Skip to main content

Madeira för kropp och själ

Pris från:
24 995:-
Dagar:11
Boka resa

Välgörande sommarsemester på Madeira 2024 för både kropp och själ

Välkommen till det natursköna Madeira med sina iögonfallande betagande utsikter, sina färgsprakande blommor och sitt charmerande folkliv! Här finns alla förutsättningar för en lika delar spännande och avkopplande semester med allt från höga berg till kristallklart blått vatten. Vi kombinerar kultur och äventyr i naturen med en perfekt balans mellan fysisk aktivitet och ett välbehövligt lugn. Det är lätt att få känslan att Madeira måste vara en exotisk plats långt borta, men från Sverige tar det inte lång tid att ta sig hit. Vi har allt detta på armlängds avstånd, och världens bästa ödestination väntar på oss redo att upptäckas!

Den här resan är speciellt framtagen för dig som vill ha ut det lilla extra av din semester och som vill göra den till en välgörande helhetsupplevelse – för både kroppen och knoppen.

Därför ska du följa med oss till Madeira: 

  • Unikt nyrenoverat fyrstjärnigt hotell med eget havsbad i naturreservatet Garajau
  • Båtutflykt med katamaran
  • Möjlighet för fysiska aktiviteter med vandring och naturupplevelser
  • Stabilt och sommarsoligt klimat
  • Lediga dagar för rekreation och återhämtning med poo, bastu och havsbassänger

Ett Madeira fyllt av fysisk aktivitet

Det är dags att snöra på sig skorna och ge sig ut på vandring – och på den här resan finns två stycken att välja på. På den vandring som är inkluderad i resan vandrar vi längs med en av de berömda bevattningskanalerna som kallas för levador och vi kommer på så sätt alldeles nära inpå det lokala lantlivet på den gröna ön. Extrautflykterna är en heldagsvandring i bergen vid Pico Ruvio där vi dessutom passar på att njuta av en god lunch.

Upplevelser till sjöss med katamaran på Atlanten

I vattnet runt Madeira njuter delfiner, valar och sälar av de sköna vågorna, och på vår dagstur bjuds vi in att delta i spektaklet. Vi tar oss med båt ut på Atlanten och låter solljuset och havsvindarna skölja över oss på väg mot spektakulära naturupplevelser – en höjdpunkt som sent kommer att glömmas!

Hotell med extra allt precis vid havet

Vi bor på första parkett alldeles intill havet i staden Canico. Här ligger det fyrstjärniga Hotel Sentido Galosol, som är utrustat med alla tänkbara faciliteter och en underbar atmosfär. Hotellet är känt för sin välsmakande mat som är baserad på öns lokala råvaror. För din komfort har vi inkluderat frukost samtliga dagar på plats, och även två buffémiddagar. Om maten är till belåtenhet kan du köpa till ytterligare måltider på hotellet utan problem, antingen som buffé eller i strandbaren.

Hotellrummen renoverades kring 2020 och är trivsamma, vackra och har alla balkong. Vill vi byta hotellbalkongen mot den fina solterrassen vid utomhuspoolen går det lika bra, och om solen försvinner bakom ett moln kan vi istället byta utomhuspoolen mot inomhuspoolen och spaavdelningen. En annan av hotellets främsta höjdpunkter är de häftiga havsbassängerna, och med havet som närmsta granne kan du prova på både vattensport och snorkling. Här kan vi verkligen passa på att skämma bort oss semestern till ära!

Vänta inte med att boka din resa

På ett fint hotell som det här är det högt tryck, och därför måste vi ge hotellet besked i god tid. För att säkra din plats kan det därför vara bra att boka in dig så fort som möjligt. Vad finns det att vänta på?

Funderar du på hur vädret ser ut på Madeira? Vi har all info du behöver i vårt blogginlägg om Madeiras väder och klimat!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet (M)
Dag 2: Södra Madeira med Cabo Girão, bananplantage och provsmakning av madeiravin (F, L, M) 
Dag 3: Stadspromenad i Funchal med besök i saluhallen (F) 
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Levadavandring längs Levada Maroços med lunch (F, L) 
Dag 6: Båtutflykt med katamaran (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt till Monte och Monte Palace Garden samt middag (F, M)
Dag 9: Ledig dag eller extrautflykt med bergsvandring vid Pico Ruivo (F, L*)
Dag 10: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 11: Hemresa (F)

F = Frukost       L = Lunch          M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till hotellet

Vi anländer till Madeira efter ett byte på Lissabons flygplats. Väl på plats möts vi av vår lokalt förankrade och svensktalande reseledare som med säker hand kommer att se till att vi får ta del av Madeiras guldkorn med en extra guldkant. Vi tar oss den förhållandevis korta vägen till Hotel Sentido Galisol och checkar in på våra rum där vi gör oss redo för en resa i hälsans och välmåendets tecken. 

