Skip to main content

Paris – staden som får alla på fall

Prydliga kvarter, starka espressos, nybakta baguetter...

...runda baskrar och häpnadsväckande arkitektur - om inte Paris har bildat sig på näthinnan din så är du nog ensam i ditt slag. Denna världsberömda metropol har nog inte gått någon okänt förbi med sitt ryktbara Eiffeltorn som ståtligt reser sig ur stadsmyllret och vakar över den pulserande stadskärnan och som varje kväll lyser upp stjärnhimlen med sin spektakulära ljusshow.

I ärlighetens namn ska jag säga er att mina förväntningar på min första resa till Paris sträckte sig ända upp till skyn, vilket kanske inte är att undra på efter alla filmer, serier och böcker som genom tiderna målat upp bilden av att Paris är Europas romantiska paradis där atmosfären är lika förtrollande som möjligheterna är oändliga. Jag skulle ljuga om jag påstod att jag av denna anledning inte var nervös över att få mina förhoppningar uppfyllda – men så obefogad min nervositet var! Paris tog mig med storm likt ingen annan stad har gjort förut och min kärlek till denna vibrerande plats vet jag nu kommer direkt från hjärtat och inte från de filmer och böcker som jag sett och läst under min uppväxt.

Oavsett om du ung eller gammal, singel eller nykär (eller kanske till och med är inne på det 25e jordsnurret tillsammans med din partner) lovar jag dig att Paris inte kommer göra dig besviken. Paris är synonymt med kärlekens stad – men kom ihåg att kärlek förekommer i fler former och nyanser än just den du har till din käresta. Kärleken existerar även i de relationer du har med dina familjemedlemmar och vänner, och när jag i våras följde med på turen Genom Paris från 1a parkett tog jag med mig min allra bästa vän – och tillsammans förälskade vi oss i Paris rosenfärgade sken.

Se vårt reseutbud till Frankrike här.

Mitt första intryck av Paris

Våren visar sig från sin allra bästa sida när vi kliver ut genom flygplatsen Charles de Gaulles skjutdörrar. Trots att vi endast befinner oss i början på mars visar temperaturmätaren härliga 16 grader och solen värmer alldeles ljuvligt mot min kind - så som endast vårsolen kan. Vi går förbi kön med taxibilar och resenärer och har siktet mot vår egen buss som ska vägleda oss genom de parisiska gatorna mot vår bas. Medan vi går förbi några lokalbor spetsar jag mina öron i hopp om att få höra det charmerande språket som fransmännen är kända för.

Under de nästkommande dagarna ska vi inkvartera oss i allra finaste klass – ombord på båten MS Raymonde med seglats på Seine. En bättre inramning för att uppleva Paris för allra första gången kan jag helt enkelt inte komma på. Vi kör i samspel med den resterande trafiken på motorvägen med stadskärnan och floden Seine i sikte och helt plötsligt får jag äntligen syn på det ikoniska och vackra Eiffeltornet som praktfullt reser sig mellan hustaken. Redan då visste jag att denna stad inte skulle göra mig besviken. Sakteligen börjar vi komma längre in i stadsmyllret vilket märks av då gatorna blir något smalare och trafiken allt tätare. De prydliga kvarteren skämmer bort oss med sina detaljrika fasader och de franska balkongerna och de små pittoreska caféerna som man vanligtvis förknippar Paris med, hälsar oss välkomna längs vägen. Det enda som fattades var fransmannen med baskern på sned och baguetten i cykelkorgen för att komplettera porträttet av det idylliska Paris.

Kvarter i centrala Paris med cafeer, kyrktorn och trafik.

Bild: Ett av många vackra kvarter i Paris

Vi checkar in på vårt flytande hotell

När jag äntligen får syn på den böljande floden Seine som så stillsamt flyter genom staden, inser jag att det inte kan vara långt kvar tills vi är framme. Vi korsar floden genom att köra på en av de många broarna och det högresande Eiffeltornet, som för endast 1 timma sedan utgjorde en liten detalj i bakgrunden, dominerar nu min utsikt med sin imponerande höjd på 300 meter.

Väl framme vid vår båt hälsar den trevliga besättningen oss ombord och jag minns att den småskaliga storleken på båten gav en intim och privat känsla. Jag förundras av den lyxiga inredningen och ute på däck kan jag skymta den inbjudande jacuzzin som bara väntar på att få bjuda oss på ett varmt bad. Vi blir tilldelade våra hytter och bjuds på ett gott tilltugg i sällskap till en uppfriskande välkomstdrink – som jag ska erkänna satt mycket fint efter en resdag.

Eiffeltornet vid floden Seine i skymningen, Paris.

Bild: Eiffeltornet med ljusshow

Efter en välsmakande välkomstmiddag innehållande tre rätter i lyxig anrättning ombord på båtens restaurang, beslutar jag och min väninna oss för att avrunda första dagen i Paris med en liten promenad längs Seine. Under hela promenaden har vi Eiffeltornet i sikte och när ljusshowen startar står vi som förlamade av beundran på allra första parkett.

Läs här 6 tips på hur du kan spendera den lediga dagen.

Sevärdheterna avlöser varandra

Efter en god natts sömn är det med en stor upprymdhet som jag välkomnar den nya dagen. Jag beslutar mig för att börja dagen på bästa tänkbara sätt – med nybryggt kaffe och franska croissanter med utsikt över Seine och frihetsgudinnan som praktfullt står och vakar över oss…och nej, vi har inte under natten hunnit segla över Atlanten ända till New York. Heller har jag inte slagit i huvudet och blivit helt förvirrad över vart jag befinner mig. Utan faktum är att här i Paris återfinns den enda kopian av den ursprungliga statyn som vi hittar i drömmarnas land, då skulptören bakom verket är den franske Auguste Bartholdi.

Under dagen kommer mer sevärdheter att vänta oss när vi beger oss ut på en bussrundtur och upptäcker stadens olika spännande delar med dess historia tillsammans med vår reseledare. Vi passerar Triumfbågen medan vi färdas på Triumfvägen och fortsätter längs den berömda Champs-Elyseés med Place de la Concorde i sikte. Vi kommer under vår färd även nära Louvren med sin Mona Lisa och Place de la Madeilene och om jag trodde att jag hade stor kunskap om Paris historia och stadsbild tidigare så fick jag nu tänka om.

Sevärdheter i Paris som Triumfbågen.

Bild: Triumfbågen

Full med nya intryck och framför allt kunskap om staden som inte endast är vacker att titta på, men även intressant att lära känna, sitter en tre-rätters lunch ombord på båten fint. Paris – som är känt för att vara gastronomins huvudstad – gör mina smaklökar inte besviken när den ena rätten imponerar efter andra. Härefter låter vi magen smälta maten och samlar kraft i de mjuka sofforna ombord på båtens gemensamma utrymme. Vi beslutar oss för att lyssna på våra inre äventyrslystna röster genom att ägna eftermiddagen åt att upptäcka Paris på egen hand.

Genom Paris med karta och smartphone

Med kartan i ena handen och högt mod blir Notre-Dame vårt mål. Om man som oss varken har bil eller lust till att cykla längre sträckor, finns det gott om metrolinjer och tunnelbanor som transporterar invånare och besökare kors och tvärs – frågan vi ställde oss var endast vilken linje vi skulle ta för att inte hamna helt fel. Dock efter några vänliga instruktioner från ett par lokalbor är vi tillslut på väg mot rätt håll och på ett swich är vi framme vid stationen som ligger alldeles intill katedralen med de två ståtliga tornen som man oundvikligt kopplar till Disney klassikern Ringaren i Notre-Dame. Jag förstår i denna stund att de många duvorna som man ser cirkulerar i filmklassikern inte tagna ur tunna luften då jag utanför katedralen kan räkna till mer duvor än människor, och de tjocka molnen som har börjat lägga sig på himlen skapar en dramatisk känsla i samspel med omgivningarna.

Katedralen i Notre-Dame vid floden Seine på en storstadsresa till Paris.

Bild: Notre-Dame de Paris

Vi strosar bland de anrika kvarteren som ligger intill och som är fyllda med restauranger, butiker och caféer – det ena mer inbjudande än det andra. Bland sorlet av människor och fågelkvitter kan jag urskilja tonerna från La Vie en Rose och jag börjar sakteligen leta mig fram med blicken för att se vart den vackra melodin kommer ifrån. Det dröjer inte längre förens jag ser en gatumusikant spela på sitt dragspel i hopp om att intjäna några extra slantar. Vi bestämmer oss för att förhöja upplevelsen något ytterligare genom att slå oss ner på uteserveringen intill och vi beställer in varsin cappucino. Vi sitter så pass nära att vi fortfarande kan höra den vackra dragspelsmusiken och precis när kaffedoften når mitt luktsinne tränger solens mjuka strålar fram genom molntäcket – varenda cell inom mig trivdes i denna stund.

Ett franskt café i centrala Paris.

Bild: Vid nästan varje gata ligger flera mysiga caféer belägna

En spektakulär avslutning

När jag vaknar upp dagen innan hemresan tänker jag för mig själv att hur ska denna dagen någonsin kunna toppa den fantastiska gårdagen? Jag visste att oavsett vad jag får se och upptäcka idag så skulle mitt bagage hem vara proppfullt med många nya minnen och kulturella intryck.

...Men det visade sig att resan skulle bli ännu mer fantastisk (om möjligt) då dagen bjöd på en segling på Seine. Med vinden i håret och broarna över oss passerar vi några av de kända byggnaderna som Louvren, Nationalmuseet och Pont-neuf, Hotel de Ville. Medan jag och min väninna försöker bestämma oss för vilken bro som är vår favorit står ett äldre par längre bort och njuter av utsikten, och på andra sidan om oss står ett kompisgäng och försöker få till den ultimata bilden tillsammans med Eiffeltornet. Här befinner sig alla ombord i stunden – fast på sina egna sätt.

Restaurang vid floden Seine och broarna med Eiffeltornet i bakgrunden, Paris.

Bild: Utsikt från seglingen ombord på Ms Raymonde

Som grädden på moset, eller pricken över i som man brukar säga, skulle det visa sig att denna storstadsresa skulle få ett avslut som jag sent kommer att glömma. Vi blir serverade en trerättsmeny där man inte hade snålat med smakerna och ingredienserna och varenda detalj i dukningen var omsorgsfullt vald för denna kväll.

Elegant dukning ombord på en båt, flodkryssning i Paris.

Bild: Bordsdukning inför avskedsmiddagen

Mätta och belåtna beställer jag och min bästa vän slutligen var sin champagne från baren ombord och vi kliver ner i den varma jaccuzin och blickar ut över Eiffeltornets skönhet som varje kväll förtrollar oss på nytt…

//Jenny

Här kan du se en översikt över alla våra storstadsresor.

Vi tror du också gillar...