Skip to main content

Teneriffa - den eviga vårens ö

Palmer och skiftande landskap i solnedgången på ön Teneriffa i Spanien.
Färgglada hus i Puerto de la Cruz på Teneriffa med palmer framför.
Los Gigantes med häftiga berg och hav på Teneriffa.
Anagabergen med frodig natur och imponerande hav på ön Teneriffa.
Idylliska Puerto de Santiago med gröna palmer och vita hus på Teneriffa.
Långa sandstränder och bergigt landskap på Teneriffa.
Candelaria basilikan med berg i bakgrunden och stormiga vågor på Teneriffa.
Den frodiga byn Masca bland bergen på Teneriffa.
Imponerande vulkanen Teide bland molnen på Teneriffa.
Status:
Återkommer 2022

Resa till Teneriffa och värmande temperaturer 2022

Kanarieöarna lockar besökare från hela Europa. Denna ögrupp i Spanien är perfekt för den som vill njuta av värmande väder oavsett årstid. Öarna erbjuder en ständigt närvarande sol, en vacker och ombytlig natur samt en unik kultur.

Teneriffa ligger mitt i ögruppen som består av totalt sju stycken huvudöar, samt några mindre öar och kobbar. Det är den största och även den grönaste av Kanarieöarna, som annars ofta kännetecknas av en torr och karg natur. På Teneriffa frodas växtligheten och ön erbjuder mängder av skogsområden och exotiska blommor. Teneriffas landskap och klimat är varierat, vilket har resulterat i flera olika typer av landskap och geografiska formationer som vi kommer att utforska under vår resa - allt från Teides nationalpark med dess pinjeskogar och vulkaniska landskap, till närmast ökenlika områden, mäktiga klippformationer och skogar med tropisk vegetation och klimat. Det blir en gruppresa med flera utflykter och tid för egna upplevelser.

Därför ska du resa med oss på kulturresa på Teneriffa:

  • Boende med halvpension på 4-stjärnigt hotell
  • Utflykt till Teides storslagna nationalpark
  • Kulturella tilldragelser på en rundtur runt hela ön
  • Unika naturupplevelser på Teresitas beach

Utflykter till Teneriffas stränder, vulkaner och pittoreska byar

Under resan gör vi flera utflykter runtom på Teneriffa för att få lära känna öns alla nyanser. Vi besöker självklart vulkanen Teide – den mest välbesökta nationalparken i hela Europa. Här fascineras vi av det omkringliggande vulkanlandskapet som i det närmaste påminner om ett besök på månen. Vi åker även till en av öns vackraste stränder samt ges möjlighet att beundra de spektakulära vyerna över Los Gigantes-klipporna – en upp till 600 meter hög vulkanisk klippformation som garanterat imponerar alla sina besökare.

Bekvämt boende på Teneriffas norra kust

Under vår resa inkvarterar vi oss på hotellet Turquesa Playa i kuststaden Puerto de la Cruz, på nordsidan av Teneriffa. Här njuter vi av inkluderad halvpension med vin och vatten till maten, samt rum med balkong.

Kort dagsprogram för vår resa:

Dag 1: Ankomst till Teneriffa. Middag på hotellet (M)
Dag 2: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 3: Örundtur med Candelaria, klipporna Los Gigantes och staden Los Cristianos (F, M)
Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till bodega med vinprovning (F, M)
Dag 5: Utflykt till Teide nationalpark (F, M)
Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)
Dag 7: Santa Cruz och Teresitas Beach(F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Teneriffa. Inkvartering på hotellet och middag (M)

Efter ankomst till Teneriffas södra flygplats så går färden till den mysiga kuststaden Puerto de la Cruz, belägen mitt på Teneriffas nordkust. Staden är den äldsta semesterstaden på hela ön, och betecknas av många som "det riktiga" Teneriffa. Här hittar man den perfekta kombinationen av kanarisk kultur och ett charmerande storstadsliv. Stadens centrala mötesplats är torget Plaza Charco, där man hittar trevliga, små tapasbarer och bänkar där de äldre invånarna sitter och diskuterar livets stora frågor.

Här checkar vi in på Turquesa Playa Grand Hotel, ett av de första och mest välkända hotellen i Puerto de la Cruz. Hotellets oslagbara läge, endast 100 meter från stranden Playa Jardin, gör hotellet idealiskt för en avslappnande semester i lugna omgivningar. I vår vistelse ingår halvpension i form av frukost och middag samtliga dagar, som vi avnjuter på hotellet.

Dag 2: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

På nära håll från hotellet kan man hitta flera stora sevärdheter. En av världens vackraste havsbadanläggningar - Lago Martiánez - hittar man mitt i Puerto de la Cruz. Badanläggningen är omgiven av tropiska laguner, fontäner och stora terrasser med blommor och plantor. Anläggningen är dessutom det största utomhusmuseet för modern konst i Europa. En av de kreativa konstnärerna bakom arkitekturen här är den välkända konstnären César Manrique, som även ligger bakom en stor del av arkitekturen på Lanzarote. Önskar man istället att bada direkt i havet finns i närheten av vårt hotell två stycken lavastränder.

Teneriffa är inte bara populärt för sol- och badgäster. Det är också många som kommer hit för att upptäcka naturen till fots. Ett av de mest omtyckta områdena att vandra i är Masca-dalen, belägen på öns västkust. Dalen är uppkallad efter den lilla byn Masca, belägen 600 meter över havet, och det är även här som de populära vandringslederna startar. Vandringen är av det medelsvåra slaget, då stigarna ofta går brant uppför och nerför, genom klippor, tunnlar och raviner. Vandringsleden slutar nere vid havet, varifrån man kan ta en båttaxi tillbaka till Los Gigantes, för att slippa gå samma väg tillbaka igen.

Vill man inte vandra så kan man också utforska Masca-dalen med hjälp av hyrbil. Byn Masca är en av de mest pittoreska delarna av ön, och trots att det tar ett tag att ta sig hit är det väl värt resan när man väl är framme. Resan hit tar dig genom djupa raviner, en tät grönska och serpentinvägar och utsikterna längs vägen tar andan ur de flesta. När du väl når fram till Masca är scenen över dalen, blommorna och havet i bakgrunden något alldeles särskilt, och byns små hus klättrar dramatiskt på de omkringliggande klippväggarna.

Fråga gärna din reseledare om hur du enklast tar dig till Masca-dalen. Reseledaren hjälper dig gärna också med att hyra bil för att du ska kunna ta dig runt på ön på egen hand.

Dag 3: Rundtur på Teneriffa (F, M)

Idag ska vi med på en resa som tar oss runt i princip hela ön. Vi börjar vid en utsiktplats där vi kan blicka ut över staden Garachico, som är belägen vid foten av en över 500 meter hög klippa. Garachico och dess omgivningar är utan tvekan det minst exploaterade kustområdet på Teneriffa med en stark lokal, spansk prägel. Själva staden är en blandning mellan gamla och nyrenoverade hus, som många innehåller små, gömda butiker.

Från utsikten över Garachico reser vi vidare mot klipporna Los Gigantes - jättarnas klippor - ett område med helt vertikala klippor på öns västkust. Klipporna sträcker sig upp till 500 meter rakt upp ur havet, och kallades av Teneriffas ursprungsbefolkning, guancherna, för helvetets vägg. De mäktiga klippformationerna påminner en del om de irländska motsvarigheterna Cliffs of Moher, och imponerar garanterat på alla sina besökare.

Vi fortsätter sedan resan mot Costa Adeje och staden Los Cristianos, där vi får gott om tid till att på egen hand utforska området och hinna med en god lunch och kanske ett dopp i havet. Costa Adeje är ett av öns stora turistområden, och det är inte svårt att förstå varför besökare dras hit. Här samsas långa stränder med en stor marina, trevliga restauranger och ett stort shoppingutbud. Vattentemperaturen sägs även här vara en av de varmaste på ön.

Dagens utflykt slutar i Candelaria på öns östkust. Staden är välkänd bland katoliker i Spanien och Latinamerika, som en plats för vördnad för Jungfrun av Candelaria; Kanarieöarnas skyddshelgon. Staden är en välbesökt vallfärdsort. Stadens tjusigaste byggnad är Candelaria-basilikan som innehåller en staty över Jungfru Maria. Candelaria är också välkänd för torget Plaza de la Patrona de Canarias, som ligger vid sidan om basilikan. Här möts pilgrimmer som besöker staden och firar sina helgon. Här finns också nio stycken statyer föreställande nio kungar som styrde guanchernas kungadöme på Teneriffa på 1300-talet.

Candelaria-basilikan på Teneriffa.
Bild: Candelaria-basilikan vid havet

Dag 4: Ledig dag eller extra utflykt till vinbodega (F, M)

Många av våra gäster på Teneriffa har velat lära sig mer om öns vinproduktion, och har därför efterfrågat ett besök på någon av öns många vingårdar. Därför lanserar vi i år den valbara extrautflykten till Bodega el Monje, dit vi tar oss under eftermiddagen.

Här får vi en guidad rundvisning på gården, där vi får lära oss mer om produktionen av vin på Teneriffa. Efter rundvisningen får vi prova tre olika viner från gården tillsammans med passande tilltugg.

Dag 5: Utflykt till Teide nationalpark (F, M)

Idag har det blivit dags för att besöka den största sevärdheten på hela Kanarieöarna - nämligen den mäktiga vulkanen Teide. Vi reser mot nationalparken genom Orotava-dalen, där landskapet karaktäriseras av vin- och bananplantage. Dalens bördiga slätter har enda sedan spanjorerna erövrade Kanarieöarna varit perfekta odlingsmarker för först socker, sedan vindruvor och slutligen bananer.

Väl framme i Teide nationalpark åker vi direkt till linbanan, där de som vill har möjlighet att följa med en bra bit upp på vulkanen med hjälp av linbanans vagnar*. Turen upp med linbanan kostar 27 euro per person och är på egen bekostnad. Linbanan börjar på 2 356 meters höjd och går upp till 3 555 meter. Med sina 3 718 meter är Teide den högsta punkten i Spanien, och den högsta punkten över havet bland alla Atlanten-öar. Teide är fortfarande aktiv - dess senaste eruption ägde rum år 1909.

* Notera att linbanan ska förbokas, och kan göras hos din reseledare på plats. Linbanan kan också komma att stängas samma dag p.g.a. hårda vindar eller dålig sikt. Ni återbetalas då eventuell förhandsbetalning.

För de som tycker det pirrar för mycket i magen att ta sig upp på Teide finns istället möjligheten att åka med bussen till Los Roques de García, en annan stor attraktion på Teneriffa. Här hittar vi spektakulära, eroderade klippor från en urtida vulkanisk kratervägg. Det ovanliga landskapet som man hittar här har använts i filmen som Star Wars och Apornas Planet. Geologer är fortfarande osäkra på hur området har formats, och de ovanliga, snurrade klipporna har fått namn som Guds Finger och Katedralen.

Nationalparken Teide på Teneriffa.
Bild: Nationalparken Teide

Efter besöket i nationalparken går resan tillbaka till Puerto de la Cruz. På vägen passerar vi Aguamansa - ett naturområde som är känt för sina vackra vandringsleder och den unika laurisilva-skogen.

Vi är tillbaka på hotellet runt lunchtid, och resten av dagen är fri till egna aktiviteter.

Dag 6: Ledig dag till egna upplevelser (F, M)

Teneriffas sprudlande huvudstad heter Santa Cruz. Här finns mycket att utforska, och dagen kan därför med fördel användas för att utforska staden och djupdyka i dess stora utbud av aktiviteter. En av de mest populära sevärdheterna i Santa Cruz är museumet Naturen och Människan, beläget i stadens tidigare allmänna sjukhus. Här kan man beskåda Teneriffas naturrikedom, men framförallt den största, existerande samlingen av guancher-kulturen. Guancherna är urpsrungsbefolkning som befolkade Teneriffa före de europeiska erövrarna kom hit, och på museet kan man både se deras mumifierade kroppar och lära sig allt om deras kultur.

För den konstintresserade är ett besök på Teneriffas Konstmuseum ett måste. Höjdpunkten i den moderna byggnaden är det storslagna konstgalleriet med en utställning av den lokala konstnären Òscar Domínguez, som anses vara en av Spaniens största surrealistiska konstnärer. På musseet finns dessutom ofta utställare med nya, populära spanska konstnärer.

Teneriffa kan också stoltsera med en botanisk trädgård med Europas största samling av palmer, importerade från hela världen. Specialbyggda vattenfall som rinner ner från vulkaniska klippor ska se till att även de mest exotiska träden överlever, som exempelvis klätterpalmen från Yucatanhalvön. Trädgården är också en lugn och rofylld plats att vandra runt i, med bänkar strategiskt utplacerade för att man ska kunna njuta av det omkringliggande havet som ses från stora delar av parken.

Dag 7: Santa Cruz och Teresitas Beach (F, M)

Idag ska vi kombinera Teneriffas kultur med dess unika natur och öns vackraste strand. Vi påbörjar resan i huvudstaden Santa Cruz på Teneriffas östra spets - staden som är inhyser en av de viktigaste, historiska hamnarna i Atlanten. Staden växte kraftigt under 1800-talet då flottor på väg mot Amerika ofta stannade här, vilket gjorde att staden fick en plats på världskartan. Idag är staden levande och kosmopolitisk, full av aktivitet och intressanta platser att besöka, med en attraktiv arkitektur, bra shopping och massor av utmärkta restauranger. Hamnen binder idag samman båttrafiken med det spanska fastlandet och är ofta ett stopp för kryssningsfartyg på väg mot Karibien.

