Skip to main content

Pilgrimsleden i norra Spanien.

PILGRIMSRUTEN I SPANIEN - EL CAMINO DE SANTIAGO

Pilgrimsruten, Jakobs väg, eller på spanska El Camino de Santiago, kärt barn har många namn.Men vad är egentligen denna pilgrimsrutt, som har vunnit sådan betydelse att den inte bara är Europas viktigaste kristna pilgrimsrutt, utan som idag också vandras av en hastigt växande mängd icke-troende och till och med blivit populär som kulturell resedestination?

Branta passager över gyllene blåsiga berg. Öde gula slätter med vidsträckt himmel, och mitt på vägen: en övergiven hund. Små, porösa medeltida byar och stadsmurar som vittnar om en storhetstid där klasskillnader hade en helt annan betydelse än idag. Krökta vägar genom en frodig galicisk dal och slutligen doften av söt rökelse i Santiago de Compostelas romanska katedral. Bilderna är många på den drygt 800 kilometer långa sträckan genom norra Spanien.

Den första martyren

Allt började med en lärjunge; men inte vilken lärjunge som helst. Enligt Nya testamentet var aposteln Jakob en av Jesu tolv apostlar och den förste av Jesu lärjungar som led martyrdöden för sin tro. I Nya testamentet beskrivs han också som en initiativtagande, driftig och inte så lite temperamentsfull lärjunge. Det sista draget ledde möjligen till vrede bland de världsliga makthavarna; enligt Apostlagärningarna var det i alla fall judarnas egen kung, kung Herodes, som beordrade hans halshuggning. Vi är här på historiskt skakig grund. Men vi försöker.

Enligt legenderna - och vi behöver väl knappast påpeka att vi fortfarande gungar runt här på historiskt sätt - skulle Jungfru Maria fyra år tidigare, närmare bestämt den 2 januari 40 år efter Kristi födelse, ha visat sig för Jakob på stranden av floden Ebro i Caesaraugusta - föregångaren till staden som idag heter Zaragoza - medan han predikade evangeliet.

Jakob reste till Israel och blev lärjunge. Blev senare halshuggen av Herodes. Efteråt blev han enligt en av legendens många versioner transporterad i en båt från Jerusalem till Santiago de Compostela i den nordvästra hörnet av Galicien. Båten kapsejsade i en storm och sköljdes upp på stranden, täckt av pilgrimsvandringens symbol - musslor. Och där begravdes han till slut i en krypta i stadens katedral.

Bild: Valfri

Sankt Jakob

I andra versioner beskrivs Jakob som en sann logistisk talang som både kunde predika på den iberiska halvön och i det förlovade landet; det gamla Judea. Här känner man den historiska mystiken, det folkliga och andliga fantasier och den epistemologiska oändligheten som nästan alltid omger heliga, religiösa figurer.

Hur det än förhåller sig, blev han efter sin död ett helgon, en ledstjärna, en religiös symbol vars spektakulära liv innehöll löften om avlatsbrev och en ny början. Och därför besöks hans grav av troende katoliker från hela Europa, ja från hela världen.

Här kan du se alla Kulturresor Europas vandringar.

El Camino är inte en, utan flera rutter.

Det finns den franska rutten som börjar i Saint-Jean-Pied-de-Port på den franska sidan av Pyrenéerna och går till Roncesvalles på den spanska sidan av den mäktiga bergskedjan och fortsätter sedan 780 kilometer till Santiago de Compostela genom städerna Pamplona, Logroño, Burgos och Léon.

Det finns den norra rutten - ursprungligen använd av pilgrimsfärdande för att smyga sig runt de moriska territorierna under medeltiden - som börjar vid gränsen till Frankrike i staden Hendaye. Härifrån slingrar den sig som en tunn, prickad orm längs kusten vid Biscayabukten tills den når staden Oviedo, där man återigen kan välja mellan rutterna; här mellan den så kallade Primitiva-rutten eller den alternativa norra rutten.

Bild: Rutten ovan

Det finns Tunnelruten - den kanske äldsta delen av pilgrimsruten - som på ett sätt berör våra egna förfäder, eftersom den under medeltiden användes som en alternativ rutt till Den nordliga rutten när den korsades av invaderande vikingar från norr eller invaderande morer från söder.
Rutt, som också kallas Baskerrutten eller San Adrian-rutten, börjar i den baskiska staden Irun, slingrar sig genom den frodiga Oria-dalen och närmar sig Santiago genom Álava-provinsens ödsliga slätter.

Bild: Någon av rutterna ovan

Det finns Sölvvägen - eller Via de La Plata på spanska - som ursprungligen var romarnas sätt att koppla samman de romerska provinserna Italica och Austurica Augusta, men som nu förbinder de andalusiska startpunkterna för pilgrimsrutten med målet i Santiago de Compostela. Rutten börjar i Sevilla, går genom Extremadura-regionen till Cáceres, fortsätter till universitetsstaden Salamanca, innan den närmar sig Santiago de Compostela genom Zamora, nära den portugisiska gränsen. Ett tillflöde till denna rutt är Camino Mozárabe, som börjar i Granada, fortsätter till Córdoba och ansluter till Sölvvägen i Merida.

Bild: Någon av rutterna ovan

Dessutom finns den portugisiska rutten som börjar vid katedralen i Porto och sträcker sig
222 kilometer innan den når en annan katedral, nämligen Santiago de Compostelas. Denna gåtfulla rutt är lika berömd för sin skönhet som den är ökänd för sina branta, andfådda backar, de dramatiska Labruja-backarna i Ponte Lima.

Och så finns det alla de andra rutterna, de här ospecificerade, men också de okända, de osynliga eller de glömda - alla de som inte längre finns på de stora kartorna.

Gemensamt för dem alla är att de leder till Santiago de Compostela. Och även om alla vägar normalt - som ordspråket säger - leder till Rom, så är det ett faktum att det under medeltiden fanns nästan lika många vägar till Santiago de Compostela. Endast pilgrimslederna kunde därför mäta sig med de gyllene vägarna till Rom och Jerusalem.

Om du bara är intresserad av Spanien kan du låta dig inspireras av alla våra spanska resor.