Skip to main content

Ljuva stunder i Puerto Banús

Gamla stan i Marbella med klocktornet och fontän på en solsemester i Spanien.
Hamnen i Puerto Banus i kvällsljus, på en solsemester i Marbella.
Bergsbyn Ronda med sina många broar och raviner. På en solsemester till Spanien.
Vacker pir i solnedgången på semesterorten Marbella.
Spansk tapaslunch i Málaga på en utflykt med reseledare.
Palmer utmed en öppen strand i semesteridyllen Merbella på en solsemester.
Kvinna som utforskar Friglianas pittoreska gator.
Nerjas vackra och klippiga kust utmed Medelhavet, på en solsemester till Puerto Banus.
Status:
Återkommer 2023

Semester i lyxiga Puerto Banús i Spanien 2023

Varför acceptera rusk och kyla när du kan resa till de sammetslena vindarna i Puerto Banús – den exklusiva hamnidyllen som vi hittar inbäddad vid Medelhavet, längs Andalusiens solsäkra kust. Knappt 6 km sydväst om strandparadiset Marbella, vilar detta semestertillhåll som framförallt förknippas med sin glänsande småbåtshamn, men också med de många lyxiga designerbutiker och sprakande strandbarer som här håller palmerna sällskap.

Resa till sol och värme

Enligt oss bör det vara en mänsklig rättighet att kunna säga nej tack till gråtrista väderleksprognoser och iskalla temperaturer för ett hej till vajande palmer, glittrande vågor och molnfria eftermiddagar. Att resa till solens rike ska inte kosta dig skjortan. Därför hälsar vi dig riktigt välkommen till solsemestern i Spanien där du kan behålla skjortan på, och måhända investera i ett par fler!

Därför ska du resa med oss till Puerto Banús:

  • Fyrstjärnigt hotell nära stranden.
  • 8 dagars semester med avkopplande egentid i gemytliga miljöer.
  • Utflykter med svensktalande guide till charmiga byar och historiska städer.
  • Möjlighet att spetsa semestern med fler upplevelser.

Hotell med promenadavstånd till strand

Under semestern finner vi oss tillrätta på Hotel BlueBay Banus, som uppklädd i en andalusisk stil ligger och ett perfekt läge mindre än 10 minuter från stranden. Hotellet är lugnt och trevligt och har en stor fantastisk, fin tropisk trädgård. Med 20 minuters promenad är du inne vid gallerian och den lyxiga hamnen.

Utflykter under semestern

En semester är trots allt ingen riktig semester utan att inkludera minst ett par kulturella höjdpunkter att bära med sig hem. Detta kan du se fram emot:

  • Dunkla, underjordiska droppstensgrottorna som tjänat hem åt våra förfäder.
  • Iögonfallande kustvyer från Balcón de Europa i Nerja.
  • Docksöta gränder i den vita byn Frigliana.
  • Antequera, som har haft en framstående roll som handelsstad i Andalusien.

Naturligtvis följer vår svensktalande reseledare med på samtliga utflykter. Om du vill komma hem från resan med ännu fler berättelser kan du dessutom boka till våra extrautflykter som tar oss till den idylliska bergsbyn Ronda och Picassos hemstad Málaga, där vi frossar i spansk tapas och stora sevärdheter.

Händelserikt program eller all tid i världen

Hur innehållsrikt programmet för din semester i Spanien ska vara är upp till dig. Att luta sig tillbaka på ett café och komma närmare upplösningen i den spännande romanen, medan påtår på påtår fylls upp i kaffekoppen, är en njutning i sig det också. Därför finns det självklart också tid till att njuta av Spaniens värmande omgivningar på egen hand.

Kort dagsprogram för resan i Puerto Banús:

Dag 1: Ankomst och incheckning på hotell (M)
Dag 2: Stadsvandring i Puerto Banús (F, M)
Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Málaga (F, M)
Dag 4: Heldagsutflykt till Antequera (F, M)
Dag 5: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 6: Heldagsutflykt till Nerja och Frigliana (F, M)
Dag 7: Extra utflykt till bergsbyn Ronda med vinprovning och Marbella (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Puerto Banús och incheckning (M)

Vi ankommer till Málaga flygplats och utanför dess entrédörrar står vår transfer redo att köra oss till hamnpärlan Puerto Banús, som vi hittar utmed Medelhavets rand, ca 6 km sydväst från Marbella centrum. Efter att vi har checkat in på hotellet och blivit tilldelade våra rum har vi resten av dagen ledig för att vi i lugn och ro ska kunna landa på vår nya semesterort. Inte behöver du tänka på att leta restaurang för kvällens middag då buffén på hotellet står redo att serva dig när mörkret faller på. 

