Skip to main content

Det mytomspunna Irland

Natursceneri vid Cliffs of Moher på Irland.
Storstad och grönområde på resa på Irland.
Pub och livemusik på en bar på Irland.
Scenisk rutt och ett kors på Irland.
Medeltida slott på Irland.
En kyrkogård samt en sjö på Irland.
Två glas med whiskey och Kennedy park i Cobh på Irland.
En blå dörr och Curraghmore House County i Waterford på Irland.
Blommor längs väggen och en dörrprydnad på Irland.
Status:
Återkommer våren 2020

Rundresa på den gröna ön Irland

Rundresa på Irland med gröna, frodiga ängar, böljande sluttningar och oförglömliga naturupplevelser. Irland är också folkmusik och skummande, kolsvart öl på inbjudande pubar, rika kulturarv, stolta traditioner och en helt enastående gästfrihet.

Vi beger oss in till hjärtat av den gröna ön, och låter oss förföras av lantlig idyll, stråtäckta hus, keltiska symboler, traditionella stengärdsgårdar och imponerande panoramautsikter.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Irland:

  • En introduktion till öns största sevärdheter
  • Från spektakulära naturscenerier till storstadsliv
  • Besök på whiskeydestilleri och Titanic center
  • Den irländska kulturen med pub-besök och lrländsk afton

Glendalough och Waterford

Vi kör till Glendalough, den tidigare kristna pilgrimsplatsen vars klosterruiner omges av höga berg och spegelblanka sjöar. I vikingarnas stad Waterford – Irlands äldsta by – utforskar vi den gamla stadsdelen, besöker de granna husen med sina blomstrande trädgårdar och lär oss om de berömda kristallglasen.  

Whiskeysmakning i Cork

Det sydvästliga Irland bjuder på ett behagligt milt klimat och bildvackra, dramatiska landskap. Strax utanför Cork smakar vi den irländska whiskeyn, upplever den viktorianska matmarknaden och får samma dag historien om MS Titanics första och sista avfärd berättad för oss.  

The ring of Kerry

I Killarney utforskar vi det sprudlande näringslivet samt kör den sceniska rutten: ”The Ring of Kerry”, som visar upp naturens mästerverk med målande landskap. En resa på Irland är heller inte komplett utan den irländska folkmusiken. Dess stämningsfulla melodier ska vi få njuta av under en festlig kväll med god mat till underhållning av både irländsk dans och musik.

Cliffs of Mohers

De ståtliga klipporna vid ”Cliffs of Mohers” gör även ett stort intryck på oss under resan och det vilda landskapet i samspel med det öppna, brusande Atlanthavet är minst sagt en spektakulär syn för ögat.

Stadsvandring i Dublin

Vi avslutar rundresan i landets sprudlande huvudstad Dublin, där vi har inkluderat en stadsrundtur med vår kunniga reseledare som introducerar oss för stadens alla sevärdheter. Vi hinner också med att utforska en av Europas mysigaste huvudstäder på egen hand och avrunda med en god avskedsmiddag på en pub i staden.

Céad míle fáilte – hjärtligt välkommen!

Kort dagsprogram för rundresan på Irland:

Dag 1: Ankomst Dublin. Via Glendalough till Waterford (M)
Dag 2: Curraghmore House & Gardens. Waterford Crystal och stadsvandring i Waterford (F, M)
Dag 3: Whiskeysmakning och Cobh med Titanic (F, M)
Dag 4: Ring of Kerry och irländsk afton(F, M)
Dag 5: Cliffs of Moher, Bunratty Castle & Folk Park och Tipperary (F, M)
Dag 6: Sightseeing i Dublin, tid på egen hand (F, M)
Dag 7: Ledig dag i Dublin. Middag på pub (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Sök resa

Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Dublin. Via Glendalough till Waterford (M)

Efter ankomsten till Dublin styr vi vår kurs söderut och beger oss ut på de irländska landsvägarna med det gröna landskapet som följeslagare. Resans allra första stopp blir i grevskapet Wicklow, var vi besöker Glendalough som är en av Irlands största attraktioner.

Klosterruinerna vid Glendalough hittar vi vackert belägna i dalen med de två sjöarna, och denna kristna pilgrimsplats kan dateras tillbaka till 500-talet när Sankt Kevin grundlade kyrkan. Förutom att området bär på en rik historia, så blir vi här bortskämda med bildsköna naturomgivningar i sällskap med ruinerna och det välbevarade runda tornet som idag har kommit att bli lite utav ett landmärke för området. Vi går här en tur vid klosterruinerna och vid den ena sjön.  

Än idag använder man på Irland uttrycket grevskap (på engelska “county”) och av de 32 grevskapen ligger 26 stycken belägna i republiken Irland och resterande 6 i Nordirland. Konstellationen härstammar ändå tillbaka från 1500-talet, och kan bäst beskrivas som ett slags län. På vår rundresa ska vi hinna med att besöka ca en tredjedel av alla grevskap.

Sent om eftermiddagen kör vi till Waterford som tar hem titeln som en av Irlands äldsta byar och som kommer att bli vår bas de två nästkommande nätterna. Resans första middag intar vi på hotellet.

Sjö i Glendalough på Irland.
Bild: Glendalough

Dag 2: Curraghmore House&Gardens, Waterford Crystal och stadstur (F, M)

Irland bjuder på en uppsjö med vackra, historiska hus med tillhörande trädgårdar, och längs vår väg passerar vi ett av dem. Curraghmore House's historia går av staplen redan under år 1167 med att De La Poer familjen bosätter sig här och bygger det första slottet. Väl framme får vi oss en rundvisning i huvudbyggnaden, som än idag tillhör familjens ägor, och får höra om den fantastiska berättelsen om familjen och huset. Naturligtvis ska vi även beundra den vackra trädgårdsanläggningen.   

Den ståtliga vita herrgården Curraghmore vid sjön i gröna miljöer i Waterford, Irland.
Bild: Curraghmore House med dess rika historia

Tillbaka i Waterford besöker vi House of Waterford Crystal som under ett par århundraden har producerat världsberömda kristallglas. Idag är majoriteten av produktionen flyttad utomlands. Vi får oss en inblick i den invecklade produktionsmetoden och skådar den omfattande utställningen.

Waterford – vikingarnas stad! Vår lokalguide tar oss runt på en stadsvandring i de gamla kvarteren och längs vår väg passerar vi de största sevärdheterna medan vi får stadens spännande historia berättad för oss. Waterford räknas nämligen som Irlands äldsta stad då den grundades på 900-talet av vikingarna. Med åren har sedan både norrmän och engelsmän kommit till staden.

Kvällsvy vid vattnet i Waterford, Irland.
Bild: Kvällsvy i Waterford

Middagen intar vi även denna kväll på hotellet.

Dag 3: Whiskeysmakning och Cobh med Titanic (F, M)

Det har blivit dags för oss att lämna Waterford och vi styr vår kurs mot sydväst. Strax utanför Cork besöker vi Old Middleton som producerar flera kända whiskeymärken. Irländsk whiskey stavas med ett extra ”e”, jämfört med den skotska versionen där e:et i whisky uteblir. Det finns även ett par andra skillnader mellan den irländska och skotska bryggningen och vi kommer att låta experterna diskutera om vilken whiskey eller whisky som är smakar allra bäst. Efter rundvisningen ska vi även få smaka den irländska versionen.

Skål med whiskey samt kyrka i staden Cobh på Irland.
Bild: Whiskeysmakning och staden Cobh

Cobh betyder ”bukt” på galliska, och det är i bukten med Irlands djupaste naturhamn, som vi finner den småskaliga charmerande staden belägen. De goda förhållandena till havet har medfört att stora havsfartyg har påbörjat sin segling ut mot världen just från Cobh. Det mest kända fartyget som lossat ankar här är MS Titanic som byggdes i Belfast och som sedan gick ett tragiskt öde till mötes. Titanic låg till vid hamnen i  Cobh och det var här som man tog emot de allra sista passagerarna och personalen ombord innan turen påbörjades till Amerika. Hela historien får vi i Titanic Center.

Efter besöket i Cobh åker vi till Killarney. Vi äter middag på hotellet, som ligger i lantliga omgivningar mellan Killarney stad och Killarney National Park.

Pittoreska Kennedy park vid havet i Cork på en rundresa på Irland.
Bild: Cobh - känt för att ha varit sista platsen där MS Titanic stannade

Dag 4: Ring of Kerry och irländsk afton (F, M)

Det sydvästliga Irland är berömt för sina spektakulära och vackra landskap, och dagens utflykt bjuder därför just på det - oförglömliga naturupplevelser - på vår rundtur på halvön Iveragh. Iveragh är synonym för den natursköna rutten Ring of Kerry, och turen beksrivs som en av de allra vackraste. Efter dagens åktur på knappt 180 km förstår man lätt varför. Utan att överdriva kan rutten kallas för ett mästerverk, där det ena vackra vykortslandskapet avlöser det andra. Mitt på halvön tornar också Irlands högsta bergskedja, Macgillycuddy Reeks, upp sig.

Vi åker längs med kusten nästan hela dagen och njuter av hänförande vyer över de små bukterna, långa stränderna och storslagna klippmassiven. Vi blir också betagna av fårflockarna, de öde bergstopparna, sjöarna och de ljungbeklädda bergen, samt - icke att förglömma - de charmiga och färgsprakande byarna vi kör igenom, såsom Glenbeigh, Waterwille och Sneem. Iveragh-halvön är den största halvön i området och har också ett par småsyskon runt omkring sig med samma sorts landskap; halvön Dingle i norr och halvön Beara i söder.

Landskapet och naturen vid rutten Ring of Kerry på Irland.
Bild: Utsikt från rutten Ring of Kerry

Golfströmmens varma havsströmmar berikar det sydliga Irland. Precis så milt och vackert som det är, lika dramatiska kan naturens krafter också vara här, nära Atlanten. När man åker runt i landskapet är det inte svårt att föreställa sig de hårda levnadsvillkor som har rådit här och som skickade de fattiga emigranterna till Amerika efter att potatisskörden slagit fel flera år i rad.

Kvällen bjuder på en festlig middag som ledsagas av traditionell musik, sång och dans på en av de många lokala pubarna i området.

Dag 5: Cliffs of Moher, Bunratty Castle & Folk Park och Tipperary (F, M)

Vi lämnar Kerry och sätter kursen mot nord. Vi tar genvägen och seglar över Irlands största flod Shannon, nära dess utlopp till Atlanten. Shannon-floden har haft väsentlig betydelse som färdväg med sin 300 km långa vattenväg från det nordliga till det sydliga Irland.

Cliffs of Moher är en fascinerande syn, och hör till en av Irlands absoluta toppattraktioner. Klipporna är belägna på en sträcka på åtta kilometer och reser sig lodrätt upp mer än 200 meter över havet på dess högsta punkt. Det är svårt att inte bli imponerad. På en klar dag kan man se ända till Aran-öarna, Galway-bukten och bergen i Connemara i norr, och till Dingle-halvön och Blakset-öarna i söder. Fågelskriken ackompanjerar upplevelsen av att vara helt nära naturen. Tusentals havsfåglar häckar och lever på klipporna och för tankarna till Färöarnas fågelfjäll. Här har vi entré inkluderad till besökscentrumet.

Klipporna Cliffs of Moher på Irland.
Bild: Cliffs of Moher

Dagens sista men absolut inte minsta besök blir vid Bunratty Castle & Folk Park som är ett av de bäst bevarade medeltidsslotten på Irland. Vi får oss en rundtur som även inkluderar ett besök i den anslutande upplevelseparken som verkar som ett friluftsmuseum som visar upp landsbylivet under 1800-talet.

Sent på eftermiddagen sätter vi kursen mot Tipperary och inkvarterar oss på ett country house hotell för natten var vi även äter middag.

Slottet Bunratty Castle från medelåldern på Irland.
Bild: Bunratty Castle

Dag 6: Sightseeing i Dublin, tid på egen hand (F, M)

Strax efter frukost kör vi in till Dublin. Väl framme beger vi oss ut på en panoramatur som introducerar oss inför stadens mest storslagna sevärdheter. Vi kör förbi universitetet Trinity College och huvudkontoret för den irländske Nationalbanken. Vi rundar Dublin Castle och ett par av de kända katedralerna; St. Patrick och Christ Church Cathedral samt Dublin Spire, O’Connolly bron, de färggranna dörrarna i museums-kvarteret, Phoenix Park med mera.

Street art i Dublin och Trinity College, ett universitet i Dublin på Irland.
Bild: Street art i Dublin / Trinity College

Vi inkvarterar oss på den nordliga flodbredden var huvudgatorna Henry Street och O'Connell Street bjuder på massor av affärer och gatuliv. Eftermiddagen är fri till eget program och möjligheterna till upplevelser är oändliga i Irlands huvudstad.

Är du intresserad av historien kring Dublins gyllene droppar så bör du ta vägen inom The Guiness Storehouse för rundvisning och provsmakning på bryggeriet, eller gå till whiskey-destilleriet The Teeling som ligger ca 10 minuters promenad från de två berömda katedralerna St Patrick och Christchurch.

På kvällen samlas vi för en gemensam middag på hotellet.

Dag 7: Ledig dag i Dublin. Middag på pub (F, M)

Idag har du en hel dag på egen hand i Dublin. Du hittar Dublins triumfbåge vid parken St. Stephen's Green, som är ett grönt andrum mitt i centrum. Gågatan Grafton Street leder upp till parken, som ligger i ett område som anses vara lite finare än de på den nordliga flodbredden.

Dublin bjuder på flera spännande museer, och det finns något för alla smaker. Museet Dublinia ger en bra inblick i medeltidens Dublin och de nordiska vikingarna som kom till Dublin i ett par omgångar för omkring 1 000 år sedan. Litteraturmuseet Dublin's Writers' Museum berättar om några av de stora, irländska författarna, där James Joyce och William Yeats nog är de mest kända. Ifall det är konst som intresserar så bör du ta vägen förbi National Gallery, och om historia lockar så rekommenderas ett besök vid National Museum of Ireland.

En traditionell irländsk pub i Dublin, the Temple Bar, Irland.

Om kvällen sluts vi sedan upp igen på en av de lokala pubarna i staden, och här väntar resans avskedsmiddag.

Dag 8:  Hemresa från Dublin (F)

Vi säger hejdå till Dublin och beger oss till flygplatsen där vårt flyg ska ta oss hem till Sverige.

Karta

Geografisk karta över Irland.

Väder

Se vädret i Dublin

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Dublin per år.

Hotell

Andra liknande resor

Trustpilot