Skip to main content

Caminito del Rey - Kungsleden

CAMINITO DEL REY - KUNGSLEDEN - VID MALAGA I ANDALUSIEN

Caminito del Rey, även kallad Kungsleden, i närheten av Malaga i Andalusien, åtnjuter inte samma berömmelse som Camino de Santiago i norra Spanien. Men efter en omfattande restaurering har den gamla smala stigen längs berget fått nytt liv.

Kungsleden är från 1901, då det beslutades att arbetarna vid två vattenkraftverk vid vattenfallen Chorro och Gaitanejo behövde en genväg mellan arbetsplatserna. Det tog fyra år att bygga Kungsleden, och den stod klar 1905. Under åren som följde användes rutten flitigt av arbetare vid de två vattenkraftverken när material skulle transporteras eller inspektioner skulle göras.
Namnet Caminito del Rey gavs dock först 1921 när kung Alfonso XIII korsade den för att inviga dammen Conde del Guadalhorce.

Bild: Kungsleden

Kungsleden skapar en rutt mellan de små byarna Ardales och Àlora En del av rutten består av en promenadbro längs klipporna och över ravinen, 100 meter över floden vid El Chorro. Den ursprungliga 1 meter breda stigen på promenadbron bestod av betong som låg på stålräls runt klipporna. Slitage och bristande underhåll ledde till att stigen förföll, och på många ställen var det endast stålrälsen som var kvar. Stigen blev farlig att färdas på och stängdes av lokala myndigheter   år 2000.
Femton år senare öppnades Caminito del Rey igen. Det som en gång var världens farligaste promenadbro är nu en säker och häpnadsväckande upplevelse för livet. Det har blivit en stor framgång och glädje för aktiv turism i området.

Bild: Karta på stigen

Är du intresserad av vandring? Se vårt utbud av vandringsresor med Kulturresor Europa 

Här kan du se alla våra resor till Spanien.

 

 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot