Skip to main content

Mäktiga Mekongfloden

Buddhister i traditionella dräkter framför templen i Angkor, Kambodja.
Lokal fiskare med stråhatt på Mekongfloden i Asien.
Asiatiska kryddor och sädesslag och färggöada tuk tuks i Asien.
Berömda tempelkomplexet Angkor Wat i solnedgången, Kambodja.
Rosa, exotisk frukt och djungeltemplet Ta Prohm, Kambodja.
Den privata flodkryssningsbåten RV Indochine på Mekongfloden.
Lokalbo med färsk frukt på cykel och Bayon-templet i Angkor Thom, Kambodja.
Lokalbefolkning med varor som frukt på Mekongfloden i Asien.
Två buddhister sittandes i templen i Angkor. Symboler och statyer från Khmerriket.
Status:
Återkommer våren 2020

En oförglömlig kryssning på Mekongfloden - från Kambodja till Vietnam

Från höjderna vid Himalaya till kusten vid det kinesiska havet, breder den helt magnifika Mekongfloden ut sig med sina dryga 4 350 km. Vårt äventyr som ska bära oss genom flytande städer och marknader - från mystiska tempelruiner till hemliga underjordstunnlar - börjar i Kambodja, vid den stora Tonle Sap-sjön. Sedan går kryssningen vidare genom det grönskande deltat till Vietnam, där vi slutligen gör entré på storstadsscenen som vi kallar Ho Chi Minh City.

Därför ska du resa med oss på flodkryssning på Mekongfloden:

  • Privat flodbåt med helpension och balkonghytt 
  • UNESCO-världsarv som ruinstaden Angkor
  • Stillsamt fiskebyliv och lokala marknader
  • Rörande historier vid fängelset S21 och Ci Chi tunnlarna  

Sevärdheter som Angkor Wat och Ho Chi Minh

Under vår kryssning luckrar vi upp mörka historier från krigstider, när vi i Cu Chi tunnlarna och fängelset S21 går i soldaters och fångars fotspår. Vi trollbinds av flytande matmarknader, bördiga rismarker, religiösa pagoder och rogivande lantliv medan vi kommer nära inpå lokalbefolkningen längs randen av Mekongfloden.

I Siem Reap besöker vi den UNESCO-skyddade ruinstaden Angkor, som med sina sagolika tempel och vildvuxna grönska för oss till gåtfullhetens värld. Vi gör oss hemmastadda på vår förstklassiga flodkryssningsbåt och känner vinden i håret på lokala transportmedel som tuk tuk, oxkärror och mindre segelbåtar. Alla guldkorn – stora som små - som det färgstarka Indokina har att bjuda på har vi inkluderat i denna bekväma upplevelseresa!

Privat flodkryssningsbåt inklusive helpension

Under kryssningen i Asien chartrar vi vår alldeles egna båt med plats för 60 personer. Gläd dig därför åt en unik resa – endast med Kulturresor Europas gäster ombord. Vår luxuösa båt bjuder på inkluderad helpension, hytt med balkong, gemensamt loungeområde, restaurang och massage-område. Från båtens översta däck kan du njuta av Mekongfloden från första parkett. Det är också här som du finner båtens utomhuspool. Som om detta inte vore nog har vi dessutom inkluderat dricks till båtens besättning i resans pris.

Kort dagsprogram för vår kryssning från Kambodja till Vietnam:

Dag 1: Avresa Stockholm
Dag 2: Ankomst Kambodja och inkvartering 4* hotell (L, M)
Dag 3: Tempelstaden Angkor (F, L, M)
Dag 4: Angkor Wat och avsegling (F, M)
Dag 5: Fiskebyn Kampong Chhnang (F, L, M)
Dag 6: Oxkärra, skolbesök och tuk tuk (F, L, M)
Dag 7: Kambodjas huvudstad: Kungliga slottet och S21 (F, L, M)
Dag 8: Ankomst Vietnam. Toppen av Sam Hill och Chau Doc (F, L, M)
Dag 9: Flytande marknader i Dong Thap och Caï Be distriktet (F, L, M)
Dag 10: Gårdsbesök. Ankomst i centrum av Ho Chi Minh City (Saigon) (F, L, M)
Dag 11: Stadsvandring i Ho Chi Minh City. Besök i Cu Chi tunnlarna (F, L, M)
Dag 12: Ho Chi Minh City. Konstverkstad. Hemresa (F)
Dag 13: Ankomst Stockholm

F = Frukost     L = Lunch     M = Middag

Ovanstående tidsangivelser och hamnanlöp är med förbehåll för ändringar.

