Skip to main content

Långtidssemester i Andalusien

Palmer och sandstrand och gamla stan i Marbella.
Bergsbyn Ronda med bron som går över den 120 meter djupa ravinen el Tajo i Andalusien.
Handelsstaden Antequeras gamla stadsdel och vacker natur i Andalusien på en långtidssemester.
Apelsinträd och solstolar vid stranden på en långtidssemester i Andalusien.
Konst och storstad i Malaga på en semester till Andalusien.
Lyxbåtsmarinan i Puerto Banús och spansk tapas på en långtidssemester till Andalusien.
Vandringsleden Caminito del Rey på en långtidssemester i Spanien.
Vita hus och färggranna blommor i Malaga och nygrillad fisk på stranden i Andalusien.
Semesterparadis med palmer, glitrrande hav och gröna vyer på en långtidssemester i Andalusien.
Pris från:
17 995:-
Dagar:22
Boka resa

Långtidssemester i ANDALUSIEN - TRE SOLDRÄNKTA veckor I SPANIEN 2022

Få ett avbrott från vintern och åk på långtidssemester till Spanien och vackra Andalusien. På resa bor vi på ett fint, fyrstjärnigt hotell i Torremolinos - precis vid den långa strandpromenaden Bajondillos - som erbjuder den perfekta inramningen för avslappning och njutning. Under de tre veckorna åker vi tillsammans med reseledaren på upptäcktsfärd till några av Andalusiens spännande sevärdheter.

Därför ska du följa med oss på en långtidsresa till Andalusien:

  • 4-stjärnigt hotellkomplex vid stranden
  • Besök i historiska Granada
  • Unik arkitektur i Estepona
  • Utflykt till ekologisk apelsinfarm med paellalunch 

Njut av nyenoverat boende och inkluderad halvpension

I år har vi glädjen att hälsa det omåttligt populära hotellet Sol Don Pedro tillbaka på programmet för våra långtidsresor till Andalusien. Våra återkommande kunder på långtidssemestern berömmer hotellets höga servicenivå och strålande faciliteter, som för inte länge sedan genomgick en renovering av såväl rum som gemensamma utrymmen. Som vanligt har vi dessutom gjort vistelsen extra bekväm med halvpension alla tre veckor, där både vin och vatten ingår till middagen. Det enda du behöver tänka på är att sörpla värme och sol och njuta av de många upplevelserna.

Spännande utflykter och möjlighet till fler upplevelser

Vi har inkluderat tre utflykter, en till en av Andalusiens mest berömda städer Granada och en till den vackra staden Estepona, som kan stoltsera med utsökt konst och arkitektur. Dessutom besöker vi en ekologisk apelsinodling utanför byn Pizarra, där vi får lära oss mer om den viktiga apelsinindustrin i Spanien och givetvis smaka på en alldeles nypressad apelsinjuice. Här ingår även en utsökt spansk paella till lunch. Alla utflykter sker som alltid i sällskap med vår svensktalande reseledare.

Utöver de inkluderade utflykterna i programmet för vår långresa till Andalusien, finns det gott om tid till att utforska området på egen hand. Ifall du vill uppleva mer på resan så erbjuder vi dessutom en valfri extrautflykt. Följ med till det okända Torremolinos när vi utforskar en vacker botanisk trädgård, lär oss mer om historien som präglat staden och dessutom avnjuter en välsmakande tapaslunch. Utöver detta så är reseledaren givetvis behjälplig med att arrangera extrautflykter på egen hand runtom i området, till bland annat Sevilla, Córdoba och Gibraltar. Endast din fantasi sätter gränserna på vad du kan uppleva under din långsemester!

Kort dagsprogram för resan:

Dag 1: Ankomst till Málaga och transport till hotellet (M)
Dag 2-3: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 4: Utflykt till Granada (F, M)
Dag 5-6: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Extra utflykt till Torremolinos gamla stadsdel med lunch (F, M)
Dag 8-9: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 10: Utflykt till apelsinodling med paellalunch (F, L, M)
Dag 11-17: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 18: Utflykt till Estepona (F, M)
Dag 19-21: Lediga dagar för egna upplevelser (F, M)
Dag 22: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa mot den spanska solkusten i Andalusien (M)

Reseledaren möten oss på Málagas flygplats och följer sedan med oss till hotellet. Reseledaren finns tillgänglig under hela vistelsen för att ge tips och goda råd kring aktiviteter på de dagar när det inte är några förbokade utflykter på programmet. Det finns möjlighet att få ett lättare mål på hotellet första kvällen.


Bild: Hotell Sol Don Pedro

Dag 2-3: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Vår reseledare hälsar oss välkomna till Andalusien genom att hålla ett välkomstmöte på hotellet. Här får du tips om vad du kan se, göra, uppleva och äta i området. Vår reseledare är själv från området och har därför många goda rekommendationer för de kommande tre veckorna. Reseledaren hjälper också gärna till med att boka extra utflykter, hyra bil och mycket annat.

Annars kan vi varmt rekommendera att inleda din semester med att strosa längs med strandpromenaden Bajondillo som angränsar till Medelhavet och som ligger precis utanför hotellet. Det är en uppskattad promenadsträcka bland våra gäster som åker hit på långtidsresor.


Bild: Gå en tur på strandpromenaden

Dag 4: Heldagsutflykt till Granada (F, M)

Idag ska vi utforska staden Granada på ett nytt sätt, när vi blir introducerade för dess historia, kulturella arv och största sevärdheter.


Bild: Besök historiska Granada

Tillsammans med vår reseledare tar vi oss bland annat till Carlos den 5:e palats som byggdes på 1500-talet för kejsaren och hans familj. Palatset byggdes precis vid sidan av Alhambra för att kejsaren skulle kunna beundra palatset därifrån. Palatset är den mest utsökta renässansbyggnaden i Spanien. Vi tar oss också längs med stadens försvarsmur och torn och åker med buss genom staden. Vi tar även vägen förbi stadens tidigare spannmåls- och kolmarknad från 1300-talet samt en gammal silkesmarknad.

Efter en hel dag i denna spännande stad, med massa nya kunskaper och fina vyer, tar vi bussen tillbaka från bergen till kusten igen.

Dag 5-6: Lediga dagar till egna aktiviteter, exempelvis besök på den lokala marknaden (F, M)

Under de här dagarna finns det inga utflykter på programmet, men om en av de lediga dagarna infaller på en torsdag rekommenderar vi att du besöker den lokala marknaden i Torremolinos. Kanske finns det också möjlighet att besöka den något större marknaden i Fuengirola på tisdagen, eller marknaden i Benalmádena på fredagen. Reseledaren hjälper som vanligt till med tips på de bästa marknaderna och hur du lättast tar dig dit.

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Torremolinos gamla stadsdel med lunch (F, M)

För dig som önskar lite extra upplevelser under din vistelse kan du idag följa med och utforska det okända Torremolinos. Bussen hämtar oss vid hotellet och kör oss till Molino del Inca, en storslagen botanisk trädgård. Efter ett besök bland vacker växtlighet och färgglada blommor tillsammans med vår reseledare, tar vi oss till fots in i Torremolinos gamla centrum där vi får lära oss mer om det som i folkmun kallas för turismens belle epoque - 1980-talet när solkustens turism började blomstra på allvar. På vägen till hotellet så stannar vi på en lokal restaurang där vi avnjuter en god tapaslunch.


Bild: Tapaslunch i trevligt sällskap

Dag 8-9: Lediga dagar till egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Om du vill uppleva den brittiska kronkolonin Gibraltar så finns det en hel del lokala resebyråer med engelsktalande guider som arrangerar heldagsutflykter dit. Om du väljer att följa med på en sådan rekommenderar vi att ta dig upp till toppen av ”The Rock”, varifrån du bjuds på en vidunderlig utsikt över Afrika och in över Spanien. Här lever också Europas enda apor, berberaporna även kallade Gibraltarapor, som är tama men också lite fräcka. St. Michaels droppstensgrottor och de historiska försvarstunnlarna är också värda ett besök. Åk linbana från den botaniska trädgården upp till toppen av berget eller åk med de lokala taxichaufförerna som har exklusiv rätt till transport på de smala vägarna. Taxichaufförerna är samtidigt officiella, engelsktalande guider. Det kommer att finnas tid på egen hand till lunch och tullfria inköp i centrum på Main Street. Särskild tobak och alkohol kan med fördel köpas i Gibraltar.

Berget Gibraltar i Andalusien.
Bild: Den mäktiga klippan The Rock i Gibraltar

Dag 10: Heldagsutflykt till apelsinfarm utanför Pizarra med paellalunch (F, M)

Idag tar vi oss inåt landet till byn Pizarra. Här besöker vi en ekologisk apelsinodlare, som stolt visar oss runt på sina ägor bland apelsinträden. Apelsinfarmen är ett familjeföretag och pappan i familjen, Juanito, ska förklara för oss hur produktionen och odlingen går till här. Besöket på apelsinfarmen ger dig möjlighet att smaka den kanske färskaste apelsinjuice du någonsin har smakat med apelsiner direkt från trädgården. Under utflykten till apelsingården Finca Juanito Orange blir vi också bjudna på en spansk nationalrätt till lunch, paella. Smaklig måltid!


Bild: Besök hos ekologisk apelsinodlare

Efter en upplevelse i lugnets och naturens tecken reser vi tillbaka längs kusten till Torremolinos igen.

Dag 11-17: Lediga dagar för egna aktiviteter i Andalusien (F, M)

Fortsatt njutning av Andalusiens behagliga klimat. Ett bra sätt att utforska Torremolinos och dess närmaste omgivningar på är med cykel. Cykel kan du hyra på ett flertal ställen i Torremolinos och din reseledare hjälper dig gärna med detta. Vill du ta dig lite längre bort kan en bil för en dag vara ett utmärkt alternativ. Hotellreceptionen kan hjälpa dig med hyrbil, precis som din kunniga reseledare.

Ett säkert tips är annars en utflykt till regionhuvudstaden Málaga, känd för sitt rika kulturutbud och många sevärdheter. Visste du att Málaga var den danska författaren H.C. Andersens favoritstad i Spanien? Han seglade hit med ett ångfartyg från Gibraltar 1862 och skriver i sin bok ”I Spanien” att ”… inte i någon av Spaniens städer har jag känt mig så glad och så hemma som i Málaga”. H.C. Andersens begeistring över staden har resulterat i en staty över honom på Plaza de la Marina.


Bild: Utsikt över Málaga

Du kan också besöka Carmen Thyssen-museet som innehåller verk av spanska konstnärer från 1800-talet, med en särskild betoning på andalusiska teman. I staden finns också gott om möjligheter att shoppa eller njuta av ett glas öl eller vin på en av de många traditionella vin- och tapasbarerna längs med stadens gator. Bli inte överraskad om notan skrivs upp med krita på bardisken framför dig, som det till exempel görs på vinhuset Antigua de la Guardia (det gamla vakthuset) på Almeda Principal nr. 18, inte långt från statyn över H.C. Andersen.

Eller varför inte göra ett besök i Torremolinos grannstad Benalmádena, som kan stoltsera med en livlig och trevlig marina. Härifrån kan man exempelvis göra en båtutflykt för att få se Costa del Sol från ett annat perspektiv.


Bild: Hamnen i Benalmádena

Dag 18: Utflykt till Estepona (F, M)

Dagens utflykt tar oss till en autentisk, andalusisk by som med sina mysiga gränder och vita hus har den traditionella sydspanska charmen. Vi utforskar Esteponas miljöer och vår guidade tur kommer med säkerhet att bjuda på många intressanta berättelser. Vi beundrar den rika växtligheten i Estepona, där många planteringar av apelsinträd och andra växter har gjorts utmed gatorna i staden. Vår stadsvandring får också en litterär prägel när vi kommer förbi de många dikter som vi hittar på flera husfasader i gamla stan. Dikterna är skrivna av olika poeter, där några står skrivna på spanska och några står skrivna på andra språk, bland annat arabiska.

Förutom att bjuda på grön växtlighet och litterära verk, är själva staden Estepona ett levande konstverk med sina enorma fasadmålningar och skulpturer. Fasadmålningarna kom till i ett projekt där man ville omvandla tråkiga, vita fasader till finurliga, kreativa bilder som fångar den förbipasserandes uppmärksamhet. Vid varje ny målning samlas befolkningen för att beundra hur det stora konstverket blir till och idag kan man se dem lite varstans i staden. Den största fasadmålningen blev klar år 2014 och sägs vara det största konstverket i hela Spanien, möjligtvis i hela Europa, med sina 1 000 kvadratmeter.

Härutöver kan vi hitta skulpturer av moderna konstnärer utspridda på stadens gator och torg, vilket får Estepona att kännas som ett enda stort och levande utomhusmuseum.


Den andalusiska, vita byn Estepona med vita hus, apelsinträd och konstverk.
Bild: En av de många vackra gatorna i Estepona

Dag 19-21: Lediga dagar för egna aktiviteter (F, M)

Vi kan rekommendera en heldagsutflykt till Sevilla, Andalusiens huvudstad och Spaniens fjärde största stad. Det här är en av de utflykter som kan bokas via lokala researrangörer med engelsktalande guide. Torget Plaza de España, det judiska kvarteret Santa Cruz med sina charmiga små torg och väldoftande apelsinträd och världens största, gotiska domkyrka är bara några av alla de sevärdheter som Sevilla bjuder på.

Plaza de Espana i Sevilla, Andalusien.
Bild: Pampiga Plaza de España i Sevilla

Dag 22: Hemresa från Málaga

Tiden har kommit då det är dags för oss att lämna solkusten för den här gången. Vi åker till Málaga flygplats, varifrån flyget hem avgår.

Karta

Geografisk karta över Andalusien.

Väder

SE VÄDRET I MALAGA

Få uppdatera väderleksrapport på smhi.se.

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Andalusien per år.

Fakta om Andalusien

Var ligger Andalusien?

Andalusien är namnet på regionen som ligger i södra Spanien på den Iberiska halvön, och som till ytan utgör 1/6 av Spaniens landyta, vilket ungefär motsvarar vårt kära grannland Danmark gånger två. Namnet på Andalusiens huvudstad är Sevilla och totalt i regionen bor ca 8 miljoner invånare vilket innebär att Andalusien tar hem priset för att vara den mest befolkade regionen i hela Spanien.

Hur är vädret och klimatet?

Med över 300 soldagar året om är det inte svårt att förstå varför Andalusiens kustremsa kallas Costa del Sol - den ”Spanska solkusten”. Här råder ett varmt och torrt klimat om somrarna med knapp nederbörd och milda vintermånader med spridda regnskurar.

Hur tar jag mig runt?

Om du önskar åka en längre sträcka på egen hand kan hyrbil rekommenderas i Andalusien. Dock är det viktigt att man kollar upp att man har en heltäckande försäkring innan man sätter sig bakom ratten. Du har tillstånd till att köra på de spanska vägarna med ett svenskt körkort, men kom ihåg att åldersgränsen för att hyra bil här nere är 20 år. Om du hellre önskar färdas med taxi, lägger du smidigast händerna på en längs gatorna där taxibilarna cirkulerar runt. Du kan också fråga kringliggande hotell eller restauranger om de kan ringa efter en taxi åt er. Överlag är priserna för en taxitur i Andalusien något billigare än i Sverige och det är vanligt att chaufförerna använder taxameter. När det kommer till lokaltrafiken i Andalusien går det gott om bussar till och från samtliga samhällen längs Costa del Sol. Du behöver inte tänka på att införskaffa dig din biljett innan du kliver ombord, då du betalar direkt till busschauffören.

Vad har de för öppettider?

Affärerna i Andalusien håller generellt sett öppet från 09.30 på morgonen till 20.30 på kvällen. Större varuhus har öppet något längre, vanligtvis till 21.30. Liksom i övriga Spanien, håller man här stängt mitt på dagen för siestan, normalt mellan kl. 13.30 – ca 16.30. I de orter där turismen inte är lika stor, håller de flesta även stängt på söndagar.  

Finns det något jag bör tänka på?

Eftersom Andalusien är en populär destination för långresor, kan du gott och väl klara dig på att tala engelska, ja ibland till och med skandinaviska. Särskilt när du ska kommunicera med personalen inom hotell- och servicesektorn. Utanför de större turismområdena däremot kan engelska kunskaperna hos lokalbefolkningen vara något begränsade.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
5/11 - 26/11Se flygtider Stockholm - ArlandaAndalusien Långtidssemester17 995:-Boka
5/11 - 26/11Se flygtider KøbenhavnAndalusien Långtidssemester från Köpenhamn17 995:-Fåtal platser kvar

På den här resan är antalet deltagare max 34 personer.
Extrautflykterna genomförs vid minst 10 - 15 deltagare beroende på extra utflykt.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm - Málaga t/r, inkl. transfer
• 21 nätter på hotell Sol Don Pedro 4* i Torremolinos, med balkong
• Halvpension med vatten och vin (F, M)
• Utflykt till Granada med guidad rundtur till stadens sevärdheter
• Utflykt till Estepona med fokus på stadens konst och arkitektur
• Utflykt till apelsinfarm utanför Pizarra med paellalunch
• Transport enligt program
• Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

• Tillägg för enkelrum med balkong, från 9 995 kr
• Tillägg för dubbelrum med poolutsikt, 1 195 kr / person
• Tillägg för dubbelrum med balkong och delvis havutsikt på Don Pablo, 2 995 kr / person
• Extra utflykt till historiska Torremolinos med besök på botanisk trädgård och inkluderad lunch, 450 kr
• Entréer utöver nämnda i programmet
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 150 kr
• Försäkringar
• Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar där bekräftelsen ska skickar med vanlig post

De extra utflykterna ska beställas hemifrån, vid bokning eller senast en månad innan avresa.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot