Skip to main content

Spansk charm och hänförande vyer

By omringad av grön natur och berg i vackra Andalusien, under en semester i Spanien.
solterass med solstolar och utsikt över havet och rosa blommor på resa till mijas, spanien
gibraltar-klippan med sin gröna natur framför stad och hav på resa till spanien
upplev kultur och vackra städer på resa i mijas och spanien
mijas kännetecknas för sina vitmålade hus, färggranna blommor och många cafeer. på semester i spanien
betagande cordoba i soluppgången med sin arkitektur. på resa till mijas, spanien
semestrande par i spanien och god spansk mat med rött vin
vita bergsbyn mijas omgiven av grön natur och färggranna blommor. på resa till mijas.
Status:
Återkommer 2024

Låt dig värmas av Andalusiens strålande sol 2024

Långa stränder längs Medelhavet och dagar rika på soltimmar är något av det som Andalusiens, Spaniens sydligaste region, är känd för. På denna resa under november, februari och mars - när solen skiner tre gånger så mycket som i Sverige - lär vi känna atmosfären längs med Spaniens härliga sydkust och upplever Andalusiens kända sevärdheter.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Andalusien:

  • 4-stjärnigt boende i den vackra bergsbyn Mijas
  • Kulinariska middagar
  • Guidning i solkustens huvudstad Málaga
  • Kultur och historia i Córdoba och Ronda

Kulturella stopp och bländande natur

Under vår resa genom Spaniens vackraste region stannar vi bland annat till vid den historiska staden Córdoba med dess mäktiga moské, staden Ronda med sin djupa ravin och välkända tjurfäktningsarena samt den kulturellt rika staden Málaga. På vår rundresa får vi även lära oss massvis om regionens fascinerande historia som olika folkslag har präglat genom århundranden, medan vi fyller våra sinnen med frisk bergsluft, betagande natur och utsökta tapasrätter.

Betagande Mijas 

På resan inkvarterar vi oss i en av andalusiens kända, vita bergsbyar - Mijas - i landskapet precis bakom den långa, kända kuststräckan Costa del Sol. Vi bor på ett av stadens mest charmerande och klassiska hotell - 4-stjärniga TRH Mijas - i deras superior-rum med utsikt över Medelhavsbukten och det vackra landskapet. Hotellets samtliga superior-rum har balkong eller terrass med utsikt över bergen Sierra di Mijas eller Medelhavsbukten.

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga. Transport till hotellet i Mijas och inkvartering. Middag på hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 3: Utflykt till Ronda. Middag på hotellet (F, M)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)
Dag 5: Utflykt till Córdoba. Middag på hotellet (F, M)
Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser(F)
Dag 7: Utflykt till Málaga med tid på egen hand. Middag på hotellet (F, M)  
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Málaga och inkvartering på hotellet. Middag (M)

Vid ankomst till Málaga flygplats möts vi av vår svensktalande reseledare som ska vara vårt sällskap under vistelsen i Spanien. Efter att ha fått vårt bagage åker vi tillsammans till Mijas, den vackra bergsbyn en dryg halvtimmes färd söder om Málaga. Mijas är en av Andalusiens berömda, vita bergsbyar som med sina 428 meter över havet erbjuder en hänförande utsikt över stora delar av Costa del Sol, mer känd som solkusten.

I Mijas inkvarterar vi oss i superiorrummen på 4-stjärniga hotellet TRH Mijas. Alla rum har balkong eller terass, varifrån man kan njuta av omgivningarna. Vi avslutar resans första dag med gemensam middag i hotellets restaurang.

Krukväxter, blommor och fransk balkong i Mijas, Spanien.
Bild: Vackert dekorerade husväggar i Andalusien

Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Idag har vi tid på egen hand att utforska något av alla de spännande områden som omgärdar Mijas och reseledaren hjälper gärna till med tips på saker att hitta på.

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till exempelvis Sevilla, Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide.

Ett annat alternativ är den kända byn Nerja som bland annat är känd för grottan Cueva de Nerja som är en välbesökt turistattraktion, samt utsiktsplatsen Balcón de Europa. Utanför Nerjas kust finns dessutom ett flertal vackra badstränder.

Par som blickar ut över havet från en balkong i Nerja, Spanien.
Bild: Från Balcone de Mar får man en fin utsikt över kusten vid Nerja

Dag 3: Upptäcktsfärd i Ronda (F, M)

Idag åker vi på en hisnande resa genom Spaniens imponerande bergslandskap. Målet för dagens utflykt är i Ronda, bergsbyn belägen 700 meter över havet. Här går vi på en stadsvandring genom stadens park, varifrån vi får en storslagen utsikt över markerna som kallas Rondas köksträdgård, med bergskedjan Grazalema i bakgrunden.

Vår kunniga lokalguide tar oss till världens första tjurfäktningsarena som byggdes 1785. Det var i Ronda som tjufäktaren Pedro Romero var den första människan att börja att kämpa mot tjurar till fots.

Vi får även tid till att besöka den imponerande bron från 1700-talet som är ett av Rondas kännetecken. Bron, som Hemmingway nämner i sitt verk "Klockan klämtar för dig", leder över en 100 meter djup dalklyfta, och förbinder Rondas gamla stadsdel med den nya.

Ronda i det vackra och bergiga Andalusiska landskapet.
Bild: Ronda ligger oslagbart vackert mitt i det bergiga, andalusiska landskapet

Vi avslutar dagen med att äta en gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F)

Resans fjärde dag är ledig att disponera fritt. Du kan utnyttja dagen till att koppla av på hotellet, ta ett dopp i poolen, strosa runt på Mijas gator eller kanske åka på upptäcktsfärd i närområdet på egen hand.

Ett perfekt sätt att kunna se stora delar av Mijas utan att behöva gå är att ta hjälp av stadens kända åsnor, som du hittar uppe vid stadens torg och som gärna drar dig runt i staden med hjälp av en fin droska. För den som önskar lite modernare färdmedel så finns också Tuk Tuk, den lilla mopedbilen som ofta ses på gatorna i Thailand, och som med motor kan ta dig fram i både branta backar och smala gränder.

För den som vill unna sig något sött under sin semester så kan vi varmt rekommendera ett stopp vid Mijas chokladfabrik och museum. Här kan du förutom att smaka på fantastisk, hemlagad choklad även delta i workshops där du får göra din egen choklad samtidigt som du lär dig mer om kakaons ursprung och Spaniens roll i chokladens historia.

Reseledaren hjälper gärna till med fler förslag och idéer på vad ni kan hitta på.

Ett tips för en riktigt mysig restaurang att avsluta veckan på är Restaurant Valparaiso Mijas. Utöver fantastiskt mat erbjuder restaurangen också underhållning i form av flamenco, livemusik och opera samt utsikt över havet och bergen från en blomstertäckt terass. Restaurangen är riktigt populär bland både besökare och lokalbefolkningen.

Den vita byn Frigliana med sina smala gränder, Andalusien.
Bild: I de andalusiska byarna finns det gott om tid och plats för avslappning

Dag 5: Utflykt till Córdoba (F, M)

På dagens utflykt kommer vi till Córdoba, som tidigare var Europas största och mest välmående stad. Staden har en spännande historia som går mer än 2 000 år tillbaka i tiden och bär en tydlig prägel av många olika religioner och kulturer som vi ska få stifta bekantskap med idag.

I Córdoba möts vi av en kunnig lokalguide som ska visa upp stadens storhet för oss. Vi börjar vår upptäcktsfärd till fots i det historiska centrumet som är otroligt välbevarat. Gatorna i stadsdelen har fortfarande samma krokiga form som morerna designade dem på sin tid. Naturligtvis ska vi besöka den över 1 200 år gamla moskén, La Mezquita, där rad efter rad av röd- och vitrandiga kolonner och valv sträcker sig oändligt långt och nästan skapar ett tak över det enorma rummet. Moskén är så stor att Karl V på 1500-talet lät uppföra en katedral mitt inne i den muslimska helgedomen. Idag imponerar och beundras detta enastående byggnadsverk av besökare från hela världen.

Utsikt över Cordoba vid vattnet i Spanien.
Bild: Den imponerande moskén i Cordoba

Det finns efter den guidade turen tid till att gå runt på egen hand i Córdoba. Ta dig gärna till det charmiga, judiska kvarteret för att uppleva den typiska, andalusiska atmosfären. Córdoba har också en rik, gastronomisk tradition, som bjuder in till ett besök på någon av stadens många caféer eller restauranger.

Under tid till lunch och sightseeing på egen hand åker vi under eftermiddagen tillbaka till Mijas och avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 6: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Fuengirola, den större staden som ligger precis nedanför Mijas och ända nere vid havet, nås lätt med lokalbuss som går från Mijas centrum. Bussresan tar ca 20 minuter. Från Fuengirola kan man också ta vidare buss till Marbella och lyxyachthamnen i Puerto Banus.

För de vandringsglada kan vi varmt rekommendera en tur till naturparken El Torcal som ligger vid Antequera, ca 30 kilometer norr om Malaga. El Torcal naturreservat är känt för sina ovanliga landskapsformer och är ett av de mest imponerande kustlandskapen i Europa. Som tallrikar staplade på varandra finns här en hel park skapad av sten och klippformationer som inbjuder till spännande och annorlunda vandringsturer.

Om du är intresserad av utflykter på egen hand så kan både reseledaren och personalen på hotellet vara behjälplig med biluthyrning eller utflykter som arrangeras av lokala företag med engelsktalande guider.

Dag 7: Utflykt till Málaga (F, M)

Idag besöker vi Málaga som är Andalusiens näst största stad och kallas för Solkustens huvudstad. Málaga har länge varit ett populärt resmål, särskilt bland svenskar, och efter invigningen av Picassomuseet fick staden ett ytterligare uppsving. Under senare år har många av gatorna i innerstaden stängts av för trafik och stadens centrum utgörs av en stor gågata med butiker, sevärdheter och trottoarcaféer. Vi börjar vår dag i Málaga med en stadsvandring till fots och vi besöker den stora katedralen Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación samt beundrar det mäktiga fortet Alcazaba från utsidan. Vår reseledare tar oss också till den vackra shoppinggatan Calle Larios, som designades på 1800-talet av José María Sancha, och till torget Plaza de la Merced, där vi hittar Picasso sittandes på en bänk - naturligtvis inte i livs levande form, utan den staty som skapades till minne av konstnärens barndom. 

Efter rundvisningen finns det som sagt möjlighet att utforska Málaga på egen hand. Málaga var bl.a. en av H.C. Andersens favoritstäder i Spanien. Han reste dit med ångfartyg från Gibraltar 1862 och skriver i sin bok "I Spanien" att "... inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad, så skönt hemma, som i Málaga". Málaga är dock mer känt som Picassos födelsestad. Utöver Picassos barndomshem och kyrkan där han är döpt kan du besöka hans museum som är inrättat i ett vackert gammalt rikemanspalats. Museet ligger mitt i gamla stan i Málaga, nära den gamla romerska amfiteatern. Vi kan även rekommendera Carmen Thyssen-museet som är en relativt ny sevärdhet i Málaga. Här består den permanenta samlingen av verk från spanska konstnärer under 1800-talet. Bussen brukar oftast ha av- och påstigning mycket centralt vid Málagas domkyrka från 1500-talet. Om du är trött i benen kan du även uppleva staden från häst och vagn.

Natur och byggnader i Malaga, Spanien.
Bild: Vackra Málaga stad från ovan

När du blir hungrig och törstig finns det många trevliga vin- och tapasbarer runt omkring i staden. Bli inte överraskad om notan skrivs med krita på bardisken framför dig. Det kan du t.ex. uppleva på vinstugan Antigua Casa de la Guardia, det gamla vakthuset, på Almeda Principal 18. Efter lunch och tid på egen hand i Málaga beger vi oss tillbaka till Mijas och vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till Málaga och planet som ska ta oss hem till Sverige igen.

Karta

Geografisk karta över Mijas i Andalusien.

Väder

Se vädret i Málaga

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Mijas

Var ligger Mijas?

Mijas är den idylliska bergsbyn som ligger belägen i hjärtat av Costa Del Sol regionen i provinsen Malaga, Andalusien. Med en markyta på 147 km2 är Mijas en av Spaniens största kommuner och då byn ligger belägen på en höjd på 430 meter över havet erbjuder Mijas vackra utsikter över kusten och bergen. Utöver sitt bergiga landskap, karaktäriseras Mijas även för sina vita hus och otaligt många golfbanor. Hit söker sig både turister och golfare för att njuta av sporten på en av de 11 golfbanorna som återfinns i Mijas. Du hittar bland annat Spaniens största golfanläggning La Cala Golf Resort här. Andra sevärdheter som lockar besökare till Mijas är bland annat tjurfäktningsarenan Plaza de Toro de Mijas, museet Museo Taurino de Mijas med sina utställningar om den spanska tjurfäktningskonsten och Iglesia de San Sebastian, den vita kyrkan som byggdes så tidigt som på 1700-talet. 

Till kommunen Mijas hör huvudorten Mijas Pueblo samt områdena La Cala, Mijas-Costa, Las Lagunas samt Calahonda, och här bor omkring 50 000 invånare.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

Det finns gott om bussar och tåg i Andalusien, och generellt är bussarna både moderna och städade med luft konditionering. Om du ska färdas med buss mellan de olika städerna kan du betala ombord på bussen direkt till chauffören. Det är heller inte svårt att få tag på en taxi i området och från Mijas till Malaga flygplats kostar en taxiresa ca 35 – 40 euro. I Andalusien används taxameter frekvent, men tänk på att ändå fråga taxichauffören vad resan kommer att kosta innan så att du inte blir lurad. 

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

I Mijas råder en frodande konst och hantverkskultur och här säljer flera butiker lokala varor inom keramik, läder, smycken och målningar. Här är även utbudet av restauranger mycket stort och runt om i Mijas kan du hitta alltifrån välsmakande tapas till fräscha fisk- och skaldjursrätter. Utöver god och fräsch mat erbjuder en del restauranger även en vacker utsikt över bergen och havet och du hittar särskilt många bra restauranger längs kusten och utmed vägen som förbinder Mijas Costa med Mijas Pueblo.

Visste du att…

… invånarna som bor här kallas för Mijeños?

… I Mijas kommun finns det hela 9 st. sandstränder varav den längsta stranden är så lång som 4500 meter och 23 meter bred?

Andra liknande resor

Trustpilot