Skip to main content

Andalusien Långtidssemester

Palmer och sandstrand och gamla stan i Marbella.
Handelsstaden Antequeras gamla stadsdel och vacker natur i Andalusien på en långtidssemester.
Apelsinträd och solstolar vid stranden på en långtidssemester i Andalusien.
Konst och storstad i Malaga på en semester till Andalusien.
Alcazaba fortet i Antequera på en långtidssemester i Andalusien.
Lyxbåtsmarinan i Puerto Banús och spansk tapas på en långtidssemester till Andalusien.
Vandringsleden Caminito del Rey på en långtidssemester i Spanien.
Vita hus och färggranna blommor i Malaga och nygrillad fisk på stranden i Andalusien.
Semesterparadis med palmer, glitrrande hav och gröna vyer på en långtidssemester i Andalusien.
Pris från:
14 995:-
Dagar:22
Boka resa

Njut av Spaniens varma klimat under en härlig långtidssemester i Andalusien

Få ett avbrott från vintern och åk på långtidssemester till Spanien och vackra Andalusien. På resa bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Torremolinos - precis vid den långa strandpromenaden Bajondillos - som erbjuder den perfekta inramningen för avslappning och njutning. Under de tre veckorna åker vi tillsammans med reseledaren på upptäcktsfärd till några av Andalusiens vackraste sevärdheter.

Därför ska du följa med oss på en långtidsresa till Andalusien:

  • 4-stjärnigt hotellkomplex vid stranden
  • Spansk gastronomi och konst i Málaga 
  • Den mäktiga stadskärnan i Antequera
  • Valmöjligheten att krydda med fler upplevelser 

Njut av nyenoverat boende och inkluderad halvpension

I år har vi glädjen att hälsa det omåttligt populära hotellet Sol Don Pedro tillbaka på programmet för våra långtidsresor till Andalusien. Våra återkommande kunder på långtidssemestern i Andalusien berömmer hotellets höga servicenivå och strålande faciliteter, som inför året har genomgått en totalrenovering av såväl rum som gemensamma utrymmen. Som vanligt har vi dessutom gjort uppehället extra bekvämt med halvpension alla tre veckor, där både vin och vatten ingår till middagen. Det enda som du ska tänka på är att suga åt dig av värmen, solen och de många upplevelserna.

Skräddarsy din semester - egen tid eller många upplevelser?

Vi har inkluderat två utflykter, till Andalusiens kulturhuvudstad Málaga samt den magnifikt belägna staden Antequera, full med spännande historia. Utöver de inkluderade utflykterna i programmet för våra långresor till Andalusien, finns det gott om tid till att utforska området på egen hand. Ifall du vill uppleva mer på resan så erbjuder vi dessutom extrautflykter till Marbella med dess exklusiva och glamorösa hamnområde Puerto Banus, samt till den historiska vandringsleden Caminito del Rey. Utöver detta så är reseledaren givetvis behjälplig med att arrangera extrautflykter på egen hand runtom i området. Endast din fantasi sätter gränserna på vad du kan uppleva under din semester!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga och transport till hotellet (M)
Dag 2-3: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Utflykt till Málaga med guidad rundtur och lunch (F, L, M)
Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Marbella och Puerto Banus (F, M)
Dag 8-10: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 11: Ledig dag eller extra utflykt med vandring på Caminito del Rey (F, M)
Dag 12-13: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 14: Utflykt till Antequera (F, L, M)
Dag 15-21: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa mot den spanska solkusten i Andalusien (M)

Reseledaren möten oss på Málagas flygplats som sedan följer med oss till hotellet. Reseledaren finns tillgänglig under hela vistelsen för att ge tips och goda råd kring aktiviteter på de dagar när det inte är några förbokade utflykter på programmet. Det finns möjlighet att få ett lättare mål på hotellet den första kvällen.

Dag 2-3: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Vår reseledare hälsar oss välkomna till Andalusien genom att hålla ett välkomstmöte på hotellet. Här får du tips om vad du kan se, göra, uppleva och äta i området. Vår reseledare är själv från området och har därför många goda rekommendationer för de kommande tre veckorna. Reseledaren hjälper också gärna till med att boka extra utflykter, hyra bil och mycket annat.

Annars kan vi varmt rekommendera att inleda din semester med att strosa längs med strandpromenaden Bajondillo som angränsar till Medelhavet, och som ligger precis utanför hotellet. Det är en kär promenadsträcka bland våra gäster som åker hit på långtidsresor.

Dag 4: Utflykt till det gastronomiska Málaga (F, L, M)

Idag ska vi ut på en historisk och kulturell resa, som tar oss genom en av de vackraste städerna i Andalusien. Vi börjar vår utflykt med att besöka en av Málagas med klassiska restauranger, där vi ska få smaka på varm choklad och churros. Det här är en omåttligt populär sötsak i Spanien, som äts av unga som gamla. Churros är gjord av en smet som liknar våra svenska munkar, men de är smala och avlånga. Man får dem när de är helt nyfriterade och varma, och de doppas sedan med fördel ner i en smält chokladblandning. Det här är garanterat något för den sötsugne!

Vi ska sedan fortsätta med att utforska Málaga tillsammans med vår lokala guide. Vi tar oss till några av stadens största sevärdheter, såsom katedralen La Manquita och det mäktiga fortet Alcazaba.

Vi besöker också hemmet där stadens son - Picasso - växte upp. Här får vi skåda några av Picassos verk och guidas runt genom hans liv och karriär. Här finns även en tillfällig utställning av Picassos verk och målningar från andra konstnärer, baserade på Picassos liv och arbete. Slutligen tar vår promenad oss till konstnärskvarteret Soho. Sohos konstdistrikt är ett sprudlande, kreativt område med en alternativ kultur, beläget precis vid Guadalmedina-floden. Området är fullt av caféer, gallerier och konstplatser, och här pågår ständigt kulturella aktiviteter och evenemang. Kvarteret är framförallt känt för sin gatukonst som man hittar i varje hörn.

Dagens utflykt tar oss sedan vidare till en andalusisk vinkällare där vi får smaka på ett traditionellt, sött vin. Dagen avslutas på en restaurang i Málaga där vi får avnjuta en välsmakande tapas-lunch på en lokal restaurang, samt med egen tid att vidare utforska Málaga innan vi tar oss tillbaka till Torremolinos igen.

Spansk traditionell tapas med oliver, salami och skinka i Andalusien.
Bild: Vällagad, spansk tapas

Dag 5-6: Lediga dagar till egna aktiviteter (F, M)

Vår utflykt till Málaga har förhoppningsvis gett blodad tand. Från Torremolinos kan man enkelt ta sig in till Málaga med tåg eller buss, och du kan nu passa på att noggrannare utforska de platser som du fick se en del av under vår utflykt. Visste du att Málaga var den danska författaren H.C. Andersens favoritstad i Spanien? Han seglade hit med ett ångfartyg från Gibraltar 1862, och skriver i sin bok ”I Spanien” att ”… inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad och så hemma som i Málaga”. H.C. Andersens begeistring för staden har resulterat i en staty över honom på Plaza de la Marina.

Idag är det lite lättare att ta sig till Málaga än vad det var på 1800-talet. Från vårt hotell i Torremolinos tar det ca 15 minuter att gå till stationen varifrån tåget kör varje halvtimme för ca 3€ per person och väg.

Du kan också besöka Carmen Thyssen-museet som innehåller verk av spanska konstnärer från 1800-talet, men en särskild betoning på andalusiska teman. I staden finns det också gott om möjligheter för att shoppa eller njuta av ett glas öl eller vin på en av de många traditionella vin- och tapasbarerna längs med stadens gator. Bli inte överraskad om notan skrivs upp med krita på bardisken framför dig, som det till exempel görs på vinhuset Antigua de la Guardia (det gamla vakthuset) på Almeda Principal nr. 18, inte långt från statyn över H.C. Andersen.

Dag 7: Ledig dag eller utflykt till Marbella och Puerto Banus (F, M)

Marbella är en av de viktigaste turistdestinationerna på Costa del Sol. Här hittar du en vacker och traditionellt andalusisk, gammal stadsdel med smala gränder, vitputsade hus och blomsterprydda balkonger. Idag ska vi få upptäcka staden genom att ta en promenad genom dess historiska centrum.

En av stadens mest symboliska platser är Apelsintorget, och i dess närhet kan vi utforska San Juan de Dios kyrka, rådhuset, den lokala kyrkan och stadsparken.

Brygga vid stranden i Marbella, Spanien.
Bild: En av Marbellas många stränder, med de mäktiga bergen i bakgrunden

Efter tid på egen hand i Marbella fortsätter vi till Puerto Banus, en av världens kanske kändaste lyxbåtshamnar. Här kan du strosa runt bland otroliga lyxyachter, exklusiva restauranger och tjusiga butiker. Glöm för all del inte att ta med din kamera, så att du kan föreviga den vackra hamnen. Det finns också tid till shopping eller en kaffe i solen innan resan går tillbaka till hotellet igen.

