Skip to main content

Andalusien – Spaniens smultronställe

apelsinträd i solsäkra andalusien på resa till spanien
vita bergsbyn frigliana med blåmålade dörrar och vackra blommor i andalusien
vackert fönster på palatset alhambra i granada, resa till andalusien
fontän och trädgård framför ahlambra på resa till andalusien
vitmålade hus med blå dörr och blommor kännetecknar frigliana i andalusien
bergsbyn ronda med blått hav och palmer på resa till andalusien
upplev andalusiens största sevärdheter på kulturresa till spanien
mysig uteservering i byn frigliana på resa till spanien
Pris från:
11 995:-
Dagar:8
Boka resa

Resa till Andalusiens vackraste områden 2023

Andalusien, det spanska fastlandets sydligaste region, är vida känt för sina många soltimmar och de långa stränderna vid Medelhavet som lockar till sig mängder av turister. På den här resan utforskar vi den vackra naturen, insuper den friska bergsluften, känner in atmosfären i Andalusiens karaktäristiska, vita byar och lär oss om områdets fascinerande historia som i stor utsträckning präglas av de många olika folkslag som under århundraden har härskat i denna spännande region.

Därför ska du resa med oss på en kulturresa till Andalusien:

  • Fyrstjärnigt hotell i lugn och havsnära miljö
  • Möjlighet att besöka det moriska palatset Alhambra och storstaden Granada
  • Utflykt till pittoreska Nerja och den lummiga bergsbyn Frigiliana
  • Hisnande historia och kultur i mängder

Bo granne med Medelhavet och lär känna fiskeläget Almuñécar

Under vår resa bor vi i den gamla fiskebyn Almuñécar. Hotellet är centralt beläget vid stranden och har en bedårande utsikt över Medelhavet. Vi får lära känna staden på en stadsvandring tillsammans med reseledaren som presenterar de mest kända sevärdheterna för oss, bland annat den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och stadens historiska centrum.

Upplev Andalusiens vita byar och de lokala småskaliga odlingarna

På en av våra heldagsutflykter upplever vi den pittoreska staden Nerja som ligger helt ner till Medelhavet och fortsätter sedan vidare till en av Andalusiens typiska vita byar – Frigiliana – innan vi avslutar turen med upplevelser på egen hand. Trots att Frigliana idag betraktas som en av regionens allra vackraste byar har historiens vingslag burit med sig både våldsamma och dramatiska slag som vi här får lära oss mer om. En annan dag beger vi oss till Motril, där vi får en inblick i den spanska solkustens roll som tillverkare av råvaror. Ett lärorikt besök på ett museum och en aptitretande visit på ett fruktplantage ingår i utflykten – perfekt för dig som vill lära känna en helt annan sida av regionen.  

Det magiska moriska palatset Alhambra 

För dig som har missat eller vill uppleva något verkligt stort för andra gången har du på denna resa möjlighet att följa med oss när vi sätter kurs mot Granada och dess kronjuvel Alhambra. I Granada går vi på stadsrundtur genom gamla stan och får berättat för oss om historiens vingslag. Vi beger oss sedan till det sagolika palatset som varit en verklig maktfaktor i den europeiska historien. Om du inte har besökt Alhambra innan är det ett absolut måste, men faktum är att det är en plats som passar utmärkt att besöka mer än en gång. Här finns alltid något nytt att upptäcka!

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Andalusien (M)
Dag 2: Almuñécar till fots (F, M)
Dag 3: Extrautflykt till Granada med Alhambra (F, M)
Dag 4: Halvdagsutflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)
Dag 5: Kvällsutflykt med middag och äkta spansk flamenco (F, M)
Dag 6: Utflykt till Nerja och den vita byn Frigiliana (F, M)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)


F = Frukost M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Information kring besöket på Alhambra

På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra har palatsadministrationen blivit tvungen att begränsa antalet inträden per dag. Detta görs för att säkra palatsets framtida överlevnad, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till själva palatset, vilket innebär att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva. Man kan antingen få biljetter till den magnifika palatsträdgården Generalife eller Nasridpalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa får både du och vi veta vid ankomst, och valet är ingenting som avgörs av oss på Kulturresor. Oavsett vilken del av Alhambra du besöker kan vi garantera att du inte kommer att bli besviken!

För att komma in på Alhambra krävs ditt fullständiga namn samt ditt passnummer. Detta ska därför uppges i samband med din resebokning.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och välkomnande (M)

Vid ankomsten till Málaga tas vi emot av reseledaren som ser till att vi kommer fram till hotell Victoria Playa som ligger i Almuñécar, cirka 75 kilometer öster om Málaga. 

