Andalusien Långtidssemester

Njut av Spaniens varma klimat under en härlig långtidssemester i Andalusien

Få ett avbrott från vintern och åk på långtidssemester till Spanien och vackra Andalusien. På vår resa bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Benalmádena - precis vid den inbjudande marinan - som erbjuder den perfekta inramningen för avslappning och njutning. Under de tre veckorna åker vi tillsammans med reseledaren på upptäcktsfärd till några av Andalusiens vackraste sevärdheter.

Våra återkommande kunder på långtidssemestern i Andalusien berömmer områdets höga servicenivå och strålande faciliteter. I år checkar vi in på det 4-stjärniga hotellet Ibersol Alay, som bjuder sina gäster på nyrenoverade rum och ett perfekt läge vid marinan i Benalmádena. Vi har dessutom gjort uppehället ännu mer bekvämt med halvpension alla tre veckor. Det enda som du ska tänka på är att suga åt dig av värmen, solen och de många upplevelserna.

Vi har inkluderat två utflykter till Córdoba och Andalusiens kulturhuvudstad Málaga, och utöver detta finns det gott om tid till att utforska området på egen hand. Ifall du vill uppleva mer på resan så erbjuder vi dessutom extrautflykter till bergsbyn Mijas med besök på en apelsinodling, samt till det fascinerande Marocko på andra sidan Medelhavet. Utöver detta så är reseledaren behjälplig med att arrangera extrautflykter på egen hand till Sevilla, morerpalatset Alhambra och den fascinerande vandringsleden el Caminito del Rey.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga och transport till hotellet (M)
Dag 2-3: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Utflykt till Málaga med besök på Picassomuseet (F, L, M)
Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Mijas med besök på apelsinodling (F, M)
Dag 8-10: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 11: Ledig dag eller extra utflykt till Marocko (F, M)
Dag 12-13: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 14: Utflykt till Córdoba och La Mezquita-moskén (F, L, M)
Dag 15-21: Lediga dagar till egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 495:-
Dagar:22
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Avresa mot den spanska solkusten i Andalusien (M)

Reseledaren möten oss på Málagas flygplats som sedan följer med oss till hotellet. Reseledaren finns tillgänglig under hela vistelsen för att ge tips och goda råd kring aktiviteter på de dagar när det inte är några förbokade utflykter på programmet. Det finns möjlighet att få ett lättare mål på hotellet den första kvällen.

Dag 2-3: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Vi kan varmt rekommendera att strosa längs med strandpromenaden som angränsar till Medelhavet.

Dag 4: Utflykt till det gastronomiska Málaga (F, L, M)

Idag ska vi ut på en historisk och kulturell resa, som tar oss genom en av de vackraste städerna i Andalusien. Vi börjar vår utflykt med att besöka en av Málagas med klassiska restauranger, där vi ska få smaka på varm choklad och churros. Det här är en omåttligt populär sötsak i Spanien, som äts av unga som gamla. Churros är gjord av en smet som liknar våra svenska munkar, men de är smala och avlånga. Man får dem när de är helt nyfriterade och varma, och de doppas sedan med fördel ner i en smält chokladblandning. Det här är garanterat något för den sötsugne!

Vi ska sedan fortsätta med att utforska Málaga tillsammans med vår lokala guide. Vi tar oss till några av stadens största sevärdheter, såsom katedralen La Manquita och det mäktiga fortet Alcazaba.

Bild: Vy över Málagas pampiga byggnadsverk

Vi besöker också det populära Picasso-museet, där några av konstnärens absolut största verk finns till beskådan. Slutligen tar vår promenad oss till konstnärskvarteret Soho. Sohos konstdistrikt är ett sprudlande, kreativt område med en alternativ kultur, beläget precis vid Guadalmedina-floden. Området är fullt av caféer, gallerier och konstplatser, och här pågår ständigt kulturella aktiviteter och evenemang. Kvarteret är framförallt känt för sin gatukonst som man hittar i varje hörn.

