Skip to main content

Resor till Vietnam

Resa till Vietnam med resmål från norr till söder

Vietnam, landet i öst, fortsätter att vara en spännande destination med otaliga resmål att utforska. En semester i Vietnam erbjuder enastående sevärdheter från UNESCOS världsarvslista, en smakrik matkultur och naturliga underverk som kommer att ta andan ur dig. Landet har en s-formad geografi och sträcker sig över 1600 km längs kusten, samtidigt som det är endast 48 km brett på sitt smalaste ställe. Denna variation i landskap ger dig möjlighet att uppleva allt från dramatiska berg till vackra stränder och frodiga dalar.

Halong Bay och Hoi An

Vietnam är inte bara känt för sin fantastiska natur, det har också en rik och händelserik historia som avspeglas på många platser runt om i landet. Du kan besöka historiska platser som Hoi Ans gamla stad, där du kan vandra bland de välbevarade byggnaderna från handelsperioden. I Hue kan du utforska de kungliga palatsen och den imponerande citadellet som vittnar om landets forna kejsardöme. Och naturligtvis får du inte missa en tur till det berömda Halong Bay, där de dramatiska kalkstensklipporna stiger upp ur det turkosblå vattnet och skapar en surrealistisk vy.

Lokalt hantverk

Men Vietnam handlar inte bara om sevärdheter och historia. Det är också landet där du kan möta vänliga lokalbefolkning, uppleva deras gästfrihet och bli en del av deras genuina vardagsliv. Du kan besöka traditionella byar, lära dig om hantverk som silkesproduktion och risodling och kanske till och med delta i en matlagningskurs för att lära dig att laga autentiska vietnamesiska rätter.

Bli mött av ett leende

Vietnameserna är stolta över sitt land och välkomnar dig med ett stort leende. Deras vänlighet och öppenhet gör att du känner dig välkommen och får en autentisk upplevelse av landet. Du kommer att möta människor som berättar sina historier och delar med sig av sin kultur på ett sätt som berör och inspirerar. Så var beredd på att bli förälskad i Vietnam. Landet kommer att erbjuda dig en oslagbar kombination av naturskönhet, kulturell mångfald, händelserik historia och varma möten med människor. Det är en destination som kommer att erbjuda dig minnen för livet och en ökad förståelse för den rika vietnamesiska kulturen och dess charm.

Detta får du uppleva med oss under din semester i Vietnam:

  • Kontrasten mellan gammalt och nytt
  • Myllrande storstäder
  • Fantastiska naturscenerier
  • Tropiskt monsunklimat
Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Fakta om Vietnam

Var ligger landet?

Vietnam ligger i Sydostasien och har landgräns till Kina, Laos och Kambodja. Vietnam är långsmalt och slingrar sig längs Tonkinbukten, Sydkinesiska havet och Siamviken med en ca 160 mil lång kuststräcka. Där landet är som smalast skiljer det endast fem mil från kusten till gränsen i väst. Huvudstaden är Hanoi som ligger belägen i norra delen av landet medan den största och mest ekonomiska staden är Ho Chi Minh City i söder, var turister kan besöka återföreningspalatset, Krigsminnesmuseet och de många buddhistiska templen i Cholon.

Hur många bor i landet?

Till ytan är Vietnam 329 560 km2 stort och här bor ca 95 000 000 människor. Ca 90 % av befolkningen är vietnameser och resterande 10 % tillhör mindre etniska befolkningsgrupper.

Vilket språk talar man?

Officiellt språk är vietnamesiska. Mindre minoritetsspråk förekommer även.

Vilka är inresereglerna?

Som svensk medborgare behöver man inget visum vid inresa till sin semester i Vietnam, när resans längd inte överstiger 15 dagar. Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemresedatum och i passet ska det finnas minst två tomma sidor vid sidan av varandra.

Vänligen kontakta Vietnams ambassad vid längre vistelser och för andra nationaliteter.

Vilken religion råder i landet?

Religioner är buddhism(65-70 %), katolicism (ca 8 %) och konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.

Finns det någon tidsskillnad?

Vietnam ligger +6 timmar jämfört med Sverige.

När klockan är 12:00 i Sverige så är den 18:00 i Vietnam. De ligger alltså 6 timmar före oss i tiden. Om sommaren är tidsskillnaden endast fem timmar eftersom Vietnam inte byter till sommartid.

Vilken valuta ska jag använda?

Den lokala valutan kallas för vietnamesisk dong (1000 VND = 0,42 SEK pr. oktober 2019).

