Skip to main content

Karismatiska Katalonien

Den stora strandpromenaden med småbåtshamn, palmer och restauranger i Sitges, Spanien.
Kustidyll i Sitges, resa till Katalonien.
En vacker solnedgång över havet i den spanska byn Sitges, utanför Barcelona.
Historiska Montserrat med berg och grönska utanför Barcelona. På en resa i Spanien.
Den romerska staden Tarragona med ruiner som amfiteatern vid havet.
Marknad med grönsaker och frukt i Barcelona, på en resa till Spaninen.
Kyrkan Bartomeu i sta Tecla vid havet i den lilla byn Sitges, Spanien.
Poblet kloster med klostersalar och försvarsmuren i Katalonien, Spanien.
Status:
Fullbokad

Resa till karismatiska Katalonien 

En resa genom Katalonien är en tusentals år gammal resa till romarimperiet, medeltiden och kungariket Aragonien. Ja, lika omfångsrik och gammal som regionens historia är, lika vackert är Katalonien med den sammetslena kustlinjen, de många mytiska UNESCO-världsarven, det frodiga bergslandskapet och städerna som bubblar av liv. Katalanerna är stolta och kulturen är stark. Den katalanska kulturen gör framträdanden i bland annat det lokala köket som översvämmas av läckra medelhavsdelikatesser, och har med åren färgat regionen till att vara så inbjudande och medryckande som den idag är. Att vi kallar vår resa karismatisk är inte utan anledning – vilket du snart lär upptäcka!

Därför ska du resa med oss på kulturresa i Katalonien:

  • 4-stjärnigt boende i kuststaden Sitges
  • Cavaprovning i vinkällare
  • UNESCO-arv bland storslagen natur
  • Guidade turer i bl.a. Barcelona och Montblanc

Hotell i tropiska semesterorten Sitges

Under resan ska vi göra oss hemmastadda i Sitges ombonade miljöer – kustidyllen som på många sätt är en underbar semesterort. Lapa sol på mjuka sandstränder, bada i fantasifulla tapasrestauranger och låt lokalbornas stillsamma tempo smitta av sig på dig. Belägen knappt 35 minuter från den livfulla storasystern Barcelona, Kataloniens huvudstad, har vi alla möjligheter för att få ut det mesta av vår semester.

Vårt adult-only hotell - det 4-stjärniga Ibersol Antemare - bjuder precis som Sitges in till avkoppling, och härifrån kan du på under tio minuter strosa ner till både stranden och stadskärnan. Medan Kataloniens många sevärdheter och historiska platser står för underhållningen, har vårt boende fått den ärofyllda uppgiften att förse oss med energi, kraft och livsnjutning.

Utflykter till Barcelona, UNESCO-listade världsarv och spirituella berg

Oförglömliga utflykter i sällskap med en duktig, svensktalande reseledare är naturligtvis inkluderat i resan. Utforska den konstnärliga och sprudlande storstadsscenen i Barcelona på en stadsvandring. Låt den gotiska och medeltida arkitekturen fascinera dig i klostersalarna på Poblet kloster och få dina smaklökar att dansa av glädje på en smakprovning av Kataloniens signaturdryck; cavan. Naturligtvis låter vi dig också förälskas i Sitges luxuösa omgivningar på egen hand.

Kort dagsprogram för resan till Katalonien:

Dag 1: Ankomst till Sitges
Dag 2: Stadsrundtur i Sitges (F)
Dag 3: Heldagsutflykt till Barcelona med besök i Sagrada de Familia (F)
Dag 4: Poblet kloster och Montblanc (F)
Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 6: Utflykt till Montserrat och cavaprovning (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Sitges

Vi anländer till flygplatsen i Barcelona där vi välkomnas av vår reseledare. Härefter kör vi sedan de knappa 30 minuterna mot vårt hotell Ibersol Antemare, som i Sitges lugna miljöer väntar på oss med öppna entrédörrar. Efter att vi har checkat in och gjort oss hemmastadda på rummen är du fri till att landa i eget tempo.

Har du köpt till halvpension välkomnas du in till hotellets restaurang för en god middag. Du kan också promenera den korta biten in till stadskärnan, där lokala restauranger står redo att tjäna dig.

Dag 2: Stadsrundtur i Sitges och ledig eftermiddag (F)

Utvilade och fyllda med energi efter resans första hotellfrukost ska vi äntligen bege oss ut och upptäcka de lummiga och konstnärliga omgivningar som Barcelonas lekfulla lillasyster Sitges ger plats åt. Stadens till ytan ringa storlek gör det enkelt för oss att utforska stadskärnan till fots. Framstrosandes längs de rena och snirkliga gränderna, mellan vita och utsmyckade fasader, får man känslan av att man befinner sig i det franska, exklusiva Saint Tropez – en liknelse som har gjorts av flera besökare som har hälsat på staden. 

Med vår reseledare i spetsen inleder vi vår stadsvandring där vi bland annat kommer till kyrkan av Sant Bartomeu och Santa Tecla, som har kommit att bli ett signum för Sitges. Kyrkan från 1600-talet tronar stolt upp sig över staden och med dess närhet till havet och stranden erbjuds man från balkongen vid kyrkan en helt fantastisk utsikt över staden. Vi passerar Maricel Palace – den minst sagt flådiga byggnaden som byggdes åt den amerikanska miljonären Charles Deering, som vid ett besök i staden blixtförälskade sig i atmosfären och omgivningarna. Han beslutade sig därför om att han här skulle ha ett sommarresidens, där han också kunde förvara sin värdefulla konstsamling. Idag är Maricel Palace ett museum som imponerar med sin vackra kakelkonst, många skulpturer, ljuskronor och terrasser med utsikt över havet.

Den livfulla strandpromenaden vid Sitges kust, Spanien.

Bild: Sitges livfulla och restaurangtäta strandpromenad

Lagom tills att våra magar kurrar efter lunch avrundar vi vår stadsvandring så att du får tid till att på egen hand utforska Sitges många guldkorn till restauranger, barer och strandcaféer. Kanske hittar du ditt nya favoritställe som du bara måste återkomma till igen under veckan?

Dag 3: Heldagsutflykt till Barcelona med Sagrada de Familia (F)

Vi har nu stiftat bekantskap med vår rofyllda semesterort, så idag väntar ett äventyr i Spaniens vibrerande och färgsprakande pulsåder Barcelona; huvudscenen för så väl den spanska kulturen som konsten och gastronomin. Barcelona stad kan nära inpå liknas vid en konstnärlig gryta, där olika arkitekturstilar från över 2000 år gamla tidsepoker har smälts samman till att bilda ett unikt och konstnärligt utseende. Om du inte upplever Picassos konstnärliga uttryck på ett av stadens många museer, blir du väl bortskämd med konst bland gator och torg istället. 

Körsträckan från Sitges till Barcelona tar bekvämt nog inte ens 45 minuter, och väl framme stimuleras våra sinnen i mötet med nya dofter, ljud och syner. I Barcelona finns allt att se och göra. För att vi ska få oss en god överblick över staden som nästan översvämmas av sevärdheter, blomsterprakt och uteserveringar börjar vi dagen med en stadsvandring som fångar in Barcelonas största attraktioner.

Under vår vandring ledsagas vi till Calatrava-tornet, den olympiska stadion och torget Plaza de España. Vi kommer till högre höjder, varifrån vi kan njuta av exceptionella utsikter över staden och Sagrada de Familia-basilikan som vi under dagen också kommer in i för att beundra. På vår väg tillbaka ska vi också passera gamla stan, Barcelonas hjärta, där vi kommer förbi katedralen och Plaza Cataluña.

Katedralen Sagrada de Familia i Barcelona, Spanien.

Bild: Sagrada de Familia-basilikan i kvällsskrud

Efter stadsvandringen finns det tid till att gå på upptäcksfärd i Barcelona. Fyll på magsäcken med spansk tapas eller sup in stämningen på den färgsprakande marknaden La Boqueria. Får en souvenir följa med dig hem i ryggsäcken?

Dag 4: Poblet kloster & Montblanc (F)

På temat historia ska vi inleda vår dag med att besöka Poblet kloster, som har hållit det drömska, gröna landskapet sällskap sedan år 1151 när det byggdes av katolska munkar. Poblet är ett av Spaniens största kloster och utgör ett av de tre systerklostren som tillsammans bildar Cistercian-triangeln. Poblet har på sin tid huserat kungligheter och idag inrymmer klostret panteonen över Kataloniens och Aragons kungar. Innanför den väldiga försvarsmuren hittar vi förrådshus, kök och sovrum för dåtidens arbetare samt det gotiska kapellet. Poblet kloster, som har blivit upptaget på UNESCO:s lista över världsarv, är idag en mycket betydelsefull plats för historien och religionen i Katalonien. 

Poblet kloster i gröna omgivningar i Katalonien, Spanien.

Bild: Det bildsköna och UNESCO-förklarade Poblet kloster

Efter vår guidade tur bland de polerade klostersalarna, den sagolika kyrkan och den blomstrande innergården, styr vi vår färd vidare och kör de knappa 10 km till Montblanc. Liksom Poblet kloster lurar denna medeltida stad på en historisk skatt innanför dess kraftfulla försvarsmur som breder ut sig runt om staden. Att göra entré genom muren och promenera i gamla stan bland husen, som bevittnat händelser sedan 1300-talet, gör det enkelt att föreställa sig en medeltid som vi känner igen från böckerna. Vi får höra mer om Montblancs historia medan vi kommer till enastående romerska och gotiska monument, som det kungliga palatset och Sant Miquel-kyrkan.

Väl tillbaka i Sitges har vi resten av dagen fri till egen disponering. 

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Efter några händelserika dagar längs Kataloniens bedårande kust kan en dag utan program och hållpunkter vara välbehövligt. Hur du vill spendera din dag i Sitges är helt och hållet upp till dig. Upplev den rofyllda och livsglada stämningen längs Passeig Maritim - den kilometerlånga strandpromenaden som kantas av palmer, parasollfyllda stränder och kryddoftande tapasbarer. Om vädret tillåter har du dessutom nära till bad.

