Resor till Ungern

Bländande Budapest
från 5 995:-

Resa till Ungern – Den oupptäckta pärlan i Europas mitt

Följ med oss på en resa till Ungern, landet som under århundraden har varit ett av Europas stora maktcentrum. Här erbjuds kultur, gastronomi, nöjesliv och arkitektur utöver det vanliga.

Semester i huvudstaden Budapest

På vår ungernresa fokuserar vi på Ungerns, för många, outforskade huvudstad Budapest. Med dess karakteristiska thermalbad, imponerande byggnader och unika historia. Din bild av Ungern kommer garanterat förbättras och nyanseras efter en semester i detta mångfacetterade och spännande land.

Fakta om Ungern

Geografi

Med en markyta på 93 030 km2 och ett invånarantal på ca 10 miljoner människor, hittar du Ungern i centrala Europa, omgärdat av grannländer som Slovakien, Österrike, Rumänien, Serbien och Ukraina. Här är landskapet bördigt och städerna stora och endast i huvudstaden Budapest bor det omkring 2 miljoner människor. Andra stora städer i Ungern är bland annat Miskolc, Debrecen och Szeged och det är inte att undra på att turister lockas till detta land då Ungern bjuder på vackra miljöer och gammal historia. Den mycket omtalade floden Donau rinner även genom hela landet och delar bland annat Budapest i två stadsdelar.

Väder och klimat

Här råder även ett typiskt inlandsklimat där vintrarna är kalla och somrarna varma. Den genomsnittliga temperaturen på somrarna ligger på 30-35 grader och om vintrarna är det nollgradigt. Under vår och höstmånaderna är klimatet milt och behagligt.

Valuta

Trots att Ungern är medlem i EU, har de liksom Sverige och Danmark en egen valuta. Här heter valutan Forint (förkortas HUF) och 1 SEK motsvarar ca 31,4 HUF.

Religion

Den dominerande religionen i landet är Kristendomen, varav de flesta troende tillhör den romersk-katolska kyrkan. Religionen avspeglas även i det ungerska samhället då flera katolska värderingar har en betydande roll för samhällets sociala uppbyggnad. Trots det beräknas dock endast 1/5 av befolkningen vara troende.

Språk

Det officiella språket som talas i Ungern är ungerska. Dock talas det också här andra minoritetsspråk som exempelvis romani. I de större städerna och i huvudstaden Budapest går det även bra att kommunicera med invånarna på engelska.   

Tidsskillnad

Ungern ligger i samma tidszon som Sverige, så du behöver inte hålla koll på vad klockan är hemma i Sverige när du vistas här.

Dricks

Det är vanligt att man ger dricks i Ungern och om du är osäker på hur mycket du ska lägga kan du räkna att 10 – 15 % av priset är lagom.

Internet

I de större städerna finns det gott om internetcaféer som erbjuder surf, framför allt i huvudstaden Budapest, där råder det inga problem att hitta internetcaféer. 

Kranvatten

Det bör inte vara några större problem att dricka kranvattnet i städerna i Ungern. Dock kan det smaka något annorlunda jämfört med kranvattnet i Sverige då det inte är samma bakterieflora som här. Undvik däremot att dricka kranvattnet om du befinner dig ute på landsbygden.

Elektricitet

Du behöver inte packa med dig en adapter när du ska resa till Ungern då de har samma uttag och spänning som Sverige, nämligen 220 volt och 50 hz.  

Budapest – En resa genom tid och rum -

Storhetstiden som politiskt maktcentrum i Europa är över för Ungerns huvudstad Budapest, men staden har i högsta grad fortfarande rollen som en av de stora kulturmetropolerna i Europa. Detta tillsammans med en arkitektur och infrastruktur som är både imponerande och vacker, där spåren från dåtidens...Läs mer om resan till Budapest »5 dagarfrån 5 995:-