De flesta butiker/restauranger och hotell accepterar internationella kreditkort. Det finns bankomater i alla större städer. En god idé är att ta med Amerikanska dollar USD till sin semester i Vietnam. Du kan växla (från USD till Dong) på flygplatsen, i banker, på växelkontor och de flesta hotell. Tänk på att räkna pengarna noggrant.

Det kan ofta vara svårt att växla tillbaka Dong till utländsk valuta (USD) så kom ihåg att inte ta ut eller växla för mycket pengar. Kursen på Dong ändrar sig ofta och det kan därför vara svårt att få tag i Dong i Sverige. Av denna anledning är det vanligtvis lättare att ta med sig USD till Vietnam.

Vid utflykter, på små kaféer och bensinstationer samt i mindre städer ska man inte räkna med att kunna använda kreditkort, så det rekommenderas att ha med lite kontanter i plånboken.

Hur är vädret och klimatet?

Betydelsefulla floder är Mekong i söder och Röda Floden i norr. Vid flodernas delta är jordbruksmarken mycket bördig och här är befolkningstätheten som allra störst. 75% av landet består av berg och kullar och högsta berget är Fan Si Pan med sina 3145,9 meter över havet. Gränsen mot Laos och Kambodja utgörs till större delen av en bergskedja.

Vietnam sträcker sig dessutom över två olika klimatzoner. I norr råder ett subtropiskt klimat som gör att sommarmånaderna juli och augusti kan bli mycket varma med korta intensiva regnfall. Under vintermånaderna december till april kan klimatet å andra sidan vara både fuktigt och kallt. Det centrala och framförallt sydliga Vietnam har ett tropiskt klimat med en torr och en regnig säsong, som varierar en del beroende på vilken landsdel man befinner sig i.

Behöver jag vaccinera mig?

Det krävs inte några vaccinationer för resor till Vietnam, men det rekommenderas att ha en verksam stelkrampsvaccination. Generellt rekommenderar vi dig att alltid söka vägledning hos din läkare när det gäller råd om vaccinationer.

Vilken försäkring behöver jag?

Det blå försäkringskortet gäller inte i Vietnam. Det är ett villkor från Kulturresor Europas sida att deltagarna har en giltig reseförsäkring för att kunna resa med till Vietnam.

Du kan vid beställning av resor hos Kulturresor Europa köpa till såväl rese- som avbeställningsförsäkring via vår samarbetspartner Gouda Reseförsäkringar om du inte redan har en giltig försäkring.

Hur mycket ska jag ge i dricks?

I Vietnam är dricks vanligt förekommande i turistbranschen. Det är normalt att man som resenär betalar dricks till busschaufförer, servicepersonal som bär upp bagaget på rummet, lokalguider och på restauranger. Ett passande belopp att lämna är 10 % av priset på restauranger eller ett par dollar till guiden efter en utflykt. En del restauranger lägger redan in dricksen i räkningen.

Vad har de för eluttag?

Vietnam har precis som Sverige 220 volt. Ofta är uttagen desamma som de vi har i Sverige, men ibland förekommer variationer. Därför är det en god idé att ta med sig ett adapter-set med olika valmöjligheter. 

Kan jag dricka vattnet?

Kranvattnet i Vietnam bör kokas eller renas genom vattenrenare för att det ska bli drickbart, men trots det så innehåller vattnet fortfarande tungmetaller. Ambassadens rekommendation är att enbart dricka vatten på flaska, även vid tillagning av mat/kaffe/te m.m.

Behöver jag ta hänsyn när det gäller klädsel?

Även om vietnameserna är vana vid många turister så förväntas det att man som gäst i landet respekterar deras seder och bruk samt att man vistas på deras religiösa platser i en respekterad klädsel. Av respekt tar man alltid av sig skorna när man äntrar ett tempel och kom ihåg att inte vända fotsulorna mot en Buddhafigur eller andra helgedomar då fötterna betraktas som orena. Det er förbjudet att klättra eller röra en Buddhastaty och historiska monument. Det är inte på alla platser som man får fotografera så var därför uppmärksam på skyltar.

Vietnams kulturella guldgruva

15 dagar från 30 995:-
Turkosklart vatten i Halongbukten, Vietnam.

En rundresa i Vietnam 2023 OCH 2024 som skapar minnen för livet - Vietnam skämmer bort oss med naturupplevelser i världsklass, pulserande städer och praktfulla byggnadsverk från svunna tider. Vi får uppleva Vietnams stora sevärdheter från nord till syd, samtidigt som vi kommer vardagslivet och det välsmakande, vietnamesiska köket nära. Med olika transportmedel utforskar vi landet med den stolta befolkningen som varmt välkomnar oss. Höjdpunkterna är många; den obeskrivligt vackra skär...Läs mer om vår rundresa i Vietnam

Trustpilot