Skip to main content

Resor till Malta

Gruppresa till skärgårdspärlan och korsriddarnas ö - Malta

Malta är så gott som en pseudonym för sol, strand och badsemester, vilket man också bestämt bör njuta av på denna inbjudande skärgårdspärla. Men på vår resa kommer du också upptäcka vad de 7 öarna, som tillsammans utgör den maltesiska skärgården, även kan titulera sig som är ett levande centrum för likväl kultur som arkitektur. När historien präglas av sicilianare, greker, korsfarare och engelsmän, är det inte ett under att Malta kan erbjuda en magnifik variation av historia, arkitektur och kultur.

Även Maltas gynnsamma geografiska läge har genom tiderna förvandlat landet till en attraktiv magnet, vilket har satt sin prägel på ön som idag blomstrar med sina gemytliga restauranger, caféer och kulturella sevärdheter.

En resa med utflykter och kulinariska smakupplevelser

Nu har du chansen att få uppleva Medelhavets skattkista på en gruppresa tillsammans med Kulturresor Europa. Åk med oss på vår kompletta 8-dagarsresa som tar oss runt om den förtjusande ön. Vi bor på 4-stjärnigt boende, åker på rafflande utflykter till bland annat huvudstaden Valletta och den naturberikande ön Gozo. Vi får också bekanta oss med det lokala köket då alla måltider behagligt nog är inkluderade i resan.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Malta

Geografi och demografi

Östaten Malta är Europas sydligaste stat, belägen i södra Medelhavet med grannländer som Italien i norr och Libyen i söder. Malta består av en ögrupp med sju olika öar, varav endast de tre största öarna är bebodda. Huvudstaden heter Valletta och är belägen i södra Malta. Landytan motsvarar en yta på 316 km2 och totalt bor omkring 400 000 invånare här. Turismen är Maltas viktigaste näringskälla vilket inte är att undra på då ön bjuder turister och besökare på en behalig medelhavsvärme i kombination med antika städer och en rik historia.

Väder och klimat

Klimatet som råder på Malta karaktäriseras som maritimt med varmare somrar och något svalare och regnigare vintrar. Tack vare öns geografiska läge, är det även varmt och behagligt i havet till och med in på november. Det går med andra ord mycket bra att ta sig ett dopp även på den här tiden på året.

Språk

På ön talas två officiella språk, semitiska (bestående av italienska språkinfluenser) tillsammans med engelska. 

Religion

Malta har en stark kristen tradition och den religion som dominerar på ön är romersk-katolsk och utgör ca 98 % av malteserna.

Pengar och valuta

Den valuta som gäller på Malta är euro (1 euro = 9,59 kr pr. augusti 2017) och det går bra att växla pengar på flygplatsen såväl som på de flesta av hotellen. På de flesta större orterna finns det även gott om bankomater. Det går även bra att betala med kort i de större butikerna och restaurangerna.

Dricks

På Malta är det inget krav att som gäst lämna dricks, men om man har varit nöjd med servicen och upplevelsen rekommenderar man, liksom i många andra länder, att lämna ca 10 % extra av den totala summan på notan. Är serviceavgiften pålagd på notan behöver man inte lämna någon dricks då den redan är inkluderad i totalsumman.

Kollektivtrafik och transport

Maltas till ytan småskaliga storlek, möjliggör för enkel transport mellan olika platser och städer. Att färdas med de lokala bussarna kan vara en god idé då de praktiskt taket går överallt på ön och inte minst till de mest populära turistområdena. Bussarna är dessutom billiga att färdas med och tar dig snabbt fram till din slutdestination.

Att hyra bil kan vara ett alternativ om du vill komma längre ut på ön, dit lokaltrafiken inte når. Då vägskyltarna är på engelska är det inga större problem att hitta, men tänk på att liksom i Storbritannien, råder här vänstertrafik vilket oftast upplevs ovant för oss som är vana med högertrafik. Om du önskar hyra bil på Malta hittar du gladeligen både stora internationella företag och mindre lokala biluthyrningsfirmor på Malta och ön Gozo.

Då turismen är Maltas viktigaste näring, finns det givetvis gott om taxibilar och de kan hämta upp passagerare i princip vart som helst.  

Inreseregler

Eftersom Malta är medlem i EU behövs inget visum när du reser in i landet. Ett giltigt pass är det enda kravet vid inresa och passet måste vara giltigt minst tre månader efter aktuellt hemresedatum vid utresa från Malta.

Tidsskillnad

Malta befinner sig fördelaktigt i samma tidszon som Sverige och det är därför ingen tidsskillnad.

Elektricitet

Om du önskar ladda dina elektroniska tillhörigheter behöver du ta med dig en adapter då uttaget inte är det samma som i Sverige.

Dricksvatten

På Malta går det bra att dricka kranvattnet men det kan smaka något annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du alltid välja att köpa vatten på flaska.

Maltas antika skattkista

8 dagar från 11 995:-
Grönmålad dörr och utsikt över Valletta i solnedgång på en resa genom Malta.

En resa till Malta som bjuder på sött kulturellt välbehag - Låt oss presentera rundresan som bjuder på lika många upplevelser som gripande historier till ön som inte bara förtrollar alla med sin bedårande charm, utan även lurar på en hel skattkista full med levande kultur, historiska berättelser och tilldragande konst. Vi pratar såklart om vår resa till Malta! Därför ska du resa med oss på kulturresa på Malta: 4-stjärnigt hotell med strandläge Spektakulära naturformationer...Läs mer om vår gruppresa till Malta