Skip to main content

Sydafrika – för alla sinnen

Frodiga odlingsfält och vackra berg på resa i Sydafrika.
Utsikt över havet och bergen och färggranna blommor på resa genom Sydafrika.
Antiloper och giraffer på savannen under en safari i Sydafrika.
Cable mountain och kabelbana med utsikt över havet i Sydafrika.
Zebror och elefanter i det vilda på safari i Sydafrika.
Bekväma lodgar i naturen med pool på äventyr i Sydafrika.
Pingviner på stranden och vackra naturupplevelser på safari till Sydafrika.
Färgglada hus i Sydafrika, samt en man i solhatt.
Den sydvästligaste punkten i Sydafrika.
Pris från:
39 995:-
Dagar:13
Boka resa

Oförglömlig rundresa i Sydafrika 2024 med safari, vingårdar och kultur i mängder

Vi är stolta över att kunna presentera en komplett rundresa till Afrikas mest mångfacetterade land; Sydafrika. Här, på jordens södra halvklot, finns ett land som är fyllt av storslagen natur, ett fantastiskt djurliv och gripande historia. Under din semester i Sydafrika får du njuta av delikata, fylliga viner och en välsmakande gastronomi och tillbringa tid med en sprudlande lokalbefolkning som karaktäriseras av sin oemotståndliga och smittsamma livsglädje.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Sydafrika:

  • Safaris i malariafria naturreservat
  • Guidade stadsturer i Kapstaden, Soweto och Johannesburg
  • Vinprovningar i gröna omgivningar i Stellenbosch
  • Sydafrikas historia på Apartheidmuseet, Robben Island och Nelson Mandela museum
  • Utflykt till Godahoppsudden, Boulders Beach och Taffelberget
  • Svensktalande reseledare

Resa med svensk guide

På detta äventyr i Sydafrika får du allt serverat och reser runt i sällskap med vår svenska guide som följer med hela vägen från Sverige till Afrika. Under rundresan bor vi lyxigt på 3- och 4-stjärniga boenden i spektakulära naturomgivningar där spännande safari och historiska besök till bland annat Johannesbrug, Kapstaden och Godahoppsudden förgyller våra dagar.

I den berömda kåkstaden Soweto får vi bevittna Nelson Mandelas hem, och vid ett besök i stadens apartheidmuseum får vi den gripande historien som präglat hela Soweto berättad för oss.

Storslagen natur och hänförande safari

Vår rundresa innehåller även otroliga utsikter från Taffelberget och givetvis får vi också uppleva Sydafrikas otroliga utbud av välsmakande viner på våra olika vingårdsbesök. En av resans absoluta höjdpunkter är boendet på en lodge ute på savannen där vi beger oss ut på safariturer med rutinerade guider som visar upp Afrikas allra mäktigaste djur i sitt vildaste tillstånd för oss. Här finns möjlighet att i både soluppgång och solnedgång skåda djur som lejon, elefant, giraff och noshörning.

Till vår resa genom detta kultursprakande land har vi skräddarsytt de allra bästa alternativen med flyg, hotell och utflykter – allt för att ditt sydafrikanska äventyr ska bli det allra bästa.

Välkommen till vårt Sydafrika!

KORT DAGSPROGRAM FÖR RUNDRESAN I SYDAFRIKA:

Dag 1: Avresa från Sverige
Dag 2: Ankomst till Johannesburg, besök i Yards, Maboneng och vid Constitution Hill  (M)
Dag 3: Soweto, Nelson Mandelas hus och Apartheidmuseet (F, L, M)
Dag 4: Waterberg, The Big Five, Mabula Game Lodge och safari (F, L, M)
Dag 5-6: Safari och tid på egen hand (F, L, M)
Dag 7: Flyg till Kapstaden och ankomst till Stellenbosch (F)
Dag 8: Vinlandet och vinprovning (F)
Dag 9: Stellenbosch och Kapstaden (F, L)
Dag 10: Godahoppsudden och Boulders Beach (F, L)
Dag 11: Stadsrundtur i Kapstaden med besök på Table Mountain (F)
Dag 12: Robben Island med rundvisning och hemresa (F)
Dag 13: Ankomst till Sverige

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Sverige

Vi möter upp vår svenska reseledare på flygplatsen och tillsammans går vi ombord på planet mot den afrikanska kontinentens sydligaste spets. På vägen gör vi en kortare mellanlandning  innan vi byter till det flygplan som ska ta oss hela vägen till Sydafrika. Det är bara en timmes tidsskillnad från Sverige till Sydafrika, så jetlag kommer inte att vara ett bekymmer.

Dag 2: Ankomst till Johannesburg, besök i Yards, Maboneng och vid Constitution Hill (M)

Välkommen till Sydafrika! Efter pass- och bagageformaliteterna blir vi mottagna av vår lokala, sydafrikanska guide som kommer att finnas med oss på hela resan, och härifrån börjar sedan vår resa på riktigt.

Vi börjar med att besöka Johannesburgs blomstrande och mer moderna stadsdelar, Yards och Maboneng. Det är spännande områden som har omvandlats till kreativa nav för konst, mode och mat. Kännetecknande för områdena är färgglada gator och pulserande marknader där man kan köpa allt från hantverk och kläder till färska råvaror. Här kan vi uppleva den lokala autentiska atmosfären och här finns möjlighet att äta lunch på egen hand.

Vi forstätter sedan mot Constitution Hill som är en historisk och symbolisk plats med stor betydelse för landets demokratiska utveckling och mänskliga rättighetsrörelse. Det är hem för flera viktiga institutioner, inklusive Sydafrikanska Konstitutionsdomstolen, som är landets högsta juridiska myndighet. På Constitution Hill hittar vi det ökända Old Fort-fängelset och kvinnofängelset, som båda har en mörk historia under apartheidregimen. Dessa fängelser har nu omvandlats till ett museum som berättar historierna om de människor som kämpade för frihet och jämlikhet.

Union building i Pretoria i Sydafrika.
Bild: Johannesburg

Dag 3: Soweto, Nelson Mandelas hus och Apartheidmuseet (F, L, M)

Efter frukosten är vi klar till fler upplevesler i Johannesburg och idag ska vi dyka längre ner i den sydafrikanska historien. Det väntar ett nytt äventyr på oss i Sydafrikas kanske mest berömda kåkstad Soweto, strax utanför Johannesburg. Soweto är en symbol för motståndet mot apartheid, och staden har varit hem åt både Nelson Mandela och Desmond Tutu. Vi besöker Nelson Mandelas hus och stadens apartheidmuseum som ger en viktig och berörande inblick i Sydafrikas mörka historia. 


Bild: Soweto

Dag 4: Waterberg, The Big Five, Mabula Game Lodge och safari (F, L, M)

Några spännande dagar väntar framöver, och dagens tur börjar omkring 2½ timme norrut vid Limpopoprovinsen i reservatet Waterberg. I detta vackra och malariafria område får vi möta ett imponerande djurliv.  Här hittar man The Big Five; lejon, noshörning, buffel, elefant och leopard, samt ett 40-tal olika arter av vilda djur som antilop, kudu, springbock, eland (älgantilop) och många fler.

Vår bas för de närmaste dagarna är den läckra och eleganta Mabula Game Lodge, belägen mitt i Mabulareservatet som utgörs av hela 12 000 hektar. Att bo på en game lodge är en häftig upplevelse, för att inte tala om hur bekvämt det är. Vid ankomsten serveras lunchen och därefter står en spännande safarikörning, en så kallad game drive, på programmet, där vi tillåts utforska områdets djurliv. Själva turerna tar ofta ett par timmar och vi färdas i bekväma öppna jeepar med kunniga chaufförer och rangers som delar med sig av sina kunskaper om det fascinerande djurlivet. Eftersom det handlar om vilda djur finns det förstås ingen garanti för att vi får möta dem på vår färd, men förhoppningsvis får vi syn på allt från giraffer, zebror och antiloper till kuduer, impalor och vårtsvin – och förhoppningsvis även The Big Five.

Vilda lejon på en safari i Sydafrika.
Bild: Chansen att få se vilda lejon på våra safariturer är stor!

Under vår vistelse på Mabula Game Lodge beger vi oss ut på sammantaget tre olika safariturer som pågår under morgonen och sen eftermiddag. Båda kvällarna på lodgen äter vi gemensam middag innan vi njuter av den mest stjärnklara himlen som går att hitta i den mörka afrikanska natten.

Dag 5-6: Safari och tid på egen hand (F, L, M)

Utöver dagarnas safariturer finns det idag gott om tid till att utforska den vackra lodgen. Här ute i vildmarken kan det bli rätt varmt, så kanske kan vi fresta med ett uppfriskande dopp i poolen? Det finns också möjlighet till att i lugn och ro utforska området eller läsa en god bok och njuta av stillheten efter den gemensamma lunchen. Alla de möjligheter som området bjuder på presenteras redan vid ankomsten.

Dag 7: Flyg till Kapstaden och ankomst till Stellenbosch (F)

Efter frukosten tar vi farväl av lodgen och de människor som har tagit så väl hand om oss under vår vistelse.

Resan fortsätter cirka tre timmar söderut till flygplatsen där vi är redo att flyga till Kapstaden på sydkusten. Vid ankomsten kör vi cirka en timme till vår nya destination - den charmiga staden Stellenbosch.

Stellenboschs charm uttrycks i dess arkitektur. Här finns många välbevarade Cape Dutch-byggnader som dateras tillbaka till 1600- och 1700-talet. Dessa historiska byggnader vittnar om stadens historia och ger en nostalgisk atmosfär till gatorna. Staden har också flera museer och konstgallerier som ger en inblick i områdets historia och kultur. Här finns också en blomstrande restaurangmiljö med ett brett utbud av matställen där man kan njuta av läckra måltider tillagade med färska lokala råvaror.

Dag 8: Vinlandet och vinprovning (F)

Stellenbosch är vackert beläget i Cape Winelands-området i Sydafrika. Den är känd för sin vinproduktion och anses vara hjärtat av Sydafrikas vinindustri. Staden är omgiven av frodiga vingårdar och vingårdar där man kan uppleva vinprovningar och lära sig om vinproduktionen. Idag ser vi fram emot att njuta av de smakrika dropparna när vi ska ha vinprovning i området.


Bild: Vinlandet

Dag 9: Stellenbosch och Kapstaden (F, L)

Dagen börjar med lite avkoppling i Stellenboschs vackra omgivningar innan vi kör cirka 1 timme och når Kapstaden. Vid ankomsten till staden äter vi lunch vid vattnet och sedan checkar vi in på vårt hotell, varpå resten av dagen är till avkoppling i staden. Din reseledare är gärna behjälplig med att dirigera dig till det välkända V&A Waterfront, där vi kan rekommendera solnedgången och en god middag.

Waterfront i Kapstaden
Bild: V&A Watewrfront i Kapstaden

Dag 10: Godahoppsudden och Boulders Beach (F, L)

Ännu en storslagen naturupplevelse väntar på oss under dagens utflykt som tar oss till Afrikas sydvästligaste punkt –  Godahoppsudden, inte långt ifrån platsen där Atlanten möter Indiska oceanen. För många är det nog en riktig resedröm att stå vid Godahoppsudden, som först upptäcktes av seglaren Bartolomeu Dias 1488. Här finns det tid att på egen hand strosa runt i området, innan vi efter lunch kör vi till Boulders Beach där vi möter den afrikanska pingvinarten som håller till på stranden. 

Pingviner på Boulders Beach i Sydafrika.
Bild: Godahoppsudden och pingvinernas hem på Boulders Beach

Dag 11: Stadsrundtur i Kapstaden med besök på Table Mountain (F)

Kapstaden är Afrikas äldsta stad och en kulturell smältdegel med många olika folkslag och nationaliteter. Dagen inleds med en rundtur förbi parlamentet och de kvarvarande resterna av stadens fästning, som är kontinentens äldsta västerländska byggnad. Vi får också utpekat det historiska Greenmarket Square, som du kan besöka på egen hand under de kommande dagarna i staden. Kvarteret Bo-Kaap med sina karaktäristiska färgglada hus och kullerstensgator är ytterligare ett av den granna stadens många landmärken. 

Färgglada husfasader i Bo-Kaap i Sydafrika.
Bild: Bo-Kaaps färggranna hus

Kapstadens mest kända symbol är och förblir Table Moutain (Taffelberget), varifrån en magnifik utsikt över staden och Camps Bay erbjuds. Resan upp till Taffelberget med linbana bjuder på helt otroliga vyer som till och med kan få de allra minsta nackhåren att resa sig. Vädret här uppe kan skifta snabbt, så vårt besök kommer att anpassas därefter.


Bild: Taffelberget

Dag 12: Robben Island med rundvisning och hemresa (F)

För resans sista gemensamma utflykt ska vi till hamnen där vi ska fortsätta ägna oss åt den sydafrikanska historien, och en särdeles viktig del av den. Vi beger oss 30 minuter med båt till fängelseön Robben Island, som är känd för att ha inhyst de mest berömda svarta politiska fångarna under apartheidstyret. Bland annat har både Robert Sobukwe och den för landet helt oersättliga Nelson Mandela suttit fängslade på ön – Mandela i hela 18 år. Här får vi en guidad tur av en före detta fånge, och vi får naturligtvis se Nelson Mandelas cell. 


Bild: Robben Island

Tillbaka i staden blir vi avsläppta vid V&A Waterfront, där du kan tillbringa några timmar, beroende av vilken tid vårt flyg går hem. Därefter tar vi oss till flygplatsen och går ombord på flyget, fyllda till brädden med alla fantastiska intryck av Sydafrikas kultur, folkliv och atmosfär. Hit hoppas vi att få återvända!

OBS! Det kan ske att ordningen på dagarna i Kapstaden blir ändrad. I sällsynta fall kan utflykten till Robben Island bli helt inställd på grund av väderförhållanden som ligger utanför vår kontroll.

Dag 14: Ankomst till Stockholm

Slutligen har vi tagit oss hela vägen hem till Sverige igen och tackar för en innehållsrik och oförglömlig resa till Afrikas sydligaste spets. Vi säger sizobonana maduze, eller på återseende och minns tillbaka på vår resa med värme i hjärtat.

Väder

Se vädret i Kapstaden

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Kapstaden per år.

Karta

Geografisk karta över Sydafrika och Kapstaden.

Praktisk information

Pass och visum

Som svensk medborgare får man automatiskt visum, giltigt i 90 dagar, vid ankomsten till Sydafrika. Man ska dock kunna visa upp en giltig returbiljett.

Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum, och det ska finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra för visumet.

Särskilda regler gäller om du reser med barn och ungdomar under 18 år. Personer under 18 år måste ta med ett engelskt födelse-/namncertifikat eller födelsebevis med Apostille-stämpel från UD. Reser barnet med endast en förälder skall en fullmakt medtas från den förälder som inte är med på resan. Detta gäller även vid gemensam vårdnad.

Valuta

Valutan kallas för rand (ZAR) och är en gemensam valuta som används i länderna Lesotho, Namibia, Swaziland och Sydafrika.

1 ZAR = 0,62 SEK (pr. maj 2022)

De flesta butiker/restauranger och hotell accepterar internationella kreditkort. Det finns bankomater i alla större städer och bankerna håller öppet från kl. 09:00 till 15:30 på vardagar och från 08:00 till 11:00 på lördagar.

Vid utflykter, på små kaféer och bensinstationer och i mindre städer kan man inte räkna med att kunna använda kreditkort, så det rekommenderas att ha med lite kontanter.

Väder och klimat

Sydafrikas placering på det södra halvklotet innebär att det hos dem är sommar när vi har vinter - och vice versa. Vi reser därför i den sydafrikanska sommarperioden, när det generellt är varmt, torrt och soligt. Temperaturen ligger runt 25-30 grader under dagen och 15-20 grader på natten. Generellt är temperaturen som högst inåt i landet i Johannesburg, Pretoria och Mabula, och något svalare vid kusten i Port Elizabeth, Knysna och Kapstaden.

Att ta sig runt

Absolut det bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att köra bil. dock är det vänstertrafik som gäller men det sydafrikanska vägnätet är av väldigt god kvalité. Taxipriserna ligger på ca 10 kr per kilometer men dagtid är det lite billigare att ta sig runt via minibuss vilket motsvarar en kostnad på 5-20 kr beroende på färdsträcka. Under kvälls- och nattetid rekommenderas taxi istället för minibuss för säkerhetens skull. Man bör undvika att gå själv på tomma gator när det är mörkt ute och ska hem, därför kan det vara smart att boka en taxi i förtid om man t.ex. ska göra ett restaurangbesök.

Vaccination

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Sydafrika, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Vår safarivistelse äger rum i ett malariafritt område. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Försäkring

Det blå försäkringskortet gäller inte i Sydafrika. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Sydafrika.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

El

Adapter krävs för eluttag. Oftast finns de på rummen eller går att låna i hotellets reception, men en rekommendation är att ta med en egen adapter för säkerhets skull. 

Kranvatten

I de större städerna går vattnet att dricka direkt ur kranen, men det rekommenderas att inte dricka kranvattnet i de mindre städerna. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska, därför rekommenderar vi starkt att ta med vatten på flaska vid utflykter, när vi är borta från hotellet och lodgen.

Dricks

Dricks ligger på ca 10-15% på hotell och restauranger, och ges efter insats till lokala guider (räkna med ca 50 kr per person och dag under resan).

Video

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
9/2 - 20/2Se flygtider Stockholm - ArlandaSydafrika - för alla sinnen40 495:-Boka
9/3 - 20/3Se flygtider Stockholm - ArlandaSydafrika - för alla sinnen39 995:-Boka

På den här resan är antalet deltagare 15–28 personer.

Inreseregler: Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum, och det ska finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra för visumet. Senast 3 månader innan avresa behöver vi få in ditt passnummer.

Flyg: Vill du resa från en annan flygplats än Stockholm? Vi hjälper gärna till med anslutningsflyg inom Sverige.

PRISET INKLUDERAR:

• Flyg Stockholm–Johannesburg samt Kapstaden–Stockholm med mellanlandning
• Inrikesflyg Johannesburg–Kapstaden
• 10 nätter på fina lodger och hotell
• Utflykter och entréer enligt program
• Frukost, lunch och middag enligt program
• Vinprovningar
• Svensktalande reseledare

PRISET INKLUDERAR INTE:

• Enkelrumstillägg, 8 795 kr
• Platsbeställning på en av de första 3-4 raderna i bussen, vid utflykter och transfers, 200 kr
• Dricks till lokala guider, chaufförer m.m. (beräkna ca 100 kr / person och dag)
• Avbeställningsförsäkring och reseförsäkring*
• Administrationsavgift, 95 kr (gäller endast på bokningar där bokningsbekräftelsen ska skickas med vanlig post)

* Det blå försäkringskortet gäller inte i Sydafrika. Det är ett krav från Kulturresor Europas att deltagarna har en
   giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Sydafrika. Du kan vid beställning av din resa köpa en reseföräkring.
   Och med Komplement till hemförsäkring undgår du självrisk – eller upprepade självrisker vid flera
   skadehändelser på samma resa. 

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot