker vi på flera spännande utflykter runtom i området, och har också gott om tid till egna upplevelser och avslappning.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Cascais:

  • Innehållsrik stadsvandring i både Cascais och Lissabon
  • Utflykt till vackra UNESCO-listade Sintra
  • Kungliga slott i Sintra
  • Utsikt över Atlanten från Europas västligaste punkt

Upplevelser i Cascais och Lissabon

Resan innehåller bland annat en stadsvandring i Cascais med vår svensktalande reseledare, som tar oss runt i den gamla fiskebyn och visar oss det portugisiska vardagslivet från sin allra bästa sida. Vi får också lära känna storstaden Lissabon när vi till fots upptäcker stadens mest sevärda områden och attraktioner. Den stora boulevarden Avenida de Liberdade, det livliga torget Praca do Rossio och gatuhissen Santa Justa är bara några av alla de sevärdheter som turen runt i Lissabon bjuder oss på. Vi kommer även få en inblick i det goda, portugisiska köket under en välsmakande lunch i Lissabon.

Utflykt till Sintra och Europas västligaste punkt

Under vår resa besöker vi även den romantiska staden Sintra. Stadens två pampiga slott tornar upp sig på kullarna när vi kör in i staden, som även bjuder på en historisk del präglad av charm och vackra omgivningar. Vi kommer sedan få uppleva en fantastisk utsikt över Atlanten från en klippa 140 meter över havet vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt.

Extrautflykt till Arrabidahalvön med besök i Sesimbra

I den stora nationalparken som utgör halvön Arrabida besöker vi en lokal vinproducent. På den familjeägda vingården får vi en guidad rundvisning och givetvis provsmakning av de egna vinerna. Vi besöker också en lokalfabrik som tillverkar det för Portugal så karakteristiska, utsmyckade kaklet. Utflykten avslutas i kuststaden Sesimbra, där vi både avnjuter en god lunch och får tid till att njuta av de vackra omgivningarna. Denna utflykt är utöver det vanliga dagsprogrammet och kan bokas till om man vill.

Upptäck Cascais på egen hand

För dig som önskar upptäcka Cascais på egen hand kommer det finnas gott om tid för att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta goda luncher på någon av de lokala restaurangerna. Passa även på att njuta av hotellets fina faciliteter, med bland annat med både inomhus- och utomhuspool samt en härlig trädgård.

Kort dagsprogram för resa till Cascais:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, transfer till hotellet i Cascais
Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)
Dag 3: Tur med tåg till Lissabon med lunch  (F, L)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Sintra och Cabo da Rocha (F)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Arrabidahalvön (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi flyger direkt till Lissabon. På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet i Cascais introducerar reseledaren oss för vårt program för de kommande dagarna.

Vackert museum i grönska vid havet i Cascais.
Bild: Cascais bjuder på vacker natur, havsnära miljöer och spännande arkitektur

Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)

Efter en god natts sömn och frukost på hotellet får vi idag följa med vår reseledare på en guidad stadsvandring i Cascais. Vårt hotell ligger beläget i Cascais hjärta, vid Praia dos Pescadores – fiskarnas strand. Ett hotell med bättre läge för vår resa går knappt att hitta! Från vårt hotell promenerar vi ut i centrum, via hamnen och citadellet och vidare utmed strandpromenaden.

Cascais är ursprungligen ett litet fiskeläger, som idag har utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och det stora urvalet av restauranger är populära mötesplatser för stadens alla invånare.

Fiskebåtar vid havet i solnedgången i Praya dos Pescadores, Cascais.
Bild: fiksebåtar på tork på en av Cascais vackra stränder

Efter stadsvandringen kan man gå tillbaka till hotellet tillsammans med reseledaren, eller stanna kvar i centrum på egen hand.

Dag 3: Tur till Lissabon med tåg och lunch (F, L)

Efter frukost sätter vi kurs längs med kusten mot Lissabon. Det är strax över 30 km in till Lissabon, och turen dit bjuder på vackra vyer över Atlanten, stränderna och Tejo-floden på den ena sidan och stadsliv och bostadsområden på den andra.

Vi ankommer till Lissabon med tåg och väl framme hittar vi stadens lokala marknad strax intill tågstationen. Marknaden ger plats åt allt från traditionella bodar och läckra matstånd. Vi kikar såklart in här innan vi beger oss ut till stadens stora sevärdheter.

Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden Avenida de Liberdade, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget Praça do Rossio som fungerar som en knutpunkt i staden. Vi går förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon - gatuhissen Santa Justa - vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Utsikt över Lissabon, Portugal.
Bild: Lissabon - även kallad staden med de 7 höjderna

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge, Arco da Rua Augusta, som leder ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Medan vi befinner oss i Lissabon passar vi på att ta reda på hur det portugisiska köket smakar, och det gör vi med en välsmakande lunch.

Efter utflykten kan du följa med tillbaka till Cascais eller stanna kvar i Lissabon för att utforska staden ytterligare, för att sedan ta dig hem på egen hand till Cascais.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att på egen hand uppleva Cascais och dess vackra omgivningar. Kanske vill du idag ytterligare utforska de områden som du har sett tidigare i veckan, eller upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten. För vissa lockar kanske hotellets inbjudande solterrass eller ett dopp i poolen.

Vill du istället se mer av Lissabon eller Belém, kan du smidigt ta tåget som går direkt från Cascais. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet som skakade Lissabon år 1755. Här får vi skåda Belém-tornet och de Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen som ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Det er också möjlighet att besöka den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är byggda av några utav alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Reseledaren hjälper dig gärna med tips på vad som finns att se i omgivningen, samt med information om hur du tar dig till Lissabon, Belém eller runt i området nära Cascais.

Dag 5: Sintra och Cabo da Rocha (F)

Idag besöker vi den romantiska staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista tack vare den vackra arkitekturen, slotten Palacio da Pena och Palacio National samt morerborgen Castelo dos Mouros.

Vi besöker den historiska delen av Sintra som är väldigt trevlig och charmerande. Här finns det tid till att på egen hand gå runt bland de små butikerna eller besöka Sintras största attraktion, slottet Palacio National med de två dominerande skorstenarna.

Cabo da Rocha i Portugal.
Bild: Cabo da Rocha

Vi avslutar utflykten med ett stopp vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt – där vi blir belönade med den storslagna utsikten över Atlanten från en klippa 140 meter över havet. Fram till på 1600-talet var Cabo da Rocha namnlöst, och kallades kort och gott för Lissabons klippa, eftersom det var det första landmärke som mötte sjöfararna vid inseglingen till Lissabon.

Efter dagens sista stopp åker vi tillbaka till Cascais.

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Använd dagen idag efter egna önskemål!

Mysigt centrum med uteserveringar och palmer i Cascais.
Bild: Mysig kvällssamvaro på ett av Cascais många torg

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt: Arrabidahalvön med vingårdsbesök och lunch (F, L)

Använd dagen till äventyr på egen hand eller följ med oss på en extra utflykt som går till den vackra Arrabidahalvön. Vi börjar vår utflykt på halvön med ett besök hos en vinproducent i Azeitão. Producenten är en av de första vinproducenterna i Portugal, och gör med sin över 100 år långa erfarenhet några av de mest symboliska vinerna i landet. Vingården är familjeägd och har ärvts vidare i generationer. Utöver ett besök i familjens museum och vackra trädgårdar, där vi också får lära oss mer om familjens och vinets historia, ska vi så klart också få njuta av en provsmakning av några av producentens bästa viner.

Från vinprovningen reser vi vidare till en lokal kakelfabrik. Kakel är ett typiskt kännetecken för hela Portugal, och framförallt området i och omkring Lissabon. Bostadshus, hotell och andra byggnader är alltsom oftast prydda med vackra kakelutsmyckningar, och under vårt besök i kakelfabriken ska vi få lära oss mer om hur kaklet kommer till.

Dagens utflykt avslutar vi i Sesimbra, en pittoresk fiskeby och stranddestination, flankerad av höga klippor. På toppen av en av klipporna ligger slottet Castelo de Sesimbra, varifrån man erbjuds storslagna utsikter över Sesimbra och havet nedanför. I Sesimbra äter vi en god lunch på en populär restaurang precis vid havskanten.

Vingårdsbesök i Portugal.
Bild: Njut av lokalt producerade viner på en gård på Arrabidahalvön

Under slutet av eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter att ha ätit frukost och checkat ut från hotellet så transporterar vi oss till flygplatsen, där vi säger farväl till Portugal för den här gången.

Karta

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Cascais

Var ligger Cascais?

Belägen på den vackra Estorilkusten, mellan Sintrabergen och Atlanten hittar du den idylliska fiskebyn Cascais. I denna kustby, som ligger ca 35 kilometer västerut från huvudstaden Lissabon, bor det ca 35 000 invånare och sett till hela kommunen har Cascais hela 206 500 invånare. Den till ytan 97,4 km2 stora byn, karaktäriseras just för att vara en gammal fiskeby och en populär badort. Förutom fina sandstränder, hittar du i Cascais även anrika byggnader och slott, museer, parker och ett historiskt centrum. I sällskap med flera hotell och restauranger är det inte att undra på varför Cascais lockar både turister och portugiser till besök. Cascais börjar dessutom bli en alltmer populär golfdestination med över 10 st golfbanor i området.

Hur är vädret och klimatet?

Cascais bjuder på under stora delar av året, ett behagligt och solsäkert väder. Medeltemperaturen under sommaren ligger på ca 28 grader och under resterande delarna av året runt 18 grader.  Som en typisk badort är det värt att besöka denna kustpärla under juni till september månad för härlig vattentemperatur.

Hur tar jag mig runt?

Du kan smidigt och enkelt transportera dig med både buss och tåg mellan Cascais och kringliggande kustorter, inklusive till huvudstaden Lissabon. Järnvägen i Cascais drivs av ”Comboios de Portugal” vilket är det nationella tågföretaget i Portugal. En god rekommendation kan vara att ta tåget längs kusten mot Lissabon. Tänk dock på att du köper din tågbiljett innan du kliver ombord vid tågstationen. Vid stationen i Cascais avgår även en del bussar, men på dessa betalar du ombord med kontanter.

Ett annat gott alternativ att upptäcka staden på är till fots eller på cykel. De mysiga omgivningarna och de korta avstånden bjuder varmt in till sköna promenader, samt kan du här enkelt hyra cykel hos de flera uthyrningsställen som ligger belägna i byn. För att kunna hyra cykel behöver du kunna uppvisa giltig legitimation, och glöm heller inte hjälmen. 

Du har väl inte missat...

… havsmuseet i Cascais? Här återfinns målningar, foton och andra autentiska föremål som berättar historien om den gamla fiskebyn.

… den gamla fiskeby som Cascais är? Här håller man kvar på traditionerna. Varje eftermiddag kan du skåda byns fiskare sälja dagens fångst av fisk vid stranden till invånare och turister.

Andra liknande resor

Trustpilot