Skip to main content

Kustidyll och harmoni i Cascais

Status:
Återkommer 2024

Resa till den gamla fiskebyn Cascais i Portugal 2024

På vår resa till vackra Cascais, staden som ligger vid Lissabons storslagna kust endast 40 minuter från huvudstaden, inkvarterar vi oss på ett centralt beläget hotell med härlig trädgård och underbar utsikt över havet. Härifrån åker vi på flera spännande utflykter runtom i området och har också gott om tid till avkoppling och egna upplevelser.

Därför ska du följa med oss på kulturresa till Cascais:

  • Innehållsrika stadsvandringar i både Cascais och Lissabon
  • Utflykt till vackra UNESCO-listade Sintra 
  • Smaka Portugals nationaldryck på en portvinsprovning
  • Utsikt över Atlanten från Europas västligaste punkt

Upplevelser i Cascais och Lissabon

Resan innehåller bland annat en stadsvandring i Cascais med vår svensktalande reseledare, som tar oss runt i den gamla fiskebyn och visar oss det portugisiska vardagslivet från dess allra bästa sida. Vi får också lära känna storstaden Lissabon när vi tar tåget från Cascais till Lissabon och upptäcker stadens mest sevärda områden och attraktioner till fots. Den stora boulevarden Avenida de Liberdade, det livliga torget Praca do Rossio och gatuhissen Santa Justa är bara några av alla de sevärdheter som turen runt Lissabon bjuder oss på. Vi kommer även att besöka ett av stadens många portvinshus för att få provsmaka nationaldrycken. På utflykten Lissabons favoriter senare i veckan får vi ta del av reseledarens egna smultronställen och favoritplatser i Portugals vackra och charmerande huvudstad.

Utflykt till Sintra och Europas västligaste punkt

Under vår resa besöker vi även den romantiska staden Sintra. Två av stadens pampiga slott tornar upp sig på kullarna när vi kör in i staden, som även bjuder på en historisk del präglad av charm och vackra miljöer. Vi kommer sedan få uppleva en fantastisk utsikt över Atlanten från en klippa 140 meter över havet vid Cabo da Rocha – Europas västligaste punkt.

Upptäck Cascais på egen hand

För dig som önskar upptäcka Cascais på egen hand kommer det finnas gott om tid till att i eget tempo njuta av den portugisiska atmosfären, strosa runt bland de pittoreska kvarteren och avnjuta goda luncher på någon av de lokala restaurangerna. Passa även på att njuta av hotellets fina faciliteter, med bland annat utomhuspool, bastu, solterass och en härlig trädgård.

Kort dagsprogram för resa till Cascais:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, transfer till hotellet i Cascais (M)
Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)
Dag 3: Utflykt med tåg till Lissabon och portvinsprovning (F)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Sintra och Cabo da Rocha (F)
Dag 6: Lissabons favoriter (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon

Vi flyger direkt till Lissabon. På Lissabons flygplats möts vi av vår svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På vägen till hotellet i Cascais berättar reseledaren om vårt program för de kommande dagarna. Vi intar middag tillsammans på hotellet första kvällen.

Vackert museum i grönska vid havet i Cascais.
Bild: Cascais bjuder på vacker natur, havsnära miljöer och spännande arkitektur

Dag 2: Stadsvandring i Cascais (F)

Efter en god natts sömn och frukost på hotellet får vi idag följa med vår reseledare på en guidad stadsvandring i Cascais. Vårt hotell ligger i Cascais hjärta, vid Praia dos Pescadores – fiskarnas strand. Ett hotell med bättre läge går knappast att hitta! Från vårt hotell promenerar vi till centrum, via hamnen och citadellet och vidare utmed strandpromenaden.

Cascais är ursprungligen ett litet fiskeläge, som har utvecklats till en exklusiv och attraktiv stad för både lokalbefolkning och turister. Stränderna, strandpromenaden och de många restaurangerna är populära mötesplatser för stadens alla invånare.

Fiskebåtar vid havet i solnedgången i Praya dos Pescadores, Cascais.
Bild: Fiskebåtar på tork på en av Cascais vackra stränder

Efter stadsvandringen kan man gå tillbaka till hotellet tillsammans med reseledaren eller stanna kvar i centrum på egen hand.

Dag 3: Tur till Lissabon med tåg och portvinsprovning (F)

Efter frukost sätter vi kurs längs kusten mot Lissabon. Det är strax över 30 kilometer in till huvudstaden och turen dit bjuder på vackra vyer över Atlanten och stränderna. På ena sidan hittar vi den majestätiska Tejofloden, och på den andra ser vi stadsliv och bostadsområden.

Vi ankommer till Lissabon med tåg och väl framme hittar vi stadens lokala marknad intill tågstationen. På marknaden finns allt från traditionella bodar och läckra matstånd. Vi kikar såklart in här innan vi beger oss mot stadens mest kända platser.

Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden Avenida de Liberdade, Lissabons svar på Champs Elysées, och det livliga torget Praça do Rossio som fungerar som en knutpunkt i staden. Vi går förbi ett annorlunda men praktiskt och välkänt fenomen i Lissabon – gatuhissen Santa Justa – vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt och med sparade krafter cirka 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Utsikt över Lissabon, Portugal.
Bild: Lissabon – staden med de 7 höjderna

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge, Arco da Rua Augusta, som leder ner till marknadsplatsen Praça do Comércio. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också mer om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga stadslivet och ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför reseprogrammets ramar.

Medan vi befinner oss i Lissabon passar vi på att smaka Portugals nationaldryck, då vi besöker ett av de lokala portvinshusen och får ta del av en portvinsprovning. Efter utflykten kan du följa med tillbaka till Cascais eller stanna kvar i Lissabon för att utforska staden ytterligare och istället ta dig hem på egen hand senare.

Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)

Idag finns det tid till att på egen hand upptäcka Cascais och dess vackra omgivningar. Kanske vill du idag ytterligare utforska de områden som du har sett tidigare i veckan, eller upptäcka något helt nytt längs den storslagna Lissabonkusten. För vissa lockar kanske hotellets inbjudande solterrass eller ett dopp i poolen.

Vill du istället se mer av Lissabon eller Belém kan du smidigt ta tåget som går direkt från Cascais. Belém är ett av Lissabons äldsta och bäst bevarade områden, tack vare att det klarade sig bra under det stora jordskalvet 1755. Här kan man skåda Belémtornet och Upptäcktsresandes monument – en hyllning till Henrik Sjöfararen där han ses spana ut över floden Tejo från toppen av tornet. Det finns också möjlighet att besöka den pampiga Jeronimuskyrkan och klostret, som dateras ända tillbaka till 1500-talet. Kyrkan och klostret är byggda med några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.

Reseledaren hjälper dig gärna med tips på vad som finns att se i omgivningen och bistår också med information om hur du tar dig till Lissabon, Belém eller runt i området nära Cascais.

Dag 5: Sintra och Cabo da Roca (F)

Idag besöker vi den romantiska staden Sintra som blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin vackra arkitektur, slotten Palacio da Pena och Palacio National med de två vita skorstenarna och morerborgen Castelo dos Mouros.

Vi besöker den historiska delen av Sintra som är väldigt trevlig och charmerande. Här finns det tid till en liten stadsrundtur innan du själv kan gå runt bland de små butikerna eller besöka någon sevärdhet. 

Cabo da Rocha i Portugal.
Bild: Cabo da Roca

Vi avslutar utflykten med ett stopp vid Cabo da Roca – Europas västligaste punkt – där vi blir belönade med den storslagna utsikten över Atlanten från en klippa 140 meter över havet. Fram tills 1600-talet var Cabo da Roca namnlöst och kallades kort och gott för Lissabons klippa, eftersom det var det första landmärke som mötte sjöfararna vid inseglingen till Lissabon.

Efter dagens sista stopp åker vi tillbaka till Cascais.

Vill du besöka någon av Sintras stora attraktioner så rekommenderar vi att du stannar i staden på egen hand och tar lokalbussen hem till Cascais.

Dag 6: Lissabons favoriter (F)

Idag är det fritt fram att följa med reseledaren ombord på tåget till Lissabon. Här är programmet en hemlighet eftersom du kommer att få se reseledarens egna smultronställen i staden. Luta dig tillbaka och följ med reseledaren på en dag i hens fotspår.


Bild: Spårvagnar i Lissabon

Dag 7: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Disponera dagen enligt egna önskemål!

Mysigt centrum med uteserveringar och palmer i Cascais.
Bild: Mysig kvällssamvaro på ett av Cascais många torg

På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellets restaurang.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter att ha ätit frukost och checkat ut från hotellet transporteras vi till flygplatsen där vi säger tack och farväl till Portugal för den här gången.

Karta

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Cascais

Var ligger Cascais?

Belägen på den vackra Estorilkusten, mellan Sintrabergen och Atlanten hittar du den idylliska fiskebyn Cascais. I denna kustby, som ligger ca 35 kilometer västerut från huvudstaden Lissabon, bor det ca 35 000 invånare och sett till hela kommunen har Cascais hela 206 500 invånare. Den till ytan 97,4 km2 stora byn, karaktäriseras just för att vara en gammal fiskeby och en populär badort. Förutom fina sandstränder, hittar du i Cascais även anrika byggnader och slott, museer, parker och ett historiskt centrum. I sällskap med flera hotell och restauranger är det inte att undra på varför Cascais lockar både turister och portugiser till besök. Cascais börjar dessutom bli en alltmer populär golfdestination med över 10 st golfbanor i området.

Hur är vädret och klimatet?

Cascais bjuder på under stora delar av året, ett behagligt och solsäkert väder. Medeltemperaturen under sommaren ligger på ca 28 grader och under resterande delarna av året runt 18 grader.  Som en typisk badort är det värt att besöka denna kustpärla under juni till september månad för härlig vattentemperatur.

Hur tar jag mig runt?

Du kan smidigt och enkelt transportera dig med både buss och tåg mellan Cascais och kringliggande kustorter, inklusive till huvudstaden Lissabon. Järnvägen i Cascais drivs av ”Comboios de Portugal” vilket är det nationella tågföretaget i Portugal. En god rekommendation kan vara att ta tåget längs kusten mot Lissabon. Tänk dock på att du köper din tågbiljett innan du kliver ombord vid tågstationen. Vid stationen i Cascais avgår även en del bussar, men på dessa betalar du ombord med kontanter.

Ett annat gott alternativ att upptäcka staden på är till fots eller på cykel. De mysiga omgivningarna och de korta avstånden bjuder varmt in till sköna promenader, samt kan du här enkelt hyra cykel hos de flera uthyrningsställen som ligger belägna i byn. För att kunna hyra cykel behöver du kunna uppvisa giltig legitimation, och glöm heller inte hjälmen. 

Du har väl inte missat...

… havsmuseet i Cascais? Här återfinns målningar, foton och andra autentiska föremål som berättar historien om den gamla fiskebyn.

… den gamla fiskeby som Cascais är? Här håller man kvar på traditionerna. Varje eftermiddag kan du skåda byns fiskare sälja dagens fångst av fisk vid stranden till invånare och turister.

Andra liknande resor

Trustpilot