Skip to main content

Levande Lissabon

färgstarka huvudstaden lissabon vid vattnet på resa till portugal
pittoreska fasader i lissabon med balkong och blommo på resa till portugal
gula traditionella spårvagnar längs gatorna i centrala lissabon
blått mönster i kakel och belemtornet på resa till lissabon
triumfbågen i skymningen på en resa till lissabon
fadomusik och pasteis de belem på resa till lissabon
25 April bron i Lissabon och Avenida de Liberdade
Panorama över Lissabon stad i solnedgången
Status:
Återkommer 2024

Resa till Lissabon för en härlig semester i portugal

Följ med oss på en gruppresa till huvudstaden i Portugal. Under vår semester i Lissabon bor vi i stadens hjärta, där vårt hotells centrala placering utgör en perfekt utgångspunkt för våra upplevelser under resan.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Lissabon:

  • Boende på nyöppnat hotell i hjärtat av staden
  • Innehållsrik och spännande stadsvandring
  • Introduktion till Portugals vin- och matkultur
  • Besök i det historiska Belemkvarteret

Stadsvandring genom Lissabon och Belém

Eftersom Lissabon ses bäst till fots tar vår svensktalande reseledare oss med på upptäcktsfärd genom stadens olika delar, genom kullerstensgatorna med spårvagnar som gnisslande passerar oss. Vi går förbi ett av de stora torgen och får snart en inblick i varför många anser att Lissabon är en av Europas vackraste huvudstäder.

Vi får fler upplevelser under vår semester i Lissabon på utflykten till den historiska stadsdelen Belém, bland annat det mäktiga Belémtornet och den pampiga Jeronimuskyrkan. Vi har också också inkluderat en god middag som bjuder på lokala specialiteter.

Vägleds genom det portugisiska köket

Se fram emot en hel dag med portugisiska läckerheter. På en rundtur till fots genom staden smakar vi de allra mest berömda bakverken, drinkarna och maträtterna. Samtidigt som våra smaklökar dansar av glädje till det fylliga portvinet och den söta kakan Pastéis de Nata, blir vi också klokare på Portugals kulinariska historia.

Upplev Lissabon på egen hand

Njut av er semester på egen hand i Lissabon efter eget tempo. Åk gärna på en tur med en av de klassiska spårvagnarna, besök ett av stadens många spännande museer, upplev de historiska slotten i Sintra eller ta en kopp kaffe på ett av de många caféerna och njut av det lokala livet. Under resan finns också möjligheten att besöka det populära Kakelmuseet som berättar allt om det portugisiska kaklet "azueljos".

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Lissabon, stadsvandring på väg till kvällens middag (M)
Dag 2: Utflykten "Smaken av Lissabon/Portugal" med lunch (F, L)
Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Sintra och Pena Palace (F)
Dag 4: Utflykt till Belém och möjlighet för besök på Kakelmuseet (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst. Stadsvandring i Lissabon och middag (M)

På Lissabons flygplats möts vi av vår reseledare som hälsar oss välkomna. På väg till hotellet som ligger mitt i de centrala delarna av staden får vi en första förnimmelse av staden och vi väntar inte länge med att utforska staden mer noggrant. Efter att vi checkat in vårt bagage på hotellet beger vi oss därmed ut på upptäcksfärd på en gång.

Vi börjar med Lissabons historiska centrum, som bokstavligt talat ligger rakt utanför hotellets lobby och vi kommer snabbt upptäcka fördelen med att bo så centralt i staden.

På väg till kvällens måltid hinner vi passera delar av Lissabons myllrande gator och se några av de viktigaste kulturella och historiska sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Vi upplever den stora boulevarden ”Avenida de Liberdade”, Lissabons svar på Champs Elysées, samt det livliga torget ”Praça do Rossio” som fungerar som en knutpunkt i staden. Vi äter sedan en gemensam middag på en närliggande restaurang.

Dag 2: Smaken av Portugal/Lissabon (F, L)

I dag kan våra smaklökar glädja sig något extra, för vi ska nämligen smaka oss igenom Lissabon och njuta av spännade smakupplevelser från det portugisiska köket, både i form av mat och dryck. Hur gärna vi än vill, kommer vi inte hinna att ta oss igenom hela stadens gedigna utbud, och vi har därför valt ut ett sortiment av några absoluta måsten under dagens tur, som sker till fots runt om i staden.

