Skip to main content

Israel – ett land du vill lära känna

Vi slår hål på myterna kring Israel

Därför bör landet ligga hög(s)t upp på din lista över länder att upptäcka

Om du skulle be någon som har besökt Israel att beskriva landet kan jag nästan lova dig att de med glimten i ögat och värme i hjärtat pratar om uttrycksfulla nyanser, upplevelser och kulturer.

Ta exempelvis kuststaden Tel Aviv som delar slogan med USA:s stora äpple: staden som aldrig sover. Här är nöjeslivet sjudande, känslan modern och livsglädjen påtaglig. Tätt inpå kaféer, barer och butiker breder lena sandstränder ut sig med turister som lapar sol och iskall glass. Ja, på tal om USA, så kan man tro att man likväl befinner sig i Miami när man står där och blickar ut över kustremsan.  

Från en värld till en annan på under två timmar

Färdas du endast en och en halv timme inåt landet kommer du till Jerusalem – den eviga staden. Här spar man inte på smeknamnen. I Jerusalem hittar vi religionens fäste för likväl judar som muslimer som kristna. Här kan du bland annat flanera bland marknader där kryddor, handgjorda kermatikfat, parfymer och konstverk går för ringa summor. Hälsa på Klagomuren, var dina innersta önskningar kan besannas, för att sedan ta upplevelseturnén vidare mot Masadaklippan i öknen till Döda havet, var du guppar likt en gummianka vid jordens lägsta punkt. 

Slår ditt hjärta för god mat och nya smakupplevelser? Då har Israel inga skäl att göra dig lång i ansiktet. Med ett kök som har rötter från världens alla håll och kanter, har utbudet på ingredienser och smakkombinationer inget slut.

Upptäck färgstarka Israel med Döda Havet, Jerusalem, Jaffa och Tel Aviv.

Som du kanske redan har förstått är Israel en enastående destination som man bör besöka minst en gång i livet. Men vad som sätter käppar i hjulet för en del av oss däremot är de fördomar som vi helt obefogat bär med oss gentemot landet. Nedan slår vi hål på några myter om Israel, varav några du kanske redan har hört i skvallerblaskor hos frisören eller från din något inskränkta granne. Drömmer du om att få uppleva Israel? Låt oss då reda ut vad som faktiskt gäller!

1. Flygresan dit är lång och du får räkna med mellanlandningar

Falskt. Många stora flygbolag som SAS och Norwegian erbjuder direktflyg till Israel och det på bekväma flygtider. Exempelvis tar flygresan med Norwegian från Arlanda till Tel Aviv inte ens 6 timmar. Smidigare kan det knappast bli!

2. Det är en gammalmodig nation där moderna tankesätt och människor med andra värderingar inte är välkomna

Falskt. Trots att Israel är tillhållsland för världens religioner och bär på en stark historia, är nationen också modern. Israelerna umgås utan hämningar och formaliteter, och att stifta bekantskap med lokalbor är inte svårt. Israelerna är ett folkslag som kännetecknas av att vara öppna och hjärtliga. Oavsett vilken etnisk bakgrund du har, om du är homosexuell eller hetero, så är du varmt välkommen.

3. Det är ett turbulent land att vistas i med hög kriminalitet

Falskt. I Israel är värnplikt obligatoriskt för både kvinnor och män och landets militärstyrka är en av de största i världen. Du kan bland annat se dem tjänstgöra på gator och kvarter. Kriminaliteten i Israel är generellt sett låg och det är inte vanligt att man som turist råkar ut för brott. Även kvalitén på hälsovård och sjukhus i Israel är hög.

4. Det är farligt att bada i Döda havet

Falskt. Snarare tvärtom så är ett dopp i Döda havet rena hälsokuren för kropp och själ. Tack vare det geografiska läget med närhet till mineralrika berg, så innehåller saltvattnet hela 21 olika mineraler som enligt forskning gör underverk för kroppsliga besvär och smärtor. Att skåda badglada semesterfirare och lokalbor smörja in sina kroppar med den gråfärgade leran från havets botten, är med andra ord ingen ovanlig syn.   

5. Du behöver kunna tala flytande hebreiska eller arabiska för att kunna kommunicera med befolkningen

Falskt. Trots att hebreiska och arabiska är de officiella språken som talas i landet, så kan du räkna med att de flesta israeler förstår och kan tala engelska. Israel tar emot över 20 000 besökare dagligen, varav de flesta är européer eller amerikaner. Alltså är israelerna väl vana vid att bemöta och hjälpa turister på resande fot. Även gatuskyltar och anvisningar har översatts till engelska för turisternas skull.

Israel – en översikt

Karta över Israel och värt att veta om Israel.

Som tre visa män en gång sa...

 

"If there were an Oscar for best theatrical performance by a country, Israel would win every year. It's a country based on theater."
Norman Finkelstein

"Israel was not created in order to disappear - Israel will endure and flourish. It is the child of hope and the home of the brave."
– John F. Kennedy

"I think that life in Israel is sometimes bigger than the movies."
- Yitzhak Rabin

/Jenny

Läs mer om vår resa Israel nu & då 

Vi tror du också gillar...

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot