Det mytomspunna Irland

Blommor och vackert landskap på en rundresa på Irland
Rock of Cashel och får på Irland
Guiness och den berömda tempel bar i Dublin.
Mytomspunnen natur på Irland
Trinity college i Dublin på Irland
viktorianska slottet Kylemore Abbey på Irland
Afternoon tea och vackra blomster dekorationer i Dublin
Ring of Kerry och den landskapet i Connemara på Irland

Rundresa på den gröna ön Irland

Rundresa på Irland med gröna, frodiga ängar, böljande sluttningar och oförglömliga naturupplevelser. Irland är också folkmusik och skummande, kolsvart öl på inbjudande pubar, rika kulturarv, stolta traditioner och en helt enastående gästfrihet.

Direkt efter ankomst kör vi tvärs över landet mot väst och beger oss in i hjärtat av den gröna ön, och låter oss förföras av lantlig idyll, stråtäckta hus, keltiska symboler, traditionella stengärdsgårdar och imponerande panoramautsikter. Vi blir betagna av det råa och blåsiga Connemara där vi övernattar i byn Leenane, och åker båt till Inishmore - en av de små Aranöarna där den irländska identiteten och folksjälen i hög grad ännu lever.

The Burren och Cliffs of Moher

För att uppleva fler unika naturfenomen kör vi därför mot syd där vi ska se kalkstensslätten The Burren som är känd för alla sina vilda blommor, samt Cliffs of Mohers branta klippor.

The ring of Kerry

Vi åker också längs den omtalade The Ring of Kerry, som välförtjänt är känd som ett irländskt naturmästerverk med vackra landskap, och som hos många fastnar som en av resans absoluta höjdpunkter.

Irländsk afton

Under rundresan bor vi på olika mysiga hotell och dagsprogrammet inrymmer både många utflykter och inkluderade måltider, samt gott om tid för att uppleva den gröna ön på egen hand. Lokala specialiteter står också på programmet, whiskeyprovning, pubbesök och irländsk afton med middag och underhållning.

Stadsvandring i Dublin

Vi avslutar rundresan i landets sprudlande huvudstad Dublin, där vi har inkluderat en stadsrundtur med vår kunniga reseledare som introducerar oss för stadens alla sevärdheter. Under resan hinner vi också med en hel dag på egen hand i en av Europas mysigaste huvudstäder.

Céad míle fáilte – hjärtligt välkommen!

Kort dagsprogram för rundresan på Irland:

Dag 1: Ankomst till Dublin och tvärs över Irland. Whiskey-smakning och middag (M)
Dag 2: Connemara och Galway (F)
Dag 3: Utflykt till Inishmore, Aranöerna (F)
Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst till Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)
Dag 5: Rundturen ”Ring of Kerry”och Killarney National Park (F)
Dag 6: Killarney - Rock of Cashel, Dublin och pub-middag(F, M)
Dag 7: Ledig dag i Dublin. Middag på hotellet(F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Notera: Programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma. Information om det slutliga dagsprogrammet lämnas vid ankomsten till destinationen.

Pris från:
12 995:-
Dagar:8
Boka resa »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Dublin och tvärs över Irland. Whiskey-smakning och middag (M)

Efter ankomst i Dublin sätter vi kursen mot väst Irland och området Connemara.

På vägen besöker vi det lilla whiskeymuseet Kilbeggan Old Destillery som ligger mitt inne i landet. Irländsk whiskey stavas med ett extra "e" och destilleras hela tre gånger. Detta är ett par av olikheterna mellan den irländska och den skottska brygden, som stavas whisky och endast destilleras två gånger. Först får vi en rundvisning och historien berättad för oss om produktionsmetoder, arbetarnas förhållanden, maskiner och vattenkvarnar innan vi ska få smaka på de gyllene dropparna. Det finns även möjlighet att äta lunch på museet om man önskar det.

Sedan fortsätter vår färd mot väst och Leenane som blir vårt hem dom nästa nätterna. På vägen passerar vi Galway som är Irlands fjärde största stad. Från Galway till Leenane kommer vi in på mindre väger och landskapet är berikad med en rå och oförstörd natur av berg, mossa och hedlandskap. Leenane ligger på gränsen mellan grevskapen Galway och Mayo, och är beläget i slutet av Killary-fjorden som med sina 16 kilometer är Irlands enda fjord.

På kvällen ankommer vi till hotellet och efter vi har checkat in så äter vi en gemensam middag.

Dag 2: Connemara och Galway (F)

Idag kör vi igen genom Connemara vackra landskap. Denna region är berikad med en rå och oförstörd natur, med berg, mossor och hedlandskap, samt vackra stränder och klippor och massor av får längs vägarna. Alla som besöker området blir betagna av detta vilda landskap. Vi gör ett stopp vid det viktorianska slottet Kylemore Abbey, som ligger vackert beläget enda nere vid strandkanten på en sjö.

Vi fortsätter till Galway som är Irlands fjärde största stad och som ligger väl skyddad inne i bukten där Corrib-floden rinner ut i Atlanten. Här går vi en stadsvandring i centrum, runt floden, gågatorna, stadens katedral samt resterna av stadsmuren vid The Spanish Arch. Vi hinner också med tid på egen hand innan vi ger oss tillbaka till Connemara igen.

Dag 3: Aran-ön Inishmore (F)

Strax utanför Galwaykusten ligger tre bemärkningsvärda små öar; Inishmore, Inishmann och Inishsheer. Det här är en liten ögrupp helt för sig själv, med starka traditioner och där irländska fortfarande används som huvudspråk. Irland har två officiella språk - engelska och irländska - varav det sistnämnda mest talas i det sydvästliga och västliga Irland. Traditionerna lever kvar för fullt på de här kusterna, på allt från fiskebåtarnas konstruktioner och mönstren i de hemmastickade ulltröjorna till musiklivet och arbetsmetoderna i lantbruket och fisket, där användandet av lokala material fortfarande är helt självklart.

Vi påbörjar vårt ö-äventyr från Rossaveal, varifrån vi tar båten till Inishmore - den största av de tre Aranöarna. Båtturen tar ca en timme. Vi får en rundtur på ön samt besöker fästningen Dún Aonghasa, som precis som flera andra förhistoriska och förkristna stenbyggnader och ruiner vittnar om en tidig bosättning på ön. Vi möter storslagna landskap med en skönhet och charm, och hittar garanterat fantastiska motiv för både öga och kameralins i dessa ofta barska områden, där naturkrafterna fortfarande bestämmer dagens program. Det finns tid till att på egen hand äta lunch på en av de lokala pubarna, iaktta livet i byn eller promenera en tur i naturen. Vi tar båten tillbaka till fastlandet under eftermiddagen och kan då njuta över inseglingen i Galway-bukten. Väl tillbaka i Leenane är kvällen på egen hand.

Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)

Idag åker vi söderut till de branta klipporna vid Cliffs of Moher via The Burren, kalkstensslätten, som skapade under förhistorisk tid för 300 miljoner år sedan. Få träd överlever på slätten, som däremot har desto fler blommor. Vi får se det helt unika landskapet som är som ett stort blomsterhav, som blommar från tidig vår till slutet av sommaren.

Cliffs of Moher är en fascinerande syn, och hör till en av Irlands absoluta toppattraktioner. Klipporna är belägna på en sträcka på åtta kilometer och reser sig lodrätt upp mer än 200 meter över havet på dess högsta punkt. Det är svårt att inte bli imponerad. På en klar dag kan man se ända till Aran-öarna, Galway-bukten och bergen i Connemara i norr, och till Dingle-halvön och Blakset-öarna i söder. Fågelskriken ackompanjerar upplevelsen av att vara helt nära naturen. Tusentals havsfåglar häckar och lever på klipporna och för tankarna till Färöarnas fågelfjäll.

Vid Cliffs of Moher kan du passa på att besöka dess informationscenter, eller gå ända upp till utsiktstornet O’Brien’s Tower som är den högst belägna punkten i området och som erbjuder en formidabel utsikt.

På eftermiddagen tar vi båten från Killimer till grevskapet Kerry och Tarbert över Irlands största flod, Shannon, nära dess utlopp till Atlanten. Shannonfloden har haft en enorm betydelse som färdväg, med sin 300 km långa vattenväg från det nordliga till det sydliga Irland.

Under eftermiddagen ankommer vi till Killarney i grevskapet Kerry och inkvarterar oss på hotellet som är beläget strax utanför staden. Kvällen bjuder på en festlig middag med underhållning i form av traditionell musik, sång och dans på en av de lokala pubarna.

Dag 5: The Ring of Kerry (F)

Det sydvästliga Irland är berömt för sina spektakulära och vackra landskap, och dagens utflykt bjuder därför just på det - oförglömgliga naturupplevelser - på vår rundtur på halvön Iveragh. Iveragh är synonym för den natursköna rutten Ring of Kerry, och turen beksrivs som en av de allra vackraste. Efter dagens åktur på knappt 180 km förstår man lätt varför. Utan att överdriva kan rutten kallas för ett mästerverk, där det ena vackra vykortslandskapet avlöser det andra. Mitt på halvön tornar också Irlands högsta bergskedja, Macgillycuddy Reeks, upp sig.

Vi åker längs med kusten nästan hela dagen och njuter av hänförande vyer över de små bukterna, långa stränderna och storslagna klippmassiven. Vi blir också betagna av fårflockarna, de öde bergstopparna, sjöarna och de ljungbeklädda bergen, samt - icke att förglömma - de charmiga och färgsprakanade byarna vi kör igenom, såsom Glenbeigh, Waterwille och Sneem. Iveragh-halvön är den största halvön i området och har också ett par småsyskon runt omkring sig med samma sorts landskap; halvön Dingle i norr och halvön Beara i söder.
Golfströmmens varma havsströmmar berikar det sydliga Irland. Precis så milt och vackert som det är, lika dramatiska kan naturens krafter också vara här, nära Atlanten. När man åker runt i landskapet är det inte svårt att föreställa sig de hårda levnadsvillkor som har rådit här och som skickade de fattiga emigranterna till Amerika efter att potatisskörden slagit fel flera år i rad.

Eftermiddagen bjuder på ett besök i Killarney National Park, som är ett stort naturområde och nationalpark, strax utanför själva Killarney's stadskärna.

Vi påbörjar och avslutar turen vid Muckross House. Efter detta finns det möjlighet att följa med bussen tillbaka till hotellet, eller stanna kvar i parken på egen hand och kanske också besöka det viktorianska Muckross House.

Dag 6: Killarney – Rock of Cashel, Dublin och Pub-middag (F, M)

Vi lämnar grevskapet Killaney och sätter kursen mot nordöst. Vi slipper snabbt trafiken inne i staden och beger oss ut på de irländska landsvägarna med dess vackra, gröna utsikt. På Irland använder man fortfarande uttrycket grevskap, county, som det finns 32 stycken av - 26 stycken i republiken Irland och de resterande sex på Nordirland. Detta är en konstellation som härstammar ända från 1500-talet och som bäst kan beskrivas som ett län. Vi besöker ca en tredjedel av Irlands alla grevskap på denna rundresa.

Vårt nästa stopp är i grevskapet Tipperary som de flesta nog känner igen från sången “It’s a long long way to Tipperary”, som blev populär efter det första världskriget. På en bergstopp utanför staden Cashel besöker vi resterna av det stora klostret och fästningen “Rock of Cashel”. Kungarna från Munster grundlade fästningen här på 300-talet som en försvarsborg. Senare blev området övertaget av kyrkan som uppförde Cormac-kapellet och St Patrick-katedralen, som vi ser ruinerna av idag.

Under eftermiddagen ankommer vi till Dublin och kör en sväng igenom staden för att orientera oss. Vi passerar Trinity college, den irländska nationalbanken, Dublin castle och några av de mest kända katedralerna St. Patrick och Christurch Cathedral. Vi ser de färgade dörrarna i museums kvarter och får ett kort stopp i Phoenix parken. Vi avslutar dagen med en traditionell pub-middag innan vi checkar in på vårt hotell.

Dag 7: Ledig dag i Dublin och middag på hotellet (F, M)

Dagen idag är ledig till egna upplevelser. Vi har transport intill Dublin och hem igen och all tid däremellan är på egen hand.

Dublin bjuder på oändliga möjligheter för en upplevelserik dag på egen hand. Är du intresserad av historien kring Dublins gyllene droppar så bör du ta vägen inom The Guiness Storehouse för rundvisning och provsmakning på bryggeriet, eller gå till whiskey-destilleriet The Teeling som ligger ca 10 minuters promenad från de två berömda katedralerna St Patrick och Christchurch.

På den nordliga flodbredden bjuder huvudgatorna Henry Street och O'Connell Street på massov av affärer och gatuliv. Ner mot O'Connolly-bron tronar den 121 meter höga Dublin Spire, som är ett av stadens stora kännetecken. Om du går förbi huvudpostkontoret finner du minnesplatsen för påskupproret 1916, som var en del av det irländska frihetskriget.

Korsa O'Connolly-bron, vars bredd är större än dess längd, och som är en av Dublins mest trafikerade broar. Vid universitetet Trinity College kan du hälsa på statyn öven fiskekvinnan Molly Malone, som omnämns i en folkvisa som ofta sjungs vid festliga tillfällen på Irland; Cockels and Mussels. Ta en paus från storstadens brus i området rund Trinity College som ligger som en oas mitt i staden. Det är också här som den kända boken The books of Kells finns, en helt unik klenod från 800-talet.

Dublins triumfbåge hittar du vid parken St. Stephen's Green, som är ett grönt andrum mitt i centrum. Gågatan Grafton Street leder upp till parken, som ligger i ett område som anses vara lite finare än de på den nordliga flodbredden.

Dublin bjuder på flera spännande museer, och det finns något för alla smaker. Museet Dublinia ger en bra inblick i medeltidens Dublin och de nordiska vikingarna som kom till Dublin i ett par omgångar för omkring 1 000 år sedan. Litteraturmuseet Dublin's Writers' Museum berättar om några av de stora, irländska författarna, där James Joyce och William Yeats nog är de mest kända. Ifall det är konst som intresserar så bör du ta vägen förbi National Gallery, och om historia lockar så rekommenderas ett besök vid National Museum of Ireland.

Naturligtvis bör du också ta vägen förbi Dublins mysiga kvarter Temple Bar, med dess kullerstensbelagda gator, livliga musikliv, många matställen och otaliga pubar. Dagtid är här lite lugnare än under kvällen, men både pubar och restauranger är vanligtvis välbesökta nästan dygnet runt.

Pubkulturen på Irland bjuder in till en pint och en bit mat såväl till lunch och efter jobbet som under kvällstid. Nästan i varenda gathörn i Dublin finns det en inbjudande pub. Besök gärna Dublins äldsta, Brazen Head, som ligger vid Liffey river, eller titta in på O'Donoghues, där The Dubliners påbörjade sin karriär. En annan rolig liten pub är The Damson Lounge, som är Dublins minsta pub.

Vi avslutar vår händelserika resa med en gemensam middag på hotellet.

Dag 8: Hemresa från Dublin (F)

Det är dags att säga farväl till Irland. Vi åker till flygplatsen och tar flyget hem igen.

Karta

Väder

Se vädret i Dublin

Få uppdaterad väderleksprognos på smhi.se. 

Genomsnittlig max dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig dygnstemperatur per månad / Genomsnittlig minimum dygnstemperatur per månad

Dagsprogram för avresa 12/9 fr. Stockholm

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Dublin. Till hotellet i mitt-Irland
Dag 2: Galway och Connemara och middag (F, M)
Dag 3: Utflykt till Inishmore, Aranöerna (F)
Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst till Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)
Dag 5: Rundturen ”Ring of Kerry”och Killarney National Park (F)
Dag 6: Killarney - Rock of Cashel, Glendalough och gemensam middag (F, M)
Dag 7: Transfer till Dublin, stadsrundtur med whiskyprovning och retur till hotellet (F) 
Dag 8: Transfer till Dublin, ledig tid i Dublin. Pub-lunch och hemresa (F, L)

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

Dag 1: Ankomst till Dublin. Till hotellet i mitt-Irland

Efter ankomst i Dublin sätter vi kursen mot mitten av Irland, var vi ankommer sent på kvällen till vårt hotell i Mullingar.

Dag 2: Galway och Connemara och gemensam middag (F, M)

I dag kör vi till Galway som är Irlands fjärde största stad och som ligger väl skyddad inne i bukten där Corrib-floden rinner ut i Atlanten. Här går vi en stadsvandring i centrum, runt floden, gågatorna, stadens katedral samt resterna av stadsmuren vid The Spanish Arch. Vi hinner också med tid på egen hand innan vi kör vidare mot Connemaras vackra landskap.

Connemara är berikad med en rå och oförstörd natur, med berg, mossor och hedlandskap, samt vackra stränder och klippor och massor av får längs vägarna. Alla som besöker området blir betagna av detta vilda landskap. Vi gör ett stopp vid det viktorianska slottet Kylemore Abbey, som ligger vackert beläget enda nere vid strandkanten på en sjö.

Sedan fortsätter vår färd mot väst och till kusten, där landsbyn Clifden blir vårt hem för de nästkommande nätterna.

Sent på eftermiddagen ankommer vi till hotellet och efter vi har checkat in så äter vi en gemensam middag.

Dag 3: Aran-ön Inishmore (F)

Strax utanför Galwaykusten ligger tre bemärkningsvärda små öar; Inishmore, Inishmann och Inishsheer. Det här är en liten ögrupp helt för sig själv, med starka traditioner och där irländska fortfarande används som huvudspråk. Irland har två officiella språk - engelska och irländska - varav det sistnämnda mest talas i det sydvästliga och västliga Irland. Traditionerna lever kvar för fullt på de här kusterna, på allt från fiskebåtarnas konstruktioner och mönstren i de hemmastickade ulltröjorna till musiklivet och arbetsmetoderna i lantbruket och fisket, där användandet av lokala material fortfarande är helt självklart.

Vi påbörjar vårt ö-äventyr från Rossaveal, varifrån vi tar båten till Inishmore - den största av de tre Aranöarna. Båtturen tar ca en timme. Vi får en rundtur på ön samt besöker fästningen Dún Aonghasa, som precis som flera andra förhistoriska och förkristna stenbyggnader och ruiner vittnar om en tidig bosättning på ön. Vi möter storslagna landskap med en skönhet och charm, och hittar garanterat fantastiska motiv för både öga och kameralins i dessa ofta barska områden, där naturkrafterna fortfarande bestämmer dagens program.Det finns tid till att på egen hand äta lunch på en av de lokala pubarna, iaktta livet i byn eller promenera en tur i naturen. Vi tar båten tillbaka till fastlandet under eftermiddagen och kan då njuta över inseglingen i Galway-bukten. Väl tillbaka i Clifden är kvällen på egen hand. I Clifden levs bylivet fullt ut, och detta inkluderar också publivet, där det ofta spelas levande musik. Då hotellet vi bor på i Clifden ligger beläget på huvudgatan och därmed mitt i byn, finns det goda möjligheter till att utforska bylivet med alla dess affärer och pubar och endast ett par hundra meter från hotellet hittar du den idylliska hamnen.

Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)

Idag åker vi söderut till de branta klipporna vid Cliffs of Moher via The Burren, kalkstensslätten, som skapade under förhistorisk tid för 300 miljoner år sedan. Få träd överlever på slätten, som däremot har desto fler blommor. Vi får se det helt unika landskapet som är som ett stort blomsterhav, som blommar från tidig vår till slutet av sommaren.

Cliffs of Moher är en fascinerande syn, och hör till en av Irlands absoluta toppattraktioner. Klipporna är belägna på en sträcka på åtta kilometer och reser sig lodrätt upp mer än 200 meter över havet på dess högsta punkt. Det är svårt att inte bli imponerad. På en klar dag kan man se ända till Aran-öarna, Galway-bukten och bergen i Connemara i norr, och till Dingle-halvön och Blakset-öarna i söder. Fågelskriken ackompanjerar upplevelsen av att vara helt nära naturen. Tusentals havsfåglar häckar och lever på klipporna och för tankarna till Färöarnas fågelfjäll.

Vid Cliffs of Moher kan du passa på att besöka dess informationscenter, eller gå ända upp till utsiktstornet O’Brien’s Tower som är den högst belägna punkten i området och som erbjuder en formidabel utsikt.

På eftermiddagen tar vi båten från Killimer till grevskapet Kerry och Tarbert över Irlands största flod, Shannon, nära dess utlopp till Atlanten. Shannonfloden har haft en enorm betydelse som färdväg, med sin 300 km långa vattenväg från det nordliga till det sydliga Irland.

Under eftermiddagen ankommer vi till Killarney i grevskapet Kerry och inkvarterar oss på hotellet som är beläget strax utanför staden. Kvällen bjuder på en festlig middag med underhållning i form av traditionell musik, sång och dans på en av de lokala pubarna.

Dag 5: The Ring of Kerry (F)

Det sydvästliga Irland är berömt för sina spektakulära och vackra landskap, och dagens utflykt bjuder därför just på det - oförglömgliga naturupplevelser - på vår rundtur på halvön Iveragh. Iveragh är synonym för den natursköna rutten Ring of Kerry, och turen beksrivs som en av de allra vackraste. Efter dagens åktur på knappt 180 km förstår man lätt varför. Utan att överdriva kan rutten kallas för ett mästerverk, där det ena vackra vykortslandskapet avlöser det andra. Mitt på halvön tornar också Irlands högsta bergskedja, Macgillycuddy Reeks, upp sig.

Vi åker längs med kusten nästan hela dagen och njuter av hänförande vyer över de små bukterna, långa stränderna och storslagna klippmassiven. Vi blir också betagna av fårflockarna, de öde bergstopparna, sjöarna och de ljungbeklädda bergen, samt - icke att förglömma - de charmiga och färgsprakanade byarna vi kör igenom, såsom Glenbeigh, Waterwille och Sneem. Iveragh-halvön är den största halvön i området och har också ett par småsyskon runt omkring sig med samma sorts landskap; halvön Dingle i norr och halvön Beara i söder.
Golfströmmens varma havsströmmar berikar det sydliga Irland. Precis så milt och vackert som det är, lika dramatiska kan naturens krafter också vara här, nära Atlanten. När man åker runt i landskapet är det inte svårt att föreställa sig de hårda levnadsvillkor som har rådit här och som skickade de fattiga emigranterna till Amerika efter att potatisskörden slagit fel flera år i rad.

Eftermiddagen bjuder på ett besök i Killarney National Park, som är ett stort naturområde och nationalpark, strax utanför själva Killarney's stadskärna.

Vi påbörjar och avslutar turen vid Muckross House. Efter detta finns det möjlighet att följa med bussen tillbaka till hotellet, eller stanna kvar i parken på egen hand och kanske också besöka det viktorianska Muckross House.

Dag 6: Killarney – Rock of Cashel, Glendalough och gemensam middag (F, M)

Vi lämnar grevskapet Killaney och sätter kursen mot nordöst. Vi slipper snabbt trafiken inne i staden och beger oss ut på de irländska landsvägarna med dess vackra, gröna utsikt. På Irland använder man fortfarande uttrycket grevskap, county, som det finns 32 stycken av - 26 stycken i republiken Irland och de resterande sex på Nordirland. Detta är en konstellation som härstammar ända från 1500-talet och som bäst kan beskrivas som ett län. Vi besöker ca en tredjedel av Irlands alla grevskap på denna rundresa.

Vårt nästa stopp är i grevskapet Tipperary som de flesta nog känner igen från sången “It’s a long long way to Tipperary”, som blev populär efter det första världskriget. På en bergstopp utanför staden Cashel besöker vi resterna av det stora klostret och fästningen “Rock of Cashel”. Kungarna från Munster grundlade fästningen här på 300-talet som en försvarsborg. Senare blev området övertaget av kyrkan som uppförde Cormac-kapellet och St Patrick-katedralen, som vi ser ruinerna av idag.

Under eftermiddagen gör vi ett extra stopp i County Wicklow, var vi besöker Glendalough som ligger vackert beläget vid de två sjöarna i dalen som har fått samma namn. Glendalough är en gammal kristen pilgrimsstad från 500-talet som inte endast ligger belägen i vackra naturomgivningar, men som också huserar hem till ett 33 meter högt rundtorn med ruinerna från ett par kyrkor och anrika rundkors.  


Efter besöket i Wicklow, sätter vi kursen mot kusten och den lilla byn Bray, var vi ska bo. Middag äter vi på hotellet.

Dag 7: Transfer till Dublin, stadsrundtur med whiskyprovning och retur till hotellet (F) 

I dag kör vi till Dublin, var vi får upptäcka staden tillsammans och lära oss om olika wishkeysorter tillsammas med en provsmakning. Här finns det också tid för att på egen hand upptäcka den mångfaldiga staden. 

Vi kör en sväng igenom staden för att orientera oss. Vi passerar Trinity college, den irländska nationalbanken, Dublin castle och några av de mest kända katedralerna St. Patrick och Christ Church Cathedral. Vi ser de färgade dörrarna i museums kvarter och får ett kort stopp i Phoenix parken. Vår tur tas oss även runt till fots innan vi tar vägen förbi The Irish Whisky Museum, var vi får historien om den gyllene drycken berättad för oss tillsammans med en provsmakning.  Härefter är resten av dagen fri till eget program. Dublin bjuder på oändliga möjligheter för en upplevelserik dag på egen hand. Är du öl-intresserad så bör du ta vägen inom The Guiness Storehouse för rundvisning och provsmakning på bryggeriet.  

På den nordliga flodbredden bjuder huvudgatorna Henry Street och O'Connell Street på massor av affärer och gatuliv. Ner mot O'Connolly-bron tronar den 121 meter höga Dublin Spire, som är ett av stadens stora kännetecken. Om du går förbi huvudpostkontoret finner du minnesplatsen för påskupproret 1916, som var en del av det irländska frihetskriget. Korsa O'Connolly-bron, vars bredd är större än dess längd, och som är en av Dublins mest trafikerade broar. Vid universitetet Trinity College kan du hälsa på statyn öven fiskekvinnan Molly Malone, som omnämns i en folkvisa som ofta sjungs vid fästliga tillfällen på Irland; Cockels and Mussels. Ta en paus från storstadens brus i området rund Trinity College som ligger som en oas mitt i staden. Det är också här som den kända boken The books of Kells finns, en helt unik klenod från 800-talet.

Dublins triumfbåge hittar du vid parken St. Stephen's Green, som är ett grönt andrum mitt i centrum. Gågatan Grafton Street leder upp till parken, som ligger i ett område som anses vara lite finare än de på den nordliga flodbredden.

Dublin bjuder på flera spännande museer, och det finns något för alla smaker. Museet Dublinia ger en bra inblick i medeltidens Dublin och de nordiska vikingarna som kom till Dublin i ett par omgångar för omkring 1 000 år sedan. Litteraturmuseet Dublin's Writers' Museum berättar om några av de stora, irländska författarna, där James Joyce och William Yeats nog är de mest kända. Ifall det är konst som intresserar så bör du ta vägen förbi National Gallery, och om historia lockar så rekommenderas ett besök vid National Museum of Ireland.

Naturligtvis bör du också ta vägen förbi Dublins mysiga kvarter Temple Bar, med dess kullerstensbelagda gator, livliga musikliv, många matställen och otaliga pubar. Dagtid är här lite lugnare än under kvällen, men både pubar och restauranger är vanligtvis välbesökta nästan dygnet runt.

Pubkulturen på Irland bjuder in till en pint och en bit mat såväl till lunch och efter jobbet som under kvällstid. Nästan i varenda gathörn i Dublin finns det en inbjudande pub. Besök gärna Dublins äldsta, Brazen Head, som ligger vid Liffey river, eller titta in på O'Donoghues, där The Dubliners påbörjade sin karriär. En annan rolig liten pub är The Damson Lounge, som är Dublins minsta pub.

Sent på eftermiddagen finns det möjlighet att följa med bussen tilbaka till hotellet. Om du hellre vill stanna kvar och upptäcka Dublin på egen hand kan du ta DART tåget tillbaka till Bray. Tågfärden tar ca. 40 minuter.