Dag 2: Stadsvandring i Almuñécar (F, M)

Idag går vi på stadsvandring tillsammans med reseledaren i Almuñécar, där man har lyckats bevara charmen i den gamla stadsdelen med sina smala och branta gator där bara några få fordon är tillåtna. Vi kommer bland annat att få se den botaniska trädgården, den arabiska borgen San Miguel och det historiska centrumet. Här är det alltid liv och rörelse på de många trottoarkaféerna. Staden är särskilt välbesökt på fredagar då de lokala handlarna sätter upp stånden för veckans marknad. När stadsvandringen är avklarad finns det tid över till upplevelser på egen hand. Om man blir hungrig kan vi varmt rekommendera lokala tapas, de spanska smårätterna, till lunch på något av stadens alla matställen.

Karaktäristiska blåa krukor och vitmålade hus i Mjias, Spanien.
Bild: En klassisk andalusisk gränd

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Granada och Alhambra (F, M)

Idag kan du välja att följa med på en utflykt till Granada, som är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden är vackert belägen vid foten av bergskedjan Sierra Nevada, vars snötäckta bergstoppar vi kan skåda under en promenad på Granadas charmiga gator. Granada är också den stad som är mest präglad av det moriska herraväldet på Iberiska halvön. Granada var morernas huvudstad och den stad som sist blev återerövrad av de kristna styrkorna 1492.
 

Alhambra palatset med bergen i bakgrunden, Andalusien.
Bild: Magiska Alhambra i Granada

Vår förnämsta uppgift på den här turen är att låta fantasin ta oss tillbaka till den tid då morerna dominerade i området. Vi beger oss till Alhambra, som anses vara ett av världens vackraste palats. Människor från hela världen vallfärdar till Granada för att uppleva det praktfulla byggnadsverket som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Efter vårt besök på Alhambra finns det tid till att gå på upptäcktsfärd på egen hand i Granadas gamla historiska centrum, Albaicin, med tydliga arabiska inslag. Även Albaicin är världsarvslistat av UNESCO, och från utsiktsplatsen San Nicolas får du en fantastisk utsikt över Alhambra. Du kan även besöka Spaniens första renässansdomkyrka och Capilla Real, som är gravplats för de legendariska monarkerna drottning Isabella och kung Ferdinand.

Notera: På grund av det mycket höga besökstrycket som råder på Alhambra har palatsadministration blivit tvungen att begränsa antal inträden per dag. Detta görs för att säkra palatset överlevnad i framtiden, vilket vi självklart stöttar. Detta betyder att resebolag inte längre har samma möjlighet att få biljetter till palatset. Detta gäller även oss och det betyder att vi inte kan garantera vilka delar av Alhambra som du kommer att uppleva, trädgården General Life eller Nasridspalatsen. Vilken typ av entré som gäller på just din avresa får du veta vid ankomst.

Dag 4: Kvällsutflykt med middag och äkta spansk flamencoshow (F, M)

Njut av lediga timmar på dagen och se fram emot en äkta flamencoupplevelse på kvällen. Flamencon är typisk för Spanien, och något man verkligen inte bör missa på en resa till Andalusien. Passion, kärlek, ilska, sorg – känslorna som gestaltas inom flamencon är många, och det görs både med hjälp av sång, musik och dans. De tre grundelementen är döpta efter just dessa tre utövningssätt: el cante (sången), el toque (gitarrspelet) y el baile (dansen). De karaktäristiska kastanjetterna och handklapparna är typiska och förstärker intrycken, och flamencodansarnas skor är prydda med metall och spikar under skosulan för extra ljudlig effekt. 

Under denna helkväll med föreställning lär vi känna flamencon i sin allra renaste form på denna. Njut av både god mat och dryck omgiven av denna passionerade konstform.

Dag 5: Ledig dag (F, M)

Dagen är ledig att disponera fritt. Du har tid att koppla av på hotellet, ta ett dopp i poolen, strosa runt på Almuñécars gator eller kanske åka på upptäcktsfärd i närområdet på egen hand. Reseledaren hjälper gärna till med förslag, idéer och goda råd.

Dag 6: Den vita byn Frigiliana och Nerja (F, M)

Vi börjar med en tur inåt landet till den lilla vita bergsbyn Frigiliana, som är ytterst bedårande. I Frigiliana får vi uppleva byns smala och branta kullerstensgator och de vitkalkade husen med sina vackra blomsterutsmyckningar. Kullerstenarna är en del av byns utsmyckning, precis som de kakelklädda gavlarna kring gatorna som berättar legender och historier om lokalbefolkningens strider mot morerna i en by med historia och traditioner som är både kristna, muslimska och judiska.

Trappa uppför vita hus och blomkrukor i byn Frigliana, Andalusien.
Bild: Pittoreska Frigiliana

Som avslutning på dagens utflykt kör vi tillbaka till kusten där vi gör ett besök i Nerja. Här kommer det finnas tid till lunch på egen hand på något av stadens många trottoarkaféer där man kan känna den lokala pulsen, eller på en restaurang med utsikt över havet. I hjärtat av Nerja ligger den spektakulära Balcón de Europa (Europas balkong) där både lokalbefolkning och turister promenerar på den höga klippan och njuter av panoramautsikten över Medelhavet och kustens klippor som ramar in några av stadens stränder. Som bakgrundskuliss till staden ligger de vackra bergen och skapar en naturskön kontrast till havet – ett scenario som ögat inte tröttnar på i första taget.

Byn Nerja med vita små hus och blommor, Andalusien.
Bild: Utsikt över Nerja

Dag 7: Utflykt till Motril med besök på sockermuseum och fruktfarm (F, M)

På dagens program står en utflykt full av smaker! Inte långt bort från vårt hotell hittar vi Motril och det är i denna stad som vi ska spendera dagen. Motril har en lång och välrenommerad historia av att framställa rörsocker. Vi besöker sockermuseet, där vi får höra berättelsen om när den spanska solkusten var centrum för denna traditonella produktion.  På museet lär vi oss också om hur tillverkningen från sockerrör till rörsocker går till.

Vårt lärorika besök övergår till en mer söt påhälsning när vi härefter letar upp en fruktfarm. På plantaget som rymmer ett hav av olika exotiska frukter, väntar en guidad rundtur som givetvis avrundas i en läcker provsmakning av säsongens frukter. Vi är åter tillbaka på hotellet runt lunchtid och förhoppningsvis har förmiddagens besök satt fart på både våra smaklökar och vår hunger!

Dag 8: Avsked och hemresa

Efter en vecka med många spännande upplevelser har det blivit dags att köra till Málagas flygplats och ta avsked av Andalusien och den tropiska kusten. ¡Adiós y hasta luego!

Karta

Geografisk karta över Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I MÁLAGA

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien, som motsvarar nästan en sjättedel av Spaniens totala landyta med sina 87 268 km2, ligger längst ner i södra delen av den Iberiska halvön. I Andalusien bor det omkring 8 miljoner människor varav ca 690 000 är bosatta i huvudstaden Sevilla och dessa siffror innebär att Andalusien är den mest befolkade regionen i hela Spanien. I söder gränsar Andalusien till medelhavet och Gibraltar, i väst utgör Portugal och Atlanten grannar och i norr angränsar området till Extremadura och Castilla-La Mancha.

Andalusien attraherar miljontals besökare med sin soliga, vackra kust och sin världsberömda moriska arkitektur. Bland annat vallfärdar turister till morer palatset Alhambra i Granada, tornen Torre del Oro och till moskén Mezquita i Cordoba.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

I Andalusien kan hyrbil rekommenderas som färdmedel för den som vill åka längre bort på egen hand. Tänk på att ha en heltäckande försäkring om du ska hyra bil, samt att du behöver vara över 20 år. Svenskt körkort går bra att köra med. Om du är ute efter en taxi så fångar du en smidigast på gatan där de cirkulerar runt, eller ber närliggande restauranger/hotellreception att ringa efter en. Taxameter används alltid och generellt sett är priserna lägre än i Sverige. Ett gott tips är att alltid fråga taxichauffören vad resan kommer att kosta så att du inte blir lurad. Vad gäller lokaltrafiken går bussar regelbundet mellan Málaga och samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du kan även åka med pendeltåget som går varje halvtimma från Málaga till Fuengirola via Torremolinos mellan kl 07 och 23.

Vad har de för öppettider?

Vanligtvis har affärerna öppet 09.30–20.30 och varuhus till kl. 21.30. Mellan ca kl. 13.30 och ca 16.30 håller man lunchstängt för siestan. Utanför turistområdena håller de flesta affärer stängt på söndagar.

Vilket språk talar man?

Vad gäller kommunikationen kan du vara lugn; inom hotell- och restaurangbranschen talar alla engelska, ibland till och med skandinaviska. Däremot är engelskakunskaperna något begränsade utanför turistbranschen och särskilt ovanligt är det att de äldre pratar engelska.

Visste du att...

… utanför Andalusiens kust hittar du en av världens bästa platser för delfin- och valskådning?

… när det kommer till olivoljeproduktion är Andalusien störst i världen?

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
20/1 - 27/1Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien - Spaniens smultronställe11 995:-Boka
10/3 - 17/3Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien - Spaniens smultronställe12 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare max 30 personer.
Extrautflykten till Granada och Alhambra genomförs vid minst 10 deltagare.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Köpenhamn/Stockholm–Malaga t/r inkl. transfer
• 7 nätter på hotell Bahia Tropical 4* med balkong, 7/10 & 22/10 bor vi på hotel Victoria Playa 4* med balkong
• 7 x frukost, 6 x middag med ett glas vin på hotellet
• Flamencoshow och middag (utan dryck)
• Transport och utflykter enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, från 1 995 kr
• Extrautflykt till Granada med Alhambra, 995 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Entréer utöver de nämnda ovan
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (tillkommer om du önskar få bokningsbekräftelse och avresebrev skickat med vanlig post) 
 
Extrautflykterna ska beställas hemifrån vid bokningstillfället eller senast en månad innan avresa.

* Reseförsäkring – med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot