Skip to main content

Resor till Balkan

Res till Balkan – historia, arkitektur och natur

En av de mest fascinerande områdena i Europa ligger framför oss på vår resa genom de naturvackra och historierika balkanländerna. Balkan nämns ofta som en krutdurk med en mycket kort stubin. Sant är det i alla fall att området bär på en dramatisk historia, och det nästan oavsett var man befinner sig. Det är även ett område med en stor mångfald av kultur, arkitektur och natur som man inte kan finna någon annanstans i Europa. Trots den våldsamma historien råder här en gästfrihet och vänlighet som är imponerande och att färdas genom de hänförande omgivningarna och de glansfulla städerna är en upplevelse som går rakt in i hjärtat.

Under vår äventyrliga färd lyfter vi i ett mjukt tempo av locket på Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien. Storslagna sevärdheter, njutningsfull gastronomi, komfortabla inkvarteringar och svensktalande reseledare är komponenter som vi omsorgsfullt har handplockat till resan – allt för att du ska kunna luta dig tillbaka och njuta av den hänryckta Balkanhalvön.

Detta får du uppleva med oss på en rundresa genom Balkan:

  • Varierande natur på olika platser
  • Kulinariska smakupplevelser från det baltiska köket
  • Fascinerande historia om olika länder
  • Intressanta kulturella berättelser
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Balkan

Var ligger landet?

Balkanhalvön är beläget i sydöstra Europa och avgränsas av Adriatiska havet i väster, Joniska havet i sydväst, Medelhavet i söder, Egeiska havet, Hellesponten, Marmarasjön och Bosporen i sydöst samt Svarta havet i öster.

Vilka geografiska områden som omfattas av Balkanhalvön finns det ingen slutgiltig definition på, utan det kan bero på om man utgår från en geografisk, kulturhistorisk eller geopolitisk grund. De länders vars hela yta ligger på Balkanhalvön är Albanien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Montenegro. Till viss del ligger även Kroatien, Serbien och Grekland på Balkanhalvön. Namnet Balkan betyder "bergigt" på turkiska. Största delen av Balkanregionen består av bergskedjor som breder ut sig från nordväst till sydöst. De viktigaste bergskedjorna är Dinariska alperna i Kroatien och Pindosbergen i Grekland.

Hur många bor i landet?

Balkanhalvön har över 75 miljoner invånare. Majoriteten av befolkningen är sydslaver, men det finns även flera andra folkgrupper. I den sydslaviska folkgruppen räknas serber, montenegriner, kroater, slovener, bulgarer, bosniaker och makedonier.

Hur är vädret och klimatet?

Klimatet som råder på Balkanhalvön är liksom dess natur oerhört skiftande. Om du exempelvis beger dig till kusten kan du njuta av ett härligt medelhavsklimat medan de innersta delarna och områdena i bergen präglas av ett kontinentalt klimat där förekomsten av snö är möjlig. Av denna anledning bör man vara förberedd på både kallare och varmare väder under resor på Balkan och vi rekommenderar att man alltid håller sig uppdaterad på vädret.

Vilken religion råder i landet?

Religion är en av de viktigaste faktorerna till den splittring som alltid har funnits mellan folken på Balkan-halvön. De flesta serber, montenegriner, greker, bulgarer, makedonier och rumäner tillhör ortodoxa kyrkan, medan kroater och slovener till största delen är katoliker. Osmanska rikets långvariga ockupation av Balkanhalvön medförde att många slaviska folk, bosniaker och andra folkgrupper övergick till islam. Detta skedde mest i Bosnien-Hercegovina, Albanien, Makedonien, Serbien, Grekland och Bulgarien. Många kristna på Balkan blev starkt påverkade av den turkiska kulturen. Detta har lett till en mycket varierande kulturell och social struktur på Balkanhalvön idag.

Vilken valuta ska jag använda?

I Kroatien använder man sig av kuna (1 HRK = 1,46 SEK pr. oktober 2019).
I Bosnien-Herzegovina betalar man med marka (1 BAM = 5,54 SEK pr. oktober 2019).
I Montenegro använder man sig av euro (1 EUR = 10,85 SEK pr. oktober 2019).
I Albanien betalar man med lek (1 ALL = 0,09 SEK pr. oktober 2019).
I Serbien heter valutan serbisk dinar (1 RSD = 0,09 SEK pr. oktober 2019).

Det kan vara en god idé att antingen växla en mindre summa av respektive valuta innan du åker eller att du tar ut ett mindre belopp av respektive valuta i bankomaterna när du kommer fram till länderna. Tänk på att inte ta ut mer än vad du behöver då inte alla valutor går att växla tillbaka till svenska kronor efter hemkomst. Kontanter kan behövas för att ge dricks till lokalguider, för att handla i mindre butiker och på caféer samt för att betala dryck vid inkluderade middagar. I övrigt så går det bra att betala med VISA-kort och Mastercard i samtliga länder.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Ett billigt transportmedel att föredra om du ska resa runt i Balkan är tåg och ett tips kan vara att införskaffa sig ett Balkan Flexipass som tillåter dig att resa obegränsat med tåg under en viss period. Hur länge passet ska gälla bestämmer du själv och smidigt nog kan du med detta pass färdas genom flera länder på Balkanhalvön som bl.a. Montenegro, Serbien, Makedonien och Rumänien med flera. Flexipasset går att införskaffa på en tågstation i någon utav de länder som passet gäller. Bra att veta är att tågen inte må vara det snabbaste transportmedlet att välja när du ska resa runt om i Balkan, men de vackra naturscenerierna längs vägen och den goda komforten väger oftast upp för det.  

Om du istället funderar på att färdas med buss kan det vara bra att ha i åtanke att det vanligtvis tillkommer en extra avgift för om du ska medbringa bagage på bussen. Denna extra avgift betalas, liksom din bussbiljett, i kontanter och generellt ligger priserna på omkring 50 euro i lokal valuta. Så en god idé är att vara förberedd genom att sitta på lite kontanter i den valuta som råder i landet du vistas i.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

När man går ut och äter i någon av Balkan-länderna bör man som utgångspunkt dricksa 10% av notans pris.

Finns det någon tidsskillnad?

Alla de länder i Balkan som vi besöker under vår rundresa ingår i samma tidszon som Sverige. 

Kan jag dricka vattnet?

Generellt så avråder vi från att dricka kranvattnet i området. 

Vad har de för eluttag?

I Bosnien, Kroatien, Montenegro och Albanien använder man 230 volt, precis som i Sverige. I Albanien passar vanliga tvåstickskontakter, medan man i Bosnien, Kroatien och Montenegro ofta kan behöva använda adapter.

Vilka är inresereglerna?

Medborgare i EU måste ha giltig resehandling för att resa in i länderna på Balkanhalvön. Giltiga resehandlingar är pass eller Nationellt ID-kort. Resehandlingen måste vara giltig minst 90 dagar efter hemresa.

Betagande Balkan

Frodig natur och anrika byggnader i Bosnien på en resa till Balkan.

Rundresa genom det sagolika Balkan 2023 - Balkan har alltid varit känt för sin mix av olika kulturer, religioner och folkslag och på den här rundresan kommer vi nära allt detta. Vår Balkanodyssé tar oss genom Bosnien-Herzegovina, Montenegro och Kroatien till gemytliga städer, vackra kuststräckor och spännande naturlandskap. Balkan är en guldgruva av historia, arkitektur och kultur sedan tusentals år tillbaka. Nu öppnar området upp för oss med dramatiska berättelser om krig och kärlek...

Trustpilot