Avslutningen på dagens utflykt är den fantastiska Las Teresitas-stranden. Ursprungligen bestod stranden av klippor och en smal stripa av svart sand. År 1973 fraktades 270 000 ton vit sand hit från västra Sahara, för att skapa en artificiell strand med vit sand. Två pirer och en 1 kilometer lång vågbrytare belägen 150 meter från stranden byggdes för att hindra vågar att ta sanden med sig ut i havet. Stranden är en av de populäraste på Kanarieöarna, och är en av få stränder på Teneriffa som inte består av svart vulkansand.

Stranden och byn Las Teresitas på Teneriffa.
Bild: Stranden och byn Las Teresitas

Dag 8: Hemresa (F)

Efter en härlig semester i den vårvarma solen på Teneriffa har det blivit dags att bege sig hemåt igen, med ett bagage fyllt av härliga minnen och upplevelser.

Karta

Geografisk karta över Teneriffa.

Väder

Se vädret på Teneriffa

Se uppdaterad värderprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen på Teneriffa per år.

Fakta om Teneriffa

Var ligger Teneriffa?

275 km utanför Afrikas nordvästra kust, nere i Atlanten, ligger den spanska ön Teneriffa belägen. Den till ytan triangulärformade ön tillhör ögruppen Kanarieöarna och med ett invånarantal på ca 900 000 människor tar Teneriffa hem priset för att vara den mest befolkade ön av alla öar inom Kanarieöarna. Till ytan är ön 2034 km2 vilket placerar Teneriffa på första plats över att vara den största ön i ögruppen. Av de 900 000 invånarna är ca 200 000 bosatta i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife som ligger belägen längs öns nordöstra kust. Två storstäder utöver huvudstaden är La Laguna och Puerto de la cruz som lockar många besökare tillsammans med städerna som ligger belägna på Teneriffas sydkust.  

Turismen är Teneriffas största inkomst vilket inte är att undra på då ön erbjuder en 237 km lång kustlinje, långa sandstränder och behaglig värme året runt. På Teneriffa hittar du även Spaniens högsta berg Teide som imponerar med sin höjd på 3 718 meter.

Hur är vädret och klimatet?

Teneriffa präglas av ett varierande klimat och landskap med bergig natur och något mer nederbörd i väst till torrare lav-landskap och fler soltimmar i syd till grönare flora i norr. Det blir sällan outhärdligt varmt på Teneriffa och den genomsnittliga temperaturen som råder på ön är härliga 21 grader, där nederbörd är näst intill obefintlig under juni och juli. Teneriffas oslagbara läge (i bredd med Sahara öknen) erbjuder besökare och lokalbor värme året runt. Det är endast berget Teide som täcks av snö under ett par månader om året.

Hur tar jag mig runt?

Runt ön Teneriffa går en större motorväg som sammankopplar de stora städerna med varandra. På denna motorväg kan man enkelt ta sig fram med hyrbil som man kan få tag på vid flygplatsen eller i någon av de större städerna. Om du önskar ta dig till mindre orter och ut på landsbygden, korsar mindre vägar kantade av bergiga naturscenerier ön. Kom dock ihåg här att underlaget kan vara något mer ojämnt och att bergsväggarna nedför kan vara mycket branta.

Om du hellre önskar åka kollektivt ska du lägga Titsa – namnet på öns stora bussbolag – på minnet. Lokalbussarna tar dig överallt på ön och du kan smidigt köpa din biljett ombord i samband med att du ska påbörja din resa. Bra att ha i åtanke är att tidtabellerna för bussarna inte är riktigt lika punktliga som de vi är vana vid hemma.

Vad finns det för shoppingmöjligheter?

Om du är ute efter shopping på Teneriffa behöver du definitivt inte bli besviken då butiker och stora gallerior ligger belägna runt om på ön och erbjuder shoppingsugna själar alltifrån lokalproducerade varor till internationella klädmärken och produkter. Naturligtvis kan öppettiderna runt om på ön variera något, men generellt håller stora varuhus och klädaffärer öppet mellan kl. 10 – 22 alla dagar i veckan, med undantag för söndagen då det mesta är stängt. Det är vanligt att matbutiker håller öppet något tidigare på dagen och om du ska ut och äta på restaurang serverar de flesta matställen lunch mellan kl. 13 – 16 och middag kl. 18 – 23.00.

Visste du att…

…Tom Cruise har satt sin fot på ön Teneriffa, helt oannonserat! Enligt rykten kryssade han i området på sin privata lyxyacht någon gång på 90-talet och klev av på ön för att köpa filmrullar.

…1/6 av Teneriffas befolkning är på något sätt involverade i turistindustrin.

…liksom i resten av Spanien, anser man på Teneriffa att otursdagen infaller torsdagen den 13e, istället för på fredagen.  

Andra liknande resor

Trustpilot