Skip to main content

Långtidssemester på Lissabonkusten

Status:
Återkommer höst 2024

Följ med på portugisisk långtidssemester 2024

Packa väskan och styr kosan mot Lissabonkustens sköna riviera för en långtidssemester vid kuststäderna Cascais och Estoril. Här får du det bästa av två världar: närheten till Portugals fantastiska huvudstad Lissabon med sitt stora kulturella utbud och dessutom en härlig semesterkänsla vid kusten med avslappnande atmosfär och ett ljuvligt klimat.

Därför ska du följa med oss på en avslappnande långtidssemester till Lissabonkusten:

  • Inkvartering i trevlig lägenhet med balkong och förstklassig havsutsikt
  • Kombinationen storstadsäventyr och kustnära avkoppling
  • Sju inkluderade utflykter till spännande besöksmål i närområdet
  • Reseledarservice av en erfaren och duktig svensktalande guide

Monte Estoril – ditt trivsamma nya boende

Du bor centralt i den charmiga lilla kuststaden Monte Estoril som ligger mittemellan Lissabonkustens två mest kända städer, Cascais och Estoril. Under dina veckor i Portugal blir det fyrstjärniga lägenhetshotellet Estoril Eden din bas. Alla lägenheter är rymliga och välutrustade med eget badrum och kitchenette. Dessutom har alla lägenheter balkonger med en imponerande havsutsikt, och ta in de många bedårande solnedgångar kväll efter kväll när solen går ner över Cascaisbukten och Atlanten.

Upplev Portugals levande huvudstad

I Lissabon känner du historiens vingslag medan du promenerar längs de slingrande gatorna i de gamla kvarteren. Portugals huvudstad är en klass för sig, och under resans två utflykter in till stan får du en fin introduktion till några av stadens absolut största höjdpunkter. Du kan därutöver ta dig in till metropolen på egen hand med hjälp av det bekväma och billiga kusttåget som går de tre kvarteren från Cascais och Estoril.

Dessutom kan du njuta av de mellan 150 och 200 soltimmarna per höst- och vintermånad som området kring Lissabon har att erbjuda. Du kan med andra ord byta ut den svenska vintern och mot sydligare breddgrader!

Spännande utflykter till höjdpunkter som Sintra, Sesimbra, Óbidos och Nazaré

I resan har vi bland annat inkluderat utflykter till Europas allra västligaste punkt, Cabo da Roca, och till en av den danska författarstjärnan H. C. Andersens portugisiska favoriter, den historiska staden Sintra, som en gång i tiden agerade sommarresidens åt Portugals kungligheter.

På utflykten som tar oss söder om den breda Tejofloden stannar vi till i fiskebyn Sesimbra och i Setúbal, varifrån en stor del av den för området viktiga sardinfångsten organiserades. I kustpärlan Cascais tar vi en strandpromenad och passar dessutom på att besöka den lokala marknaden.

Dessutom får du möjlighet att uppleva den charmerande medeltidsstaden Óbidos, vågornas brus och det av UNESCO världsarvsskyddade klostret i Batalha.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Lissabon och transfer till Estoril
Dag 2: Strandpromenad till Cascais (F)
Dag 3: Tågutflykt till det levande Lissabon med portugisiska delikatesser (F)
Dag 4: Utflykt till Cabo da Roca och äventyrsstaden Sintra (F)
Dag 5–6: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 7: Utflykt till Seisimbra och Sétubal med vinprovning i Azetão (F)
Dag 8: Lätt vandring i Cascaisområdet (F)
Dag 9: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 10: Utflykt till Lissabon med tåg (F)
Dag: 11–12: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 12: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 13: Utflykt till Óbidos, Nazaré och Batalha (F)
Dag 14–16: Lediga dagar för egna upplevelser (F)
Dag 17: Hemresa

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon och transfer till Estoril 

På Lissabons flygplats möts du upp av din reseledare som hälsar dig välkommen och följer med till hotellet, där vi får våra rumsnycklar och lägenheter och dessutom mer information om resans fullständiga program. Lägenheterna finns tillgängliga från klockan 15:00, och om vi ankommer tidigare än så till hotellet tar personalen hand om bagaget i väntan på incheckning.

Dag 2: Strandpromenad till Cascais (F)

Efter frukost är det dags att ge sig ut på en tur i vårt närområde. Vi vandrar längs strandpromenaden mellan Estoril och Cascais, och på vägen passerar vi förbi de små gränderna med sina vackra, kakelbeklädda hus.

En gång i tiden var Cascais blott en liten, fattig fiskeby, men idag är det kanske den allra mest välmående staden här på Portugals västra kust. Lyckligtvis är fiskarna fortfarande en tydlig del av stadens hjärta, vilket man tydligt märker när dagens fångst lastas av från de färgglada båtarna på stranden mitt i centrum.

Vi promenerar de dryga två kilometerna med havet som granne på väg mot Cascais i sällskap med vår reseledare. Väl framme får vi tid att på egen hand flanera på både gågator med utmärkta shoppingmöjligheter och stora torg med kaféer och restauranger med utomhusserveringar. Stadens äldsta kvarter påminner om en labyrint av små kullerstensgator och charmiga hus. Cascais har varit ett av den portugisiska överklassens favorittillhåll, vilket man tydligt kan se på de många överdådiga villorna som syns överallt i staden. Spåren av de rika och kungliga familjerna kan ses överallt i de fina herrgårdarna och byggnaderna runt om i staden.


Bild: Blå himmel över idylliska Cascais  

I dag är staden en livfull och modern förort till Lissabon med sina många kaféer, den lilla fiskehamnen, marinan, den lokala marknader och gågator med små butiker. Här ligger stranden mitt i stan, vilket såklart bidrar till att turisterna återvänder hit år efter år. Estoril, å andra sidan, är inte i närheten av lika levande som Cascais, men de små butikerna avlöser varandra i staden som blomstrar.

Dagens utflykt är en halvdagsutflykt och ger en bra försmak av det som Cascais har att erbjuda för våra lediga dagar framöver. Resterande delen av dagen är fri att tillbringa på egen hand.

Dag 3: Tågutflykt till det levande Lissabon med portugisiska delikatesser (F)

Denna dag är vigd åt ett besök i det färgsprakande Lissabon, där du ges en god introduktion till Portugals eleganta och vidunderliga huvudstad. Vi tar oss in till staden med hjälp av kusttåget, vars hållplats ligger bara fem minuter från vårt hotell. Tågresan tar cirka 40 minuter, och under tiden passar vi på att njuta av den sköna turen längs kusten, där vi blickar ut över både småstäder, hav och konturen av Lissabon.


Bild: Lissabon vibrerar av färg och folkliv

Reseledaren tar oss runt i Lissabons historiska centrum och kvarteren Bairro Alto, Chiado och Alfama, och övervakandes vår rundtur i stan står den mäktiga gamla borgruinen Castelo de São Jorge uppe på sin höjd. Under vägens gång gör vi stopp för att njuta av några av landet allra största favoriter: det välkända portvinet och den delikata desserten pasteis de nata. Men ta det försiktigt – det är nämligen fastställt att Portugals delikatesser är djupt beroendeframkallande!


Bild: Portugals kulinariska huvudstad är en favorit för den matintresserade

För att du ska få ut mesta möjliga av denna utflykt rekommenderar vi att du går utan problem.

Dag 4: Utflykt till Cabo da Roca och äventyrsstaden Sintra (F, M)

Idag är det de västra delarna av vår region som står på schemat. Uppe i bergen tar vi oss fram till den historiska smältdegeln Sintra, som varit hem åt så många fascinerande byggnader att UNESCO tagit upp staden på sin världsarvslista. Staden blev viktig för den portugisiska överklassen och kungligheten efter det stora jordskalvet som skakade Lissabon på 1700-talet, då landets förnämsta istället ofta valde att förlägga sin rekreationstid i Sintra.

Här råder en nästan förtrollad stämning när vi promenerar genom stadskärnan och betraktar stadens tre slott: det kungliga palatset Palacio Nacional de Sintra, den moriska slottsruinen Castelo dos Mouros och Pena Palace, som nästan hade kunnat tjäna som hem åt självaste Törnrosa. Under vår gemensamma utflykt går vi inte in i slotten eftersom vi har ett späckat dagsschema, men om du vill kan du använda någon av dina lediga dagar för att återbesöka Sintra och de spektakulära slottsbyggnaderna.


Bild: Europas sista utpost Cabo da Roca och vacka Sintra med sina två karaktäristiska torn

Efter besöket i Sintra ger vi oss i väg till Europas absoluta spets. Vi följer vägen ut ur staden och tar oss hela vägen ut till den vindpinade udden Cabo da Roca, där vi hittar en av Europas största fyrar som tronar ensam och majestätisk i det klippiga landskapet. Nu befinner vi oss på kontinentens allra västligaste punkt. En av Portugals mest berömda poeter, Luis de Camões, beskrev Cabo da Roca på ett mycket kärnfullt och träffande sätt: "Där landet slutar och havet börjar." Utsikten härifrån är imponerande!

Vi tar sedan kustvägen tillbaka till Estoril och passerar förbi surfparadiset Guincho med sina stora sanddyner innan vi når fram till hotellet efter en härlig halvdagsutflykt.

Dag 5–6: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Här följer två dagar där du kan planera din egen tid helt och hållet. Kanske vill du fokusera på avkoppling och återhämtning, eller så väljer du att ge dig ut på en egen utflykt till någon av de många spännande platserna i närområdet. Möjligheterna är oändliga!

Dag 7: Utflykt till Seisimbra och Sétubal med vinprovning i Azetão (F)

Vi återsamlas för dagens utflykt som tar oss över till floden Tejos andra flodbank – den sydliga. Här fortsätter vår färd genom Arrábidahalvöns vidunderliga landskap tills vi når fram till dagens första stopp: Setúbal. Portugals tredje största hamnstad har framför allt varit central för områdets viktiga sardinfiske, och när man befinner sig vid den så livfulla hamnen märker man tydligt hur det maritima livet har präglat staden, både genom fiskebåtarna och genom färjorna som går i skytteltrafik till semesterparadiset Troia på andra sidan bukten.


Bild: Sardinfisket har spelat en stor roll i Arrábidahalvöns utveckling genom åren

Vi tar oss runt på fastlandet och njuter av det relativt lugna stadslivet under vår promenad genom staden. Om marknaden är öppen tar vi en tur på det som utsetts till Portugals bästa marknad. Här står de färgsprakande bodarna sida vid sida och de är fyllda till brädden av färska råvaror som både gärna låter sig smakas och köpas.


Bild: På plats i Azeitão passar vi naturligtvis på att gå på vinprovning och lära oss mer om produktionen

Framåt lunch beger vi oss vidare till den idylliska fiskarbyn Sesimbra som ligger inbäddat i en mindre bukt med dramatiska klippor i bakgrunden. Här råder ett helt annat lugn än i exempelvis Lissabon, där tempot är betydligt högre. Vi avslutar dagen med en rundvisning på en vingård i Azeitão, där vi får smaka på gårdens egna produkter. Därefter kör vi tillbaka till hotellet efter en spännande heldag tillsammans.

Dag 8: Lätt vandring i Cascaisområdet (F)

I dag är det fritt fram att följa med reseledaren på en lättare vandringstur genom området runt Cascais. Tillsammans tar vi oss med lokalbuss till ett närliggande naturområde och därifrån går vi sedan de drygt 10 kilometerna tillbaka till Cascais. Vi rekommenderar att du är i normalgod fysisk form för att kunna delta och att du inte har några problem med att gå. Ta även gärna med vatten och något litet mellanmål, då ingen mat eller dryck ingår. Bussbiljetten betalar du även för själv.

Dag 9: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Denna dag är fri att tillbringa på egen hand. Om du vill ha tips på olika aktiviteter att ta dig an står reseledaren gärna till tjänst med att ge rekommendationer och råd om sevärda platser i närheten.

