Levande Lissabon

Klassisk gul spårvagn genom Lissabon.
Vacker vy över torg i Lissabon
Vacker fasad i detalj med utsmyckning och blomster. Belemkaka i närbild. På resa till Lissabon.
Man som spelar gitarr. Vy över torg med träd och vackra byggnader på resa till Lissabon.
Pamig vy över Lissabon sett från ovan.
Vackra vyer över levande Lissabon
Vacker vy över gata med folkvimmel och valvliknande byggnad på resa till levande Lissabon.
Mosteiro dos Jerónimos i Lissabon, populärt resmål i Portugal.
Vacker vy över takåsar och palmträd i Lissabon

Res till Lissabon för en härlig semester i storstaden

Följ med oss på en gruppresa till huvudstaden i Portugal. Vi bor i hjärtat av Lissabon där vårt hotells centrala placering utgör en perfekt utgångspunkt för våra upplevelser under resan.

Stadsvandring genom Lissabon

Eftersom Lissabon ses bäst till fots tar vår svensktalande reseledare oss med på upptäcktsfärd genom stadens olika delar, genom kullerstensgatorna med spårvagnar som gnisslande passerar oss. Vi går förbi ett av de stora torgen och får snart en inblick i varför många anser att Lissabon är en av Europas vackraste huvudstäder. Vi avslutar resans första dag med en god middag som bjuder på lokala specialiteter.

Utflykter till Arrabida-halvön och Belém

Under vår resa korsar vi Tejo-floden och kör vidare mot det natursköna landskapet på Arrabida-halvön. Vi kör genom nationalparken och besöker en känd vingård och en liten fabrik som producerar "azueljos" - det traditionella portugisiska kaklet.

Vi får fler upplevelser på utflykten till den historiska stadsdelen Belém, bland annat det mäktiga Belémtornet och den pampiga Jeronimuskyrkan.

Upplev Lissabon på egen hand

Njut av er semester på egen hand i Lissabon efter eget tempo. Åk gärna på en tur med en av de klassiska spårvagnarna, besök ett av stadens många spännande museer, hoppa på ett tåg och se de historiska slotten i Sintra eller ta en kopp kaffe på ett av de många caféerna och njut av det lokala livet.

Kort dagsprogram för resan*:

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Transfer till hotellet och middag på hotellet (M)**
Dag 2: Stadsvandring i Lissabon (F)
Dag 3: Utflykt till Belém med kaffe och lokal kaka (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser (F)
Dag 5: Utflykt till Arrabida-halvön med bl.a. vingårdsbesök (F)
Dag 6: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

* Vid avresa från Köpenhamn är dagsprogrammet i ändrad ordning. Se "Dagsprogram för avresa från Köpenhamn" för detaljerat dagsprogram.

** För avresan den 22/5 är den gemensamma middagen på dag 2, p.g.a. sen ankomst på dag 1.

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
7 995:-
Dagar:6
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Middag (M)

På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet som ligger mitt i de centrala delarna av staden får vi en första förnimmelse av staden. Efter incheckning på vårt hotell tar vi oss till hotellets restaurang där vi avnjuter en gemensam middag för att avsluta resans första dag.

Dag 2: Stadsvandring i Lissabon (F)

Idag ska vi ge oss ut i Lissabons historiska centrum, som bokstavligt talat ligger rakt utanför hotellets lobby, och vi kommer snabbt upptäcka fördelen med att bo så centralt i staden.

Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden ”Avenida de Liberdade”, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget ”Praça do Rossio” som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon, gatuhissen Santa Justa, vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Santa Justa elevator i Lissabon

Bild: Gatuhissen Santa Justa

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge ”Arco da Rua Augusta”, som leder ner till marknadsplatsen ”Praça do Comércio”. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Vår stadsvandring slutar vid lunchtid och eftermiddagen är ledig för egna upplevelser.

