Skip to main content

Sydafrika – för alla sinnen

Frodiga odlingsfält och vackra berg på resa i Sydafrika.
Utsikt över havet och bergen och färggranna blommor på resa genom Sydafrika.
Antiloper och giraffer på savannen under en safari i Sydafrika.
Cable mountain och kabelbana med utsikt över havet i Sydafrika.
Zebror och elefanter i det vilda på safari i Sydafrika.
Bekväma lodgar i naturen med pool på äventyr i Sydafrika.
Pingviner på stranden och vackra naturupplevelser på safari till Sydafrika.
Färgglada hus i Sydafrika, samt en man i solhatt.
Den sydvästligaste punkten i Sydafrika.
Status:
Återkommer 2023

Oförglömlig rundresa i Sydafrika 2023 med safari, vingårdar och kultur i mängder

Vi är stolta över att kunna presentera en komplett rundresa till Afrikas mest mångfacetterade land; Sydafrika. Här, på jordens södra halvklot, finns ett land som är fyllt av storslagen natur, ett fantastiskt djurliv och gripande historia. Under din semester i Sydafrika får du njuta av delikata, fylliga viner och en välsmakande gastronomi och tillbringa tid med en sprudlande lokalbefolkning som karaktäriseras av sin oemotståndliga och smittsamma livsglädje.

Därför ska du resa med oss på rundresa i Sydafrika:

  • Safaris i malariafria naturreservat
  • Guidade stadsturer i bland annat Kapstaden
  • Vinprovningar i gröna omgivningar
  • Sydafrikas historia på Apartheidmuseet   

Resa med svensk guide

På detta äventyr i Sydafrika får du allt serverat och reser runt i sällskap med vår svenska guide som följer med hela vägen från Sverige till Afrika. Under rundresan bor vi lyxigt på 3- och 4-stjärniga boenden i spektakulära naturomgivningar där spännande safari och historiska besök till bland annat Pretoria, Kapstaden och Godahoppsudden förgyller våra dagar.

I den berömda kåkstaden Soweto får vi bevittna Nelson Mandelas hem, och vid ett besök i stadens apartheidmuseum får vi den gripande historien som präglat hela Soweto berättad för oss.

Storslagen natur och hänförande safari

Vår rundresa är inte komplett utan en båttur, och under vår segelfärd i Knysas vackra lagun får vi sällskap av de imponerande sandstensklipporna och det turkosklara vattnet. Vi njuter av de otroliga utsikterna medan vi kör längs den berömda Garden Route, och givetvis får vi också uppleva Sydafrikas otroliga utbud av välsmakande viner på våra olika vingårdsbesök. En av resans absoluta höjdpunkter är boendet på en lodge ute på savannen där vi beger oss ut på safariturer med rutinerade guider som visar upp Afrikas allra mäktigaste djur i sitt vildaste tillstånd för oss. Här finns möjlighet att i både soluppgång och solnedgång skåda djur som lejon, elefant, giraff och noshörning.

Till vår resa genom detta kultursprakande land har vi skräddarsytt de allra bästa alternativen med flyg, hotell och utflykter – allt för att ditt sydafrikanska äventyr ska bli det allra bästa.

Välkommen till vårt Sydafrika!

KORT DAGSPROGRAM FÖR RUNDRESAN I SYDAFRIKA:

Dag 1: Avresa från Sverige
Dag 2: Ankomst till Johannesburg, stadsrundtur i Pretoria och historien om Boerland (F, M)
Dag 3: Waterberg, The Big Five, Mabula Game Lodge och safari (F, L, M)
Dag 4: Safari och tid på egen hand (F, L, M)
Dag 5: Soweto, Nelson Mandelas hus, Apartheidmuseet och ankomst till Port Elizabeth (F)
Dag 6: Garden Route, nationalparken Tsitsikamma, elefanthem och Knysna (F)
Dag 7: Båtutflykt i Knysnalagunen och Featherbed naturreservat (F, L)
Dag 8: Oudtshoorn, strutsfarm, sydafrikansk portvinprovning i Calitzdorp och Little Karoo (F, L)
Dag 9: Franschoek, vinprovning på vingård, besök i Stellenbosch och ankomst till Kapstaden (F, L)
Dag 10: Stadsrundtur i Kapstaden med besök på Table Mountain (F)
Dag 11: Zwölf Apostel, båttur till Seal Island, Godahoppsudden, Boulders Beach och Kirstenbosch (F, L)
Dag 12: Robben Island med rundvisning och extrautflykt till kåkstad (F)
Dag 13: Ledig tid innan avresa från Kapstaden (F)
Dag 14: Ankomst till Sverige

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Avresa från Sverige

Vi möter upp vår svenska reseledare på flygplatsen och tillsammans går vi ombord på planet mot den afrikanska kontinentens sydligaste spets. På vägen gör vi en kortare mellanlandning  innan vi byter till det flygplan som ska ta oss hela vägen till Sydafrika. Det är bara en timmes tidsskillnad från Sverige till Sydafrika, så jetlag kommer inte att vara ett bekymmer.

Dag 2: Ankomst till Johannesburg, stadsrundtur i Pretoria och historien om Boerland (F, M)

Välkommen till Sydafrika! Efter pass- och bagageformaliteterna blir vi mottagna av vår lokala, sydafrikanska guide som kommer att finnas med oss på hela resan, och härifrån börjar sedan vår resa på riktigt.

Bara 50 kilometer norr om Johannesburg ligger landets administrativa huvudstad Pretoria. Parlamentet ligger i Kapstaden och Bloemfontein tjänar som säte för landets högsta domstol). Pretoria är, förutom att vara presidentens hemort med residenset Union Buildning, rikt på kultur, museer och monument. Den framstående boerledaren tillika 1800-talspresidenten Paul Krugers hus ligger också beläget i staden och fungerar idag som ett museum som vi givetvis besöker medan vi får den spännande historien om Boerland berättad för oss. Dessutom besöker vi det ikoniska Voortrekker Monument – en hyllning till de boer som efter att engelsmännen invaderat Kapprovinsen i början av 1800-talet lämnade hus och hem och sökte efter bättre bosättningar inåt landet i det som kallas Den stora trekken. Sent på eftermiddagen checkar vi sedan in på ​​vårt fräscha och tjusiga hotell i Pretoria, där en god gemensam middag väntar oss innan vi pustar ut efter vår första dag i Sydafrika.

Union building i Pretoria i Sydafrika.
Bild: Union Building i Pretoria

Dag 3: Waterberg, The Big Five, Mabula Game Lodge och safari (F, L, M)

Några spännande dagar väntar framöver, och dagens tur börjar omkring 2½ timme norrut vid Limpopoprovinsen i reservatet Waterberg. I detta vackra och malariafria område får vi möta ett imponerande djurliv.  Här hittar man The Big Five; lejon, noshörning, buffel, elefant och leopard, samt ett 40-tal olika arter av vilda djur som antilop, kudu, springbock, eland (älgantilop) och många fler.

Vår bas för de närmaste dagarna är den läckra och eleganta Mabula Game Lodge, belägen mitt i Mabulareservatet som utgörs av hela 12 000 hektar. Att bo på en game lodge är en häftig upplevelse, för att inte tala om hur bekvämt det är. Vid ankomsten serveras lunchen och därefter står en spännande safarikörning, en så kallad game drive, på programmet, där vi tillåts utforska områdets djurliv. Själva turerna tar ofta ett par timmar och vi färdas i bekväma öppna jeepar med kunniga chaufförer och rangers som delar med sig av sina kunskaper om det fascinerande djurlivet. Eftersom det handlar om vilda djur finns det förstås ingen garanti för att vi får möta dem på vår färd, men förhoppningsvis får vi syn på allt från giraffer, zebror och antiloper till kuduer, impalor och vårtsvin – och förhoppningsvis även The Big Five.

Vilda lejon på en safari i Sydafrika.
Bild: Chansen att få se vilda lejon på våra safariturer är stor!

Under vår vistelse på Mabula Game Lodge beger vi oss ut på sammantaget tre olika safariturer som pågår under morgonen och sen eftermiddag. Båda kvällarna på lodgen äter vi gemensam middag innan vi njuter av den mest stjärnklara himlen som går att hitta i den mörka afrikanska natten.

Dag 4: Safari och tid på egen hand (F, L, M)

Utöver dagens safariturer finns det idag gott om tid till att utforska den vackra lodgen. Här ute i vildmarken kan det bli rätt varmt, så kanske kan vi fresta med ett uppfriskande dopp i poolen? Det finns också möjlighet till att i lugn och ro utforska området eller läsa en god bok och njuta av stillheten efter den gemensamma lunchen. Alla de möjligheter som området bjuder på presenteras redan vid ankomsten.

Dag 5: Soweto, Nelson Mandelas hus, Apartheidmuseet och ankomst till Port Elizabeth (F)

Efter frukosten tar vi farväl av lodgen och de människor som har tagit så gott hand om oss under vistelsen innan vi beger oss söderut i cirka tre timmar. Där väntar ett nytt äventyr på oss i Sydafrikas kanske mest berömda kåkstad Soweto, strax utanför Johannesburg. Soweto är en symbol för motståndet mot apartheid, och staden har varit hem åt både Nelson Mandela och Desmond Tutu. Vi besöker Nelson Mandelas hus och stadens apartheidmuseum som ger en viktig och berörande inblick i Sydafrikas mörka historia. 

Sent på eftermiddagen flyger vi från Johannesburg till Port Elizabeth på sydkusten, varefter en kort bussresa till hotellet väntar.

Dag 6: Garden Route, nationalparken Tsitsikamma, elefanthem och Knysna (F)

Vi inleder dagen med en spektakulär havsutsikt där en spännande tur längs kontinentens finaste och mest berömda sträcka – Garden Route – väntar. Garden Route sträcker sig från Tsitsikamma i öst till Mossel Bay i väst, och den natursköna rutten kan på många sätt jämföras med den magnifika Highway 1 i USA.

Vi besöker också nationalparken Tsitsikamma, som förtrollar besökare med sina enorma klippor, rika fågelliv och vilda floder. Den mest kända floden heter Storms River, från vars bro man kan hoppa i världens högsta bungyjump.  Om du känner dig lite osäker på att slänga dig ut för ett 216 meter högt stup kan du istället gå ner till den vackert belägna Suspension Bridge – hängbron som ligger vackert vid klipporna och havet.

Hängbron i Tsitsikamma nationalpark i Sydafrika.
Bild: Hängbron över Suspension Bridge i Tsitsikamma nationalpark

Om vi inte fick se några elefanter under våra safariturer så kommer vi garanterat att få uppleva det otroliga djuret på nära håll idag när vi beger oss till ett elefanthem. Här får vi även lära oss mer om arbetet och skötseln av de eleganta djuren. Efter en kort bilresa når vi sedan den vackert belägna staden Knysna som kommer att bli vår bas för de två nästkommande nätterna.

Dag 7: Båtutflykt i Knysnalagunen och Featherbed naturreservat (F, L)

Idag beger vi oss ut på havet och åker båt genom Knysnas vackra lagun som imponerar med sina stora sandstensklippor som reser sig ståtligt över havet. Med färja ankommer vi senare till Featherbed naturreservat, där vi längsmed bilvägarna utforskar områdets rika flora. Lunchen serveras under bar himmel i skuggan av träden innan färden går tillbaka mot Knysna, där resten av dagen tillägnas egna upplevelser och äventyr.

Lagunen i Knysna i Sydafrika.
Bild: Lagunen i Knysna

Knysna har ett brett och gediget utbud av restauranger, barer och butiker, varav de flesta är koncentrerade kring strandpromenaden. Använd ledigheten till att smaka de berömda Knysnaostronen, eller varför inte svalka sig med en öl från ett av stadens berömda mikrobryggerier?

Dag 8: Oudtshoorn, strutsfarm, sydafrikansk portvinprovning i Calitzdorp och Little Karoo (F, L)

Dagens färd går till staden Oudtshoorn, och här skiftar landskapet från en frodig kustlinje till ett ökenliknande landskap med imponerande, höga berg. På en strutsfarm går vi en lärorik rundtur som ger oss en inblick i dessa djurs liv och utveckling och vi får lära oss mer om den märkligt magnifika strutsen. 

Sydafrika är också känt för sina utmärkta röda och vita viner som vi senare ska bekanta oss med. Vad som kanske är mer överraskande är att här produceras också ett mycket fint sydafrikanskt dessertvin gjort med samma metod som det portugisiska portvinet. I staden Calitzdorp är klimatet gynnsamt för odling av de lite sötare druvorna, och här får vi avnjuta ett lokalt dessertvin. Vi befinner oss på väg 62 i regionen Little Karoo, och de i hisnande omgivningarna med majestätiska berg så långt ögat kan nå bor vi en hotellnatt.

Dag 9: Franschoek, vinprovning på vingård, besök i Stellenbosch och ankomst till Kapstaden (F, L)

Vi är långt ifrån färdiga med grönskande landskap och goda viner. Idag beger vi oss till den charmiga staden Franschoek som lockar många vin- och gourmetentusiaster. I passet mellan Franchhoek och Stellenbosch ligger en vacker vingård belägen, där vi givetvis stannar och äter en härlig picknicklunch tillsammans, följt av en välsmakande vinprovning.

Vi tar oss sedan snabbt vidare till Stellenbosch, som är den mest kända marknadsbyn i vinlandet.Här strosar vi genom stadens idylliska centrum och insuper den härliga atmosfären. Slutligen fortsätter vi till en av resans största höjdpunkter – Kapstaden – där vi checkar in på vårt hotell för de kommande fyra nätterna.

Dag 10: Stadsrundtur i Kapstaden med besök på Table Mountain (F)

Kapstaden är Afrikas äldsta stad och en kulturell smältdegel med många olika folkslag och nationaliteter. Dagen inleds med en rundtur förbi parlamentet och de kvarvarande resterna av stadens fästning, som är kontinentens äldsta västerländska byggnad. Vi får också utpekat det historiska Greenmarket Square, som du kan besöka på egen hand under de kommande dagarna i staden.

Kvarteret Bo-Kaap med sina karaktäristiska färgglada hus och kullerstensgator är ytterligare ett av den granna stadens många landmärken, men Kapstadens mest kända symbol är och förblir Table Moutain (Taffelberget), varifrån en magnifik utsikt över staden och Camps Bay erbjuds.

Färgglada husfasader i Bo-Kaap i Sydafrika.
Bild: Bo-Kaaps färggranna hus

Resan upp till Table Mountain med linbana bjuder på helt otroliga vyer som till och med kan få de allra minsta nackhåren att resa sig. Vädret här uppe kan skifta snabbt, så vårt besök kommer att anpassas därefter.

The Mother City, som Kapstaden även kallas ibland, erbjuder utan tvekan Afrikas bästa urval av kvalitetsrestauranger och kaféer. Vårt hotell ligger inom gångavstånd från centrum, där du bland annat hittar tidigare nämnda Greenmarket Square, och med bara en kort taxiresa är du nere vid stranden och hamnen V&A Waterfront.

Dag 11: Zwölf Apostel, båttur till Seal Island, Godahoppsudden, Boulders Beach och Kirstenbosch (F, L)

Ännu en storslagen naturupplevelse väntar på oss under dagens utflykt som tar oss till Afrikas sydvästligaste punkt –  Godahoppsudden. Vi inleder med en spektakulär busstur från Kapstaden förbi bergskedjan Zwölf Apostel och ner till Hout Bay. En kort båttur tar oss till Seal Island som är hem åt tusentals sälar. Antalet sälar på plats här kan variera och beror på vädret.

Härifrån går turen sedan vidare ner till Godahoppsudden, inte långt ifrån platsen där Atlanten möter Indiska oceanen. För många är det nog en riktig resedröm att få besöka denna höjdpunkt som först upptäcktes av seglaren Bartolomeu Dias 1488. Här finns det tid att på egen hand strosa runt i området, innan vi efter lunch kör vi till Boulders Beach där vi möter den afrikanska pingvinarten som håller till på stranden. Innan turen går tillbaka till Kapstaden passar vi även på att besöka den imponerande botaniska trädgården Kirstenbosch.

Pingviner på Boulders Beach i Sydafrika.
Bild: Pingvinernas hem på Boulders Beach

Dag 12: Robben Island med rundvisning och extrautflykt till kåkstad (F)

Denna dag är en dag av möjligheter. För den som vill pusta ut och smälta resans upplevelser kan morgonen och förmiddagen tillbringas i lugn och ro eller på upptäcktsfärd längs Kapstadens gator, men för den som vill passa på att besöka och lära sig mer om de sydafrikanska kåkstaderna är tillfället här.

På engelska kallas kåkstäderna för townships, och de byggdes under apartheidstyret för att verka som ett tvingande tillhåll för den svarta befolkningen. Än idag lever många svarta afrikaner fortfarande under väldigt primitiva förhållanden i de kända kåkstäderna, som präglas av en relativt hög kriminalitet. Under vår resa kommer vi att bli upplysta om levnadsförhållandena i kåkstäderna, och dessutom får vi skåda hur pass välorganiserade de här städerna som blivit till små egna samhällen faktiskt är. Här finns både skolor och sjukhus trots att ytan är betydligt mer sliten.

För resans sista gemensamma utflykt träffas vi i hamnen där vi ska fortsätta ägna oss åt den sydafrikanska historien, och en särdeles viktig del av den. Vi beger oss 30 minuter med båt till fängelseön Robben Island, som är känd för att ha inhyst de mest berömda svarta politiska fångarna under apartheidstyret. Bland annat har både Robert Sobukwe och den för landet helt oersättliga Nelson Mandela suttit fängslade på ön – Mandela i hela 18 år. Här får vi en guidad tur av en före detta fånge, och vi får naturligtvis se Nelson Mandelas cell. 

Tillbaka i staden blir vi avsläppta vid V&A Waterfront, där du kan tillbringa dagen efter eget behag. I Kapstaden kan du koppla av eller shoppa bland det gedigna utbudet av butiker, och förstås njuta av god mat och dryck med spännande internationella influenser.

OBS! Notera att utflykterna under dagen kan inträffa i omvänd ordning, så att Robben Island-turen blir på förmiddagen och utflykten till kåkstaden under eftermiddagen. Vi reserverar oss mot eventuella problem med vädret som gör att utflykten till Robben Island inte kan genomföras, då det är utom vår kontroll. 

Dag 13: Ledig tid innan avresa från Kapstaden (F)

Denna sista morgon i Sydafrika kramar vi ur det sista ur Kapstaden innan det är dags att påbörja resan hemåt. Beroende på när flyget lyfter får vi tid att ta ett sista varv ute på stan eller att njuta av ett sista dopp uppe på poolterrassen. Därefter tar vi oss till flygplatsen och går ombord på flyget, fyllda till brädden med alla fantastiska intryck av Sydafrikas kultur, folkliv och atmosfär. Hit hoppas vi att få återvända!

Dag 14: Ankomst till Stockholm

Slutligen har vi tagit oss hela vägen hem till Sverige igen och tackar för en innehållsrik och oförglömlig resa till Afrikas sydligaste spets. Vi säger sizobonana maduze, eller på återseende och minns tillbaka på vår resa med värme i hjärtat.

Väder

Se vädret i Kapstaden

Få uppdaterade väderutsikter på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Kapstaden per år.

Karta

Geografisk karta över Sydafrika och Kapstaden.

Praktisk information

Pass och visum

Som svensk medborgare får man automatiskt visum, giltigt i 90 dagar, vid ankomsten till Sydafrika. Man ska dock kunna visa upp en giltig returbiljett.

Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum, och det ska finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra för visumet.

Särskilda regler gäller om du reser med barn och ungdomar under 18 år. Personer under 18 år måste ta med ett engelskt födelse-/namncertifikat eller födelsebevis med Apostille-stämpel från UD. Reser barnet med endast en förälder skall en fullmakt medtas från den förälder som inte är med på resan. Detta gäller även vid gemensam vårdnad.

Valuta

Valutan kallas för rand (ZAR) och är en gemensam valuta som används i länderna Lesotho, Namibia, Swaziland och Sydafrika.

1 ZAR = 0,62 SEK (pr. maj 2022)

De flesta butiker/restauranger och hotell accepterar internationella kreditkort. Det finns bankomater i alla större städer och bankerna håller öppet från kl. 09:00 till 15:30 på vardagar och från 08:00 till 11:00 på lördagar.

Vid utflykter, på små kaféer och bensinstationer och i mindre städer kan man inte räkna med att kunna använda kreditkort, så det rekommenderas att ha med lite kontanter.

Väder och klimat

Sydafrikas placering på det södra halvklotet innebär att det hos dem är sommar när vi har vinter - och vice versa. Vi reser därför i den sydafrikanska sommarperioden, när det generellt är varmt, torrt och soligt. Temperaturen ligger runt 25-30 grader under dagen och 15-20 grader på natten. Generellt är temperaturen som högst inåt i landet i Johannesburg, Pretoria och Mabula, och något svalare vid kusten i Port Elizabeth, Knysna och Kapstaden.

Att ta sig runt

Absolut det bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att köra bil. dock är det vänstertrafik som gäller men det sydafrikanska vägnätet är av väldigt god kvalité. Taxipriserna ligger på ca 10 kr per kilometer men dagtid är det lite billigare att ta sig runt via minibuss vilket motsvarar en kostnad på 5-20 kr beroende på färdsträcka. Under kvälls- och nattetid rekommenderas taxi istället för minibuss för säkerhetens skull. Man bör undvika att gå själv på tomma gator när det är mörkt ute och ska hem, därför kan det vara smart att boka en taxi i förtid om man t.ex. ska göra ett restaurangbesök.

Vaccination

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Sydafrika, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Vår safarivistelse äger rum i ett malariafritt område. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Försäkring

Det blå försäkringskortet gäller inte i Sydafrika. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Sydafrika.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkring.

El

Adapter krävs för eluttag. Oftast finns de på rummen eller går att låna i hotellets reception, men en rekommendation är att ta med en egen adapter för säkerhets skull. 

Kranvatten

I de större städerna går vattnet att dricka direkt ur kranen, men det rekommenderas att inte dricka kranvattnet i de mindre städerna. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska, därför rekommenderar vi starkt att ta med vatten på flaska vid utflykter, när vi är borta från hotellet och lodgen.

Dricks

Dricks ligger på ca 10-15% på hotell och restauranger, och ges efter insats till lokala guider (räkna med ca 50 kr per person och dag under resan).

Video

Hotell

Övernattning Dag 8 - 9

Mimosa Lodge

Mimosa Lodge

Andra liknande resor

Trustpilot