Skip to main content

Resor till Ungern

Ungern – den oupptäckta pärlan i Europas mitt

Upplev landet som tar plats i hjärtat av vår kära kontinent när vi reser till det eldiga men ålderstigna Ungern som under århundraden har varit ett av Europas stora maktcentrum. Här erbjuds en buffé av kultur, gastronomi, nöjesliv och arkitektur som är allt annat än blygsam och den öppenhjärtiga lokalbefolkningen charmerar de flesta med sin friska vänlighet.

På vår ungernresa fokuserar vi på Ungerns sprudlande men för många outforskade huvudstad Budapest. Med dess karakteristiska termalbad, imponerande byggnader och oändliga utbud av restauranger och uteserveringar är det lätt att förstå Budapests raska klättring på listan över de weekendstäder vi allra helst besöker. Din bild av Ungern kommer garanterat förbättras och nyanseras efter en semester i detta mångfacetterade och spännande land.

Detta får du uppleva med oss på en resa till Ungern:

  • Storstadspuls och trendigt nöjesliv

  • Den läckra ungerska gastronomin

  • Gripande historiska berättelser

  • Bra shoppingutbud

Fakta om Ungern

Var ligger landet?

Ungern hittar du i centrala Europa, omgärdat av grannländer som Slovakien, Österrike, Rumänien, Serbien och Ukraina. Här är landskapet bördigt och städerna stora och endast i huvudstaden Budapest bor det omkring 2 miljoner människor. Andra stora städer i Ungern är bland annat Miskolc, Debrecen och Szeged och det är inte att undra på att turister lockas till detta land då Ungern bjuder på vackra miljöer och gammal historia. Den mycket omtalade floden Donau rinner även genom hela landet och delar bland annat Budapest i två stadsdelar.

Hur många bor i landet?

Ungern har ett invånarantal på ca 10 miljoner människor och en markyta på 93 030 km2.

Hur är vädret och klimatet?

Här råder ett typiskt inlandsklimat där vintrarna är kalla och somrarna varma. Den genomsnittliga temperaturen på somrarna ligger på 30-35 grader och om vintrarna är det nollgradigt. Under vår och höstmånaderna är klimatet milt och behagligt.

Vilken valuta ska jag använda?

Trots att Ungern är medlem i EU har de liksom Sverige en egen valuta som kallas Forint (1 HUF = 0,03 SEK pr. april 2019). På vissa restauranger, hotell och turistbutiker i Budapest går det att betala med euro men det är ingenting man ska räkna med. När det kommer till kortbetalning börjar allt fler butiker, hotell och restauranger ta emot kort, men det är fortfarande kontanter som är det vanligaste betalningsmedlet. Finns det möjlighet, är det som turist bra att betala med kort, men man behöver även ha med kontanter eller ta ut pengar från bankomater.

De flesta svenska banker i Ungern tar ut en uttagningsavgift som brukar ligga på minst 35-50 kronor + valutapåslag vid varje uttag. Vissa banker erbjuder resekort som inte tar ut några uttagsavgifter utomlands vilket kan vara en god idé att kolla upp innan du ska ut och resa.

Vilken religion råder i landet?

Den dominerande religionen i landet är Kristendomen, varav de flesta troende tillhör den romersk-katolska kyrkan. Religionen avspeglas även i det ungerska samhället då flera katolska värderingar har en betydande roll för samhällets sociala uppbyggnad. Trots det beräknas dock endast 1/5 av befolkningen vara troende.

Vilket språk talar man?

Det officiella språket som talas i Ungern är ungerska. Dock talas det också här andra minoritetsspråk som exempelvis romani. I de större städerna och i huvudstaden Budapest går det även bra att kommunicera med invånarna på engelska.   

Finns det någon tidsskillnad?

Ungern ligger i samma tidszon som Sverige, så du behöver inte hålla koll på vad klockan är hemma i Sverige när du vistas här.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

Det är vanligt att man ger dricks i Ungern och om du är osäker på hur mycket du ska lägga kan du räkna att 10 – 15 % av priset är lagom.

Hur kommer jag åt internet?

I de större städerna finns det gott om internetcaféer som erbjuder surf, framför allt i huvudstaden Budapest, där råder det inga problem att hitta internetcaféer. 

Kan jag dricka vattnet?

Det bör inte vara några större problem att dricka kranvattnet i städerna i Ungern. Dock kan det smaka något annorlunda jämfört med kranvattnet i Sverige då det inte är samma bakterieflora som här. Undvik däremot att dricka kranvattnet om du befinner dig ute på landsbygden.

Vad har de för eluttag?

Du behöver inte packa med dig en adapter när du ska resa till Ungern då de har samma uttag och spänning som Sverige, nämligen 220 volt och 50 hz.