Skip to main content

Andalusien Långtidssemester

Palmer och sandstrand och gamla stan i Marbella.
Bergsbyn Ronda med bron som går över den 120 meter djupa ravinen el Tajo i Andalusien.
Handelsstaden Antequeras gamla stadsdel och vacker natur i Andalusien på en långtidssemester.
Apelsinträd och solstolar vid stranden på en långtidssemester i Andalusien.
Konst och storstad i Malaga på en semester till Andalusien.
Lyxbåtsmarinan i Puerto Banús och spansk tapas på en långtidssemester till Andalusien.
Vandringsleden Caminito del Rey på en långtidssemester i Spanien.
Vita hus och färggranna blommor i Malaga och nygrillad fisk på stranden i Andalusien.
Semesterparadis med palmer, glitrrande hav och gröna vyer på en långtidssemester i Andalusien.
Pris från:
15 995:-
Dagar:22
Boka resa

Långtidssemester i spanien - beställ 3 veckor till andlausien här

Få ett avbrott från vintern och åk på långtidssemester till Spanien och vackra Andalusien. På resa bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Torremolinos - precis vid den långa strandpromenaden Bajondillos - som erbjuder den perfekta inramningen för avslappning och njutning. Under de tre veckorna åker vi tillsammans med reseledaren på upptäcktsfärd till några av Andalusiens vackraste sevärdheter.

Därför ska du följa med oss på en långtidsresa till Andalusien:

  • 4-stjärnigt hotellkomplex vid stranden
  • Besök i historiska Granada
  • Unik arkitektur i Estepona
  • Valmöjligheten att krydda med fler upplevelser 

Njut av nyenoverat boende och inkluderad halvpension

I år har vi glädjen att hälsa det omåttligt populära hotellet Sol Don Pedro tillbaka på programmet för våra långtidsresor till Andalusien. Våra återkommande kunder på långtidssemestern i Andalusien berömmer hotellets höga servicenivå och strålande faciliteter, som inför året har genomgått en totalrenovering av såväl rum som gemensamma utrymmen. Som vanligt har vi dessutom gjort uppehället extra bekvämt med halvpension alla tre veckor, där både vin och vatten ingår till middagen. Det enda som du ska tänka på är att suga åt dig av värmen, solen och de många upplevelserna.

Skräddarsy din semester - egen tid eller många upplevelser?

Vi har inkluderat tre utflykter, till en av Andalusiens mest berömda städer, Granada, samt den vackra staden Estepona som kan stoltsera med utsökt konst och arkitektur. Dessutom åker vi en dag till Benalmádenas marina där vi under en båttur får lära oss mer om musselfiske och odling av skaldjur. Utöver de inkluderade utflykterna i programmet för våra långresor till Andalusien finns det gott om tid till att utforska området på egen hand. Ifall du vill uppleva mer på resan så erbjuder vi dessutom två extrautflykter. Följ med till det okända Torremolinos när vi utforskar en vacker botanisk trädgård, lär oss mer om historian som präglar staden och dessutom avnjuter en välsmakande tapaslunch. Dessutom finns möjlighet att följa med till en ekologisk apelsinodling där vi får lära oss mer om den viktiga apelsinindustrin i Spanien och givetvis smaka på en alldeles nypressad apelsinjuice, som alltid i sällskap med vår svensktalande reseledare. Utöver detta så är reseledaren givetvis behjälplig med att arrangera extrautflykter på egen hand runtom i området, till bland annat Sevilla, Córdoba och Gibraltar. Endast din fantasi sätter gränserna på vad du kan uppleva under din semester!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga och transport till hotellet (M)
Dag 2-3: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Utflykt till Granada (F, M)
Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Torremolinos gamla stadsdel med lunch(F, M)
Dag 8-9: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 10: Båtutflykt i Benalmádena med besök på musselodling (F, M)
Dag 11-13: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 14: Ledig dag eller extra utflykt till apelsinodling(F, M)
Dag 15-17: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 18: Utflykt till Estepona (F, M)
Dag 19-21: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa mot den spanska solkusten i Andalusien (M)

Reseledaren möten oss på Málagas flygplats som sedan följer med oss till hotellet. Reseledaren finns tillgänglig under hela vistelsen för att ge tips och goda råd kring aktiviteter på de dagar när det inte är några förbokade utflykter på programmet. Det finns möjlighet att få ett lättare mål på hotellet den första kvällen.

Dag 2-3: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Vår reseledare hälsar oss välkomna till Andalusien genom att hålla ett välkomstmöte på hotellet. Här får du tips om vad du kan se, göra, uppleva och äta i området. Vår reseledare är själv från området och har därför många goda rekommendationer för de kommande tre veckorna. Reseledaren hjälper också gärna till med att boka extra utflykter, hyra bil och mycket annat.

Annars kan vi varmt rekommendera att inleda din semester med att strosa längs med strandpromenaden Bajondillo som angränsar till Medelhavet, och som ligger precis utanför hotellet. Det är en kär promenadsträcka bland våra gäster som åker hit på långtidsresor.

Dag 4: Heldagsutflykt till Granada (F, M)

Idag ska vi utforska staden Granada på ett nytt sätt, när vi blir introducerade till dess historia, kulturella arv och största sevärdheter.

Tillsammans med vår reseledare tar vi oss bland annat till Carlos den 5:e palats som byggdes på 1500-talet för kejsaren och hans familj. Palatset byggdes precis vid sidan av Alhambra för att kejsaren skulle kunna beundra palatset härifrån. Palatset är den mest utsökta renässansbyggnaden i Spanien. Vi tar oss också längs med stadens försvarsmur och torn och åker även med buss genom staden. Dessutom tar vi vägen förbi stadens tidigare spannmål- och kolmarknad från 1300-talet samt en gammal silkesmarknad.

Efter en hel dag i denna spännande stad, med massa nya kunskaper och fina vyer, tar vi bussen tillbaka från bergen till kusten igen.

Dag 5-6: Lediga dagar till egna aktiviteter, exempelvis besök på den lokala marknaden (F, M)

Under de här dagarna finns det inga utflykter på programmet, men om en av de lediga dagarna infaller på en torsdag rekommenderar vi att du besöker den lokala marknaden i Torremolinos. Kanske finns det också möjlighet att besöka den något större marknaden i Fuengirola på tisdagen, eller marknaden i Benalmádena på fredagen. Reseledaren hjälper som vanligt till med tips på de bästa marknaderna och hur du lättast tar dig dit.

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Torremolinos gamla stadsdel med lunch (F, M)

För dig som önskar lite extra upplevelser under sin vistelse kan du idag följa med och utforska det okända Torremolinos. Bussen hämtar oss vid hotellet och kör oss till Molino del Inca; en storslagen botanisk trädgård. Efter ett besök bland vacker natur och färgglada blommor tillsammans med vår reseledare tar vi oss till fots in i Torremolinos gamla centrum där vi får lära oss mer om det som i folkmun kallas för turismens belle epoque - 1980-talet när solkustens turism började blomstra på allvar. På vägen till hotellet så stannar vi på en lokal restaurang där vi avnjuter en god tapaslunch.

Dag 8-9: Lediga dagar till egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Om du vill uppleva den brittiska kronkolonin Gibraltar så finns det en hel del lokala resebyråer med engelsktalande guider som arrangerar heldagsutflykter dit. Om du väljer att följa med på en sådan rekommenderar vi att ta dig upp till toppen av ”The Rock”, varifrån du bjuds på en vidunderlig utsikt över Afrika och in över Spanien. Här lever också Europas enda apor, berberaporna, även kallade Gibraltarapor, som är tama men också lite fräcka. St. Michaels droppstensgrottor och de historiska försvarstunnlarna är också värda ett besök. Åk linbana från den botaniska trädgården upp till toppen av berget, eller åk med de lokala taxichaufförerna som har exklusiv rätt till transport på de smala vägarna. Taxichaufförerna är samtidigt officiella, engelsktalande guider. Det kommer finnas tid på egen hand till lunch och tullfria inköp i centrum på Main Street. Särskild tobak och alkohol kan med fördel köpas på Gibraltar.

Berget Gibraltar i Andalusien.
Bild: Den mäktiga klippan The Rock i Gibraltar

Dag 10: Benalmádena med båtutflykt och musselodling (F, M)

Under ett par timmar idag ska vi på utflykt till Torremolinos grannstad Benalmádena. Vi tar oss till området som heter Puerto Marina som är stadens hamn, där vi går ombord på en båt som ska ta oss med på ett litet äventyr. Båtens personal sysslar nämligen med mussel- och skaldjursodling, och vill gärna berätta för oss mer om hur denna verksamhet går till. Vi får också smaka på en nyfångad mussla tillsammans med ett glas vin innan båtresan avslutas.

Efter båtutflykten åker vi tillbaka till hotellet igen. Den som hellre önskar kan givetvis stanna i Benalmádena och utforska denna kuststad vidare, och sen ta sig med bekväm lokaltransport tillbaka hem till Torremolinos igen.

Dag 11-13: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Fortsatt njutning av Andalusiens behagliga klimat. Ett bra sätt att utforska Torremolinos och dess närmaste omgivningar på är med cykel. Detta kan du hyra på ett flertal ställen i Torremolinos, och din reseledare hjälper dig gärna med hjälp. Vill du ta dig lite längre bort kan en bil för en dag vara ett utmärkt alternativ. Hotellreceptionen kan hjälpa dig med hyrbil, precis som din kunniga reseledare.

Dag 14: Ledig dag eller extra utflykt till apelsinodling (F, M)

Känner du dig mätt på kusten och istället vill utforska regionens landsbygd passar dagens extrautflykt perfekt! Idag tar vi oss nämligen inåt landet till byn Pizarra. Här besöker vi en ekologisk apelsinodlare, som stolt visar oss runt på sina ägor bland apelsinträden. Apelsinfarmen är ett familjeföretag, och pappan i familjen, Juanito, ska förklara för oss hur produktionen och odlingen går till här. Besöket på apelsinfarmen avslutas med kanske den färskaste apelsinjuice du någonsin har smakat, med apelsiner direkt från trädgården.

Efter en upplevelse i lugnets och naturens tecken reser vi tillbaka längs med kusten till Torremolinos igen.

Dag 15-17: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Ifall du följde med på vår extra utflykt till Málaga vore det inte otänkbart att du längtar efter att få återbesöka staden. Du är redan expert på tågförbindelsen mellan Torremolinos och Málaga, så passa på att använda dagen till att noggrannare utforska de platser som du fick se en del av under vår utflykt. Visste du att Málaga var den danska författaren H.C. Andersens favoritstad i Spanien? Han seglade hit med ett ångfartyg från Gibraltar 1862, och skriver i sin bok ”I Spanien” att ”… inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad och så hemma som i Málaga”. H.C. Andersens begeistring för staden har resulterat i en staty över honom på Plaza de la Marina.

Du kan också besöka Carmen Thyssen-museet som innehåller verk av spanska konstnärer från 1800-talet, men en särskild betoning på andalusiska teman. I staden finns det också gott om möjligheter för att shoppa eller njuta av ett glas öl eller vin på en av de många traditionella vin- och tapasbarerna längs med stadens gator. Bli inte överraskad om notan skrivs upp med krita på bardisken framför dig, som det till exempel görs på vinhuset Antigua de la Guardia (det gamla vakthuset) på Almeda Principal nr. 18, inte långt från statyn över H.C. Andersen.

Dag 18: Utflykt till Estepona (F, M)

Dagens utflykt ska ta oss till en autentisk, andalusisk by som med sina mysiga gränder och vita hus har den traditionella sydspanska charmen. Vi utforskar Esteponas miljöer och vår guidade tur kommer att med säkerhet bjuda på många nyanser. Vi beundrar den rika växtligheten i staden, eftersom många planteringar av apelsinträd och andra växter har gjorts utmed gatorna i Estepona. Vår stadsvandring får sig också en litterär prägel när vi kommer förbi de många dikter som vi hittar skrivna på flera husfasader i gamla stan. Dikterna är skrivna av olika poeter, där några står skrivna på spanska och några står skrivna i andra språk som bland annat arabiska.

Förutom att bjuda på grön växtlighet och litterera verk, är själva staden Estepona ett levande konstverk med dess enorma fasadmålningar och skulpturer. Fasadmålningarna kom till i ett projekt där man ville omvandla tråkiga, vita fasader till finurliga, kreativa bilder som fångar den förbipasserandes uppmärksamhet. Vid varje ny målning samlas befolkningen för att beundra när det stora konstverket blir till och idag kan man se dem lite varstans i staden. Den största fasadmålningen blev klar år 2014 och sägs vara det största konstverket i hela Spanien, och möjligtvis hela Europa, med sina 1 000 kvadratmeter.

Härutöver kan vi hitta skulpturer av moderna konstnärer utspridda på stadens gator och torg, vilket får Estepona att kännas som ett enda stort och levande utomhusmuseum.
Den andalusiska, vita byn Estepona med vita hus, apelsinträd och konstverk.
Bild: En av de många vackra gatorna i Estepona

Dag 19-21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till Sevilla, Andalusiens huvudstad och Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide. Torget Plaza de España, det judiska kvarteret Santa Cruz med dess charmiga små torg och väldoftande apelsinträd och världens största, gotiska domkyrka är bara några av alla de sevärdheter som Sevilla bjuder på.

Plaza de Espana i Sevilla, Andalusien.
Bild: Pampiga Plaza de España i Sevilla

Dag 22: Hemresa från Málaga

Tiden har kommit då det är dags för oss att lämna solkusten för den här gången. Vi åker till Málaga flygplats, varifrån hemresan avgår.

Karta

Geografisk karta över Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I MALAGA

Få uppdatera väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien är namnet på regionen som ligger i södra Spanien på den Iberiska halvön, och som till ytan utgör 1/6 av Spaniens landyta, vilket ungefär motsvarar vårt kära grannland Danmark gånger två. Namnet på Andalusiens huvudstad är Sevilla och totalt i regionen bor ca 8 miljoner invånare vilket innebär att Andalusien tar hem priset för att vara den mest befolkade regionen i hela Spanien.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

Om du önskar åka en längre sträcka på egen hand kan hyrbil rekommenderas i Andalusien. Dock är det viktigt att man kollar upp att man har en heltäckande försäkring innan man sätter sig bakom ratten. Du har tillstånd till att köra på de spanska vägarna med ett svenskt körkort, men kom ihåg att åldersgränsen för att hyra bil här nere är 20 år. Om du hellre önskar färdas med taxi, lägger du smidigast händerna på en längs gatorna där taxibilarna cirkulerar runt. Du kan också fråga kringliggande hotell eller restauranger om de kan ringa efter en taxi åt er. Överlag är priserna för en taxitur i Andalusien något billigare än i Sverige och det är vanligt att chaufförerna använder taxameter. När det kommer till lokaltrafiken i Andalusien går det gott om bussar till och från samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du behöver inte tänka på att införskaffa dig din biljett innan du kliver ombord, då du betalar direkt till busschauffören.

Vad har de för öppettider?

Affärerna i Andalusien håller generellt sett öppet från 09.30 på morgonen till 20.30 på kvällen. Större varuhus har öppet något längre, vanligtvis till 21.30. Liksom i övriga Spanien, håller man här stängt mitt på dagen för siestan, normalt mellan kl. 13.30 – ca 16.30. I de orter där turismen inte är lika stor, håller de flesta även stängt på söndagar.  

Finns det något jag bör tänka på?

Eftersom Andalusien är en populär destination för långresor, kan du gott och väl klara dig på att tala engelska, ja ibland till och med skandinaviska. Särskilt när du ska kommunicera med personalen inom hotell- och servicesektorn. Utanför de större turismområdena däremot kan engelska kunskaperna hos lokalbefolkningen vara något begränsade.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
25/10 - 15/11Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien Långtidssemester
Få platser kvar!
18 995:-SÄND FÖRFRÅGAN
30/1 - 20/2Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien Långtidssemester15 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 10 - 15 deltagare beroende på extra utflykt.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Málaga t/r, inkl. transfer
• 21 nätter på hotell Sol Don Pedro 4* i Torremolinos, med balkong
• Halvpension med vatten och vin
• Utflykt till Granada med guidad rundtur till stadens stora sevärdheter
• Utflykt till Estepona med fokus på stadens konst och arkitektur
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Tillägg för enkelrum med balkong, från 9 995 kr
• Tillägg för dubbelrum med poolutsikt, 1 195 kr / person
• Tillägg för dubbelrum med balkong och delvis havutsikt på Don Pablo, 2 995 kr / person
• Utflykt till historiska Torremolinos med besök på botanisk trädgård och inkluderad lunch, 450 kr
• Besök på ekologisk apelsinodling, 550 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot