Spansk charm och hänförande vyer

By omringad av grön natur och berg i vackra Andalusien, under en semester i Spanien.

Låt dig värmas av Andalusiens strålande sol på en rundresa där vi bor i charmiga bergsbyn Mijas

Långa stränder längs Medelhavet och dagar rika på soltimmar är något av det som Andalusiens, Spaniens sydligaste region, är känd för. På denna resa under november, februari och mars - när solen skiner tre gånger så mycket som i Sverige - lär vi känna atmosfären längs med Spaniens härliga sydkust och upplever Andalusiens kända sevärdheter såsom den historiska staden Córdoba med dess mäktiga moské , den fascinerande utsikten från Gibraltarhalvön samt den kulturellt rika staden Málaga. På vår rundresa får vi även lära oss massvis om regionens fascinerande historia som olika folkslag har präglat genom århundranden, medan vi fyller våra sinnen med frisk bergsluft, betagande natur och utsökta tapasrätter.

På resan inkvarterar vi oss i en av andalusiens kända, vita bergsbyar - Mijas - i landskapet precis bakom den långa, kända kuststräckan Costa del Sol. Vi bor på ett av stadens mest charmerande och klassiska hotell - 4-stjärniga TRH Mijas - i deras superior-rum med utsikt över Medelhavsbukten och det vackra landskapet. Hotellets samtliga superior-rum har balkong eller terrass med utsikt över bergen Sierra di Mijas eller Medelhavsbukten.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga. Transport till hotellet i Mijas och inkvartering. Middag på hotellet (M)  
Dag 2: Dagstur till Málaga med tid på egen hand. Besök vid en olivkvarn på den andalusiska landsbygden. Middag på hotellet (F, M)
Dag 3: Utflykt till Gibraltar. Middag på hotellet (F, M)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Utflykt till Córdoba. Middag på hotellet (F, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
6 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Málaga och inkvartering på hotellet (M)

Vid ankomst till Málaga flygplats möts vi av vår svensktalande reseledare som ska vara vårt sällskap under vistelsen i Spanien. Efter att ha fått vårt bagage åker vi tillsammans till Mijas, den vackra bergsbyn en dryg halvtimmes färd söder om Málaga. Mijas är en av Andalusiens berömda, vita bergsbyar som med sina 428 meter över havet erbjuder en hänförande utsikt över stora delar av Costa del Sol, mer känd som solkusten.

I Mijas inkvarterar vi oss i superiorrummen på 4-stjärniga hotellet TRH Mijas. Alla rum har balkong eller terass, varifrån man kan njuta av omgivningarna. Vi äter en gemensam middag på hotellet på kvällen.

Bild: Vackert dekorerade husväggar i Andalusien

Dag 2: Utflykt till Málaga och besök på olivplantage (F, M)

Idag besöker vi Málaga som är Andalusiens näst största stad och kallas för Solkustens huvudstad. Málaga har länge varit ett populärt resmål, särskilt bland svenskar, och efter invigningen av Picassomuseet fick staden ett ytterligare uppsving. Under senare år har många av gatorna i innerstaden stängts av för trafik och stadens centrum utgörs av en stor gågata med butiker, sevärdheter och trottoarcaféer. Vi börjar vårt besök i Málaga med att uppleva staden via buss och åker på en panoramatur där vi bl.a. kommer ända upp till stadens högsta punkt, Gibralfaro. Härifrån bjuds vi på en storslagen utsikt över staden och hamnen. På Gibralfaro kan vi dessutom se de fästningar som fenicierna, romarna och morerna byggde för att kunna spana ut över hela Medelhavet. Tack vare att det ligger så högt beläget var stället lätt att försvara, vilket ger oss mer att njuta av nu, flera hundra år senare.

Efter rundvisningen finns det möjlighet att utforska Málaga på egen hand. Málaga var bl.a. en av H.C. Andersens favoritstäder i Spanien. Han reste dit med ångfartyg från Gibraltar 1862 och skriver i sin bok "I Spanien" att "... inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad, så skönt hemma, som i Málaga". Málaga är dock mer känt som Picassos födelsestad. Utöver Picassos barndomshem och kyrkan där han är döpt kan du besöka hans museum som är inrättat i ett vackert gammalt rikemanspalats. Museet ligger mitt i gamla stan i Málaga, nära den gamla romerska amfiteatern. Vi kan även rekommendera Carmen Thyssen-museet som är en relativt ny sevärdhet i Málaga. Här består den permanenta samlingen av verk från spanska konstnärer under 1800-talet. Bussen brukar oftast ha av- och påstigning mycket centralt vid Málagas domkyrka från 1500-talet. Om du är trött i benen kan du även uppleva staden från häst och vagn.

När du blir hungrig och törstig finns det många trevliga vin- och tapasbarer runt omkring i staden. Bli inte överraskad om notan skrivs med krita på bardisken framför dig. Det kan du t.ex. uppleva på vinstugan Antigua Casa de la Guardia, det gamla vakthuset, på Almeda Principal 18. Efter lunch och tid på egen hand spenderar vi eftermiddagen på den frodiga, andalusiska landsbygden där vi besöker en olivkvarn och blir introducerade till arbetsmetoderna och framställningen av olivolja. Vi får naturligtvis också ett smakprov på den välsmakande olja som framställs på platsen.

Efter besöket vid olivkvarnen beger oss tillbaka till Mijas och vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Upptäcktsfärd på Gibraltar (F, M)

Dagens utflykt går till Gibraltar som fram tills alldeles nyligen har varit en mycket viktigt, strategisk plats. Klippan har varit erövrad och återerövrad åtskilliga gånger, men under de senaste 300 åren har den varit i brittiska händer. När vi kommer fram till Gibraltar spenderas dagen på egen hand och det finns gott om tid till lunch och shopping, t.ex. på den livliga Main Street där man återfinner många kända, internationella butiker. Gibraltar är ett tullfritt området så det finns goda möjligheter att fynda här. Besök också gärna det vackra torget Casemates Square, där lokalbefolkningen möts på de många uteserveringarna och diskuterar livets frågor över en pint eller två.

Vi kan rekommendera en utflykt till naturreservatet "The Rock". Turen hit upp görs med minibuss och kostar ca 20€ / person. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Spanien och hela vägen mot Afrika. Det finns dessutom möjlighet att stifta bekantskap med Europas enda apor, de halvtama och fräcka Gibraltaraporna. St. Michaels droppstensgrottor, som var inredda som sjukhus under 2:a världskriget, ligger också här. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet igen där vi äter en gemensam middag.

Bild: Vy över "The Rock" och Gibraltar-halvön

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Idag har vi tid på egen hand att utforska något av alla de spännande områden som omgärdar Mijas och reseledaren hjälper gärna till med tips på saker att hitta på.

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till exempelvis Cordoba eller Sevilla, Andalusiens huvudstad och Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide.

Ett annat alternativ är den kända byn Nerja som bland annat är känd för grottan Cueva de Nerja som är en välbesökt turistattraktion, samt utsiktsplatsen Balcón de Europa. Utanför Nerjas kust finns dessutom ett flertal vackra badstränder.

Bild: En av Nerjas kända sandstränder

Dag 5: Utflykt till Córdoba (F, M)

På dagens utflykt kommer vi till Córdoba, som tidigare var Europas största och mest välmående stad. Staden har en spännande historia som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden och bär en tydlig prägel av många olika religioner och kulturer som vi ska få stifta bekantskap med idag.

I Córdoba möts vi av en kunnig lokalguide som ska visa upp stadens storhet för oss.Vi börjar vår upptäcktsfärd till fots i det historiska centrumet som är otroligt välbevarat. Gatorna i stadsdelen har fortfarande samma krokiga form som morerna designade dem på sin tid. Naturligtvis ska vi besöka den över 1 200 år gamla moskén, La Mezquita, där rad efter rad av röd- och vitrandiga kolonner och valv sträcker sig oändligt långt och nästan skapar ett tak över det enorma rummet. Moskén är så stor att Karl V på 1500-talet lät uppföra en katedral mitt inne i den muslimska helgedomen. Idag imponerar och beundras detta enastående byggnadsverk av besökare från hela världen.

Bild: Den imponerande moskén i Cordoba

Det finns efter den guidade turen tid till att gå runt på egen hand i Córdoba. Ta dig gärna till det charmiga, judiska kvarteret för att uppleva den typiska, andalusiska atmosfären. Córdoba har också en rik, gastronomisk tradition, som bjuder in till ett besök på någon av stadens många caféer eller restauranger.

Under tid till lunch och sightseeing på egen hand åker vi under eftermiddagen tillbaka till Mijas och avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Resans sjätte dag är ledig att disponera fritt. Du kan utnyttja dagen till att koppla av på hotellet, ta ett dopp i poolen, strosa runt på Mijas gator eller kanske åka på upptäcktsfärd i närområdet på egen hand.

Ett perfekt sätt att kunna se stora delar av Mijas utan att behöva gå är att ta hjälp av stadens kända åsnor, som du hittar uppe vid stadens torg och som gärna drar dig runt i staden med hjälp av en fin droska. För den som önskar lite modernare färdmedel så finns också Tuk Tuk, den lilla mopedbilen som ofta ses på gatorna i Thailand, och som med motor kan ta dig fram i både branta backar och smala gränder.

För den som vill unna sig något sött under sin semester så kan vi varmt rekommendera ett stopp vid Mijas chokladfabrik och museum. Här kan du förutom att smaka på fantastisk, hemlagad choklad även delta i workshops där du får göra din egen choklad samtidigt som du lär dig mer om kakaons ursprung och Spaniens roll i chokladens historia.

Reseledaren hjälper gärna till med fler förslag och idéer på vad ni kan hitta på.

Bild: Den klassiska byggnadsstilen i en typisk, andalusisk by

Dag 7: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Fuengirola, den större staden som ligger precis nedanför Mijas och ända nere vid havet, nås lätt med lokalbuss som går från Mijas centrum. Bussresan tar ca 20 minuter. Från Fuengirola kan man också ta vidare buss till Marbella och lyxyachthamnen i Puerto Banus.

För de vandringsglada kan vi varmt rekommendera en tur till naturparken El Torcal som ligger vid Antequera, ca 30 kilometer norr om Malaga. El Torcal naturreservat är känt för sina ovanliga landskapsformer och är ett av de mest imponerande kustlandskapen i Europa. Som tallrikar staplade på varandra finns här en hel park skapad av sten och klippformationer som inbjuder till spännande och annorlunda vandringsturer.

Om du är intresserad av utflykter på egen hand så kan både reseledaren och personalen på hotellet vara behjälplig med biluthyrning eller utflykter som arrangeras av lokala företag med engelsktalande guider.

Ett tips för en riktigt mysig restaurang att avsluta veckans sista dag på är Restaurant Valparaiso Mijas. Utöver fantastiskt mat erbjuder restaurangen också underhållning i form av flamenco, livemusik och opera samt utsikt över havet och bergen från en blomstertäckt terass. Restaurangen är riktigt populär bland både besökare och lokalbefolkningen.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till Málaga och planet som ska ta oss hem till Sverige igen.

Karta

Väder

Se vädret i Málaga

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Fakta om Mijas

Geografi & demografi

Mijas är den idylliska bergsbyn som ligger belägen i hjärtat av Costa Del Sol regionen i provinsen Malaga, Andalusien. Med en markyta på 147 km2 är Mijas en av Spaniens största kommuner och då byn ligger belägen på en höjd på 430 meter över havet erbjuder Mijas vackra utsikter över kusten och bergen. Utöver sitt bergiga landskap, karaktäriseras Mijas även för sina vita hus och otaligt många golfbanor. Hit söker sig både turister och golfare för att njuta av sporten på en av de 11 golfbanorna som återfinns i Mijas. Du hittar bland annat Spaniens största golfanläggning La Cala Golf Resort här. Andra sevärdheter som lockar besökare till Mijas är bland annat tjurfäktningsarenan Plaza de Toro de Mijas, museet Museo Taurino de Mijas med sina utställningar om den spanska tjurfäktningskonsten och Iglesia de San Sebastian, den vita kyrkan som byggdes så tidigt som på 1700-talet. 

Till kommunen Mijas hör huvudorten Mijas Pueblo samt områdena La Cala, Mijas-Costa, Las Lagunas samt Calahonda, och här bor omkring 50 000 invånare.

Väder och klimat

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Att ta sig runt

Det finns gott om bussar och tåg i Andalusien, och generellt är bussarna både moderna och städade med luft konditionering. Om du ska färdas med buss mellan de olika städerna kan du betala ombord på bussen direkt till chauffören. Det är heller inte svårt att få tag på en taxi i området och från Mijas till Malaga flygplats kostar en taxiresa ca 35 – 40 euro. I Andalusien används taxameter frekvent, men tänk på att ändå fråga taxichauffören vad resan kommer att kosta innan så att du inte blir lurad. 

Shopping & Mat

I Mijas råder en frodande konst och hantverkskultur och här säljer flera butiker lokala varor inom keramik, läder, smycken och målningar. Här är även utbudet av restauranger mycket stort och runt om i Mijas kan du hitta alltifrån välsmakande tapas till fräscha fisk- och skaldjursrätter. Utöver god och fräsch mat erbjuder en del restauranger även en vacker utsikt över bergen och havet och du hittar särskilt många bra restauranger längs kusten och utmed vägen som förbinder Mijas Costa med Mijas Pueblo.

Visste du att…

… invånarna som bor här kallas för Mijeños?

… I Mijas kommun finns det hela 9 st. sandstränder varav den längsta stranden är så lång som 4500 meter och 23 meter bred?

Avgångar & priser

    Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
3/11 - 10/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Spansk charm och hänförande vyer
7 495:- Boka »
10/11 - 17/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Spansk charm och hänförande vyer
7 295:- Boka »
17/11 - 24/11 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Spansk charm och hänförande vyer
6 995:- Boka »

Information om resan

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm – Málaga t/r, inkl. transfer  
• 7 nätter på hotell TRH Mijas 4* i superior-rum, Mijas
• 7 x frukost
• 4 x middag med vatten och vin
• Utflykt till Málaga och olivkvarn
• Utflykt till Gibraltar 
• Utflykt till Córdoba
• Svensktalande reseledare
• Transport enligt program

Priset inkluderar inte:

• Enkelrumstillägg, 1 225 kr
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 8

Hotel TRH Mijas
****
Gediget och charmerande 4-stjärnigt hotell, byggt i smakfull, andalusisk stil. Hotellet erbjuder dessutom en härlig trädgård med fontän. För de aktiva finns det också ....