Skip to main content

Vandra på Mallorca

Pris från:
19 995:-
Dagar:8
Boka resa

Vandringsresa till Mallorca 2024

Boende i pittoreska kustbyn Port de Sóller med närhet till vandring

Port de Sóller är en av de mest charmiga och genuina platserna du kan hitta på Mallorca. Här omges du av dramatiska berg och en enastående naturskön miljö. Den lilla staden med drygt 3 000 invånare har en traditionell medelhavsarkitektur med smala gator och en pittoresk hamn. Hamnområdet är själva hjärtat av staden, där restauranger, kaféer och butiker ligger sida vid sida och skapar en skön atmosfär, och den vackra stranden är inte många meter bort. 

För att komma till Port de Sóller kör man längs en slingrande bergsväg eller åker med Apelsintåget (Tren de Sóller på spanska ellerTren de l'Orange på katalanska) – en historisk spårvagnslinje som förbinder byn med med den lite större staden Sóller, några kilometer bort. Apelsintåget har funnits sedan början av 1900-talet och är känt för sina vackert bevarade spårvagnar med träinredning.

Vi bor på det härliga Hotel Eden Sóller med pool, alldeles vid strandkanten. Det är härifrån vi utgår när vi ska vandra längs några av Mallorcas absolut finaste vandringsleder i de vackra och natursköna områdena i och runt de imponerande Tramuntanabergen. Dess grönskande och varierade natur är perfekt för en vandringsresa och charmen i landskapet är slående. 

Kultur och natur – det bästa av två världar

Bästa tiden för en vandringssemester på Mallorca är höst och vår. På så sätt undviker man den värsta hettan, men kan samtidigt njuta av solens värmande strålar medan man sätter en fot framför den andra och fortsätter sin färd. Du vandrar tillsammans med vår svenska reseledare och en lokal vandringsguide. Fyra av resans sju dagar ägnas åt vandring genom berg och djupa dalar, och längs branta kuster och vidsträckta stränder. Vi passerar små lantgårdar och apelsinplantager och kommer till historiska byar som Deía, Valldemossa och Llucalcari. Vi besöker kloster, kyrkor, borgruiner och herrgårdar och får dessutom lära oss mer om folket, öns historia och den mallorcinska maten.

Det kommer finnas tid och tillfällen att vila och äta längs vägen när vi vandrar, och även att utforska bland annat museer och andra sevärdheter lite närmare. När eftermiddagarna blir sena kan du koppla av och vila på vårt trivsamma och strandnära hotell med pool. Du kan också slå dig ner på en servering och ta del av folklivet medan du avnjuter en lokal delikatess från menyn och en fruktig och svalkande sangria, eller så kan du välja att ta spårvagnen upp till Sóller. På någon av resans två lediga dagar kanske du även passar på att ta bussen till huvudstaden Palma – antingen i sällskap med gruppen och reseledaren eller på egen hand. Där kan du promenera i längs kullerstensgatorna och de pittoreska torgen i gamla stan. Den storslagna katedralen La Seu imponerar förstås, och längs hamnpromenaden tillåts man beundra de eleganta båtarna vid kajen eller ute till havs. Palma har en unik karaktär och erbjuder en härlig blandning av historia, kultur och modern livsstil med all sin spanska charm. Givetvis ligger de gemytliga tapas- och pinchosbarerna tätt!  

Därför ska du vandra med oss på Mallorca:

  • Vi tar dig till öns bästa och vackraste vandringsområden vid Tramuntanabergen
  • Bekvämt och fräscht boende i vackert belägna Port de Sóller
  • Hotell alldeles vid stranden – med halvpension
  • Svensk reseledare och lokal guide

Kort dagsprogram för vandringsresan på Mallorca:

Dag 1: Ankomst till Port de Sóller (F)
Dag 2: Vandring i Valldemossa, Son Marroig och Sa Foradada (F, M)
Dag 3: Vandring i Camí de Castelló: Sóller–Deía (F, M)
Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)
Dag 5: Bergsvandring mellan Castillo de Alaró och Orient (F, M)
Dag 6: Vandring i Formentor, Alcudia och Vall de Boquer (F, M)
Dag 7: Extrautflykt till Palma de Mallorca (F,M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost  M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Svårighetsgrad: Lätt till medel. Vandringskor eller skor med bra grepp rekommenderas.

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst och transport till Port de Sóller

Efter ankomst till Palma de Mallorca vi möts av vår svensktalande reseledare i ankomsthallen. Härifrån går resan norrut med buss genom landskap med stenmurar, antika kvarnar, lantgårdar och apelsinplantager innan vi når Tramuntanabergen och vårt hotell i Port de Sóller. Resan tar ungefär en timme. Port de Sóller är en otroligt charmig och autentisk hamnstad med vackra stränder. Här råder en speciell atmosfär och läget är mycket fördelaktigt som utgångspunkt för de bästa vandringsområdena på Mallorca.

Vi har en ledig eftermiddag till att bekanta oss med både vårt hotell och staden. På kvällen strålar vi samman för en gemensam middagen i hotellets restaurang.


Bild: Mysiga Port de Sóller ligger vackert inbäddat i en vik med azurskimrande vatten

Dag 2: Vandring i Valldemossa: Son Marroig–Sa Foradada (F, M)

Samtliga vandringsdagar inleds med en tidig frukost och ett besök i livsmedelsaffären som ligger 300 meter från hotellet, så att de som vill ska kunna köpa förnödenheter och eventuell lunch inför den kommande vandringsdagen. För de som hellre avnjuter en lunch på lokala kaféer och restauranger i anslutning till vandringarna kommer det att finnas möjlighet även för detta i flera av de små byarna vi passerar under de kommande dagarna. De dagar när vi ska ut och vandra avgår bussen till vandringsområdena omkring kl 09:00.

På denna första vandringsdag tar vi bussen cirka 45 minuter bort till Valldemossa. Bergsbyn är en av de allra vackraste med sina charmiga små gator och mysig arkitektur. Den är vackert belägen på en av Tramuntanabergens sluttningar och är ett UNESCO-skyddat område sedan 2011. Inte bara har den polske kompositören Chopin bott här – byn har också besökts av flera kända personer som exempelvis Bill Clinton och Michael Douglas. Här får du tid och möjlighet att besöka Kartusianklostret, vilket är just det kloster där Chopin tillbringade en vinter 1938–1939. Typiskt för kartusianorden är att varje munk och nunna lever helt isolerad för sig själv – en typ av eremittillvaro där man, förutom på söndagar, mestadels lever, ber och äter för sig själv. Det enda som förrättas gemensamt är morgon- och kvällsbönen.

Observera att inträde till klostret inte är inkluderat.


Bild: Vår första vandringsdag bjuder på både stadsliv i Valldemossa och spektakulär natur vid Son Marriog

Efter stoppet vid klostret är det dags att ge sig av. Vi vandrar från Valldemossa till lantgården Son Marroig med sin underbara trädgård. Huvudbyggnaden fungerar som ett museum och vi besöker självklart båda delarna. Platsen är mest känd tack vare sitt lilla marmortempel som ofta syns på bilder från Mallorca, och härifrån vandrar vi nedför backen mot utsiktspunkten Sa Foradada och tillbaka igen. Även om svårighetsgraden är lätt så är stigarna på flera ställen steniga och eventuellt även hala, så det rekommenderas att ha stadiga skor. Naturen är enastående och doften av hav och tallträd följer oss hela vägen.

Dagens vandring är cirka 10 kilometer lång (250 höjdmeter), cirka 3 timmar och av lätt svårighetsgrad. 

Dag 3: Vandring i Camí de Castelló: Sóller–Deiá (F, M)

Dagens vandring startar i grannorten Sollér efter en 15 minuters-bussresa från hotellet. Första etappen tar oss förbi Oratori de Calelló, ett litet kapell från 1700-talet som är en perfekt plats för en liten paus. Vi fortsätter längs en kullerstensbelagd stig till den himmelska lantgården Mico där vi möts av en fantastisk utsikt. Här kan du köpa ett glas färskpressad juice från gården och njuta av en välförtjänt paus från vandringen. Vi tar farväl av både personalen och den charmiga gården och fortsätter vår färd upp genom skogen tills vi kommer fram till en utsiktspunkt där vi kan se ner över Port de Sóller och havet från dagens högsta punkt.


Bild: Ljuvliga lantliga vyer förbi Déia och Camí de Castelló

Under dagens vandring passerar vi ännu fler fantastiska utsiktspunkter, inklusive Cala Déia-bukten och byn Llucalcari mitt i det vilda kustlandskapet. Vi förväntas vara tillbaka på hotellet cirka kl 17:00.

Dagens vandring är cirka 9 kilometer lång (240 höjdmeter), cirka 3 timmar och av medelsvår grad. Vandringsskor rekommenderas. 


Bild: Déiabuktens inbjudande vyer

Dag 4: Ledig dag för egna upplevelser (F, M)

Dagen är din att tillbringa precis som du önskar. Om du känner ett sug efter en annan sorts vandring kan du till exempel ta lokalbussen till Palma och ge dig ut på en sightseeingtur. Upptäcka närområdet kan du göra genom att ta en spårvagnstur upp till Sóller, eller så kanske du känner att det är dags för en dag där du låter benen vila och väljer att koppla av med en bok i en solstol vid poolen med utsikt över havet. Om du behöver inspiration och tips på aktiviteter för dagen finns din reseledare tillgänglig med flera bra förslag.

Dag 5: Bergsvandring mellan Castillo de Alaró och Orient (F, M)

Efter frukost och inköp av förnödenheter ger vi oss av mot Alaró i vår buss. Cirka 45 minuter senare är vi framme, och Alaró blir utgångspunkten för dagens bergsvandring där vi tar oss upp på 300 meters höjd till byn Orient.


Bild: Bergsmiljöerna på vandringen mellan Alaró och Orient är rofyllda och idylliska

I idylliska Alaró råder ett fantastiskt lugn med stenhus och slingrande gränder. Vi fortsätter vidare upp mot slottsruinen Castillo de Alaró, som ligger vid berget med samma namn, Puig de Alaró. Målet för dagens vandring är Orient, en av öns mest avskilda byar. Med bara cirka 30 invånare ger denna lilla by en autentisk inblick i hur bosättningarna på Mallorca kan ha varit för 5–600 år sedan. Från Orient tar vi bussen tillbaka (cirka 45 minuter) och vi förväntas vara tillbaka på hotellet vid ungefär kl 17:00.


Bild: Det är lätt att avfärda Mallorca som en sol- och baddestination, men att vandra i de magnifika Tramuntanabergen är något alldeles extra

Dagens vandring är cirka 12 kilometer lång (640 meter uppför och 350 meter nerför), cirka 4 timmar och av medelsvår grad. Vandringsskor rekommenderas.

Dag 6: Vandring i Formentor, Alcudia och Vall de Boquer (F, M)

Idag har det blivit dags för den sista etappen på vårt vandringsäventyr. Medan morgonen ännu är tidig åker vi norrut mot Cap Formentor. På vägen stannar vi till vid utsiktspunkten Es Colomer, varifrån man på en klar dag kan se hela vägen till Menorca. Vi fortsätter i cirka en timme till Alcúdia, där vi besöker den gamla stadskärnan och ruinerna av den romerska staden Pollentia. Här får du tid på egen hand för att äta lunch eller för att upptäcka mer av den historiska staden innan vi ger oss ut på eftermiddagens vandring. Rutten tar oss genom Vall de Boquer som omges av bergskedjorna Es Morral och Serra Cavall Bernat – ett område som bland annat är populärt bland fågelskådare. Vi är tillbaka i Port de Sóller vid 17-tiden efter ungefär en timmes bussresa från Boquerdalen.

Dagens vandring är cirka 5,5 kilometer lång (200 meter uppför och 200 meter nerför), cirka 2 timmar och av lätt svårighetsgrad. Vandringsskor rekommenderas.


Bild: Från Cap Formentor och utsiktspunkten Es Colomer ges vi spektakulär utsikt över både skog och hav

Dag 7: Extrautflykt till Palma de Mallorca (F, M)

Vi avslutar resan med en flexibel dag, då du antingen kan välja att slappa på egen hand eller ta rygg på reseledaren på Mallorcas huvudort Palma. De som vill tar plats på bussen som avgår kl 09:00, och på väg mot Palma stannar vi vid Castillo Belver som bjuder på en magisk utsikt över hela staden och den tillhörande bukten.

Därefter sätter vi fart in mot stan, och vi utgår från gamla stan när vi tar oss runt till fots på en guidad rundtur längs de gamla gatorna, de sprudlande marknadsplatserna, rikemansvillorna och de judiska kvarteren. Dessutom passerar vi de arabiska baden och den vackra basilikan Sant Francesc, där vi stannar till för att spana in fasaden. Efter rundturen ges vi tid att på egen hand lära känna Palma, och kan då välja att till exempel ta en shoppingtur, besöka katedralen La Seu eller att avnjuta en god lunch. Bussen kör hemåt igen kl 15:00 och vi når hotellet en dryg timme senare.

Resterande delen av dagen tillbringas med fördel genom att koppla av vid poolen och samla intrycken från våra härliga dagar på Mallorcas vackra vandringsleder. 

Dag 8: Hemresa (F)

Vi lämnar hotellet och tar farväl av Mallorca för denna gång. Med glädje och tacksamhet över ett både oförglömligt och hälsosamt vandringsäventyr och en ryggsäck full med trevliga minnen beger vi oss mot flygplatsen och tar oss hem till Sverige igen.

Karta

Väder

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
21/4 - 28/4Se flygtider Stockholm - ArlandaVandra på Mallorca19 995:-Boka

Priset inkluderar:

• Flyg Stockholm–Palma de Mallorca t/r inkl. transfer
• 7 nätter i dubbelrum på Hotel Eden 4* i Port de Sóller
• Halvpension (frukost och middag)
• Transport och vandringar enligt programmet
• Svensktalande vandringsguide

Priset inkluderar inte:

• Dubbelrum till 1 person, 4 995 kr
• Entréer utöver de nämnda i programmet
• Turistskatt ca 3 EUR per natt per dag. Betalas direkt på hotellet.
• Försäkringar
• Platsbeställning på en av de första 3–4 raderna i bussen vid utflykter och transfers, 150 kr
• Administrationsavgift för bokningar där bekräftelsen skickas med vanlig post (gäller ej vid onlinebokningar), 95 kr

Hotell

Trustpilot