Dag 2: Södra Madeira med Cabo Girão, bananplantage och provsmakning av madeiravin (F, L, M) 

För att inleda vår resa på bästa sätt startar vi med att ta del av ett litet urval av alla de sagolika utsikter som Madeira har att erbjuda. Väster om Funchal ligger utsiktspunkten Cabo Girão. På kustklippan är en så kallad skywalk upprättad; en transparent plattform som du kan kliva ut på och som erbjuder en helt enastående utsikt över sydkusten.


Bild: Utsikten från skywalken vid Cabo Girão får det att suga till rejält i magen

För oss är ett besök på Madeira inte komplett utan ett smakprov från madeiravinet – de gyllene dropparna – som vi så passande får uppleva hos en av de lokala producenterna på ön. På en av de privatägda vingårdarna som producerar några av öns bästa madeiravin går vi på en rundtur som givetvis avslutas med en god provsmakning. Vi besöker även ett av de stora bananplantagen som finns här längs den södra kusten. Här blandas bergsluften med brisen från havet, vilket gör att bananerna får det perfekta klimatet att växa i.

Câmara de Lobos, Funchal
Bild: Vi tar naturligtvis tillfället i akt och tar en titt på produktionen av det kända madeiravinet

Dagens lunch är inkluderad i utflykten och intas i staden Calheta, som har både hamn och en riktig sandstrand med importerad sand och palmer. Eftersom Madeiras kust främst består av stenstränder är den artificiella sandstranden en het destination för hela öns invånare, vilket vi förstås förstår när vi också är på plats i Calheta. Om du vill ta ett dopp på stranden är det bara att ta med badkläder och handduk.

Dagens sista stopp är i den idylliska fiskebyn Câmara de Lobos. Winston Churchill var en stor beundrare av denna lilla stad som han besökte år 1950, där han med den karaktäristiska cigarren och sina målarredskap fann inspiration till sin målning av hamnkvarteren och de färgglada traditionella fiskebåtarna. I dag kan du hälsa på Sir Winston i egen hög person, eftersom man uppfört en vacker bronsstaty av honom framför ett av hamnens hotell.


Bild: I charmerande Câmara de Lobos pågår madeiranernas vardagsliv

Câmara de Lobos är en stad där du kommer nära inpå det dagliga livet. Det finns tid att besöka någon av stadens små barer där den som vill kan svalka sig med en god, lokal drink. Faktum är att Câmara de Lobos är födelseorten för en annan av Madeiras lokala drinkar: nikita. Den består av ananasglass, vitt vin och öl. Det låter som en märklig kombination, men det är en riktigt energibomb. Självklart finns också den populära ponchan även här.

Vi återvänder sedan till hotellet och avnjuter en gemensam måltid som avslutning på en fullspäckad och fantastisk Madeiradag. 

Dag 3: Stadspromenad i Funchal med besök i saluhallen (F) 

Idag har det blivit dags att stifta bekantskap med staden på Madeiras solrika sydkust – Funchal. Funchal är en modern stad som sträcker sig längs med kusten och upp i de frodiga bergen, och idag ska vi få en introduktion till denna stad som trots att den genomgått en stor förvandling de senaste decennierna har behållit sin charm till tusen.


Bild: Centrala Funchal strålar av charm och är lätt att trivas i

Vår rundtur tar oss runt bland Funchals gator och torg, och hela tiden har vi stadens domkyrka på ett inte alltför stort avstånd. Den är stadens stora kännetecken. Funchal är en medelstor stad med ungefär 100 000 invånare, men lustigt nog känns inte staden så stor som antalet invånare kanske antyder. Stadens huvudstråk andas av folkliv och har ett rikt utbud med både specialbutiker, ett shoppingcentrum och många kaféer som är mötesplatser för lokalbefolkningen och som ger staden puls. Vi stannar till vid Zarcostatyn och får höra historien om den store 1400-talsupptäcktsresanden João Gonçalves Zarco som var den som upptäckte Madeira och som också bosatte sig på ön som dess ledande guvernör, och vi passerar också Rådhustorget på vår väg genom de kullerstensbelagda gatorna. Det kan vara bra med bekväma skor på upptäcktsfärden i Madeiras lilla huvudstad.


Bild: Vågar du smaka den traditionella drinken poncha? 

Vi avslutar stadspromenaden med att besöka en av stadens små barer där vi får svalka oss med en god, lokal drink – ponchan. Madeiras välkända och populära drink består av färskpressade frukter och lokalt brännvin, och självklart passar vi på att smaka innan vi avslutar dagens gemensamma schema. Resten av dagen bestämmer du själv över: stanna kvar i staden och gå på egen upptäcktsfärd eller återvänd till hotellet för avkoppling. Om du vill ta dig tillbaka till hotellet vid en senare tidpunkt kan reseledaren informera dig om de alternativ som finns: lokalbuss och taxi. 

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Dagen är fri att tillbringa på egen hand, och vi får gott om tid för att ta det lugnt på en solstol vid poolen eller vid vågornas brus vid havsbassängerna. Om du vill ha tips på saker att hitta på kan vår Madeiraexpert definitivt hjälpa till. 

Dag 5: Levadavandring längs Levada Maroços med lunch (F, L) 

Idag tar vi oss till östra Madeira för en lättare vandring längs en av Madeiras många bevattningskanaler, Levada Maroços. På hela ön finns över 2 000 grävda kanaler organiserade i ett enormt förgreningssystem som sträcker sig kors och tvärs som på naturlig väg hjälper naturen att återanvända och fördela regnvattnet från det frodiga norr till den solrika sydkusten. Madeira har levadorna att tacka för mycket – bland annat sin fantastiska grönska och stora färgprakt. Under vår vandring får vi ta del av den unika och häpnadsväckande natur som verkligen satt Madeira på kartan, och bland odlingar, blommor och träd tar vi oss fram i den lätta terrängen.


Bild: Det grönskande Madeira är som allra vackrast när man vandrar i och med naturen

Dagens vandring är cirka 14 kilometer lång och i förhållandevis platt terräng, eftersom vi följer vattnet. Ungefär halvvägs passerar vi en liten lokal bar där du kan köpa snacks och dricka. Om du inte vill fortsätta vandringen härifrån kan du välja att vänta vid bussen som väntar vid baren. När vandringen är till ända avnjuter vi även en gemensam lunch, och sen återvänder vi till hotellet. Resten av dagen tillbringas på egen hand, och kanske kan det kännas skönt att pusta ut på hotellet efter dagens fysiska aktivitet.

Dag 6: Båtutflykt med katamaran (F)

På dagens schema står en spännande exkursion – vi ska tillsammans ta oss ut på Atlantens böljande vågor! Vår seglats tar några timmar, och under vägen passar vi förstås på att speja efter både val och delfin i solskenet. Chanserna att få syn på de häpnadsväckande havsdjuren är faktiskt ganska goda, eftersom sommaren är högsäsong för valarna och eftersom delfiner vistas här året runt. Däremot finns det inga garantier.    


Bild: Delfinerna lever i vattnen kring Madeira året runt och har vi tur kanske vi ser några från vår båt

Praktisk info om båtturen: Utflykten varar i cirka tre timmar och utöver det tillkommer transfer till och från hotellet. Båten är en katamaran där det finns möjlighet att köpa dryck och snacks ombord. Det finns WC ombord och vi rekommenderar att du tar med badkläder, handduk, vindjacka och en varm tröja samt solskydd.

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Vi får återigen en ledig dag att tillbringa på egen hand. Kanske är det idag du ger dig ut och hittar dina egna favoritplatser i Funchal?


Bild: Utsikten över bedårande Funchal

Dag 8: Ledig dag eller extrautflykt till Monte och Monte Palace Garden samt middag (F, M)

Efter en intensiv vecka full av gemensamma aktiviteter får vi idag tid att återhämta oss och smälta resans första intryck. För dig som vill krama musten ur det magiska Madeira är du varmt välkommen att följa med oss till den fascinerande byn Monte, som ligger precis norr om huvudorten Funchal. Från den vackra kyrkan Igreja da Nossa Senhora får vi en fantastisk utsikt över både staden och havet. Historiskt har det varit just här, i kurbadorten Monte, som välbärgade européer samlades om somrarna för att samla energi och umgås. Idag kan man komma hit från Funchal antingen via bilvägen eller genom att ta linbanan. På tillbakavägen finns också olika transportsätt, och redan för längesedan valde ofta överklassdamerna att åka ner på slädar i hög fart, styrda av män i stråhatt och vit kostym. Det kan du också välja att göra efter vårt besök i staden och trädgården, dit vi tar oss med buss.


Bild: Till Monte kan man ta sig med linbana, och på vägen hem igen kan man ta plats i en av de klassiska slädarna

I Monte finns även en av Europas största samlingar av exotiska växter i trädgården Monte Palace Garden från år 1881. Här finns dessutom en unik design med asiatiska inslag och en imponerande samling kakelplattor som har samlats in från palats, kyrkor och privata hus mellan 1400-talet och 1900-talet. Trädgården härstammar från en 1700-talsherrgård och har också fungerat som lyxhotell. Senare köptes den av den inhemske affärsmannen och konstsamlaren José Berardo, som drömde om att skapa en vacker trädgård för allmänheten. På utflykten till Monte är entréavgiften till den fantastiska palatsträdgården inkluderad, och på plats är det nästan omöjligt att inte njuta av den vackra grönskan.


Bild: I det högtliggande Monte kan vi kika ner på Funchal och drömma oss bort i den enastående palatsträdgården

Notera att det förekommer vissa höjdskillnader på utflykten till Monte, och att det därför krävs god form för att ha fullt utbyte av besöket i trädgården.

Dag 9: Ledig dag eller extrautflykt med bergsvandring vid Pico Ruivo (F, L*)

För dig som fått mersmak av föregående vandringar erbjuder vi idag en extrautflykt där vi återigen får njuta av Madeiras majestätiska natur från vandringslederna. Den här gången går turen till öns högsta bergskedja Pico Ruivo, varifrån vi på 1 500–1 800 meters höjd vandrar på stigen Vereda do Pico Ruivo.

Vår rutt är förhållandevis kort och enkel, men samtidigt också kuperad. Det är dock ett litet pris att betala för den enastående utsikt som väntar oss här. Vi vandrar samma väg fram och tillbaka, totalt 6 kilometer, på grus- och naturstigar och uppe på den breda delen av bergsryggen. De som vill tar sig ända upp till toppen längs den smala och kuperade stigen, medan de som vill väntar kvar och njuter av utsikten några meter längre ner. Efter vandringen belönas vi med en god lunch på en lokal restaurang med utsikt över öns norra kust.


Bild: De frodiga bergen i Pico Ruivo badar i solljus och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga 

Det här är en extraordinär upplevelse som kommer att etsa sig fast på din näthinna, och glöm för guds skull inte mobilen och kameran en dag som denna! Oavsett om vi får klart väder eller inte kommer bilderna i kamerarullen och i huvudet att stanna kvar längre, länge och få dig att drömma dig tillbaka till Portugals paradisö.

Dag 10: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Vår sista heldag på Madeira tillbringas på egen hand. Många av oss vill kanske passa på att njuta av semesterlugnet innan hemfärden, men för de som vill upptäcka ännu något mer finns reseledaren till hjälp med tips på spännande aktiviteter.

Dag 11: Hemresa (F)

Tiden har kommit för oss att lämna Madeira för den här gången. Med soliga minnen, enastående naturvyer och kanske lite, lite träningsvärk i benen tar vi oss till flygplatsen och går ombord på planet hem till Sverige fyllda av ro i både kropp och själ. Vi ses igen, Madeira!

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
19/8 - 29/8Se flygtider Köpenhamn - KastrupMadeira för kropp & själ (från Köpenhamn)24 995:-Boka
19/8 - 29/8Se flygtider Stockholm - ArlandaMadeira för kropp & själ24 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 40 personer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats? Vi kan undersöka möjligheten för anslutningsflyg!

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn–Funchal t/r inkl. transfer
• 10 nätter på 4* Hotel Sentido Galosol i dubbelrum med balkong 
• 10 x frukost
• 2 x middag på hotell
• 2 x lunch med dryck på utflykt 
• Entré til Cabo Girão
• Provsmakning av Madeiravin
• Transport och utflykter enligt programmet
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum för 1 person med balkong, från 6 995 kr
• Dubbelrum för 1 person med balkong och havsutsikt, från 13 995 kr 
• Dubbelrum med balkong och havsutsikt, från 3 995 kr/person
• Extrautflykt till Monte och Monte Palace Garden, 450 kr/person
• Extrautflykt med bergsvandring i Pico Ruvio, 695 kr/person
• Stadsskatt i Canico, €2/natt och person (max 7 nätter) (betalas direkt till hotellet))
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 

*Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 11

Sentido Galosol

Sentido Galosol

Andra liknande resor

Trustpilot