Man brukar säga att alla vägar bär till Rom, men i Sitges bär alla gränder till stranden. Välj och braka bland hela 17 stränder - alla rena och med sin unika prägel. Läska dig med en bägare hemmagjord gelato till en mustig kopp kaffe eller sätt sprätt på semesterkassan och kom hem med fler minnen än de du bevarar i tankarna. Valet är ditt!

Dag 6: Utflykt till Monsterrat & cavaprovning (F)

På dagens utflykt kör vi norrut till ”det heliga berget”, Montserrat, som är ett särskilt omtyckt mål för pilgrimer. Berget är bl.a. känt för det imponerande benediktinerklostret Abadia de Montserrat, som har legat här sedan 1000-talet. Montserrat har spelat en stor roll i Kataloniens historia, bl.a. i samband med Napoleons intåg i Spanien och under spanska inbördeskriget. Senast har berget varit en inspirationskälla för Barcelonas stora arkitekt, Antoni Gaudí, som har arbetat på berget vid flera tillfällen.

Frodig natur vid berget Montserrat utanför Barcelona.

Bild: Vyer över berget Montserrat

Spanien är så gott som synonymt med cava och Kataloniens berömda rykte som vinregion har nått de flestas öron. Därmed är vår semester inte komplett utan en oförglömlig vistelse till en vinbodega, där vi får smaka på den bubblande drycken. 

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Vår sista dag på semestern innan hemresan spenderas allra bäst efter egna önskemål. Dagen är helt och hållet reserverad åt dig, och du har nu alla goda chanser till att utforska de gränder, promenadstråk och restauranger som du varit nyfiken på under veckan. Du kan också ägna dagen åt att komma ner i en djupare nivå av avkoppling. Blir det under parasollet vid hotellpoolen eller bland andra bad- och soldyrkare på en av Sitges många stränder?

Dag 8: Hemresa (F)

Varje saga har ett slut och likaså vår fantastiska semestervecka i Sitges. Efter att vi har sagt farväl (eller på återseende?) till vårt hotell och denna gemytliga kustidyll som vi med fröjd har fått lära känna styr vi kursen mot flygplatsen, där vårt flyg till Sverige väntar.

Karta

Geografisk karta över Sitges och Katalonien.

Väder

SE VÄDRET I SITGES

Få uppdaterad väderleksrapport på smhi.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Sitges per år.

Fakta om Katalonien

Geografi och demografi

Katalonien är en av Spaniens självstyrande regioner. Med sina 32 000 km2 breder regionen ut sig likt en trekant i landets nordöstra hörn. I norr gränsar Katalonien till Frankrike och Andorra och i öst till Medelhavet. I regionen bor det omkring 7,5 miljoner människor som är utspridda i de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona, där regionens huvudstad med samma namn ligger belägen. Regionhuvudstaden Barcelona är Spaniens näst största stad och en viktig drivmotor för landets ekonomi, med sin blomstrande industri och turismnäring. År 2016 fick Katalonien besök av över 18 miljoner resenärer, vilket placerar regionen i toppen av europeiska destinationer.

Väder och klimat

I Katalonien råder ett medelhavsklimat där områdena kring kusten har en varmare medeltemperatur än landskapen i bergen. Vid kusten ligger den genomsnittliga årstemperaturen på ca 17 grader och här är somrarna varma och torra, medan vårarna är något regniga. Regionen är rik på natur och ger plats åt hela 14 nationalparker och skyddade områden, vilket är ytterligare en förklaring till den blomstrande turistvåg som sköljer över Katalonien.

Att ta sig runt

Vägnätet och kollektivtrafiken i Katalonien är väl utvecklat med både nybyggda motorvägar och ett omfattande järnvägsnät. I Barcelona ligger även Spaniens näst mest trafikerade flygplats.

Om du planerar att färdas med tåg i Katalonien går snabbtåg mellan flera städer inom regionen, samt till andra delar av landet, som exempelvis till den spanska huvudstaden Madrid. Du kan också utnyttja kollektivtrafiken under jord med tunnelbanan, vars elva linjer fraktar lokalbor och resenärer mellan Barcelona och andra stora städer.

Att få tag på taxi är enkelt, och jämfört med de priser vi är vana vid i Sverige är det billigt att resa med taxi i Katalonien. De flesta taxibilar kör enligt taxameter.

Språk

I Katalonien är spanskan, katalanskan och aranesiskan de tre officiella språken som talas. Majoriteten av regionens invånare har spanska som modersmål, och av hela Spaniens befolkning talar omkring 17% katalanska.  

Visste du att…

…Katalonien har en egen flagga och en egen nationalsång?

…regionhuvudstaden Barcelona tar emot ca 8 miljoner resenärer varje år? Det placerar Barcelona på tredje plats över Europas mest besökta städer, efter London och Paris.

Andra liknande resor

Trustpilot