Dag 8-10: Lediga dagar till egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Om du vill uppleva den brittiska kronkolonin Gibraltar så finns det en hel del lokala resebyråer med engelsktalande guider som arrangerar heldagsutflykter dit. Om du väljer att följa med på en sådan rekommenderar vi att ta dig upp till toppen av ”The Rock”, varifrån du bjuds på en vidunderlig utsikt över Afrika och in över Spanien. Här lever också Europas enda apor, berberaporna, även kallade Gibraltarapor, som är tama men också lite fräcka. St. Michaels droppstensgrottor och de historiska försvarstunnlarna är också värda ett besök. Åk linbana från den botaniska trädgården upp till toppen av berget, eller åk med de lokala taxichaufförerna som har exklusiv rätt till transport på de smala vägarna. Taxichaufförerna är samtidigt officiella, engelsktalande guider. Det kommer finnas tid på egen hand till lunch och tullfria inköp i centrum på Main Street. Särskild tobak och alkohol kan med fördel köpas på Gibraltar.

Berget Gibraltar i Andalusien.
Bild: Den mäktiga klippan The Rock i Gibraltar

Dag 11: Ledig dag till egna aktiviteter eller vandringsutflykt på Caminito del Rey (F, M)

Se fram emot en av resans mest imponerande dagar, ifall du följer med till den historiska vandringsleden Caminito del Rey i nationalparken Ardales. Det är en gångväg som har byggts in i bergspasset Los Gaitanes, är 2,9 km lång och fäst i klippväggen inuti en djup floddal. Längs vissa sträckor är gångvägens bredd endast en meter och hänger upp till 100 meter ovanför floden, och är därför inget för den höjdrädda. Totalt tar vår vandring längs med vägen ungefär 2,5 timmar, och är 4,7 km lång inklusive vandringen som går utanför själva gångbron.

Den här smala leden som byggdes i början av 1900-talet går längs med högersidan i bergspasset, och användes ursprungligen som transportled mellan en smal damm i början av vattenkanalen i Gaitanejo och vattenfallet El Chorro, som skapade el genom vattenkraft. Kung Alfonso den 13:e korsade gångleden år 1921 under invigningen av dammen, och härefter blev leden känd under namnet Caminito del Rey, som betyder Kungens gångstig.

Under åren som har gått har stigen blivit kraftigt sliten, och den ansågs i många år vara väldigt farlig att använda efter att leden mellan olika byar försvann. År 2000 stängde leden helt och hållet. Efter fyra år av påkostade reparationer och renoveringar kunde gångleden öppna på nytt i mars 2015, och är nu en säker och välbesökt gångled för människor i alla åldrar.

Vandringsleden Caminito Del Rey i Andalusien, Spanien.
Bild: El Caminito del Rey - troligtvis en av världens vackraste vandringsleder

Under vår dag i vandringens tecken hinner vi också med en lunch som är inkluderad i priset.

Dag 12-13: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Fortsatt njutning av Andalusiens behagliga klimat. Ett bra sätt att utforska Torremolinos och dess närmaste omgivningar på är med cykel. Detta kan du hyra på ett flertal ställen i Torremolinos, och din reseledare hjälper dig gärna med hjälp. Vill du ta dig lite längre bort kan en bil för en dag vara ett utmärkt alternativ. Hotellreceptionen kan hjälpa dig med hyrbil, precis som din kunniga reseledare.

Dag 14: Heldagsutflykt till Antequera (F, L, M)

Sedan 1500-talet har Antequera varit en viktig handelsstad med ett blomstrande lantbruk och gott om hantverkare. Det var också under den här tiden som gamla byggnader och moskéer revs, och ersattes av nya byggnader och kyrkor. Samtidigt grundades också stadens universitet, som blev en viktig mötesplats för författare, poeter, konstnärer och vetenskapsmän. Antequera har fortsatt att vara en viktig stad i södra Spanien, mycket tack vare dess centrala läge mitt i Andalusien, och stadens många palats vittnar om den rika befolkningen som har huserat här under århundraden.

Idag ska vi lära känna staden Antequera genom att gå på en guidad stadsvandring tillsammans med vår reseledare, fram till Plaza de los Enamorador som huserar stadens mest kända monument: tjurfäktningsarenan och den gamla stadsporten. Rundvisningen fortsätter sedan upp genom huvudgatan fram till Plaza San Sebastián, en annan av stadens välkända platser.

Delar av det historiska Antequeras vitputsade hus och mäktiga stadsmur.
Bild: Delar av det historiska Antequeras vitputsade hus och mäktiga stadsmur

Vi ska också upptäcka en megalitisk byggnad, Dolmenes, som är över 6 000 år gammal. Byggnaden är ett storslaget exempel på megalitisk arkitektur, och är en av de mest kända i sitt slag i världen. Megalitiska monument, från grekiskans mega som betyder stor, och lithos som betyder sten, kallas en del fornlämningar som är byggda av ett enda eller flera naturliga eller grovt tillhuggna stenblock, megaliter, ofta med ursprung i stenåldern och bronsåldern.

Vi avslutar dagen med panoramavyer från nationalparken Torcal - ett av Europas mest imponerande kalkstenslandskap. I området finns två vandringsleder varifrån man bjuds på storslagna utsikter över Antequera. Den grönda leden som går från besöksområdet kommer dessutom ge dig en överblick över områdets mest spektakulära kalkstensformationerna.

Vi avslutar vår utflykt med lunch på en lokal restaurang.

Dag 15-17: Lediga dagar för egna aktiviteter, exempelvis besök på den lokala marknaden (F, M)

Under de här dagarna finns det inga utflykter på programmet, men om en av de lediga dagarna infaller på en torsdag rekommenderar vi att du besöker den lokala marknaden i Torremolinos. Kanske finns det också möjlighet att besöka den något större marknaden i Fuengirola på tisdagen, eller marknaden i Benalmádena på fredagen. Reseledaren hjälper som vanligt till med tips på de bästa marknaderna och hur du lättast tar dig dit.

Dag 18-21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till Sevilla, Andalusiens huvudstad och Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide. Torget Plaza de España, det judiska kvarteret Santa Cruz med dess charmiga små torg och väldoftande apelsinträd och världens största, gotiska domkyrka är bara några av alla de sevärdheter som Sevilla bjuder på.

Plaza de Espana i Sevilla, Andalusien.
Bild: Pampiga Plaza de España i Sevilla

Dag 22: Hemresa från Málaga

Tiden har kommit då det är dags för oss att lämna solkusten för den här gången. Vi åker till Málaga flygplats, varifrån hemresan avgår.

Karta

Geografisk karta över Benalmádena, Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I GRANADA

Få uppdatera väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien är namnet på regionen som ligger i södra Spanien på den Iberiska halvön, och som till ytan utgör 1/6 av Spaniens landyta, vilket ungefär motsvarar vårt kära grannland Danmark gånger två. Namnet på Andalusiens huvudstad är Sevilla och totalt i regionen bor ca 8 miljoner invånare vilket innebär att Andalusien tar hem priset för att vara den mest befolkade regionen i hela Spanien.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

Om du önskar åka en längre sträcka på egen hand kan hyrbil rekommenderas i Andalusien. Dock är det viktigt att man kollar upp att man har en heltäckande försäkring innan man sätter sig bakom ratten. Du har tillstånd till att köra på de spanska vägarna med ett svenskt körkort, men kom ihåg att åldersgränsen för att hyra bil här nere är 20 år. Om du hellre önskar färdas med taxi, lägger du smidigast händerna på en längs gatorna där taxibilarna cirkulerar runt. Du kan också fråga kringliggande hotell eller restauranger om de kan ringa efter en taxi åt er. Överlag är priserna för en taxitur i Andalusien något billigare än i Sverige och det är vanligt att chaufförerna använder taxameter. När det kommer till lokaltrafiken i Andalusien går det gott om bussar till och från samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du behöver inte tänka på att införskaffa dig din biljett innan du kliver ombord, då du betalar direkt till busschauffören.

Vad har de för öppettider?

Affärerna i Andalusien håller generellt sett öppet från 09.30 på morgonen till 20.30 på kvällen. Större varuhus har öppet något längre, vanligtvis till 21.30. Liksom i övriga Spanien, håller man här stängt mitt på dagen för siestan, normalt mellan kl. 13.30 – ca 16.30. I de orter där turismen inte är lika stor, håller de flesta även stängt på söndagar.  

Finns det något jag bör tänka på?

Eftersom Andalusien är en populär destination för långresor, kan du gott och väl klara dig på att tala engelska, ja ibland till och med skandinaviska. Särskilt när du ska kommunicera med personalen inom hotell- och servicesektorn. Utanför de större turismområdena däremot kan engelska kunskaperna hos lokalbefolkningen vara något begränsade.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
27/2 - 20/3Se flygtider Köpenhamn Andalusien Långtidssemester14 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
6/3 - 27/3Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien Långtidssemester15 495:-SÄND FÖRFRÅGAN
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
13/3 - 3/4Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien Långtidssemester15 495:-SÄND FÖRFRÅGAN

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Málaga t/r, inkl. transfer
• 21 nätter på hotell Sol Don Pedro 4* i Torremolinos, med balkong
• Halvpension med vatten och vin
• Guidad rundtur i Málaga med kulinariska inslag
• Utflykt till Antequera med en unik arkitektur
• 2 x lunch under de inkluderade utflykterna
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Tillägg för dubbelrum med poolutsikt, 1195 kr / person
• Tillägg för enkelrum med balkong från 6 245 kr
• Tillägg för enkelrum med balkong och poolutsikt från, 8635kr
• Utflykt till Marbella och Puerto Banus, 465 kr
• Utflykt till vandringsleden Caminito del Rey, 930 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 125 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor