Skip to main content

Historia, mat & vin i Skåne

Status:
Återkommer 2022

Skånsk historia och gastronomi med Jöran

Vårt allra sydligaste landskap bjuder på ett aldrig sinande utbud av sevärdheter, aktiviteter och inte minst en spännande historia. Vår egen skånepåg, kunnige reseledaren Jöran Nielsen, tar under en heldag med oss runt till några av sina smultronställen längs med den skånska västkusten.

Stadsrundtur genom dåtidens och nutidens Malmö

Många är berättelserna om dåtidens Malmö, med lämmeltågen av cyklar som gick från arbetarbostäderna till Kockums varv varje dag. Industristaden Malmö som levde på fabriker och industrier, och där kulturen till största delen bestod av ölhak och någon enstaka trubadur. Inget är sig likt när man idag, drygt 100 år efter industrialismens uppkomst, är en modern kultur- och kunskapsstad.

Hur gick förvandlingen till? Vilka delar av staden spelar huvudrollerna i Malmös förvandling? Vilka är Malmös viktigaste kännetecken idag?
Jöran tar oss med på en promenad med både tillbakablickar och nutida sevärdheter, och tar oss från arbetarkvarter till högskolor och konserthus. Oavsett om du är Malmöbo eller hitrest kommer du garanterat att lära dig saker om staden som du inte visste förr.

Fisklunch i Råå

Efter ett par timmars utbildning i Malmös historia hoppar vi på vår buss som tar oss vidare norrut i Skåne. Vårt första stopp blir i Landskrona, hos en lokal fiskehandlare och rökeri som kan skryta med maträtter så goda att de levererats till både nobelmiddagar och kungliga födelsedagsfester. Härifrån köper vi med oss fisk i picknickform som vi sedan tar med oss till vårt nästa stopp.

Från Landskrona reser vi längs den gamla motorvägen som slingrar sig längs med kusten, via bland annat naturområdet Glumslövs backar. Picknicken avnjuter vi när vi har kommit fram till Råå, fiskehamnen belägen strax söder om Helsingborg. Vi slår oss ned och njuter av havsluft och fisklunch i perfekt kombination. Efter lunchen utforskar vi Råå vallar, som är en del av Karl XII befästningar.

Kullahalvön med Mölle och vingården i Arild

Från fiskeläget i Råå reser vi vidare upp till Kullahalvön och den charmiga kustbyn Arild. Här besöker vi Arilds vingård, vars vin växer på de milda och frodiga sydsluttningarna av Kullaberg. Tack vare en lång växtperiod kan här produceras fruktiga och friska viner. Arilds Vingård är belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten. Hela Kullahalvön är känd för passion för mat och kultur och här förser lokala bönder vingården med förstklassiga varor som de kompletterar med sitt eget vin. Här får vi en rundvisning på vingården av gårdens ägare, tillsammans med ett tankprov av deras eget vin.

Vårt besök på Kullahalvön avslutas i badorten Mölle, som har en spännande historia som en av de viktigaste turistorterna för danska och svenska besökare redan på 1800-talet.

Härefter kör vi tillbaka till Malmö igen, där vi beräknas vara under sen eftermiddag.

Vår reseledare

 

 

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig
Trustpilot