Dag 2: Stadsvandring i Puerto Banús och ledig eftermiddag (F, M)

För att få oss den allra bästa introduktionen till omgivningarna som vi ska kalla hem under en veckas semester inleder vi resan med en liten stadsvandring, ledd av ingen mindre än vår reseledare. Puerto Banús är en relativt ny stad som byggdes under 70-talet av fastighetsutvecklaren Jose Banús, då som en semesterort för kändisar. Staden, som har fått sitt namn efter sin skapare, är bortskämd med vackra naturscenerier som de vilande bergen i bakgrunden och havet som närmsta granne. Under vår promenad kommer vi förbi marinan - Puerto Banús signum och dragplåster - och bland myllrande gränder beskådar vi de pittoreska husen, det ena vitare än det andra, som för tankarna till en traditionell Medelhavs-fiskeby. Vi passerar också kändistorget Plaza Antonio Banderas, som fått sitt namn efter hollywoodstjärnan som är född och uppvuxen i Málaga. Kantad av vita husfasader utmärker sig det stora torget för sina marknadsstånd som specialiserar sig på bl.a. konst och hantverk.  

Den flådiga och lyxiga marinan med båtar i Puerto Banus, på en solsemester i södra Spanien.
Bild: Den flådiga lyxbåtsmarinan skiner ikapp med solen

Efter vår introduktion till staden har vi resten av dagen fri till att insupa Puerto Banús rogivande omgivningar på egen hand. Kanske att en eftermiddag på stranden lockar? Eller så kan du ta tillfället i akt att utforska turistparadiset Marbella som du når enkelt och snabbt via buss eller taxi. Sprattlar det fortfarande i benen efter förmiddagens spatsertur, och du känner av ivern över att fylla kamerarullen med än fler vackra bilder, kan vi rekommendera den gåvänliga strandpromenaden som förbinder Puerto Banús och Marbella med varandra. Marbella utgörs av en gammal och en ny stadsdel, och en dag här går inte långsamt förbi. Museer, parker, gemytliga torg och välsmakande restauranger är att se fram emot.

Dag 3: Ledig dag eller extra utflykt till Málaga inkl. tapaslunch (F, M)

Njut av egen tid i Puerto Banús eller följ med på dagens extra utflykt som går till Málaga – en av Andalusiens vackraste städer som bjuder på mycket kultur och historia. Málaga har länge varit ett populärt resmål, särskilt bland svenskar, och efter invigningen av Picassomuseet fick staden ett ytterligare uppsving. Under senare år har många av gatorna i innerstaden stängts av för trafik och stadens centrum utgörs av en stor gågata med butiker, sevärdheter och trottoarcaféer. Vi börjar vårt besök i Málaga med att uppleva staden till fots där vi kommer förbi stora sevärdheter och mysiga områden.

Efter att vi har blivit introducerade för staden slår vi oss ner på en klassisk restaurang, där vi blir serverade spansk tapas och drinkar. Med nyfunnen energi i kroppen får vi sedan tid till att uforska Málaga på egen hand. Málaga är mest känt som Picassos födelsestad. Utöver Picassos barndomshem och kyrkan där han är döpt kan du besöka hans museum som är inrättat i ett vackert gammalt rikemanspalats. Museet ligger mitt i gamla stan i Málaga, nära den gamla romerska amfiteatern. Vi kan även rekommendera Carmen Thyssen-museet som är en relativt ny sevärdhet i Málaga. Här består den permanenta samlingen av verk från spanska konstnärer under 1800-talet.

Vackra Málaga stad i Andalusien.
Bild: Den vackra staden Málaga vid Medelhavet

Framåt eftermiddagen styr vi vår kurs tillbaka till vår trivsamma bas, men vi hinner göra ett sista stopp vid stadens högsta punkt, Gibralfaro. Härifrån bjuds vi på en storslagen utsikt över staden och hamnen. På Gibralfaro kan vi dessutom se de fästningar som fenicierna, romarna och morerna byggde för att kunna spana ut över hela Medelhavet. Tack vare att det ligger så högt beläget var stället lätt att försvara, vilket ger oss mer att njuta av nu, flera hundra år senare.

Dag 4: Heldagsutflykt till Antequera (F, M)

Dagen bjuder på upplevelser när vi kör norrut mot den historiska handelsstaden Antequera. Innan vi når fram till dagens destination, som vittnar om lantbruk och marknadsidyll där lokala hantverkare har fått sina varor sålda sedan 1500-talet, påbörjar vi dagens utflykt redan i bussen med att vår duktiga guide berättar om landskapet och omgivningarna som vi färdas igenom.

Väl framme i Antequera ska vi i trygga händer ledsagas runt bland de vita husen, kyrkorna och torgen. Vi hittar bl.a. Plaza de los Enamorador som ger plats åt stadens mest kända monument: tjurfäktningsarenan och den gamla stadsporten. Vi spatserar också fram längs huvudgatan till Plaza San Sebastián som är en annan av stadens berömda platser.

Efter att vi har fått oss en introduktion och överblick över den gemytliga stadskärnan har vi tid till att på egen hand utforska Antequeras miljöer. Besök stadens konstmuseum eller fortsätt upp till fästningen varifrån du har en helt enastående utsikt.

Fortet Alcazaba med skogen och bergen i omgivningarna i den spanska staden Antequera.
Bild: Fortet Alcazaba bland utsökta naturomgivningar i Antequera

Innan utflykten når sitt slut besöker vi de fascinerande kalkstensformationerna i naturreservatet El Torcal. Här hittar vi ett av de vackraste och mest imponerande kalkstenslandskapen i hela Europa. Fram till hundra miljoner år sedan låg området under havsytan, men efter våldsamma rörelser i jordskorpan trycktes botten uppåt och bildade kullar och berg, en del så höga som 1 300 meter över havet. Efter vårt besök i El Torcal återvänder vi slutligen tillbaka till Puerto Banús och vårt hotell, där en välsmakande middag väntar.

Dag 5: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

En hel dag i avkopplingens och välbehagets tecken väntar idag när vi har avsatt tid åt dig och dina behov. Hur du väljer att spendera din semesterdag är helt upp till dig. Hotellet ligger fördelaktigt inom gångavstånd från den butiksfyllda shoppinggallerian El Corte Inglés, där du kan hitta allt från kläder och inredning till elektronikprylar.

Om plånbok och kropp ska få sin vila idag kan du också spendera dagen med en bra bok på en av Puerto Banús stränder. Till vågornas brusande ljud när de slår upp mot strandkanten, under en värmande sol, har man inte bråttom att lämna - förutom när ett uppfriskande dopp i havet nalkas. Längs med lyxbåtsmarinan radar även butiker, restauranger och caféer upp sig för att underhålla njutningsfulla semesterfirare och hålla de polerade båtarna sällskap. Sök skydd på en uteservering och kom till ro med en riktigt läcker måltid, medan myllret av människor och sportbilar som glänser förbi kan stå för underhållningen.

Dag 6: Heldagsutflykt till Nerja & Frigliana (F, M)

Ett spektrum av naturupplevelser och sevärdheter väntar idag. Vi inleder dagens heldagsutflykt med att avlägga ett besök i den vackra kuststaden Nerja. Väl framme visar vår guide oss den spektakulära Balcón de Europa (Europas balkong), var vi ifrån hög höjd kan njuta av panoramautsikten över Medelhavet och kustens karga klippor. Som kuliss till staden vilar de vackra bergen och skapar en minst sagt naturskön kontrast till havet – en syn vi aldrig riktigt kan tröttna på.

Härefter kommer det att finnas tid till att på egen hand utforska Nerjas gemytliga stadskärna. Inta en lunch på en av stadens restauranger som erbjuder havsutsikt eller gå loss med plånboken i de många butikerna.

Efter lite vila väntar ytterligare upplevelser, då vi ska besöka de sällsynta och berömda droppstensgrottorna som i tusentals år har legat helt orörda under jorden. Efter upptäckten av grottorna år 1959 har de kommit att bli en av Spaniens mest besökta sevärdheter. 

Par som tittar ut över bergen, palmerna och Medelhavet från Balcone de Europe på en solsemester.
Bild: Utsikten från Europas balkong

Man kan tro att dagens upplevelser lider mot sitt slut, men ännu har vi mer att utforska. Vår kompass pekar mot en av provinsens vackraste vita byar, Frigliana, och under vår färd stannar vi till vid Örnakvedukten som imponerar med sina fyra våningar av arkader och hela 37 bågar.

Att strosa runt bland de vitkalkade husen och de färgglada blomsterutsmyckningarna i Frigliana är en ren fröjd för både ögat och själen, vilket vi snart kommer att få uppleva. Till och med gatstenen i de branta och smala kullerstensgränderna är en del av byns utsmyckning, som dessutom vittnar om legender och historier från en tid när lokalbefolkningen stred mot morerna.

Vi får tid till att ta sockersöta bilder, njuta av en kaffe och den lugna tillvaron innan vi slutligen återvänder hem. 

Dag 7: Ledig dag eller extra utflykt till Ronda (F, M)

Om du har spetsat semestern med vår extra utflykt har du idag siktet inställt på Ronda, bergsbyn som ligger belägen 700 meter över havet. Här går vi på en stadsvandring genom staden som bl.a. serverar storslagna utsikter över de öppna, gröna markerna med bergskedjan Grazalema i bakgrunden. Vi fortsätter turen med att besöka den imponerande bron från 1700-talet som är ett av Rondas kännetecken. Bron som går under namnet Puente Nuevo (den nya bron), leder över en 100 meter djup dalklyfta och förbinder Rondas gamla stadsdel med den nya. I Ronda besöker vi också världens första tjurfäktningsarena som byggdes år 1785. Det var nämligen i Ronda som tjufäktaren Pedro Romero var den första människan att börja att kämpa mot tjurar till fots.

Med historie- och naturskafferiet påfyllt har det blivit hög tid att fylla upp gastronomibägaren. Vi tar oss således till en berömd vinproduktion, inrymt i ett av Rondas äldsta hus. Här introduceras vi för vinproduktionen på en rundtur som avslutas med en vinprovning. Du får möjligheten att smaka vin direkt ur en fontän - något man endast har drömt om, eller hur? Efter besöket får vi tid till att stifta bekantskap med Ronda på tu man hand.

Bergsbyn Rondas vackra natur med skogklädda sluttningar, dalar och berg. På en solsemester till Andalusien.
Bild: Rondas landskap är som hämtat ur ett vykort

Framåt eftermiddagen har det blivit dags att vända tillbaka, men innan vi når riktigt ända fram till Puerto Banús ska vi avlägga ett besök i den oemotståndliga turistorten Marbella. Omtalad för att vara ett framstående tillhåll för kändisar och förmögna ger staden plats åt lyxyachter, Michelinrestauranger och prydliga gator och torg. Vi kommer till Marbellas gamla stadsdel som svämmar över av färggranna fasader, trendiga caféer, blomsterfyllda balkonger och små butiker. Här gömmer sig också anmärkningsvärda minnesmärken som Santa Maria kyrkan och San Juan de Dios kyrka, daterad ända från 1600-talet.

Middagen intar vi som vanligt på vårt hotell.

Dag 8: Hemresa (F)

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och hoppar in i bussen som ska ta oss till Málaga flygplats, där vårt plan till Sverige väntar.

Väder

Se vädret i Marbella

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se.

Genomsnittlig temperatur på Marbella.

Karta

Geografisk karta över Puerto Banús i Spanien.

Fakta om Puerto Banús

Var ligger Puerto Banús?

Puerto Banús hamnstaden som ligger strax sydväst om Marbella, i södra Andalusien. 5 miljoner människor besöker årligen stadens alla stränder, shoppingcentras och restauranger, men stadens riktiga dragningskraft är marinan och de lyxiga båtarna som radar upp sig här.    

Hur är vädret och klimatet?

Tack vare bergskedjan Cordillera Penibética, ligger Puerto Banús skyddat från starka vindar och håller en medeltemperatur på cirka 18 grader. Medeltemperaturen i havet ligger på härliga 19-20 grader och i genomsnitt skiner solen 10 timmar per dygn. Somrarna här är torra och varm och vintrarna bjuder på milda temperaturer. Från april till november kan svensk sommarvärme garanteras.

Hur tar jag mig runt?

Puerto Banús ligger på ett bekvämt avstånd från Malaga flygplats. Med endast 60 kilometers avstånd och välutvecklade vägar så tar det mindre än en timma att färdas till denna stadsmetropol och dess flygplats. Vägen till Puerto Banús är kustbelagd och bjuder på slående vyer. Det finns goda kommunikationer med buss till de närmsta grannstäderna, men det går också alldeles utmärkt att ta sig runt med taxi som är betydligt billigare än i Sverige.

Vad har de för öppettider?

Puerto Banús är känt för att ha både ett levande dagliv och nattliv. Öppettiderna på butiker, restauranger och barer är därför generösa.

Finns det något jag bör tänka på?

Puerto Banús är döpt efter fastighetsutvecklaren Jose Banús som skapade platsen på 70:talet med ambitionen av att platsen skulle präglas av en lyxig marina och shoppingkomplex. Han var dock noga med att staden skulle vara sofistikerad och ”chic” och det fick därför inte byggas några skyskrapor eller överflöd av hotell. Idag sägs marinan i Puerto Banús vara den 4:e dyraste marinan i hela världen.

Andra liknande resor

Trustpilot