Skip to main content

Hälsningar från våra reseledare i norra Italien

Hälsningar från alla våra reseledare i norra Italien

Gardasjön 8 juni 2020

Kära alla glada resenärer och Italien-älskare i Sverige!

Då Italien till stor del öppnade upp igen onsdagen den 3 juni vill jag nu skriva en hälsning och rapportera om situationen här nere, då den nämligen har förbättrats i stor utsträckning!

De flesta minns nog de fruktansvärda bilderna från Lombardiet och inte minst Bergamo, när Corona-krisen var som värst i slutet av mars och början av april. Lyckligtvis har mycket hänt sedan dess.

Italien var ju det första europeiska land som drabbades av coronaviruset och därför mer än andra "togs på sängen". Och från det att vi alla var lite skeptiska till allvaret i allt detta, så gick verkligheten snabbt upp för oss. Jag minns att jag här vid Gardasjön såg den första ansiktsmasken lördagen den 7 mars. Och den 10 mars landet var helt och totalt stängt, med direkta utegångsförbud och hot om mycket höga böter och fängelsestraff upp till 5 år för den som bröt mot karantänsreglerna. Men när jag ser på det såhär i backspegeln kan jag känna att det förmodligen var helt rätt beslut, med tanke på hur snabbt och olyckligt allt utvecklade sig.

Från mitt hemmaliv i min lilla dal har jag noga följt situationen. Idag i Italien har vi cirka 35 000 smittade av en befolkning på 60 miljoner invånare. När situationen var som värst i början av april hade vi 108 000 smittade och nästan 35 000 på sjukhus. Idag är siffrorna helt annorlunda. I hela Italien är ca 5 000 människor inlagda på sjukhus för Corona-viruset, och antalet inlagda har minskat varje dag under de senaste 63 dagarna.

Det är fortfarande idag Lombardiet som står för cirka 50% av alla smittade. I Lombardiet bor det knappt 10 miljoner människor på ett område som är mindre än hälften så stort som Danmark. Resten av Italien ser mycket bättre ut. I min hemregion, Veneto, där Venedig och Verona ligger, har vi de senaste 20 dagarna haft mellan 0 och 12 nya fall. Och Veneto har samma befolkningsantal som Danmark eller Norge, knappt 6 miljoner människor. Och i går, för första gången, hade regionen inga dödsfall relaterade till viruset. Veneto är också den region med flest testade personer i relation till antalet invånare. Över 800 000 personer har testats.

Regionen Basilicata i södra Italien hade den 8/6 som den första regionen ingen inlagd med Corona.

Italien inledde de stora återöppningarna den 18 och 25 maj, och det var med viss spänning som vi väntade på officiella tal 15–20 dagar senare. Men siffrorna fortsätter att bli bättre och bättre! Så nu får vi äntligen också resa från region till region, och även göra utländska resor med vissa reservationer.

Personligen måste jag säga att jag faktiskt känner en viss stolthet över hur det italienska folket har hanterat denna situation, med respekt för regler och förbud, samtidigt som man har bevarat sin optimism och en stor grad av sammanhållning och gemenskapsanda. Tänk bara på våra dagliga balkongkonserter!

Så Italien har, liksom resten av Europa, fått denna pandemi och tragedi under kontroll. Och nu längtar vi efter att komma igång igen med turism och resor igen. Naturligtvis med olika säkerhetsåtgärder och en utpräglad grad av sunt förnuft.

Vi har öppnat restauranger, barer, stränder med mera, med begränsat antal människor, stora avstånd och höga krav på hygien. Så även om vi fortfarande måste tänka oss om, så känns det som om livet har börjat på nytt.

Vid Gardasjön har de första tyskarna anlänt med bil. Och de har förmodligen aldrig varit mer välkomna än nu! Det känns riktigt bra att se att "mitt" älskade Italien i så hög grad har haft krafter för att kämpa tillsammans mot en osynlig fiende, och att vi nu är tillbaka till ett i stort sett normalt liv.

Så med detta vill både jag och mina kollegor skicka en stor hälsning till er alla, och önskar er varmt välkomna tillbaka till La Dolce Vita's hemland!

Massa hälsningar från oss alla i norra Italien.

Ciao, un caro salutio,

Lotta, Katarina, Riikka och Ole