INFORMATION OMKRING MÅLTIDER

De måltider som är angivna under det korta dagsprogrammet omfattar måltider ombord på båten, där du har helpension inkluderat. Övriga måltider på land är på egen bekostnad om inget annat framgår av dagsprogrammet.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1-2: Avresa. Ankomst till Kambodja och inkvartering på hotell (L, M)

Efter vår flygresa mot öst ankommer vi till Sydostasien och Kambodja. Från flygplatsen beger vi oss mot vår slutdestination för dagen och vi ankommer till staden Siem Reap, där vårt hotell ligger beläget. Efter att vi har checkat in fyller vi upp batterierna med en välsmakande lunch.

Härefter finns det goda möjligheter till att koppla av efter resan innan vi under eftermiddagen ska bege oss ut och utforska en av stadens största attraktioner; nämligen kvällsmarknaden som dagligen håller öppet mellan kl. 16.00 - 24.00. På marknaden kan du i lugn och ro botanisera i en värld där det ligger hundratals butiker som säljer autentiska kambodjanska konsthantverk, souvenirer, kläder, elektronik och smycken. Resans första middag intar vi tillsammans på en lokal restaurang, så att vi mätta och belåtna är redo att välkomna en god natts sömn.

Dag 3: Utflykt till ruinerna i Angkor (F, L, M)

I dag ska vi uppleva Kambodjas största guldkorn. Vi spiller ingen tid utan om morgonen styr vi vår riktning mot nord för att besöka det UNESCO-skyddade området Angkor.

Angkor som under 900–1400-talet fungerade som huvudområde för Khmerriket, blomstrade snabbt upp med monument och stadsdelar. Idag verkar Angkor som turistattraktion och arkeologiskt parkområde. Stadsområdet är stort och inrymmer ett hav av tempel, där var och ett har sin egen prägel och historia. Gemensamt för alla tempel är de vackra, detaljrika utskärningar och den minst sagt imponerande byggnadsstil som får de flesta att tappa hakan – en påverkan som kan liknas vid den pyramiderna i Egypten har på sina besökare.

Under vår vistelse här ska vi naturligtvis besöka några av parkens betagande tempel och vi inleder dagen vid Banteay Srei templet som fått smeknamnet ”Kvinnornas fästning”. Vi får också uppleva djungeltemplet Ta Prohm som med sitt sällsynta utseende välkomnar oss med ett oförglömligt intryck. Massiva rötter från skogens höga träd som ringlar sig ner och omsluter stenmuren är en syn man inte ser var dag. Efter lunch ska vi utforska Angkor Thom som vi finner i centrala Angkor. Här återfinns Bayon-templet som kännetecknas av stenuthuggningarna som efterliknar de berömda ansikterna av Buddha och kung Jayavarman VII.

Avslutningen på en sevärdrik dag blir när vi ankommer till de kungliga terrasserna innan turen går tillbaka till Siem Reap och hotellet. Under kvällen smälter vi resans första upplevelser tillsammans med en god middag på en lokal restaurang.

Statyer och tempel i gröna omgivningar i Angkor Thom, Kambodja.
Bild: Angkor Thom

Dag 4: Utflykt till Angkor Wat templet och avsegling (F, M)

Angkor Wat, som först upptäcktes av västvärlden år 1857, restes av Khmerrikets konung Suryavarman II på 1200-talet. Templet är landets mest välkända och fotograferade tempelkomplex och byggdes i hinduguden Vishnus ära. Genom tiderna har sedan Angkor Wat verkat som konungens residens och på senare år som buddhistisk tempel.

Komplexet har än i dag en fortsatt stor betydelse för många människor och det är med stolthet som Angkor Wat är avbildad i den kambodjanska flaggan. Arkitektonisk är det ett mästerverk och med tanke på de många hantverkarnas eminenta och detaljrika arbete kommer det utan tvivel hänföra de flesta.

Tempelkomplexet Angkor Wat bland gröna träd i Kambodja.
Bild: Angkor Wat

Efter lunch har det blivit dags för oss att gå ombord på vår förstklassiga båt; RV Indochine II, som vi hittar belägen ca fem timmar från Siem Reap i Koh Chen. Vid ankomsten hälsar personalen ombord oss välkomna och efter att vi har blivit tilldelade våra hytter genomgår vi den obligatoriska säkerhetsövningen. Härefter får vi sedan tid till att lära känna båten och dess faciliteter bättre. När klockan börjar lida mot middag sätter vi oss till bords och njuter av läckra anrättningar i varandras sällskap.

Dag 5: Besök i fiskebyn Kampong Chhnang (F, L, M)

Förmiddagen ägnas åt aktiviteter i eget tempo ombord på vårt flytande hem. Efter att vi har fått i oss lunch ankommer båten till fiskebyn Kampong Chhnang som ligger belägen ca 90 km från Kambodjas huvudstad. Staden är en av de främsta inom fiskeindustrin och regionen är berömd för sin traditionella keramikkonst som utgör en stor inkomstkälla för hela landet. Efter att vi har stigit iland finns det möjlighet att utforska omgivningarna som bl.a. kännetecknas av de lokalbor som skrider fram i sina små fiskebåtar längs floden. I Kampong Chhnang får du ett gott intryck av hur lokalbefolkningen bor och hur deras vardagsliv ser ut. Härefter går turen tillbaka till båten och väl ombord fortsätter vi vidare längs floden Tonle Sap mot Kampong Tralach.

Dag 6: Oxkärra, skolbesök, Kambodjas huvudstad och tuk tuk (F, L, M)

Efter att vi har fått i oss dagens första mål stiger vi iland i Kampong Tralach, där en tur med det lokala transportmedlet oxkärra väntar. Färden går genom stadsomgivningarna innan vi når fram till Vihara-pagoden vid sidan av floden. Omgärdad av rismarker ligger den tusentals år gamla pagoden autentiskt belägen. Efter att vi har låtit oss hänföras av pagoden återvänder vi till båten för att fylla på batterierna med lunch ombord. Medan vi får våra tallrikar serverade lossar kapten ankar och vi fortsätter längs med floden.

Under eftermiddagen ankommer vi till Koh Chen, där vi ska besöka en pittoresk landsby vars invånare är experter på att arbeta med silver och koppar. Här produceras ornament och dekorationer som används under traditionella ceremonier i pagoder eller till bröllop. Vi fortsätter vidare till den lokala skolan i byn där vi får en djupare inblick i vardagslivet. Efter en förmiddag med många nya upplevelser går turen tillbaka till vår båt, då tiden för att gästa Kambodjas huvudstad Phnom Penh är kommen. Vi ankommer sent om eftermiddagen och väl på land ska vi uppleva ännu ett - för oss - ovanligt transportmedel; nämligen Asiens välkända fordon ”tuk tuk”. Vår färd tar oss förbi Koh Chens sevärdheter, så som bland annat det kungliga slottet.

Väl tillbaka på båten inviteras du till en traditionell kambodjansk Apsara dansshow. Traditionen härstammar från Khmer-kulturen från det 600-talet, samt från hinduistisk och buddistisk mytologi. Myten lyder att de kvinnliga dansarna dansar för kungar och gudar för att bevara freden mellan människorna och härskarna. Efter showen serveras middagen ombord på båten.

Dag 7: Kungliga slottet och fängelset S21 (F, L, M)

Dagen bjuder på rojalistiska upplevelser när vi besöker det kungliga slottet som dateras tillbaka till år 1866.  Palatset imponerar med de gyllene utsmyckningarna, de italienska marmortrapporna och med sin Khmer-arkitektur.

Härefter går turen vidare förbi nationalmuseet innan det har blivit dags för dagens lunch – en välbehövlig paus innan vi är redo att besöka fängelset S21.

S21, som på sin tid fungerade som skola, blev år 1975 upprättat som fängelse av de röda khmererna under Pol Pots styre. I dag är S21 ett museum som vittnar om den grymma historien färgad av folkmord under rebellernas regim.

Innan det är dags för oss att återvända till vår flytande bas har vi tid att besöka den lokala marknaden. Med kanske ett fynd eller två rikare väntar sedan kvällens middag ombord, medan vårt kryssningsäventyr fortsätter mot Vietnam.

Den vackra Mekongfloden med grönt landskap och berg i horisonten.
Bild: Den vackra Mekongfloden

Dag 8: Ankomst Vietnam. Besök vid fiskebyn Chau Doc (F, L, M)

Idag ankommer vi till Vietnam och den angränsande staden Chau Doc – den gamla fiskebyn som dateras tillbaka till 1700-talet och som har tillhört Vietnam i mer än 300 år. Chau Doc ligger belägen mellan rismarker och idag bor omkring 150 000 invånare här. Intill flodens bank radar de karaktäristiska stolphusen upp sig, varemellan de lokala båtägarna seglar med dagens skörd av fisk och grönt som ska vidare till marknaden.

Efter formaliteter vid tullen och intagen lunch stiger vi iland och beger oss uppför Sam Hill. Härifrån kan vi skåda de omkringliggande risfälten och sevärdheter som Phat Thay Tay-pagoden och Ba Chua Xu-templet. Upplevelserna för dagen slutar inte här, då en segeltur genom den flytande landsbyn med lokal båt väntar oss. Väl tillbaka ombord på vår båt lossar vi återigen ankar med Sa Dec i sikte.

Dag 9: Flytande marknader i Dong Thap och Caï Be-distriktet (F, L, M)

Se fram emot en dag där vi besöker Sa Dec som ligger belägen i Dong Thap provinsen. Denna autentiska stad, som under kolonitiden var berömd för sina trädgårdar, är idag rik på koloniala byggnader, vilka vi kommer att skymta längs vår väg mot den lokala marknaden. Vi passerar dessutom Huynh Thuy Le huset. Rest år 1895 är detta hus en blandning av den dåtida vietnamesiska, franska och kinesiska byggnadsstilen.

Efter en färgstark förmiddag intar vi dagens lunch ombord och lagom tills att våra magar har smält måltiden ankommer vi till Vinh Long, vars lokalbor lever det stilla livet vid floden. Hundratals båtar korsar flodstaden dagligen och det faller sig därför naturligt att vi stiger ombord på en av båtarna som ska ta oss fram i helt fantastiska omgivningar mot Caï Be. Framme i Caï Be får vi bland annat uppleva fruktträden vid Binh Hoa Phuoc ön, samt se hur traditionella riskex och riskorn används i tillagningen av välsmakande vårrullar och risvin. Tillbaka ombord på vår båt njuter vi av ytterligare en middag efter en händelserik dag.

Dag 10: Gårdsbesök och ankomst till Ho Chi Minh City (F, L, M)

Vi inleder äventyrets tionde dag med att anlöpa till öarna vid My Tho, där vi stiger ombord på ytterligare ett transportmedel som är vanligt förekommande i Sydostasien; nämligen sampanbåten. Området präglas av ett varmt och behagligt klimat året runt och är också av denna anledning berömt för sina många grönsaksträdgårdar och fruktplantager. Här finns kokos, banan, mango och loganträd, samt en biodling som är den största på ön Thoi Son - som vi naturligtvis ska besöka idag. Under vårt besök får vi lov till att smaka på den friska honungen och de läckra, exotiska frukterna. Efter en ordentlig dos ny kunskap och vitamin i kroppen återvänder vi sedan till båten för lunch och sätter fortsatt kurs mot Ho Chi Minh City, via Chao Gao-kanalen. Vid ankomsten till Ho Chi Minh City - även tidigare kallad Saigon - lägger vi till vid kajen, i hjärtat av den spännande storstaden. Härifrån har vi endast en 20 minuter kort promenadsträcka in till centrum.

