Skip to main content

Det mytomspunna Irland

Natursceneri vid Cliffs of Moher på Irland.
Storstad och grönområde på resa på Irland.
Pub och livemusik på en bar på Irland.
Scenisk rutt och ett kors på Irland.
Medeltida slott på Irland.
En kyrkogård samt en sjö på Irland.
Två glas med whiskey och Kennedy park i Cobh på Irland.
En blå dörr och Curraghmore House County i Waterford på Irland.
Blommor längs väggen och en dörrprydnad på Irland.
Status:
Återkommer 2024

Rundresa på den gröna ön Irland 2023

Rundresa på Irland med gröna, frodiga ängar, böljande sluttningar och oförglömliga naturupplevelser. Irland är också folkmusik och skummande, kolsvart öl på inbjudande pubar, rika kulturarv, stolta traditioner och en helt enastående gästfrihet.

Vi beger oss in till hjärtat av den gröna ön, och låter oss förföras av lantlig idyll, stråtäckta hus, keltiska symboler, traditionella stengärdsgårdar och imponerande panoramautsikter.

Därför ska du resa med oss på rundresa på Irland:

  • En introduktion till öns största sevärdheter
  • Från spektakulära naturscenerier till storstadsliv
  • Den irländska kulturen med irländsk afton, afternoon tea och irish coffee

Glendalough, Waterford och Tramore

Vi kör till Glendalough, den tidigare kristna pilgrimsplatsen vars klosterruiner omges av höga berg och spegelblanka sjöar. I vikingarnas stad Waterford – Irlands äldsta by – utforskar vi den gamla stadsdelen, besöker de granna husen med sina blomstrande trädgårdar och lär oss om de berömda kristallglasen. Därefter inkvarterar vi oss i den mysiga kustbyn Tramore på östkusten.

The Ring of Kerry

I Killarney utforskar vi det sprudlande näringslivet samt kör den sceniska rutten The Ring of Kerry, som visar upp naturens mästerverk med målande landskap. En resa på Irland är heller inte komplett utan den irländska folkmusiken. Dess stämningsfulla melodier ska vi få njuta av under en festlig kväll med god mat till underhållning av både irländsk dans och musik.

Cliffs of Moher

De ståtliga klipporna vid Cliffs of Moher gör även ett stort intryck på oss under resan och det vilda landskapet i samspel med det öppna, brusande Atlanthavet är minst sagt en spektakulär syn för ögat.

Stadsvandring i Dublin

Vi avslutar rundresan i landets sprudlande huvudstad Dublin, där vi har inkluderat en stadsrundtur med vår kunniga reseledare som introducerar oss för stadens alla sevärdheter. Vi hinner också med att utforska en av Europas mysigaste huvudstäder på egen hand och avrunda med en god avskedsmiddag på en lokal pub i staden.

Céad míle fáilte – hjärtligt välkommen!

Kort dagsprogram för rundresan på Irland:

Dag 1: Ankomst Dublin och transfer till Tramore (M)
Dag 2: Curraghmore House & Gardens, Waterford Crystal och stadsvandring i Waterford (F)
Dag 3: Killarney och Killarney National Park (F, M)
Dag 4: Ring of Kerry och irländsk afton (F, M)
Dag 5: Cliffs of Moher och Bunrraty Castle (F, M)
Dag 6: Sightseeing i Dublin och whiskeyprovning på Jameson's destilleri (F, M)
Dag 7: Ledig dag i Dublin (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. 

Sök resa
Fyll endast i de fält som är väsentliga för dig

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Dublin – via Glendalough till Tramore (M)

Efter ankomsten till Dublin styr vi vår kurs söderut och beger oss ut på de irländska landsvägarna med det gröna landskapet som följeslagare. Resans allra första stopp blir i grevskapet Wicklow, var vi besöker Glendalough som är en av Irlands största attraktioner.

Klosterruinerna vid Glendalough hittar vi vackert belägna i dalen med de två sjöarna, och denna kristna pilgrimsplats kan dateras tillbaka till 500-talet när Sankt Kevin grundlade kyrkan. Förutom att området bär på en rik historia, så blir vi här bortskämda med bildsköna naturomgivningar i sällskap med ruinerna och det välbevarade runda tornet som idag har kommit att bli lite utav ett landmärke för området. Vi går här en tur vid klosterruinerna och vid den ena sjön.  

Än idag använder man på Irland uttrycket grevskap (på engelska “county”) och av de 32 grevskapen ligger 26 stycken belägna i republiken Irland och resterande 6 i Nordirland. Konstellationen härstammar ändå tillbaka från 1500-talet, och kan bäst beskrivas som ett slags län. På vår rundresa ska vi hinna med att besöka cirka en tredjedel av alla grevskap.

Sent om eftermiddagen kör vi till Tramore en trevlig stad vid havet, strax utanför Waterford. Resans första middag intar vi på hotellet.

Sjö i Glendalough på Irland.
Bild: Glendalough

Dag 2: Curraghmore House & Gardens, Waterford Crystal och stadsrundtur (F)

Irland bjuder på en uppsjö med vackra, historiska hus med tillhörande trädgårdar, och längs vår väg passerar vi ett av dem. Curraghmore House's historia inleds redan under år 1167 med att De La Poer familjen bosätter sig här och bygger det första slottet. Väl framme får vi oss en rundvisning i huvudbyggnaden som än idag tillhör familjens ägor, och där får vi höra om den fantastiska berättelsen om familjen och huset. Naturligtvis passar vi även på att beundra den vackra trädgårdsanläggningen.   

Den ståtliga vita herrgården Curraghmore vid sjön i gröna miljöer i Waterford, Irland.
Bild: Curraghmore House med dess rika historia

I Waterford besöker vi House of Waterford Crystal som under ett par århundraden har producerat världsberömda kristallglas. Idag är majoriteten av produktionen flyttad utomlands. Vi får oss en inblick i den invecklade produktionsmetoden och skådar den omfattande utställningen.

I Waterford tar vår reseledare oss runt på en stadsvandring i de gamla kvarteren, och längs vår väg passerar vi de största sevärdheterna medan vi får stadens spännande historia berättad för oss. Waterford räknas nämligen som Irlands äldsta stad då den grundades på 900-talet av vikingarna. Med åren har sedan både norrmän och engelsmän kommit till staden.

Kvällsvy vid vattnet i Waterford, Irland.
Bild: Kvällsvy i Waterford

Tillbaka i Tramore har du resten av kvällen på egen hand. Det är promenadavstånd till stadens utbud av restauranger och stämningsfulla pubbar.

Dag 3: Killarney och Killarney National Park (F, M)

Det har blivit dags för oss att lämna Waterford och vi styr vår kurs mot sydväst till Killarney. På vägen gör vi ett stopp i ett åsnereservat som har hjälpt utsatta övergivna åsnor sedan 1987.

Vi njuter av det hisnande landskapet både längs vägen och inte minst när vi anländer till Killarney. Vi kör en tur i området för att se de spegelblanka sjöarna som är omgivna av berg och har en vacker grön färg. Längs vägen stannar vi till i Killarney National Park och går en liten promenad tillsammans och njuter av den vackra trädgården och parken runt Muckross House. Killarney National Park är Irlands första och största nationalpark och etablerades redan 1932 och har en yta på 105 km².

På eftermiddagen har du ledig tid att njuta av Killarney, som är en mysig och livlig stad. Ta del av atmosfären på en av de lokala pubarna, shoppa eller gå på sightseeing. Sent på eftermiddagen åker vi vidare till vårt hotell där vi ska äta middag. Hotellet ligger i en lantlig miljö strax utanför staden Killarney.

Dag 4: Ring of Kerry och irländsk afton (F, M)

Vi påbörjar resans fjärde dag med en alldeles speciell upplevelse. Vallhundar, som vallar flockar av tamfår eller nötkreatur, är en vanlig syn på Irland. Hunden ska hålla flocken samlad, kunna hämta in djur som avviker från flocken samt kunna avskilja enskilda djur. Vallhundar används del av boskapsskötare, och är också huvudpersonen i vallhundstävlingar där hunden ska utföra vissa moment. Vallhundstävlingar är populära i stora fåravelsnationer, vilket exempelvis Irland är. Idag ska vi besöka den lokala bonden Brendan Ferris, som ska visa oss hur hundarna används i det dagliga arbetet. 

Det sydvästliga Irland är berömt för sina spektakulära och vackra landskap, och dagens andra utflykt bjuder därför på just det – oförglömliga naturupplevelser – på vår rundtur på halvön Iveragh. Iveragh är synonym för den natursköna rutten Ring of Kerry, och turen beksrivs som en av de allra vackraste. Efter dagens åktur på knappt 180 km förstår man lätt varför. Utan att överdriva kan rutten kallas för ett mästerverk, där det ena vackra vykortslandskapet avlöser det andra. Mitt på halvön tornar också Irlands högsta bergskedja, Macgillycuddy Reeks, upp sig.

Vi åker längs med kusten nästan hela dagen och njuter av hänförande vyer över de små bukterna, långa stränderna och storslagna klippmassiven. Vi blir också betagna av fårflockarna, de öde bergstopparna, sjöarna och de ljungbeklädda bergen, samt – icke att förglömma – de charmiga och färgsprakande byarna vi kör igenom, såsom Glenbeigh, Waterwille och Sneem. Iveraghhalvön är den största halvön i området och har också ett par småsyskon runt omkring sig med samma sorts landskap; halvön Dingle i norr och halvön Beara i söder.

Under turen idag besöker vi en irländsk pub för att smaka på landets inofficiella nationaldryck – Irish coffee. Varmt kaffe blandas med irländsk whisky toppad med en riklig mängd vispad grädde i en himmelsk kombination...

Landskapet och naturen vid rutten Ring of Kerry på Irland.
Bild: Utsikt från rutten Ring of Kerry

Golfströmmens varma havsströmmar berikar det sydliga Irland. Precis så milt och vackert som det är, lika dramatiska kan naturens krafter också vara här, nära Atlanten. När man åker runt i landskapet är det inte svårt att föreställa sig de hårda levnadsvillkor som har rått här och som skickade de fattiga emigranterna till Amerika efter att potatisskörden slagit fel flera år i rad.

Kvällen bjuder på en festlig middag som ledsagas av traditionell musik, sång och dans på en av de många lokala pubarna i området.

Dag 5: Cliffs of Moher och irländska specialiteter (F, M)

Vi lämnar Kerry och sätter kursen mot norr. Vi tar genvägen och seglar över Irlands största flod Shannon, nära dess utlopp till Atlanten. Shannonfloden har haft väsentlig betydelse som färdväg med sin 300 km långa vattenväg från det nordliga till det sydliga Irland. Längs vägen stannar vi för att njuta av något av det mest typiska som de brittiska och irländska öarna har att bjuda på, nämligen te och scones. Nybakta scones med vispgrädde och sylt, tillsammans med en värmande kopp te, ger oss massvis av energi till resten av dagen.

Cliffs of Moher är en fascinerande syn, och hör till en av Irlands absoluta toppattraktioner. Klipporna är belägna på en sträcka på åtta kilometer och reser sig lodrätt upp mer än 200 meter över havet på dess högsta punkt. Det är svårt att inte bli imponerad. På en klar dag kan man se ända till Aranöarna, Galwaybukten och bergen i Connemara i norr, och till Dinglehalvön och Blaksetöarna i söder. Fågelskriken ackompanjerar upplevelsen av att vara helt nära naturen. Tusentals havsfåglar häckar och lever på klipporna och för tankarna till Färöarnas fågelfjäll. Här har vi entré inkluderad till besökscentrumet.

Klipporna Cliffs of Moher på Irland.
Bild: Cliffs of Moher

Nästa besök är Bunratty Castle & Folk Park. Själva slottet är ett av de bäst bevarade medeltida slotten i Irland. Vi går också en promenad i den tillhörande upplevelseparken, som är anlagd som ett slags friluftsmuseum och visar byliv på 1800-talet – självklart den lokala puben.

Sent på eftermiddagen sätter vi kursen mot Tipperary och inkvarterar oss på vårt hotell för natten, där vi även äter middag.

Dag 6: Sightseeing i Dublin och besök på Jameson's whiskeydestilleri (F, M)

Strax efter frukost kör vi in till Dublin. Väl framme beger vi oss ut på en panoramatur som introducerar oss inför stadens mest storslagna sevärdheter. Vi kör förbi universitetet Trinity College och huvudkontoret för den irländske Nationalbanken. Vi rundar Dublin Castle och ett par av de kända katedralerna; St. Patrick och Christ Church Cathedral samt monumentet Dublin Spire, O’Connell-bron, de färggranna museumskvarteret och Phoenix Park.

Street art i Dublin och Trinity College, ett universitet i Dublin på Irland.
Bild: Street art i Dublin / Trinity College

Vi avslutar rundturen vid det välkända whiskeydestilleriet Jameson, som nästan är synonymt med just irländsk whiskey. Hos Jameson har det tillverkats whiskey i över 200 år. Grundaren John Jameson startade destilleriet år 1780, och sedan dess har fokus legat på att tillverka världens bästa, irländska whiskey. På besöksadressen mitt inne i hjärtat av Dublin, på samma plats som allting en gång startade, får vi höra historien om John Jamesons visioner och framgångssagan som har skapat den världskändis som varumärket är idag. Efter besöket inkvarterar vi oss på den sydliga flodbredden nära Christchurchkatedralen. På kvällen samlas vi på hotellet för en kort promenad till en lokal pub där vi ska avnjuta resans sista gemensamma middag.

Dag 7: Ledig dag i Dublin (F)

Idag kan du som vill ta rygg på vår reseledare, som till fots visar några av Dublins stadskärnas största attraktioner. Dublins triumfbåge hittar vi vid den lummiga parken St. Stephen's Green, som är ett grönt andrum mitt i centrum. Den exklusiva gågatan Grafton Street leder upp till parken, och kantas av fina utsmyckningar och tjusiga butiker. Det här området ses av lokalborna som den lite finare stadsdelen, jämfört med de man hittar på den nordliga flodbredden.

Dublin bjuder på flera spännande museer, och det finns något för alla smaker. Museet Dublinia ger en bra inblick i medeltidens Dublin och de nordiska vikingarna som kom till Dublin i ett par omgångar för omkring 1 000 år sedan. Litteraturmuseet Dublin's Writers' Museum berättar om några av de stora, irländska författarna, där James Joyce och William Yeats nog är de mest kända. Stadens prisvinnande museum Epic berättar om irländsk migrationshistoria genom en interaktiv upplevelse med musik, film och bilder. Här får du lära dig allt om de 10 miljoner irländska män och kvinnor som har emigrerat från Irland under århundraden, och hur deras flykt har påverkat kulturer över hela världen.

Om det är konst som intresserar så bör du ta vägen förbi National Gallery, och om historia lockar så rekommenderas ett besök vid National Museum of Ireland. Är du intresserad av historien kring Dublins andra nationaldryck – Guinnessen – så bör du ta vägen inom The Guiness Storehouse för rundvisning och provsmakning på bryggeriet.

En traditionell irländsk pub i Dublin, the Temple Bar, Irland.Bild: Temple Bar – en av Dublins mest kända och älskade pubar

Dag 8:  Hemresa från Dublin (F)

Vi säger hejdå till Dublin och beger oss till flygplatsen där vårt flyg ska ta oss hem till Sverige.

Karta

Väder

Se vädret i Dublin

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se

Väderkarta över den genomsnittliga temperaturen i Dublin per år.

Andra liknande resor

Trustpilot