Skip to main content

Edinburgh & Highland highlights

utsikt över edinburgh, resa till skottland
gröna ängar, berg och kor på det skotska höglandet
traditionell kilt och får i skottland
victoria street, edinburgh
vitt hus och grönt berglandskap vid glencoe, skottland
whisky distillery, skottland
kristallklar sjö och grön natur vid trossach national park
gamla byggnader med torn i gamla delen av edinburgh, skottland
Status:
Återkommer 2022

Upplev Det bästa av Skottland på vår rundresa 2022!

Kulturresor Europa är glada över att kunna presentera en rundresa som visar upp den stolta staden Edinburgh kombinerat med det storslagna, skotska höglandet.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Skottland:

  • Skottlands drömlika högland
  • Kultur på whiskydestilleri
  • Edinburghs största sevärdheter
  • Historier om krig och kungligheter vid slottsbesök

Utflykter till höglandet, whiskydestilleri och slottsborgar

Vår nya resa innehåller allt som kännetecknar en bra kulturresa. I det sägenomspunna Skottland bjuds vi på dramatisk historia, majestätisk natur, spännande berättelser, lokal atmosfär, gästfrihet och imponerande byggnadsverk. Vi har fångat in essensen av det stolta landet och denna resa tar oss bl.a. runt till whiskydestillerier, Loch Lomond, Stirling Castle och den betagande naturen på höglandet innan vi fortsätter på upptäcktsfärd i Edinburgh med det vackra slottet, Royal Mile och naturligtvis tid på egen hand.

Bekanta dig med Edinburgh efter eget tempo

I Edinburgh bor vi mycket centralt med gångavstånd till det mesta. Vår resa inkluderar även måltider enligt programmet, entréer samt vår kunniga, svensktalande reseledare.

Kort dagsprogram för resan till Skottland:

Dag 1: Ankomst till Edinburgh, Stirling Castle och whiskydestilleri (M)
Dag 2: Glencoe, Fort William och Trossachs nationalpark med Loch Lomond (F)
Dag 3: Edinburgh sightseeing med Castle och Royal Mile (F)
Dag 4: Ledig dag till egna upplevelser i Edinburgh (F)
Dag 5: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Edinburgh, Stirling Castle och whiskydestilleri (M)

Efter ankomsten till Edinburgh och mötet med Kulturresor Europas kunniga, svensktalande reseledare kör vi till Stirling Castle som ligger 50 km nordväst om Edinburgh. Stirling Castle är ett av Skottlands största och viktigaste slott och flera kungar och drottningar har blivit krönta här. Det var också i Stirling som den skotske frihetskämpen William Wallace vann ett viktigt slag över den engelska hären år 1297. Filmatiseringen från 1995 om William Wallace heter Braveheart med Mel Gibson i huvudrollen. Filmen hade sin galapremiär på Stirling Castle.

Det finns tid till lunch på egen hand innan vi får möjlighet att se en glimt av Skottlands vackra natur genom bussens fönster när vi kör norrut. Dagens nästa och mycket spännande besök väntar nämligen vid Deanston Distillery.

Eftermiddagens whiskyprovning är för många en av resans absoluta höjdpunkter. Utöver provsmakning av den gyllene drycken får vi en spännande rundvisning på whiskydestilleriet, samt en inblick i hur den världskända drycken blir till, som i Skottland stavas whiskY och på Irland stavas whiskEY.

Vi åker sedan mot Stirling och inkvarterar oss på hotellet som vi ska övernatta på under det nästkommande dygnet. Kvällens och därmed resans allra första middag intar vi tillsammans innan en ordenligt natts sömn väntar.

Utsikt över Edinburgh stad på en resa till Skottland.
Bild: Utsikt över Edinburgh

Dag 2: Fort William, Glencoe, Trossachs National Park & Loch Lomond (F)

Vi har en lång och innehållsrik dag framför oss. Efter frukost påbörjar vi resan mot det skotska höglandet där vi blir bortskämda med naturscenerier av högsta kvalitet. Vi åker till Glencoe som är Skottlands mest kända dalstråk och även platsen för Glencoe-massakern som tog plats under de tidiga morgontimmarna den 13:e februari 1692. På denna ödesdigra dag slaktade regeringstrupper hela MacDonalds-klanen. Under vårt besök får vi en inblick i den dramatiska tiden i Skottlands historia.

Kor på det gröna höglandet i Skottland.
Bild: Det skotska höglandet

Vi fortsätter och landskapet med hedar och dalar tar oss till Fort William som också kallas ”The outdoor capital of Great Britain”. Från Fort William är det utsikt mot Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Och endast ett fåtal minuter från staden ligger Glen Nevis, en av Skottlands mest pittoreska dalar där floden Nevis strömmar igenom. I Fort William finns det också möjlighet att äta lunch innan vi ska vidare.

Vi har redan fått uppleva mycket fantastisk natur, men vi är ännu långt ifrån färdiga. Vi beger oss till det natursköna området Trossachs National Park och sjön Loch Lomond, Storbritanniens största färskvattensjö.