Dagens utflykt tar oss sedan vidare till en andalusisk vinkällare där vi får smaka på ett traditionellt, sött vin. Dagen avslutas på en restaurang i Málaga där vi får avnjuta en välsmakande tapas-lunch på en lokal restaurang, samt med egen tid att vidare utforska Málaga innan vi tar oss tillbaka till Benalmádena igen.

Dag 5-6: Lediga dagar till egna aktiviteter (F, M)

Vår utflykt till Málaga har förhoppningsvis gett blodad tand. Från Benalmádena kan man enkelt ta sig in till Málaga med tåg eller buss, och du kan nu passa på att noggrannare utforska de platser som du fick se en del av under vår utflykt. Visste du att Málaga var den danska författaren H.C. Andersens favoritstad i Spanien? Han seglade hit med ett ångfartyg från Gibraltar 1862, och skriver i sin bok ”I Spanien” att ”… inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad och så hemma som i Málaga”. H.C. Andersens begeistring för staden har resulterat i en staty över honom på Plaza de la Marina.

Idag är det lite lättare att ta sig till Málaga än vad det var på 1800-talet. Från vårt hotell i Benalmádena är det bara någon kilometer till stationen varifrån tåget kör varje halvtimme för knappt 2€ per person. Vill man hellre ta bussen så går den endast några meter från hotellet.

Du kan också besöka Carmen Thyssen-museet som innehåller verk av spanska konstnärer från 1800-talet, men en särskild betoning på andalusiska teman. I staden finns det också gott om möjligheter för att shoppa eller njuta av ett glas öl eller vin på en av de många traditionella vin- och tapasbarerna längs med stadens gator. Bli inte överraskad om notan skrivs upp med krita på bardisken framför dig, som det till exempel görs på vinhuset Antigua de la Guardia (det gamla vakthuset) på Almeda Principal nr. 18, inte långt från statyn över H.C. Andersen.

Dag 7: Ledig dag eller utflykt till Mijas med besök på apelsinfarm inkl. lunch (F, M)

Idag kan du följa med på en utflykt till en av Andalusiens mest pittoreska byar, där vi även ska få en glimt av den spanska landsbygden.

Vi färdas rakt upp i bergen från kuststaden Fuengirola och hamnar efter ett kort tag i bergsbyn Mijas. Mijas är känd för stora delar av dem som besöker Andalusien, och det är inte svårt att förstå varför. Här har vardagslivet sin gilla gång, och ett harmoniskt, spanskt tempo blandas med myllriga uteserveringar och hantverksbutiker. Ett stort besöksmål i Mijas är chokladfabriken, där man både kan få provsmaka läckerheterna och se på hur de tillagas. Mijas kan man lätt ta sig runt med till fots, eller i någon av de traditionella hästdroskorna som kör omkring här. När man är här får man heller inte missa att ta sig till en av byns många utsiktspunkter, där vyerna över kusten är oslagbara.

Bild: Utsikt över pittoreska Mijas med de typiska, vitkalkade husen

Efter att ha utforskat Mijas på egen hand, och kanske hunnit med en välsmakande tapas, fortsätter vi inåt landet till byn Pizarra. Här besöker vi en ekologisk apelsinodlare, som stolt visar oss runt på sina ägor bland apelsinträden. Apelsinfarmen är ett familjeföretag, och pappan i familjen ska förklara för oss hur produktionen och odlingen går till här. Efter besöket på apelsinfarmen stillar vi vår hunger med en paella, tillagad hemma hos den apelsinodlande familjen.

Efter en dag med frisk bergsluft, naturupplevelser och välsmakande mat tar vi oss tillbaka längs med kusten till Benalmádena igen.

Dag 8-10: Lediga dagar till egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Om du vill uppleva den brittiska kronkolonin Gibraltar så finns det en hel del lokala resebyråer med engelsktalande guider som arrangerar heldagsutflykter dit. Om du väljer att följa med på en sådan rekommenderar vi att ta dig upp till toppen av ”The Rock”, varifrån du bjuds på en vidunderlig utsikt över Afrika och in över Spanien. Här lever också Europas enda apor, berberaporna, även kallade Gibraltarapor, som är tama men också lite fräcka. St. Michaels droppstensgrottor och de historiska försvarstunnlarna är också värda ett besök. Åk linbana från den botaniska trädgården upp till toppen av berget, eller åk med de lokala taxichaufförerna som har exklusiv rätt till transport på de smala vägarna. Taxichaufförerna är samtidigt officiella, engelsktalande guider. Det kommer finnas tid på egen hand till lunch och tullfria inköp i centrum på Main Street. Särskild tobak och alkohol kan med fördel köpas på Gibraltar.

Bild: Utsiktspunkten The Rock i Gibraltar

Dag 11: Ledig dag till egna aktiviteter till utflykt till Marocko (F, M)


Inte många tänker över hur nära Marocko ligger från södra Spanien. Faktum är att båtresan från södra Andalusien till staden Tanger i Marocko inte tar mer än en timme. Vi färdas till den spanska kuststaden Tarifa, varifrån vi tar färjan till Tanger där vår lokala guide hälsar oss välkomna. Idag ska vi utforska staden som är en spännande blandning mellan europeisk kultur och islamisk tradition, vilket skapar en kosmopolitisk atmosfär med starka influenser från dess koloniala historia.

Vi vandrar in i stadens medina och går mellan marknadsstånden - soukerna - medan vi utforskar alla olika dofter och färger som möter oss. Här kryllar det av parfymer, kryddor och textilier från Afrikas alla hörn, som givetvis ska prutas på om det är något som faller i smaken. Dagens lunch äter vi på en lokal restaurang i närheten av medinan. Efter tid på egen hand är det dags att ge sig tillbaka till hamnen och färjan som ska ta oss tillbaka till Spanien igen.

Notera: vid utflykt till Marocko krävs en reseförsäkring som täcker länder utanför Europa samt ett medhavt pass under hela utflykten.

Bild: Färgglad keramik i Marocko

Dag 12-13: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Fortsatt njutning av Andalusiens behagliga klimat.

Dag 14: Utflykt till Córdoba (F, L, M)

Idag kommer vi till Córdoba, som tidigare var Europas största och mest välmående stad. Staden har en spännande historia som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden och bär en tydlig prägel av många olika religioner och kulturer som vi ska få stifta bekantskap med idag. Vi börjar vår upptäcktsfärd till fots i det historiska centrumet som är otroligt välbevarat. Gatorna i stadsdelen har fortfarande samma krokiga form som morerna designade dem på sin tid. Vi kommer, tillsammans med vår kunniga lokalguide, till det judiska kvarteret, den romerska bron och den pittoreska och blomsterprydda gatan Calleja de las Flores. Naturligtvis ska vi besöka den över 1 200 år gamla moskén, La Mezquita, där rad efter rad av röd- och vitrandiga kolonner och valv sträcker sig oändligt långt och nästan skapar ett tak över det enorma rummet. Moskén är så stor att Karl V på 1500-talet lät uppföra en katedral mitt inne i den muslimska helgedomen. Idag imponerar och beundras detta enastående byggnadsverk av besökare från hela världen.

Bild: Den imponerande moskén i Córdoba

Efter den guidade turen och besöket i katedralen så äter vi en gemensam lunch på en lokal restaurang. Härefter har vi tid på egen hand i Córdoba innan färden går tillbaka till hotellet igen.

Dag 15-17: Lediga dagar för egna aktiviteter, exempelvis besök på den lokala marknaden (F, M)

Under de här dagarna finns det inga utflykter på programmet, men om en av de lediga dagarna infaller på en torsdag rekommenderar vi att du besöker den lokala marknaden i Torremolinos. Kanske finns det också möjlighet att besöka den något större marknaden i Fuengirola på tisdagen, eller marknaden i Benalmádena på fredagen.

Dag 18-21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till exempelvis Sevilla, Andalusiens huvudstad och Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide.

Bild: Pampiga Plaza de España i Sevilla

Alternativt kan du på egen hand ta den lokala bussen till Spaniens motsvarighet till Monaco – Puerta Banus – där stora, flotta yachts ligger sida vid sida i den tjusiga hamnen. Puerta Banus ligger väst om Málaga, mellan Estapona och Marbella.

Dag 22: Hemresa från Málaga

Tiden har kommit då det är dags för oss att lämna solkusten för den här gången. Vi åker till Málaga flygplats, varifrån hemresan avgår.

Karta

Väder

SE VÄDRET I GRANADA

Få uppdatera väderleksrapport på smhi.se.

Fakta om Andalusien

Geografi & Demografi

Andalusien är namnet på regionen som ligger i södra Spanien på den Iberiska halvön, och som till ytan utgör 1/6 av Spaniens landyta, vilket ungefär motsvarar vårt kära grannland Danmark gånger två. Namnet på Andalusiens huvudstad är Sevilla och totalt i regionen bor ca 8 miljoner invånare vilket innebär att Andalusien tar hem priset för att vara den mest befolkade regionen i hela Spanien.

Väder och klimat

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Att ta sig runt

Om du önskar åka en längre sträcka på egen hand kan hyrbil rekommenderas i Andalusien. Dock är det viktigt att man kollar upp att man har en heltäckande försäkring innan man sätter sig bakom ratten. Du har tillstånd till att köra på de spanska vägarna med ett svenskt körkort, men kom ihåg att åldersgränsen för att hyra bil här nere är 20 år. Om du hellre önskar färdas med taxi, lägger du smidigast händerna på en längs gatorna där taxibilarna cirkulerar runt. Du kan också fråga kringliggande hotell eller restauranger om de kan ringa efter en taxi åt er. Överlag är priserna för en taxi tur i Andalusien något billigare än i Sverige och det är vanligt att chaufförerna använder taxameter. När det kommer till lokaltrafiken i Andalusien, går det gott om bussar till och från samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du behöver inte tänka på att införskaffa dig din biljett innan du kliver ombord, då du betalar direkt till busschauffören.

Öppettider

Affärerna i Andalusien håller generellt sett öppet från 09.30 på morgonen till 20.30 på kvällen. Större varuhus har öppet något längre, vanligtvis till 21.30. Liksom i övriga Spanien, håller man här stängt mitt på dagen för siestan, normalt mellan kl. 13.30 – ca 16.30. I de orter där turismen inte är lika stor, håller de flesta även stängt på söndagar.  

Bra att veta

Du kan gott och väl klara dig på att tala engelska, ja ibland till och med skandinaviska, nere i Andalusien. Särskilt när du ska kommunicera med personalen inom hotell- och servicesektorn. Utanför de större turismområdena däremot kan engelska kunskaperna hos lokalbefolkningen vara något begränsade.

 

 

 

 

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
1/11 - 22/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
12 995:- SÄND FÖRFRÅGAN »
8/11 - 29/11 Köpenhamn
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
12 995:- Boka »
8/11 - 29/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
12 995:- Boka »
14/12 - 4/1 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
16 995:- Boka »
10/1 - 31/1 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
12 495:- Boka »
31/1 - 21/2 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
12 995:- Boka »
14/2 - 7/3 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
13 495:- Boka »
28/2 - 21/3 Köpenhamn
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
13 995:- Boka »
28/2 - 21/3 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Andalusien Långtidssemester
13 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 15 deltagare.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm/Köpenhamn - Málaga t/r, inkl. transfer
• 21 nätter på Hotel Alay 4* i Benalmádena, med balkong och delvis havsutsikt
• Halvpension med vatten och vin
• Málaga med Picassomuseet och kulinariska inslag
• Córdoba med guidad stadsvandring och La Mezquita-moskén
• 2 x lunch under utflykterna
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 5 395 kr
• Tillägg för dubbelrum med direkt havsutsikt, 1 995 kr / person
• Utflykt till Mijas och apelsinodling med lunch, 650 kr
• Utflykt till Marocko, 1 095kr. Notera: vid utflykt till Marocko krävs en reseförsäkring som täcker länder utanför Europa samt ett medhavt pass under hela utflykten.
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Övernattning Dag 1 - 22

Hotel Ibersol Alay
****
Hotel Ibersol Alay är ett nyrenoverat och modernt 4-stjärnigt hotell beläget i Benalmádena, precis vid den mysiga marinan. Från hotellets perfekta läge går man p ....