Skip to main content

Upptäck världen till havs

Resformen som blir allt mer folkkär - kryssningsresan!

Resor kan anta olika former och nyanser och hur man väljer att forma sin resa skiljer sig från person till person. En del föredrar att förflytta sig runt om i olika länder, med vandringsskorna och ryggsäcken som följeslagare, medan andra föredrar att stanna på en och samma plats för avkoppling och njutning. Somliga föredrar storstadsresor där puls och liv präglar semestern, och andra tar tillflykt i bergen för att komma nära det fantastiska naturlivet som vår jord har försett oss med.

En resform som har blivit allt mer populär på senare år, och som inte bara innebär komfort och lyx, utan även tar dig runt till flera olika platser och destinationer är kryssningsresor. En gång i tiden brukade denna resform kopplas till överklassen, men numera kan de flesta uppleva det uppfriskande och lyxiga äventyret till havs - alltifrån barnfamiljer, kärlekspar, pensionärer och kompisgäng.

I detta inlägg redogör vi för hur en det kan vara att resa runt på det stora blå, med vinden i håret, horisonten i bakgrunden och spännande destinationer i sikte.

Trevlig läsning!

Par på kryssning som promenerar på däck i solnedgången.

Avkoppling, underhållning och gastronomiska upplevelser väntar ombord på det ofantligt stora fartyget som ska fungera som ditt hem under de nästkommande veckorna.

Med en pirrande känsla i magen vinkar du hejdå till fastlandet och kliver ombord på fartyget som rymmer tusentals resenärer och mängder av faciliteter. Doften av hav välkomnar dig, och en härlig fläkt av frisk vind svalkar din kind. Väl ombord letar du dig fram till din hytt som med olika faciliteter och tillbehör kommer ge dig en komfortabel och härlig vistelse under resan. I hytten har du en egen toalett med dusch, tv, telefon, och hårfön mm. Allt man kan tänkas behöva under de veckorna som man är ute till havs.

Väl instuvad och klar är du redo för alla nya äventyr och intryck som väntar och varför inte börja med att bekanta sig med fartyget och alla dess faciliteter? Efter en kortare rundtur når doften av mat snart ditt luktsinne och den kurrande känslan i magen går inte att ta miste på. Utbudet av restauranger är otaligt många, och oavsett om du är sugen på en riktig italiensk pizza eller ny grillat kött, kommer du inte att bli besviken. Valmöjligheterna är nästan så pass många att det är lite av en utmaning att välja vilken restaurang som ska få äran att betjäna dig just idag.

Kock som lägger upp mat på tallrik på kryssning.

Efter den goda lunchen, med en utsikt som heter duga, har det blivit dags att bege sig ut på däck. Här ligger soldyrkarna på rad och insuper all D-vitamin som solen har att erbjuda, medan andra har sökt tillflykt i skuggan för att avnjuta den spännande romanen som de bara inte kan slita sig ifrån. Solen värmer gott på huden, och mycket tacksamt svalkar brisen från havet en aning. Ett svalkande dopp i en av fartygets utom-och inomhus pooler lockar så här om eftermiddagen, och efter ett snabbt ombyte är du mer än redo för ett uppfriskande bad.

Utvilad och solkysst välkomnar du kvällens möjligheter och alternativen för vad du kan tänkas hitta på är oändliga. I teatersalongen visas det spektakulära shower och på fartygets kasino prövar de spelsugna lyckan. I barerna svalkar resenärerna av sig med en god drink innan middagen och ute på däck går några par och småpratar och blickar ut över det oändliga havet. Stämningen är god och atmosfären varm. Alla ombord är här för att koppla av och ha en härlig semester, och på något vis verkar tid och rum inte längre spela en så stor roll.

Soldäck ombord på kryssning med par som minglar.

Premiärkvällen på fartyget avrundas tillslut med en god middag och några drinkar i den mysiga loungen. Det har blivit dags för en god natts sömn, men vetskapen om att äventyret knappt har börjat, ger en pirrande känsla inombords som nästan gör det omöjligt att komma till ro, men efter litet tag kommer slutligen John Blund och hälsar på.

Efter några dagars avkoppling ute på det öppna havet, ankommer fartyget till det första delstoppet på resan. Istället för ett öppet hav, möts du nu av den kritvita, långa sandstranden och de klargröna palmera som så vackert ramar in de charmiga omgivningarna – Karibien välkomnar dig.

Mer än redo för vad som väntar, kliver du av fartyget och sätter fötterna på fast mark igen. I bakgrunden hörs rytmerna från den härliga Still bands musiken, och lite längre bort säljs drinkar i färggranna cocosnötter till alla törstiga turister. Intill hamnen ligger butiker och souveniraffärer belägna, och här kan du hitta kläder och accessoarer i de klaraste färger och mönster. Att spendera pengar och tid här, är för de flesta inte ett problem. På eftermiddagen, när temperaturen sakta börjar svalna, finner du ro längs med strandpromenaden. Du kan höra ljudet av vågorna som slår in mot stranden, och nyfiket tittar du runt omkring dig på alla spännande små djur och växter som hör det karibiska landskapet till.

Palmer, sandstrand och grön natur i det exotiska Karibien.

Framåt kvällen har det blivit dags att återigen stiga ombord på fartyget för att segla mot nya destinationer. Full av nya intryck och upplevelser, tittar du förbi fartygets spaavdelning, för att här smälta den händelserika dagen. En välbehövlig massage och ansiktsbehandling får sätta punkt för dagen, och du ser redan fram emot morgondagens kommande äventyr…

______________________________________________________________________________________________________________

Du har väl inte missat att Kulturresor Europa anordnar kryssningsresor till flera spännade destinationer, alltid med inslag av kultur och historia?

Här kan du läsa mer om våra kryssningsresor

/ Jenny

Vi tror du också gillar...