Dag 8: Dublin, Pub-lunch och hemresa från Dublin (F, L)

Det har blivit dags att säga farväl till Irland. Då vårt flyg avgår först på kvällen, så kör vi till Dublin efter frukost och har här tid på egen hand innan vi efter en god pub-lunch beger oss mot flygplatsen och tar flyget hem igen.

 

Dagsprogram för avresa 7/8 fr. Köpenhamn

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst till Dublin och tvärs över Irland. Whiskey-smakning och middag (M)
Dag 2: Connemara och Galway (F)
Dag 3: Utflykt till Inishmore, Aranöerna (F, M)
Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst till Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)
Dag 5: Rundturen ”Ring of Kerry”och Killarney National Park (F)
Dag 6: Killarney - Rock of Cashel, Dublin och pub-middag(F)
Dag 7: Ledig dag i Dublin (F)
Dag 8: Hemresa (F)

F = Frukost   M = Middag

Dag 1: Ankomst till Dublin och tvärs över Irland. Whiskey-smakning och middag (M)

Efter ankomst i Dublin sätter vi kursen mot väst Irland och området Connemara.

På vägen besöker vi det lilla whiskeymuseet Kilbeggan Old Destillery som ligger mitt inne i landet. Irländsk whiskey stavas med ett extra "e" och destilleras hela tre gånger. Detta är ett par av olikheterna mellan den irländska och den skottska brygden, som stavas whisky och endast destilleras två gånger. Först får vi en rundvisning och historien berättad för oss om produktionsmetoder, arbetarnas förhållanden, maskiner och vattenkvarnar innan vi ska få smaka på de gyllene dropparna. Det finns även möjlighet att äta lunch på museet om man önskar det.

Sedan fortsätter vår färd mot väst och Clifden som blir vårt hem dom nästa nätterna. På vägen kör vi runt Galway som är Irlands fjärde största stad. Från Galway till Clifden kommer vi in på mindre väger och landskapet är berikad med en rå och oförstörd natur av berg, mossa och hedlandskap.

På kvällen ankommer vi till hotellet och efter vi har checkat in så äter vi en gemensam middag.

Dag 2: Connemara och Galway (F)

Idag kör vi igen genom Connemara vackra landskap. Denna region är berikad med en rå och oförstörd natur, med berg, mossor och hedlandskap, samt vackra stränder och klippor och massor av får längs vägarna. Alla som besöker området blir betagna av detta vilda landskap. Vi gör ett stopp vid det viktorianska slottet Kylemore Abbey, som ligger vackert beläget enda nere vid strandkanten på en sjö.

Vi fortsätter till Galway som är Irlands fjärde största stad och som ligger väl skyddad inne i bukten där Corrib-floden rinner ut i Atlanten. Här går vi en stadsvandring i centrum, runt floden, gågatorna, stadens katedral samt resterna av stadsmuren vid The Spanish Arch. Vi hinner också med tid på egen hand innan vi ger oss tillbaka till Connemara igen.

Dag 3: Aran-ön Inishmore (F, M)

Strax utanför Galwaykusten ligger tre bemärkningsvärda små öar; Inishmore, Inishmann och Inishsheer. Det här är en liten ögrupp helt för sig själv, med starka traditioner och där irländska fortfarande används som huvudspråk. Irland har två officiella språk - engelska och irländska - varav det sistnämnda mest talas i det sydvästliga och västliga Irland. Traditionerna lever kvar för fullt på de här kusterna, på allt från fiskebåtarnas konstruktioner och mönstren i de hemmastickade ulltröjorna till musiklivet och arbetsmetoderna i lantbruket och fisket, där användandet av lokala material fortfarande är helt självklart.

Vi påbörjar vårt ö-äventyr från Rossaveal, varifrån vi tar båten till Inishmore - den största av de tre Aranöarna. Båtturen tar ca en timme. Vi får en rundtur på ön samt besöker fästningen Dún Aonghasa, som precis som flera andra förhistoriska och förkristna stenbyggnader och ruiner vittnar om en tidig bosättning på ön. Vi möter storslagna landskap med en skönhet och charm, och hittar garanterat fantastiska motiv för både öga och kameralins i dessa ofta barska områden, där naturkrafterna fortfarande bestämmer dagens program. Det finns tid till att på egen hand äta lunch på en av de lokala pubarna, iaktta livet i byn eller promenera en tur i naturen. Vi tar båten tillbaka till fastlandet under eftermiddagen och kan då njuta över inseglingen i Galway-bukten. Väl tillbaka på hotellet i Clifden avslutar vi vår händelserika dag med en gemensam middag på hotellet.

Dag 4: The Burren, Cliffs of Moher, ankomst Killarney. Irländsk afton med show och middag (F, M)

Idag åker vi söderut till de branta klipporna vid Cliffs of Moher via The Burren, kalkstensslätten, som skapade under förhistorisk tid för 300 miljoner år sedan. Få träd överlever på slätten, som däremot har desto fler blommor. Vi får se det helt unika landskapet som är som ett stort blomsterhav, som blommar från tidig vår till slutet av sommaren.

Cliffs of Moher är en fascinerande syn, och hör till en av Irlands absoluta toppattraktioner. Klipporna är belägna på en sträcka på åtta kilometer och reser sig lodrätt upp mer än 200 meter över havet på dess högsta punkt. Det är svårt att inte bli imponerad. På en klar dag kan man se ända till Aran-öarna, Galway-bukten och bergen i Connemara i norr, och till Dingle-halvön och Blakset-öarna i söder. Fågelskriken ackompanjerar upplevelsen av att vara helt nära naturen. Tusentals havsfåglar häckar och lever på klipporna och för tankarna till Färöarnas fågelfjäll.

Vid Cliffs of Moher kan du passa på att besöka dess informationscenter, eller gå ända upp till utsiktstornet O’Brien’s Tower som är den högst belägna punkten i området och som erbjuder en formidabel utsikt.

På eftermiddagen tar vi båten från Killimer till grevskapet Kerry och Tarbert över Irlands största flod, Shannon, nära dess utlopp till Atlanten. Shannonfloden har haft en enorm betydelse som färdväg, med sin 300 km långa vattenväg från det nordliga till det sydliga Irland.

Under eftermiddagen ankommer vi till Killarney i grevskapet Kerry och inkvarterar oss på hotellet som är beläget i hjärtat av stadens centrum. Kvällen bjuder på en festlig middag med underhållning i form av traditionell musik, sång och dans på en av de lokala pubarna.

Dag 5: The Ring of Kerry (F)

Det sydvästliga Irland är berömt för sina spektakulära och vackra landskap, och dagens utflykt bjuder därför just på det - oförglömgliga naturupplevelser - på vår rundtur på halvön Iveragh. Iveragh är synonym för den natursköna rutten Ring of Kerry, och turen beksrivs som en av de allra vackraste. Efter dagens åktur på knappt 180 km förstår man lätt varför. Utan att överdriva kan rutten kallas för ett mästerverk, där det ena vackra vykortslandskapet avlöser det andra. Mitt på halvön tornar också Irlands högsta bergskedja, Macgillycuddy Reeks, upp sig.

Vi åker längs med kusten nästan hela dagen och njuter av hänförande vyer över de små bukterna, långa stränderna och storslagna klippmassiven. Vi blir också betagna av fårflockarna, de öde bergstopparna, sjöarna och de ljungbeklädda bergen, samt - icke att förglömma - de charmiga och färgsprakanade byarna vi kör igenom, såsom Glenbeigh, Waterwille och Sneem. Iveragh-halvön är den största halvön i området och har också ett par småsyskon runt omkring sig med samma sorts landskap; halvön Dingle i norr och halvön Beara i söder.
Golfströmmens varma havsströmmar berikar det sydliga Irland. Precis så milt och vackert som det är, lika dramatiska kan naturens krafter också vara här, nära Atlanten. När man åker runt i landskapet är det inte svårt att föreställa sig de hårda levnadsvillkor som har rådit här och som skickade de fattiga emigranterna till Amerika efter att potatisskörden slagit fel flera år i rad.

Eftermiddagen bjuder på ett besök i Killarney National Park, som är ett stort naturområde och nationalpark, strax utanför själva Killarney's stadskärna.

Vi påbörjar och avslutar turen vid Muckross House. Efter detta finns det möjlighet att följa med bussen tillbaka till hotellet, eller stanna kvar i parken på egen hand och kanske också besöka det viktorianska Muckross House.

Dag 6: Killarney – Rock of Cashel, Dublin och Pub-middag (F,M)

Vi lämnar grevskapet Killaney och sätter kursen mot nordöst. Vi slipper snabbt trafiken inne i staden och beger oss ut på de irländska landsvägarna med dess vackra, gröna utsikt. På Irland använder man fortfarande uttrycket grevskap, county, som det finns 32 stycken av - 26 stycken i republiken Irland och de resterande sex på Nordirland. Detta är en konstellation som härstammar ända från 1500-talet och som bäst kan beskrivas som ett län. Vi besöker ca en tredjedel av Irlands alla grevskap på denna rundresa.

Vårt nästa stopp är i grevskapet Tipperary som de flesta nog känner igen från sången “It’s a long long way to Tipperary”, som blev populär efter det första världskriget. På en bergstopp utanför staden Cashel besöker vi resterna av det stora klostret och fästningen “Rock of Cashel”. Kungarna från Munster grundlade fästningen här på 300-talet som en försvarsborg. Senare blev området övertaget av kyrkan som uppförde Cormac-kapellet och St Patrick-katedralen, som vi ser ruinerna av idag.

Under eftermiddagen ankommer vi till Dublin och kör en sväng igenom staden för att orientera oss. Vi passerar Trinity college, den irländska nationalbanken, Dublin castle och några av de mest kända katedralerna St. Patrick och Christurch Cathedral. Vi ser de färgade dörrarna i museums kvarter och får ett kort stopp i Phoenix parken. Vi avslutar dagen med en traditionell pub-middag innan vi checkar in på vårt hotell.

Dag 7: Ledig dag i Dublin (F)

Dagen idag tillägnas helt åt egna upplevelser i Irlands vackra huvudstad.

Dublin bjuder på oändliga möjligheter för en upplevelserik dag på egen hand. Är du intresserad av historien kring Dublins gyllene droppar så bör du ta vägen inom The Guiness Storehouse för rundvisning och provsmakning på bryggeriet, eller gå till whiskey-destilleriet The Teeling som ligger ca 10 minuters promenad från de två berömda katedralerna St Patrick och Christchurch.

På den nordliga flodbredden bjuder huvudgatorna Henry Street och O'Connell Street på massov av affärer och gatuliv. Ner mot O'Connolly-bron tronar den 121 meter höga Dublin Spire, som är ett av stadens stora kännetecken. Om du går förbi huvudpostkontoret finner du minnesplatsen för påskupproret 1916, som var en del av det irländska frihetskriget.

Korsa O'Connolly-bron, vars bredd är större än dess längd, och som är en av Dublins mest trafikerade broar. Vid universitetet Trinity College kan du hälsa på statyn öven fiskekvinnan Molly Malone, som omnämns i en folkvisa som ofta sjungs vid fästliga tillfällen på Irland; Cockels and Mussels. Ta en paus från storstadens brus i området rund Trinity College som ligger som en oas mitt i staden. Det är också här som den kända boken The books of Kells finns, en helt unik klenod från 800-talet.

Dublins triumfbåge hittar du vid parken St. Stephen's Green, som är ett grönt andrum mitt i centrum. Gågatan Grafton Street leder upp till parken, som ligger i ett område som anses vara lite finare än de på den nordliga flodbredden.

Dublin bjuder på flera spännande museer, och det finns något för alla smaker. Museet Dublinia ger en bra inblick i medeltidens Dublin och de nordiska vikingarna som kom till Dublin i ett par omgångar för omkring 1 000 år sedan. Litteraturmuseet Dublin's Writers' Museum berättar om några av de stora, irländska författarna, där James Joyce och William Yeats nog är de mest kända. Ifall det är konst som intresserar så bör du ta vägen förbi National Gallery, och om historia lockar så rekommenderas ett besök vid National Museum of Ireland.

Naturligtvis bör du också ta vägen förbi Dublins mysiga kvarter Temple Bar, med dess kullerstensbelagda gator, livliga musikliv, många matställen och otaliga pubar. Dagtid är här lite lugnare än under kvällen, men både pubar och restauranger är vanligtvis välbesökta nästan dygnet runt.

Pubkulturen på Irland bjuder in till en pint och en bit mat såväl till lunch och efter jobbet som under kvällstid. Nästan i varenda gathörn i Dublin finns det en inbjudande pub. Besök gärna Dublins äldsta, Brazen Head, som ligger vid Liffey river, eller titta in på O'Donoghues, där The Dubliners påbörjade sin karriär. En annan rolig liten pub är The Damson Lounge, som är Dublins minsta pub.

Dag 8: Hemresa från Dublin (F)

Det är dags att säga farväl till Irland. Vi åker till flygplatsen och tar flyget hem igen.

 

Avgångar & priser

  Begränsa sökningen:
Avresa Avreseort Destination Från pris
6/6 - 13/6 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Det mytomspunna Irland
Hotell: Leenane Hotel (Connemara), Torc Hotel (Killarney) & Citywest Hotel (Dublin)
12 995:- SÄND FÖRFRÅGAN »
12/9 - 19/9 Stockholm - Arlanda
Se flygtider
Det mytomspunna Irland
Hotell: Bloomfield House (Meath), Foyles Hotel (Connemara), Torc Hotel (Killarney) & The Esplanade Hotel (Wicklow utanför Dublin)
12 995:- Boka »

Information om resan

 Priset inkluderar:

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn - Dublin t/r, inkl. transfer

 • 3 nätter i Connemara

 • 2 nätter i Killarney

 • 2 nätter i Dublin/Wicklow

 • 7 x frukost, 2 x middag på hotell

 • 1 x måltid på pub

 • Irländsk afton med middag och show

 • Whiskeyprovning

 • Utflykt till Aranöerna, inkl. entré till Don Aonghusa

 • Entré till Rock of Cashel, Cliffs of Moher Visitor Centre

 • Utflykter och transport enligt program

 • Svensktalande reseledare

Priset inkluderar inte:

 • Enkelrumstillägg, 2 295 kr

 • Entré utöver ovan nämnda

 • Försäkringar

 • Administrationsavgift 95 kr, gäller på bokningar via post. (Gäller inte vid online bokningar)

Hotell

Övernattning Dag 1 - 4

Foyles Hotel Clifden
***
I hjärtat av den lilla byn Clifden med de färgstrålande husen inkvarterar vi oss på det lilla, traditionella och familjedrivna Foyle's Hotel. Som namnet antyder är det fam ....

Övernattning Dag 1 - 4

Leenane Hotel
***
The Leenane Hotel är beläget mitt ute i den vackra naturen som Connemara erbjuder i ett litet samhälle, Leenane. Hotellet ligger vid Irlands enda fjord i Killary, i ett stilla och natursk ....

Övernattning Dag 1 - 2

Bloomfield House Hotel - Leisure and Spa
****
Bloomfield House Hotel är det 4-stjärniga spa-hotellet som ligger beläget alldeles intill sjön Lough Ennell, ca 3 km från byn Mullingar. Hotellet inrymmer 111 stycken ljusa och ....

Övernattning Dag 2 - 4

Foyles Hotel Clifden
***
I hjärtat av den lilla byn Clifden med de färgstrålande husen inkvarterar vi oss på det lilla, traditionella och familjedrivna Foyle's Hotel. Som namnet antyder är det fam ....

Övernattning Dag 4 - 6

Torc Hotel
***
Torc Hotel är ett mindre, familjedrivet hotell, beläget ca en kvarts promenad från Killarney stad. Alla rum har faciliteter såsom badrum, tv, telefon, hårfön och gratis ....

Övernattning Dag 4 - 6

Scotts Hotel Killarney
***
Scotts Hotel Killarney är som namnet indikerar, ett charmerande hotell som ligger beläget i hjärtat av Killarneys centrum. Det centrala läget är helt oslagbart då du hitta ....

Övernattning Dag 6 - 8

Citywest Hotel
****
Det fyrstjärniga hotellet Citywest Hotel ligger i en av Dublins västra förorter, ca 30 minuter från centrum. Tåget LUAS stannar precis utanför hotellet, som går dir ....

Övernattning Dag 6 - 8

The Esplanade Hotel
***
The Esplanade Hotel ligger vackert beläget på strandpromenaden vid ändan av Bray Head i den mysiga lilla kustbyn Wicklow, söder om Dublin. Härifrån har du en enastå ....

Övernattning Dag 6 - 8

Camden Court Hotel
****
Trevligt, förstklassigt hotell, centralt beläget i Dublin strax söder om Liffey River och med gångavstånd till parken St Stephens Green och shoppinggatan Grafton Street. Trini ....