Skip to main content

Resor till Sydafrika

Sydafrika - Savanner, flora och vilda djur

Följ med oss på Kulturresor Europa när vi reser till andra sidan jorden; på semester i Sydafrika. En resa utöver det vanliga väntar dig här i landet som bjuder på vidsträckta savanner där antiloper, giraffer, elefanter, noshörningar och lejon följer livets cirkel och där vinodlingarna är frodiga, storstäderna glittriga och naturscenerierna hisnande.

Med oss på vår resa har vi vår svensktalande reseledare och tillsammans upplever vi den nyanserande skara av natur och kultur som en semester i Sydafrika har att erbjuda. Under vårt sydafrikanska äventyr kommer vi dessutom att finna ett fantastiskt djurliv och en rik historia tillsammans med läckra viner, gastronomi och en smittsam livsglädje. Vi har naturligtvis handplockat de allra bästa utflykterna och hotellen för att du ska kunna njuta under de två veckor som vi reser genom detta färgsprakande land!

Detta får du uppleva på våra Sydafrikaresor:

  • Safari och The Big Five
  • Vackra solnedgångar
  • Sydafrikanskt vin och mat
  • Fina hotell
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Sydafrika

Var ligger landet?

Sydafrika är republiken i Afrika som ligger allra längst söderut och som gränsar till länder som Nambia, Botswana och Zimbabwe. Utöver angränsade länder har landet även kust mot både Indiska Oceanen i öst och Atlanten i väst. Till Sydafrika hör även de obefolkade öarna Prince Edward Island och Marion Island.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Sydafrika 1 219 912 km2 stort och här bor hela 50 miljoner människor, varav hela 58 % är bosatta i städerna. Kapstaden, Pretoria, Durban och Johannesburg är namnen på de allra största städerna i Sydafrika där Pretoria är huvudstaden.  

Vilket språk talar man?

I Sydafrika talas Afrikaans, engelska samt 9 olika bantuspråk.

Vilka är inresereglerna?

Som svensk medborgare får man automatiskt visum, giltigt i 90 dagar, vid ankomsten till sin semester i Sydafrika. Man ska dock kunna visa upp en giltig returbiljett.

Passet ska vara giltigt minst 30 dagar efter hemresedatum och det ska finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra för visumet (Information hämtat från Svenska Ambassaden 12/12 2019. Vi förbehåller oss för eventuella ändringar).

Särskilda regler gäller om du reser med barn och ungdomar under 18 år. Personer under 18 år måste ta med ett engelskt födelse-/namncertifikat eller födelsebevis med Apostille-stämpel från UD. Reser barnet med endast en förälder skall en fullmakt medtas från den förälder som inte är med på resan. Detta gäller även vid gemensam vårdnad.

Vilken valuta ska jag använda?

Valutan kallas för Rand (1 ZAR = 0,65 SEK pr. oktober 2019), och är en gemensam valuta som används i länderna Lesotho, Namibia, Swaziland och Sydafrika. De flesta butiker/restauranger och hotell accepterar internationella kreditkort. Det finns bankomater i alla större städer och bankerna håller öppet från kl. 9:00 till 15:30 på vardagar och från 8:00 till 11:00 på lördagar. Vid utflykter, på små kaféer och bensinstationer och i mindre städer ska man inte räkna med att kunna använda kreditkort, så det rekommenderas att ha med lite kontanter under sin semester i Sydafrika.

Hur är vädret och klimatet?

Sydafrikas placering på det södra halvklotet innebär att det hos dem är sommar när vi har vinter - och vice versa. Vi reser därför i den sydafrikanska sommarperioden, när det generellt är varmt, torrt och soligt. Temperaturen ligger runt 25-30 grader under dagen och 15-20 grader på natten. Generellt är temperaturen som högst inåt i landet i Johannesburg, Pretoria och Mabula, och något svalare vid kusten i Port Elizabeth, Knysna och Kapstaden.

Vilka är mina transportmöjligheter?

Absolut det bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att köra bil, dock är det vänstertrafik som gäller men det sydafrikanska vägnätet är av väldigt god kvalité. Taxipriserna ligger på ca 10 kr per kilometer men dagtid är det lite billigare att ta sig runt via minibuss vilket motsvarar en kostnad på 5-20 kr beroende på färdsträcka. Under kvälls- och nattetid rekommenderas taxi istället för minibuss för säkerhetens skull. Man bör undvika att gå själv på tomma gator när det är mörkt ute och ska hem, därför kan det vara smart att boka en taxi i förtid om man t.ex. ska göra ett restaurangbesök.

Behöver jag vaccinera mig?

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Sydafrika, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Vår safarivistelse äger rum i ett malariafritt område. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte i Sydafrika. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Sydafrika.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

Kan jag dricka vattnet?

I de större städerna går vattnet att dricka direkt ur kranen men det rekommenderas att inte dricka kranvattnet i de mindre städerna. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska, därför rekommenderar vi starkt att ta med vatten på flaska vid utflykter när vi är borta från hotellet och lodgen.

Vad har de för eluttag?

Adapter krävs för eluttag. Oftast finns de på rummen eller går att låna i hotellets reception, men en rekommendation är att ta med en egen adapter för säkerhets skull. 

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Dricks ligger på ca 10-15% på hotell och restauranger, och ges efter insats till lokala guider (räkna med ca 50 kr per person och dag under resan).

Safaritur i jeep i Sydafrikanska bushen under solnedgången. Till höger en giraff i sydafrikansk natur.

Safari i Sydafrika

Safariupplevelse utöver det vanliga - Drömmer du om safariturer i trygga miljöer? Då är det här resan för dig. Tillsammans åker vi till safarilodgen Temba, med plats för endast 12 personer. ”Temba” betyder hopp på zulu och lodgen är beläg...

Frodiga odlingsfält och vackra berg på resa i Sydafrika.

Sydafrika - för alla sinnen

Oförglömlig rundresa i Sydafrika 2023 med safari, vingårdar och kultur i mängder - Vi är stolta över att kunna presentera en komplett rundresa till Afrikas mest mångfacetterade land; Sydafrika. Här, på jordens södra halvklot, finns ett la...

Trustpilot