Ho Chi Minh City stad med Notre Dame-katedralen i Vietnam.
Bild: Ho Chi Minh City med Notre Dame-katedralen

Dag 11: Stadsvandring i Ho Chi Minh, samt besök i Cu Chi tunnlarna (F, L, M)

Efter frukost knyter vi promenadskorna för en upptäcktsfärd i den moderna storstaden. Ho Chi Minh City, som ursprungligen fick namnet Saigon, byggdes av fransmännen under 1850-talet. Man befann sig då i begynnelsen av den franska kolonitiden och staden verkade som huvudsäte för det franska Indokina. Dagens stadsvandring tar oss förbi Notre Dame-katedralen från 1883, Posthuset samt det Nationalhistoriska museet. Lunchen intar vi ombord på båten, som följs av en lika upplevelserik eftermiddag, då vi med buss ska bege oss till de underjordiska Cu Chi tunnlarna. Under Vietnamkriget fungerade tunnlarna som gömställe och i dag påminner de både soldater, civila och turister om krigets tid. Under vistelsen berättar vår reseledare mer om Vietnamkriget och om hur tunnlarna blev byggda och använda för överlevnad.

När kvällen faller på och vi åter är tillbaka ombord gör vi oss redo för en sista kväll tillsammans. Det vankas galamiddag och som sällskap har vi en magisk utsikt över hamnområdet i Ho Chi Minh City.

Turist som är på väg ner i Ci Chi tunnlarna i Vietnam.
Bild: Cu Chi Tunnel

Dag 12: Ho Chi Minh, konst och hemresa (F)

Så har det blivit dags för oss att stiga av båten och ta avsked från den och besättningen ombord. Ännu är det inte riktigt slut på upplevelserna då färden går till Ho Chi Minh Citys distrikt 5, där vi ska besöka stadens berömda Cholon-område. Här återfinns bl.a. Chinatown och Thien Han-pagoden, som restes i syfte för att tillbe havsgudarna. Vi går även förbi en lokal konstverkstad, där vi får uppleva den vietnamesiska tillverkningen av färgglad glaskonst och målningar. Efter lunch i staden samlas vi återigen för att slutligen – efter ett spännande äventyr längs Mekongfloden - bege oss mot flygplatsen där vårt flyg hem till Sverige väntar.

Dag 13: Ankomst Stockholm

Väder

Tabell över genomsnittlig temperatur per månad.

Karta

En karta över vilka asiatiska städer vi besöker längs vår kryssning på Mekongfloden.

Fakta om Mekongfloden

Med sin 4 500 km långa flodväg, tar Mekong hem titeln som en av Asiens största floder. Mekongfloden slingrar sig igenom flera asiatiska länder, däribland Kina, Vietnam, Kambodja och Thailand och i varje land där floden passerar går den under en särskild benämning. I exempelvis Vietnam kallas floden Tiền Giang medan den i Kambodja går under namnet Mékôngk.

Stora städer som breder ut sig vid Mekongbanken är Laos huvudstad Vientiane och Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Med så många samhällen längs floden, förser Mekong omkring 90 miljoner människor med transportvägar och näringskällor. Exempelvis så bor det över 1 500 olika fiskarter under flodens vattenyta, vilket också har ekonomiska påverkningar på befolkningen vid floden.

Landskapet omkring Mekongfloden kännetecknas som oerhört bördigt med risodlingar som dominerar landsytan. Den bördiga vegetationen bidrar även till att lervällingar uppstår, vilket har resulterat i att fler kanaler byggs som ska verka väg istället för asfalterade och grusade vägar.

Utöver att lokalbor är beroende av floden, attraherar även Mekong långväga besökare. Omkring 99 % av de som utforskar området längs Mekongfloden är i sällskap av en organiserad tur med guide.

Andra liknande resor

Trustpilot