Dag 10: Utflykt till Lissabon med tåg (F)

Om du inte fick nog av Lissabon på resans första utflykt, kan du idag uppleva mer av Portugals huvudstad. Följ med på denna extrautflykt till Lissabon där reseledaren visar sina alldeles egna guldkorn i denna fascinerande stad. Här tillåts vi att komma in på djupet på en vibrerande storstad, och det är precis på detta sätt man får med sig det allra bästa som Lissabon har att erbjuda. Liksom vid den första Lissabonutflykten transporterar vi oss med tåg, vilket innebär att du behöver kunna röra dig utan hinder för att följa med på den här utflykten. Tågbiljetten är inkluderad t/r, men om du till exempel vill gå in i någon av stadens kyrkor behöver du själv betala den eventuella entréavgiften.


Bild: Lissabon är svårt att få nog av med sina historiska monument och pittoreska gator som slingrar sig fram genom staden

Dag 11–12: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Två lediga dagar väntar, under vilka du kan ta för dig av allt som Estoril har att bjuda på. Om du vågor kan du passa på att uppleva Portugal från cykelsadeln genom att hyra en cykel i Estoril eller Cascais. Ibland finns det till och med gratis cyklar som du kan använda i Cascais. Det finns en fin cykelväg som går mellan Estoril, Cascais och hela vägen upp till Guinchostranden som ligger en drygt 40 minuter lång cykeltur bort. Det är bara att ta plats på pedalerna och njuta av havsbrisen i ansiktet medan du susar fram i lagom tempo längs Lissabons riviera. 

Dag 13: Utflykt till Óbidos, Nazaré och Batalha (F)

Dagens utflykt tar oss ut på en heldagstur till Portugals centrala delar strax norr om Lissabon och på schemat står tre väldigt olika men likvärdigt spännande platser.

Till Óbidos åker vi för att beundra den vackra fästningsstaden som ligger högst upp på en bergstopp omgiven av ringmurar. Den vykortsvackra staden är mycket välbevarad med fina vitkalkade hus som är vackert prydda med prunkande blommor i alla färger. En populär specialitet här i staden är att smaka ginjinha, det lokala körsbärsvinet, som traditionellt dricks ur små chokladkoppar som man sedan kan smaka på efter att koppen tömts.


Bild: I Óbidos njuter vi av både charmiga små gränder och den för området klassiska ginjinhan som serveras i ätbara chokladkoppar

Vi tar oss sedan vidare till Nazaré – ett verkligt mekka för både professionella och mindre professionella surfentusiaster som är inriktade på big wave-surfing, och som därför är på jakt efter de största tänkbara vågorna. I Nazaré skapas de perfekta förutsättningarna med hjälp av havsvindarna, inte bara för surfing, utan även för fisket som historiskt varit mycket viktigt för Nazarés utveckling och framväxt.


Bild: Jättevågorna i Nazaré och det otroligt detaljrika Santa Maria da Vitória-klostret i Batalha

Det sista stoppet för dagen blir i Batalha och det UNESCO-skyddade dominikanerklostret Santa Maria da Vitória. Det gotiska klostret är tillägnat Jungfru Maria som tack för att hon vakade över portugiserna när de krigade mot spanjorerna i Kastilien i slutet av 1300-talet. Portugiserna segrade till slut, vid det stora slaget vid Aljubarrota 1385, och därför byggdes detta tempel som en helgedom till deras beskyddare. De som vill kan gå in i klostret och titta mot en avgift på cirka €6 som betalas ur egen ficka. 

Dag 14–16: Lediga dagar för egna upplevelser (F)

Innan hemresan har du två lediga dagar att tillbringa på egen hand, och kanske är det nu du passar på att komma närmare den portugisiska kulturen med sång och musik. Spanien har flamencon, argentinarna har tangon, och portugiserna – de har sin fado. Fado är ett traditionellt och folkligt sångsätt som har sina rötter i Lissabons allra äldsta områden: Mouraria, Bairro Alto, Chiado och Alfama. Fadon kan framföras på många olika sätt, traditionellt eller mer modernt, och har olika teman som till exempel saknad, sorg och kärlek. Solisten kallas för en fadista och sången ackopanjeras av traditionellt gitarrspel.


Bild: Missa inte att lyssna till den klassiska portugisiska fadon

Dag 17: Hemresa

Efter en upplevelserik långtidssemester har det blivit dags att åka hem. Vi tar farväl av havsutsikten från lägenheten och åker mot flygplatsen, varpå vid sidan går ombord på planet som tar oss hem till Sverige igen.

Karta