Skip to main content

Jordan - en reseberättelse

JORDANIEN - ETT MAGISKT KUNGARIKE

Nedanstående inlägg är skrivet av Jeppe, som var med på en höstresa till Jordanien. Jeppe delar här med sig av sina upplevelser från rundresan som inkluderade både den antika staden Petra, ökensanden, Döda havet och Röda havet.

"Drömmer jag eller är jag vaken?"

Det frågar Jeppe sig själv när han vaknar upp i baronens säng i Holbergs komedi "Jeppe på berget" från 1722. Samma fråga ställde jag mig själv förra veckan.

Jag vaknar upp av solens strålar som värmer min kind. Sakta öppnar jag ögonen och känner nu den varma luften som strömmar in genom fönstret. Jag går ut på balkongen och här slår det mig, jag är ju inte ens i Danmark.

Bild: Morgonsol över Amman.

En känsla av viktlöshet

Där nere ligger det, Döda havet. Efter halvannat år med resebegränsningar är jag återigen utanför Europas gränser. Vi landade igår kväll i Jordanien och äventyret börjar nu. Tiden ska inte slösas bort, så efter en snabb kopp jordansk kaffe med kardemumma går resan ner till stranden där vi ska utmana det saltiga vattnet och dess starka uppdrift. Känslan är helt speciell och fantastisk. Vattnet är varmt och känns inte alls som vanligt havsvatten. Det verkar vara tjockare i konsistensen, nästan lite oljigt. Och så ligger man där på ryggen och bara flyter - och glömmer bort allt om tid och rum.

Bild: Döda havet.

En absolut höjdpunkt

På eftermiddagen fortsätter vi resan söderut och checkar in på nästa hotell. Imorgon väntar en ny höjdpunkt i resplanen, nämligen en av världens nya sju underverk; antika staden Petra, som jag ser mycket fram emot att besöka och utforska.

Till skillnad från igår väcks jag idag inte av solens strålar, utan av kallelsen till morgonbönen. Vi har flyttat till staden och nära hotellet ligger en moské. Den första av många vi kommer att se på denna resa. Tiden är perfekt, eftersom vi vill åka tidigt innan det blir för varmt att vandra.

Vi börjar med att gå cirka 1,5 km genom den smala bergsklyftan. På vägen in blir man imponerad av färgspektrumet och gamla reliefer utskurna direkt i klippväggen visar att vi är på rätt väg. Plötsligt händer det! Klyftan öppnar sig och framför oss kan vi se den första pelaren. För varje steg vi tar avslöjar templet sig mer och mer, och plötsligt står det där framför oss i all sin prakt. Och med en total höjd på 39 meter.

Bild: Petra.

När det imponerande synet har sjunkit in lite fortsätter vi resan genom dalen och vandrar mot kungagravarna, grottor och hålor, det romerska teatern och resterna av den bysantinska kyrkan. Intrycken är många och gripen av historiens vingslag märker vi inte hur timmarna går.

Övernattning i öknen

Mätta på upplevelser sätter vi kursen söderut igen. Ikväll väntar en helt annan upplevelse: Vi ska övernatta i beduintält i Wadi Rum-öknen. Efter en traditionell jordansk måltid bestående av långstekt lamm och kyckling med bakade lök och ris tar vi en kort promenad i området där fullmånen lyser upp natten, medan ökens tystnad sänker sig över lägret.

Bild: Natt himlen över Wadi Rum öknen.

Efter en fridfull natt är vi redo för nya upplevelser. Vi börjar med en ökensafari i jeep, där morgonens solstrålar får det markanta röda sanden att lysa upp i många olika nyanser. Därefter fortsätter resan söderut igen. Faktiskt så söderut som man kan komma i Jordanien. Vi anländer till Aqaba.

Sinnena aktiveras

Den första eftermiddagen och kvällen spenderar vi på att utforska staden och särskilt marknadsplatsen. Här blir sinnena verkligen lockade av dofterna, färgerna och smakerna. Nys fångad fisk från Röda havet ligger i rader, hos slaktaren hänger ny slaktade får och getter, från bagaren sprider doften av nybakat bröd sig, och hos kryddhandlaren ligger de färgglada och väldoftande kryddorna sida vid sida. Vissa är välkända medan andra är nya för oss, och vi har en trevlig konversation med handlarna som förklarar hur Sumak och Za'ata används i det traditionella jordanska köket.

Bild: Röda havet.

Nästa morgon väntar segling och snorkling i Röda havet, vilket är ännu en fantastisk upplevelse. Resan går sedan tillbaka norrut till huvudstaden Amman, som med sina cirka 4 miljoner invånare står i skarp kontrast till de mindre städerna vi har övernattat i. Ännu en dimension av landet.

Härifrån ska vi flyga tillbaka till Danmark med ryggsäcken full av erfarenheter, förutom ovanstående har vi också besökt medeltidsborgen Ajloun, den antika ruinbyen Jerash från den grekiska och romerska perioden och korsfararborgen Kerak. Vi har också sett de fantastiska mozaikerna i Madaba med den första kartläggningen av Mellanöstern och besökt dopplatsen vid Jordanfloden där Johannes sägs ha döpt Jesus.

Vi tackar för en bra och spännande vecka i det magiska kungariket Jordanien. ... Och nu vet jag att jag inte drömmer, utan har varit vaken hela resan igenom.

"Jeppe i Jordan"

Här kan du läsa mer om vår resa till Jordanien.