Skip to main content

Andalusien - Spaniens smultronställe

apelsinträd i solsäkra andalusien på resa till spanien
vita bergsbyn frigliana med blåmålade dörrar och vackra blommor i andalusien
vackert fönster på palatset alhambra i granada, resa till andalusien
fontän och trädgård framför ahlambra på resa till andalusien
vitmålade hus med blå dörr och blommor kännetecknar frigliana i andalusien
bergsbyn ronda med blått hav och palmer på resa till andalusien
upplev andalusiens största sevärdheter på kulturresa till spanien
mysig uteservering i byn frigliana på resa till spanien
Pris från:
10 595:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till Andalusiens vackraste områden 2022

Andalusien, Spaniens sydligaste region, är känd för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här resan utforskar vi den vackra naturen, insuper den friska bergsluften, känner atmosfären i Andalusiens karaktäristiska, vita byar och får höra den fascinerande historien präglad av de många olika folkslag som under århundraden har härskat i denna spännande region.

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Andalusien:

  • 4-stjärnigt hotell i lugna, havsnära miljöer
  • Utflykt till Alhambra och Granada
  • De underjordiska droppstensgrottorna i Nerja
  • Lummig bergsidyll i Frigiliana och storstadspuls i Málaga

Bo granne med Medelhavet och delta på utflykter 

Under vår resa bor vi i den gamla fiskebyn Almuñécar, som är centralt beläget vid stranden och med bedårande utsikt över Medelhavet. Vi får lära känna området på en stadsvandring tillsammans med reseledaren som presenterar de mest kända sevärdheterna för oss, bland annat den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och stadens historiska centrum.

Morerpalatset Alhambra och storstadsliv i Málaga

Sedan åker vi på utflykt till den historiska staden Granada, där vi går på upptäcktsfärd i gamla stan och besöker det moriska sagopalatset, Alhambra, som inbjuder till storslagna upplevelser. Tillbaka vid kusten gör vi en avstickare till "Solkustens huvudstad", Málaga, där vi under en busstur får se stadens mest kända sevärdheter. Därefter finns det tid över på resan att på egen hand besöka Picassomuséet eller njuta av en kaffe på något av de mysiga caféerna i staden.

Upplev Andalusiens vita byar

Vi går under jorden i de vackra droppstensgrottorna vid Nerja och fortsätter till en av Andalusiens typiska, vita byar, Frigiliana, innan vi avslutar resan med upplevelser på egen hand.

Extra mycket kulturhistoria

På resan kan du boka till vår extra utflykt som ger dig en god inblick i den spanska solkustens roll som tillverkare av råvaror. Ett lärorikt museumbesök och en aptitretande visit på en fruktplantage ingår i utflykten - perfekt för dig som vill lära känna en helt annan sida av regionen.  

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Andalusien (M)
Dag 2: Almuñécar till fots (F, M)
Dag 3: Granada med besök till Alhambra (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller halvdagsutflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)
Dag 5: Utflykt till Málaga (F, M)
Dag 6: Droppstensgrottan, Nerja och den vita byn Frigiliana (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och välkomnande (M)

Vid ankomsten till Málaga tas vi emot av reseledaren som ser till att vi kommer fram till hotell Bahia Tropical som ligger endast ett stenkast från vattnet i Almuñécar, ca 75 kilometer öster om Málaga. 

Dag 2: Stadsvandring i Almuñécar (F, M)

Idag går vi på stadsvandring tillsammans med reseledaren i Almuñécar, där man har lyckats bevara charmen i den gamla stadsdelen med smala och branta gator där bara några få fordon är tillåtna. Vi kommer bl. a. att få se den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och det historiska centrumet. Här är det alltid liv och rörelse på de många trottoarcaféerna, och staden är särskilt välbesökt på fredagar då de lokala handlarna slår upp stånden för veckans marknad. När stadsvandringen är avklarad finns det tid över till upplevelser på egen hand. Om man blir hungrig kan vi varmt rekommendera den lokala tapasen till lunch på något av stadens alla matställen.

Karaktäristiska blåa krukor och vitmålade hus i Mjias, Spanien.
Bild: En klassisk, andalusisk gränd

Dag 3: Granada och Alhambra (F, M)

Dagens utflykt går till Granada, som är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden är vackert belägen vid foten av bergskedjan Sierra Nevada, vars snötäckta bergstoppar vi kan njuta av under en promenad på Granadas charmiga gator. Granada är också den stad som är mest präglad av det moriska herraväldet på Iberiska halvön. Granada var morernas huvudstad och den stad som sist blev återerövrad av de kristna styrkorna 1492.
 

Alhambra palatset med bergen i bakgrunden, Andalusien.
Bild: Magiska Alhambra i Granada

Vår förnämsta uppgift på den här turen är att låta fantasin ta oss tillbaka till den tid då morerna dominerade området. Vi beger oss till Alhambra, som anses vara ett av världens vackraste palats. Människor från hela världen vallfärdar till Granada för att uppleva det praktfulla byggnadsverket som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Efter vårt besök på Alhambra finns det tid till att gå på upptäcktsfärd på egen hand i Granadas gamla, historiska centrum, Albaicin, med tydliga arabiska inslag. Albaicin är världsarvslistat av Unesco, och från utsiktsplatsen San Nicolas får du en fantastisk utsikt över Alhambra. Du kan även besöka Spaniens första renässansdomkyrka och Capilla Real, som är gravplats för de legendariska monarkerna drottning Isabella och kung Ferdinand.

Notera: På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra, så har palatsadministration blivit tvungen att begränsa antal inträden per dag. Detta blir gjort för att säkra palatset överlevnad i framtiden, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till palatset. Detta gäller även oss och det betyder att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva, trädgården General Life eller Nasridspalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa, får du veta vid ankomst.

Dag 4: Ledig dag eller utflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)

Dagens extra utflykt är full av smaker! Inte långt bort från vårt hotell hittar vi Motril och det är i denna stad som vi ska spendera dagen om du har köpt till dagens utflykt. Motril har en lång och välrenommerad historia av att framställa rörsocker. Vi besöker sockermuseet, där vi får höra berättelsen om när den spanska solkusten var centrum för produktionen av rörsocker. På museet lär vi oss också om hur tillverkningen från sockerrör till rörsocker går till.

Vårt lärorika besök övergår till en mer söt påhälsning när vi härefter letar upp en fruktfarm. På plantagen som rymmer ett hav av olika exotiska frukter, väntar en guidad rundtur som givetvis avrundas i en läcker provsmakning av säsongens frukter. Vi är åter tillbaka på hotellet runt lunchtid och förhoppningsvis har förmiddagens besök satt fart på både våra smaklökar och hunger!

Dag 5: Málaga (F, M)

Idag besöker vi Málaga som är Andalusiens näst största stad och kallas ”Solkustens huvudstad”. Málaga har länge varit ett populärt resmål, särskilt bland svenskar, och efter invigningen av Picassomuseet fick staden ett ytterligare uppsving. Under senare år har många av gatorna i innerstaden stängts av för trafik och stadens centrum utgörs av en stor gågata med butiker, sevärdheter och trottoarcaféer. Vi börjar vår dag i Málaga med en stadsvandring till fots och vi promenerar förbi stora sevärdheter som katedralen Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación och det mäktiga fortet Alcazaba. Vår reseledare tar oss också till den vackra shoppinggatan Calle Larios, som designades på 1800-talet av José María Sancha, och till torget Plaza de la Merced, där vi hittar Picasso sittandes på en bänk - naturligtvis inte i livs levande form, utan en staty som blev gjord till minne av konstnärens barndom. 

Efter rundvisningen finns det möjlighet att utforska Málaga på egen hand. Málaga var bl.a. en av H.C. Andersens favoritstäder i Spanien. Han reste dit med ångfartyg från Gibraltar 1862 och skriver i sin bok "I Spanien", att "... inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad, så skönt hemma, som i Málaga". Málaga är dock mer känt som Picassos födelsestad. Utöver Picassos barndomshem och kyrkan där han är döpt, kan du besöka hans museum som är inrättat i ett vackert gammalt rikemanspalats. Muséet ligger mitt i gamla stan i Málaga, nära den gamla romerska amfiteatern. Vi kan även rekommendera Carmen Thyssen-muséet som är en relativt ny sevärdhet i Málaga. Här består den permanenta samlingen av verk av spanska konstnärer från 1800-talet.

Bussen brukar oftast ha av- och påstigning mycket centralt vid Málagas domkyrka från 1500-talet. Om du är trött i benen kan du även uppleva staden från häst och vagn.

När du blir hungrig och törstig finns det många trevliga vin- och tapasbarer runt omkring i staden. Bli inte överraskad om notan skrivs med krita på bardisken framför dig. Det kan du t.ex. uppleva på vinstugan Antigua Casa de la Guardia (det gamla vakthuset) på Almeda Principal nr. 18. Efter lunch och tid på egen hand återvänder vi slutligen på eftermiddagen till Almuñécar.


Natur och byggnader i Malaga, Spanien.
Bild: Málaga stad

Dag 6: Droppstensgrottor, Nerja och den vita byn Frigiliana (F, M)

Idag tar vi en tur till ett par av solkustens dolda små skatter. På programmet står droppstensgrottorna vid Nerja, den vita byn Frigiliana och kuststaden Nerja.

Vi börjar med en tur under jorden när vi utforskar Cuevas de Nerja, som droppstensgrottorna i Maro heter på spanska. Här besöker vi de sällsamma grottorna som i tusentals år har legat nästan helt orörda under jorden. Det var fem unga pojkar som vid ett tillfälle upptäckte grottorna 1959 då de följde efter en flock fladdermöss. Grottorna är nu en av Spaniens mest besökta sevärdheter.

Om du hellre vill kan du stanna ovan jord i restaurangen som tillhör grottorna och njuta av utsikten över Medelhavet med en kopp förmiddagskaffe eller färskpressad apelsinjuice.

Efter vårt besök i droppstensgrottorna kör vi en liten tur inåt landet till den lilla vita bergsbyn Frigiliana, som är ytterst bedårande. I Frigiliana får vi uppleva byns smala och branta kullerstensgator och de vitkalkade husen med sina vackra blomsterutsmyckningar. Kullerstenarna är en del av byns utsmyckning, precis som de kakelklädda gavlarna kring gatorna som berättar legender och historier om lokalbefolkningens strider mot morerna i en by med historia och traditioner som är både kristna, muslimska och judiska.

Trappa uppför vita hus och blomkrukor i byn Frigliana, Andalusien.
Bild: Pittoreska Frigiliana

Som avslutning på dagens utflykt kör vi tillbaka till kusten där vi gör ett besök i Nerja. Här kommer det finnas tid till lunch på egen hand på något av stadens många trottoarcaféer där man kan känna den lokala pulsen, eller på en restaurang med utsikt över havet. I hjärtat av Nerja ligger den spektakulära Balcón de Europa (Europas balkong) där både lokalbefolkning och turister promenerar på den höga klippan och njuter av panoramautsikten över Medelhavet och kustens klippor som ramar in några av stadens stränder. Som bakgrundskuliss till staden ligger de vackra bergen och skapar en naturskön kontrast till havet – ett scenario som ögat inte tröttnar på.

Byn Nerja med vita små hus och blommor, Andalusien.
Bild: Utsikt över Nerja

Dag 7: Ledig dag (F, M)

Resans sjätte dag är ledig att disponera fritt. Du kan utnyttja dagen till att koppla av på hotellet, ta ett dopp i poolen, strosa runt på Almuñécars gator eller kanske åka på upptäcktsfärd i närområdet på egen hand. Reseledaren hjälper gärna till med förslag, idéer och goda råd.

Dag 8: Avsked och hemresa (F)

Efter en vecka med många spännande upplevelser har det blivit dags att köra till Málagas flygplats och ta avsked av Andalusien och den tropiska kusten.

Karta

Geografisk karta över Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I MÁLAGA

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien, som motsvarar nästan en sjättedel av Spaniens totala landyta med sina 87 268 km2, ligger längst ner i södra delen av den Iberiska halvön. I Andalusien bor det omkring 8 miljoner människor varav ca 690 000 är bosatta i huvudstaden Sevilla och dessa siffror innebär att Andalusien är den mest befolkade regionen i hela Spanien. I söder gränsar Andalusien till medelhavet och Gibraltar, i väst utgör Portugal och Atlanten grannar och i norr angränsar området till Extremadura och Castilla-La Mancha.

Andalusien attraherar miljontals besökare med sin soliga, vackra kust och sin världsberömda moriska arkitektur. Bland annat vallfärdar turister till morer palatset Alhambra i Granada, tornen Torre del Oro och till moskén Mezquita i Cordoba.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

I Andalusien kan hyrbil rekommenderas som färdmedel för den som vill åka längre bort på egen hand. Tänk på att ha en heltäckande försäkring om du ska hyra bil, samt att du behöver vara över 20 år. Svenskt körkort går bra att köra med. Om du är ute efter en taxi så fångar du en smidigast på gatan där de cirkulerar runt, eller ber närliggande restauranger/hotellreception att ringa efter en. Taxameter används alltid och generellt sett är priserna lägre än i Sverige. Ett gott tips är att alltid fråga taxichauffören vad resan kommer att kosta så att du inte blir lurad. Vad gäller lokaltrafiken går bussar regelbundet mellan Málaga och samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du kan även åka med pendeltåget som går varje halvtimma från Málaga till Fuengirola via Torremolinos mellan kl 07 och 23.

Vad har de för öppettider?

Vanligtvis har affärerna öppet 09.30–20.30 och varuhus till kl. 21.30. Mellan ca kl. 13.30 och ca 16.30 håller man lunchstängt för siestan. Utanför turistområdena håller de flesta affärer stängt på söndagar.

Vilket språk talar man?

Vad gäller kommunikationen kan du vara lugn; inom hotell- och restaurangbranschen talar alla engelska, ibland till och med skandinaviska. Däremot är engelskakunskaperna något begränsade utanför turistbranschen och särskilt ovanligt är det att de äldre pratar engelska.

Visste du att...

… utanför Andalusiens kust hittar du en av världens bästa platser för delfin- och valåskådning?

… när det kommer till olivoljeproduktion är Andalusien störst i världen?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
18/5 - 25/5Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien - Spaniens smultronställe10 595:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Den extra utflykten genomförs vid minst 10 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Information kring besöket på Alhambra: På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra, så har palatsadministration blivit tvungen att begränsa antal inträden per dag. Detta blir gjort för att säkra palatset överlevnad i framtiden, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till palatset. Detta gäller även oss och det betyder att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva, trädgården General Life eller Nasridspalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa, får du veta vid ankomst.

För att komma in på Alhambra krävs ditt fullständiga namn samt ditt passnummer. Detta ska därför uppges i samband med din resebokning.

Priset inkluderar:

• Flyg Köpenhamn/Stockholm - Malaga t/r, inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Bahia Tropical 4* med balkong
• 7 x frukost, 7 x middag med ett glas vin på hotellet
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 1 995 kr
• Utflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm, 450 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Administrationsavgift 95 kr på bokningar via post (gäller inte vid online bokningar)

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot