Skip to main content

Resor till Balkan

Res till Balkan – historia, arkitektur och natur

På vår resa genom de vackra och historiska balkanländerna kommer vi att upptäcka ett av de mest fascinerande områdena i Europa. Balkanområdet har en dramatisk historia som alltid verkar finnas närvarande, oavsett var man befinner sig. Men det är också ett område som erbjuder en otrolig mångfald av kultur, arkitektur och natur som inte kan hittas någon annanstans i Europa. Trots den våldsamma historien är det en plats där gästfrihet och vänlighet är imponerande, och att resa genom de fantastiska omgivningarna och de glänsande städerna är en upplevelse som berör hjärtat. Under vår äventyrliga resa kommer vi att utforska Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien i en lugn och bekväm takt. Vi har noggrant valt ut storslagna sevärdheter, njutningsfull gastronomi, bekväma boenden och en svensktalande reseledare för att säkerställa att du kan luta dig tillbaka och verkligen njuta av den förtrollande Balkanhalvön.

Upptäck Balkanhalvön

Vi börjar vår resa i Bosnien-Herzegovina, där vi kommer att upptäcka den historiska stadskärnan i Sarajevo och lära oss mer om landets komplexa historia och kulturella arv. Vi kommer att besöka vackra Mostar och beundra den berömda Stari Most-bron, som har blivit en symbol för återuppbyggnaden efter kriget på 1990-talet. Nästa anhalt är Montenegro, ett land med hisnande naturscenerier och charmiga kuststäder. Vi kommer att utforska den vackra Kotorbukten, som omges av dramatiska berg och är känd för sina medeltida befästningar och pittoreska städer. Vi kommer också att besöka nationalparken Durmitor, där vi kan njuta av enastående vandring och vacker natur. Vi avslutar vår resa i Kroatien, ett land som erbjuder en perfekt kombination av historia, kultur och kustskönhet. Vi kommer att utforska den historiska staden Dubrovnik, en pärla vid Adriatiska havet, med sina gamla stadsmurar och kullerstensgator. Vi kommer också att njuta av de fantastiska stränderna och det kristallklara vattnet vid Adriatiska havet.

Det baltiska köket

Under hela resan kommer vi att njuta av den utsökta balkanköket, där lokala delikatesser och traditionella rätter kommer att förföra våra smaklökar. Vi kommer också att få uppleva den rika kulturen och traditionerna genom lokala evenemang och möten med de vänliga lokalbefolkningen. Vår svensktalande reseledare kommer att vara med oss under hela resan, för att ge oss en djupare förståelse av områdets historia, kultur och traditioner. Du kommer att kunna ställa frågor, få insikter och upptäcka balkanländernas förtrollande charm på ett personligt och engagerat sätt.

Så luta dig tillbaka, slappna av och njut av vår äventyrliga resa genom Balkanhalvön. Vi har noggrant planerat varje detalj för att säkerställa att du får en oförglömlig och hänförande upplevelse. Balkan väntar på att bli utforskat, och vi är redo att ta dig med på en resa som kommer att inspirera och berika ditt liv med nya upplevelser och minnen.

Detta får du uppleva med oss på en rundresa genom Balkan:

  • Varierande natur på olika platser
  • Kulinariska smakupplevelser från det baltiska köket
  • Fascinerande historia om olika länder
  • Intressanta kulturella berättelser

Fakta om Balkan

Var ligger landet?

Balkanhalvön är beläget i sydöstra Europa och avgränsas av Adriatiska havet i väster, Joniska havet i sydväst, Medelhavet i söder, Egeiska havet, Hellesponten, Marmarasjön och Bosporen i sydöst samt Svarta havet i öster.

Vilka geografiska områden som omfattas av Balkanhalvön finns det ingen slutgiltig definition på, utan det kan bero på om man utgår från en geografisk, kulturhistorisk eller geopolitisk grund. De länders vars hela yta ligger på Balkanhalvön är Albanien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Montenegro. Till viss del ligger även Kroatien, Serbien och Grekland på Balkanhalvön. Namnet Balkan betyder "bergigt" på turkiska. Största delen av Balkanregionen består av bergskedjor som breder ut sig från nordväst till sydöst. De viktigaste bergskedjorna är Dinariska alperna i Kroatien och Pindosbergen i Grekland.

Hur många bor i landet?

Balkanhalvön har över 75 miljoner invånare. Majoriteten av befolkningen är sydslaver, men det finns även flera andra folkgrupper. I den sydslaviska folkgruppen räknas serber, montenegriner, kroater, slovener, bulgarer, bosniaker och makedonier.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet som råder på Balkanhalvön är liksom dess natur oerhört skiftande. Om du exempelvis beger dig till kusten kan du njuta av ett härligt medelhavsklimat medan de innersta delarna och områdena i bergen präglas av ett kontinentalt klimat där förekomsten av snö är möjlig. Av denna anledning bör man vara förberedd på både kallare och varmare väder under resor på Balkan och vi rekommenderar att man alltid håller sig uppdaterad på vädret.

Vilken religion råder i landet?

Religion är en av de viktigaste faktorerna till den splittring som alltid har funnits mellan folken på Balkan-halvön. De flesta serber, montenegriner, greker, bulgarer, makedonier och rumäner tillhör ortodoxa kyrkan, medan kroater och slovener till största delen är katoliker. Osmanska rikets långvariga ockupation av Balkanhalvön medförde att många slaviska folk, bosniaker och andra folkgrupper övergick till islam. Detta skedde mest i Bosnien-Hercegovina, Albanien, Makedonien, Serbien, Grekland och Bulgarien. Många kristna på Balkan blev starkt påverkade av den turkiska kulturen. Detta har lett till en mycket varierande kulturell och social struktur på Balkanhalvön idag.

Vilken valuta ska jag använda?

I Kroatien använder man sig av kuna (1 HRK = 1,46 SEK pr. oktober 2019).
I Bosnien-Herzegovina betalar man med marka (1 BAM = 5,54 SEK pr. oktober 2019).
I Montenegro använder man sig av euro (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019).
I Albanien betalar man med lek (1 ALL = 0,09 SEK pr. oktober 2019).
I Serbien heter valutan serbisk dinar (1 RSD = 0,09 SEK pr. oktober 2019).

Det kan vara en god idé att antingen växla en mindre summa av respektive valuta innan du åker eller att du tar ut ett mindre belopp av respektive valuta i bankomaterna när du kommer fram till länderna. Tänk på att inte ta ut mer än vad du behöver då inte alla valutor går att växla tillbaka till svenska kronor efter hemkomst. Kontanter kan behövas för att ge dricks till lokalguider, för att handla i mindre butiker och på caféer samt för att betala dryck vid inkluderade middagar. I övrigt så går det bra att betala med VISA-kort och Mastercard i samtliga länder.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Ett billigt transportmedel att föredra om du ska resa runt i Balkan är tåg och ett tips kan vara att införskaffa sig ett Balkan Flexipass som tillåter dig att resa obegränsat med tåg under en viss period. Hur länge passet ska gälla bestämmer du själv och smidigt nog kan du med detta pass färdas genom flera länder på Balkanhalvön som bl.a. Montenegro, Serbien, Makedonien och Rumänien med flera. Flexipasset går att införskaffa på en tågstation i någon utav de länder som passet gäller. Bra att veta är att tågen inte må vara det snabbaste transportmedlet att välja när du ska resa runt om i Balkan, men de vackra naturscenerierna längs vägen och den goda komforten väger oftast upp för det.  

Om du istället funderar på att färdas med buss kan det vara bra att ha i åtanke att det vanligtvis tillkommer en extra avgift för om du ska medbringa bagage på bussen. Denna extra avgift betalas, liksom din bussbiljett, i kontanter och generellt ligger priserna på omkring 50 euro i lokal valuta. Så en god idé är att vara förberedd genom att sitta på lite kontanter i den valuta som råder i landet du vistas i.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

När man går ut och äter i någon av Balkan-länderna bör man som utgångspunkt dricksa 10% av notans pris.

Finns det någon tidsskillnad?

Alla de länder i Balkan som vi besöker under vår rundresa ingår i samma tidszon som Sverige. 

Kan jag dricka vattnet?

Generellt så avråder vi från att dricka kranvattnet i området. 

Vad har de för eluttag?

I Bosnien, Kroatien, Montenegro och Albanien använder man 230 volt, precis som i Sverige. I Albanien passar vanliga tvåstickskontakter, medan man i Bosnien, Kroatien och Montenegro ofta kan behöva använda adapter.

Vilka är inresereglerna?

Medborgare i EU måste ha giltig resehandling för att resa in i länderna på Balkanhalvön. Giltiga resehandlingar är pass eller Nationellt ID-kort. Resehandlingen måste vara giltig minst 90 dagar efter hemresa.