Skip to main content

Resor till Serbien

Svindlande resor till det fantastiska Serbien

I mitten av det östeuropeiska Europa, omfamnad av inte mindre än 7 andra länder, finner vi repubilken Serbien. Med en rik och multikulturell historia så bjuder den forna Jugoslavien och furstendömet Serbien på upplevelser och berättelser utöver det vanliga. Med vetenskapliga kontributioner som Nicola Tesla och en bakgrund som världens första klockindustri, har det gästvänliga landet över 1 miljon besökare varje år.

På vår resa till Serbien hemmastadgar vi oss i den färgglada och historierika huvudstaden Belgrad, som just nu håller på att ta sig till toppen av de mest populära städerna att besöka i Europa. Anledningen till varför landet växer som en trendstartande turistdestination är inte svår att förstå. Här förenas gammal kultur med en nyskapande charm - vilket vi kommer att uppleva från både vatten och land i den lättorienterade staden. Påfallande utsikter och berikande skildringar av det förflutna, garanteras på vår resa till Östeuropas nykomling till juvel; Belgrad!

Fakta om Serbien

Geografi och demokrati

Serbien är en del av balkanhalvön i sydöstra Europa. Med sitt centrala läge är Serbien utan kuststräcka, men istället omringad av länder som Ungern, Rumänien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien och Bulgarien. Dess huvudstad, Belgrad, hör till en av de äldsta städerna i Europa och gör hem åt 1.4 av de totalt 7 miljoner invånarna i landet. Andra stora städer är Novi Sad, Kragujevac och Nis.

Serbien har en yta på 77. 474 km2. Landet är en parlamentarisk republik och President Aleksandar Vucic är statschef.

Väder och klimat

I Serbien råder ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och fuktiga somrar i norr, medan den södra delen av landet har torrare och varmare somrar med mer snöfall än i norr. Medeltemperaturen ligger några grader högre än Sverige, med en sommartemperatur på runt 26 grader och vintertemperatur på runt 5 grader. Serbien har dock några fler regndagar jämfört med vad vi har i Sverige.  

Språk

Det officiella språket i Serbien är Serbiska, men det är heller inte helt ovanligt att höra ukrainska, albanska, ungerska eller andra minoritetsspråk. I de större städerna så är engelskkunskapen oftast relativt god.

Religion

De flesta i Serbien (85 %) är ortodoxt kristna, men det förekommer också romerska katoliker och muslimer.

Pengar och valuta

Valutan i Serbien kallas serbiska dinarer. 1 sek motsvarar ungefär 12 dinarer (pt. 14 februari 2018). I Serbien är det generellt billigare än i Sverige. Här kostar en taxiresa sällan mer än 100 kronor och ett enkelt restaurangmål inte mer än 50 kronor. Inom storstan så går det bra att betala med kort på de flesta ställen, och det är också enkelt att ta ut pengar i bankomater.

Dricks

I Serbien är det vanligt att ge dricks. Om du är osäker på hur mycket som är lämpligt, så räkna på ungefär 10 % av priset eller runda uppåt. Detta gäller främst på restauranger och i taxi.

Kollektivtrafik och transport

Serbiens huvudstad Belgrad går utmärkt att utforska till fots, men vill man ta sig en bit bort så kostar en enkelbiljett på bussen inte mer än 8 kronor. Taxipriserna är även dom lägre än i Sverige och en 5 kilometers sträcka kan landa på omkring 50 kr. Det rekommenderas att undvika svarttaxibilar. Legitimerade taxibilar har registreringsskyltar som slutar med TX och en taxameter.

Även om Serbien, likt Sverige, har högertrafik så är trafiken ändå annorlunda. Väljer du att bege dig ut på egen hand i hyrbil så är det bra att ta det lugnt och vara extra uppmärksam. Det är också olagligt att prata i telefon under bilkörning, och bilbälte är obligatoriskt. Serbien har en hög olycksstatistik så försiktighet rekommenderas även för fotgängare. Speciellt vid närheten av stora trafikerade gator och på gator utan lysen.

Inreseregler

Det är i allmänhet tryggt att åka in i Serbien. Svenska medborgare behöver inte något visum för att åka in i landet, men ska kunna uppvisa ett pass som är giltigt under hela vistelsen i Serbien samt ytterligare 90 dagar efter utresan från landet. 

Tidsskillnad

Serbien ligger i samma tidszon som Sverige. 

Elektricitet

I Serbien används samma uttag som i Sverige, typ C (Europlug). Någon adapter behöver alltså inte packas med.

Dricksvatten

Det går för det mesta bra att dricka kranvattnet, det kan dock smaka lite annorlunda. Känner du dig osäker så är det ändå bäst att köpa vatten på flaska. En flaska vatten på 1,5 liter kostar oftast inte mer än 5 kronor att köpa i butik.