Portugiserna har en smak för sötsaker och det finns en särskild sådan som har blivit extra uppmärksammad. Receptet härstammar från Jeronimos-klostret, där man förr i tiden använde äggvitor till att styva kläderna och man fick av denna anledning äggulor över i överflöd. Sammansatt med socker och en spröd tårtbotten uppkom Portugals mest ikoniska bakelse och idag bakas den överallt i landet. Vi pratar om ”Patéis de Nata” som är en spröd krämtårta, toppad med kanel. Naturligtvis ska vi smaka denna himmelska läckerbit tillsammans med en kopp kaffe.

Lissabons traditionella bakelse Pasteis de Nata.
Bild: Den klassiska kakan Pastéis de Nata

Körsbärslikören ginja eller ginjinha är också en populär och traditionell dryck som framställs på sura körsbär, där man sedan har tillsatt brännvin. Den finns i flera olika varianter och på vissa ställen serveras den i en liten chokladkopp. Portvin är nästintill synonymt med Portugal och även om vi befinner oss långt ifrån portvinshusen i Porto och Dourodalen, där druvorna dyrkas, ska vi inte låta det hindra oss från ett smakprov av de gyllene dropparna. Vi besöker ett av de mest kända vinhusen, där en vinprovning på tre olika portviner väntar oss.

Lagom till lunch besöker vi en restaurang som är berömd för sina portugisiska tapas med bland annat ost och korv. Lunchen ackompanjeras av lokalt portugisiskt vin och avslutas med kaffe. Smaklig måltid!  

Under dagen hinner vi även med att pricka av några fler av Lissabons sevärdheter. Vi kommer bland annat passera ett annorlunda men praktiskt fenomen som är välkänt i Lissabon, gatuhissen Santa Justa, vars stålkonstruktion påminner om Eiffeltornet i Paris. Hissens funktion är otroligt smart – lös en biljett så kommer du lätt och bekvämt, och med sparade krafter, ca 50 meter upp till den övre stadsdelen Bairro Alto.

Hissen Santa Justa i Lissabon.
Bild: Gatuhissen Santa Justa

Nära floden finns också Lissabons triumfbåge ”Arco da Rua Augusta”, som leder ner till marknadsplatsen ”Praça do Comércio”. Under stadsvandringen får vi höra om katastroferna – jordbävningen och den efterföljande tsunamin år 1755 – och dess betydelse för återuppbyggnaden av Lissabon. Vår reseledare berättar också om Lissabons historia, de många spännande byggnaderna, det vardagliga livet i Lissabon samt ger förslag på vad du kan hitta på i staden på egen hand utanför programmets ramar.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Sintra  och Pena Palace (F)

Idag har du möjlighet att upptäcka den sprudlande storstaden på egen hand. Eller, för dig som tycker om kungliga slott och pittoreska landsbygder, så kan vi rekommendera en utflykt till Sintra som är en mysig by, vackert belägen i bergen på Lissabons landsbygd, omringad av skog. Sintra är en kuperad stad som är indelad i flera nivåer, där vi ska utforska det historiska centrumet med kungapalatset Palacio Nacional, som även återfinns på Unescos världsarvslista. I Sintra får du också tid på egen hand till att gå runt bland kullerstensgatorna och de många butikerna.

Ett av de andra kungliga slotten, Pena Palace, ligger på en kulle en bit utanför Sintra och påminner om ett riktigt äventyrsslott. Slottet var ett sommarresidens för den portugisiska kungafamiljen, som använde det fram till år 1910 där Portugal blev en republik. Slottet fungerar idag som ett nationalmuseum och hit ska vi ta oss in tillsammans med vår reseledare, som leder oss igenom de många pampiga salarna som slottet rymmer. Entré till slottet ingår.
Efter en intressant förmiddag i Sintra tar vi oss till en av områdets trevliga restauranger, där vi ska avnjuta en lunch, som även den ingår i priset.

Utsikt över stadsidyll och fontän från port i Sintra i Portugal.
Bild: Sintras historiska stadskärna

Stannar du i Lissabon finns det självklart otaliga möjligheter för sightseeing. Kanske är det gatorna och stämningen i lokala Alfama som lockar.. I labyrinten av alla små gator finns fullt av lokala restauranger varifrån fadomusiken strömmar ut. Det är faktiskt i precis detta område som fadon uppstod, och har du fattat tycke för den portugisiska gitarren och den melankoliska musikstilen så kan vi rekommendera ett besök på fadomuseet, för att få hela musikstilens historia berättad för dig. I Alfama kommer du nära Lissabonbornas vardag; det grillas sardiner och det hänger tvätt i alla jorden färger mellan husen i de smala gränderna. Lissabon har självklart även många spännande museer, såsom moderna konstmuseet eller det tekniske museum MAAT. Ett tips är också att ta sig upp på någon av de många höjderna runtom Lissabon, där man kan njuta av utsikten över staden och havet nedanför.

Ett av Lissabons mest karaktäristiska kännetecken är de gula spårvagnarna som med nostalgi och ett rasslande ljud smyger sig runt bland de branta och smala gatorna och på ett effektivt sätt kopplar ihop stadens olika kvarter. Prova att åka en tur med vagn nummer 28 som stannar precis utanför vårt hotell. På den här spårvagnsturen får du se borgen São Jorge som ligger på en av Lissabons sju höjder. Hoppa av på torget ”Largo Portas do Sol” så får du en fantastisk utsikt över den östliga delen av staden med dess vita hus med röda tak, Santa Engrácia-kyrkan, floden med Jesusstatyn och 25:e april-bron. Fortsätt till fots upp mot borgen där du kan bevittna det mäktiga byggnadsverket med sina tjocka murar och stora kanoner. Härifrån har du också en fantastisk utsikt över stadens alla delar.

Titta också gärna in i Sé, Lissabons katedral, Lissabons äldsta kyrka som är byggd i flera olika byggnadsstilar. Kyrkan är på samma sätt både enkel och spännande med sin utsmyckning och arkitektur.

Dag 4: Utflykt till Belèm och möjlighet för besök på Kakelmuseet (F)

Idag fortsätter vi upptäcksresandet när färden går vidare till det historiska Belém-kvarteret, som med sin långa rad av kulturpärlor på goda grunder finns med på Unescos världsarvslista. Här finner vi monumentet för de upptäcktsresande, en hyllning till Portugals stolta upptäcktsresande, som seglade till fjärran kontinenter med kompass och världskartan som bästa vän. Monumentet är ett imponerande byggnadsverk som visar på en ännu mer imponerande historia med stor betydelse för Portugals historia och för landet som sjöfartsnation.

Kompassen i Belem, Lissabon.
Bild: De upptäcktsresandes monument

På vår tur längs Tejo-floden ser vi ockå Belém-tornet, Torre de Belém, ett av Lissabons stora kännetecken. Förr i tiden vaktade Belém-tornet hamninloppet till Lissabon och idag står det kvar som ett viktigt historiskt monument. Tornet har vackra dekorationer och är byggt med inspiration från den manuelinska byggnadsstilen, vilket vi kommer att bevittna med egna ögon utifrån.

I närheten av Belém-tornet ligger den präktiga Jeronimuskyrkan och klostret som kan dateras ända tillbaka till 1500-talet, och som även de är byggda i manuelinsk byggnadsstil. Kyrkan och klostret är byggda med några av alla de skatter som upptäcktsresande tog med sig hem efter sina resor, vilket kan ses i utsmyckningen som har många maritima teman. Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien, har sin grav i kyrkan. Under vårt besök här finns det möjlighet att besöka kyrkan, och de som önskar att besöka själva klostret (mot en kostnad) kan välja att på egen hand stanna kvar i Belém. 

Efter besöket i Belém kan du välja mellan att bli körd tillbaka till hotellet eller följa med på ett extra besök till Kakelmuseet, Museo do Azulejo, tillsammans med reseledaren. Det portugisiska kaklet, azulejo, är glaserat och ofta handmålat i flotta och färggranna mönster. Kaklet används till dekoration av fasader tillhörande hus, kyrkor och slott. På museet lär vi oss mer om historien och traditionen bakom azulejo. 

Själva transporten till Kakelmuseet är gratis. En entré på ca 5 euro betalas på plats, och om du är över 65 år så har du 50 % i rabatt. Likaså tar du dig hem från museet på egen hand och bekostnad. Reseledaren kommer under dagen se till att orientera dig i hur du bäst tar dig tillbaka till hotellet.

Dag 5: Hemresa (F)

Med de sista upplevelserna färska i minnesbanken, beger vi oss sedan till flygplatsen där vi säger farväl till Lissabon för den här gången.

Karta

Geografisk karta över Lissabon

Väder

Se vädret i Lissabon

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Lissabon per år.

Fakta om Lissabon

Var ligger Lissabon?

Lissabon är storstaden som ligger vackert beläget utmed Portugals västkust, och som med sina 565 000 invånare tar hem titeln som landets huvudstad. Till ytan är Lissabon 84, 8 km2 stort, varav själva storstadsområdet utgör 2 957 km2. Något som kännetecknar staden är de sju kullarna som stadens historiska centrum ligger beläget på. Av denna anledning är de flesta gatorna mycket branta, vilket gör stadens spårvagnar till ett mycket attraktivt färdmedel för både lokalbor och turister.

Hur är vädret och klimatet?

Portugals huvudstad bjuder på under stora delar av året på ett behagligt klimat och solsäkert väder. Klimatet karaktäriseras av ett typiskt subtropiskt medelhavsklimat och ger varma heta somrar och milda vintrar. Under april till oktober sjunker temperaturen sällan under 18 grader och under sommarmånaderna är medelhavstemperaturen på ca 27 grader. Det är heller inte ett under varför europeiska turister årligen besöker Lissabon då staden erbjuder långa vita sandstränder strax utanför centrum.

Hur tar jag mig runt?

Du kan smidigt ta dig runt i staden på flera olika sätt, då lokaltrafiken fungerar mycket väl. Ett alternativ är de gula spårvagnarna som transporterar stadens invånare och turister upp och ner för de branta backarna. Ett gott tips är att inte köpa biljetten ombord då det oftast blir mycket dyrare. Du kan också åka med stadens alla lokalbussar, men vid köp av bussbiljett råder även samma tips här.
Att åka tunnelbana är också mycket smidigt och biljetterna för en resa kostar omkring 1,25 euro. Önskar du färdas något längre utgår flera järnvägar från Lissabon som sträcker sig till stora delar av landet. Till Cascais kan du åka med pendeltåget som går längs med kusten, och för att komma till Sintra tar du smidigast tåget som avgår från stationen Rossio i Lissabon.  
Att åka taxi i och runtom Lissabon är generellt sett billigt, och de allra flesta taxibilar är små. När de kör i städerna använder chaufförerna oftast taxameter, men ska du något längre ut på glesbygden kan de komma att ta betalt per kilometer.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Traditionellt sett har de flesta butiker öppet från måndag till fredag, mellan 9 eller 10 på förmiddagen till omkring 19 på kvällen. En del affärer kan däremot hålla stängt ett par timmar vid lunchtid. Det är även vanligt att en del affärer håller öppet under lördagar, och vissa stora shoppingcenter håller vanligtvis öppet till midnatt hela veckan ut.
Önskar du äta mat ute på restaurang, håller de flesta restauranger öppet under lunchtid samt under kvällstids t.o.m. kl. 22.00. Däremot i storstäderna, och inte minst i Lissabon, håller de flesta restauranger öppet mycket längre.

Visste du att...

… Lissabon aldrig har officiellt förklarats som Portugals huvudstad? Inte i ett enda officiellt dokument står det fastställt, vilket det oftast brukar göra om huvudstäder.
… på ett av Lissabons klassiska kaféer, Martinho da Arcada, finns det två bord som alltid står tomma, då de permanent hålls ”reserverade” för två portugisiska författare? Det ena bordet är reserverat för Portugals mest populära författare, Fernando Pessoa, medan det andra bordet är tillägnat den mindre populära författaren José Saramago.

Andra liknande resor

Trustpilot