Om eftermiddagen ankommer vi till Edinburgh, var vi checkar in på vårt centralt belägna hotell. Kvällen är fri till egna upplevelser och vi kan rekommendera en middag i Skottlands pulserande huvudstad. Kanske är det idag som ni ska prova på haggis: en mycket traditionell, skotsk rätt bestående av en köttstuvning baserad på fårinälvor och som ofta serveras med potatismos.

Grön natur och idyll i Trossachs National park, Skottland.
Bild: Naturskön omgivning i Trossachs National Park

Dag 3: Edinburgh, stadsrundtur med Edinburgh Castle och Royal Mile (F)

Efter frukost är det dags för stadsrundtur i Edinburgh. Vi besöker bl.a. den historiska gamla stadsdelen Old Town med Edinburgh Castle, som ligger på en höjd i slutet av The Royal Mile.

Edinburgh Castle är ett medeltidsslott med slottsmur, mäktiga byggnader och kullerstensbelagda gator. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden. Framför slottet ligger ”Tattoo-platsen” och när man står där själv är det svårt att föreställa sig att den lilla platsen kan rymma 100-tals människor vid det årliga eventet i augusti som består av konserter, karnevaler och shower.

Edinburgh Castle på sin höjd, Skottland.
Bild: Edinburgh castle

I själva Old Town finner du smala gränder och tätt liggande hus. I stadsdelen New Town är det klassiska georgianska byggnader från 1700-talet som dominerar.

Resten av dagen är ledig att disponera på egen hand för att ordentligt kunna njuta av stadens många kultur- och shoppingmöjligheter. Besök gärna Princess Street som är en bilfri gata och som nästan inte har någon bebyggelse på sydsidan, vilket ger en fantastisk panoramautsikt över den gamla stadsdelen och Edinburgh Castle.

I Edinburgh finns det också stor chans för att möta säckpipespelande skottar som underhåller på gator och torg. Naturligtvis iklädda den traditionella skotska kilten som varje familjeklan har sin egen vackra variant av.

Dag 4: Edinburgh (F)

På endast tre dagar har vi upplevt massor och därför har vi nu lagt in en helt ledig dag i programmet som du kan utforma helt som du vill i den charmerande staden. Din reseledare kommer naturligtvis gärna med förslag på hur du får ut det mesta och bästa av dagen.

Färggranna fasader vid Victoria street, Edinburgh.
Bild: Victoria Street nära The Royal Mile

Dag 5: Hemresa (F)

Vi har ett tidigt flyg hem till Stockholm och åker den korta sträckan till flygplatsen strax efter frukost.

Väder

SE VÄDRET I EDINBURGH

Få uppdaterad väderleksprognos gå in på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Edinburgh per år.

Karta

Fakta om Edinburgh

Var ligger Edinburgh?

Skottlands huvudstad ligger i landets sydöstra del längs kusten. Tack vare placeringen vid havet, den grönskande naturen och en arkitektur med lång historia har Edinburgh blivit framröstad som Storbritanniens vackraste stad. Det tar cirka 3 timmar att flyga till Edinburgh från Stockholm.

Hur många bor här?

I Edinburgh bor cirka 500 000 invånare. Det är Skottlands andra största stad (efter Glasgow) och är till ytan 115,33 km² vilket gör staden till ungefär lika stor som Göteborg.

Hur är vädret och klimatet?

Precis som resten av Skottland har Edinburgh ett tempererat maritimt klimat som är relativt milt. Dagstemperaturen sjunker sällan under 0 °C och under sommaren är det medelmåttigt klimat med upp mot 28 °C. Det är en plats med relativt mycket blåst då den ligger mellan kusten samt i bergsområden. Även regn är vanligt förekommande.

Hur tar jag mig runt?

Ett utmärkt sätt att transportera sig i Edinburgh både dags- och kvällstid är via buss, vilket är det vanligaste sättet att resa kollektivt i staden. Det finns även moderna spårvagnar som du kan utnyttja. Föredrar du taxi är detta också ett lättsamt sätt att ta sig runt. Du kan antingen vinka in en taxibil från gatan eller ta dig till ett av flera taxiställen som är placerad i stadens centrum. Majoriteten av taxibilarna rymmer upp till 5 passagerare. 

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Edinburgh har strålande shoppingmöjligheter. En berömd shoppinggata är Victoria Street som ligger mitt i gamla stan. Här kan du spatsera mellan både vintage- och designbutiker. I området finns även ett stort utbud av restauranger och barer. Enligt ryktet var Victoria Street inspirationen till J.K Rowling när hon utformade Diagon Alley i de berömda Harry Potter-böckerna. 

Annars är Princes Street det mest populära shoppingstråket i Edinburgh, med många butiker att välja mellan.

Visste du att...

…det världskända kexet Digestive uppfanns i Edinburgh? Vanligaste sättet att äta kexet på är med en kopp te och inte sällan genom att doppa kexet i den heta drycken. 
…Edinburgh var den första staden i världen med egen brandkår. 

Andra liknande resor