Ett av Lissabons mest karaktäristiska kännetecken är de gula spårvagnarna som med nostalgi och ett rasslande ljud smyger sig runt bland de branta och smala gatorna och på ett effektivt sätt kopplar ihop stadens olika kvarter. Prova att åka en tur med vagn nummer 28 som stannar precis utanför vårt hotell. På den här spårvagnsturen får du se borgen São Jorge som ligger på en av Lissabons sju höjder. Hoppa av på torget ”Largo Portas do Sol” så får du en fantastisk utsikt över den östliga delen av staden med dess vita hus med röda tak, Santa Engrácia-kyrkan, floden med Jesusstatyn och 25:e april-bron. Fortsätt till fots upp mot borgen där du kan bevittna det mäktiga byggnadsverket med sina tjocka murar och stora kanoner. Härifrån har du också en fantastisk utsikt över stadens alla delar.

Lissabon spårvagn

Bild: Lissabons klassiska spårvagnar

När du kommer tillbaka ner till staden igen så kan vi varmt rekommendera en promenad genom en av Lissabons förtrollande stadsdelar, Alfama. Här kommer du nära Lissabonbornas vardag; det grillas sardiner och det hänger tvätt i alla jorden färger mellan husen i de smala gränderna. I labyrinten av alla små gator finns fullt av lokala restauranger varifrån fadomusiken strömmar ut. Det är faktiskt i precis detta område som fadon uppstod, och har du fattat tycke för den portugisiska gitarren och den melankoliska musikstilen så kan vi rekommendera ett besök på fadomuseet, för att få hela musikstilens historia berättad för dig. Titta också gärna in i Sé, Lissabons katedral, Lissabons äldsta kyrka som är byggd i flera olika byggnadsstilar. Kyrkan är på samma sätt både enkel och spännande med sin utsmyckning och arkitektur.

Lissabon

Bild: Tvätt på tork i stadsdelen Alfama

Resten av dagen och kvällen är sedan på egen hand.

Dag 3: Utflykt till Belèm (F)

Idag har vi en utflykt till det historiska Belém-kvarteret, som med sin långa rad av kulturpärlor på goda grunder finns med på Unescos världsarvslista. Här finner vi monumentet för de upptäcktsresande, en hyllning till Portugals stolta upptäcktsresande, som seglade till fjärran kontinenter med kompass och världskartan som bästa vän. Monumentet är ett imponerande byggnadsverk som visar på en ännu mer imponerande historia med stor betydelse för Portugals historia och för landet som sjöfartsnation. 

Lissabons kompas

Bild: De upptäcktsresandes monument

På vår tur längs Tejo-floden ser vi Belém-tornet, Torre de Belém, ett av Lissabons stora kännetecken. För i tiden vaktade Belém-tornet hamninloppet till Lissabon och idag står det kvar som ett viktigt historiskt monument. Tornet har vackra dekorationer och är byggt med inspiration från den manuelinska byggnadsstilen. I närheten av Belém-tornet ligger den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet, och som även de är byggd i manuelinsk byggnadsstil. Kyrkan och klostret är byggda av några utav alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.  

Vi avslutar dagen med kaffe och en helt speciell kaka, som är väldigt berömd i hela Portugal. Kakan tillverkades första gången på ett café i Belém, och kakan heter därför Pasteis de Belém när den serveras i Belém, och Pastéis de Nata i resten av landet. Kakan är en slags mazarin med kräm i, och den smakar himmelskt när den är nybakad och med en kopp kaffe till. Efter fikat så är resten av dagen i Lissabon fri att spendera efter eget önskemål.

Portugisisk kaka

Bild: Den klassiska kakan Pastéis de Nata

Dag 4: Ledig dag (F)

Idag har vi en hel dag till att upptäcka den sprudlande storstaden. Fråga gärna reseledaren om tips på sevärdheter och aktiviteter.

Tycker du om kungliga slott och pittoreska landsbygder så kan vi rekommendera en utflykt till Sintra som är en mysig by, vackert belägen i bergen på Lissabons landsbygd, omringad av skog. Du kan lätt ta tåget från Lissabon till Sintra på ca 40 min. Fråga gärna reseledaren om praktiska detaljer.

Sintra är en kuperad stad som är indelad i flera nivåer. Kommer du med tåget ska du uppför backen från tågstation för att komma till det historiska centrumet, där du finner Kungapalatset med de två skorstenarna, som även återfinns på Unescos världsarvslista. Ett av de andra kungliga slotten, Pena Palace, ligger på en kulle en bit utanför Sintra och påminner om ett riktigt äventyrsslott. Slottet blev övergivet av den kungliga familjen år 1910 och fungerar idag som ett museum. Det är möjligt att besöka båda slotten mot en entrékostnad.

Sintra i Portugal

Bild: Sintras historiska stadskärna

Stannar du i Lissabon finns det självklart otaliga möjligheter för sightseeing. Kanske är det gatorna och stämningen i lokala Alfama som lockar. Tycker du om portvin kan du besöka Portvinsinstitutet Vinho do Porto som har ett gigantiskt urval av de gyllene dropparna och där man kan köpa smakprov i olika prisklasser. Lissabon har självklart även flera andra spännande museer som kakelmuseet, moderna konstmuseet eller fadomuseet.

Att Lissabon är känt som staden på de sju höjderna får man snabbt förståelse för när man tar sig runt i staden och kan njuta av utsikten från de många utkikspunkterna.

Lissabon vyer

Bild: Utsikt över Lissabon by night

Dag 5: Arrabidahalvön med vinsmakning (F)

Idag åker vi söderut till Arrabidahalvön. Innan vi kommer så långt ska vi först korsa Tejo-floden som vi åker över på ett av Lissabons mest kända byggnadsverk, 25:e april-bron, som för tankarna till Golden Gate-bron i San Fransisco. Bron är döpt efter revolutionen som ägde rum 1974. Från bron har vi en vacker utsikt över den stora Kristusstatyn i Almada, som även den har en jämlike på den amerikanska kontinenten – Jesusstatyn i Rio de Janeiro. Under bussresan åker vi igenom vackra naturområden då en stor del av Arrabida-halvön är en nationalpark. I landsbyn Azeitão besöker vi vingården Jose Maria da Fonseca som har mer än 200 års erfarenhet av vinproduktion. Detta kommer vi självklart att få höra mer om samtidigt som vi får smaka några av de lokala vinerna, bland annat det lokala Moscatel. Det är också i det här området som vi får stifta bekantskap med produktionen av de traditionella kakelplattorna ”azulejos”, när vi besöker en liten kakelfabrik.

Om tiden räcker till på vägen tillbaka till Lissabon så passerar vi Lissabons andra bro – den moderna Vasco da Gama-bron. Bron är ritad av Armando Rito och är 17 300 meter lång och 30 meter bred. Detta gör den till europas längst bro och är en motorvägförbindelse till Lissabon. När vi återvänder till Lissabon är resten av dagen på egen hand.

Dag 6: Hemresa (F)

Utcheckning från hotellet. Transport till flygplatsen där vi säger farväl till Lissabon för den här gången.

Karta

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad/ Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Fakta om Lissabon

Geografi och demografi

Lissabon är storstaden som ligger vackert beläget utmed Portugals västkust, och som med sina 565 000 invånare tar hem titeln som landets huvudstad. Till ytan är Lissabon 84, 8 km2 stort, varav själva storstadsområdet utgör 2 957 km2. Något som kännetecknar staden är de sju kullarna som stadens historiska centrum ligger beläget på. Av denna anledning är de flesta gatorna mycket branta, vilket gör stadens spårvagnar till ett mycket attraktivt färdmedel för både lokalbor och turister.

Väder och klimat

Portugals huvudstad bjuder på under stora delar av året på ett behagligt klimat och solsäkert väder. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27 grader. Det är heller inte ett under varför europeiska turister årligen besöker Lissabon då staden erbjuder långa vita sandstränder strax utanför centrum.

Att ta sig runt

Du kan smidigt ta dig runt i staden på flera olika sätt, då lokaltrafiken fungerar mycket väl. Ett alternativ är de gula spårvagnarna som transporterar stadens invånare och turister upp och ner för de branta backarna. Ett gott tips är att inte köpa biljetten ombord då det oftast blir mycket dyrare. Du kan också åka med stadens alla lokalbussar, men vid köp av bussbiljett råder även samma tips här.
Att åka tunnelbana är också mycket smidigt och biljetterna för en resa kostar omkring 1,25 euro. Önskar du färdas något längre utgår flera järnvägar från Lissabon som sträcker sig till stora delar av landet. Till Cascais kan du åka med pendeltåget som går längs med kusten, och för att komma till Sintra tar du smidigast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.  
Att åka taxi i och runtom Lissabon är generellt sett billigt, och de allra flesta taxibilar är små. När de kör i städerna använder chaufförerna oftast taxameter, men ska du något längre ut på glesbygden kan de komma att ta betalt per kilometer.

Shopping och öppettider

Traditionellt sett har de flesta butiker öppet från måndag till fredag, mellan 9 eller 10 på förmiddagen till omkring 19 på kvällen. En del affärer kan däremot hålla stängt ett par timmar vid lunchtid. Det är även vanligt att en del affärer håller öppet under lördagar, och vissa stora shoppingcenter håller vanligtvis öppet till midnatt hela veckan ut.
Önskar du äta mat ute på restaurang, håller de flesta restauranger öppet under lunchtid samt under kvällstids t.o.m. kl. 22.00. Däremot i storstäderna, och inte minst i Lissabon, håller de flesta restauranger öppet mycket längre.

Visste du att...

… Lissabon aldrig har officiellt förklarats som Portugals huvudstad? Inte i ett enda officiellt dokument står det fastställt, vilket det oftast brukar göra om huvudstäder.
… På ett av Lissabons klassiska kaféer, Martinho da Arcada, finns det två bord som alltid står tomma, då de permanent hålls ”reserverade” för två portugisiska författare? Det ena bordet är reserverat för Portugals mest populära författare, Fernando Pessoa, medan det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Dagsprogram för avresa från Köpenhamn

Dag 1: Ankomst till Lissabon. Stadsvandring och middag på vårt hotell(M)

På Lissabons flygplats möts vi av den svensktalande reseledaren som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet som ligger mitt i de centrala delarna av staden får vi en första förnimmelse av staden. Efter incheckning på vårt hotell ger vi oss ut i Lissabons historiska centrum, som bokstavligt talat ligger rakt utanför hotellets lobby och vi kommer snabbt upptäcka fördelen med att bo så centralt i staden.

Vår stadsvandring leder oss genom Lissabons myllrande gator och visar oss de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden ”Avenida de Liberdade”, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget ”Praça do Rossio” som fungerar som en knutpunkt i staden. På väg ner mot floden går vi förbi ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon, gatuhissen Santa Justa, vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Santa Justa elevator i Lissabon

Bild: Gatuhissen Santa Justa

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge ”Arco da Rua Augusta”, som leder ner till marknadsplatsen ”Praça do Comércio”. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Vår stadsvandring slutar vid lunchtid och eftermiddagen är ledig för egna upplevelser.

Ett av Lissabons mest karaktäristiska kännetecken är de gula spårvagnarna som med nostalgi och ett rasslande ljud smyger sig runt bland de branta och smala gatorna och på ett effektivt sätt kopplar ihop stadens olika kvarter. Prova att åka en tur med vagn nummer 28 som stannar precis utanför vårt hotell. På den här spårvagnsturen får du se borgen São Jorge som ligger på en av Lissabons sju höjder. Hoppa av på torget ”Largo Portas do Sol” så får du en fantastisk utsikt över den östliga delen av staden med dess vita hus med röda tak, Santa Engrácia-kyrkan, floden med Jesusstatyn och 25:e april-bron. Fortsätt till fots upp mot borgen där du kan bevittna det mäktiga byggnadsverket med sina tjocka murar och stora kanoner. Härifrån har du också en fantastisk utsikt över stadens alla delar.

Lissabon spårvagn

Bild: Lissabons klassiska spårvagnar

När du kommer tillbaka ner till staden igen så kan vi varmt rekommendera en promenad genom en av Lissabons förtrollande stadsdelar, Alfama. Här kommer du nära Lissabonbornas vardag; det grillas sardiner och det hänger tvätt i alla jorden färger mellan husen i de smala gränderna. I labyrinten av alla små gator finns fullt av lokala restauranger varifrån fadomusiken strömmar ut. Det är faktiskt i precis detta område som fadon uppstod, och har du fattat tycke för den portugisiska gitarren och den melankoliska musikstilen så kan vi rekommendera ett besök på fadomuseet, för att få hela musikstilens historia berättad för dig. Titta också gärna in i Sé, Lissabons katedral, Lissabons äldsta kyrka som är byggd i flera olika byggnadsstilar. Kyrkan är på samma sätt både enkel och spännande med sin utsmyckning och arkitektur. Efter stadsvandringen är resten av kvällen på egen hand intill vi möts och äter middagen på vårt hotell.

Lissabon

Bild: Tvätt på tork i stadsdelen Alfama

Dag 2: Upptäck Lissabon på egen hand. (F)

Idag har vi en hel dag till att upptäcka den sprudlande storstaden. Fråga gärna reseledaren om tips på sevärdheter och aktiviteter.

Dag 3: Utflykt till Belèm (F)

Idag har vi en utflykt till det historiska Belém-kvarteret, som med sin långa rad av kulturpärlor på goda grunder finns med på Unescos världsarvslista. Här finner vi monumentet för de upptäcktsresande, en hyllning till Portugals stolta upptäcktsresande, som seglade till fjärran kontinenter med kompass och världskartan som bästa vän. Monumentet är ett imponerande byggnadsverk som visar på en ännu mer imponerande historia med stor betydelse för Portugals historia och för landet som sjöfartsnation. 

Lissabons kompas

Bild: De upptäcktsresandes monument

På vår tur längs Tejo-floden ser vi Belém-tornet, Torre de Belém, ett av Lissabons stora kännetecken. För i tiden vaktade Belém-tornet hamninloppet till Lissabon och idag står det kvar som ett viktigt historiskt monument. Tornet har vackra dekorationer och är byggt med inspiration från den manuelinska byggnadsstilen. I närheten av Belém-tornet ligger den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet, och som även de är byggd i manuelinsk byggnadsstil. Kyrkan och klostret är byggda av några utav alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan.  

Vi avslutar besöket i Belém på det ”blåa caféet” med kaffe och en helt speciell kaka, som är väldigt berömd i området. Konditoriet vi talar om heter Pasteis de Belém och kakan Pastéis de Nata, som är en slags mazarin med kräm i. Den smakar himmelskt när den är nybakad och med en kopp kaffe till. När vi är tillbaka i Lissabon så är resten av dagen fri att spendera efter eget önskemål.

Portugisisk kaka

Bild: Den klassiska kakan Pastéis de Nata

Dag 4: Ledig dag (F)

Dagen idag kan du fylla helt efter tycke och smak. Tycker du om kungliga slott och pittoreska landsbygder så kan vi rekommendera en utflykt till Sintra som är en mysig by, vackert belägen i bergen på Lissabons landsbygd, omringad av skog. Du kan lätt ta tåget från Lissabon till Sintra på ca 40 min. Fråga gärna reseledaren om praktiska detaljer.

Sintra är en kuperad stad som är indelad i flera nivåer. Kommer du med tåget ska du uppför backen från tågstation för att komma till det historiska centrumet, där du finner Kungapalatset med de två skorstenarna, som även återfinns på Unescos världsarvslista. Ett av de andra kungliga slotten, Pena Palace, ligger på en kulle en bit utanför Sintra och påminner om ett riktigt äventyrsslott. Slottet blev övergivet av den kungliga familjen år 1910 och fungerar idag som ett museum. Det är möjligt att besöka båda slotten mot en entrékostnad.

Sintra i Portugal

Bild: Sintras historiska stadskärna

Stannar du i Lissabon finns det självklart otaliga möjligheter för sightseeing. Kanske är det gatorna och stämningen i lokala Alfama som lockar. Tycker du om portvin kan du besöka Portvinsinstitutet Vinho do Porto som har ett gigantiskt urval av de gyllene dropparna och där man kan köpa smakprov i olika prisklasser. Lissabon har självklart även flera andra spännande museer som kakelmuseet, moderna konstmuseet eller fadomuseet.

Att Lissabon är känt som staden på de sju höjderna får man snabbt förståelse för när man tar sig runt i staden och kan njuta av utsikten från de många utkikspunkterna.

Lissabon vyer

Bild: Utsikt över Lissabon by night

Dag 5: Arrabidahalvön med vinsmakning (F)

Idag åker vi söderut till Arrabidahalvön. Innan vi kommer så långt ska vi först korsa Tejo-floden som vi åker över på ett av Lissabons mest kända byggnadsverk, 25:e april-bron, som för tankarna till Golden Gate-bron i San Fransisco. Bron är döpt efter revolutionen som ägde rum 1974. Från bron har vi en vacker utsikt över den stora Kristusstatyn i Almada, som även den har en jämlike på den amerikanska kontinenten – Jesusstatyn i Rio de Janeiro. Under bussresan åker vi igenom vackra naturområden då en stor del av Arrabida-halvön är en nationalpark. I landsbyn Azeitão besöker vi vingården Jose Maria da Fonseca som har mer än 200 års erfarenhet av vinproduktion. Detta kommer vi självklart att få höra mer om samtidigt som vi får smaka några av de lokala vinerna, bland annat det lokala Moscatel. Det är också i det här området som vi får stifta bekantskap med produktionen av de traditionella kakelplattorna ”azulejos”, när vi besöker en liten kakelfabrik.

Om tiden räcker till på vägen tillbaka till Lissabon så passerar vi Lissabons andra bro – den moderna Vasco da Gama-bron. Bron är ritad av Armando Rito och är 17 300 meter lång och 30 meter bred. Detta gör den till europas längst bro och är en motorvägförbindelse till Lissabon. När vi återvänder till Lissabon är resten av dagen på egen hand.

Dag 6: Hemresa (F)

Utcheckning från hotellet. Transport till flygplatsen där vi säger farväl till Lissabon för den här gången.

Avgångar & priser

  Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
3/9 - 8/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Levande Lissabon
Hotel VIP Executive Diplomatico
7 995:- Boka »
20/10 - 25/10 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Levande Lissabon
Hotel Real Parque
7 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Fr.o.m. den 1/1 2016 kommer Lissabon, precis som flera andra europeiska storstäder, inför en turistskatt. Detta innebär att alla hotellgäster ska betala hotellet 1 euro / person och natt, i upp till sju nätter. Skatten gäller för alla från 14 års ålder och uppåt.

Priset inkluderar:

 • Flyg Köpenhamn/Stockholm  - Lissabon t/r, inkl. transfer

 • 5 nätter på Hotel Expo Astoria 3* (avresa 20/3, 17/4, 22/5 & 29/5)

 • 5 nätter på Hotel VIP Executive Diplomatico 4* (avresa 3/9)

 • 5 nätter på Hotel Real Parque 4* (avresa 20/10)

 • 5 x frukost, 1 x middag

 • Stadsvandring i Lissabon

 • Utflykt till stadsdelen Belem

 • Kaffe och kakan Pasteis de Nata

 • Utflykt till Arrabida-halvön med vinprovning

 • Transport enligt program

 • Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, från 1 695 kr

 • Entréer utöver nämnda i programmet

 • Försäkringar

 • Stadsskatt i Lissabon, 1 euro / person och natt

 • Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 6

Hotel VIP Executive Diplomático
****
Förstklassigt hotell beläget i centrala Lissabon, i kvarteret kring Marquês de Pombal-platsen och Lissabons svar på Champs-Elysés, Avenida da Liberdade. Från hotellet ....

Övernattning Dag 1 - 6

Hotel Real Parque
****
Real Parque Hotel öppnade 1994 och är helt renoverat, så idag uppfyller alla förväntningar på ett hotell i sin klass. Hotellet är väl beläget, en kort prom ....

Övernattning Dag 1 - 6

Hotel Expo Astória
***
Hotel Expo Astoria representerar ett nytt hotellkoncept, inspirerat av konst och design, med bekvämlighet och gästfrihet i fokus. Hotellet renoverades under 2015 och är inrett i Art Deco- ....